অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
ফোরেস্ত সর্ভে রিপোর্ত ২০২১ পুথোকখ্রে; হৌখিবা চহি অনিগী মনুংদা লৈবাক্কী অপুনবা ফোরেস্ত কভর স্কক্বার কিমি. ২২৬১ হেনগৎখি
লম পাক-চাউবগী ওইনা মধ্য প্রদেশনা লৈবাক্কী মনুংদা খ্বাইদগী চাউবা ফোরেস্ত লৈ
আন্ধ্র প্রদেশ (স্কক্বার কিমি. ৬৪৭)না ফোরেস্ত কভর খ্বাইদগী ৱাংনা হেনগৎখি অমসুং তেলঙ্গানা (স্কক্বার কিমি. ৬৩২) অমসুং ওরিশা (স্কক্বার কিমি. ৫৩৭)না তুং ইনখি।
রাজ্য/য়ু.তি. ১৭কী ফোরেস্ত কভরগী মনুং চনবা অপুনবা লমগী শরুক্না চাদা ৩৩গী চাংদগী হেনখি।
লৈবাক্কী উমংগী অপুনবা কার্বোন স্তোক অসি মিলিয়ন ৭৯.৪ হেনগত্তুনা পুন্না মিলিয়ন তোন ৭২০৪ ওইগনি হায়না পানরি
লৈবাক্কী মেংগ্রুব কভরগী পাক চাউবসিদা স্কক্বার কিমি. ১৭ হেনগৎপগী ফিভম উদুনা অপুনবা ওইনা স্কক্বার কিমি. ৪৯৯২ ওইখি
সরকারগী মিৎয়েং অসিদি উমংবু পাক চাউবগী হীরমদা য়োকখৎপদা নত্তনা মগুন হাপকৎপগী থৌওংসু য়াওরিঃ শ্রী ভুপেন্দর য়াদব
13 JAN 2022 2:51PM by PIB Imphal
ইনভাইরনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দর য়াদবনা লৈবাক্কী ফোরেস্ত অমসুং উগী পোত্থোকশিং য়েংশিনবগী শক্তি পীখ্রবা ফোরেস্ত সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (এফ.এস.আই.)না শেম শাবা ‘ইন্দিয়া স্তেত ওফ ফোরেস্ত রিপোর্ত ২০২১’ ঙসি ফোঙখ্রে।
থিজিন হুমজিনবদা ফংবা ৱারোলশিং মীয়ামদা পাউদম্লদুনা, মন্ত্রীনা লৈবাক্কী ফোরেস্ত অমসুং উগী অপুনবা কভর অসি মিলিয়ন হেক্ত্যার ৮০.৯ ওইরি অমসুং মসিনা লৈবাক্কী অপুনবা পাক-চাউবগী শরুক্কী ২৪.৬২%নি হায়না ফোংদোকখি। ইং ২০১৯গী পাউদমগা চাংয়েংনবদা, লৈবাক্কী ফোরেস্ত অমসুং উগী অপুনবা কভর অসিদা স্কক্বার কিমি. ২২৬১ হেনগৎপগী ফিভম উবা ফংলি।
হন্দক্কী এসেসমেন্ত অসিনা রাজ্য/য়ু.তি. ১৭কী ফোরেস্ত কভরগী মনুং চনবা অপুনবা লমগী শরুক্না চাদা ৩৩গী চাংদগী হেনবসিদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রনা লুচিংবা সরকারগী মিৎয়েং অসিদি উমংবু পাক চাউবগী হীরমদা য়োকখৎপদা নত্তনা মগুন হাপকৎপগী থৌওংসু য়াওরি হায়বা ৱাফম ফোংদোকখি।
আই.এফ.এস.আর. ২০২১না ফোরেস্ত কওভর, ত্রী কভর, মেংগ্রুব কভর, গ্রোৱিং স্তোক, ভারতকী উমংগী কার্বন স্তোক, লাম্মৈ চাকপা য়েংশিনবা, তাইগর রিজর্ব এরিয়াগী ফোরেস্ত কভর, এস.এ.আর. দেতা শিজিন্নদুনা লৈমায় মথক্তা লৈবা বাইওমাসকী চাং ওনবা অমসুং ভারতকী উমংগী ক্লাইমেত চেঞ্জ হোৎস্পোতশিংগী ই-পাউ কয়া পীরি।
হন্দক থেংনরকখিবা মরু ওইবা ৱারোলশিং
• লৈবাক্কী ফোরেস্ত অমসুং উগী অপুনবা কভর অসি মিলিয়ন হেক্ত্যার ৮০.৯নি অমসুং মসিনা লৈবাক্কী অপুনবা পাক-চাউবগী শরুক্কী ২৪.৬২%নি। ইং ২০১৯গী পাউদমগা চাংয়েংনবদা, লৈবাক্কী ফোরেস্ত অমসুং উগী অপুনবা কভর অসিদা স্কক্বার কিমি. ২২৬১ হেনগৎখি। মসিগী মনুংদগী, ফোরেস্ত কভর হেনগৎপগী পাক চাউবনা স্কক্বার কিমি. ১৫৪০ অমসুং ত্রী কভরগীনা স্কক্বার কিমি. ৭২১নি।
• ওপন ফোরেস্ততা হেনগৎলকপা অমসুং মসিগী চাংগা য়েংনবদা অকুঙবা ফোরেস্তনা তুং ইন্দুনা ফোরেস্ত কভর হেনগৎপগী ফিভম উবা ফংখি। ফোরেস্ত কভর হেনগৎপদা মকোক থোংবা রাজ্য অহুমদি আন্ধ্র প্রদেশ (স্কক্বার কিমি. ৬৪৭) অমসুং তুং ইনবা ওইনা তেলঙ্গানা (স্কক্বার কিমি. ৬৩২) অমসুং ওরিশা (স্কক্বার কিমি. ৫৩৭) নি।
• মধ্য প্রদেশনা লম পাক-চাউবগী ওইনা লৈবাক্কী খ্বাইদগী য়াম্বা ফোরেস্ত কভর লৈ অমসুং অরুনাচল প্রদেশ, ছতিসগর, ওরিশা অমসুং মহারাস্ত্রনা তুং ইনখি। অপুনবা লমগী পাক চাউবগা চাংদম্নবদা লৈবা ফোরেস্ত কভরগী শরুক্কী ওইনা মকোক থোংবা রাজ্য ৫দি মিজোরম (৮৪.৫৩%), অরুনাচল প্রদেশ (৭৯.৩৩%), মেঘালয় (৭৬.০০%), মনিপুর (৭৪.৩৪%) অমসুং নাগালেন্দ (৭৩.৯০%)নি।
• রাজ্য/য়ু.তি. ১৭কী ফোরেস্ত কভরগী মনুং চনবা অপুনবা লমগী শরুক্না চাদা ৩৩গী চাংদগী হেনখি। হায়রিবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী মনুংদগী রাজ্য/য়ু.তি. মঙা, মিং ওইনা পল্লবদা লক্ষদ্বীপ, মিজোরম, অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ, অরুনাচল প্রদেশ অমসুং মেঘালয়না ফোরেস্ত কভরগী শরুক ৭৫% হেন্না লৈ অমসুং লেমহৌরিবা রাজ্য/য়ু.তি. ১২, মিং ওইনা পল্লবদা মনিপুর, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা, গোৱা, কেরলা, সিক্কিম, উত্তরাখন্দ, ছতিসগর, দদ্রা অমসুং নগর হবেলী অমসুং দামন & দ্যু, অসম, ওরিশানা চাদা ৩৩দগী ৭৫গী চাংগী ফোরেস্ত কভর লৈ।
• লৈবাক্কী মেংগ্রুব কোভরগী পাক চাউবসিদা ইং ২০১৯দা পাংথোকখিবা মমাংগী এসেসমেন্তকা চাংদম্নবদা স্কক্বার কিমি. ১৭ হেনগৎপগী ফিভম উদুনা অপুনবা ওইনা স্কক্বার কিমি. ৪৯৯২ ওইখি। মেংগ্রুব কোভর হেনগৎপগী ফিভম উবা ফংখিবা মকোক থোংবা রাজ্য অহুমদি ওরিশা (স্কক্বার কিমি. 8) অমসুং তুং ইনবা ওইনা মহারাস্ত্রা (স্কক্বার কিমি. ৪) অমদি কর্নাতকা (স্কক্বার কিমি. ৩)নি।
• লৈবাক্কী উমংগী অপুনবা কার্বোন স্তোক অসি ইং ২০১৯দা পাংথোকখিবা মমাংগী এসেসমেন্তকা চাংদম্নবদা মিলিয়ন ৭৯.৪ হেনগত্তুনা পুন্না মিলিয়ন তোন ৭২০৪ ওইগনি হায়না পানরি। কার্বন স্তোক্কী চহিগী ওইনা হেনগৎপগী চাং অসি মিলিয়ন তোন ৩৯.৭নি।
মেথোদোলোজী
এফ.এস.আই.না ভারত সরকারগী দিজিতেল ইন্দিয়াগী মঙলান অমসুং দিজিতেল দেতা ইন্তিগ্রেসন তৌবগী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না ইং ২০১১গী সেন্সস্তা পাউদমখিবগুম্না জিওগ্রাফিকেল এরিয়াশিংগী পাক শন্না চান্নহন্নবগীদমক্তা দিজিতেল ওপন সেরিজ তোপো সীতশিংগা লোয়ননা সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা পীবা জিলাগী থাক ফাওবগী তোঙানবা এদমিনিস্ত্রেতিব য়ুনিৎশিংগী ভেক্তর বাউন্দরী লেয়রগী পথাপ্পু এফ.এস.আই.না শিজিন্নবা হৌখি।
মিদ রিজোল্যুসন সেতিলাইত দেতা শিজিন্নদুনা লৈবাক শিনবা থুংবগী ফোরেস্ত কভরগী বাইনিএল এসেসমেন্ত তৌবগী থৌওং অসি জিলা, রাজ্য অমসুং লৈবাক্কী থাক্তা ফোরেস্ত কভরদা অহোংবা লৈরকপা অমসুং ফোরেস্ত কভর য়েংশিন্নবগীদমক্তা ১:৫০,০০০গী ইন্তর্প্রিতেসন স্কেলগা লোয়ননা মীতর ২৩.৫গী স্পাতিএল রিজোল্যুসন লৈবা ইন্দিয়ন রিমোৎ সেন্সিং সেতিলাইত দেতা (রিসোর্সসেত-২)দগী ফংবা লিস-৩গী দেতাগী ৱাহন্থোক পীবগী থৌওংদা য়ুম্ফম ওইবনি।
মসিগী ৱারোলশিং অসিনা জি.ঐচ.জি. ইনভেন্তরী, গ্রোৱিং স্তোক, কার্বন স্তোক, ফোরেস্ত রিফরেন্স লেভেল (এফ.আর.এল.) অমসুং ফোরেস্তকী প্লান্নিং অমদি সাইন্তিফিক ওইনা শেন্নবগী সি.বি.দি. গ্লোবেল ফোরেস্ত রিসোর্স এসেসমেন্ত (জি.এফ.আর.এ.)গী মখাদা লৈবা য়ু.এন.এফ.সি.সি.সি.গী পান্দমগীদমক্তা মালেমগী ওইনা পাউদম্বগুম্বা মালেমগী থাক্তা লৈবা তোঙান-তোঙানবা ইনভেন্তরী, রিপোর্তগী ইনপুৎ পী।
লৈবাক শিনবা থুংবগী সেতিলাইত দেতাশিং অসি ওক্তোবর-দিসেম্বর ২০১৯গী মতমগী ওইনা এন.এস.আর.সি.দগী ফংবনি। সেতিলাইত দেতাগী ৱাহন্থোক হনবগী থৌওংগী মতুংদা নীংথিনা পাংথোকপা গ্রাউন্দ ত্রুথিংনা মখা অমুক তাই। অতোপ্পা কোলেতরেল সোর্সতগী ফংবা ই-পাউশিং অসি ৱাহন্থোক হল্লবা মমিশিংগী মরিক চুম্বা হেনগৎহন্নবা অমুক্কা হন্না শিজিন্নৈ।
হন্দক পাংথোক্লিবা এসেসমেন্ত অসিগী মরিক চুম্বগী চাং অসি মশক থোক্না ৱাংই। ফোরেস্ত কভর ক্লাসিফিকেসন তৌরিবসিগী চুম্বগী চাং অসি ৯২.৯৯%নি হায়না লৌনরি। ফোরেস্ত অমসুং নন-ফোরেস্ত ক্লাস খায়বগী মরিক চুম্বগী চাং অসি ৮৫%গী চাংদগী হেনবা মালেম্না য়ানরবা ক্লাসিফিকেসন তৌবগী চাংগা চাংদম্নবদগী হেন্দুনা ৯৫.৭৯% ওই হায়না লৌনরি। মসিগা লোয়ননা মনুং হুৎপা ক্যু.সি. অমসুং ক্য.এ.গী থৌওং অমসু পাংথোকখি।
আই.এস.এফ.আর. ২০২১গী অতোপ্পা মশক থোকপা হীরমশিং
হৌজিক্কী আই.এস.এফ.আর. ২০২১ অসিদা, এফ.এস.আই.না ভারতকী তাইগর রিজর্ব, কোরিদোর অমসুং নোংশা য়োকখকৎপগী মফমশিংগী ফোরেস্ত কভর এসেস তৌবগা মরী লৈনবা অনৌবা চেপ্তর অমসু হাপচিল্লে। হীরম অসিগা মরী লৈননা, তাইগর রিজর্ব, কোরিদোর অমসুং নোংশা য়োকখকৎপগী মফমশিংগী মনুংগী ফোরেস্ত কভরদা দিকেদ ১০গী মতমশিংগী মনুংদা অহোংবা লাকপশিং য়েংশিনবনা চহি কয়া অসিদা থবক পায়খৎখিবা মফম য়োকখৎপা অমসুং শেন্নবগী থৌওংশিংনা কয়া য়াম্না কান্নবা ফংখিবগে হায়বা য়েংশিনবদসু তেংবাংলি।
দিকেদ কয়াগী ওইনা য়েংশিনবগী ওইনদি, তাইগর রিজর্বকী মনুং চনবা মফম খুদিংগী আই.এফ.এস.আর. ২০১১ (ইং ২০০৮দগী ২০০৯ ফাওবগী দেতা পেরিয়দ) অমসুং হৌজিক চত্থরিবা সাইকল (আই.এফ.এস.আর. ২০২১গী ইং ২০১৯দগী ২০২০ ফাওবগী দেতা পেরিয়দ) গী মনুংদা ফোরেস্ত কভরদা অহোংবা লৈখিবশিং নৈনখি।
এফ.এস.আই.গী অনৌবা খোঙথাং অমদি ‘লৈমায়গী মথক্তা লৈবা বাইওমাস’কী ইস্তিমেত শেমখিবা থৌওং য়াওবা চেপ্তর অমগী মওংদা শন্দোক্না তাকখি। এফ.এস.আই.না স্পেস এপ্লিকেসন সেন্তর (এস.এ.সি.), আই.এস.আর.ও., অহমেদবাদকা খুৎশম্নদুনা সীন্থেতিক এপর্চর রেদার (এস.এ.আর.) দেতাগী এল.-বেদ শিজিন্নদুনা পেন-ইন্দিয়াগী থাক্তা অবভ গ্রাউন্দ বাইওমাস ইস্তিমেত তৌবগী অখন্নবা স্তদী অমা হৌদোকখি। অসম অমসুং ওরিশাগী রিজল্ত (এ.জি.বি. মেপকা লোয়ননা) অসি আই.এফ.এস.আর. ২০১৯দা হান্ননা পীখ্রবনি। লৈবাক শিনবা থুংবগী এ.জি.বি. ইস্তিমেত (অমসুং এ.জি.বি. মেপ) অসিগী ইন্তেরিম রিজল্ত অসিদি আই.এফ.এস.আর. ২০২১দা অনৌবা চেপ্তর অমা ওইনা পীথোক্লি। হেন্না কুপথবা রিপোর্ত অসিদি স্তদী অসিনা মপুং ফারবা মতুংদা ফোঙগনি।
এফ.এস.আই.না বির্লা ইন্সতিত্যুৎ ওফ তেক্নোলোজী অমসুং সাইন্স (বিৎস) পিলানী, গোৱা কেম্পসকা খুৎশম্নদুনা ‘ভারতকী উমংগী ক্লাইমেত চেঞ্জ হোৎস্পোত মেপ্পিং তৌবা’ হায়বসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা স্তদী অমা পাংথোকখ্রে। পুন্না পাংথোকমিন্নবা স্তদী অসি ভারতকী ফোরেস্ত কভরগী ক্লাইমেতিক হোৎস্পোত মেপ তৌবগী পান্দমগা লোয়ননা পাংথোকখিবনি। থৌওং অসি তুংগী চহি অহুমগী মতম (ইং ২০৩০, ২০৫০ অমসুং ২০৮৫)গী অইং-অশা অমসুং নোং তাবগী দেতা ওইবা য়াই হায়না কম্প্যুতর মোদেল শিজিন্নদুনা মাংজৌননা লেপথোকপা দেতাদা য়ুম্ফম ওইদুনা পাংথোকপনি।
রিপোর্ত অসিদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী তোঙানবা পেরামীতরগী ৱারোল কয়াসু য়াওরি। চিং, ত্রাইবেল দিস্ত্রিক্ত অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগুম্বা ফোরেস্ত কভরগী অখন্নবা হীরমগী ৱারোলসু রিপোর্ত অসিদা তোঙান্না পল্লি।
রিপোর্ত অসিদা য়াওরিবা ই-পাউশিং অসিনা লৈবাক অসিগী ফোরেস্ত অমসুং উগী পোত্থোকশিংগী পোলিসী, থৌরাং য়াৎপা অমসুং তুং কোইনা চৎহন্নবা শেন্নবগী মমল য়াম্লবা ৱারোল কয়া পীগনি হয়বগী থাজবা থম্লি।
মপুং ফাবা রিপোর্ত অসি পীরিবা য়ু.আর.এল. অসিদা ফংগনিঃ https://fsi.nic.in/forest-report-2021-details

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Forest Survey report 2021 released; increase of 2,261 sq km in the total forest and tree cover of the country in last two years.
Area-wise Madhya Pradesh has the largest forest cover in the country
Maximum increase in forest cover witnessed in Andhra Pradesh (647 sq km) followed by Telangana (632 sq km) and Odisha (537 sq km).
17 states/UT’s have above 33 percent of the geographical area under forest cover.
Total carbon stock in country’s forest is estimated to be 7,204 million tonnes, an increase of 79.4 million
Total mangrove cover in the country is 4,992 sq km, an increase of 17 sq Km observed
Focus of government not to just conserve forests quantitatively but to qualitatively enrich it: Shri Bhupender Yadav
13 JAN 2022 2:51PM by PIB Delhi
Minister for Environment, Forest and Climate Change, Shri Bhupender Yadav, today released the ‘India State of Forest Report 2021’ prepared by the Forest Survey of India (FSI) which has been mandated to assess the forest and tree resources of the country.
Sharing the findings, the Minister informed that the total forest and tree cover of the country is 80.9 million hectare which is 24.62 percent of the geographical area of the country. As compared to the assessment of 2019, there is an increase of 2,261 sq km in the total forest and tree cover of the country.
The Minister expressed happiness over the fact that the present assessment reveals that 17 states/UT’s have above 33 percent of the geographical area under forest cover and stated that the focus of the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is not just to conserve the forests quantitatively but to enrich it qualitatively.
The ISFR-2021 provides information on forest cover, tree cover, mangrove cover, growing stock, carbon stock in India’s forests, forest fire monitoring, forest cover in tiger reserve areas, above ground estimates of biomass using SAR data & climate change hotspots in Indian forests.
MAJOR FINDINGS
• The total forest and tree cover of the country is 80.9 million hectare which is 24.62 percent of the geographical area of the country. As compared to the assessment of 2019, there is an increase of 2,261 sq km in the total forest and tree cover of the country. Out of this, the increase in the forest cover has been observed as 1,540 sq km and that in tree cover is 721 sq km.
• Increase in forest cover has been observed in open forest followed by very dense forest. Top three states showing increase in forest cover are Andhra Pradesh (647 sq km) followed by Telangana (632 sq km) and Odisha (537 sq km).
• Area-wise Madhya Pradesh has the largest forest cover in the country followed by Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Odisha and Maharashtra. In terms of forest cover as percentage of total geographical area, the top five States are Mizoram (84.53%), Arunachal Pradesh (79.33%), Meghalaya (76.00%), Manipur (74.34%) and Nagaland (73.90%).
• 17 states/UT’s have above 33 percent of the geographical area under forest cover. Out of these states and UT’s, five states/UTs namely Lakshadweep, Mizoram, Andaman & Nicobar Islands, Arunachal Pradesh and Meghalaya have more than 75 percent forest cover while 12 states/UTs namely Manipur, Nagaland, Tripura, Goa, Kerala, Sikkim, Uttarakhand, Chhattisgarh, Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, Assam, Odisha, have forest cover between 33 percent to 75 percent.
• Total mangrove cover in the country is 4,992 sq km. An increase of 17 sq Km in mangrove cover has been observed as compared to the previous assessment of 2019. Top three states showing mangrove cover increase are Odisha (8 sq km) followed by Maharashtra (4 sq km) and Karnataka (3 sq km).
• Total carbon stock in country’s forest is estimated to be 7,204 million tonnes and there an increase of 79.4 million tonnes in the carbon stock of country as compared to the last assessment of 2019. The annual increase in the carbon stock is 39.7 million tonnes.
METHODOLOGY
In tune with the Government of India’s vision of digital India and the need for integration of digital data sets, FSI has adopted using the vector boundary layers of various administrative units upto districts level as provided by Survey of India along with digital open series topo sheets, in order to ensure comprehensive compatibility with the geographical areas as reported in Census, 2011.
The biennial assessment of forest cover of the country using mid-resolution Satellite data is based on interpretation of LISS-III data from Indian Remote Sensing satellite data (Resourcesat-II) with a spatial resolution of 23.5 meters with the scale of interpretation 1:50,000 to monitor forest cover and forest cover changes at District, State and National level.
This information provides inputs for various global level inventories, reports such as GHG Inventory, Growing Stock, Carbon Stock, Forest Reference Level (FRL) and international reporting to UNFCCC targets under CBD Global Forest Resource Assessment (GFRA) for planning and scientific management of forests.
Satellite data for the entire country was procured from NRSC for the period October to December 2019. The satellite data interpretation is followed by rigorous ground truthing. Information from other collateral sources are also used to improve the accuracy of the interpreted image.
The accuracy level achieved in the current assessment is the significantly high. The accuracy of forest cover classification has been assessed 92.99%. The accuracy of classification between forest and non-forest classes has been assessed 95.79% against internationally accepted accuracy of classification of more than 85%. A rigorous QC & QA exercise was also carried out.
OTHER SIGNIFICANT FEATURES of ISFR 2021
In the present ISFR 2021, FSI has included a new chapter related to the assessment of forest cover in the Tiger Reserves, Corridors and Lion conservation area of India. In this context, the decadal assessment of change in forest cover within Tiger Reserves, Corridors and Lion conservation area helps in assessing the impact of conservation measures and management interventions that have been implemented over the years.
For decadal assessment, change in forest cover, during the period between ISFR 2011 (data period 2008 to 2009) and the current cycle (ISFR 2021, data period 2019-2020) within each Tiger Reserves has been analysed.
A new initiative of FSI has also been documented in the form of a chapter, where the ‘Above Ground Biomass’ has been estimated. FSI, in collaboration with Space Application Centre (SAC), ISRO, Ahmedabad, initiated a special study for estimation of Above Ground Biomass (AGB) at pan-India level, using L- band of Synthetic Aperture Radar (SAR) data. The results for the States of Assam and Odisha (as well as AGB maps), were presented earlier in ISFR 2019. The interim results for AGB estimates (and AGB maps) for the entire country are being presented as a new chapter in ISFR 2021. The detailed report will be published after completion of the study.
FSI in collaboration of with Birla Institute of Technology & Science (BITS) Pilani, Goa Campus has performed a study based on ‘Mapping of Climate Change Hotspots in Indian Forests’. The collaborative study was carried out with the objective to map the climatic hotspots over the forest cover in India, using computer model-based projection of temperature and rainfall data, for the three future time periods i.e. year 2030, 2050 and 2085.
The report also contains information on various parameters State/UT wise. Special thematic information on forest cover such as hill, tribal districts, and north eastern region has also been given separately in the report.
It is expected that the information given in the report would provide valuable information for policy, planning and sustainable management of forest and tree resources in the country.
The full report is available at the following URL: https://fsi.nic.in/forest-report-2021-details