ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସ୍ୱଦେଶୀ କୌଶଳରେ ବିକଶିତ ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ‘ପ୍ରଳୟ’ର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ
23 DEC 2021 12:13PM by PIB Bhubaneswar
ଓଡ଼ିଶାର ଡ. ଅବଦୁଲ କଲାମ ଦ୍ୱୀପରୁ ୨୦୨୧ ଡିସେମ୍ବର ୨୩ରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ) ସ୍ୱଦେଶୀ କୌଶଳରେ ବିକଶିତ ପାରମ୍ପରିକ ଭୂପୃଷ୍ଠ-ରୁ-ଭୂପୃଷ୍ଠ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ‘ପ୍ରଳୟ’ର ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ଦ୍ୱିତୀୟ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଲଗାତର ଦୁଇଦିନରେ ଗୋଟିଏ ବାଲିଷ୍ଟିକ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ଦୁଇଥର ପ୍ରକ୍ଷେପଣ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ପ୍ରକ୍ଷେପଣ ପରୀକ୍ଷା ସମସ୍ତ ମିଶନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପୂରଣ କରିଥିଲା । ଏହି ପ୍ରକ୍ଷେପଣ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ଉଭୟ ବିନ୍ୟାସରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ।
ଆଜିର ପ୍ରକ୍ଷେପଣରେ, ‘ପ୍ରଳୟ’ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ପରୀକ୍ଷଣ ଭାରୀ ପେଲୋଡ୍ ଓ ବିଭିନ୍ନ ରେଞ୍ଜ ନିମନ୍ତେ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ସଠିକତା ଓ ଘାତକତାକୁ ପ୍ରମାଣ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଏହି ପ୍ରକ୍ଷେପଣର ତଦାରଖ ସମସ୍ତ ରେଞ୍ଜ ସେନ୍ସର ଓ ଉପକରଣ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଟେଲିମେଟ୍ରି, ରାଡାର ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ-ଅପ୍ଟିକ ଟ୍ରାକିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସାମିଲ ରହିଛି, ଯାହା କି ପୂର୍ବତଟରେ ମୁତୟନ ହୋଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଭାବ କେନ୍ଦ୍ର (ଇମ୍ପାକ୍ଟ ପଏଣ୍ଟ) ନିକଟରେ ଡାଉନ ରେଞ୍ଜ ଜାହାଜ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଛି ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ପରୀକ୍ଷଣରେ ଏହି ଲଗାତର ସଫଳତା ପାଇଁ ଡିଆରଡିଓ ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀ ଟିମଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବିଭାଗ ସଚିବ ଓ ଡିଆରଡିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ଜି ସତୀଶ ରେଡ୍ଡୀ ସହଯୋଗୀ ଟିମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି, ଏହି ସଫଳ ପ୍ରକ୍ଷେପଣ ପରୀକ୍ଷା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଶକ୍ତ ଡିଜାଇନ ଓ ବିକାଶ ସାମର୍ଥ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ।

Ministry of Defence
DRDO successfully conducts second flight-test of indigenously developed conventional Surface-to-Surface missile ‘Pralay’
23 DEC 2021 12:13PM by PIB Delhi
Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully conducted second flight-test of indigenously developed conventional Surface-to-Surface missile ‘Pralay’ from Dr APJ Abdul Kalam Island off the coast of Odisha on December 23, 2021. For the first time, two consecutive flight tests of a ballistic missile have been conducted successfully on two consecutive days. The flight test met all the mission objectives. This launch proves the system in both the configurations of the missile.
In today’s launch, the ‘Pralay’ missile was tested for heavier payload and different range to prove the precision and lethality of the weapon. This launch was monitored by all the range sensors and instruments, including Telemetry, Radar and Electro-Optic Tracking System deployed across the eastern coast and the down range ships positioned near the impact point.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has congratulated DRDO and associated teams for this consecutive successful development flight trial. Secretary Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy appreciated the associated team and said, with this successful flight test, the country has proved strong design and development capabilities in defence R&D.