ইলেক্সন কমিসন
গোৱা, পঞ্জাব, মনিপুর, উত্তরাখন্দ অমসুং উত্তর প্রদেশকী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী জেনরেল ইলেক্সন,২০২২ – আর.পি. এক্ত, ১৯৫১গী সেক্সন ১২৬দা পল্লিবা মতম অসিগী মনুংদা মীদিয়া কোভরেজ
14 JAN 2022 7:49PM by PIB Imphal
ইলেক্সন কমিশন ওফ ইন্দিয়ানা ঙসি গোৱা, মনিপুর, পঞ্জাব,উত্তরাখন্দ অমসুং উত্তর প্রদেশকী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিংদা লাক্কদৌরিবা জেনরেল ইলেক্সনশিং অসিগীদমক্তা থাদোক্কদবা ওবজার্ভরশিংগীদমক্তা ব্রীফিং তৌবগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
২০২২দা পাংথোক্কদবা গোৱা, পঞ্জাব, মনিপুর, উত্তরাখন্দ অমসুং উত্তর প্রদেশকী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিংগী জেনরেল ইলেক্সনশিং পাংথোক্নবগী লেপ্লবা মতম অদু ০৮.০১.২০২২দা লাউথোখ্রে। রাজ্যশিং অসিদা পাংথোক্কদবা পোলশিং অদু মখাদা পীরিবা মতম অসিগী মতুং ইন্না পাংথোক্লগনি:
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমীং
ফেজ অমসুং পোলগী তাং
পঞ্জাব, গোৱা, উত্তরাখন্দ
ফেজ অমা-১৪.০২.২০২২
মনিপুর
ফেজ অনি – ২৭.০২.২০২২, ০৩.০৩.২০২২
উত্তর প্রদেশ
ফেজ তরেত – ১০.০২.২০২২, ১৪.০২.২০২২, ২০.০২.২০২২, ২৩.০২.২০২২, ২৭.০২.২০২২, ০৩.০৩.২০২২, ০৭.০৩.২০২২
মসিগী মতাংদা, কন্সতিত্যুএন্সী অমদা পোল লোইশিন্নবগীদমক্তা পীরিবা মতম অদুগী মমাংদা পুং ৪৮গী মনুংদা পাম্বৈ কয়া অমা, ইন্তর আলিয়া, তেলিভিজন নত্রগা মসিগা মান্নবা এপরেতস শিজিন্নদুনা ইলেক্সন মেতর অমত্তা উত্তনবা অথিংবা থম্লিবা রিপ্রেজেন্তেশন ওফ দ পীপল এক্ত, ১৯৫১গী সেক্সন ১২৬দা মীদিয়া পুম্নমক্কী পুক্নিং চিংশিল্লি। সেক্সন ১২৬কী মরু ওইবা তাঙ্কক অদু মখাদা অমুক পীরি:
(১২৬. পোল লোইশিনগদবা মতম অদুদা লোইবা পুং ৪৮গী মনুংদা মীয়ামগী ওইবা মীফম থিংবা-
(১) কনগুম্বা মীওই অমত্তনা-
(ক).......................
(খ) সিনিমাতোগ্রাফ, তেলিভিজন নত্রগা অসিগা মান্নবা এপরেতসকী খুত্থাংদা ইলেক্সন মেতর অমত্তা মীয়ামদা উৎপা য়ারোই;
(গ)........................
হায়রিবা অসি পোলিং এরিয়াদা ইলেক্সন অমগী পোল অদু লোইশিন্নবগীদমক্তা পীরিবা মতম অদুদা লোইবা পুং ৪৮গী মতম অদুগী মনুংদা পোলিং এরিয়া অমদা পাংথোক্তনবা থম্বা অথিংবনি।
(২) কনাগুম্বা মীওই অমনা সব-সেক্সন (১)গী প্রোভিজনশিং অসিবু খোংগাওনদুনা চৎপা তারবদি মহাক অদু দন্দি ওইনা চহি অনি ফাওবা শাংদোকপা য়াবা মতমগীদমক্তা ফাদোক পীবা, নত্রগা ফাইন থিবা, নত্রগা অনিমক তৌহনবা য়াই।
(৩) মসিগী সেক্সন অসিদা “ইলেক্সন মেতর” হায়রিবা এক্সপ্রেশন অসিনা তাক্লিবসি ইলেক্সন অমগী ফলদা কাইহন্নবগী পানদমদা নত্রগা শোকহন্নবগী নিংথিনা শেম শারবা নত্রগা শোকহনবা মেতর খুদিংমকপুনি।
২. ইলেক্সনগী মনুংদা, তি.ভি. চেনেলশিংনা মখোয়গী পেনেল দিসকসনশিং/দেবেতশিং অমসুং অতোপ্পা ন্যুজ অমসুং করেন্ত এফিয়র্স প্রোগ্রামশিংগী তেলিকাস্ত তৌবদা রিপ্রজেন্তেশন ওফ পীপল এক্ত, ১৯৫১গী সেক্সন ১২৬তা পীরিবা প্রোভিজনশিং অদুবু খোংগাওনবগী মরক-মরক্তা এলিগেশন তৌবা লৈ। কমিসন অসিনা মমাংদা শেংদোকখ্রে মদুদি হায়রিবা সেক্সন ১২৬ অসিনা কন্সতিত্যুএন্সী অমদা পোল লোইশিন্নবগীদমক্তা পীরিবা মতম অদুদা লোইবা পুং ৪৮গী মনুংদা পাম্বৈ কয়া অমা, ইন্তর আলিয়া, তেলিভিজন নত্রগা মসিগা মান্নবা এপরেতস শিজিন্নদুনা ইলেক্সন মেতর অমত্তা উত্তনবা অথিংবা থম্লি। সেক্সন অদুদা “ইলেক্সন মেতর” অসিবু ইলেক্সন অমগী ফলদা কাইহন্নবগী পানদমদা নত্রগা শোকহন্নবগী নিংথিনা শেম শারবা নত্রগা শোকহনবা মেতর খুদিংমকপু মশক তাকই। মথখ্তা পনখ্রিবা সেক্সন ১২৬কী প্রোভিজনশিং অসিবু কোংগাওনবা হায়বসি দন্দি ওইনা চহি অনিফাওবা ফাদোক পীবা, নত্রগা ফাইন নত্রগা অনিমক।
৩. কমিসন অসিনা অমুক্কসু হন্না হায়রি মদুদি তি.ভি./রেদিও চেনেলশিং অমসুং কেবল নেতৱার্কশিং/ইন্তর্নেত/ৱেবসাইত/সোসিয়েল মীদিয়া প্লেতফোর্মশিংনা সেক্সন ১২৬তা পল্লিবা পুং ৪৮গী মতম অসিগী মনুংদা মখোয়না তেলিকাস্ত/ব্রোদকাস্ত/উৎলিবা প্রোগ্রামশিং অদুগী কন্তেন্ত অদুদা অখন্না পার্তী নত্রগা কেন্দিদেত অমগী প্রোসপেক্ত প্রোমোত তৌবা/প্রেজুদিস তৌবা নত্রগা ইলেক্সনগী ফলবু ইনফ্লুয়েন্স/এফেক্ত তৌবনি হায়না লৌবা য়াবা পেনেলিস্তশিং/পার্তিসিপেন্তশিংনা পীবা ভ্যুশিং/আপীলশিং য়াওনা মেতরিয়েল অমত্তা য়াওহল্লোইদবনি। অতোপ্পা কয়া অমগী মনুংদা মসিদা য়াওগদৌরিবা অসি ওপিনিয়ন পোল অমহেক্তগী অমসুং স্তেন্দার্দ দিবেতশিং, এনালিসিস, ভিজুৱেলশিং অমসুং সাউন্দ-বীতশিং উৎপা।
৪. মসিগা মরী লৈননা, পনখিবা মতমগী মনুংদা হায়বদি রাজ্য অদুদা অহানবা ফেজদা পোল পাংথোক্নবগী ফিক্স তৌরবা মতম অমসুং অরোইবা ফেজদা পোল লোইশিল্লবা মতুং পুংখাই অমা লৈরগা, মসিগী মনুংদা একঝিৎ পোল পাংথোকপা অমসুং মসিগী ফলশিং অদু লাউথোকপদা অথিংবা থম্লিবা আর.পি. এক্ত ১৯৫১গী সেক্সন ১২৬এ.দা পুক্নিং চিংশিন্নবা হায়রি।
৫. সেক্সন ১২৬গি মনুং চন্দবা মতমগী মনুংদা, মরী লৈনবা তি.ভি./রেদিও/কেবল/এফ.এম. চেনেলশিং/ইন্তর্নেত ৱেবসাইতশিং/সোসিয়েল মীদিংয়া প্লেতফোর্মশিংনা (একঝিৎ পোলশিং নত্তনা) মরী লৈনবা ব্রোদকাস্ত/তেলিকাস্ত অমা পাংথোক্নবগিদমক্তা মথৌ তাবা পার্মিশনশিং অদু রাজ্য/জিলা/লোকেল ওথোরিতীশিং এপ্রোচ তৌবা য়াগনি, হায়রিবা অসি দিসেন্সী, কম্যুনেল হার্মোনী মেন্তিনেন্স, অসিনচিংবশিং অসিগা মরী লৈনবা কেবল নেতৱার্ক (রেগুলেশন) এক্তকী মখাদা মিনিস্ত্রী ওফ ইনফোর্মেশন অমসুং ব্রোদকাস্তিংনা টম্বা প্রোগ্রাম কোদ, মোদেল কোদ ওফ কন্দক্তকী প্রোভিজনশিং অদুসু ঙাক্না চৎকদবনি। ইন্তর্নেত ৱেবসাইতশিং অমসুং সোসিয়েল মীদিয়া প্লেতফোর্মশিংনসু মখোয়গী প্লেতফোর্মদা পোলিতিকেল কন্তেন্ত খুদিংমক্তা দ ইনফোর্মেশন তেক্নোলোজী এক্ত, ২০০০, ইনফোর্মেশন তেক্নোলোজী (ইন্তরমীদ্যরী গাইদলেইন্স এন্দ মীদিয়া এথিক্স কোদ) রুলস, ২০২১ অমসুং ই.সি.আই. গাইদলাইন্স নম্বর- ৪৯১/এস.এম./২০১৩/কম্যুনিকেশন, ওক্তোবর ২৫,২০১৩গী প্রোভিজনশিং অদু ঙাক্না চৎকদবনি। পোলিতিকেল এদভর্তিসমেন্তকা মরী লৈননা, হায়রিবা অসিগী মতাংদা কমিসনগী ওর্দর নম্বর ৫০৯/৭৫/২০০৪/জে.এস.-I, এপ্রিল ১৫,২০০৪গী মতুং ইন্না রাজ্য/জিলাগী থাক্তা শেমখিবা কমিতীশিংনা প্রি-সার্তিফিকেশন তৌবগী মথৌ তাগনি।
৬. ইএলক্সন মনুংদা ওবজার্ভেন্স তৌনবগীদমক্তা ইনগদবা ৩০.০৭.২০১০দা প্রেস কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়ানা থোকপা গাইদলাইনশিং অমসুং ‘নোর্মস ওফ জর্নেলিস্তিক কন্দক্ত- ২০২০’দা প্রিন্ত মীদিয়া খুদিংমক্কী পুক্নিং চিংশিল্লি। (এনেক্সচর-I)
৭. ২০১৪গী মার্চকী ৩দা এন.বি.এস.এ.না থোকখিবা “ইলেক্সন ব্রোদকাস্তশিংগী গাইদলাইনশিং”দা ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়াগী পুক্নিং চিংশিল্লি। (এনেক্সচর- II)
৮. ইন্তর্নেত এন্দ মোবাইল এসোসিয়েশন ওফ ইন্দিয়া (আই.এ.এম.এ.আই.)নসু ২০১৯গী লোক সভাগী জেনরেল ইলেক্সনগি মনুংদা ইলেক্তোরেল প্রোসেসকী ইন্তেগ্রিতী কায়দনা থম্নবা শরুক বারিবা সোসিয়েল মীদিয়া প্লেতফোর্মশিংনা মখোয়গী প্লেতফোর্মশিং অদু ফ্রী, ফিয়র অমসুং এথিকেল ওইনা শিজিন্নবগীদমক্তা “ভোলন্তরী কোদ ওফ এথিক্স” পুথোকখি। আই.এ.এম.এ.আই.না য়ানখিবগী মতুং ইন্না, ভাইদ লেতর দেতেদ ২৩.০৯.২০১৯, “ভোলন্তরী কোদ ওফ এথিক্স” অসি ইলেক্সনশিংগী মনুংদা চৎনগনি। মসিগী মতুং ইন্না, কোদ অসি ২০২২দা পাংথোক্কদবা গোৱা, পঞ্জাব, মনিপুর, উত্তরাখন্দ অমসুং উত্তর প্রদেশকী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীশিংগী জেনরেল ইলেক্সনশিংদসু চৎনগনি। মসিগী মতাংদা মরী লৈনবা সোসিয়েল মীদিয়া প্লেতফোর্মশিংবু “ভোলন্তরী কোদ ওফ এথিক্স”, ২০৯১, মার্চ ২০দা পুক্নিং চিংশিল্লি। (এনেক্সচর-III)
৯. চৎনবা য়াবা মফম খুদিংমক্তা কমপ্লাইন্সকীদমক্তা আই.তি. (গাইদলাইন্স ফোর ইন্তর্মিদিয়রীজ এন্দ দিজিতেল মীদিয়া এথিক্স কোদ) রুলস ২০২১দা পুক্নিং চিংশিল্লি।
মথক্তা পীখ্রিবা এদভাইজরী অসি মরী লৈনবা মীদিয়া পুম্নমক্না নিংথিজনা ইনগদবনি।
***
আর.পি.
এনেক্সচর- I
ইলেক্সন মনুংদা ওব্জার্ভেন্সকীদমক্তা ইনগদবা প্রেস কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়ানা ৩০.০৭.২০১০দা থোকখিবা গাইদলাইনশিং:
1. ইলেক্সন অমসুং কেন্দিদেতশিংগী মরমদা ওবজেক্তিব ওইবা রিপোর্ত পীবা হায়বসি প্রেসকী মথৌ ওইগদবনি। ন্যুসপেপরশিংনা অনহেলথী ওইবা ইলেক্সন কেমপেনশিং, কেন্দিদেত/পার্তী অমত্তগী নত্রগা ইলেক্সনশিংগী মনুংদা থোকখিবা থৌদোক অমত্তগী মতাংদা কা হেঞ্জিনবা রিপোর্তশিং থাদোক্লোইদবনি। প্রক্তিস ওইনদি, য়াম্না নক্ননা কনতেস্ত তৌরিবা কেন্দিদেত অনি নত্রগা অহুম্না মীদিয়া এতেন্সন পুম্বা চিংশিল্লি। অশেংবা কেমপেন অদুগী মতাংদা রিপোর্ত তৌবা মতমদা ন্যুসপেপর অমনা কেন্দিদেত অমনা হংখিবা মরু ওইবা পোইন্ত অমত্তা থাদোকতবা য়াই অমসুং মহাক্কী ওপোনেন্ত এতেক তৌবা য়াই।
2. ইলেক্সন রুলশিংগী মকাদা কম্যুনেল নত্রগা কাস্তকা মরী লৈনবা ৱাফমদা ইলেক্সন কেমপেন তৌবা অসি থিংঙি। মরম অদুনা প্রেসশিংনা ধর্মা,জাতি, কাস্ত, কম্যুনিতী নত্রগা লোনদা য়ুমফম ওইরগা মীয়ামগী মরক্তা শাওনবা নত্রগা নুংশিনদবা ফাও্নগদবা রিপোর্তশিং অদু লৌথোক্কদবনি।
3. প্রেসনা ইলেক্সনশিংদা কেন্দিদেদ অদুগী প্রোসপেক্তশিং শোকহনগদবা মহাক্কী পার্সোনেল কেরেক্তর অমসুং কেন্দিদেত অমগী কন্দক্ত নত্রগা কেন্দিদেচর অদুগা মরী লৈননা নত্রগা কেন্দিদেত অমনা ৱিদদ্রো তৌখিবগী নত্রগা মহাক্কী কেন্দিদেচর অদুগা মরী লৈননা অরানবা নত্রগাক্রিতিকেল ওইবা স্তেতমেন্তশিং ফোংলোইদবনি। প্রেসনা কেন্দিদেত/পার্তী অমগী মায়োক্তা ভেরিফাই তৌদবা এলিগেশনশিং ফোংলোইদবনি।
4. প্রেসনা কেন্দিদেত/পার্তী অমা প্রোজেক্ত তৌনবা মখল অমত্তগী ইন্দ্যুসমেন্ত, ফাইনান্সিয়েল নত্রগা অতোপ্পা মখল অমত্তগী খুদোল লৌরোইদবনি। মখোয়না কেন্দিদেত/পার্তি অমত্তনা নত্রগা মাইকৈদগী মখোয়া পীরকখিবা হোসপিতালিতী নত্রগা অতোপ্পা ফেসিলিতীশিং লৌরোইদবনি।
5. প্রেসনা অখন্নবা কেন্দিদেত/পার্তী অমগী কেমপেনিং তৌবদা শরুক বারোইদবনি। করিগুম্বা অসুম্না তৌবা তারবদি মসিনা অতোপ্পা কেন্দিদেত/পার্তী অদুদা পাউখুম পীনবগী হক পীরগনি।
6. প্রেসনা পাৱর পাইরিবা পার্তী/সরকারগী এচীবমেন্তশিং অদুগী মতাংদা পব্লিক এক্সচেকরগী মপালদগী এদভর্তিসমেন্ত অমত্তা এক্সেপ/পব্লিস তৌরোইদবনি।
7. প্রেসনা ইলেক্সন কমিসন/রিতর্নিং ওফিসরশিং নত্রগা চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরনা মতম মতমগী মতুং ইন্না থাদোকপা দাইরেক্সনশিং/ওর্দরশিং/ইন্সত্রক্সনশিং পুম্নমক নিংথিনা ঙাক্তুনা চৎকদবনি।
‘জর্নেলিস্তিক কন্দক্তকী নোর্মশিং-২০২০’
1. ন্যুসপেপরশিংনা অতোপ্পা রিপোর্ত কয়া অমদগী মশক তাক্নবা সপ্লিমেন্ত/স্পেসিয়েল এদিশনদা “মার্কেতিং ইনিসিয়েতিব” হায়না অখন্ননা পনগদবনি।
2. ন্যুসপেপরশিংনা লুচিংবশিংনা পীখিবা স্তেতমেন্তশিং অদু মিস-কন্সত্রু নত্রগা মিসকোত তৌরোইদবনি। এদিতোরিয়েলদা কোত তৌখিবা স্তেতমেন্তশিং অদুদা মখোয়না কনভে তৌনবা হোৎনরিবা অদুগী মতাংদা অশেংবা ৱাখল্লোন অদু উৎকদবনি।
3. কাস্ত বেসিস্তা ভোতরশিংগী মমীং নত্রগা অখন্নবা পোলিতিকেল পার্তীগী কেন্দিদেতকী সপোর্তরশিংনা নম্না তাকপা ন্যুজ আইতেমশিংগী কলমশিং, পাউ পীবগী অসিগুম্বা তেনর অমসুং মওং অসিনা পাউ অদুবু শেল পীরগা রিপোর্ত তৌহনবা পাউনি হায়বা খঙহল্লি।
4. কমপিতিং ন্যুসপেপরদা চপ মান্নবা কন্তেন্তকী পোলিতিকেল ন্যুজশিং ফোংখিবা অসিনা তাক্লিবা অসি অসিগুম্বা পাউ অসি শেল পীরগা ফোংহনবা পাউনি।
5. ন্যুসপেপর অনিদা চপ মান্নবা ন্যুস আইতেম অদু ইলেক্সনগী নুমিৎশিংদা ফোংবা অসি অসোইবা নত্তে অমসুং অসিগুম্বা নভুস আইতেম অসি কন্সিদরেশনগীদমক্তা ফোংলিবনি।
6. অখন্নবা পার্তী অমগী ফেবরদা অমসুং অখন্নবা পার্তী অমগী ফেবরদা ভোত থাথনবা আপীল তৌবগী ন্যুস আইতেম প্রেজেন্ত তৌবগী মওং অসিনা তাক্লিবসি মদু শেল পীবা ন্যুসনি হায়রিবনি।
7. নোমিনেশন ফাওবা ফাইল তৌদ্রিবা কেন্দিদেত অমগী ইলেক্সনদা মাইপাকপগী মতাংদা প্রোজেক্ত তৌরিবা অদু শেল পীবা ন্যুসনি।
8. ফিলম স্তারশিং য়াওবনা মরম ওইরগা কেমপেন মীতিং অমসুং থৱায় য়াওবা উৎলিবা ন্যুস রিপোর্তশিং অদুবু শেল পীবা ন্যুসনি হায়রোই।
9. ইলেক্সনগী মতাংদা ন্যুস লৌবা মতমদা, ন্যুসপেপরশিংনা কেন্দিদেতশিং অদুগী রিপোর্ত/ইন্তরভ্যু ফোংবা মতমদা মান্নবা মীৎয়েং থম্নবা তাক্লি।
10. ইলেক্সনগী মনুংদা, ইলেক্সন কমিসন ওফ ইন্দিয়ানা পীবা কন্দিশনশিং অদুগী মতুং ইন্না, ন্যুসপেপরশিংনা কেন্দিদেতশিং অমসুং পার্তীশিং অদুগী প্রোসপেক্তশিং অদুগী মতাংদা শেংনা এসেসমেন্ত তৌবগী অয়াবা লৈ অমসুং মখোয়গী পব্লিকেশন অদু অসিগুম্বা পব্লিকেশন তৌনবগীদমক্তা হায়খি হায়বগী ৱাফম লৈত্রিবা ফাওবদি মসি শেল পীরগা ফোংবা পাউ ওইরোই।
11. ন্যুসপেপরশিংনা ভেরিফিকেশন য়াওদনা পোলিতিকেল পার্তী অমগী মাইপাকপা উৎপা ন্যুস সর্ভে অমত্তা ফোংবা য়ারোই।
এনেক্সচর-II
২০১৪গী মার্চ ৩দা এন.বি.এস.এ.না থোকখিবা “ইলেক্সন ব্রোদকাস্তশিংগীদমক্তা ওইবা গাইদলাইনশিং”
1. ন্যুস ব্রোদকাস্তরশিংনা দ রিপ্রেজেন্তেশন ওফ পীপল এক্ত ১৯৫১ অমসুং ইলেক্সন কমিসন ওফ ইন্দিয়াগী মখাদা থমখিবা রুলশিং অমসুং রেগুলেশনশিং অদুগী মতুং ইন্না মরু ওইবা ইলেক্তোরেল মেতরশিং, পোলিতিকেল পার্তীশিং, কেন্দিদেতশিং, কেমপেন ইসুশিং অমসুং ভোতিং প্রোসেসশিংগী মতাংদা ওবজেক্তিব ওইবা মওংদা মীয়ামদা খঙহন্নবা হোৎনগদবনি।
2. ন্যুস চেনেলশিংনা পার্তী নত্রগা কেনদইদেতকী মতাংদা পোলিতিকেল এফিলিয়েশনশিং অদু তাকথোক্কদবনি। অখন্নবা পার্তী নত্রগা কেন্দিদেত অমা পব্লিক ওইনা এন্দোর্স তৌবা নত্রগা সপোর্ত তৌবা নত্রবদি, ন্যুস ব্রোদকাস্তরশিং অদুনা মরু ওইনা ইলেক্সনগী মতাংদা রিপোর্ত তৌবা মতমদা খল মান্ননা অমসুং মীচং-মীখায় নাইদনা মথৌ তৌবা তৌগদবনি।
iii. ন্যুস ব্রোদকাস্তরশিংনা খন্নবা পোলিতিকেল পার্তিশিং নত্রগা কেন্দিদেতশিং মরী লৈনবা র‍্যুমর, য়ুমফম য়াওদবা স্পেকুলেশন অমসুং দিসিনফোর্মেশনদগী লৈথোক্নবা হোৎনগদবনি। কনাগুম্বা কেন্দিদেত অমা ইনফোর্মেশনগী ব্রোদকাস্তনা মরম ওইরগা মীংচৎ থিহনবা নত্রগা মিসরিপ্রজেন্তেশনগী ভিক্তিম ওইরবা, মসিইনফোর্মেশন নত্রগা অসিগা মান্নবা অতোপ্পা মওংদা শোকহল্লবদি য়াম্না য়াংনা শেমদোক্কদবনি অমসুং মতাং চাবদা পাউখুম পীনবগী খুদোংচাবা পীগদবনি।
1. ন্যুস ব্রোদকাস্তরশিংনা ইলেক্সনশিং অমসুং ইলেক্সনগা মরী লৈনবা মেতরশিং কভরেজ পীবদা অকাইবা পীগদবা পোলিতিকেল অমসুং ফাইনান্সিয়েল প্রেসরশিংদগী ঙাকথোক্কদবনি।
2. ন্যুস ব্রোদকাস্তরশিংনা মখোয়গী ন্যুস চেনেলশিংদা এদিতোরিয়েল অমসুং এক্সপার্ত ওপিনিয়নগী মরক্তা দিস্তিঙ্কসন নিংথিনা থমগদবনি।
vi. পোলিতিকেল পার্তিশিংদগী ভীদিও ফীদশিং শিজিন্নরিবা ন্যুস ব্রোদকাস্তরশিংনা অদুবু দিস্ক্লোস তৌগদবনি অমসুং মতিক চানা তেগ তৌগদবনি।
vii. ইলেক্সশিং অমসুং ইলেক্সনগা মরী লৈনবা মেতরশিং উৎলিবা ন্যুস/প্রোগ্রামশিংগী ইলিমেন্ত খুদিংমক ইভেন্তশিং,দেতশিং, মফমশিং অমসুং কোতশিংগা মরী লৈনবা ফেক্তশিংগী মতাংদা চুম্না পীনবা য়াম্না চেকশিনগদবনি। করিগুম্বা শোইখিদুনা নত্রগা চেকশিলহৌদবদগী অরানবা ইনফোরমেশন ব্রোদকাস্ত তৌখ্রবদি, ব্রোদকাস্তর অদুনা হেক খঙবগা ওরিজিনেল ব্রোদকাস্ত অদুদা পীখিবা মরু ওইবা অদুগা চপ মান্ননা শেমদোক্কদবনি।
viii. ন্যুস ব্রোদকাস্তরশিংনা মখোয়গী জর্নেলিস্তশিং অমসুং ওফিসিয়েলশিংনা ব্রোদকাস্তর নত্রগা মখোয়গী পার্সোনেলশিংদা ইনফ্লুএন্স তৌবা য়াবা নত্রগা ইনফ্লুএন্স তৌবগী মওং লৈবা, মখোয়গী ইন্তরেস্ততা কনফ্লিক লৈহনগদবা নত্রগা ক্রেদিবিলিতীদা শোকহনগদবা, শেল, নত্রগা মমল য়াম্বা খুদোলশিং, নত্রগা ফেবর অমত্তা এক্সেপ তৌরোইদবনি।
ix. ন্যুস ব্রোদকাস্তরশিংনা ভায়োলেন্স থোকহনগদবা নত্রগা মীয়ামগী মরক্তা তুংদা লৈতাদবা নত্রগা দিসোর্দর তৌহনবা য়াবা ‘হেত স্পীচ’ নত্রগা অতোপ্পা তাবদা নুংঙাইতবা মওংগী কন্তেন্ত অমত্তা ব্রোদকাস্ত তৌরোইদবনি, মরমদি কম্যুনেল নত্রগা কাস্ত ফেক্তরশিংদা য়ুমফম ওইবা ইলেক্সন কেমপেন অসি ইলেক্সন রুলশিংগী মখাদা অথিংবা থম্মি। নভুস ব্রোদকাস্তরশিংনা ধর্মা, জাতি, কাস্ত, কম্যুনিতী, রিজন নত্রগা লোনদা য়ুমফম ওইরগা মীয়ামগী মরক্তা য়েক্নবগী ৱাখল্লোন ফাওহনবা নত্রগা নুংশিনদবা পোকহনবা রিপোর্ত খুদিংমক এভোইদ তৌগদবনি।
x. ন্যুস ব্রোদকাস্তরশিংনা ন্যুস অমসুং পেদ কেন্তেন্তকী মরক্তা ময়েক শেংনা দিস্তিঙ্কশন থম্বগী মথৌ তাই। পেদ কণ্তেন্ত পুম্নমক ময়েক শেংনা “পেদ এদভর্তিসমেন্ত” নত্রগা “পেদ কেন্তেন্ত” হায়না মার্ক তৌগদবনি: অমসুং পেদ কন্তেন্ত অদু এন.বি.এ.না তাং ২৪.১১.২০১১দা থোকখিবা “নোর্মস এন্দ গাইদলাইন্স ওন পেদ ন্যুস”পু কমপ্লাইন্স তৌগদবনি।
xi. ওপিনিয়ন পোলশিং অমসুং ব্রোদকাস্ত কমিসন তৌখিবা, কন্দক্ত তৌখিবা অমসুং কন্দক্ত তৌনবগীদমক্তা কনানা শেল থিখিবা হায়বসিগী মতাংদা ভভুৱরশিংদা দিস্ক্লোস তৌদুনা ওপিনিয়ন পোলশিং অদুবু একুরেত ওইনা অমসুং ফেয়র ওইনা রিপোর্ত তৌনবা অখন্নবা কেয়র লৌগদবনি। করিগুম্বা ব্রোদকাস্তর অমনা ওপিনিয়ন পোল নত্রগা ইলেক্সন প্রোজেক্সনগী ফলশিং অদু উৎলবদি, মখোয়না অসিগুম্বা পোলশিং অসিবু মখোয়গী লিমিতেশনশিং অদুগা লোইননা কন্তেক্স, অমসুং স্কোপ অমসুং লিমিৎশিং অদু শন্দোক্না তাক্কদবনি। ওপিনিয়ন পোলশিং ব্রোদকাস্ত তৌবা মতমদা পোলশিং অসিগী মরু ওইবা অদু খঙহনবদা ভ্যুৱরশিংগী মতেং পাংনবা ইনফোর্মেশন য়াওগদবনি, খুদম ওইনা শিজিন্নখিবা মেধোদোলোজী, সেমপল সাইজ, এররগি মার্জিন, ফীলদৱার্ককী দেতশিং অমসুং শিজিন্নখিবা দেতা অদু উৎখদবনি। ব্রোদকাস্তরশিংনা ভোত শিয়রশিং অদুবু সীত শিয়রশিংদা করম্না ওন্থোকপগে হাববসু উৎকদবনি।
xii. ব্রোদকাস্তরশিংনা রিপ্রজেন্তেশন ওফ দ পীপল এক্ত, ১৯৫১গী সেক্সন১২৬ (১)(বি.) খোংগাওনদুনা “ইলেক্সন মেতর” হায়বদি পোল লোইশিন্নবগীদমক্তা পীরিবা মতম অদুদা লোইবা পুং ৪৮গী মনুংদা, ইলেক্সন অমগী ফলদা ইনফ্লুএন্স নত্রগা এফেক্ত তৌনবগী পান্দমদা নত্রগা তৌহন্নবা মেতর খুদিংমক ব্রোদকাস্ত তৌরোইদবনি।
xiii. ইলেক্সন কমিসন ওফ ইন্দিয়া (ই.সি.আই.)না ইলেক্সন লাওথোকখিবা মতম অদুদগী ইলেক্সন লোইবা অমসুং ফলশিং লাওথোকপা ফাওবদা ন্যুস ব্রোদকাস্তরশিংনা তৌখিবা ব্রোদকাস্তশিং অদু মোনিতর তৌগনি। মেম্বর ব্রোদকাস্তরশিংনা ভায়োলেশন তৌবগীদমক্তা ইলেক্সন কমিসন্না ন্যুস ব্রোদকাস্তিং স্তেন্দার্দস ওথোরিতী (এন.বি.এস.এ.)দা রিপোর্ত তৌরকখিবা খুদিংমক এন.বি.এস.এ.না মখোয়গী রেগুলেশনশিং অদুগী মখাদা দীল তৌরগনি।
xiv. ভোতরশিংদা ভোতিং প্রোসেস, ভোতিংগী মরু ওইবা, করম্না, করম্বা মতমদা অমসুং কদাইদা ভোত থাধগনি হায়বা অসি য়াওনা, ভোত রেজিস্তর তৌবা অমসুং বেলোতকী অরোনবগী মতাংদা নিংথিজনা খঙহন্নবা ব্রোদকাস্তরশিংনা য়ারিবমখৈদি, ভোতর এজুকেশন প্রোগ্রামশিং পুগদবনি।
xv. ন্যুস ব্রোদকাস্তরশিংনা ফাইনেল, ফোর্মেল অমসুং দেফিনিৎ রিজল্তশিং অদু ইলেক্সন কমিসন ওফ ইন্দিয়ানা ফোর্মেল ওইনা মসিগী রিজল্তশিং অসি লাওথোক্ত্রিবমখৈদি ব্রোদকাস্ত তৌরোইদবনি, হায়রিবা রিজল্তশিং অসিদা মখোয়শিং অসি অরোইবা রিজল্তশিং ওইনা লৌরোইদবা অনওফিসিয়েল ওইবা নত্রগা লোইদবা নত্রগা পার্সিয়েল রিজল্তশিং নত্রগা প্রোজেক্সননি হায়না দিসক্লেমর অমা মায়েক শেংনা পন্দ্রদি ব্রোদকাস্ত তৌরোইদবনি।
এনেক্সচর-III
“ভোলন্তরী কোদ ওফ এথিক্স” মার্চ ২০, ২০১৯:
i. পার্তিসিপেন্তশিংনা মতিক চাবা মফমদা অমসুং ফ্রীদম ওফ এক্সপ্রেসনগি প্রিন্সিপলবু ঙাক্না চত্তুনা মখোয়গী প্রোদক্তশিং অমসুং/ নত্রগা সার্বিসশিংদা ইলেক্তোরেল মেতরশিংগা মরী লৈনবা ইনফোর্মেশনগী এক্সেস ফংনবগীদমক্তা মতিক চাবা পোলিসীশিং অমসুং প্রোসেসশিং দিপ্লোই তৌনবা হোৎনগনি।
ii. পার্তিসিপেন্তশিংনা ইলেক্তোরেল লোশিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা অতোপ্পা ইন্সত্রক্সনশিং য়াওনা এৱেয়রনেস শাগৎনবা ভোলন্তরী ওইনা ইনফোর্মেশন, এজুকেশন অমসুং কম্যুনিকেশন কেমপেনশিং লৌখৎনবা হোৎনগনি। পার্তিসিপেন্তশিং অদুনা লোনা থম্বিরম্বা প্রোসেজরশিং অদুগী মতুং ইন্না রিক্বেস্তশিং থানবগীদমক্তা মেকানিজমশিং বাওবা মখোয়গী প্রোদক্তশিং/সার্বিসশিংগী মতাংদা ই.সি.আই.দা লৈরিবা নোদেল ওফিসরশিংদা ত্রেনিং পীনবসু হোৎনগনি।
iii. পার্তিসিপেন্তশিং অমসুং ইলেক্সন কমিসন ওফ ইন্দিয়া (ই.সি.আই.)না নোতিফিকেশন মেকানিজম আমা পুথোকখ্রে, মসিগী মতেংনা ই.সি.আই.না মরী লৈনবা প্লেতফোর্মশিংদা রিপ্রেজেন্তেশন ওফ পীপল এক্ত, ১৯৫১গী সেক্সন ১২৬ অমসুং লোনা থম্লম্বা প্রোসিজরশিং অদুগী মতুং ইন্না এপ্লিকেবল ওইবা অতোপ্পা ইলেক্তোরেল লোশিংগী পোতেন্সিয়েল ভায়োলেশনগী মতাংদা খঙহনবা য়াগনি। মসিগী ভেলিদ ওইবা লেগেল ওর্দরশিং অসি অমসুং সিনহা কমিতী রিকমেন্দেশন্সকী মতুং ইন্না সেক্সন ১২৬কী মখাদা রিপোর্ত তৌরকখিবা ভায়োলেশনশিং অদুগীদমক্তা এক্নোলেজ তৌরগনি অমসুং/ নত্রগা পোউং ৩গী মনুংদা প্রোসেস তৌরগনি। অতোপ্পা ভেলিদ ওইবা লেগেল রিক্বেস্তশিং অদু রিপোর্ত তৌরকখিবা ভায়োলেশনগী মওং অদুগী মতুং ইন্না পার্তিসিপেন্তশিং অদুনা য়াম্না য়াংনা পাংথোক্লগনি।
iv. পার্তিসিপেন্তশিংনা ই.সি.আই.গীদমক্তা আই প্রায়োরিতী দেদিকেতেদ রিপোর্তিং মেকানিজম শেম্লি/ হাংদোক্লি অমসুং জেনরেল ইলক্সনশিংগী মতমদা ই.সি.আই.দগী মতিক চাবা লিগেল প্রোসেস ইন্দুনা অসিগুম্বা আইননা য়াবা রিক্বেস্ত অসি হেক ফংবগা থবক য়াংনা পাইখৎপদা মতেং পাংনবা, ইন্তরফেস তৌনবা অমসুং ফীদবেক এক্সচেঞ্জ তৌনবা কত্থোক্লবা মীওইশিং/তীমশিং এপোইন্ত তৌগনি।
v. পার্তিসিপেন্তশিংনা পোলিতিকেল পার্তিশিং, কেন্দিদেতশিংগী মমীং য়াওবা ইলেক্সন এদভর্তিসমেন্তকা মরী লৈননা ই.সি.আই.না ইসু তৌবা প্রি-সার্তিফিগেতশিং অমসুং/নত্রগা ই.সি.আই.গী মীদিয়া সার্তিফিকেশন এন্দ মোনিতরিং কমিতী (এম.সি.এম.সি.) সবমিৎ তৌনবা লোগী মখাদা লৈরিবা মখোয়গী ওব্লিগেশনশিং অদুগী মতুং ইন্না মরী লৈনবা পোলিতিকেল এদভাইজরশিংগীদমক্তা মেকানিজম পীরগনি। মখাতানা, পার্তিসিপেন্তশিং অদুনা অসিগুম্বা সার্তিফিকেশন অসি বাওদবা ই.সি.আই.না পার্তিসিপেন্তশিংদা খঙহনখিবা অদু পার্তিসিপেন্তশিংনা য়াম্না আইইগী ওইবা মওংদা পেদ পোলিতিকেল এদভর্তিসমেন্তশিং অসি প্রোসেস তৌগনি/থবক ওইনা পাংথোক্কনি।
vi. পার্তিসিপেন্তশিংনা পেদ পোলিতিকেল এদভর্তিসমেন্তশিংগীদমক্তা মখোয়গী আন্নদগী লৈরিবা লেবেলশিং/ দিসক্লোজর তেক্নোলজী শিজিন্নদুনা অসিগুম্বা এদভর্তিসমেন্তশিং অসিদা ত্রান্সপরেন্সী লৈহন্নবা কন্না হোৎনগনি।
vii. পার্তিসিপেন্তশিংনা ই.সি.আই.দগী ফংলকপা ভেলিদ রিক্বেস্ত অদুগী মতুং তারকপা ওইনা, ইন্তর্নেত অমসুং মোবাইল এসোসিয়েশন ওফ ইন্দিয়া (আই.এ.এম.এ.আই.)গী খুত্থাংদা মখোয়গী মশা-মশাগী প্লেতফোর্মশিংগী এব্যুস ঙাকথোক্নবা মখোয়না লৌখৎখিবা পাম্বৈশিং অদুগী মতাংদা অপদেৎ অমা পীগনি।
viii. আই.এ.এম.এ.আই.না মসিগী কোদ অসিগী মখাদা লৌখৎলকখিবা খোংথাংশিং অদুদা পার্তিসিপেন্ত মেম্বরশিং অদুগা লোইননা কোওর্দিনেত তৌগনি অমসুং আই.এ.এম.এ.আই.গা লোইন-লোইননা পার্তিসিপেন্তশিংনা ইলেক্সনগী মতমদা ই.সি.আই.গা তত্তনা পাউ-ই ফাওনগনি।

Election Commission
General Election to the Legislative Assemblies of Goa, Punjab, Manipur, Uttarakhand & Uttar Pradesh, 2022 - Media Coverage during the period referred to in Section 126 of the RP Act, 1951
14 JAN 2022 7:49PM by PIB Delhi
The Election Commission of India today organized a briefing meeting for Observers to be deployed for the forthcoming General Elections to the Legislative Assemblies of Goa, Manipur, Punjab, Uttarakhand and Uttar Pradesh
The schedule for holding General Election to the Legislative Assemblies of Goa, Punjab, Manipur, Uttarakhand & Uttar Pradesh, 2022 has been announced on 08.01.2022. Polls in the states are to be held as per the schedule given below:
Name of State/UT
Phase & Poll date
Punjab, Goa, Uttarakhand
Single phase – 14.02.2022
Manipur
Two phases – 27.02.2022, 03.03.2022
Uttar Pradesh
Seven Phases – 10.02.2022, 14.02.2022, 20.02.2022, 23.02.2022, 27.02.2022, 03.03.2022, 07.03.2022
In this regard, attention of all media is invited to the Section 126 of the Representation of the People Act, 1951 that prohibits displaying any election matter by means, inter alia, of television or similar apparatus, during the period of 48 hours before the hour fixed for conclusion of poll in a constituency. The relevant portions of the said Section 126 are re-produced below:
(126. Prohibition of public meeting during period of forty-eight hours ending with hour fixed for conclusion of poll-
(1) No person shall-
(a).....................
(b) Display to the public any election matter by means of cinematograph, television or other similar apparatus;
(c)........................
In any polling area during the period of forty-eight hours ending with the hour fixed for the conclusion of the poll for any election in the polling area.
(2) Any person who contravenes the provisions of sub-section (1) shall be punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, or with fine, or with both.
(3) In this Section, the expression “election matter” means any. matter intended or calculated to influence or affect the result of an election
2. During elections, there are sometimes allegations of violation of the provisions of the above Section 126 of the Representation of the People Act, 1951 by TV channels in the telecast of their panel discussions/debates and other news and current affairs programmes. The Commission has clarified in the past that the said Section 126 prohibits displaying any election matter by means, inter alia, of television or similar apparatus, during the period of 48 hours ending with the hour fixed for conclusion of poll in a constituency. "Election matter" has been defined in that Section as any matter intended or calculated to influence or affect the result of an election. Violation of the aforesaid provisions of Section 126 is punishable with imprisonment up to a period of two years, or with fine or both.
3. The Commission once again reiterates that the TV/Radio channels and cable networks/internet website/social media platforms should ensure that the contents of the programmes telecast/broadcast/ displayed by them during the period of 48 hours referred to in Section 126 do not contain any material, including views/appeals by panelists/participants that may be construed as promoting/ prejudicing the prospect of any particular party or candidate(s) or influencing/ affecting the result of the election. This shall, among other things include display of any opinion poll and of standard debates, analysis, visuals and sound-bytes.
4. In this connection, attention is also invited to Section 126A of the R.P. Act 1951, which prohibits conduct of Exit poll and dissemination of its results during the period mentioned therein, i.e. the hour fixed for commencement of poll in first phase and half an hour after close of poll in last phase in the State.
5. During the period not covered by Section 126, concerned TV/Radio/Cable/FM channels/internet websites/Social Media platforms are free to approach the state/ district/ local authorities for necessary permission for conducting any broadcast/Telecast related events (other than exit polls) which must also conform to the provisions of the model code of conduct, the programme code laid down by the Ministry of Information and Broadcasting under the Cable Network (Regulation) Act with regard to decency, maintenance of communal harmony, etc. All Internet websites and Social Media platforms must also comply with the provisions of The Information Technology Act, 2000, Information Technology (Intermediary Guidelines and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021 and ECI guidelines No-491/SM/2013/Communication, dt 25thOctober, 2013, for all political content on their platform. As regards political advertisement, the same needs pre-certification by the Committees set up at State/District level as per the Commission's order No. 509/75/2004/JS-I, dt 15th April,2004.
6. Attention of all print media is also invited to the guidelines issued by Press Council of India dtd 30.07.2010 and ‘Norms of Journalistic Conduct- 2020’ to follow for observance during the election. (Annexure-I)
7. Attention of the electronic media is invited to the "Guidelines for Election Broadcasts" issued by NBSA dt 3rd March, 2014. (Annexure-II)
8. Internet and Mobile Association of India (IAMAI) has also developed a “Voluntary Code of Ethics” for all the participating social media platforms to ensure free, fair & ethical usage of their platforms to maintain integrity of electoral process during the General Elections to the Lok Sabha 2019. As agreed by IAMAI, vide letter dated 23.09.2019, the “Voluntary Code of Ethics” shall be observed during all elections. Accordingly, the Code is also applicable in GE to the Legislative Assemblies of Goa, Punjab, Manipur, Uttarakhand & Uttar Pradesh, 2022. Attention of all concerned Social Media platforms is invited to the “Voluntary Code of Ethics” dt 20th March, 2019 in this regard. (Annexure-III)
9. Attention is also drawn to IT (Guidelines for Intermediaries and Digital Media Ethics Code) Rules 2021 for compliance wherever applicable.
The above advisory should be duly observed by all the concerned media.
***
RP
Annexure-I
Guidelines issued by Press Council of India dtd 30.07.2010 to follow for observance during the election:
1. It will be the duty of the Press to give objective reports about elections and the candidates. The newspapers are not expected to indulge in unhealthy election campaigns, exaggerated reports about any candidate/party or incident during the elections. In practice, two or three closely contesting candidates attract all the media attention. While reporting on the actual campaign, a newspaper may not leave out any important point raised by a candidate and make an attack on his or her opponent.
2. Election campaign along communal or caste lines is banned under the election rules. Hence, the Press should eschew reports, which tend to promote feelings of enmity or hatred between people on the ground of religion, race, caste, community or language.
3. The Press should refrain from publishing false or critical statements in regard to the personal character and conduct of any candidate or in relation to the candidature or withdrawal of any candidate or his candidature, to prejudice the prospects of that candidate in the elections. The Press shall not publish unverified allegations against any candidate/party.
4. The Press shall not accept any kind of inducement, financial or otherwise, to project a candidate/party. It shall not accept hospitality or other facilities offered to them by or on behalf of any candidate/party.
5. The Press is not expected to indulge in canvassing of a particular candidate/party. If it does, it shall allow the right of reply to the other candidate/party.
6. The Press shall not accept/publish any advertisement at the cost of public exchequer regarding achievements of a party/ government in power.
7. The Press shall observe all the directions/ orders/instructions of the Election Commission/Returning Officers or Chief Electoral Officer issued from time to time.
‘Norms of Journalistic Conduct- 2020’
1. Newspaper should specifically mention “Marketing Initiative” on Supplement/special edition itself to distinguish them from various reports.
2. The newspaper should not mis-construe or misquote the statements given by leader. The statements quoted in editorial should project the true spirit of what is being tried to be conveyed by them.
3. Columns of news items which largely indicate names of voters on Caste basis and supporters of the candidate of particular political party, such tenor and manner of presentation of news establish the report to be paid news.
4. Political news published in competing newspaper with similar content strongly suggests such reports to be paid news.
5. Two newspapers publishing same news item verbatim during election days is not accidental and it is evident that such news items have been published for consideration.
6. Manner of presentation of a news item that to in a favor of a particular party as also the appeal for voting in a favor of a particular party is suggestive of paid news.
7. Projecting a candidate’s success in Election who is yet to file a nomination is suggestive of paid news.
8. News Reports on Campaign meeting and states enthusiasm because film stars were present cannot be termed as paid news.
9. While covering news on election, the newspapers are advised to ensure balance in publishing report/interview of candidates.
10. During the course of election, subject to conditions laid down by the Election Commission of India, newspapers are free to make an honest assessment of prospects of candidates or the parties and its publication would not be paid news so long it is not established that consideration passed on for such publication.
11. Newspapers shall not publish any news survey predicting the victory of any political party without verification of it.
Annexure-II
“Guidelines for Election Broadcasts” issued by NBSA dt 3rd March, 2014.
1. News broadcasters should endeavor to inform the public in an objective manner, about relevant electoral matters, political parties, candidates, campaign issues and voting processes as per rules and regulations laid down under The Representation of the People Act 1951 and by the Election Commission of India.
2. News channels shall disclose any political affiliations, either towards a party or candidate. Unless they publicly endorse or support a particular party or candidate, news broadcasters have a duty to be balanced and impartial, especially in their election reporting.
iii. News broadcasters must endeavor to avoid all forms of rumour, baseless speculation and disinformation, particularly when these concern specific political parties or candidates. Any candidate/political party, which has been defamed or is a victim of misrepresentation, misinformation or other similar injury by broadcast of information should be afforded prompt correction, and where appropriate granted an opportunity of reply.
1. News broadcasters must resist all political and financial pressures which may affect coverage of elections and election related matters.
2. News broadcasters should maintain a clear distinction between editorial and expert opinion carried on their news channels.
vi. News broadcasters that use video feed from political parties should disclose it and appropriately tagged.
vii. Special care must be taken to ensure that every element of news/ programmes dealing with elections and election related matters is accurate on all facts relating to events, dates, places and quotes. If by mistake or inadvertence any inaccurate information is broadcast, the broadcaster must correct it as soon as it comes to the broadcaster’s notice with the same prominence as was given to the original broadcast.
viii. News broadcasters, their journalists and officials must not accept any money, or valuable gifts, or any favor that could influence or appear to influence, create a conflict of interest or damage the credibility of the broadcaster or their personnel.
ix. News broadcasters must not broadcast any form of ‘hate speech’ or other obnoxious content that may lead to incitement of violence or promote public unrest or disorder as election campaigning based on communal or caste factors is prohibited under Election Rules. News broadcasters should strictly avoid reports which tend to promote feelings of enmity or hatred among people, on the ground of religion, race, caste, community, region or language.
x. News broadcasters are required to scrupulously maintain a distinction between news and paid content. All paid content should be clearly marked as “Paid Advertisement” or “Paid Content”: and paid content must be carried in compliance with the “Norms & Guidelines on Paid News” dated 24.11.2011 issued by NBA.
Xi Special care must be taken to report opinion polls accurately and fairly, by disclosing to viewers as to who commissioned, conducted and paid for the conduct of the opinion polls and the broadcast. If a news broadcaster carries the results of an opinion poll or other election projection, it must also explain the context, and the scope and limits of such polls with their limitations. Broadcast of opinion polls should be accompanied by information to assist viewers to understand the poll’s significance, such as the methodology used, the sample size, the margin of error, the fieldwork dates, and data used. Broadcasters should also disclose how vote shares are converted to seat shares.
xii. The broadcasters shall not broadcast any "election matter" i.e. any matter intended or calculated to influence or affect the result of an election, during the 48 hours ending with the hours fixed for the conclusion of poll in violation of Section126(1)(b) of the Representation of the People Act, 1951.
xiii. The Election Commission of India (ECI) will monitor the broadcasts made by news broadcasters from the time elections are announced until the conclusion and announcement of election results. Any violation by member broadcasters reported to the News Broadcasting Standards Authority (NBSA) by the Election Commission will be dealt by the NBSA under its regulations.
xiv. Broadcasters should, to the extent possible, carry voter education programmes to effectively inform voters about the voting process, the importance of voting, including how, when and where to vote, to register to vote and the secrecy of the ballot.
xv. News broadcasters must not air any final, formal and definite results until such results are formally announced by the Election Commission of India, unless such results are carried with clear disclaimer that they are unofficial or incomplete or partial results or projections which should not be taken as final results.
Annexure-III
“Voluntary Code of Ethics” dtd. 20th March, 2019:
i. Participants will endeavor to, where appropriate and keeping in mind the principle of freedom of expression, deploy appropriate policies and processes to facilitate access to information regarding electoral matters on their products and/ or services.
ii. Participants will endeavor to voluntarily undertake information, education and communication campaigns to build awareness including electoral laws and other related instructions. Participants will also endeavor to impart training to the nodal officer at ECI on their products/ services, including mechanism for sending requests as per procedure established by law.
iii. Participants and the Election Commission of India (ECI) have developed a notification mechanism by which the ECI can notify the relevant platforms of potential violations of Section 126 of the Representation of the People Act, 1951 and other applicable electoral laws in accordance with procedures established by law. These valid legal orders will be acknowledged and/ or processed within 3 hours for violations reported under Section 126 as per the Sinha Committee recommendations. All other valid legal requests will be acted upon expeditiously by the Participants, based on the nature of reported violation.
iv. Participants are creating/opening a high priority dedicated reporting mechanism for the ECI and appoint dedicated person(s)/teams during the period of General Elections to interface with and to exchange feedback as may assist with taking expeditious action upon receipt of such a lawful request, following due legal process, from the ECI.
v. Participants will provide a mechanism for relevant political advertisers, in accordance with their obligations under law, to submit pre-certificates issued by ECI and/or Media Certification & Monitoring Committee (MCMC) of the ECI in relation to election advertisements that feature names of political parties, candidates. Further, Participants shall expeditiously process/action paid political advertisements lawfully notified to Participants by the ECI that do not feature such certification.
vi. Participants will commit to facilitating transparency in paid political advertisements, including utilising their pre-existing labels/ disclosure technology for such advertisements.
vii. Participants will, pursuant to a valid request received from the ECI, via Internet and Mobile Association of India (IAMAI) provide an update on the measures taken by them to prevent abuse of their respective platforms.
viii. IAMAI will coordinate with its participant members on the steps carried out under this Code and IAMAI as well as Participants will be in constant communication with the ECI during the election period.