প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পার্লিয়মেন্তকী সেন্ত্রেল হোলদা পাংথোকপা সংবিধান নুমিৎকী থৌরমদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
26 NOV 2021 4:47PM by PIB Imphal
ইকাই খুমনজরবা রাস্ত্রপতিজী, ইকাই খুমনজরবা উপ রাস্ত্রপতিজী, ইকাই খুমনজরবা স্পীকর ইবুংঙো, ফম্বাক অসিদা ঙান্থোইবীরিবা অখঙ-অহৈ পুম্নমক অমসুং হাউস্তা লেংশিনবীরিবা সংবিধানগী মফমদা কৎথোক্লবা ইচিল-ইনাও, ইচল-ইচে পুম্নমক।
ঙসি অসি বাবা সাহেব অম্বেদকর, দা. রাজেন্দ্র প্রসাদকুম্বা শান্নবা উবা ঙম্বা অখঙ-অহৈশিং অদুগী মফমদা ইকোক নোঞ্জগদবা নুমিৎ অদুনি। ঙসি অসি সদন অসিবু খুরুমজগদবা নুমিৎ অদুনি, মরমদি মসিগী শেংলবা মফম অসিদা থা কয়া ভারতকী অখঙ-অহৈশিংনা, এক্তিবিতিস্তশিংনা লৈবাক অসিগী মঙাল নাইরবা তুংলমচৎ অমগীদমক থৌরাংশিং লেপথোক্নবা খন্ন-নৈনখি। অমসুং মদুদগী ঐখোয়না ফংজখিবা সংবিধানগী মশক ওইরবা অমৃত অদুনা নীংখা তম্বগী শাংলবা মতম অমগী মতুংদা ঐখোয়বু মফম অসিদা য়ৌহল্লরে। ঙসি পুজা তৌনীংঙাইগী মশক ওইরবা বাপুবুসু খুরুমজগনি। নীং খা তম্বগী লানফমদা থৱাই কৎখিবশিং, পুম্নমক অদুবুসু ইকাই খুম্নবা উৎচবগী তাঞ্জানি। ঙসি ২৬/১১ অসি ঐখোয়গীদমক্তদি লৈবাক অসিগী য়েক্নবশিংনা লৈবাক অসিগী মনুংদা চংলক্তুনা মুম্বৈদা তমথিরবা তেরোরিস্তকী থৌওং চৎথখিবা অদুগুম্বা নুমিৎ অদুনি। ভারতকী সংবিধান্দা খঙহল্লিবা লৈবাক অসিগী মীচম মীয়ামগী ঙাক-শেলগীদ থৌদাংগী মখাদা ঐখোয়গী অথৌবা কয়ানা অদুগুম্বা তেরোরিস্তশিং অদুগা মায়োক্নদুনা মশাবু কৎথোকচখি। ঙসি ২৬/১১ অসি অদুগুম্বা কৎথোকপীখ্রবশিং অদুবুসু ইকাই খুম্নবগা লোইননা ইকোক নোঞ্জরি।
ইকাই খুমনজরবা অখঙ-অহৈশিং করিগুম্বদা ঐখোয় খল্লি মদুদি করিগুম্বা ঙসি ঐখোয়না সংবিধান অসি শেম্বা তারবদি করি তৌরমগনি? নীং খা তম্বগী খোঙজংগী মরুম, লৈবাক নীংবগী মঙাল, ভারত খাইদোক্নবগী থমথিবা পুম্নমক অসি লৈজদুনসু লৈবাক্কী কান্নবা অসি পুম্নমক্কী থমোইদা অমত্তা ঙাইরবা লাইশোন ওইখি। খেন্নবা কয়ানা থল্লবা লৈবাক অসি, লোন কয়া, লাইনীং কয়া, লৈঙাক কয়া পুম্নমক অসি লৈজদুনসু সংবিধানগী থোংদা লৈবাক অপুনবা অসিবু কিশি অমনা কিদুনা মাংদা চখৎনবা থৌরাং শেম্বা ঙসিগী ফিভম অসিদা য়েংলুরগদি খঙবা ঙমদে সংবিধানগী লমাই অমা ফাওবা ঐখোয় মপুং ফাহনবা ঙমগদ্রা? মরমদি নেস্নেল ফর্স্তকী মথং মনাও নাইনা চৎথখিবা মতম অদুদগী রাজনীতিনা মদুদা অদুক্কী মতিক শাফু পীখি মদুদি লৈবাক্কী কান্নবা হায়বা ৱাখল্লোন অসিসু করিগুম্বদা মনীংদা লৈথহৌখি। অদুগুম্বা অথোইবশিং অদুবু মসিগীদমক খুরুমজবা পামজরিবনি মদুদি মদুগীদমক্তসু মখোয়গী তোঙানবা ৱাখল্লোন লৈরমগনি। মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদুগীসু মখোয়গী মচৎ অমা লৈজরমগনি। মচৎ অদুগী ইচেলসু লৈরমগনি। অদুবু অদুমওইনমক লৈবাক্কী কান্নবা অসি সুপ্রীম ওইবনা মরম ওইদুনা পুন্না খন্ন-নৈনদুনা সংবিধান অমা পীবীরে।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী সংবিধান অসি শুপ্নগী আর্তিকল কয়া মরুমগী অপুনবা অদুখক্তা নত্তে। ঐখোয়গী সংবিধান চহি চা কয়াগী ভারতকী ফাওরবা চৎনবী, থুগাইবা য়াদ্রবা ইচেল অসি অদুগুম্বা ইচেল অদুগী অনৌবা খুফোংদোক অদুনি। অমসুং মরম অসিনা ঐখোয়গীদমক্তা লেত্তর এন্দ স্পিরিৎতা সংবিধানগী মফমদা কৎথোকপা অমসুং ঐখোয়না সংবিধানগী ওইবা থৌওং অসিদগী মীয়ামগী মীহুৎ ওইনা গ্রাম পঞ্চায়ত্তগী হৌরগা সংসদ ফাওবা থৌদাং অদু য়ারি। ঐখোয় সংবিধানগী লেত্তর এন্দ স্পিরিৎ অসি খৎথোকপগী ৱাখল মক্না ঐখোয় ইশাবু মতম পুম্নমক্তা মতিক চানা থমজগদবনি। অমসুং মসি তৌরকপা মতমদা সংবিধানগী ৱাখল্লোন্দা কদাইদা অশোকপা ওইহনবগে হায়বসুসু ঐখোয় থৌওইদবা তৌরোইদবনি। অমসুং মরম অসিনা সংবিধানগী নুমিৎ অসি ঐখোয় মসিসু য়াজবা তাই মদুদি ঐখোয়না তৌরিবা পুম্নমক অসি সংবিধানগী মশেক-মঙাল অদুদনি। অচুম্বরা অরানবরা। ঐখোয়গী লম্বী চুম্বরা লানবরা। চহি খুদিংগী সংবিধানগী নুমিৎ পাংথোক্তুনা ঐখোয় ইশানা ইশাবু য়েংশিঞ্জবা তাই। লৈবাক অসিনা নীং খা তম্লবা মতুংদা ২৬ জনুৱারী রিপব্লিক্কী থৌরম হৌদোক্লবা মতুংদা ঐখোয়না নবেম্বর ২৬ অসি সংবিধানগী নুমিৎ হায়না লৈবাক অসিদা পাংথোকপগী চৎনবী অমা লৈহল্লবদি ফগনি। মরমদি মদুনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী ঐখোয়গী মীরোল মথং মথংনা সংবিধান করম্না শেমখিবনো? মসি শেম্বদা কনা কনা য়াওখি? করম্বা ফিভমদা শেমখিবগে? করিগী শেমখিবনো? ঐখোয়না সংবিধান অসিদা কদাইদা পুরিবগে? করম্না পুরিবগে? কনাগীদমক্তা পুরিবনো? হায়রিবা ৱাফম পুম্নমক অসিদা চহি খুদিংগী খন্ন-নৈনরবদি মালেম অসিনা অহিংবা য়ুনিৎ অমা ওইনা লৌনরিবা, খুন্নাইগী ওইবা দোক্যুমেন্ত অমা ওইনা লৌনরিবা সংবিধান অসি, খেন্নবতনা থল্লবা লৈবাক অসিগীদমক্তা মসি য়াম্না চাউবা থৌনা অমা ওইনা চারোল শুরোল কয়াদা তাঞ্জা অমা কান্নবা ফংগনি। অদুবু মীওই খরা মসিবু নান্থোকহঞ্জখ্রে। অদুবু বাবা সাহেব অম্বেদকরগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন পাংথোকখিবা অসিদগী হেন্না শেংবা তাঞ্জা করি ওইবা য়াই। মদুদি বাবা সাহেব অম্বেদকরনা য়াম্না চাউনা কৎথোকপীরম্মি, মদু ঐখোয়না মতম পুম্নমক্কী ওইনা লাইরিক অমা ওইনা নীংশিংদুনা লাক্লি।
মরূপশিং,
ভারত অসি কন্সতিত্যুস্নেল দেমোক্রেতিক্কী চৎনবী অমনি। রাজনীতিগী দলশিংগী মশাগী মগুন অমমম লৈজৈ। অমসুং রাজনীতি দলসু ঐখোয়গী সংবিধানগী ৱাখল্লোন অসি মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা মরুওইবা পাম্বৈ অমনি। অদুবু, সংবিধানগী ৱাখল্লোনশিং অসিসু চৈথেং ফংই। সংবিধানগী আর্তিকল খুদিংমকসু চৈথেং ফংই। রাজনীতিগী দলনা মখোয় মশানা মখোয়গী দেমোক্রেতিক কেরেক্তর অদু মাংহঞ্জরকপদা। দল মশানা দেমোক্রেতিক কেরেক্তর মাংহঞ্জরবদি দেমোক্রেসীবু করম্না ঙাক-শেনবা ঙমগদৌরিবনো। ঙসি লৈবাক অসিদা কশ্মীরদগী কন্যাকুমারী ফাওবা হিন্দুস্তানগী কাচিন কোয়া পুম্নমক্তা চৎপীয়ু, ভারত অসি অসিগুম্বা খুদোংথিবা অমগী মায়কৈদা চংশিল্লি, মদু সংবিধান্দা কৎথোক্লবা মীয়ামগী অৱাবগী হিরম অমা ওইরি। কেমোক্রেসীগী মফমদা থাজবা থম্বশিংগীদমক্তা অৱাবগী হিরমনি, অমসুং মদুদি ইমুং-মনুংগী ওইবা পার্তীশিং, রাজনীগী দলশিং, পার্তী ফোর দ ফেমিলী, পার্তী বাই দ ফেমিলী, হৌজিক অমুক হায়রুবগী মথৌ ঐ তাই হায়না খন্দ্রে।
জাপান্দা চাংয়েং অমা তৌখি। জাপান্দা উখি মদুদি, পোলিতিকেল্লী ফেমিলী খরা খক্তনা থৌরাং চৎথরি। অদুনা কনানা হোৎনখি মদুদি মীয়াম্বু শেম-শাহনগনি অমসুং পোলিতিকেল্লী ফেমিলীগী মপান্দা লৈবা মীওইশিং দিসিজন মেকিংদা করম্না য়াওহনগনি, অমসুং য়াম্না মায় পাক্না চহি কুনথ্রা নিফু চংখি অমা তৌবা তাখি। লোক্তন্ত্রবু মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়সু ঐখোয়গী লৈবাক্তা অসিগুম্বা পোৎশকশিং অসি খঙবগী মথৌ তাই, খন্ন-নৈনবগী মথৌ তাই, লৈবাক মীয়াম্বু হৌদোকপগী মথৌ তাই। অমসুং মতৌ অসুম্না ঐখোয়গী মফম অসিদা শেঞ্জা-থুমজা, ঐখোয়গী সংবিধান্না শেঞ্জা-থুমজাগী অয়াবা পীবরা। কাংলোন লৈরি অদুবু অৱাবদি জ্যুরিদিক্সন্না মশানা কনাবু করিগুম্বা শেঞ্জা-থুমজাগীদমক্তা লাওথোক্লবা, শেঞ্জা-থুমজাগীদমক্তা চৈরাক পীখ্রবা মতমদুদা ওইরকই। অদুবু রাজনীতিগী ওইবা খুদোংচাবনা মরম ওইদুনা মদুগীসু ইকাই খুম্নবা পীদুনা লাক্লি। শেঞ্জা-থুমজাবু থৌওইদনা অচুম্বা অদু তযেংলা ফাওবদসু রাজনীতিগী ওইবা কান্নবগীদমক্তা ঙমখৈ পুম্নমক নমখাইদুনা ইকাই খঙদবা ওইদুনা মখোয়গা লোইননা চৎমিন্নবা হৌই। অদুনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগী পুক্নীংদা খল্লি মদুদি করিগুম্বা মতৌ অসুম্না রাজনীতিগী লমদা লুচিংলিবা মীয়াম্না শেঞ্জা-থুমজাদা লুপ্তুনা লৈবা মীওইশিংবু ঙাকপী-শেনবীরি। হায়বদি, মখোয়সু লম্বী অদু ফংই মদুদি শেঞ্জা-থুমজাগী লম্বীদা চৎপা অসি ফত্তবা নত্তে, চহি অনি-মরিগী মতুংদা মীয়ামনা অদুম্মক য়াজৈ। ঐখোয় অসিগুম্বা খুন্নাই অমা শেমগৎকদ্রা, খন্নাইগী মনুংদা হোয় শেঞ্জা-থুমজানা মরম ওইদুনা মরাল লৈরবা অমবু চুমথোকচনবগী তাঞ্জা অমা পীগদবনি।
মহাত্মা গান্ধী য়াওনা ভারতকী নাগরীক পুম্নমকপু মখোয়গী হক ফংনবগীদমক লান্থেংনখিবা অসি অদুক্কী মতিক মশানা তাবা ৱাফম্নি। অদুবু মসিসু চুমই মদুদি মহাত্মা গান্ধীনা নীং খা তম্বগী খোঙজংদসু হক্কীদমক্তা লান্থেংননা, লৈবাক অসিগী থৌদাংগীদমক্তা শেম-শাননবা লেপ্তনা হোৎনখি। মহাক্না ভারতকী মীয়ামদা মরু অদু হুন্ননবা লেপ্তনা হেৎনখি, মদুদি লুনা নান্না লৈয়ু, অহল-লমনশিংবু মহৈ তমহল্লু, নুপীবু ইকাই খুমনৌ, নুপীবু চাউথোকহল্লু, নুপীবু ইম্পাৱর তৌ, খাদী শেৎলু, লমদম অসিগী ৱাখল্লোন, আত্মনির্ভরগী ৱাখল্লোন থৌদাংগী মায়কৈদা মহাত্মা গান্ধীনা লেপ্তনা লৈবাক অসিবু শেম-শাহন্দুনা লাকখি। অদুবু নীং খা তম্লবা মতুংদা মহাত্মা গান্ধীনা হুল্লবা থৌদাংগী মরু অদু নীং খা তম্লবা মতুংদা অচৌবা পাম্বী অমা ওইফম থোকপনি। অদুবু লাইবক থিবদি লৈঙাক থৌশিল অসুম্না শেমখি মদুদি মদুনা হক, হক, হক্কী মায়কৈতদা ৱা ঙাংদুনা ঐখোয় লৈরবদি অদোমগী হক ফংগনি হায়বা থৌরাং অসিদা মীয়াম্বু থমখি।
আজাদী কে অমৃত মহোৎসবতা ঐখোয়গীদমক্তা য়াম্না মরু ওইরিবদি ঐখোয় ইথৌদাংগী থোংদা হকশিং ঙাক-শেন্নবগী লম্বীদা চৎলি। থৌদাংগী অদুগুম্বা লম্বী অদুনি মদুদা হক্কী গরেন্তী লৈ, থৌদাংগী অদুগুম্বা লম্বী অদুনি, মদুনা হক্কী ইকাই খুম্নবগা লোইননা অতোপ্পবু লৌশিল্লি মখোয়গী হক পী। অমসুং মরম অসিনা ঙসি ঐখোয় সংবিধান নুমিৎ পাংথোকপা অসিদা ঐখোয়গী নুংদসু ৱাখল্লোন অসি লেপ্তনা হিংহন্নবা মদুদি ঐখোয় থৌদাংগী লম্বীদা চৎতুনা থৌদাংবু অদুক্কী মতিক য়াম্না পুচেল শেংবা অমসুং লাইনীংগা লোইননা ঐখোয়না পাংথোক্কনি পুম্নমক্কী হক ঙাক-শেনগনি। অমসুং নীং খা তম্বদা ঙাওজবশিংনা অদুগুম্বা মঙলান অদু মঙজদুনা ভারত অসি শেমখিবা অদুগুম্বা মঙলান অদু মঙফাওনহন্নবগী লাইবক ফরবা তাঞ্জা অদু ঙসি ঐখোয় ময়াম্না ফংজরে। ঐখোয় ময়াম্না অমত্তা ওইনা মঙলানশিং অদু মঙফাওনহনবদা করিসু অখাকপা থম্লোইদবনি। ঐনা অমুক্কা হন্না স্পীকর ইবুংঙোবু অসিগুম্বা মরুওইরবা তাঞ্জা অসিগীদমক হন্না হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি, নোল্লুকপা উৎচরি, মহাক্না থৌরম অসি য়াৎপীখিবনি। থৌরম অসি কনাগুম্বা সরকার অমগী নত্তে থৌরম অসি কনাগুম্বা রাজনীতিগী দল অমগী নত্তে, থৌরম অসি কনাগুম্বা প্রধান মন্ত্রী অমনা শিনবা নত্তে। সদন অসিগী মিংচৎ ওইরি স্পীকর, সদনগী মফম অসি চাউথোকচনীংঙাইনি, স্পীকরগী মতিক-মঙাল অমা ওই, বাবা সাহেব অম্বেদকরগী মতিক-মঙাল অমা ওইরি, সংবিধানগী মতিক-মঙাল অমা ওইরি। ঐখোয় পুম্নমক্না অদুগুম্বা অফাওবা মীওইশিং অদুবু খুরুমজসি মদুদি মতম পুম্নমক্তা স্পীকর ফম অসিগী মতিক-ময়াই কাইহন্দনা থম্নবা মখোয়না ঐখোয়দা মহৈ অসি তম্বীখি। বাবা সাহেব অম্বেদরকী মতিক-মঙাল কাইহন্দবা অমসুং সংবিধানগী মতিক-মঙাল কাইহন্দবা। মসিগী থাজবা অসিগা লোইননা অদোম ময়াম্বু হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Constitution Day programme in Central Hall of Parliament
26 NOV 2021 4:47PM by PIB Delhi
Hon’ble President, Vice President, Speaker and all the senior dignitaries sitting on the dais and all the brothers and sisters committed to the Constitution present in the House.
Today is the day to pay homage to far-sighted great personalities like Babasaheb Ambedkar and Dr. Rajendra Prasad. Today is the day to salute this House, because scholars and activists of India had brainstormed for months at this holy place to prepare the groundwork for the bright future of the country. The nectar in the form of the Constitution has brought us here after such a long period of independence. Today we also have to pay our respects to the revered Bapu. Today is also an occasion to pay tribute to those who sacrificed their lives in the freedom struggle. Today, 26/11 is also a sad day for us when the enemies of the country carried out the heinous terrorist attacks in Mumbai. Many of our brave soldiers responsible for protecting the common man of the country as defined in the Constitution of India sacrificed themselves while fighting those terrorists. I also respectfully bow to all those who made supreme sacrifice.
Excellencies, just imagine what would have happened had we been entrusted with the task of writing the Constitution today. Despite the shadow of the freedom movement, the flame of patriotism and the horror of the Partition of India, national interest was supreme and it was the sole mantra in everyone's heart. In today’s context, binding the entire country full of diversities, many languages, dialects, sects and princely states through Constitution and to chart out a strategy to move forward, I do not know if we could have written even one page of the Constitution. Over time, politics has had so much impact that even national interest also takes a backseat at times. I would like to salute those great personalities because they sat together and gave a Constitution with the belief that national interest is supreme despite representing different streams of thoughts.
Friends,
Our Constitution is not just a collection of many articles. Our Constitution is the modern expression of the uninterrupted stream of the great tradition of millennia. Therefore, we need to be devoted to the Constitution in letter and spirit. When we fulfill this constitutional system as a representative of the people from the Gram Panchayat to the Parliament, we have to always keep ourselves committed to the Constitution in letter and spirit. While doing so, we cannot ignore hurting the idea of the Constitution. Therefore, we should celebrate Constitution Day every year because we should evaluate whether our actions are right or wrong in the light of the Constitution. It would have been better to make the tradition of celebrating 26th November as Constitution Day in the country soon after independence and after the Constitution of India came into effect on 26th January (1950) so that our generations could understand how our Constitution was made, who were the people behind it, under what circumstances it was made, why was it made, where, how and for whom does the Constitution take us to. If all these things were discussed every year, then the Constitution, which is considered as a living entity in the world and a social document, could have become a great force for a diverse country for generations. But some people missed the opportunity. What could have been a greater holy occasion (to celebrate the Constitution Day) on the 150th birth anniversary of Babasaheb Ambedkar. That Babasaheb Ambedkar has given a great gift and we should always remember him in the form of this scripture forever. The protest (against this day) is not happening today only. I remember when I was addressing the House in 2015 on Babasaheb Ambedkar’s 125th anniversary, and making this announcement, even then there was resistance. Where did you bring November 26 from? Why are you doing this, what was the need? When you have this feeling then this country is not ready to listen to those who (question) the need to earmark a day to celebrate the adoption of the Constitution which has the name of Babasaheb Ambedkar attached to it. It is a matter of concern not to remember people like Babasaheb Ambedkar who have given so much to the country with an open mind.
Friends,
India is a constitutional democratic tradition. Political parties have their own importance. And political parties are also an important medium to convey the sentiments of our constitution to the people. But, the sentiments of the Constitution have been hurt. Every article of the constitution has also been hurt. How can the parties which have lost their democratic character protect democracy? From Kashmir to Kanyakumari, India is heading towards a crisis which is a matter of concern for those committed to the Constitution and for those who believe in democracy, and that is ‘parivarik’ (dynastic) parties, a political party, party for the family, by the family... I need not say more… Look at all the political parties from Kashmir to Kanyakumari, this is against the spirit of democracy and the Constitution. And when I say dynasties, I do not mean many members of a family cannot do politics. On merit and with the blessings of the people, many members can join politics from a family. This doesn’t make a party dynast. But when a party is run by one family for many generations and the family controlling every aspect of the party, then it becomes the biggest threat to a healthy democracy. Today on Constitution Day, I would like to appeal to every citizen who has trust in the Constitution and who are committed to the Constitution, that there is a need for creating awareness in the country.
There was an experiment in Japan. It was seen in Japan that a handful of political families were dominating the system. Someone had taken it upon him to prepare the citizens, to bring people from outside the political families into the system. It was a success, though it took 30-40 years but had to be done. If democracy has to prosper in our country, we also need to know many things, need to worry and awaken the countrymen. Similarly, does our Constitution allow corruption? There are rules and laws but what concerns most is when somebody, who has been declared corrupt and sentenced by the judiciary, continues to be glorified for political interests. When people disregard the corruption charges against them and start mingling with them for political interests, this also impacts the youth of the country when they see those in the field of politics glorifying the corrupt people. They also start believing that there is nothing wrong in corruption and people start accepting them after two-four years. Do we have to create such a social system? Yes, an opportunity should be given to reform a person if a corruption case has been proved against him. But I think this competition to eulogize such people in public life attracts some people to corrupt ways and it is a matter of concern. This is the virtuous era of independence, the 75 years of independence. The British were engaged in crushing the rights of the citizens of India and it was natural and necessary to fight for the rights of the citizens of India.
Everyone, including Mahatma Gandhi, fought for the rights of the citizens of India. But it is also true that Mahatma Gandhi had constantly tried to prepare the country for duties, even while fighting for rights even during the freedom movement. He continuously tried to sow the seed of cleanliness, adult education, respect for women, empowerment of women, use of khadi and the idea of Swadeshi and self-reliance among the people of the country. But the seeds of duties that Mahatma Gandhi had sown should have become a banyan tree after independence. But unfortunately, such a system of governance developed which only talked about assuring the rights of the people as long as they (political parties) were there. It would have been better if the duty had been emphasized after the independence of the country, then the rights would have been automatically protected. Duty gives a sense of responsibility and duty gives a sense of responsibility towards the society. Rights sometimes lead to a tendency that ‘I should get my rights’ and there is an attempt to frustrate society. With the sense of duty, there is a feeling in a common man that this is my responsibility which I have to fulfill. And when I perform the duty, then someone's right gets automatically protected, respected and honored. A healthy society is created as a result of both duties and rights.
It is very necessary for us that we walk on the path of protecting the rights through duties during this Amrit Mahtosav of freedom. It is the path of duty in which the rights are guaranteed, it is the path of duty which accepts others’ rights with respect and gives them their due. And when we are celebrating Constitution Day, we should always have this spirit that the rights of everyone will be protected if we continue to walk on the path of duty with a greater degree of devotion and rigor. Today we are fortunate to fulfill the dreams of the freedom fighters with which they had made India. We should leave no stone unturned to fulfill those dreams. I once again congratulate Mr. Speaker Sir for organizing this important occasion. This event was not that of any government, or of any political party, or of any Prime Minister. The Speaker is the pride of the House. It is a dignified post. It is a matter of Babasaheb Ambedkar’s dignity, the dignity of the Constitution. Let us all pray to those great personalities to enlighten us so that we always maintain the dignity of the Speaker's post, maintain the pride of Babasaheb Ambedkar and the Constitution. With this expectation, many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.