ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବର୍ଷାନ୍ତ ସମୀକ୍ଷା-୨୦୨୧: ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
27 DEC 2021 6:28PM by PIB Bhubaneswar
• ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିବାହ ବୟସ ୧୮ ବର୍ଷରୁ ୨୧ ବର୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିମନ୍ତେ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ନିଷେଧ (ସଂଶୋଧନ) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୧ ଲୋକସଭାରେ ଉପସ୍ଥାପିତ
• ଜନ୍ମ ସମୟରେ ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତ (ଏସଆରବି)ରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ୧୯ ଅଙ୍କ ବୃଦ୍ଧି, ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତ ୨୦୧୪-୧୫ରେ ୯୧୮ ପଏଂଟରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୦-୨୧ରେ ୯୩୭ ପଏଂଟରେ ପହଂଚିଛି
• ଅତିରିକ୍ତ ପୋଷଣର ବାସ୍ତବ ସମୟ ନିରୀକ୍ଷଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସକାଶେ ପୋଷଣ ଟ୍ରାକରର ଶୁଭାରମ୍ଭ
• ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଓ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମାଆମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ ଉପକୃତ
• କୋଭିଡ ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ଅନାଥ ହୋଇଥିବା ଶିଶୁମାନଙ୍କ ସହାୟତା ନିମନ୍ତେ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପଞ୍ଜିକରଣ ଏବଂ ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ପିଏମ କେୟାର୍ସ ଫର ଚିଲଡ୍ରେନ୍ ଯୋଜନା ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ
• ୱାନ ଷ୍ଟପ୍ ସେଂଟର ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ୫୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ
• ଚାଇଲଡ ଲାଇନ୍ (୧୦୯୮) ସେବା ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଛଡା ବସ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡରେ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
• ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୁପୋଷଣ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପୋଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧିନରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳଗୁଡିକୁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାଉଳ ବଂଟନ କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତି
• କିଶୋର ନ୍ୟାୟ (ପିଲାମାନଙ୍କ ଯତ୍ନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା) ଅଧିନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ସକାଶେ ଏହି ଅଧିନିୟମରେ ସଂଶୋଧନ
• ହିନ୍ଦୁ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଭରଣ ପୋଷଣ ଅଧିନିୟମ ୧୯୫୬ ଅଧିନରେ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନମାନଙ୍କୁ ବିଦେଶକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସରଳୀକରଣ
• ଭାରତରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ପ୍ରବାସୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ ମାମଲାରେ ମୂଳ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଭଳି ସମାନତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
୨୭ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୧, ୬:୨୮ ପିଏମ, ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ବିକାଶ, ଯତ୍ନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସକାଶେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା, ଆଇନ୍‌, ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡିକର ସରଳୀକରଣ, ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରାଇବା ଓ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ପୋଷଣ, ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଗକୁ ବଢାଇବା, ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ବିକଶିତ ହେବାରେ ସକ୍ଷମ କରାଇବା ନିମନ୍ତେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଏବଂ ନ୍ୟାୟିକ ସହାୟତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବାର ସୁବିଧା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ୨୦୨୧ ବର୍ଷରେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି:
ମହିଳାମାନଙ୍କର ବିବାହ ବୟସ: ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିବାହର ବୟସ ୧୮ ବର୍ଷରୁ ୨୧ ବର୍ଷ ବୟସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସକାଶେ ୨୧.୧୨.୨୦୨୧ରେ ଲୋକସଭାରେ ବାଲ୍ୟ ବିବାହ ନିଷେଧ (ସଂଶୋଧନ) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୧ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
ବେଟି ବଚାଓ ବେଟି ପଢାଓ: ଏହି ଯୋଜନା ସମଗ୍ର ଭାରତରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ଏବଂ ସାରା ଦେଶର ୬୪୦ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ (୨୦୧୧ ଜନଗଣନା ଅନୁସାରେ) ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ୬୪୦ଟି ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରୁ, ୪୦୫ଟି ଜିଲ୍ଲା ବହୁ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ସହ ଡିଏମ/ଡିସି ମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ତତ୍ୱାବଧାନରେ ମିଡିଆ ଏଡଭୋକାସି ଅଧିନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ୬୪୦ଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ମିଡିଆ ଏଡଭୋକାସି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା କନ୍ୟା ସନ୍ତାନମାନଙ୍କ ମହତ୍ୱ ପ୍ରତି ରାଷ୍ଟ୍ରର ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ଦିଗରେ ସାମୁହିକ ଚେତନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହା ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଜନ୍ମ ସମୟରେ ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତ (ଏସଆରବି) ରେ ୯ ପଏଂଟ ବୃଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି, ୨୦୧୪-୧୫ରେ ଏହି ଲିଙ୍ଗ ଅନୁପାତ ୯୧୮ ପଏଂଟ ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୦-୨୧ରେ ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୯୩୭ରେ ପହଂଚିଛି (ଏଚଏମଆଇଏସ,ଏମଏଚ ଏବଂ ଏଫଡବ୍ଲୁ) ।
ପୋଷଣ ଟ୍ରାକର:
ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପୋଷଣ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପାରଦର୍ଶୀ ଏବଂ ସକ୍ଷମ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ନିରାମୟତା ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ । ଅତିରିକ୍ତ ପୋଷଣର ବାସ୍ତବ ସମୟ ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ସେବାଗୁଡିକର ତ୍ୱରିତ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଓ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସକାଶେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆଧାରିତ ପୋଷଣ ଟ୍ରାକର ଆପ୍ଲିକେଶନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ୨୪.୧୨.୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା, ୧୨.୨୭ ଲକ୍ଷ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାୟ ୯.୮୫ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରି ପୋଶନ ଟ୍ରାକରରେ ତଥ୍ୟ ଅପଲୋଡ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା (ପିଏମଏମଭିୱାଇ): ଏହି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଗର୍ଭାବସ୍ଥା ଓ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ସମୟରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତରଣ (ଡିବିଟି) ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ଓ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମାତାମାନଙ୍କ (ପିଡବ୍ଲୁ ଏଣ୍ଡ ଏଲଏମ) ବ୍ୟାଙ୍କ/ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ ଆକାଉଂଟକୁ ସିଧାସଳଖ ତିନିଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ନଗଦ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଏହା ବେତନ କ୍ଷତିପୂରଣ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ଏକ ଉପାୟ ଅଟେ । ୨୪.୧୨.୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା, ଏହି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ୨.୧୭ କୋଟି ହିତାଧିକାରୀ ମୋଟ ୯,୪୫୭ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତିପୂରଣ ଦ୍ୱାରା ଲାଭାନ୍ୱିତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
କୋଭିଡ-୧୯ ଯୋଗୁଁ ସଙ୍କଟରେ ପଡିଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ କେୟାର୍ସ ପାଣ୍ଠି: ପିଏମ କେୟାର୍ସ ଫର ଚିଲଡ୍ରେନ ଯାଜନାର ଏକ ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ ୧୫.୦୭.୨୦୨୧ରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଯାହାର ନାମ ହେଉଛି ପିଏମକେୟାର୍ସଫରଚିଲର୍ଡେନ୍ ଡଟ୍ ଇନ୍ କ୍ଟ୍ରଜ୍ଞମବକ୍ସରଗ୍ଦଲକ୍ଟକ୍ସମଷସକ୍ଷୟକ୍ସରଦ୍ଭ.ସଦ୍ଭ । ଏଥିରେ ସେହି ହିତାଧିକାରୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ପଞ୍ଜିକରଣ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ୧୧.୦୩.୨୦୨୦ ପର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କୋଭିଡ୍‌-୧୯ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ନିଜର ଉଭୟ ପିତାମାତା, ବୈଧ ଅଭିଭାବକ ଅବା ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପିତାମାତା କିମ୍ବା ଜିବୀତ ପିତାମାତାଙ୍କୁ ହରାଇଛନ୍ତି । ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ଏଭଳି ପିଲାମାନଙ୍କର ତଥ୍ୟକୁ ଅଧୁନାତନ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳଗୁଡିକ ସହିତ ଅନେକ ଗୁଡିଏ ୱେବ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ଅନୁସାରେ, ୨୪.୧୨.୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା, ମୋଟ ୬୦୯୮ ଆବେଦନପତ୍ର ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ୩୪୮୧ଟି ଆବେଦନ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ୩୨୭୫ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ ଖାତା ଖୋଲାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କିତ ନିୟମାବଳୀ ନିମ୍ନଲିଖିତ ୱେବ ପୋର୍ଟାଲରେ ଉବଲବ୍ଧ:
ଷଗ୍ଧଗ୍ଧକ୍ଟ୍ରଗ୍ଦ://ଙ୍ଗମୟ.ଦ୍ଭସମ.ସଦ୍ଭ/ବମଗ୍ଧଗ୍ଦ/କ୍ଟ୍ରଜ୍ଞ-ମବକ୍ସରଗ୍ଦ-ମଷସକ୍ଷୟ-ଗ୍ଦମଷରଜ୍ଞର-ଶଙ୍କସୟରକ୍ଷସଦ୍ଭରଗ୍ଦ
ୱାନ ଷ୍ଟପ ସେଂଟର: ହିଂସା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ମହିଳା ଏବଂ ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୩୪ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳରେ ୭୦୪ଟି ୱାନ ଷ୍ଟପ ସେଂଟର ବା ସଖି କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଅନେକ ଏକୀକୃତ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଯେଉଁଥିରେ ପୋଲିସ୍ ସୁବିଧା, ଚିକିତ୍ସ ଏବଂ ଆଇନଗତ ସହାୟତା ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ତଥା ମନୋସ୍ୱାତ୍ୱିକ-ସାମାଜିକ ପରାମର୍ଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏଥିସହିତ ଟୋଲ ଫ୍ରି ମହିଳା ହେଲପ ଲାଇନ୍ ନମ୍ବର (୧୮୧) ମାଧ୍ୟମରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ / ଅଣ-ଜରୁରୀକାଳୀନ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ୨୪.୧୨.୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା, ୫୪ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ନିର୍ଭୟା ପାଣ୍ଠି: ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ କମିଟି (ଇସି)ର ଏକ ବୈଠକ ୨୬.୦୩.୨୦୨୧ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ପୂର୍ବରୁ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ/ଯୋଜନାଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା ବ୍ୟତୀତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ କମିିଟି ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ଉପରେ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଉଠାଯାଉଥିବା ୧୬ଟି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ‘ନୀତିଗତ’ ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଯେଉଁଥିରେ କର୍ତବ୍ୟରତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଚାଳକ, ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନଗୁଡିକୁ ଆଲୋକିତ କରିବା, ପିଡୀତ ମାନଙ୍କୁ ସଠିକ୍ ସମୟରେ କ୍ଷତିପୂରଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ପୁଲିସ୍ ସହାୟତା ବୁଥ, ନାବାଳିକାମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର ଓ ଥଇଥାନ ସହାୟତା ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ କମିଟି ବିହାର ସରକାର, ପଞ୍ଜାବ ସରକାର ଏବଂ ଉତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ୩ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ/ଯୋଜାନର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା, ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୧-୨୨ରେ, ୧୧୪.୮୯ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରସ୍ତାବ ଅର୍ଥାତ (୧) ବିଦେଶରେ ଭାରତ ମିଶନ୍ ଅଧିନରେ ୱାନ ଷ୍ଟପ ସେଂଟର (ଓଏସସି) ଖୋଲିବା ପଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ – ୪୦.୭୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ (୨) ବଳାତ୍କାର/ସାମୁହିକ ବଳାତ୍କାରର ଶିକାର ଜୀବିତ ଏବଂ ଗର୍ଭବତୀ ହୋଇଥିବା ନାବାଳିକାଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ ତଥା ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଓ ସହାୟତା ପାଇଁ ଯୋଜନାମାନ - ୭୪.୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା, ୨୮.୦୪.୨୦୨୧ରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୩୦.୦୯.୨୦୨୧ରେ ଚାରିଟି ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଡିଏନଏ ବିଶ୍ଳେଷଣର ପ୍ରସ୍ତାବ ପାଇଁ ୧୭.୩୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା ।
ଚାଇଲଡ ଲାଇନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ: ଚାଇଲଡଲାଇନ୍ ୧୦୯୮ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରବ୍ୟାପୀ ସେବା ଯାହା ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ଓ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ବର୍ଷରେ ୩୬୫ ଦିନ, ୨୪ ଘଂଟିଆ ନିଃଶୁଳ୍କ ଜରୁରୀକାଳୀନ ଟେଲିଫୋନ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥାଏ । ଚଳିତ ବର୍ଷ, ଚାଇଲଡ ଲାଇନ୍ ବସ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡରେ ମଧ୍ୟ ଚାଇଲଡ ଲାଇନ୍ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ଏବେ ଏହା ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଉପସ୍ଥିତି ବ୍ୟତୀତ ୯ଟି ବସ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡରେ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।
ଆଇସିଡିଏସ ଅଧିନରେ ଅତିରିକ୍ତ ପୋଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ: ୨୦୨୧ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ ଐତିହାସିକ ଲାଲ କିଲ୍ଲାରୁ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଘୋଷଣାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କୁପୋଷଣ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳଗୁଡିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ପୋଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧିନରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାଉଳ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତି ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
କିଶୋର ନ୍ୟାୟ ସଂଶୋଧନ ଅଧିନିୟମ: ସରକାର ୯ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୧ରେ କିଶୋର ନ୍ୟାୟ (ପିଲାମାନଙ୍କ ଯତ୍ନ ଓ ସୁରକ୍ଷା) ସଂଶୋଧନ ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୧କୁ କିଶୋର ନ୍ୟାୟ (ପିଲାମାନଙ୍କ ଯତ୍ନ ଓ ସୁରକ୍ଷା) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୧୫ ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏବଂ ତଦାରଖ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିସୂଚୀତ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଜେଜେ ସଂଶୋଧନ ଅଧିନିୟମ ୨୦୨୧ ବରିଷ୍ଠ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟଙ୍କ ସମେତ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟଙ୍କୁ ଜେଜେ ଅଧିନିୟମ, ୨୦୧୫ର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢଙ୍ଗରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ତଦାରଖ କରିବା ଏବଂ ଅଧିନିୟମ ପ୍ରାବଧାନଗୁଡିକ ଅନୁସାରେ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ମାମଲାର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ନୂତନ ସଂଶୋଧନରେ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ସମିତିର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥୀତ୍ୱ ସର୍ତ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ସରଳୀକରଣ:
୧. କିଶୋର ନ୍ୟାୟ ଅଧିନିୟମ ୨୦୧୫କୁ ୯.୮.୨୦୨୧ରେ ସରକାରୀ ଅଧିସୂଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସଂଶୋଧନଗୁଡିକର ସବୁଠାରୁ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶେଷତ୍ୱ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଅନୁସାରେ ବରିଷ୍ଠ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟଙ୍କ ସମେତ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟଙ୍କୁ ମାମଲାଗୁଡିକର ତ୍ୱରିତ ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଉତରଦାୟିତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଜେଜେ ଅଧିନିୟମର ଧାରା ୬୧ ଅନୁସାରେ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକୃତ କରିବା ସାମିଲ ଅଟେ । ପୋଷ୍ୟ ଗ୍ରହଣ ମାମଲାରେ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟଙ୍କୁ ଅଭିଯୋଗ ନିବାରଣ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ମଣ୍ଡଳ ଆୟୁକ୍ତଙ୍କୁ ଅପିଲୀୟ ଅଧିକାରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ଅଧିନିୟମ ଅନୁସାରେ ଜିଲ୍ଲା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସୁଚାରୁ ଭାବେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହ ବିପଦ ସମୟରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରେ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସଗୁଡିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
୨. ଦେଶ ବାହାରେ ରହୁଥିବା ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ହିନ୍ଦୁ ପିତାମାତା କିମ୍ବା ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ହିନ୍ଦୁ ପିତାମାତାଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା ସକାଶେ ‘ହିନ୍ଦୁ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଭରଣ ପୋଷଣ ଅଧିନିୟମ, ୧୯୫୬ ଅଧିନରେ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ନିଜ ସନ୍ତାନକୁ ବିଦେଶକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି’ ୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ସରକାର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ସିଏଆରଏକୁ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣର ଏଭଳି ମାମଲାଗୁଡିକରେ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ ଦ୍ୱାରା ସତ୍ୟାପନ ଏବଂ ପ୍ରାପ୍ତକର୍ତା ଦେଶରୁ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁମତି ଆଧାରରେ ଏନଓସି ଜାରି କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
୩. ୪.୩.୨୦୨୧ର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନୁସାରେ, ଭାରତର ପଞ୍ଜିକୃତ ପ୍ରବାସୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ ମାମଲାରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସହ ସମାନତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ପୋଷଣ ପକ୍ଷ: (୧୬-୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୧): ୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୬-୩୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୋଷଣ ପକ୍ଷର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ପକ୍ଷ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ସମାରୋହ କାଳରେ ଲାଭାର୍ଥୀ ଏବଂ ହିତଧାରକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଇବା ସକାଶେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଚଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ନିମନ୍ତେ ୧୬ ଦିନିଆ ପୋଷଣ ପକ୍ଷ ନିମ୍ନଲିଖିତ ବିଷୟଗୁଡିକ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା:
- ଖାଦ୍ୟ ବନବିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ପୋଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକର ସମାଧାନ
- ପୋଷଣ ପଂଚାୟତ
- ନିରାମୟତା ପାଇଁ ଆୟୁଷ
- ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପୋଷଣ ବନବିଧି ଏବଂ ବୃକ୍ଷରୋପଣ; ୭୫ ବର୍ଷରେ ଭାରତ
- ମୌଳିକତା ଆଡକୁ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତନ – ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ
- ପୋଷଣ ବାଟିକା
- ପୋଷଣର ପାଂଚ ସୂତ୍ର
- ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ପାରମ୍ପରିକ ବ୍ୟଞ୍ଜନ – ମୋ ପାକଶାଳା ମୋ ଔଷଧାଳୟ
- ପୋଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସହାୟତା ପାଇଁ ଆୟୁଷର ଉପଯୋଗ: ୭୫ ବର୍ଷରେ ଭାରତ
୨୦୨୧ ପୋଷଣ ପକ୍ଷ କାଳରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହାୟତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ୬ଟି ରାଜ୍ୟ ଉତର ପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ମିଜୋରାମର ୨୧ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୧.୧୦ ଲକ୍ଷ ଔଷଧିୟ ଏବଂ ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାରା ରୋପଣ କରାଯାଇଛି । ୨୦୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନ ତଥା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପରିସର ଗୁଡିକରେ ପ୍ରାୟ ୧୦.୯୨ ଲକ୍ଷ ନୂଆ କିଚେନ୍ ଗାର୍ଡେନ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସୁଷମ ପୋଷକ ତତ୍ୱ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟସାର ଉତ୍ସର ଉପଲବଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ କିଚେନ୍ ଗାର୍ଡେନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସକାଶେ ଭାରତୀୟ ଡାକ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ବିହନ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ ଦ୍ୱାରା କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକୁ ପ୍ରାୟ ୧୦.୫୦ ଲକ୍ଷ ପରିବା କିଟ ବିତରଣ କରାଯାଇଛି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ମାସ (ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୧): ଚତୁର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ମାସ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୧ରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା କାରଣ ଚାରିଟି ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଯେପରିକି: “ପୋଷଣ ବାଟିକା” ଉପରେ ଚାରାରୋପଣ ଗତିବିଧି, ପୋଷଣ ପାଇଁ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁଷ, ଅଧିକ ଭାରାକ୍ରାନ୍ତ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡିକରେ ଅଙ୍ଗନବାଡି ଲାଭାର୍ଥୀଙ୍କୁ ପୋଷଣ କିଟ୍ ବିତରଣ ଏବଂ ଏସଏଏମ ପିଲାମାନଙ୍କର ଚିହ୍ନଟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି ସୁପୋଷିତ ଭାରତର ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସାମୁହିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସକାଶେ ସାରା ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରାଯାଇପାରିବ । ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କର ପୋଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର କେୱାଡିଆଠାରେ ଅଗଷ୍ଟ ୩୦-୩୧ରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଦୁଇଦିନିଆ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପୋଷଣ ମାସ ସମୟରେ, “କୁପୋଷଣ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ପୋଷଣ ବାଟିକାର ଗୁରୁତ୍ୱ”, “ପୋଷଣଯୁକ୍ତ ଚାଉଳ”, “ମିଲେଟ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା – ପୌଷ୍ଟିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ”, “ପ୍ରଥମ ୧୦୦୦ ଦିନର ଗୁରୁତ୍ୱ, ନହୁଲି ଶୈଶବ ଯତ୍ନ ଓ ବିକାଶ (ଇସିସିଡି) ଏବଂ କୁପୋଷଣ ପ୍ରତିରୋଧ ଓ ପରିଚାଳନା” ଆଦି ବିଷୟ ଉପରେ ଅଂଶୀଦାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହଯୋଗରେ ୱେବିନାରମାନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏସଏଏମ ଓ ଏମଏଏମ ପିଲାମାନଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଭୋଜନର ଗୁରୁତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ସାଧାରଣ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଅନ୍ୟ ଯେଉଁସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ସେଗୁଡିକ ହେଉଛି ଯୋଗ ଉପରେ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ, ପୁଷ୍ଟିକର ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ସନ୍ତୁଳିତ ଆହାର ଉପରେ ସଚେତନା ସୃଷ୍ଟି ସକାଶେ ପୋଷଣ ରାଲି, ରକ୍ତହୀନତା ସଚେତନା ତଥା ଚିହ୍ନଟ ଶିବିର ଇତ୍ୟାଦି ।
ପୋଷଣ ମାସ ୨୦୨୧କୁ ସମସ୍ତ ହିତଧାରକଙ୍କଠାରୁ ବେଶ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ପୋଷଣ ମାସ -୨୦୨୧ ସମୟରେ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ୨୦.୩ କୋଟି ଗତିବିଧିର ସଂଚାଳନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’: ଶିଶୁମାନଙ୍କ ବିଚାର, ଅଧିକାର ଏବଂ ପୋଷଣ: ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ସ୍ମାରକୀ ଉତ୍ସବକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୧ ନଭେମ୍ବର ୧୪ରୁ ୨୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ‘ଶିଶୁମାନଙ୍କ ବିଚାର, ଅଧିକାର ଏବଂ ପୋଷଣ’ ବିଷୟ ସହିତ ଶିଶୁ ସପ୍ତାହ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ଶିଶୁ ଅଧିକାର ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଜନ ସମୁଦାୟର ସାମୁହିୁକ ବିଚାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଥିଲା, ମୁଖ୍ୟତଃ ଶିଶୁ ଯତ୍ନ ସଂସ୍ଥାନ (ସିସିଆଇ) ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପୋଷ୍ୟଗ୍ରହଣ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକର ଜନସମ୍ପର୍କ ଗିତିବିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିଶୁ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ଆୟୋଗ (ଏନସିପିସିଆର) ୨୦୨୧ ନଭେମ୍ବର ୨୧ ତାରିଖରେ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରସଙ୍ଗର ନିବାରଣ ଦିଗଗୁଡିକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ଶିଶୁ ଅଧିକାରଗୁଡିକ ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ ହିତଧାରକଙ୍କ ସହ ଏକ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସପ୍ତାହ କାଳରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଅଭିଭାବକ ଏବଂ ଭାବି ପୋଷ୍ୟ ଗ୍ରହଣ ଅଭିଭାବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ବେଦୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ/ୱେବିନାର ସହିତ ବୈଠକମାନ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ଏନଆଇପିସିସିଡି ପକ୍ଷରୁ ଶିଶୁ ଅଧିକାର ଉପରେ ଏକ ୱେବିନାର ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଆଇନ୍ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଶିଶୁ ଅଧିକାର କେନ୍ଦ୍ର, ଏନସିଇଆରଟି, ୟୁନିସେଫର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ୧୬୦୦ ହିତଧାରକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଶିଶୁ ଯତ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ‘ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ’ ବିଷୟ ଉପରେ ବିତର୍କ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ପିଲାମାନେ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ସବୁ ରାଜ୍ୟର ସିସିଆଇଗୁଡିକରେ ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ ଅବସରରେ ୨୬.୧୧.୨୦୨୧ରେ ଜାତିସଂଘ ସଭାରେ ‘ସଂଗ୍ରାମ ସେ ସମ୍ବିଧାନ ତକ୍‌’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଯକ୍ଷ୍ମା ଉପରେ ବିଜୟ ହାସଲ କରିଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉପରେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ
ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ଜନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ ଭାବେ ରହିଆସିଛି । ଯାହା କେବଳ ଭାରତରେ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୨୬ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନକୁ ନକାରାତ୍ମକ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । ସାମାଜିକ ସ୍ତରରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସାମାଜିକ କଳଙ୍କ ଏବଂ ଭେଦଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡିଥାଏ । ସାମାଜିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଯୋଗୁଁ ଯକ୍ଷ୍ମା ଦ୍ୱାରାରେ ପ୍ରଭାବିତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ତ୍ୱରିତ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଯତ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏହା ଯତ୍ନକାରୀ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ପୋଷଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ନିରାମୟତା କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରାଥମିକତାରେ ମଧ୍ୟ ବାଧା ଉପୁଜାଇଥାଏ ।
ଏହି ସମସ୍ୟାର ସ୍ୱୀକାର ପୂର୍ବକ, ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୨୧ ଡିସେମ୍ବର ୧୬ରେ ନୂଆ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ଉପରେ ଏକ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ମାନନୀୟ ଉପ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଏମ୍‌. ଭେଙ୍କୟା ନାଏଡୁ ଏହି ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧି, ଟିବିରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି, ଡେଭେଲପମେଂଟ ପାର୍ଟନର, ଏକାଡେମିକ୍ସ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସମେତ ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଥିରେ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଅଙ୍ଗନବାଡି କର୍ମୀ ଦର୍ଶକ ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଭିନ୍ନ ନୀତିଗତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଷ କରାଯାଇ ସେଗୁଡିକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରାଗଲା, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସିମୀତ ସ୍ତରରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବା ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗକୁ ସକ୍ରିୟ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବାର ସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତି ସହିତ କୁପୋଷଣ ମଧ୍ୟ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ କାରଣ ବୋଲି ଜଣାପଡିଥିଲା । ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏକଥା ମଧ୍ୟ ଉେଲ୍ଲେଖ କରାଗଲା ଯେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗର କଳଙ୍କ ସହିତ ଲଢିବା ଏବଂ ସ୍ଥିର କରିବା ଯେ ମହିଳାମାନେ ସକ୍ରିୟ ରୂପରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପୋଷଣ ସହାୟତା ସହିତ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗର ଯତ୍ନ ସକାଶେ ଆଗକୁ ବଢନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଚାର କରନ୍ତୁ ଯାହାଫଳରେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇ ପାରିବ ଯେ ୨୦୨୫ ବେଳକୁ ଦେଶକୁ ଯକ୍ଷ୍ମାମୁକ୍ତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସମାଜର ଭାଗିଦାରୀ ମଧ୍ୟ ରହିବ ।

Ministry of Women and Child Development
Year End Review-2021: Ministry of Women and Child Development
Bill On Prohibition Of Child Marriage (Amendment) Act, 2021 Introduced In Lok Sabha For Raising The Age Of Marriage Of Women From 18 To 21 Years
Sex Ratio at Birth (SRB) Improved By 19 Points At National Level, From 918 In 2014-15 To 937 In 2020-21
POSHAN Tracker To Ensure Real-Time Monitoring Of Supplementary Nutrition Launched
Over 2 Crore Beneficiaries Benefitted Under Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana Scheme For Pregnant Women and Lactating Mothers
Web Portal for PM CARES For Children Scheme Launched For Registration And Identification Of Beneficiaries To Support Children Orphaned Due To COVID Pandemic
Over 54 Lakh Women Provided Assistance Under One Stop Centre Scheme
Childline (1098) Services Started At Bus Stands In Addition To Railway Stations
Decision To Distribute 100% Fortified Rice To States/ UTs Under Supplementary Nutrition Programme To Address Malnutrition Among Women And Children
Amendment in Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act To Strengthen Implementation and Monitoring Mechanism Under The Act
Simplification Of Adoption Procedure For Children Adopted Under The Hindu Adoption & Maintenance Act, 1956 By Persons Who Desire To Relocate The Child Abroad
Registered Overseas Citizens Of India Granted Parity With Non-Resident Indians In The Matter Of Adoption
27 DEC 2021 6:28PM by PIB Delhi
To ensure development, care and protection of Women and Children, the Ministry of Women and Child Development has undertaken various measures through initiatives under various schemes, legislation, simplification of procedures, celebrations to spread awareness and facilitate access to learning, nutrition, institutional and legislative support for enabling the women and children to grow, strengthen and develop to their full potential. The key initiatives/achievements of the Ministry of Women and Child Development during the Year 2021 are as under:
Age of Marriage of Women: The Bill on Prohibition of Child Marriage (Amendment) Act, 2021 has been introduced in Lok Sabha on 21.12.2021 for raising the age of marriage of women from 18 years to 21 years.
Beti Bachao Beti Padhao: The scheme is being implemented across India and covering 640 districts (as per Census 2011) across the country. Out of 640 districts, 405 districts are covered under multi-sectoral intervention along with Media Advocacy under direct supervision of DMs/DCs and all 640 districts are covered through advocacy & media campaign. The Scheme has stirred up collective consciousness towards changing the mindset of the Nation towards valuing the girl child. This is reflected in the improvement of Sex Ratio at Birth (SRB) by 19 points at National level, from 918 in 2014-15 to 937 in 2020-21(HMIS, of MH&FW).
POSHAN Tracker: To promote the nutritional status of women and children, a transparent and enabling environment is being created that nurtures health, wellness and immunity. Poshan Tracker application has been built on latest technology for ensuring real-time monitoring of supplementary nutrition and providing information for prompt supervision and management of services. As on 24.12.2021, 12.27 lakh Anganwadis are uploading data on Poshan Tracker, covering approximately 9.85 crore beneficiaries.
Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY): The Scheme envisages providing cash incentive amounting to ₹ 5,000/- in three installments directly to the Bank/Post Office Account of Pregnant Women and Lactating Mother (PW&LM) in DBT Mode during pregnancy and lactation. It is a measure for women empowerment through wage compensation and promotion of health seeking behavior. As on 24.12.2021, 2.17 crs beneficiaries have benefitted with a total payment to a tune of Rs.9457/-crs under the scheme.
PM CARES Fund for children in distress due to COVID-19- A web portal for PM CARES for Children Scheme namely pmcaresforchildren.in has been launched on 15.07.2021 for registration and identification of the beneficiaries to support children who have lost both the Parents or legal Guardian or Adoptive Parents or Surviving Parent to COVID-19 pandemic during the period starting from 11.03.2020. A series of web meetings were held with concerned Ministries/Departments and States/UTs to update the details of children on the portal. As per the portal, total applications registered as on 24.12.2021 is 6098 out of which 3481 applications have been approved by the District Magistrates and Post Office accounts have been opened for 3275 beneficiaries under the scheme. Scheme guidelines are available at: https://wcd.nic.in/acts/pm-cares-children-scheme-guidelines
One Stop Centres: For women affected by violence and in need of assistance, a range of integrated services are being provided under one roof, including facilitation with police, medical and legal aid and counseling and psycho-social counseling through 704 One Stop Centers or Sakhi Centers across 34 States/UTs. Also, emergency/non-emergency help is provided through toll-free women helpline (181). As on 24.12.2021, assistance has been provided to over 54 lakh women.
Nirbhaya Fund: A meeting of Empowered Committee (EC) of Officers was held on 26.03.2021 in which besides reviewing the status of implementation of earlier approved projects/ schemes, the EC had approved ‘in-principle’ 16 initiatives to be undertaken for safety & security of women on various aspects such as training of duty bearers, drivers, mental health, lighting of dark spots, providing timely victim compensation, Police Assistance Booth, Relief and shelter support to minor girls etc. In addition, the EC has also appraised 3 projects/schemes of Govt. of Bihar, Govt. of Punjab and Govt. of Uttar Pradesh on women safety. Further, during current financial year 2021-22, Two proposals worth Rs.114.89 Cr. viz. (1) proposal for opening One Stop Centers (OSCs) in India Missions abroad -Rs.40.79 Cr.) and (2) Schemes for critical care and support for accessing justice to rape/gang-rape survivors and minor girl who get pregnant- Rs.74.10 Cr., were appraised on 28.04.2021 and an amount of Rs. 17.31 Cr. was appraised for the proposal of DNA analysis in four more States/UTs on 30.09.2021
Expansion of Childline: Childline 1098, a 24-hour a day, 365 days a year, free, emergency phone service, is a nation-wide initiative for rescuing and assisting children in need of aid. This year, Childline has also started Childline Services at Bus Stands and presently is available at 9 Bus Stands, in addition to its presence in railway stations.
Supplementary Nutrition Programme under ICDS: In keeping with the announcement of Hon'ble Prime Minister on 15th August, 2021 from the Red Fort, the Ministry has taken a decision to distribute 100% fortified rice to States/ UTs under Supplementary Nutrition Programme to address the issue of malnutrition faced by women and children.
Juvenile Justice Amendment Act: The Government has notified on 9th August, 2021 the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Amendment Act, 2021 to strengthen the implementation and monitoring mechanism under the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2015. Among others, the JJ Amendment Act, 2021 empowers the District Magistrate including Additional District Magistrate to effectively coordinate and monitor the functions of the agencies responsible for implementation of JJ Act, 2015 and decide the cases of adoption under the provisions of the Act and also introduces eligibility conditions for appointment of the members of Child Welfare Committee.
Simplification of Adoption procedure:
1. The Juvenile Justice Act 2015 has been amended through Govt notification on 9.8.2021 and one of the most important features of the amendments is that it includes authorizing District Magistrate including Additional District Magistrate to issue adoption orders under Section 61 of the JJ Act, in order to ensure speedy disposal of cases and enhance accountability. District Magistrate has to function as the grievance redressal authority and the Divisional Commissioner as appellate authority in the matter of adoption. The District Magistrates have been further empowered under the Act, to ensure its smooth implementation, as well as garner synergized efforts in favour of children in distress conditions.
1. On 17th Sept 2021, Government has notified “Procedure for children adopted under the Hindu Adoption & Maintenance Act, 1956 by persons who desire to relocate a child abroad” to simplify procedure related to adoption by Hindu prospective adoptive parents or adoptive parents residing outside the country. CARA has been empowered to issue NOC in such cases of adoptions on the basis of verification by the District Magistrate and necessary permission from the receiving country.
2. Registered Overseas Citizens of India have been granted parity with Non-Resident Indians in the matter of adoption, as per notice dated 4.3.2021.
POSHAN Pakhwada (16th-31st March, 2021): Poshan Pakhwada was organised from 16th-31st March, 2021. In order to reaching out to masses and touching the remotest of locations to sensitize target beneficiaries and stakeholders during these 16 days of celebrations, Poshan Pakhwada was dedicated around the following themes.
• Addressing nutritional challenges through Food Forestry
• Poshan Panchayat
• AYUSH for Well being
• Food and Nutrition Forestry and Plantations: India@75
• Back to Basics – Yoga for Health
• Poshan Vatika
• Poshan ke Paanch Sutra
• Traditional Recipes for Health – My Kitchen My Dispensary
• AYUSH Application for Nutritional Support: India@75
Through the Plantation Drive supported by Ministry of AYUSH, 1.10 lakh saplings of medicinal and nutrition rich plants have been planted in 21 districts in 6 States, namely, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Maharashtra, Gujarat and Mizoram during Poshan Pakhwada, 2021. Around 10.92 lakh new Kitchen Gardens have been set-up in Anganwadi Centres/ Community land and in the premises of beneficiaries in the month of March, 2021. Around 10.50 lakh Vegetable Kits have been distributed through the National Seeds Corporation Limited to the selected dignitaries and Anganwadi Centres via India Post to promote Kitchen Gardens for ensuring availability and accessibility of micronutrients and vitamin sources at grass root levels.
Rashtriya Poshan Maah (September 2021): The 4th Rashtriya POSHAN Maah was celebrated in September 2021 to bring together communities across India to work collectively to achieve the common goal of Suposhit Bharat focusing on four key themes, viz., Plantation activity on “Poshan Vatika”, Yoga and AYUSH for Nutrition, Nutrition Kits Distribution to Anganwadi beneficiaries in High Burden Districts and Identification of SAM children. A two-day national conference was organized by the Ministry on 30th-31st August, 2021 at Kevadia, Gujarat to discuss various issues relating to nutrition of women and children.
During the Poshan Maah, webinars were held on “Importance of Poshan Vatika in alleviation of Malnutrition”, “Rice fortification”, “Millet’s and Food Security – Nutritional Perspective”, “Importance of first 1000 Days, Early Childhood Care & Development (ECCD) and Prevention & Management of Malnutrition” in collaboration with partnering Ministries. Various camps were organized to spread general awareness regarding importance of intake of natural food, Identification of SAM and MAM children's. The other activities included Jan Andolan on Yoga, Poshan rallies to raise awareness on right nutrition and healthy balanced diet, Anaemia Awareness cum Detection Camps etc.
Poshan Maah in 2021 witnessed an overwhelming response from all stakeholders and 20.3 crore activities were conducted by States/UTs during Poshan Maah-2021.
‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’: Children Ideas, Rights & Nutrition: To commemorate the monumental occasion of India’s 75 years’ independence, Azadi Ka Amrit Mahotsav with theme of ‘Children Ideas, Rights & Nutrition’ child week was celebrated by Ministry during 14th to 21st November, 2021. The objective of the program was to generate awareness about child rights and stimulate the collective thought process of the community at large in this direction mainly through outreach activities in Child Care Institutions (CCIs) and Specialised Adoption Agencies. The National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) organized a National Programme with various stakeholders on Child Rights with emphasis on preventive aspects of child protection issues on 21st November, 2021.
During the week, Ministry organized Sensitization programmes/Webinars along with Meets for Adoptive Parents & Prospective Adoptive Parents. A webinar on Child Rights was also organized by NIPCCD with participation of senior officials from Ministry of Law & Justice, Centre for Child Rights, NCERT, UNICEF and 1600 multiple stakeholders working for children. Elocution competitions were held with the topic ’Vision for India for next 25 years’ for children at Child Care Institutions. Children also visited National Museums. The events were held in CCIs in all the States of the country.
Besides, an event ‘Sangram Se Samvidhan Tak’ was celebrated on 26.11.2021 at the UN House on the occasion of Constitution Day as a part of the Azaadi ka Amrit Mahotsav. The event celebrated women as the driving force in India’s freedom and democracy.
National Conference on Women Winning against TB
Tuberculosis remains a public health challenge worldwide, negatively impacting the lives of around 26 lakh individuals every year in India alone. On the social front, social stigma and discrimination is faced by those affected by TB, and by their families. Societal constraints restrict women affected by TB from freely accessing prompt and continued care. This affects their role as caretakers and prevents prioritization of their nutrition, health, and well-being.
Recognizing this concern, Ministry of Women and Child Development along with Ministry of Health and Family Welfare organised a National Conference on Tuberculosis on December 16, 2021 in New Delhi. Hon’ble Vice President Shri M. Venkaiah Naidu was the Chief Guest at the National Conference which was attended by over a thousand delegates, including Members of Parliament, Ministry and State representatives, TB Champions, Development Partners, Academics, Experts and Media. As a first, over 150 Anganwadi workers also joined the audience.
The Conference discussed various policy interventions and underlined that undernutrition along with its engendered pattern is an important and established risk factor for the progression of latent TB infection to active TB. Therefore, the battling of TB stigma, ensuring that women actively seek and complete TB care along with adequate nutritional support, and ensuring that there is whole-of-society participation in achieving the goal to eliminate TB by 2025 were highlighted.