Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
The Department of Food and Public Distribution successfully organizes Iconic Week Azadi Ka Amrit Mahotsav from 15-21 November
Shri Piyush Goyal made significant announcements during his visit to Manipur, Imphal
Shri Goyal virtually inaugurated the office building of Divisional Office Hubballi in Karnataka and Food Security Museum at Tamil Nadu
FCI’s first state of art Quality Control Lab was inaugurated by MoS, Shri Choubey
Virtual and Physical events organised during the week-long celebration
FCI to organise 624 events to commemorate Azadi Ka Amrit Mahotsav throughout the year across
22 NOV 2021 12:51PM by PIB Delhi
The Department of Food and Public Distribution under Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution commemorated and celebrated 75 years of India’s Independence as the Iconic Week ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ from November 15, 2021 till November 21, 2021.
Several activities were organised round the week to honour the essence of united India. However, various organisations under the Department will continue to organise activities throughout the year.
On the first day of celebration, the Union Minister of Commerce and Industry, Consumer Affairs, Food & Public Distribution and Textiles, Piyush Goyal virtually inaugurated the office building, Divisional Office Hubballi in Karnataka and Food Security Museum at Thanjavur, Tamil Nadu along with a Photo Exhibition.
In his address, he said, “Apart from working on various aspects of Food Security maintenance in our country, I am happy to note that they are equally indulgent in reaching out to people and making them known among stakeholders through various events, most notable being the celebration of Azadi ka Amrit Mahotsav.”
Minister of State (MoS) for Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Environment, Forest and Climate Change Shri Ashwinin Kumar Choubey and Minister of State (MoS) for Consumer Affairs, Food & Public Distribution and Rural Development, Ms. Sadhvi Niranjan Jyoti also virtually attended the event.
In another programme, Shri Goyal virtually inaugurated 50th Convocation Ceremony of National Sugar Institute, Kanpur on November 16, 2021 as a part of celebration of Azadi Ka Amrit Mahotsav celebration.
“The Sugar industry is the backbone of rural economy & as experts of Sugar Industry you are crucial to bring Aatmanirbharta to farmers, villages & nation,” he told the students during the address.
Minister of State (MoS) for Consumer Affairs, Food & Public Distribution and Rural Development, Ms. Sadhvi Niranjan Jyoti also physically attended the event in Kanpur.
During his maiden visit to North-East as a part of ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ celebration, Shri Goyal announced setting up a mega handloom cluster at Olympic silver medalist Saikohm Mirabai Chanu’s native village in Manipur’s Imphal East district. The estimated cost of mega handloom cluster is Rs 30 crore and will be established under the National Handloom Development Programme (NHDP).
He also announced setting up of a handloom and handicraft village at Moirang in Bishnupur district, where the INA hoisted the tricolor flag for the first time in Indian soil. It will pay befitting tribute to the freedom fighters, particularly to the soldiers of the INA, he said.
Shri Goyal made these announcements during the inauguration ceremony of a Thematic Exhibition of Crafts organized jointly by Development Commissioner (Handicraft) of Manipur government and Union Ministry of Textiles in Imphal.
He attended the 'Janajati Gaurav Divas' under the Iconic Week in Manipur and Guwahati.
Minister of State for Consumer Affairs, Food and Public Distribution and Environment, Forest and Climate Change, Shri Ashwini Kumar Choubey also participated in several activities during the weeklong celebration.
He launched a short film on Procurement operations including DBT operations while attending a webinar on procurement operations and DBT.
Shri Choubey also visited Bihar where he attended programmes on ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav.’
He also inaugurated 50,000 MTs Modern Rail-linked Grand Silo at Changsari, Assam. Speaking on the occasion he said, it is a great initiative to build such a grand SILO in Assam for the storage of food grains and its sustainability.
Shri Choubey ingugrated Food Corporation of India’s (FCI) first state-of-art Quality Control laboratory for in house testing of food grain samples in Gurugram.
In addition, other activities were organised by various divisions of DFPD.
A field visit to Fair Price Shops in Uttar Pradesh was organised by DFPD for journalists and media persons of Delhi. The journalists were educated on various activities of FCI, procurement and how Public Distribution System is being done.
A webinar on ‘India’s Journey in PDS Reforms to ensure Food Security’ was organised in association with United Nations World Food Programme. High level experts participated in the webinar and deliberated upon the Journey of technology based PDS reforms in India, India’s experience in ensuring food-security during COVID-19 crisis, Supply chain reforms & innovations for addressing food wastage and storage losses and Role of Operations Research, Artificial intelligence, and other new technologies in transformation of TPDS.
Another webinar on Interaction with Farmers, Self Help Groups on ‘Best Practices in Sugarcane Farming’ was organised. DFPD made direct dialogue with sugarcane farmers emphasising on ‘Best Practices in Sugarcane Farming’. Also, Sugar mills were asked to produce more ethanol for better cash flow thereby ensuring sustainable industry. Farmers shared their best practices like use of high yielding varieties, drip irrigation, soil health improvement etc. with the department.
Another interaction on the benefit of e-NWR and on advantage of warehouses registration was organised. Over 120 participants attended the webinar. During the event, the division shared that registration fees with WDRA substantially reduced to Rs. 500 for FPOs/PACS/SHGs as compared to Rs. 5000 to Rs. 30,000/- for other conventional warehouses.
Apart from virtual events, physical events were also organised. An awareness generation programme for farmers on efficient storage and quality control was organised in which 30 farmers participated. The event was organised by Indian Grain Management and Research Institute (IGMRI), Hapur. The theme of the programme was to share the role of the department in food security management in last 75 years in the country, various refractions of foodgrains and importance of fortified rice.
Also, NFSA division organised a programme under Iconic Week of Azadi Ka Amrit Mahotsava at Varansi. The awareness programme targeted women and children and sensitised the participants about the importance of fortified rice.
Apart from above mentioned celebration, the Food Corporation of India (FCI) has planned 624 programmes in revenue districts in the country of which nearly 140 programmes have already been conducted and remaining will be organised during the year.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন দিপার্তমেন্তনা নবেম্বর ১৫-২১ ফাওবা আইকোনিক ৱীক অজাদি কা অমিৃত মহোতসব মাই পাক্না শিনখ্রে
শ্রী পিয়ুশ গোয়লগী ইম্ফাল, মনিপুর খোঙচৎ মনুংদা মরু ওইবা এনাউন্সমেন্তশিং মহাক্না লাওথোকখ্রে
শ্রী গোয়লনা কর্নাতকাগী দিভিজনেল ওফিস হুবাল্লিগী ওফিস বিল্দিং অমসুং তামিল নাদুগী ফুদ সেক্যুরিতী ম্যুজিয়ম ভর্চুএল্লী ওইনা শঙ্গাখ্রে
এফ.সি.আই.গী অহানবা স্তেত ওফ আর্ত ক্বালিতী কন্ত্রোল লেব এম.ও.এস. শ্রী চৌবেনা শঙ্গাখ্রে
চয়োল অমমুক শাংনা পাংথোক্লিবা থৌরম অসিদা ভর্চুএল অমসুং ফিজিকেল ইভেন্তশিং শিনখ্রে
চহি চুপ্পা অজাদি কা অমিৃত মহোতসব পাংথোক্নবা এফ.সি.আই.না ইভে ন্ত ৬২৪ শিল্লগনি
22 NOV 2021 12:51PM by PIB Imphal
কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়গী মখাদা ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন দিপার্তমেন্তনা ২০২১গী নবেম্বর ১৫দগী নবেম্বর ২১ ফাওবা লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্বা চহি ৭৫ মপুং ফারকপদা আইকোনিক ৱীক ‘অজাদি কা অমিৃত মহোতসব’ শিনখ্রে৷
অপুনবা ভারতকী ইসেন্স অসিবু ইকাই খুম্নবা উৎনবা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিং চয়োল চুপ্পা শিনখি৷ অদুম ওইনমক, দিপার্তমেন্ত অসিগী মখাদা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা ওর্গনাইজেসনশিংনা চহি অসি শিনবা থুংনা থবক থৌরমশিং মখাতানা শিল্লগনি৷
থৌরম অসিগী অহানবা নুমিৎতা, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী গোয়লনা ফোতো একজিবিসন অমগা লোইননা থ়ঞ্জাবর, তামিল নাদুগী ফুদ সেক্যুরিতী ম্যুজিয়ম অমসুং কর্নাতকাগী দিভিজনেল ওফিস হুবাল্লিগী ওফিস বিল্দিং ভর্চুএল্লী ওইনা শঙ্গাখ্রে৷
মহাক্কী ৱারোলদা, মহাক্না অসুম্না ফোংদোকখি, “ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ফুদ সেক্যুরিতী মেন্তিনেন্সকী তোঙান তোঙানবা এস্পেক্তশিংদা থবক তৌবদগী হেন্দোক্তুনা, তোঙান তোঙানবা ইভেন্তশিং খ্বাইদগী মরু ওইনা অজাদি কা অমিৃত মহোতসবকী খুৎথাংদা মীয়ামগী মরক্তা চাং চপ মান্ননা মখোয়বু য়ৌহনবদা অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা মখোয়বু খঙহনবা মরু ওই হায়না পনবা অসিদা ঐ নুংঙাইবা ফাওজৈ৷”
কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন, এনবাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী রাজ্য মন্ত্রী(এম.ও.এস.) শ্রী অশ্বিনী কুমার চৌবে, কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমদি রুরেল দিবেলপমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী(এম.ও.এস.), শ্রীমতি সধবি নিরঞ্জন জ্যোতিনা থৌরম অসিদা ভর্চুএল্লী ওইনা শরুক য়াখি৷
অতোপ্পা প্রোগ্রাম অমদা, শ্রী গোয়লনা অজাদি কা অমিৃত মহোতসব থৌরমগী শরুক অমা ওইনা ২০২১গী নবেম্বর ১৬তা নেস্নেল সুগর ইন্সতিত্যুত, কানপুরগী ৫০শুবা কনবোকেসন সেরেমোমী ভর্চুএল্লী ওইনা হৌদোকখ্রে৷
“সুগর ইন্দস্ত্রী অসি খুঙ্গংগী ইকোনোমীগী য়াংলেন শরুনু অমসুং সুগর ইন্দস্ত্রীগী এক্সপর্তশিং ওইনা, লৌমীশিং, খুঙ্গংশিং অমসুং লৈবাক অসিদা অত্মনির্ভর পুরকপদা অদোম অদুক্কী মতিক মরু ওই,” হায়না ৱারোল অদুদা মহাক্না মহৈরোইশিংদা ফোংদোকখি৷
কানপুরদা পাংথোক্লিবা থৌরম অদুদা কঞ্জমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমদি রুরেল দিবেলপমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী(এম.ও.এস.), শ্রীমতি সধবি নিরঞ্জন জ্যোতিসু ফিজিকেল্লী ওইনা শরুক য়াখি৷
‘অজাদি কা অমিৃত মহোতসব’ থৌরমগী শরুক ইনা অৱাং-নোংপোক্তা অহানবা চৎখিবা মহাক্কী খোঙচৎ মনুংদা, মনিপুরগী ইম্ফাল ৱেস্ত জিলাগী মনুং চন্না লৈরিবা ওলেম্পিক সিলভর মেদালিস্ত সাইখোম মিরাবাই চনুগী পোক্নফম খুঙ্গংদা অচৌবা হেন্দলুম ক্লস্তর অমা শেমগৎনবা শ্রী গোয়লনা লাওথোকখি৷ অচৌবা হেন্দলুম ক্লস্তর অদুগী ইস্তিমেতেদ কোস্ত অসি লুপা কোতি ৩০নি অমসুং নেস্নেল হেন্দলুম দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (এন.ঐচ.দি.পি.)গী মখাদা শেমগৎলগনি৷
আই.এন.এ.না ভারতকী লৈহাউদা ইহান-হানবা ওইনা মচু অহুমগী ফিরাল চিংখৎখিবা বিষ্ণুপুর জিলাদা লৈরিবা মাইরাংদা হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফত খুঙ্গং অমা শেমগৎনবসু মহাক্না লাওথোকখি৷ মসিনা নিংতম-লান্মীশিং মরু ওইনা আই.এন.এ.গী লান্মীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎলগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
ইম্ফালদা তেক্সতাইল্সকী কেন্দ্র মন্ত্রালয় অমসুং মনিপুর সরকারগী দিবেলপমেন্ত কম্মিশনার(হেন্দিক্রাফত)না খুৎশম্নরগা শিল্লিবা ক্রাফতসকী থিমেতিক একজিবিসন হৌদোকপগী থৌরমদা এনাউন্সমেন্তশিং অসি শ্রী গোয়লনা লাওথোকখিবনি৷
মনিপুর অমসুং গুৱাহতিদা আইকোনিক ৱীক্কী মখাদা পাংথোক্লিবা 'জনজাতিয়া গৌরব দিৱস'তা মহাক্না শরুক য়াখি৷
চয়োলমুক শাংলিবা থৌরম অসিগী মনুংদা পাংথোক্লিবা থৌরম কয়ামরোমদা কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন অমদি এনবাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনী কুমার চৌবেসু শরুক য়াখি৷
প্রোক্যোরমেন্ত ওপরেসনশিং অমসুং দি.বি.তি.গী ৱেবিনার অমদা শরুক য়াবগা লোইননা দি.বি.তি. ওপরেসনশিং য়াওনা প্রোক্যোরমেন্ত ওপরেসনশিংদা সোর্ত ফিল্ম অমা মহাক্না লোঞ্চ তৌখি৷
শ্রী চৌবেনা বিহারদা চৎখি অমদি ‘অজাদি কা অমিৃত মহোতসব’কী প্রোগ্রামশিং শরুক য়াখি৷
অসামগী চংসারিদা শারিবা ৫০,০০০ এম.তি.শিং মোদর্ন রেল-লিঙ্ক গ্রান্দ সিলো অদুসু মহাক্না শঙ্গাখি৷ থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, ফুদ গ্রেনশিং ৱাৎলিবা অমসুং মহাক্কী সস্তেনেবিলিতীগীদমক অসামদা অসিগুম্লবা অচৌবা সিলো অমা শেমগৎপা হায়বসি অচৌবা ইনিসিয়েতিব অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
গুরুগ্রামদা ফুদ গ্রেন সেম্পলশিং ইন হাউস তেস্তিং তৌনবগীদমক ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়াগী(এফ.সি.আই.)অহানবা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত ক্বালিতী কন্ত্রোল লেবোরেতরী শ্রী চৌবেনা শঙ্গাখি৷
অসিগীসু মথক্তা, দি.এফ.পি.দি.গী তোঙান তোঙানবা দিবিজনশিংনা অতোপ্পা থবক-থৌরমশিং শিনখি৷
দিল্লিগী জর্নেলিস্তশিং অমসুং মেদিয়াগী মীওইশিংগীদমক উত্তর প্রদেশতা ফেয়র প্রাইস সোফশিংদা ফিল্দ বিজিৎ অমা দি.এফ.পি.দি.না শিনখি৷ এফ.সি.আই.গী তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিং, প্রোক্যোর্মেন্তগী মতাংদা অমদি পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেম অসি মতৌ করম্না তৌরিবনো হায়বা অসিগী মতাংদা জর্নেলিস্তশিং অসিবু তাকপি-তম্বিখি৷
য়ুনাইতেদ নেসন্স ৱার্ল্দ ফুদ প্রোগ্রামগা মরী লৈননা ‘ফুদ সেক্যুরিতী লৈহন্নবা পি.দি.এস. রিফোর্মশিংদা ভারতকী খোঙচৎ’ হায়রিবা অসিদা ৱাবিনার অমা শিনখি৷ ৱেবিনার অসিদা অৱাংবা থাক্কী এক্সপর্তশিংনা শরুক য়াখি অমদি ভারত্তা তেক্নোলেজীদা বেজ তৌবা তেক্নোলোজী রিফোর্মশিংগী খোঙচৎতা, কোবিদ-১৯ ক্রাইসিসকী মতমদা ফুদ সেক্যুরিতী লৈহন্নবা হোৎনবদা ভারতকতী এক্সপরিয়েন্স, ফুদ ৱেস্তেজ অমসুং স্তোরেজ লোসশিং থেংনবগী সপ্লাই চেন রিফোর্মশিং অমসুং ইন্নোবেসনশিং অমদি তি.পি.দি.এস. ত্রান্সফোর্ম তৌবদা ওপরেসন রিসর্স, আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্স অমসুং অতোপ্পা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংগী রোল অদু খন্নখি৷
‘সুগরকেন ফার্মিংদা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং’দা লৌমীশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপিংগা ইন্তরেক্সন তৌবগী অতোপ্পা ৱেবিনার অমা শিনখি৷ ‘সুগরকেন ফার্মিংদা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং’দা মীৎয়েং চংদুনা চু থারিবা লৌমীশিংগা লোইননা হকথেংননা ৱারি শাননবা দি.এফ.পি.দি.না শিনখি৷ অদুগা, হেন্না ফবা কেস ফ্লো লৈহন্নবগীদমক ইথানোল হেন্না পুথোক্নবা সুগর মিলশিংদা হায়খ্রে, মসিনা সস্তেনেবল ওইবা ইন্দস্ত্রী লৈহনবা ঙম্লগনি৷ দিপার্তমেন্তগা খুৎশম্নরগা লৌমীশিংনা হাই য়িল্দিং বেরাইতীশিং শিজিন্নবগা লোইননা, দ্রিপ ইরিগেসন, সোইল হেল্থ ইমপ্রুবমেন্ত তৌদুনা মখোয়গী খ্বাইদগী ফরবা প্রেক্তিসশিং অদু মখোয়না সেয়র তৌরকখি৷
ই-এন.দবল্যু.আর.গী কান্নবা অমসুং ৱেয়রহাউজেস রেজিস্ত্রেসনগী কান্নবগী মতাংদসু খন্ন-নৈননবা ৱেবিনার শিনখি৷ ৱেবিনার অদুদা মীওই ১২০ হেনবনা শরুক য়াখি৷ থৌরম অদুদা, দিবিজন অদুনা দবল্যু.দি.আর.এ.গা লোইননা রেজিস্ত্রেসন ফী অসি অতোপ্পা কনবেন্সনেল ৱেয়রহাউজেসকী লুপা ৫০০০দগী লুপা ৩০,০০০ ফাওবা ওইরিবা অসিগা চাংদম্নবা মতমদা এফ.পি.ও.শিং/পি.এ.সি.শিং/এস.ঐচ.জি.শিংগী ওইনা লুপা ৫০০দা হন্থখ্রে হায়না সেয়র তৌরকখ্রে৷
ভর্চুএল ইভেন্তশিং অসিদগী হেন্দোক্তুনা, ফিজিকেল ইভেন্তশিংসু শিনখি৷ ইফিসিয়েন্ত স্তোরেজ অমসুং ক্বালিতী কন্ত্রোলগী মতাংদা লৌমীশিংগীদমক এৱার্নেস জেনেরেসন প্রোগ্রাম অমা শিন্দুনা লৌমী ৩০না শরুক য়াখি৷ থৌরম অদু ইন্দিয়ন গ্রেন মেনেজমেন্ত অমসুং রিসর্স ইন্সতিত্যুত (আই.জি. এম.আর. আই.), হাপুরনা শিনখিবনি৷ লৈবাক অসিদা হৌখিবা চহি ৭৫দা ফুদ সেক্যুরিতী মেনেজমেন্তদা দিপার্তমেন্তনা লৌখিবা থৌদাং, ফুদগ্রেনশিংগী তোঙান তোঙানবা রিফ্রাক্সনশিং অমসুং ফোর্তিফাইদ রাইস সেয়র তৌবা অসিনা প্রোগ্রাম অসিগী থীম ওইখি৷
অদুগা, এন.এফ.এস.এ. দিবিজননা বরানাসিদা অজাদি কা অমিৃত মহোতসবকী আইকোনিক ৱীক্কী মখাদা প্রোগ্রাম অমা শিনখি৷ এৱার্নেস প্রোগ্রাম অসিনা নুপী অমসুং অঙাংশিং তার্গেৎ তৌখি অমদি ফোর্তিফাইদ রাইসকী মরু ওইরিবা অদুগী মতাংদা শরুক য়ারিবা মীওইদা খঙহনখি৷
মথক্তা পল্লিবা থৌরম অসিদগী হেন্দোক্তুনা, ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া(এফ.সি.আই.)না লৈবাক অসিগী রেভেন্যু জিলাশিংদা প্রোগ্রাম ৬২৪ প্লান তৌখি, মসিদা প্রোগ্রাম ১৪০রোমদি মাংজৌননা পাংথোকখ্রে অমদি লেমহৌরিবশিং অসিনা চহি অসিদা শিল্লগনি৷