ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡିଆରଡିଓ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନା ପକ୍ଷରୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବେ ବିକଶିତ ସ୍ମାର୍ଟ ଆଣ୍ଟି-ଏୟାରଫିଲ୍ଡ ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ରର ବିମାନ ପରୀକ୍ଷଣ ସଫଳ
03 NOV 2021 5:54PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ:
• ଉପଗ୍ରହ ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ ଅପ୍ଟିକାଲ ସେନ୍ସର ଉପରେ ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କନ୍‌ଫିଗୁରେସନର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ
• ଦେଶରେ ଏହି ଶ୍ରେଣୀର ବୋମାର ପ୍ରଥମ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ ଅପ୍ଟିକାଲ ଅନ୍ୱେଷଣ ଆଧାରିତ ବିମାନ ପରୀକ୍ଷଣ ସମ୍ପନ୍ନ
• ସଠିକ୍ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ରକୁ ଇମେଜିଂ ଇନଫ୍ରା-ରେଡ୍ ଅନ୍ୱେଷଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରାଯାଇଛି
• ସର୍ବାଧିକ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ କ୍ଷମତା 100 କିମି
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସଂଗଠନ (ଡିଆରଡିଓ) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନା ପକ୍ଷରୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବେ ବିକଶିତ ସ୍ମାର୍ଟ ଆଣ୍ଟି-ଏୟାରଫିଲ୍ଡ ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ରର ବିମାନ ପରୀକ୍ଷଣ ସଫଳ ହୋଇଛି। ଉପଗ୍ରହ ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ ଅପ୍ଟିକାଲ ସେନ୍ସର ଉପରେ ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କନ୍ଫିଗୁରେସନର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ ସମ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିଲା। ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି ଶ୍ରେଣୀୟ ବୋମାର ପ୍ରଥମ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ ଅପ୍ଟିକାଲ ଅନ୍ୱେଷଣ ଆଧାରିତ ବିମାନ ପରୀକ୍ଷଣ ସମ୍ପନ୍ନ କରାଯାଇଛି। ଅକ୍ଟୋବର 28, 2021 ଏବଂ ନଭେମ୍ବର 3, 2021ରେ ରାଜସ୍ଥାନର ଜୈସାଲମେରସ୍ଥିତ ଚନ୍ଦନ ପରୀକ୍ଷଣ ରେଞ୍ଜ ପରିସରରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁ ସେନାର ଏକ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନରୁ ଏହି ଅସ୍ତ୍ର ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ସିଷ୍ଟମର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋ ଅପ୍ଟିକାଲ କନଫିଗୁରେସନ (ବିନ୍ନ୍ୟାସ)ରେ ଇମେଜିଂ ଇନଫ୍ରା-ରେଡ (ଆଇଆଇଆର) ଅନ୍ୱେଷଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ରହିଛି ଯାହା ଅସ୍ତ୍ରର ସଠିକ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ। ଉଭୟ ପରୀକ୍ଷଣରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରର ସଠିକତାର ସହିତ ଭେଦ କରାଯାଇପାରିଥିଲା। ଏହି ସିଷ୍ଟମ ସର୍ବାଧିକ 100 କିଲୋମିଟର ରେଞ୍ଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ କରିପାରିପାରିବ। ନୂଆ କରି ବ୍ୟବହୃତ ଲଞ୍ଚର୍, ଅସ୍ତ୍ରର ସୁଗମ ନିକ୍ଷେପଣ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଜନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା। ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଓ ନାଭିଗେସନ ଆଲଗୋରିଦମ, ସଫ୍ଟୱେର୍ ଆଶାନୁରୂପ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିଥିଲା। ବିମାନ ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ର ନିକ୍ଷେପଣ କରିବା ସମୟରେ ଟେଲିମେଟ୍ରୀ ଓ ଟ୍ରାକିଂ ସିଷ୍ଟମ ଦ୍ବାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶନକୁ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ମିଶନରେ ସମସ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା।
ଡିଆରଡିଓ ପରୀକ୍ଷାଗାର ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆଇଏଏଫର ବ୍ୟାପକ ସହାୟତା ବଳରେ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟର ଇମାରତ (ଆରସିଆଇ) ଦ୍ବାରା ସ୍ମାର୍ଟ ଆଣ୍ଟି ଏୟାରଫିଲ୍ଡ ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ର ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି। ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଡିଜାଇନ ପ୍ରାମାଣିକରଣ ଏଜେନ୍ସିମାନେ ଏହାର ବିକାଶରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିବା ବେଳେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁସ୍ଥିତ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଏରେନେଟିକ୍ସ ଲିମିଟେଡ (ଏଚଏଏଲ) ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ରକୁ ବିମାନ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିଥିଲା।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ସମନ୍ବିତ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଡିଆରଡିଓ, ଆଇଏଏଫ ଏବଂ ମିଶନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଟିମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ବିକାଶ ଓ ପରୀକ୍ଷଣ ଦଳକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ବିଭାଗ ସଚିବ ଏବଂ ଡିଆରଡିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ଜି. ସତୀଶ ରେଡ୍ଡୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ରର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ବିଶ୍ବସନୀୟତା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି।

Ministry of Defence
DRDO & Indian Air Force carry out successful flight tests of indigenously-developed smart anti-airfield weapon
03 NOV 2021 5:54PM by PIB Delhi
Key highlights:
• Two different configurations on satellite navigation & electro optical sensors tested successfully
• First Electro optical seeker based flight test of this class of bomb in the country
• Equipped with Imaging Infra-Red Seeker technology to enhance precision strike capability of the weapon
• Maximum range of 100 kms
Two flight tests of indigenously-developed smart anti-airfield weapon have been carried out jointly by Defence Research & Development Organisation (DRDO) and Indian Air Force (IAF). The two different configurations based on satellite navigation and electro optical sensors have been successfully tested. Electro optical seeker based flight test of this class of bomb has been conducted for the first time in the country. The electro optic sensor has been developed indigenously. The weapon was launched by an IAF aircraft from Chandan ranges at Jaisalmer, Rajasthan on October 28, 2021 and November 03, 2021.
Electro optical configuration of the system is equipped with Imaging Infra-Red (IIR) Seeker technology enhancing the precision strike capability of the weapon. In both the tests, the intended target was hit with high accuracy. The system is designed for a maximum range 100 kilometres. The newly adapted launcher ensured smooth release and ejection of the weapon. Advanced guidance and navigation algorithms, software performed as per the mission requirements. The telemetry and tracking systems captured all mission events throughout the flight. All the mission objectives were achieved.
Smart anti airfield weapon has been designed and developed by Research Centre Imarat (RCI) in coordination with other DRDO Laboratories and extensive support from IAF. Quality and design certification agencies have contributed significantly in its development and Hindustan Aeronautics Limited (HAL), Bengaluru has carried out weapon integration with the aircraft.
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has complimented the synergistic efforts of DRDO, IAF and the teams associated with the mission. Congratulating the teams, Secretary, Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy said the performance and reliability of the weapon has been proved.