শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
কেবিনেৎনা মথংগী চহী মঙাগী ওইবা নেস্নেল ওন্তর্প্রিন্যুর্শিপ ত্রেনিং স্কীম মখা তানা চত্থনবগী অয়াবা পীখ্রে
নেস্নেল ওন্তর্প্রিন্যুর্শিপ ত্রেনিং স্কীম অসিগী মখাদা এপ্রিন্তিসশিপ চত্থরিবা এপ্রিন্তিসশিংদা লুপা করোর ৩,০৫৪ গী স্তাইপেন্দ পীদুনা তেংবাং পীরগনি
চাউরাক্না এপ্রিন্তিস লাখ ৯ দা ইন্দস্ত্রী অমসুং কম্মর্সিএল ওর্গনাইজেসনশিংনা ত্রেনিং পীগনি
24 NOV 2021 3:23PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা ময়ায় তাংবল লৌদুনা ফমখিবা ইকোনোমিক এফেয়র্সকী কেবিনেৎ কমিতিনা ঙসি ২০২১-২২ দগীনা ২০২৫(৩১-০৩-২০২৬) ফাওবগী ওইনা এজুকেসন মন্ত্রালয়গী নেস্নেল ওন্তর্প্রিন্যুর্শিপ ত্রেনিং স্কীম অসিগী মখাদা এপ্রিন্তিসশিপ চত্থরিবা এপ্রিন্তিসশিংদা লুপা করোর ৩,০৫৪ গী স্তাইপেন্দ পীদুনা তেংবাং পীবগী অয়াবা পীখ্রে
চাউরাক্না এপ্রিন্তিস লাখ ৯ দা ইন্দস্ত্রী অমসুং কম্মর্সিএল ওর্গনাইজেসনশিংনা ত্রেনিং পীগনি
এন.এ.তি.এস. অসি এপ্রিন্তিসশিপ ত্রেনিং মায় পাক্লবা মহৈরোয়শিংদা থবক ফংবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা তাকপী-হায়বিবা ভারত সরকারগী নিংথিনা শেমগৎলবা স্কীমনি।
ইঞ্জিনীয়রিং, হ্যুমেনিতিজ, সাইন্স অমসুং কম্মর্সতা গ্রেজুএৎ অমসুং দিপ্লোমা প্রোগ্রাম লোইরবা এপ্রেন্তিসশিংদা থা খুদিংগী লুপা ৯,০০০ অমসুং ৮০০০ গী স্তাইপেন্দ পীগনি।
সরকারনা মমাংগী চহীগী শরুক ৪.৫ মুক ওইগদবা লুপা করোর ৩,০০০ দগী হেনবা চাদিংগী অয়াবা পীখ্রে। মসিগী হেনগৎলক্লিবা এপ্রেন্সিসশিপকী চাদিং অসি নেস্নেনেল এজুকেসন পোলিসি ২০২০ না এপ্রেন্সিসশিপতা খংইন-ইনখৎনবা তৌখিবা অদুগী পরিংদনি।
"সবকা সাথ সবকা বিকাস, --সবকা বিস্বাস সবকা প্যার" গী ওইবা সরকারগী মীৎয়েং অসিদা য়েংলগা ইঞ্জিনীয়রিংগী স্ত্রীমদগীদা নত্তনা হ্যুমেনিতিজ, সাইন্স অমসুং কম্মর্সকী মহৈরোয়শিং য়াওহন্নবা এন.এ.তি.এস. কী স্কোপ অসি হেন্না চাউথোকহনখ্রে। স্কীম অসিগী পান্দমদি হৈথোই-শিংথোইবগী ফীভমগী থাক অসি হেনগৎহন্দুনা থাকশিং অদু ৱাংখৎহনবনি অমসুং মসিগী মহৈনা মথংগী চহী মঙাদা চাউরাক্না নহারোল লাখ ৭ মুক্তা থবক ফংহনগনি।
এন.এ.তি.এস. না 'প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব' (পি.এল.আই.) গী মখাদা ফগৎলক্লিবা লমশিং হায়বদি মোবাইল শাবা, মেদিকেল দিভাইসশিং শাবা, ফার্মা সেক্তর, ইলেক্ত্রোনিক্স/তেক্নোলোজী প্রদকশিং, ওতোমোবাইল সেক্তরশিংনচিবদা এপ্রেন্তিসশিপ পীগনি। স্কীম অসি গতিশক্তিগী মখাদা মশক খংলবা কনেক্তিবিতী/লোজিস্তিক্স ইন্দস্ত্রী সেক্তরশিংগী ওইনসু হৈশিংলবা মীওইশিংসু শেমগৎকনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves continuation of National Apprenticeship Training Scheme for next five years
Stipendiary support of Rs. 3,054 crore to apprentices who undergo apprenticeship training under National Apprenticeship Training Scheme
Approximately 9 lakhs apprentices will be trained by industry and commercial organisations
24 NOV 2021 3:23PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi today has accorded its approval for stipendiary support of Rs. 3,054 crore to apprentices who undergo apprenticeship training under National Apprenticeship Training Scheme (NATS) of Ministry of Education for the period from 2021-22 to 2025-26 (upto 31-03-2026).
Approximately 9 lakhs apprentices will be trained by industry and commercial organisations. NATS is a well-established scheme of Government of India which has demonstrated to enhance the employability of students who have successfully completed the apprenticeship training.
The apprentices who have completed graduate and diploma programme in Engineering, Humanities, Science and Commerce will be given stipend of Rs.9,000/- and Rs.8,000/- per monthrespectively.
The Government has approved an expenditure of more than Rs. 3,000 crore during the next five years which is about 4.5 times the expenditure made during the previous 5 years. This increased expenditure on apprenticeship is in line with the thrust which National Education Policy 2020 has given to apprenticeship.
In keeping with the Government emphasis on "SabkaSaath, SabkaVikas, --SabkaVishwas, SabkaPrayaas", the scope of NATS has further been expanded to include students from Humanities, Science and Commerce besides students from engineering stream. This scheme aims to raise the standards of skill level by strengthening the skill ecosystem and as a result, will provideemployment to approximately 7 lakhs youths in the next five years.
The NATS will provide apprenticeship in the emerging areas under 'Production Linked Incentive' (PLI) such as Mobile manufacturing, Medical devices manufacturing, Pharma sector, Electronics/Technology products, Automobile sector etc. The scheme will also be preparingskilled manpowerfor connectivity/logistics industry sectors, identified under GatiShakti.