হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯: লান্না থাজনবা অমসুং অচুম্বশিং
পি.এম.কেয়রগী খুত্থাংদা ছতিসগরদা শেমখিবা পি.এস.এ. প্লান্তশিং অসিবু নীংথিনা শেন্নদে হায়না মীদিয়ানা পাউদম্লিবশিং অসি অরানবনি অমসুং য়ুম্ফম য়াওদবনি
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না প্লান্তশিং অসিবু নীংথিনা মথৌ তৌহন্নবগীদমক্তা চয়োল খুদিংগী চাং নাইনা য়েংশিল্লি
10 JAN 2022 8:24PM by PIB Imphal
পি.এম.কেয়রগী খুত্থাংদা ছতিসগর রাজ্যদা শেম-শাখ্রবা পি.এস.এ. প্লান্তশিং অসিবু নীংথিনা শেন্নদে হায়না মীদিয়ানা রিপোর্ত খরনা পাউদম্লি। মসিগী রিপোর্তশিং অসি অরানবনি অমসুং লান্না পাউদম্বনি। মখোয়শিং অসি য়ুম্ফম য়াওদবনি।
ছতিসগর রাজ্যদা তোঙান-তোঙানবা সোর্স্তগী পি.এস.এ. প্লান্ত ১২২ শেম শাখি অমসুং মখোয়শিং অসিদগী প্লান্ত ৪৯দি পি.এম.কেয়রগী খুত্থাংদা শেম-শাদুনা শিজিন্নবা হৌহনখিবনি হায়না শেংদোরক্লি। পি.এস.এ. প্লান্ত অমনা পুং ১০০০ চলায়রবা তুংদা, মেদিকেল গ্রেদ ওক্সীজেন পুথোক্নবগীদমক্তা পি.এস.এ. প্লান্তশিংদা শিজিন্নরিবা জিওলাইত হায়রিবা এবজোর্বেন্ত মেতরিএল অসি শিন্দোকপগী মথৌ তাই। ইন্দস্ত্রীগী কাঙলোনগী মতুং ইন্না, জিওলাইতকী শেল্ফ-লাইফ অসি চহি ৩দগী ৫ ফাওবনি অমসুং মতম অসিগী মতুংদা খক্তা শিন্দোক্কদবনি। মসিগী তঙাই ফদবা ফন্দশিংসু ছতিসগরগী রাজ্য সরকারনা কায়থখ্রবনি।
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না চয়োলগী ওইনা চাং নাইনা য়েংশিল্লি অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা মখোয়গী তোঙানবা সোর্সশিংদগী শেম-শারিবা পি.এস.এ. প্লান্তশিংবুসু লোইশিন্দুনা মথৌ তৌবা হৌহন্নবা য়াম্না তোয়না খঙহনখিবা লৈখ্রবনি।
রাজ্য-সি.এস.আর.
ফোরেন এদ
পি.এস.য়ু.শিং
পি.এম. কেয়র্স
অপুনবা
অয়াবা পীখ্রবা
মথৌ তৌবা হৌখ্রবা
অয়াবা পীখ্রবা
মথৌ তৌবা হৌখ্রবা
অয়াবা পীখ্রবা
মথৌ তৌবা হৌখ্রবা
অয়াবা পীখ্রবা
মথৌ তৌবা হৌখ্রবা
অয়াবা পীখ্রবা
মথৌ তৌবা হৌখ্রবা
৬৪
৩৩
৫
৫
৪
৪
৪৯
৪৯
১২২
৯১
পি.এম. কেয়র্সকী প্লান্ত খুদিং অসি দি.আর.দি.ও. প্লান্তশিংগী স্তেন্দর্দকী মখাদা চহি ১গী ৱেরেন্তী লৈ, ঐচ.এল.এল. ইনফ্রা তেক সর্ভিস লিমিতেদ (ঐচ.আই.তি.ই.এস.)*কীনা চহি ৫ অমসুং সেন্ত্রেল মেদিকেল সর্ভিসেস সোসাইতী (সি.এম.এস.এস.)*কীনা চহি ১০নি।
এজেন্সীশিংগী পি.এস.এ.গী হৌজিক ফাওবগী খুমাং চাউশিনবশিং
দি.আর.দি.ও.
ঐচ.আই.তি.ই.এস.
সি.এম.এস.এস.
অপুনবা
অয়াবা পীখ্রবা
অয়াবা পীখ্রবা
অয়াবা পীখ্রবা
অপুনবা মথৌ তৌখ্রবশিং
৪১
৪
৪
৪৯
* এ.এম.সি. অমসুং সি.এ.এম.সি. মনুং চল্লবা ঐচ.আই.তি.ই.এস. অমসুং সি.এম.এস.এস.
এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী চয়োলগী য়েংশিনবগী শরুক অমা ওইনা, প্লান্ত ৪৯গী মনুংদা ১৩দি লৈফমগী শিংনবা নত্ত্রগা ভেন্দরগী শিংনবা লৈবনা মরম ওইনা মথৌ তৌবা য়াদ্রি অমসুং ৱাফম অসিগী মতাংদা রাজ্য/এজেন্সীশিংদসু পাউদমখ্রবনি। অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
#
জিলা
হোস্পিতাল মমিং
বেদ কেপাসিতী
প্লান্ত কেপাসিতী (এল.পি.এম.দা)
শিন্নখ্রবা এজেন্সী
তেক্নিকেল ওইবা শিংনবা (১)
শিংনবশিংবু কুপ্পা তাকপা (১)
শিংনবা মখল
১
বলরাম্পুর
দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল বলরাম্পুর
১০০
১০০০
দি.আর.দি.ও.
অতোপ্পা
প্লান্ত অসিনা পুং ১০০০ শিজিন্নরবা মতুংদা মথন্নতা লেপখ্রে। ঐহাক্না প্লান্ত ইঞ্জিনিয়রগা ৱারী শেয়ার। মহাক্না সর্ভিসিং তৌবগী মথৌ তারে হায়রে।
মফমগী শিংনবা
২
ধমাত্রি
দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল ধমাত্রি
৮৮
১০০০
দি.আর.দি.ও.
অতোপ্পা
পাউ ফাওনবগীদমক্তা পীরম্লিবা ৱারোলশিং অসি অরানবনি।
মফমগী শিংনবা
৩
জাশপুর
কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তর ফর্সাবহার
৩০
২৫০
দি.আর.দি.ও.
এম.জি.পি.এস.কী শিংনবা
পাইপলাইনগী থবক হৌজিক ফাওবা লোইদ্রি, হৌজিক য়াম্না কন্না শেম্লি।
মফমগী শিংনবা
৪
কোন্দাগাও
দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল কোন্দাগাও
২০০
৫০০
দি.আর.দি.ও.
ইলেক্ত্রিকেলগী শিংনবা
প্লান্ত অসিগীদমক্তা কে.ভি.এ. ১০০গী ত্রান্সফোর্মর মথৌ তাই।
মফমগী শিংনবা
৫
মহাসামুন্দ
মেদিকেল কোলেজ হোস্পিতাল মহাসামুন্দ
৩০০
১০০০
ঐচ.আই.তি.ই.এস.
ইলেক্ত্রিকেলগী শিংনবা
ত্রান্সফোর্মর মথৌ তাই।
মফমগী শিংনবা
৬
রাইগরহ
সি.ঐচ.সি. চাপলে
৪০০
৫০০
দি.আর.দি.ও.
কম্প্রেসর/স্তেবিলাইজরগী শিংনবা
কম্প্রেসরদা য়াদবা খরা লৈরে।
ভেন্দরগী শিংনবা
৭
রাইগরহ
এম.সি.ঐচ. দি.সি.ঐচ. রাইগরহ
১০০
১০০০
ঐচ.আই.তি.ই.এস.
কম্প্রেসর/স্তেবিলাইজরগী শিংনবা
কম্প্রেসরদা হৌজিক ফাওবা য়াদ্রি।
ভেন্দরগী শিংনবা
৮
রাইপুর
বি.আর. অম্বেদকর হোস্পিতাল মেদিকেল কোলেজ
১২৮০
১০০০
দি.আর.দি.ও.
পি.এস.এ. কম্পোনেন্ত য়াওদবা/কায়বা
এয়র ফিলতর য়াখিদ্রে।
ভেন্দরগী শিংনবা
৯
রাইপুর
দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল পন্দ্রি
১০০
১০০০
দি.আর.দি.ও.
প্যুরিতীগী ওইবা শিংনবা
মখোয়না ৯৭%গী চাংদা প্যুরিতী ফংই, প্লান্ত রিকেল্লিবর তৌবগী মথৌ তারে।
ভেন্দরগী শিংনবা
১০
রাইপুর
এমস রাইপুর
৭৫০
১০০০
দি.আর.দি.ও.
পি.এস.এ. কম্পোনেন্ত য়াওদবা/কায়বা
প্রেসর নেম্বা মতমদা হাই এলার্ম্না করি অমত্তা তাক্লক্তে।
ভেন্দরগী শিংনবা
১১
রাজনন্দগাও
মেতর্নেল চাইল্দ হেল্থ ৱিং দোঙ্গার্গাও
৫০
২৫০
দি.আর.দি.ও.
প্যুরিতীগী ওইবা শিংনবা
প্যুরিতীনা ৬০%দগী হেন্না তাই।
ভেন্দরগী শিংনবা
১২
সুরজপুর
দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল সুরজপুর
১০০
৫০০
দি.আর.দি.ও.
প্যুরিতীগী ওইবা শিংনবা
প্যুরিতীগী চাং অসি য়ৌফম থোকপা য়ৌদ্রি।
ভেন্দরগী শিংনবা
১৩
সুর্গুজা
এম.সি.ঐচ. উদয়পুর
৫০
২৫০
দি.আর.দি.ও.
মফমগী শিংনবা
হৌজিক ফাওবদা সিভিল ৱর্ক লোইদ্রি (বাউন্দরী ৱাল হৌজিক ফাওবা শাদ্রি)।
মফমগী শিংনবা

Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19: Myth vs. Facts
Media reports claiming that PSA plants installed through PMCARES in Chhattisgarh are not receiving due maintenance are Ill informed & Misleading
Union Health Ministry has been conducting Regular Weekly reviews to ensure proper functioning of these plants
10 JAN 2022 8:24PM by PIB Delhi
There have been some media reports alleging that PSA plants installed in State of Chhattisgarh through PM CARES funds are not being maintained well. Such media reports are fallacious and ill-informed. They are not based on facts.
It is clarified that 122 PSA plants are being installed from various sources in the State of Chhattisgarh, of which 49 plants were installed and commissioned under PM CARES. After 1000 hours of running of the PSA plant, Zeolite, an absorbent material used in PSA plants to produce medical grade oxygen, needs to be replaced. As per industry norms, the shelf life of Zeolite is 3-5 years and has to be replaced only after this period. The funds for this have been sanctioned by the State Government of Chhattisgarh.
Union Ministry of Health & Family Welfare has also been conducting regular weekly reviews and States/ UTs have been time and again urged to complete the installation and commission PSA plants being set up through their various sources.
State-CSR
Foreign Aid
PSU's
PM Cares
Grand Total
Sanctioned
Commissioned
Sanctioned
Commissioned
Sanctioned
Commissioned
Sanctioned
Commissioned
Sanctioned
Commissioned
64
33
5
5
4
4
49
49
122
91
All these PM CARES plants come under standard 1 year of warranty for DRDO plants, 5 years for HLL Infra Tech Services Limited (HITES)* and 10 years for Central Medical Services Society (CMSS)*.
PSA Agency-Wise Progress
DRDO
HITES
CMSS
Total
Sanctioned
Sanctioned
Sanctioned
Total Commissioned
41
4
4
49
* HITES and CMSS including AMC & CAMC
As part of MoHFW weekly review, 13 plants out of 49 were not functional because of site issues or vendor issues which has been already shared with States/Agencies. Details as below:
#
District
Name of the Hospital
Bed Capacity
Plant Capacity (in LPM)
Agency Allocated
Technical Issues (1)
Explain the issue in detail* (1)
Issue Type
1
Balrampur
District Hospital Balrampur
100
1000
DRDO
Others
The plant automatically shuts down after 1000 hours of operation. I have spoken to the plant engineer, he said it needs servicing.
Site Issue
2
Dhamtari
District Hospital Dhamatri
88
1000
DRDO
Others
The given contact details is wrong
Site Issue
3
Jashpur
Community Health Centre Farsabahar
30
250
DRDO
MGPS issue
Pipeline work is still not completed, its under progress.
Site Issue
4
Kondagaon
District Hospital Kondagaon
200
500
DRDO
Electrical Issue
Required 100 KVA transformer for the plant.
Site Issue
5
Mahasamund
Medical college hospital Mahasamund
300
1000
HITES
Electrical Issue
Transformer required.
Site Issue
6
Raigarh
CHC Chaple
400
500
DRDO
Compressor/stabilizer issue
There is some issue with the compressor.
Vendor Issue
7
Raigarh
MCH DCH Raigarh
100
1000
HITES
Compressor/stabilizer issue
Compressor is still not working.
Vendor Issue
8
Raipur
BR Ambedkar Hospital Medical College
1280
1000
DRDO
PSA Component Missing/Broken
Air filter breakdown.
Vendor Issue
9
Raipur
District Hospital Pandri
100
1000
DRDO
Purity Issue
They get 97 % purity,need to recalliber the plant.
Vendor Issue
10
Raipur
AIIMS Raipur
750
1000
DRDO
PSA Component Missing/Broken
When the pressure is low and high the alarm does not indicate.
Vendor Issue
11
Rajnandgaon
Maternal Child Health Wing Dongargaon
50
250
DRDO
Purity Issue
Purity is less than 60%
Vendor Issue
12
Surajpur
District Hospital Surajpur
100
500
DRDO
Purity Issue
The purity level is not reaching upto the mark.
Vendor Issue
13
Surguja
MCH Udaipur
50
250
DRDO
Site issue
Civil work not completed yet (Boundary wall not built)
Site Issue