প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ৱিন্তর সেসন ওফ পার্লিয়ামেন্ত ২০২১গী মাংওইননা মেদিয়াদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
29 NOV 2021 11:47AM by PIB Imphal
খুরুমজরি মরুপশিং,
মসিগী পার্লিয়ামেন্তগী সেসন অসি য়াম্না মরু ওই৷ লৈবাক অসিনা নিং-তম্বগী অমিৃত মহোতসব পাংথোক্লি৷ নিংতম্বগী অমিৃত মহোতসবকী মতম অসিদা পব্লিক অমসুং নেস্নেল ইন্তরেস্তা নিংতম-লান্মীশিং অসিগী মংলানশিং অসি মংফাওনবা ঙম্নবা ভারত্তা লৈরিবা চমজরবা প্রজাশিংনা তোঙান তোঙানবা প্রোগ্রামশিং শিন্দুনা অমসুং খোঙথাংশিং থাংদুনা চংশিল্লক্লি৷ ৱারিশিং অসি ভারতকী মঙাল নাইরবা তুং অমগীদমক অফবা খুদম অমনি৷
হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, লৈবাক অসিনা অনৌবা রিজোলুসন অমগা লোইনা কন্সতিত্যুসনগী স্পিরিত অসি ফংবা ঙম্নবা কন্সতিত্যুসন দেদা রিজোলুসন অমা লৌখি৷ ফিভম অসিদা, ঐখোয় পুম্নমক্না অমসুং ভারত্তা লৈরিবা প্রজা খুদিংম্না সেসন অসি অমদি মতুং তারকপদা লৈবাক্কী ওইবা ইন্তরেস্ততা খন্ন-নৈনরগদৌরিবা পার্লিয়ামেন্তগী সেসনশিং অসি পাম্লগনি অমদি নিংতম্বগী অমিৃত মহোতসব অমসুং নিংতম-লান্মীশিংগী স্পিরিত অসিগী মতুং ইন্না লৈবাক অসি চাওখৎহন্নবগী অনৌবা লম্বীশিং পুথোকপা ঙম্লগনি৷ সেসন অসিদা অফবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্কদবনি অমদি পোজিতিব ওইবা দিবেৎশিং তৌদুনা ফজরবা ইম্পেক্ত পীগদবনি৷ মতৌ করম্না পার্লিয়ামেন্তনা মথৌ তৌরি অমদি পার্লিয়ামেন্তদা নমফুদা অকাইবা পীবগী মহুৎতা মশক নাইবা থৌদাংশিং লৌরিবা অদু য়েংলগা পার্লিয়ামেন্ত অসি লেপকগদবনি হায়না ঐনা খল্লি৷ মসিনা বেঞ্চমার্ক ওইবা য়ারোই৷ পার্লিয়ামেন্তনা পুং কয়া য়াম্না মথৌ তৌরি অমদি পোজিতিব ওইবা থবক কয়া য়াম্না তৌখ্রবগে হায়বসিনা বেঞ্চমার্ক ওইগদবনি৷ সরকারনা অসিনা পুকচেল শেংনা ইসু খুদিংমক খন্ন-নৈনবা পাম্লি৷ ৱাহং খুদিংমক্কী পাউখুম পীনবা সরকার অসিনা শেম-শাদুনা লৈরি৷ অদুগা পার্লিয়ামেন্তদা ৱাহংশিং হংলকপা অমদি শান্তিসু পুরকপা ঐখোয়না পাম্লি৷
সরকারগী পোলিসীশিংগী মাইয়োক্তা খোল্লাউশিং লাওবা অসি ফোর্সফুল ওইগদবনি অমদি পার্লিয়ামেন্ত অমসুং চিয়রগী ইকাই খুম্নববুদি ঙাক্না চৎকদবনি৷ লাক্কদৌরিবা মীরোনশিংবু পুক্নিং শুমহৎপা য়াবা থৌওংশিং ঐখোয়না ঙাক্না চৎকদবনি৷ হৌখিবগী সেসনদগী হৌদুনা, লৈবাক অসিনা কোবিদ ভেক্সিন দোজ কোতি ১০০ হেন্না কাপখ্রে অমদি হৌজিক হৌজিক ঐখোয়না কোবিদ ১৫০গী ফিগর অসি ফংবা ঙম্নবা কন্না চংশিল্লক্লি৷ কোবিদকী নৌনা লাক্লিবা বেরিয়েন্ত অসিদগী ঐখোয়না চেকশিন্না লৈগদবনি৷ অদোম অমসুং পার্লিয়ামেন্তগী মেম্বর পুম্নমক্না চেকশিন্না লৈনবসু ঐনা হায়জরি মরমদি মীপুম খুদিংমক্কী হকশেল অসি ক্রাইসিসকী মতম অসিদা ঐখোয়গী প্রাইয়োরিতী ওইরি৷
কোরোনা লাইনা-লাইচৎকী মতম মনুংদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই কোতি ৮০ হেনবনা মখাতানা চানবগী অৱাবা লৈহন্দনবগীদমক প্রধান মন্ত্রী গরিব কাল্য়ান য়োজনাগী মখাদা লেম্না মহৈ-মরোংশিং পীনবা স্কিম অমা চত্থরি৷ হৌজিক্কী ওইনা মসি ২০২২গী মার্চ ফাওবা শাংদোকখ্রে৷ লুপা কোতি লাখ ২.৬০রোম থাদরিবা স্কিম অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লাইরবশিংগী চাক থোংনবগী মৈ মুৎহন্দনবগীদমক লৈবাক মচা কোতি ৮০ হেনবদা কান্নবা পীরি৷ সেসন অসিদা লৈবাক অসিগীদমক য়েংলগা ঐখোয়না এক্সপিদিসিয়র্স ওইবা ৱারেপশিং লৌরি অমদি প্রজাশিংগী অপাম্বশিং অমসুং থাজবশিং অদু ফংলি হায়না ঐনা খল্লি৷ মসি ঐগী থাজবনি৷ অদোম্বু অদু্ক্কী মতিক হন্না-হন্না থাগৎচরি৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s statement to Media ahead of the Winter Session of Parliament 2021
29 NOV 2021 11:47AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
This session of Parliament is very important. The country is celebrating the Amrit Mahotsav of freedom. Ordinary citizens from across India are pitching in by organizing several programs and taking steps to fulfill the dreams of the freedom fighters in the public and national interest during the Amrit Mahotsav of freedom. These stories are a good sign for the bright future of India.
Recently, the entire country made a resolution on Constitution Day to fulfill the spirit of the Constitution with a new resolution. In this context, all of us and every citizen of the country would like this session and subsequent sessions of Parliament to hold discussions in the interest of the country and find new ways for the development of the country according to the spirit of the freedom fighters and the Amrit Mahotsav of freedom. This session should be rich in ideas and positive debates should have far-reaching impact. I hope the Parliament should be judged how it functions and its significant contributions rather than who disrupted Parliament forcefully. This cannot be the benchmark. The benchmark would be how many hours the Parliament worked and how much positive work was done. The government is willing to discuss every issue with an open mind. The government is ready to answer every question. And we would like that there should be questions in Parliament and peace should also prevail.
Voices against government policies should be forceful but the dignity of Parliament and the Chair should be upheld. We should maintain the sort of conduct that will inspire younger generations. Since the last session, the country has administered more than 100 crore Covid vaccine doses and we are now moving fast towards the figure of 150 crores. We should be alert to the new variant. I also request all the members of Parliament and to you also to be alert, because everyone’s health is our priority in this hour of crisis.
A scheme to provide food grains free of cost under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana is going on so that more than 80 crore citizens of the country do not suffer any more during this Corona period. Now it has been extended till March 2022. The scheme costing about 2.60 lakh crore rupees takes care of the concerns of more than 80 crore countrymen so that the stove of the poor keeps on burning. I hope we take expeditious decisions together in the interest of the country in this session and fulfill the wishes and expectations of the common man. This is my expectation. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.