Ministry of Panchayati Raj
Year End Review 2021- Ministry of Panchayati Raj
Nearly 36 Lakh Property cards have been prepared in 28,603 villages under SVAMITVA Scheme
Under e-Gram Swaraj e-Financial Management System 2.54 lakh Gram Panchayats have uploaded approved Gram Panchayat Development Plan (GPDP)
Ministry has developed mActionSoft – a mobile based solution to help in capturing photos with Geo-Tags (i.e. GPS Coordinates) for the works which have asset as an output
2.52 lakh photographs of the assets have been uploaded by the Gram Panchayats for the activities taken under Fifteenth Finance Commission
Launched of e-Gram Swaraj e-Financial Management System to strengthen e-Governance in Panchayati Raj Institutions
For enhancing effective COVID-19 management in rural areas MoPR launched the COVID-19 Dashboard
MoPR has also developed an online portal with dashboard to assimilate and display key performance parameters related to the operationalization of Vibrant Gram Sabhas in the States /UTs
30 DEC 2021 12:02PM by PIB Delhi
The major highlights of the Ministry of Panchayati Raj during the year 2021 are as follows:
1. SVAMITVA (Survey of Villages and Mapping with Improvised Technology in Village Areas)
1.1 SVAMITVA Scheme was launched by the Hon’ble Prime Minister on National Panchayati Raj Day, 24th April 2020 with a resolve to enable economic progress of Rural India by providing “Record of Rights” to every rural household owner. The scheme aims to demarcate inhabited (Abadi) land in rural areas through the latest surveying drone-technology, is a collaborative effort of the Ministry of Panchayati Raj, State Revenue Departments, State Panchayati Raj Departments and Survey of India. The scheme covers multifarious aspects viz. facilitating monetisation of properties and enabling bank loan; reducing property related disputes; comprehensive village level planning, would be the stepping-stone towards achieving Gram Swaraj in true sense and making rural India Atmanirbhar.
Phase I – Pilot Scheme (April 2020 – March 2021): Covers States of Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Punjab, Rajasthan, Andhra Pradesh and establishment of Continuous operating Reference systems (CORS) in the State of Haryana, Madhya Pradesh, Punjab and Rajasthan
Phase II (April 2021 – March 2025) – Complete survey of remaining villages by 2025 and CORS network coverage across the Country by 2022.
1.2 Need for the Scheme
Survey of rural land in India for Settlement and record of rights had last been completed many decades back and moreover, ABADI (inhabited) area of villages were not surveyed/ mapped in many States. Hence, in the absence of a legal document, the owner of the property in the rural areas are not able to leverage their own property as a financial asset acceptable by the banks for the purpose of providing loans and other financial assistance. Therefore, to provide the legal right of the property to the household owners, there is a need of latest Drone Technology and Continuously Operating Reference Station (CORS) technology for capturing images.
1.3 Objective of the Scheme
1. Provide the right of the property to the household
2. Opens avenue for applying loans from Financial institutes by Property Owners
3. Reduction in disputes related to property
4. With clear titles, accurate size determination and transparent land titles, SVAMITVA provides the States with an unprecedented prospect of empowering the Gram Panchayats to levy and collect Property Tax, which would be available to the Panchayat for local use/ development work. This would provide financial wherewithal to the Gram Panchayats.
5. Creation of accurate land records and GIS maps, to support in preparation of better-quality Gram Panchayat Development Plan (GPDP)
6. Enhance the socio- economic profile of the Panchayats, making them self- sustainable
1.4 Achievements under the scheme during the year
As on December 2021, drone flying has been completed in 90,504 villages; out of which feature extraction is completed in 70,554 villages and ground-truthing completed in 43,487 villages. Nearly 36 Lakh Property cards have been prepared in 28,603 villages:
States
Villages
Property Cards
Uttar Pradesh
16,011
23,07,190
Madhya Pradesh
4,206
3,54,000
Haryana*
3,016
3,79,625
Uttarakhand
2,884
1,08,007
Maharashtra
1,453
2,16,486
Karnataka
940
2,94,290
Rajasthan
38
582
Punjab
53
6427
Ladakh
2
30
Total
28,603
36,66,637
*Number of properties registered
1. e-Gram Swaraj e-Financial Management System
2.1 In order to strengthen e-Governance in Panchayati Raj Institutions (PRIs), eGramSwaraj, a Simplified Work Based Accounting Application for Panchayati Raj, was launched on the occasion of National Panchayati Raj Day on April 24, 2020. It has been developed amalgamating the functionalities of all the applications under e-panchayat Mission Mode Project (MMP). e-GramSwaraj subsumes the e-FMS applications and comprises of following modules:
• GP Profile: Maintains Panchayat profile with Election Details, Elected Members, Committee information etc.
• Panchayat Planning: Facilitates the planning of activities and action plan creation
• Physical Progress: Records the physical and financial progress of approved activities
• Financial Progress: Facilitates the work-based accounting and monitoring of funds
• Asset Directory: Stores the details of all the immovable and movable assets of the Panchayats.
• Strong Authentication Mechanism based on open source technologies.
2.2 e-GramSwaraj assists in enhancing the credibility of Panchayat through inducing greater devolution of funds to PRIs. It brings better transparency through decentralized planning, progress reporting and work-based accounting. Furthermore, the application provides a platform for effective monitoring by higher authorities. Few of the salient features incorporated in eGramSwaraj Application are:
• Workflow Enabled
• Assets available on Gram Manchitra GIS,
• Supports multi-tenancy; multiple tenants in the same instance and
• Strong Authentication Mechanism based on open source technologies.
2.3 In order to have a robust system for effective monitoring of public expenditure by means of a holistic system capturing the entire gamut of activity right from the stage of planning to monitor the various stages of work, recording the expenditure incurred for the works to providing a complete details of the asset created. In this endeavour, the Ministry of Panchayati Raj has put in place an e-Financial Management System (e-FMS) comprising of Panchayat Planning, Physical Progress, Financial Progress, and Asset Management with Local Government Directory (LGD) forming the base for such a robust system along with the Public Financial Management System (PFMS), Special Planning and Geotagging.
2.4 Further, Ministry has enabled data sharing between eGramSwaraj, PFMS and Core Banking System (CBS) through PFMS integration. The process of Reverse Integration with respective State treasuries and eGramSwaraj Interface (eGSPI) has been envisaged that obviated the need to book the receipt vouchers manually in the application which was an error prone process. This intervention has ensured end to end automation of accounting being done by the Panchayats under XV Finance Commission grants.
Current progress of the adoption of e-GramSwaraj including eGramSwaraj-PFMS Interface:
Action Point
Status
Panchayat Planning
2.54 lakh Gram Panchayats have uploaded approved GPDP, more than 5 thousand Block Panchayats have uploaded approved BPDP and 435 DPDP have been uploaded by the District Panchayats.
Physical Progress
1.11 lakhs GPs have reported physical progress of activities under GPDP
LGD code compliant
100% GPs (including TLBs) in States receiving CFC Grants are LGD compliant.
eGramSwaraj– PFMS integration
2.53 Lakh GPs have been ported from PFMS to eGramSwaraj.
2.31 Lakh Gram Panchayats have onboarded eGramSwaraj PFMS for 2021-22
1.83 Lakh GPs have commenced online payments in 2021–2022. Nearly Rs.67,000 crores worth payments have been successfully transferred by the Panchayats to their respective beneficiaries/vendors.
Account closure for 2020-21
For 2020-21, 92% of Gram Panchayats have closed their year books
Account Closure for 2021-22
For year 2021-22, 82% of Gram Panchayats have closed month books.
2.5 Integration of Beneficiary details with eGramSwaraj: In order to enhance transparency and empower panchayats, Ministry has integrating beneficiary details of various union Ministries/ Departments with e-Gram SWARAJ Application. The information shall be available to Gram Panchayats, to read out in the course of the Gram Sabhas for public verification. This verification would be a landmark in ensuring accountability through digitalization and public participation. As on December 2021, beneficiary details of nine scheme of three Union Ministries/ Departments are integrated with eGramSwaraj Application. This includes five schemes of Ministry of Rural Development viz. PM Awas Yojana – Gramin (PMAY-G), Indira Gandhi National Old Age Pension Scheme (IGNOAPS), Indira Gandhi National Widow Pension Scheme (IGNWPS), Indira Gandhi National Disability Pension Scheme (IGNDPS), Indira Gandhi National Family Benefit Scheme (IGNFBS), two Schemes of Department of Animal Husbandry and Dairying viz. National Agricultural Innovation Project (NAIP & NAIP II) and National Animal Disease Control Programme (NADCP), One scheme of Ministry of Agriculture and Family Welfare viz. Pradhan Mantri KISAN Samman Nidhi (PMKSN); One scheme of Department of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti viz. Swachh Bharat Mission (Gramin).
1. Geo-tagging of assets
3.1 As a part of effective monitoring, it is imperative to have field-level monitoring of physical progress of the works. Further, supplementing to strengthening the system; geo-tagging of assets (on completion of work) is of utmost importance. Ministry has developed mActionSoft – a mobile based solution to help in capturing photos with Geo-Tags (i.e. GPS Coordinates) for the works which have asset as an output. Geo-tagging of the assets is done in all three stages viz. (i) before start of the work, (ii) during the work and (iii) on completion of work. This would provide a repository of information on all works and assets related to natural resource management, water harvesting, drought proofing, sanitation, agriculture, check dams and irrigation channels etc.
3.2 Progress (as on December 2021): 2.52 lakh photographs of the assets have been uploaded by the Gram Panchayats for the activities taken under Fifteenth Finance Commission in the current year.
3.3 Citizen Charter
In order to focus on the commitment of the Panchayati Raj Institutions (PRIs) towards its Citizens in respects of Standard of Services, Information, Choice and Consultation, Non-discrimination and Accessibility, Grievance Redress, Courtesy and Value for Money, Ministry has provided platform to upload Citizen Charter document (https://panchayatcharter.nic.in/) with the slogan “Meri Panchayat Mera Adhikaar – Jan Sevaayein Hamaare Dwaar” (मेरी पंचायत मेरा अधिकार – जन सेवाएं हमारे द्वार). This also includes expectations of the Organization from the Citizen for fulfilling the commitment of the Organization.
Department of Administrative Reforms and Public Grievances in Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, Government of India, in its efforts to provide more responsive and citizen-friendly governance, coordinates the efforts to formulate and operationalize Citizens' Charters in Central Government, State Governments and UT Administrations. It provides guidelines for formulation and implementation of the Charters as well as their evaluation. Till December 2021, 1.95 lakh GPs have uploaded their approved Citizen Charter and offering 921 services to citizen out of which 241 services are delivered through online mode.
Ministry organized a one-day National level Consultative Workshop on Citizen Charter and Delivery of Services by Panchayats on November 22, 2021 with the aim to share experiences w.r.t Service Delivery at the grassroots level along with recognizing/ establishing Citizen Centric Services as the “Heart of Governance”. The workshop was attended by Senior Officials, Elected representatives and Policymakers from 16 States, involved in improving delivery of services to citizens. The Workshop culminated with the signing of the Mysuru declaration which focusing on Provision of Common Core Services that would be rolled out across the Panchayats by April 1, 2022
1. Finance Commission Grants to Rural Local Bodies
Fifteenth Finance Commission (XV FC) has made allocations of grants to the Rural Local Bodies. Its allocation for the period FY 2020-21 is Rs.60,750 Crore and for the period 2021-2026 is Rs.2,36,805 crore, which have been allocated to Panchayats in all tiers and traditional bodies in Non-Part IX States and Sixth Schedule areas.
The Grants are provided in two parts, namely, (i) a Basic (Untied) Grant (50%) and (ii) a Tied Grant (50 %). While the basic grants are untied and can be used by RLBs for location-specific felt needs, except for salary or other establishment expenditure, the Tied Grants are earmarked for the national priority focus areas of Drinking Water Supply and Sanitation. Rs.60,704.50 Crore (99.85% of allocation) and Rs. 22,327.90 Crore as the Basic (Untied) and Tied Grants for the RLBs for FY 2020–2021 and FY 2021–2022 respectively have already been released to the States based on the recommendation of Ministry of Panchayati Raj (MoPR), which have helped create infrastructure for basic services and also augment delivery of services to the rural citizens.
XV FC has also recommended 'Health Grants' for the award period 2021–2026 amount to Rs.70,051 crore, earmarked for the improvement of health services as a component of local body grants. The rural component of the Health Grants is Rs.43,928 crore. These grants have been provided for the activities of support for diagnostic infrastructure to the primary health care facilities of sub-centres& primary health centres, establishing block level public health units, grants for building less sub-centres, primary health centres& community health centres and conversion of rural primary health centres& sub-centres into Health and Wellness Centres.
1. Social Audit Guidelines:
Social Audit is an important mechanism by which the effective utilization of grants and their outcomes by RLBs can be monitored. Social Audit involves verifying the field realities with data in official documents and discussing the findings in a public platform such as Gram Sabha. The social audit process goes beyond just accounting for the funds that has been spent to examine whether or not the expenditure was made properly. It also checks the outcomes as to the material difference in people’s lives as a result of such expenditure. the substantial amounts of grants being devolved to the RLBs, in order to promote transparency and accountability, MoPR with the assistance of NIRD&PR has formulated detailed guidelines for conduct of Social Audits of works/activities taken up with the XV FC Grants. The Social Audit Guidelines document was released by the Hon’ble Minister for Panchayati Raj on 22nd June, 2021.
1. Dashboard on Management of COVID-19 at Rural Local Bodies
India’s fight against COVID-19 till now, has established the importance of bringing data driven strategies for COVID-19 management, especially in rural areas where the lack of information regarding COVID-19 management can be severely constraining pandemic management. Considering the recent increase in number of COVID-19 cases, MoPR, along with NIC, launched the COVID-19 Dashboard on 18th June, 2021 for enhancing effective COVID-19 management in rural areas. The Dashboard captures several Key Performance Indicators (KPIs) such as GPs with VHNSC, GPs taking up IEC activities on COVID-19 awareness, volunteers enrolled, frontline workers enrolled, GPs with isolation centers etc. This dashboard shall be a crucial resource for State and Central Government in bringing localized policy interventions to ensure optimization of critical resources. The URL of the dashboard is https://egramswaraj.gov.in/covidDashboard.do
1. Audit Online
As a part of the critical institutional reform, XV FC has stipulated that the audited reports of Panchayat accounts need to be made available in the public domain, as an eligibility criteria. In this regard, MoPR had conceptualized the application “AuditOnline” for carrying out online audit of Panchayat accounts pertaining to Central Finance Commission Grants. It not only facilitates the auditing of accounts but also provisions for maintaining digital audit records pertaining to audits that have been carried out. This application provides for streamlining the various audit processes, namely, audit inquiries, draft local audit reports, draft audit paras etc. One of the unique features of this application is that it is entirely configurable to suit to the States’ Audit process / flows complying to the respective State Audit Rules/Act(s). AuditOnline is also linked to eGramSwaraj for ease of flow of accounting related information pertaining to the Panchayats. The AuditOnline application was launched on 15th April 2020, by Secretary, MoPR through a video conference with all States. For the audit period of 2019–2020, States were asked to carry out audit of at least 25% Gram Panchayats for Fourteenth Finance Commission Grants’ accounts. So far, 25 States have achieved the target of completing audit of 25% GPs for accounts of 2019-2020. So far, 7,659 Auditors and 2,47,085 Auditees (i.e., PRIs) have been registered on the portal. For the Audit Period 2019–2020, 1,26,813 Audit plans have been created and 97,733 Audit reports have been generated. For the Audit Period 2020–2021, 1,08,318 Audit plans have been created and 42,444 Audit reports have been generated.
1. Rural Technology Advancements – Smart Vending Cart
In its efforts towards leveraging technology for Rural Development, MoPR has collaborated with Principal Scientific Advisor to Government of India, Department of Science and Technology and six IITs in developing Smart Vending Cart to be used by Vendors in the rural areas. The Smart Vending E-Cart, designed by IIT Bombay, has been demonstrated and found to be quite appropriate for use the vendors / small businesses in rural, peri-urban and farm sectors.
The Smart Vending E-Cart has multifaceted user-friendly enabling technologies and features which provides proper storage and temperature for enhanced shelf life of perishable foods/items like vegetable & fruits etc. It has enhanced features for modularity, ergonomics, foldability, customer attraction, solar power LED lighting, mist cooling, weighing machine, mobile charging, radio, sitting facility, water, cash box, waste disposal bin, sanitizers, digital payment facility etc. IIT Bombay is collaborating with fabricators for mass production of the Smart Vending Carts through PPP model.
This Smart Vending Cart has been designed with a view to minimize loss to Vendors due to wastage of perishables food items, enhance their income from fresh & good quality items, beneficial employment to new vendors, delivering comfort and convenience to them in vending as well as in mobility of Cart and availability of fresh vegetable and fruits etc. at affordable price to the people near their surrounding throughout the year. The product has also been developed in various types, namely, retrofit, manual and smart 'e versions'.
MoPR’s efforts to promote such ventures of technology adaptation will lead to development of rural entrepreneurship as well as effective and efficient provision of basic services to the rural citizens.
1. Making Gram Sabhas Vibrant
Article 243 of the Constitution defines Gram Sabha as comprising of persons registered in the electoral rolls relating to the village. The Gram Sabhas have been envisaged in the Constitution as the unique institution to play stellar role in self-governance of the rural citizens, being the grass root level democratic platform and the authority for overseeing implementation of various development programmes of the Panchayati Raj Institutions (PRIs). MoPR has initiated efforts to revitalize the institution of Gram Sabhas, namely, ‘Making Gram Sabhas Vibrant’, in an effort towards strengthening the rural local self- governance by adopting a radical approach for augmenting rural economy through intensive implementation of development schemes for saturation. After intensive consultations with concerned State/UT Panchayati Raj Departments through number of virtual meetings and also after deliberations with various experts/ stakeholders on the subject, an advisory on the subject dated 16th August, 2021 has been issued to the States/UTs.
The advisory has provided many suggestions towards making the Gram Sabhas vibrant, prominent of these being the restructuring of the frequency and methodology of conduct of the Gram Sabha meetings, the contents of the agenda and nature of deliberations in Gram Sabha meetings, awareness creation measures amongst the masses towards enhanced participation, intensive participation of the line department officials and the support systems to be developed in terms of strengthening the sub-committees of the Gram Panchayats.
MoPR has also developed an online portal with dashboard to assimilate and display key performance parameters related to the operationalization of Vibrant Gram Sabhas in the States /UTs. The dashboard displays in real time the details of schedules of Gram Sabha and the Panchayat subcommittees, mobilization efforts and IEC activities for awareness generation. The URL of the dashboard is https://meetingonline.gov.in/
1. Organisation of National Conference on PESA
Ministry of Panchayati Raj (MoPR) and Ministry of Tribal Affairs (MoTA) jointly organised a ‘National Conference on PESA’ on completion of 25 years of its enactment and also as a part of observance of Azadi Ka Amrit Mahotsav (AKAM) celebrations commemorating the 75th year of independence. The Conference had the august presence of Hon’ble Cabinet Ministers of Ministry of Panchayati Raj and Ministry of Tribal Affairs; Hon’ble Minister of State of Ministry of Panchayati Raj; Secretaries of both the Ministries; Director General, Indian Institute of Public Administration; Director General, National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRD&PR); other senior officers of MoPR, MoTA and NIRD&PR, Principal Secretaries of Panchayati Raj as well as Tribal Development Departments of the PESA States, and representatives of the Civil Society Organizations / NGOs etc. Hon’ble Governor of Maharashtra addressed this Conference through virtual mode. Principal Secretaries / Secretaries of Governors of ten PESA States also joined this Conference through virtual mode.
11. Disaster Management Plan of Ministry of Panchayati Raj
The Disaster Management Plan (DMP) of Ministry of Panchayati Raj has been finalized after carrying out modifications based on the suggestions received from National Disaster Management Authority (NDMA). The Disaster Management Plan of MoPR has been approved by NDMA and conveyed to the Ministry on 27.08.2021.
12. SKOCH Challenger Award to Ministry of Panchayati Raj for Transparency in Governance
The SKOCH Challenger Award for best performance in the area of Transparency in Governance was conferred on the Ministry of Panchayati Raj virtually during the 70th SKOCH Summit (SKOCH Public Policy Forum) held on 16th January 2021. Shri Sunil Kumar, Secretary, Ministry of Panchayati Raj received the SKOCH Challenger Award conferred to Ministry of Panchayati Raj (MoPR) under “Transparency in Governance” category for IT-led initiatives and transformational reforms leading to outcome-based performance improvement, better transparency and strengthening of the e-Governance in Panchayati Raj Institutions (PRIs) across the country.
13. IEC Campaigns
The Ministry took to bulk SMSes, social media platforms and WhatsApp Groups to disseminate relevant information regarding major campaigns, initiatives, and activities of the Ministry among Panchayati Raj Institutions and other stake-holders of Panchayati Raj.
Ministry of Panchayati Raj continued to share/ retweet/ repost the IEC materials on COVID-19 Vaccination Drive and COVID-19 Positive Behavioral Change Campaign available on social media pages of Ministry of Health and Family Welfare, MyGov and MyGov Corona Hub through Ministry of Panchayati Raj’s social media platforms to maintain the momentum of intensive common fight against COVID-19 at grassroots level. An initiative of Mysuru District Administration in Karnataka on COVID MITRAS – A Community Participation Based Immediate Triage & Treatment System For COVID-19 Control & Management in order to ensure the early intervention and treatment to avoid people scrambling for ICU beds due to the delay in treatment as well as Illustrated (Revised) Guidelines for Home Isolation of Mild / Asymptomatic COVID-19 Cases (Developed by MoHFW) (in Hindi and English) and SoPs on COVID-19 Containment and Management in Peri-urban, Rural and Tribal Areas were circulated among States /UTs for further sharing with Panchayati Raj Institutions across the country and the same were uploaded on dedicated web-link on the website of the Ministry [https://panchayat.gov.in/en/covid]. Best practices / innovative steps undertaken by Gram Panchayats in various States/ UTs for slowing / stopping the spread of COVID-19 in rural areas were extensively shared through Social Media / WhatsApp Groups for wider dissemination and replication in other Panchayats across the country.
For the last two years the Ministry of Panchayati Raj has extensively been disseminating useful information to create awareness among rural masses about Government schemes, programmes, policies and major campaigns of line Ministries/ Departments, especially social-sector Ministries/ Departments, through various forms of media i.e. Social Media and Bulk Short Messaging Service (SMS) and also through website and WhatsApp Groups of the Ministry. During the year 2021 the messages / posts relating to the following important days /events were disseminated through social media and/or Bulk Short Messaging Service (SMS): (i) Hon’ble Prime Minister’s interaction with beneficiaries under Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin (PMAY-G) after “Digital Fund Transfer” to 6.10 lakh PMAY-G beneficiaries in the State of Uttar Pradesh on 20/1/2021 [Ministry of Rural Development], (ii) Hon’ble Prime Minister’s interaction with the winners of Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar–2021 on 25/1/2021 [Ministry of Women & Child Development], (iii) National Girl Child Day on 25/1/2021 [Ministry of Women & Child Development], (iv) Reforms in the agriculture sector and farmer-centric initiatives [Ministry of Agriculture & Farmers Welfare], (v) Benefits for consumers under Consumer Protection Act, 2019 [Department of Consumer Affairs, Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution]; (vi) International Day of Yoga on 21 June 2021 [Ministry of Ayush], (vii) Merit-cum-Means Scholarship Scheme for minority students [Ministry of Minority Affairs], (viii) Poshan Maah (1 – 30 September 2021) [Ministry of Women & Child Development], (ix) Swachhta Pakhwada (1st – 15th October 2021) [Department of Drinking Water & Sanitation], (x) Vigilance Awareness Week (26th October – 1st November 2021) [Central Vigilance Commission], (xi) Constitution Day on 26 November 2021 [Ministry of Parliamentary Affairs], (x) Azadi Ka Amrit Mahotsav Iconic Week (13 – 19th December 2021) of Ministry of Defence / Swarnim Vijay Parv [Ministry of Defence] (xi) National Consumer Day (24 December 2021) [Department of Consumer Affairs, Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution], (xii) Good Governance Week (20 – 25 December 2021)/ Good Governance Day (25 December 2021) [Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG)], (xiii) Launching of Yoga Break (Y-Break) App [Ministry of Ayush] etc.
For the Department of Consumer Affairs, Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Government of India, Ministry of Panchayati Raj facilitated organizing virtual interaction programs on consumer awareness with the Panchayati Raj Institutions of several States such as Bihar, Maharashtra, Madhya Pradesh, Punjab and Haryana. This initiative has served as making possible meaningful and fruitful discussion between the policy-makers and Panchayats on the issues and interests of consumers and ensuring the better protection of consumer rights in rural India.
14. Press Conference on Budget Announcements
Shri Sunil Kumar, Secretary, Ministry of Panchayati Raj addressed a Press Conference on 8th February 2021 and interacted with the PIB-accredited Correspondents / Journalists regarding the Budget Announcements and Initiatives in respect of the Ministry of Panchayati Raj.
15. Training & Capacity Building
The Ministry of Panchayati Raj (MoPR) is responsible for the work of advocacy, monitoring and implementation of the mandate of 73rd Amendment to the Constitution. MoPR complements the efforts of State Government towards training and capacity building of the Panchayati Raj Institutions (PRls) through Centrally Sponsored Scheme of Rashtriya Gram Swaraj Ahhiyan (RGSA). During current year, Ministry has approved the Annual Action Plans (AAPs) of 33 States/UTs and released Rs. 494.94 crore to 22 States/UTs and implementing agencies till 29.12.2021. Some of the major activities approved during 2021-22 to States/UTs are as under:
Sl. No.
Activities
Activities approved 2021-22
1
Total number of participants to be trained
Gram Panchayat Development Programme (GPDP) – 5915409 Stakeholders
Other than GPDP – 7839405 Stakeholders
2
Total Number of Peer Learning Centre (PLCs) to be developed
125
3
Total number of Panchayat Bhawans (PBs) to be constructed
4394*
4
Total number of Panchayat Bhawans to be Repaired
6251*
5
Total number of CSC to be co-located at Panchayat Bhawans
11392*
6
Total number of Block supported for technical support to GPs
5644
7
Total number of GPs to computerized
13630
8
Total number of State Panchayat Resource Center (SPRCs) to be constructed
1 (As Carry Forward Activity)
9
Total number of District Panchayat resources (DPRCs) to be constructed
6 (As Carry Forward Activity)
10
Support for PESA Area
District Coordinators – 62
Block Coordinators - 358
Gram Sabha Mobilizers - 19432
Gram Sabha Orientation – 17525
* Including carryover activities
16. People’s Plan Campaign (PPC) – Sabki Yojana Sabka Vikas
The Ministry has been rolling out People’s Plan Campaign as ‘Sabki Yojana Sabka Vikas’ since 2018 for preparation of holistic and inclusive Panchayat development plan(PDP) for the next year through people’s participation. This year, the campaign is being undertaken from 2nd October 2021 and would last till 31st January 2022. Preparation of a single integrated plan, responsive to the local needs and prepared through convergence of all the 29 sectors listed in the Eleventh Schedule, which are envisaged to be devolved to the Panchayats and integrating various other schemes and programmes / initiatives by other line departments, as per local priorities is the objective of the campaign. As a result of regular follow up with the states/UTs and intensive Capacity Building & Training of stakeholder of Panchayats through the scheme of RGSA, a record number of 95% GPs uploaded their GPDPs for 2021 – 2022 under the last year PPC. The status of PPC 2021 as on 29th December 2021 is as under:
1. 2,18,352 numbers (81.1%) of Gram Sabhas held
2. 2,24,371 numbers (83.3%) of Gram Sabhas Scheduled
3. 1,27,163 numbers (47.2%) of facilitator’s feedback received.
4. 1,17,032 numbers (43.4%) of GPDP approved as per facilitator’s feedback.
5. 1,851 numbers of GPDPs uploaded on eGramswaraj portal
6. 4,675 numbers of GPDPs in pipeline
To support in preparation of holistic PDP, five regional workshops on ‘Socio-Economic Development of Panchayats’ has been conducted for Indo-Gangetic Plain, Coastal, PESA, Himalayan, North Eastern States during the campaign period.
17. Celebration of National Panchayati Raj Day
The National Panchayati Raj Day was successfully commemorated on 24th April 2021 despite the constraints and challenges posed by the COVID-19 pandemic. On this occasion, Hon’ble Prime Minister launched the distribution of e-property cards under the SWAMITVA scheme through video conferencing. More than 4.09 lakh property owners were given their e-property cards on this occasion, which also marked the rolling out of the SVAMITVA scheme for implementation across the country.
Hon’ble Union Minister of Panchayati Raj alongwith a host of dignitaries including Hon’ble Chief Ministers and Panchayati Raj Ministers of several States attended the event virtually. This edition of National Panchayati Raj Day was unique in several respects:
1. All the award-winning States and Panchayati Raj Institutions received the plaques and certificates on the same day at State / District headquarters;
2. For the first time, the award-money was transferred to the bank-accounts of awardee Panchayats on the same day;
3. Hon’ble Prime Minister launched SVAMITVA, a Central Sector Scheme, across the country after successful conclusion of its Pilot Phase; and
4. A total number of 5,70,25,070 citizens registered on PM Events web-portal, handled by PM Interactions Team in the PMO and National e-Governance Division (NeGD), for participating in the aforesaid iconic virtual event – graced and addressed by the Hon’ble Prime Minister on 24th April 2021.
18. Commemoration of Azadi Ka Amrit Mahotsav
In line with clarion call given by Hon’ble Prime Minister to celebrate Azadi Ka Amrit Mahotsav as a Jan-Utsav in the spirit of Jan-Bhagidari through outreach initiatives like Jan-Samvaad and Jan-Jagran about Azadi Ka Amrit Mahotsav, Ministry of Panchayati Raj has made sincere efforts to create awareness among rural masses about Azadi Ka Amrit Mahotsav through taking onboard Panchayati Raj Departments of States/UTs to ensure active involvement of Panchayati Raj Institutions. Ministry of Panchayati Raj has drawn up a detailed week-wise plan/ strategy for 75 weeks’ celebration of Azadi Ka Amrit Mahotsav at Panchayat level across the country. Ministry of Panchayati Raj has identified 75 Gram Panchayats, 75 Block Panchayats and 75 District Panchayats across the country from amongst Awardee (well-performing) Panchayats / based on Mission Antyodaya scores as “Agents of Change” or “Beacon Panchayats” in consultation with States/UTs. With active participation of the Panchayati Raj Institutions in undertaking different activities as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav, it has been possible to reach out to rural masses and sensitize them about the importance and objectives of the Azadi Ka Amrit Mahotsav.
Since mid-July 2021 the Ministry of Panchayati Raj is celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav in collaboration with Ministry of Rural Development (Department of Rural Development and Department of Land Resources), State /UT Department of Panchayati Raj and Panchayati Raj Institutions, and a dedicated dashboard [https://IndiaAt75.nic.in/] has been created to display the progress with regard to events/ activities undertaken at Panchayat level as part of celebration of Azadi Ka Amrit Mahotsav and uploading of relevant materials (photos, videos, news-clippings etc.) on the said India@75 dashboard. A total number of 92,717 Gram Panchayats, 1,834 Block Panchayats and 314 District Panchayats have uploaded event-details on India@75 dashboard as on 29 December 2021. All the relevant details are available on the following link: https://IndiaAt75.nic.in/
In response to Joint D.O. letter dated 6th August 2021 from Secretary, Ministry of Panchayati Raj, Secretary, Department of Rural Development and Secretary, Department of Land Resources calling for greater synergy between the Departments of Panchayati Raj, Rural Development and Land Resources at State/UT and District headquarters level across the country for commemoration of Azadi Ka Amrit Mahotsav, Organizing Committees have been constituted at 11,857 Gram Panchayats, 139 Block Panchayats and 27 District Panchayats as on 29 December 2021 to ensure proper coordination, better outreach and higher efficiency required for strategizing and implementing various activities / events as suggested or customized as per local conditions to celebrate Azadi Ka Amrit Mahotsav in tandem – in the spirit of camaraderie.
The Ministry of Panchayati Raj has organized six National Webinars in Amrit Mahotsav series of National Webinars in commemoration of Azadi Ka Amrit Mahotsav since its nationwide launch on 12 March 2021. The relevant details of 16 major events/ activities carried out at Ministry-level in commemoration of Azadi Ka Amrit Mahotsav under the aegis of Ministry of Panchayati Raj have been uploaded on the Azadi Ka Amrit Mahotsav portal, developed and maintained by the Ministry of Culture – Nodal Ministry for Azadi Ka Amrit Mahotsav.

ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବର୍ଷ ଶେଷ ସମୀକ୍ଷା 2021- ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ 28,603 ଗାଁରେ ପାଖାପାଖି 36 ଲକ୍ଷ ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି
ଇ-ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଇ-ଆର୍ଥିକ ପରିଚାଳନା ସିଷ୍ଟମ ଅଧୀନରେ 2.54 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଅନୁମୋଦିତ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଜିପିଡିପି) ଅପଲୋଡ୍ କରିଛି
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ , ଏମଆକ୍ସନ ସଫଟ ବିକଶିତ କରିଛି - ଜିଓ-ଟ୍ୟାଗ୍ସ (ଯେପରିକି ଜିପିଏସ୍ କୋର୍ଡିନେଟ୍ସ) ସହିତ ଫଟୋ କ୍ୟାପଚର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଏକ ମୋବାଇଲ୍ ଆଧାରିତ ସମାଧାନ ଯାହା ଏକ ଆଉଟପୁଟ୍ ଭାବରେ ଆସେଟ୍ ରହିଛି
ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅଧୀନରେ ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଦ୍ବାରା ସମ୍ପତ୍ତିର 2.52 ଲକ୍ଷ ଫଟୋ ଅପଲୋଡ୍ ହୋଇଛି
ପଞ୍ଚାୟତ ରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଇ-ଶାସନକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଇ-ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଇ-ଆର୍ଥିକ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୋଭିଡ-19 ଡାସବୋର୍ଡ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଗ୍ରାମ ସଭାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ପାରାମିଟରଗୁଡିକୁ
ଅନୁକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ସହିତ ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିଛି
30 DEC 2021 12:02PM by PIB Bhubaneswar
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର 2021 ମସିହାରେ ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନ ପ୍ରକାରେ :
1. ସ୍ବାମିତ୍ବ (ଗ୍ରାମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ଗ୍ରାମଗୁଡିକର ସର୍ଭେ ଏବଂ ମ୍ୟାପିଂ)
1.1 ସ୍ବାମିତ୍ବ ଯୋଜନା ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସରେ 24 ଏପ୍ରିଲ 2020 ରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାଲିକଙ୍କୁ “ଅଧିକାରର ରେକର୍ଡ଼”ପ୍ରଦାନ କରି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲା। ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଡ୍ରୋନ୍-ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବାସ କରୁଥିବା (ଆବାଦି) ଜମିକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିବା ଏହି ଯୋଜନା, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ରାଜ୍ୟ ରାଜସ୍ୱ ବିଭାଗ, ରାଜ୍ୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବିଭାଗ ଏବଂ ସର୍ଭେ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ବାରା କରାଯାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନାଟି ବହୁବିଧ ଦିଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ। ସମ୍ପତ୍ତିର ମନେଟାଇଜେସନ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ସକ୍ଷମ କରିବା; ସମ୍ପତ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିବାଦ ହ୍ରାସ କରିବା; ବିସ୍ତୃତ ଗ୍ରାମ ସ୍ତରୀୟ ଯୋଜନା, ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜକୁ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତକୁ ଆତ୍ବନିର୍ଭର କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବ।
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ - ପାଇଲଟ୍ ସ୍କିମ୍ (ଏପ୍ରିଲ୍ 2020 - ମାର୍ଚ୍ଚ 2021): ହରିୟାନା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ହରିୟାଣା, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନରେ କଣ୍ଟିନିଓସ ଅପରେଟିଂ ରେଫରେନ୍ସ ସିଷ୍ଟମ (ସିଓଆରଏସ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା |
ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ (ଏପ୍ରିଲ୍ 2021 - ମାର୍ଚ୍ଚ 2025) - 2025 ସୁଦ୍ଧା ଅବଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରାମଗୁଡିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସର୍ଭେ ଏବଂ 2022 ସୁଦ୍ଧା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସିଓଆରଏସ୍‌ ନେଟୱାର୍କ କଭରେଜ୍ |
1.2 ସ୍କିମର ଆବଶ୍ୟକତା
ସେଟେଲମେଣ୍ଟ ଓ ରେକର୍ଡ଼ ଅଧିକାର ପାଇଁ ଭାରତର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଶେଷ ହୋଇସାରିଥିଲା ଏବଂ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଆବାଦି (ଅଧିବାସୀ) ଗ୍ରାମଗୁଡିକର ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ସର୍ଭେ / ମ୍ୟାପ୍ ହୋଇନଥିଲା। ତେଣୁ, ଏକ ଆଇନଗତ କାଗଜାତର ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସମ୍ପତ୍ତିର ମାଲିକ ମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଲାଭ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହାକୁ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରୁନଥିଲେ। ତେଣୁ, ଘର ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପତ୍ତିର ଆଇନଗତ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ, ଇମେଜ କ୍ୟାପଚର ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ କଣ୍ଟିନିଓସ ଅପରେଟିଂ ରେଫରେନ୍ସ ଷ୍ଟେସନ୍ (ସିଓଆରଏସ) ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି।
1.3 ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ
i ଘରକୁ ସମ୍ପତ୍ତିର ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିବା
ii ସମ୍ପତ୍ତି ମାଲିକଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରୁ ଋଣ ଆବେଦନ ପାଇଁ ଏକ ରାସ୍ତା ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇଥାଏ
iii ସମ୍ପତ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିବାଦର ହ୍ରାସ
iv ସ୍ୱଚ୍ଛ ଟାଇଟେଲ, ସଠିକ୍ ଆକାର ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜମି ଟାଇଟେଲ୍ ସହିତ, ସ୍ବାମୀତ୍ବ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପତ୍ତି ଟିକସ ଆଦାୟ ଏବଂ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ଏକ ଅଦ୍ୱିତୀୟ ଆଶା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବହାର / ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଏହା ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବ।
v ଉନ୍ନତମାନର ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାନ (ଜିପିଡିପି) ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ସଠିକ୍ ଜମି ରେକର୍ଡ ଏବଂ ଜିଆଇଏସ୍ ମାନଚିତ୍ର ସୃଷ୍ଟି
vi ପଞ୍ଚାୟତର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିଥାଏ।
1.4 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସଫଳତା
ଡିସେମ୍ବର 2021 ସୁଦ୍ଧା, 90,504 ଗାଁରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଉଡ଼ାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି; ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 70,554 ଟି ଗାଁରେ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ 43,487 ଟି ଗ୍ରାମରେ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ-ଟ୍ରୁଥିଂ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। 28,603 ଗାଁରେ ପାଖାପାଖି 36 ଲକ୍ଷ ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି :
ରାଜ୍ୟ
ଗ୍ରାମ
ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ଼ସ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ
16,011
23,07,190
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
4,206
3,54,000
ହରିୟାନା *
3,016
3,79,625
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
2,884
1,08,007
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
1,453
2,16,486
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
940
2,94,290
ରାଜସ୍ଥାନ
38
582
ପଞ୍ଜାବ
53
6427
ଲଦାଖ
2
30
ସମୁଦାୟ
28,603
36,66,637
* ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ଼ ସଂଖ୍ୟା
2. ଇ-ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଇ-ଆର୍ଥିକ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା
2.1 ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ପିଆରଆଇ) ରେ ଇ-ଗଭର୍ନାନ୍ସକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ 24 ଏପ୍ରିଲ, 2020 ରେ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ଅବସରରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପାଇଁ ସରଳୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଧାରିତ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ଆବେଦନ ଇଗ୍ରାମସ୍ୱରାଜ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାକୁ ଇ-ପଞ୍ଚାୟତ ମିଶନ୍ ମୋଡ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ (ଏମଏମପି), ଇଗ୍ରାମ ସ୍ବରରାଜ ଓ ଇ-ଏଫଏମଏସ ଆପ୍ଲିକେସନ ଗୁଡ଼ିକୁ ଏକତ୍ର କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ନିମ୍ନଲିଖିତ ମଡ୍ୟୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ଗଠିତ:
- ଜିପି ପ୍ରୋଫାଇଲ୍: ନିର୍ବାଚନ ବିବରଣୀ, ମନୋନୀତ ସଦସ୍ୟ, କମିଟି ସୂଚନା ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ପରିଚାଳନା କରେ
- ପଞ୍ଚାୟତ ଯୋଜନା: କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଯୋଜନାକୁ ସହଜ କରିଥାଏ
- ଭୌତିକ ପ୍ରଗତି: ଅନୁମୋଦିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଭୌତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ରେକର୍ଡ କରେ
- ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି: କାର୍ଯ୍ୟ ଭିତ୍ତିକ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ଏବଂ ପାଣ୍ଠିର ମନିଟରିଂକୁ ସହଜ କରିଥାଏ
- ସମ୍ପତ୍ତି ଡିରେକ୍ଟୋରୀ: ପଞ୍ଚାୟତର ସମସ୍ତ ଅସ୍ଥାବର ଏବଂ ଚଳନଶୀଳ ସମ୍ପତ୍ତିର ବିବରଣୀ ସଂରକ୍ଷଣ କରେ
- ମୁକ୍ତ ଉତ୍ସ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରାମାଣିକିକରଣ ପ୍ରଣାଳୀ
2.2 ଇ-ଗ୍ରାମସ୍ୱରାଜ ପିଆରଆଇ ଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ବିନିଯୋଗ କରି ପଞ୍ଚାୟତର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ| ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ଯୋଜନା, ପ୍ରଗତି ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଭିତ୍ତିକ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା ଉତ୍ତମ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିଥାଏ | ଏହା ସହିତ, ଉଚ୍ଚ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମନିଟରିଂ ପାଇଁ ପ୍ରୟୋଗ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଇଗ୍ରାମ ସ୍ବରାଜ ପ୍ରୟୋଗରେ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ହୋଇଥିବା କେତେକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡିକ ହେଉଛି :
- ୱାର୍କଫ୍ଲୋ ସକ୍ଷମ
- ଗ୍ରାମ ମଞ୍ଚିତ୍ରା ଜିଆଇଏସରେ ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ପତ୍ତି,
- ଗୋଟିଏ ଥରରେ ମଲ୍ଟି-ଟେନାନ୍ସି ତଥା ଅନେକ ଟେନାଣ୍ଟକୁ ସମର୍ଥନ କରେ; ଏବଂ
- ମୁକ୍ତ ଉତ୍ସ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରାମାଣିକିକରଣ ପ୍ରଣାଳୀ
2.3 ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମନିଟରିଂ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ସିଷ୍ଟମ ପାଇବା ପାଇଁ, କାର୍ଯ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ପର୍ଯ୍ୟାୟରୁ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସାମିଲ କରିବା, କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚର ରେକର୍ଡ କରିବା, ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସମ୍ପତ୍ତିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିବରଣୀ ଇତ୍ୟାଦି। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଞ୍ଚାୟତ ଯୋଜନା, ଭୌତିକ ପ୍ରଗତି, ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ଲୋକାଲ୍ ଗଭର୍ଣ୍ଣମେଣ୍ଟ ଡିରେକ୍ଟୋରୀ (ଏଲଜିଡି) ସହିତ ସମ୍ପତ୍ତି ପରିଚାଳନାକୁ ନେଇ ଏକ ଇ-ଫାଇନାନ୍ସ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ଇ-ଏଫଏମଏସ) ସ୍ଥାପନ କରିଛି। ପବ୍ଲିକ୍ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ୍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ପିଏଫଏମଏସ୍), ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଯୋଜନା ଏବଂ ଜିଓଟ୍ୟାଗିଂ ସହିତ ଏକ ଦୃମ ପ୍ରଣାଳୀ ଅଟେ।
2.4 ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ପିଏଫଏମଏସ ଏକୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଇଗ୍ରାମସ୍ବରାଜ, ପିଏଫଏମଏସ୍ ଏବଂ କୋର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ (ସିବିଏସ୍ଇ) ମଧ୍ୟରେ ତଥ୍ୟ ବଣ୍ଟନକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଟ୍ରେଜେରୀ ଏବଂ ଇଗ୍ରାମସ୍ବରାଜ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ (ଇଜିଏସପିଆଇ) ସହିତ ରିଭର୍ସ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ଯାହା ପ୍ରୟୋଗରେ ରସିଦ ଭାଉଚର୍ ମାନୁଆଲ ଭାବରେ ବୁକ୍ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୂର କରିଛି ଯାହା ଏକ ତ୍ରୁଟି ପ୍ରବଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା। ଏହି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏକ୍ସଭି ଫାଇନାନ୍ସ କମିଶନ ଅନୁଦାନ ଅନୁଯାୟୀ ପଞ୍ଚାୟତ ଦ୍ବାରା ଆକାଉଣ୍ଟିଂର ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସମାପ୍ତିକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି।
ଇଗ୍ରାମ ସ୍ବରାଜ-ପିଏଫଏମଏସ୍ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ସହିତ ଇ-ଗ୍ରାମସ୍ୱରାଜ ଗ୍ରହଣର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଅଗ୍ରଗତି:
ଆକ୍ସନ ପଏଣ୍ଟ
ସ୍ଥିତି
ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ଳାନିଂ
2.54 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ଅନୁମୋଦିତ ଜିପିଡିପି ଅପଲୋଡ୍ କରିଛନ୍ତି, 5 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବ୍ଲକ ପଞ୍ଚାୟତ ଅନୁମୋଦିତ ବିପିଡିପି ଅପଲୋଡ୍ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ 435 ଟି ଡିପିଡିପି ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତ ଦ୍ୱାରା ଅପଲୋଡ୍ କରାଯାଇଛି।
ଭୌତିକ ପ୍ରଗତି
1.11 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଜିପିଡିପି ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଶାରୀରିକ ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଜଣାଇଛନ୍ତି
ଏଲଜିଡି କୋଡ୍ ଅନୁପାଳନ
ସିଏଫସି ଅନୁଦାନ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ 100% ଜିପି (ଟିଏଲବି ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରି) ଏଲଜିଡି ଅନୁପାଳନକାରୀ ଅଟେ
ଇଗ୍ରାମ ସ୍ବରାଜ-ପିଏଫଏମଏସ୍ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ
2.53 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଗୁଡିକ ପିଏଫଏମଏସ ରୁ ଇଗ୍ରାମ ସ୍ବରାଜ- କୁ ପୋର୍ଟ କରାଯାଇଛି
2.21 ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ 2021-22 ପାଇଁ ଇଗ୍ରାମ ସ୍ବରାଜ-ପିଏଫଏମଏସ୍ ଉପରେ ଅନବୋର୍ଡ଼ କରିଛନ୍ତି
1.83 ଲକ୍ଷ ଜିପି 2021–2022 ରେ ଅନଲାଇନ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ପାଖାପାଖି 67,000 କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ଦେୟ ପଞ୍ଚାୟତ ଦ୍ବାରା ସମ୍ପୃକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ / ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ସଫଳତାର ସହ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି।
2020-21 ପାଇଁ ଆକାଉଣ୍ଟ ସମାପ୍ତି
2020-21 ପାଇଁ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର 92% ସେମାନଙ୍କର ଇୟର ବୁକ୍ ବନ୍ଦ କରି ଦେଇଛନ୍ତି
2020-22 ପାଇଁ ଆକାଉଣ୍ଟ ସମାପ୍ତି
2021-22 ବର୍ଷ ପାଇଁ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର 82% ମାସର ଇୟର ବୁକ୍ ବନ୍ଦ କରି ଦେଇଛନ୍ତି
2.5 ଇଗ୍ରାମସ୍ବରାଜ ସହିତ ହିତାଧିକାରୀ ବିବରଣୀଗୁଡିକର ସମନ୍ବିତକରଣ : ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଇ-ଗ୍ରାମସ୍ବରାଜ ପ୍ରୟୋଗ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗର ହିତାଧିକାରୀ ବିବରଣୀକୁ ଏକତ୍ର କରିଛି। ସାର୍ବଜନୀନ ଯାଞ୍ଚ ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ସଭାଗୁଡ଼ିକରେ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକ ପାଇଁ ସୂଚନା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଏହି ଯାଞ୍ଚ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ପରିଗଣିତ ହେବ। ଡିସେମ୍ବର 2021 ସୁଦ୍ଧା, ତିନୋଟି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ବିଭାଗର ନଅଟି ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀ ବିବରଣୀ ଇଗ୍ରାମସ୍ବରାଜ ଆବେଦନ ସହିତ ସମନ୍ବିତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପାଞ୍ଚଟି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଯଥା ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା- ଗ୍ରାମୀଣ (ପିଏମଏୱାଇଜି), ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଓଲ୍‌ଡ ଏଜ୍ ପେନ୍‌ସନ ସ୍କିମ୍ (ଆଇଜିଏନଓଏପିଏସ୍), ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ନ୍ୟାସାନାଲ୍ ୱିଡୋ ପେନସନ ସ୍କିମ୍ (ଆଇଜିଏନଡବ୍ଲୁପିଏସ), ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଡିସାବିଲିଟି ପେନସନ ସ୍କିମ୍ (ଆଇଜିଏନଡିପିଏସ୍), ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଫ୍ୟାମିଲି ବେନିଫିଟ୍ ସ୍କିମ୍ (ଆଇଜିଏନଏଫବିଏସ୍), ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ବିଭାଗର ଦୁଇଟି ଯୋଜନା ଯଥା ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଏଗ୍ରିକଲଚରାଲ୍ ଇନୋଭେସନ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ (ଏନଏଆଇପି ଓ ଏନଏଆଇପି II) ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଆନିମଲ୍ ଡିଜିଜ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ (ଏନଏସିଡିପି), କୃଷି ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଗୋଟିଏ ଯୋଜନା ଯଥା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ୍ ସମ୍ମାନ ନିଧି (ପିଏମକେଏସଏନ୍); ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ପରିମଳ ବିଭାଗ, ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୋଟିଏ ଯୋଜନା ଯଥା ସ୍ବଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ୍ (ଗ୍ରାମିନ୍) ଇତ୍ୟାଦି।
3. ସମ୍ପତ୍ତିର ଜିଓ-ଟ୍ୟାଗିଂ
3.1 ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମନିଟରିଂର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଅଗ୍ରଗତିର କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ତରୀୟ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବା ଏକାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ସହିତ, ସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ; ସମ୍ପତ୍ତିର ଜିଓ ଟ୍ୟାଗିଂ (କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହେବା ଉପରେ) ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏମଆକ୍ସନସଫଟ ବିକଶିତ କରିଛି - ଜିଓ-ଟ୍ୟାଗ୍ସ (ଯଥା ଜିପିଏସ୍ କୋର୍ଡିନେଟ୍ସ) ସହିତ ଫଟୋ କ୍ୟାପଚର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଏକ ମୋବାଇଲ୍ ଆଧାରିତ ସମାଧାନ ଯାହା ଏକ ଆଉଟପୁଟ୍ ଭାବରେ ଆସେଟ୍ ଅଛି । ସମ୍ପତ୍ତିର ଜିଓ ଟ୍ୟାଗିଂ ସମସ୍ତ ତିନୋଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କରାଯାଇଥାଏ। (i) କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ପୂର୍ବରୁ, (ii) କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ ଏବଂ (iii) କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହେବା ସମୟରେ। ଏହା ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ପରିଚାଳନା, ଜଳ ଅମଳ, ମରୁଡ଼ି ପ୍ରୁଫିଂ, ପରିମଳ, କୃଷି, ଚେକ୍ ଡ୍ୟାମ୍ ଏବଂ ଜଳସେଚନ ଚ୍ୟାନେଲ ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
3.2 ପ୍ରଗତି (ଡିସେମ୍ବର 2021 ସୁଦ୍ଧା): ଚଳିତ ବର୍ଷ ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅଧୀନରେ ନିଆଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଦ୍ବାରା ସମ୍ପତ୍ତିର 2.52 ଲକ୍ଷ ଫଟୋ ଅପଲୋଡ୍ ହୋଇଛି।
3.3 ନାଗରିକ ଚାର୍ଟର୍
ସେବାର ମାନକ, ସୂଚନା, ପସନ୍ଦ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ, ଭେଦଭାବ ନହେବା ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା, ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ, ସୌଜନ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥର ମୂଲ୍ୟ ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ପିଆରଆଇ) ର ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସିଟିଜେନ୍ ଚାର୍ଟର୍ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ୍ (https://panchayatcharter.nic.in/) ଅପଲୋଡ୍ କରିବାକୁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହାର ସ୍ଲୋଗାନ ହେଉଛି “ମେରୀ ପଞ୍ଚାୟତ ମେରା ଅଧିକାର - ଜନ ସେବାୟେଁ ହମାରେ ଦ୍ବାରା’’। ସଂଗଠନର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୂରଣ ପାଇଁ ନାଗରିକଙ୍କ ଠାରୁ ସଂଗଠନର ଆଶା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ତଥା ନାଗରିକ ଅନୁକୁଳ ଶାସନ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତି, ଜନ ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ପେନ୍ସନ୍ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ଜନ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ନାଗରିକଙ୍କ ଚାର୍ଟର୍ ଗଠନ ତଥା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସକୁ ସଂଯୋଜନା କରିଥାଏ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରଶାସନ ଏହା ଚାର୍ଟର୍ସ ଗଠନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରଦାନ କରେ| ଡିସେମ୍ବର 2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, 1.95 ଲକ୍ଷ ଜିପି ସେମାନଙ୍କ ଅନୁମୋଦିତ ନାଗରିକ ଚାର୍ଟର୍ ଅପଲୋଡ୍ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କୁ 921 ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରୁ 241 ସେବା ଅନଲାଇନ୍ ମୋଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବିତରଣ କରାଯାଇଛି |
ନଭେମ୍ବର 22, 2021 ରେ ନାଗରିକ ଚାର୍ଟର୍ ଏବଂ ସେବା ବିତରଣ ଉପରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଦିନିଆ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ପରାମର୍ଶଦାତା କର୍ମଶାଳାର ଆୟୋଜନ କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରିକ ସେବାକୁ “ଶାସନର ହୃଦୟ” ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି / ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ସହିତ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ସେବା ବାଣ୍ଟିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ଏହି କର୍ମଶାଳାରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସହିତ 16 ଟି ରାଜ୍ୟରୁ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ମନୋନୀତ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ମାତାମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ | ମହିଷୁର ଘୋଷଣାର ସ୍ବାକ୍ଷର ସହିତ କର୍ମଶାଳା ସମାପ୍ତ ହେଲା ଯାହା ସାଧାରଣ ସେବା ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ ଯାହା ଏପ୍ରିଲ୍ 1, 2022 ସୁଦ୍ଧା ପଞ୍ଚାୟତରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ।
4. ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାକୁ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅନୁଦାନ
ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ (XV FC) ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାକୁ ଅନୁଦାନ ବଣ୍ଟନ କରିଛି | ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2020-21 ଅବଧି ପାଇଁ ଏହାର ଆବଣ୍ଟନ ହେଉଛି 60,750 କୋଟି ଏବଂ 2021-2026 ଅବଧି ପାଇଁ ହେଉଛି 236805 କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯାହା ଅଣ-ଭାଗ IX ରାଜ୍ୟ ତଥା ଷଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଆବଣ୍ଟିତ ହୋଇଛି |
ଅନୁଦାନଗୁଡିକ ଦୁଇଟି ଭାଗରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯଥା, (i) ଏକ ମୌଳିକ (ୟୁନାଇଟେଡ୍‌) ଗ୍ରାଣ୍ଟ (50%) ଏବଂ (ii) ଏକ ଟାଏଡ୍ ଗ୍ରାଣ୍ଟ (50%)। ମୌଳିକ ଅନୁଦାନଗୁଡିକ ଖୋଲାଯାଇଥିବାବେଳେ ବେତନ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଖର୍ଚ୍ଚ ବ୍ୟତୀତ ଅବସ୍ଥାନ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଅନୁଭବ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଆରଏଲବି ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ, ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପରିମଳର ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଟାଏଡ୍ ଅନୁଦାନ ଦିଆଯାଇଛି । 60,704.50 କୋଟି (ଆବଣ୍ଟନର 99.85%) ଏବଂ Rs. 22,327.90 କୋଟି ମୌଳିକ (ଅନଟାଏଡ୍‌) ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2020–2021 ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2021–2022 ପାଇଁ ଆରଏଲବି ପାଇଁ ଟାଇଡ୍ ଅନୁଦାନ ଯଥାକ୍ରମେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୁପାରିଶ ଆଧାରରେ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ସହିତ ମୌଳିକ ସେବା ପାଇଁ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସେବାର ମାନରେ ଉନ୍ନତି ହେବ।
ଲୋକାଲ୍ ବଡି ଅନୁଦାନର ଏକ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ 2021–2026 ପାଇଁ ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ 'ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅନୁଦାନ' କୁ ସୁପାରିଶ କରିଛି | ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅନୁଦାନର ଗ୍ରାମୀଣ ଉପାଦାନ ହେଉଛି 43,928 କୋଟି ଟଙ୍କା। ଉପ-କେନ୍ଦ୍ର ତଥା ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ରର ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ସୁବିଧା, ବ୍ଲକ ସ୍ତରର ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଉପ-କେନ୍ଦ୍ର, ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର ପାଇଁ ଡାଇଗ୍ନୋଷ୍ଟିକ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଉପ-କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ୱେଲନେସ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକରେ ରୂପାନ୍ତର ପାଇଁ ଏହି ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
5. ସାମାଜିକ ଅଡିଟ୍ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ:
ସାମାଜିକ ଅଡିଟ୍ ହେଉଛି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଣାଳୀ ଯାହା ଦ୍ବାରା ଅନୁଦାନର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପଯୋଗ ଏବଂ ଆରଏଲବି ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଫଳାଫଳ ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇପାରିବ। ସାମାଜିକ ଅଡିଟ୍ ସରକାରୀ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟରେ ତଥ୍ୟ ସହିତ କ୍ଷେତ୍ରର ବାସ୍ତବତା ଯାଞ୍ଚ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରାମ ସଭା ପରି ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଫଳାଫଳ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହିତ ଜଡିତ | ସାମାଜିକ ଅଡିଟ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଣ୍ଠିର ହିସାବକୁ ତଦାରଖ କରେ ଓ ଏହା ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି କି ନାହିଁ ତାହାର ଯାଞ୍ଚ କରିଥାଏ। ଏହିପରି ଖର୍ଚ୍ଚ ହେତୁ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସାମଗ୍ରୀକ ପାର୍ଥକ୍ୟ ପରି ଫଳାଫଳକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଞ୍ଚ କରେ | ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆରଏଲବିଗୁଡ଼ିକରେ ବହୁ ପରିମାଣର ଅନୁଦାନ ଦିଆଯାଉଛି। ଏନଆଇଆରଡି ଓ ପିଆର ସହାୟତାରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, କାର୍ଯ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସାମାଜିକ ଅଡିଟ୍ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ବିସ୍ତୃତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି | 22 ଜୁନ୍, 2021 ରେ ମାନ୍ୟବର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ସୋସିଆଲ୍ ଅଡିଟ୍ ଗାଇଡଲାଇନ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି।
6. ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକରେ କୋଭିଡ-19 ର ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ
କୋଭିଡ-19 ବିପକ୍ଷରେ ଭାରତର ସଂଗ୍ରାମ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲୁ ରହିଛି। କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ତଥ୍ୟ ପରିଚାଳିତ କୌଶଳ ଆଣିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଅନୁଭବ କରାଯାଇଛି, ବିଶେଷତଃ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଯେଉଁଠାରେ କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ଅଭାବ ମହାମାରୀ ପରିଚାଳନାକୁ ଗୁରୁତର ଭାବରେ ବାଧା ଦେଇପାରେ। କୋଭିଡ-19 ମାମଲାଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରତି ବୃଦ୍ଧିକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଏନଆଇସି ସହିତ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ 18 ଜୁନ୍, 2021 ରେ କୋଭିଡ-19 ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ଅନେକ କି ପରଫରମାନସ ଇଣ୍ଡିକେଟର (କେପିଆଇ) କୁ ଧାରଣ କରିଥାଏ ଯେପରିକି ଭିଏଚଏନଏସସି ସହିତ ଜିପି, କୋଭିଡ-19 ସଚେତନତା ଉପରେ ଜିପିଏସ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀ, ନାମାଙ୍କିତ ସ୍ବେଚ୍ଛାସେବୀ, ନାମାଙ୍କିତ ଫ୍ରଣ୍ଟଲାଇନ କର୍ମଚାରୀ, ଆଇସୋଲେସନ ସେଣ୍ଟର ସହିତ ଜିପି ଇତ୍ୟାଦି ଏହି ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ ହେବ | ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡର ୟୁଆରଏଲ ହେଉଛି https://egramswaraj.gov.in/covidDashboard.do
7. ଅନଲାଇନ୍ ଅଡିଟ୍
ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ସଂସ୍କାରର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ଏକ୍ସଭି ଏଫସିଙ୍କ ମୁତାବକ ପଞ୍ଚାୟତ ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡିକର ଅଡିଟ୍ ହୋଇଥିବା ରିପୋର୍ଟଗୁଡିକ ଏକ ଯୋଗ୍ୟତା ମାନଦଣ୍ଡ ଭାବରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଡୋମେନରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅନୁଦାନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପଞ୍ଚାୟତ ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡିକର ଅନଲାଇନ୍ ଅଡିଟ୍ କରିବା ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ “ଅଡିଟ୍ ଅନଲାଇନ୍” ଆପ୍ଲିକେସନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହା କେବଳ ଆକାଉଣ୍ଟ ଅଡିଟିଂକୁ ସୁଗମ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଅଡିଟ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅଡିଟ୍ ରେକର୍ଡଗୁଡିକ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରେ। ଏହି ଆପ୍ଲିକେସନ ବିଭିନ୍ନ ଅଡିଟ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଯଥା, ଅଡିଟ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଲୋକାଲ୍ ଅଡିଟ୍ ରିପୋର୍ଟ, ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଅଡିଟ୍ ପାରା ଇତ୍ୟାଦି। ଏହି ଆପ୍ଲିକେସନର ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଏହା ହେଉଛି ଯେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ଅଡିଟ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା / ପ୍ରବାହକୁ ଅନୁକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଉପଯୋଗୀ। ପଞ୍ଚାୟତର ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପ୍ରବାହର ସହଜତା ପାଇଁ ଅଡିଟ୍ ଅନଲାଇନ ମଧ୍ୟ ଇଗ୍ରାମସ୍ବରାଜ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ | ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସହିତ ଏକ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ସଚିବ, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା 15 ଏପ୍ରିଲ 2020 ରେ ଅଡ଼ିଟ୍ ଅନଲାଇନ୍ ଆବେଦନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। 2019–2020 ର ଅଡିଟ୍ ଅବଧି ପାଇଁ, ଚତୁର୍ଦ୍ଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଅନୁଦାନ ପାଇଁ ଅତି କମରେ 25% ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର ଅଡିଟ୍ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଥିଲା। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, 25 ଟି ରାଜ୍ୟ 2019-2020 ର ଆକାଉଣ୍ଟ୍ ପାଇଁ 25% ଜିପି ଅଡିଟ୍ ସମାପ୍ତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି | ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପୋର୍ଟାଲରେ 7,659 ଅଡିଟର ଏବଂ 2,47,085 ଅଡିଟ୍ (ଯଥା, ପିଆରଆଇ) ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି | ଅଡିଟ୍ ଅବଧି 2019–2020 ପାଇଁ 1,26,813 ଅଡିଟ୍ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ 97,733 ଅଡିଟ୍ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି | ଅଡିଟ୍ ଅବଧି 2020–2021 ପାଇଁ 1,08,318 ଅଡିଟ୍ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ 42,444 ଅଡିଟ୍ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି |
8. ଗ୍ରାମୀଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତି - ସ୍ମାର୍ଟ ଭେଣ୍ଡିଂ କାର୍ଟ
ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତା, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ବିଭାଗ ଏବଂ ଛଅଟି ଆଇଆଇଟି ସହ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ଦ୍ବାରା ସ୍ମାର୍ଟ ଭେଣ୍ଡିଂ କାର୍ଟର ବିକାଶରେ ସହଯୋଗ କରିଛି। ଆଇଆଇଟି ବମ୍ବେ ଦ୍ୱାରା ଡିଜାଇନ୍ ହୋଇଥିବା ସ୍ମାର୍ଟ ଭେଣ୍ଡିଂ ଇ-କାର୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ, ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକ୍ରେତା / ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଏହା ଉପଯୁକ୍ତ ବୋଲି ଜଣାପଡିଛି।
ସ୍ମାର୍ଟ ଭେଣ୍ଡିଂ ଇ-କାର୍ଟରେ ବହୁମୁଖୀ ଉପଭୋକ୍ତା-ଅନୁକୂଳ ସାମର୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅଛି ଯାହା ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ / ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳ ଇତ୍ୟାଦିକୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ସଂରକ୍ଷିତ କରି ରଖିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ତାପମାତ୍ରା ଯୋଗାଇଥାଏ | ଏହା ସହିତ ଏଥିରେ ସୌର ଶକ୍ତି ଏଲଇଡି ଲାଇଟିଂ, ମିଷ୍ଟ କୁଲିଂ, ଓଜନ ମେସିନ୍, ମୋବାଇଲ୍ ଚାର୍ଜିଂ, ରେଡିଓ, ବସିବା ସୁବିଧା, ଜଳ, ନଗଦ ବାକ୍ସ, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିଷ୍କାସନ ବିନ୍, ସାନିଟାଇଜର୍, ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ସୁବିଧା ଇତ୍ୟାଦି ରହିଛି। ଆଇଆଇଟି ବମ୍ବେ ସ୍ମାର୍ଟ ଭେଣ୍ଡିଂ କାର୍ଟର ପିପିପି ମଡେଲରେ ବହୁଳ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଫାବ୍ରିକେଟରଙ୍କ ସହିତ ସହବନ୍ଧନ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି।
ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଉଥିବା ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ଅପଚୟ ହେତୁ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିବା, ତାଜା ଏବଂ ଭଲ ଗୁଣବତ୍ତା ସାମଗ୍ରୀରୁ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି, ନୂତନ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ଲାଭଦାୟକ ନିଯୁକ୍ତି, ଭେଣ୍ଡିଂରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆରାମ ଏବଂ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସ୍ମାର୍ଟ ଭେଣ୍ଡିଂ କାର୍ଟକୁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି | କାର୍ଟର ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ତାଜା ପନିପରିବା ଏବଂ ଫଳ ଇତ୍ୟାଦିର ଉପଲବ୍ଧତା ବର୍ଷସାରା ସେମାନଙ୍କ ଆଖପାଖ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ମିଳିପାରିବ। ଏହି ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ଯଥା ରେଟ୍ରୋଫିଟ୍, ମାନୁଆଲ୍ ଓ ସ୍ମାର୍ଟ ‘ଇ-ଭର୍ସନ’।
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ବାରା ଟେକନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର କରି ଏପରି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରସାର କରିବା ଦ୍ବାରା ଗ୍ରାମୀଣ ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତି ହୋଇପାରିବ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ନାଗରିକମାନେ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସବୁ ପାଇପାରିବେ।
9. ଗ୍ରାମ ସଭାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ କରିବା
ସମ୍ବିଧାନର ଧାରା 243 ଗ୍ରାମ ସଭାକୁ ଗ୍ରାମ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିର୍ବାଚନ ତାଲିକାରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପରିଭାଷିତ କରିଛି। ଗ୍ରାମୀଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ସ୍ୱ-ଶାସନରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ତଥା ପଞ୍ଚାୟତ ରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନ (ପିଆରଆଇ) ର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ତଦାରଖ କରିବାର ପ୍ରାଧିକରଣ ଭାବରେ ଗ୍ରାମ ସଭାର ଏକ ଅନନ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ସମ୍ବିଧାନରେ ସଂଜ୍ଞା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଶାସନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୟାସରେ ଗ୍ରାମ ସଭାର ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରିଛି | ଅନେକ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମିଟିଂ ଜରିଆରେ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ବିଭାଗ ସହିତ ଗଭୀର ପରାମର୍ଶ ପରେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ବିଶେଷଜ୍ଞ / ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ବିଚାରବିମର୍ଶ ପରେ, 16 ଅଗଷ୍ଟ, 2021 ତାରିଖ ଦିନ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆଡଭାଇଜୋରି ଜାରି କରିଛି।
ଗ୍ରାମ ସଭାଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନର୍ଜିବିତ କରିବା ପାଇଁ ଉପଦେଷ୍ଟା ଅନେକ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ଗ୍ରାମ ସଭାଗୁଡ଼ିକର ଏବଂ ପଦ୍ଧତିର ପୁନଃ ନିର୍ମାଣ, ଗ୍ରାମ ସଭାଗୁଡ଼ିକରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ବିଚାର ପ୍ରକ୍ରିୟା, ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପଦକ୍ଷେପ, ଅଧିବାସୀମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ଲାଇନ ଡିପାର୍ଟମେଣ୍ଟର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତର ଉପ-କମିଟି ଗଠନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସହାୟତା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ବିକଶିତ କରାଯିବ।
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗ୍ରାମ ସଭାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ମାପଦଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ସହିତ ଏକ ଅନଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିଛି | ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ ରିୟଲ ଟାଇମରେ ଗ୍ରାମ ସଭା ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତ ସବ କମିଟିର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ, ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଆଇଇସି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରେ | ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡର URL ହେଉଛି https://meetingonline.gov.in/
10. ପିଇଏସଏ ଉପରେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ସଂଗଠନ
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ) ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓଟିଏ) 25 ବର୍ଷ ପୂରଣ ଅବସରରେ ମିଳିତ ଭାବରେ ପିଇଏସଏ ସମ୍ପର୍କିତ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ତମ ବର୍ଷ ପାଳନ ଅବସରରେ ମଧ୍ୟ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ (ଏକେଏଏମ) ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମାନ୍ୟବର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତି ରହିଥିଲେ। ଏହା ସହିତ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମାନ୍ୟବର ମନ୍ତ୍ରୀ; ଉଭୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବମାନେ; ଡାଇରେକ୍ଟର ଜେନେରାଲ୍, ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଆଡମିନିଷ୍ଟ୍ରେସନ୍; ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଜେନେରାଲ୍, ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ରୁରାଲ୍ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ (ଏନଆଇଆରଡି ଆଣ୍ଡ ପିଆର); ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଏମଓଟିଏ ଏବଂ ଏନଆଇଆରଡି ଏବଂ ପିଆର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ପଞ୍ଚାୟତ ରାଜର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ତଥା ପିଇଏସଏ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ଆଦିବାସୀ ବିକାଶ ବିଭାଗ ଏବଂ ସିଭିଲ୍ ସୋସାଇଟି ସଂଗଠନ / ଏନଜିଓର ପ୍ରତିନିଧୀ ଇତ୍ୟାଦି ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିଲେ। ଏଥିରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମାନ୍ୟବର ରାଜ୍ୟପାଳ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମୋଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ | ଦଶ ପିଇଏସଏ ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟପାଳଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ / ସଚିବମାନେ ମଧ୍ୟ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମୋଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ |
11. ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା
ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଡିଏମଏ) ରୁ ମିଳିଥିବା ପରାମର୍ଶ ଉପରେ ଆଧାର କରି ସଂଶୋଧନ କରିବା ପରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା (ଡିଏମପି) ଚୂଡାନ୍ତ ହୋଇଛି | ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ର ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ଏନଡିଏମଏ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି ଏବଂ 27.08.2021 ରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ପଠାଯାଇଛି।
12. ଶାସନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଏସକେଓସିଏଚ୍ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର୍ ପୁରସ୍କାର
ପ୍ରଶାସନର ସ୍ୱଚ୍ଛତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଏସକେଓସିଏଚ୍ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର୍ ପୁରସ୍କାର 16 ଜାନୁୟାରୀ 2021 ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ 70 ତମ ଏସକେଓସିଏଚ୍ ସମ୍ମିଳନୀ (ଏସକେଓସିଏଚ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ପଲିସି ଫୋରମ୍) ସମୟରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସେକ୍ରେଟାରୀ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ କୁମାର ଆଇଟି-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତ ରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଇ-ଗଭର୍ନାନ୍ସର ଦୃଢ଼ତା ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ “ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଶାସନ” ବର୍ଗରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଏସକେଓସିଏଚ୍ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର୍ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
13. ଆଇଇସି ଅଭିଯାନ
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ତଥା ପଞ୍ଚାୟତ ରାଜର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରମୁଖ ଅଭିଯାନ, ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସୂଚନା ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବଲ୍କ ଏସଏମଏସ, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ହ୍ବାଟସ ଆପ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ର ସହାୟତା ନେଇଛି।
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପୃଷ୍ଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବା କୋଭିଡ-19 ଟୀକାକରଣ ଡ୍ରାଇଭ ଏବଂ କୋଭିଡ -19 ସକରାତ୍ମକ ଆଚରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅଭିଯାନରେ ଆଇଇସି ସାମଗ୍ରୀ ବାଣ୍ଟିବା / ରିଟ୍ୱିଟ / ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିବା ଜାରି ରଖିଛି। ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କୋଭିଡ -19 ବିରୋଧରେ ତୀବ୍ର ସାଧାରଣ ସଂଗ୍ରାମର ଗତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ବ୍ୟବହାର ହୋଇଛି। କୋଭିଡ୍ ମିତ୍ରଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ମଇସୁର ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ବାରା ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି। ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ ଅଧିକ ଅଂଶୀଦାର ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ସମାନ ଭାବରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ୱେବ୍ ଲିଙ୍କରେ ଅପଲୋଡ୍ କରାଯାଇଥିଲା [https://panchayat.gov.in/en/covid] | ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ COVID-19 ର ପ୍ରସାରକୁ ମନ୍ଥର / ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ଦ୍ବାରା ନିଆଯାଇଥିବା ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ / ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ / ହ୍ବାଟସଆପ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଞ୍ଚାୟତରେ ବ୍ୟାପକ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ନକଲ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରସାର କରାଯାଇଥିଲା।
ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଧରି ପଞ୍ଚାୟତ ରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରୀ ଯୋଜନା, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ନୀତି ତଥା ଲାଇନ ବିଭାଗର ପ୍ରମୁଖ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ସୂଚନା ପ୍ରସାର କରିଆସୁଛି। ମିଡିଆ ଅର୍ଥାତ୍ ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆ ଏବଂ ବଲ୍କ ସର୍ଟ ମେସେଜିଂ ସେବା (ଏସଏମଏସ) ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟ୍ ଏବଂ ହ୍ବାଟସଆପ୍ ଗ୍ରୁପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ 2021 ମସିହାରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ / ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବାର୍ତ୍ତା / ପୋଷ୍ଟଗୁଡିକ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ଏବଂ / କିମ୍ବା ବଲ୍କ ସର୍ଟ ମେସେଜିଂ ସେବା (ଏସଏମଏସ) ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିଲା: (i) 20.01.2021 ରେପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା – ଗ୍ରାମୀଣ ଅନ୍ତର୍ଗତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା। (ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ), (ii) 25/1/2021 ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରିୟ ବାଲ ପୁରସ୍କାର -2021 ର ବିଜେତାମାନଙ୍କ ସହ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା। [ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ], (iii) 25.1.2021 ଦିନ ଜାତୀୟ ବାଳିକା ଦିବସ [ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ], (iv) କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ କୃଷକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପରେ ସଂସ୍କାର [କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ], (v) ଉପଭୋକ୍ତା ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ, 2019 ଅନୁଯାୟୀ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭ (ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ, ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ); (vi) 21 ଜୁନ୍ 2021 ରେ ଯୋଗ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦିବସ [ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ], (vii) ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମେରିଟ୍-କମ-ମିନ୍‌ସ ସ୍କଲାରସିପ୍ ସ୍କିମ୍ (ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ), (viii) ପୋଷଣ ମାସ (1 - 30 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2021) (ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ), (ix) ସ୍ବଚ୍ଛତା ପାଖୱାଡା (1 - 15 ଅକ୍ଟୋବର 2021) (ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗ) (x) ଭିଜିଲାନ୍‌ସ ସଚେତନତା ସପ୍ତାହ (26 ଅକ୍ଟୋବର-1 ନଭେମ୍ବର 2021) (ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଭିଜିଲାନ୍‌ସ କମିଶନ) (xi) 26 ନଭେମ୍ବର 2021 ରେ ସମ୍ବିଧାନ ଦିବସ (ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ) , (x) ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଆଇକନିକ୍ ସପ୍ତାହ (13 - 19 ଡିସେମ୍ବର 2021) ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ / ସ୍ବର୍ଣ୍ଣିମ ବିଜୟ ପର୍ବ (ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ) (xi) ଜାତୀୟ ଗ୍ରାହକ ଦିବସ (24 ଡିସେମ୍ବର 2021) (ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ, ଗ୍ରାହକ ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, (xii) ଉତ୍ତମ ଶାସନ ସପ୍ତାହ (20-25 ଡିସେମ୍ବର 2021) (ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାର ଓ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ବିଭାଗ) (xiii) ଯୋଗ ବ୍ରେକ୍ ଆପ୍ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ (ଆୟୁଷର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ) ଇତ୍ୟାଦି।
ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ, ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତ ସରକାର, ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବିହାର, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ହରିୟାଣା ପରି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସଚେତନତା ଉପରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ପାରସ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ସହଜ କରିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ତଥା ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ନୀତି ନିର୍ଣ୍ଣୟକାରୀ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା କରିବା ତଥା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଭାରତରେ ଉପଭୋକ୍ତା ଅଧିକାରର ଉତ୍ତମ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
14. ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣା ଉପରେ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ କୁମାର 8 ଫେବୃଆରୀ 2021 ରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣା ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପିଆଇବି ସ୍ବୀକୃତପ୍ରାପ୍ତ ସମ୍ବାଦଦାତା / ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
15. ତାଲିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ
ସମ୍ବିଧାନର 73 ତମ ସଂଶୋଧନ ଆଦେଶର ପ୍ରସାର, ଅନୁଧ୍ୟାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦାୟୀ ଅଟନ୍ତି। ରାଷ୍ଟ୍ରିୟ ଗ୍ରାମ ସ୍ୱରାଜ ଆହିୟାନ (ଆରଜିଏସଏ) ର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନ (ପିଆରଆଇ) ର ତାଲିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଦିଗରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ପୂରଣ କରେ। ଚଳିତ ବର୍ଷ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 33 ଟି ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ବାର୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା (ଏଏପି) କୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି ଏବଂ 29.12.2021 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 494.94 କୋଟି ଟଙ୍କା 22 ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସଂସ୍ଥା କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । 2021-22 ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦିତ କେତେକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନ ପ୍ରକାରେ ଅଟେ :
କ୍ର.ନଂ
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
ମଞ୍ଜୁର କାର୍ଯ୍ୟ 2021-22
1
ତାଲିମ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବାକୁ ଥିବା ମୋଟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା
ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ (ଜିପିଡିପି) - 5915409 ହିତାଧିକାରୀ
ଜିପିଡିପି ବ୍ୟତୀତ– 7839405 ହିତାଧିକାରୀ
2
ବିକାଶ ହେବାକୁ ଥିବା ସମୁଦାୟ ପିୟର ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ସେଣ୍ଟର (ପିଏଲସି)
125
3
ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ସମୁଦାୟ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ (ପିବି) ସଂଖ୍ୟା
4394*
4
ମରାମତି ହେବାକୁ ଥିବା ସମୁଦାୟ ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନ ସଂଖ୍ୟା
6251*
5
ପଞ୍ଚାୟତ ଭବନରେ କୋଲୋକେଟ୍ ହେବାକୁ ଥିବା ସମୁଦାୟ ସଂଖ୍ୟକ ସିଏସସି
11392*
6
ଜିପି ମାନଙ୍କୁ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ବ୍ଲକ୍ ସମର୍ଥିତ
5644
7
କମ୍ପ୍ୟୁଟରକରଣ ହେବାକୁ ଥିବା ସମୁଦାୟ ସଂଖ୍ୟକ ଜିପି
13630
8
ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ସମୁଦାୟ ଷ୍ଟେଟ ପଞ୍ଚାୟତ ରିସୋର୍ସ ସେଣ୍ଟର (ଏସପିଆରସି)
1 (କ୍ୟାରି ଫରୱାର୍ଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ)
9
ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଥିବା ସମୁଦାୟ ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତ ରିସୋର୍ସ ସେଣ୍ଟର (ଡିପିଆରସି)
6 (କ୍ୟାରି ଫରୱାର୍ଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ)
10
ପିଇଏସଏ ଏରିଆ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ
ଜିଲ୍ଲା ସଂଯୋଜକ – 62
ବ୍ଲକ ସଂଯୋଜକ - 358
ଗ୍ରାମ ସଭା ମୋବିଲାଇଜର - 19432
ଗ୍ରାମ ସଭା ଓରିଏଣ୍ଟେସନ – 17525
* ବହନ କରୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି |
16. ଲୋକଙ୍କ ଯୋଜନା ଅଭିଯାନ (ପିପିସି) - ସଭିଙ୍କ ଯୋଜନା ସଭିଙ୍କ ବିକାଶ
ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ପାଇଁ ପଞ୍ଚାୟତ ବିକାଶ ଯୋଜନା (ପିଡିପି) ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 2018 ମସିହାରୁ ଲୋକମାନଙ୍କ ଯୋଜନା ଅଭିଯାନକୁ ‘ସଭିଙ୍କ ଯୋଜନା ସଭିଙ୍କ ବିକାଶ’ ଭାବରେ ପ୍ରଚାର କରୁଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ, ଏହି ଅଭିଯାନ 2 ଅକ୍ଟୋବର 2021 ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଚି ଏବଂ ଏହା 31 ଜାନୁୟାରୀ 2022 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ। ଏକ ସମନ୍ବିତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ, ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏକାଦଶ ସୂଚୀରେ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ସମସ୍ତ 29 ଟି ସେକ୍ଟରର ସମ୍ମିଶ୍ରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ଯାହା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି | ଆରଜିଏସଏ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଚାୟତର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣର ଫଳାଫଳ ଭାବରେ, 95% ଜିପି ଗତ ବର୍ଷ ପିପିସି ଅଧୀନରେ 2021 - 2022 ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଜିପିଡିପି ଅପଲୋଡ୍ କରିଛନ୍ତି। 29 ଡିସେମ୍ବର 2021 ସୁଦ୍ଧା ପିପିସି 2021 ର ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନ ପ୍ରକାରେ ଅଟେ :
i. 2,18,352 ସଂଖ୍ୟକ ଗ୍ରାମ ସଭା (81.1%) ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି
ii. 2,24,371 ସଂଖ୍ୟକ ଗ୍ରାମ ସଭା (83.3%) ସୂଚିତ ହୋଇଛି
iii. 1,27,163 ସଂଖ୍ୟକ (47.2%)ସୁବିଧାକାରୀଙ୍କ ମତାମତର ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି
iv . 1,17,032 ସଂଖ୍ୟା (43.4%) ସୁବିଧାକାରୀଙ୍କ ମତାମତ ଅନୁଯାୟୀ ଜିପିଡିପି ଅନୁମୋଦିତ
v. ଇଗ୍ରାମସ୍ବରାଜ ପୋର୍ଟାଲରେ 1851 ଜିପିଡିପି ଅପଲୋଡ୍ ହୋଇଛି
vi. କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପାଇଁ 4,675 GPDP ରହିଛି
ସାମଗ୍ରିକ ପିଡିପି ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ, ଇଣ୍ଡୋ-ଗାଙ୍ଗେଟିକ୍ ପ୍ଲେନ, ଉପକୂଳ, ପିଇଏସଏ, ହିମାଳୟ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ‘ପଞ୍ଚାୟତର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଉପରେ ପାଞ୍ଚଟି ଆଞ୍ଚଳିକ କର୍ମଶାଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି
17. ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ପାଳନ
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ଦ୍ବାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ତଥା ଆହ୍ବାନ ସତ୍ତ୍ବେ 24 ଏପ୍ରିଲ 2021 ରେ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସ ସଫଳତାର ସହ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଅବସରରେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଇ-ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ | ଏହି ଅବସରରେ 4.09 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ମାଲିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଇ-ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଏହା ସହିତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପାଇଁ ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମାନ୍ୟବର କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଦିବସର ଏହି ସଂସ୍କରଣ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅତୁଳନୀୟ ଥିଲା:
i. ସମସ୍ତ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସେହି ଦିନ ରାଜ୍ୟ / ଜିଲ୍ଲା ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ଲେକ୍ ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ;
ii. ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପୁରସ୍କାର ରାଶି ସେହି ଦିନ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ପଞ୍ଚାୟତର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେଲା;
iii. ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ପାଇଲଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ସଫଳ ସମାପ୍ତି ପରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ; ଏବଂ
iv. ପିଏମ ଇଭେଣ୍ଟସ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ମୋଟ 5,70,25,070 ନାଗରିକ, ଉପରୋକ୍ତ ଆଇକନିକ୍ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଇଭେଣ୍ଟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ପିଏମ ଇଣ୍ଟରାକସନ ଟିମ୍ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ପିଏମଓ ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ ଇ-ଗଭର୍ନାନ୍ସ ଡିଭିଜନ୍ (ଏନଇଜିଡି) ରେ 24 ଏପ୍ରିଲ 2021 ରେ ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ।
18. ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସ୍ମରଣରେ
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଜନ-ସମ୍ୱାଦ ଏବଂ ଜନ-ଜାଗରଣ ପରି ପ୍ରସାରଣ ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବଙ୍କୁ ଜନ-ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ବାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟ ଯୋଗଦାନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ବିଷୟରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଆନ୍ତରିକ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଇଛି। ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାରା ଦେଶରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ସ୍ତରରେ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ର 75 ସପ୍ତାହ ପାଳନ ପାଇଁ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସପ୍ତାହ- ଯୋଜନା / କୌଶଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି | ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ (ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା) ପଞ୍ଚାୟତ ମଧ୍ୟରେ 75 ଟି ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ, 75 ଟି ବ୍ଲକ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ 75 ଟି ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି। ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରିବାରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଏବଂ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଗୁରୁତ୍ବ ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି।
ଜୁଲାଇ 2021 ମଧ୍ୟଭାଗରୁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ବିଭାଗ ଏବଂ ଭୂମି ସମ୍ବଳ ବିଭାଗ), ପଞ୍ଚାୟତ ରାଜ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପଞ୍ଚାୟତ ରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନର ସହଯୋଗରେ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି। ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବଙ୍କ ଉତ୍ସବ ତଥା ସମ୍ପୃକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ (ଫଟୋ, ଭିଡିଓ, ସମ୍ବାଦ ଅପଲୋଡ୍) ର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ପଞ୍ଚାୟତ ସ୍ତରରେ କରାଯାଇଥିବା ଘଟଣା / କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଅଗ୍ରଗତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡ [https://IndiaAt75.nic.in/] ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି | 29 ଡିସେମ୍ବର 2021 ସୁଦ୍ଧା ସମୁଦାୟ 92,717 ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, 1,834 ବ୍ଲକ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ 314 ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତ ଭାରତ @ 75 ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡରେ ଇଭେଣ୍ଟ-ବିବରଣୀ ଅପଲୋଡ୍ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସମସ୍ତ ବିବରଣୀ https: //IndiaAt75.nic in/ ରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି।
6 ଅଗଷ୍ଟ 2021 ର ପତ୍ର ଅନୁସାରେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ବିଭାଗ ଏବଂ ସଚିବ, ଭୂମି ସମ୍ପଦ ବିଭାଗ, ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ମୁଖ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରେ ଅଧିକ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ଆହ୍ବାନ ଦିଆଯାଇଛି। 29 ଡିସେମ୍ବର 2021 ସୁଦ୍ଧା ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ 11,857 ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, 139 ବ୍ଲକ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ 27 ଟି ଜିଲ୍ଲା ପଞ୍ଚାୟତରେ ସଂଗଠିତ କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ବାରା ବିଭିନ୍ନ ସମନ୍ୱୟର ସୁନିଶ୍ଚିତତା, ଉନ୍ନତମାନର କାର୍ଯ୍ୟ ତଥା ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ରଣନୀତି ତଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 12 ମାର୍ଚ୍ଚ 2021 ଠାରୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବଙ୍କ ପାଳନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସିରିଜର ନ୍ୟାସନାଲ ୱେବିନାର୍ସରେ ଛଅଟି ଟି ନ୍ୟାସନାଲ ୱେବିନାର୍ ଆୟୋଜନ କରିଛି। 16 ଟି ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟର ସବିଶେଷକୁ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ତତ୍ତ୍ବାବଧାନରେ ଆଜାଦି କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅପଲୋଡ୍ ହୋଇଛି।