নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেডত পাঁচখন জলযানৰ একত্ৰ কাৰ্যক্ৰম মুকলি কৰিলে জাহাজ পৰিবহন মন্ত্ৰীয়ে
01 NOV 2021 3:20PM by PIB Guwahati
বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহন আৰু জলপথ তথা আয়ুস দপ্তৰৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেড (চিএছএল)ত পাঁচখন জলযানৰ একত্ৰ কাৰ্যক্ৰম মুকলি কৰে। মন্ত্ৰীজন কোচিত এক তিনিদিনীয়া ভ্ৰমণসূচীৰে উপস্থিত হয়, এই মন্ত্ৰালয়ৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত পিএছইউলৈ তেওঁৰ প্ৰথম ভ্ৰমণ। চিএছএলৰ পাঁচগৰাকী জ্যেষ্ঠা মহিলা কৰ্মচাৰীয়ে জলযানকেইখনৰ কাৰ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰে।
মন্ত্ৰীজনে সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীৰ বাবে তিনিটা ফ্লটিং ব'ৰ্ডাৰ আউট-পোষ্ট (এফবিঅ'পি)ৰ কাৰ্যক্ৰমৰ আৰম্ভণিৰ লগতে এএছকেঅ' মেৰিটাইমছ এএছ, নৰৱেৰ বাবে দুখন ফুল্লী ইলেকট্ৰিক অটনমাছ ফেৰিও উদ্ঘাটন কৰে, যি পৃথিৱীৰ প্ৰথম অটনমাছ ফেৰিৰ অন্যতম।
জাহাজ পৰিবহন উদ্যোগৰ বাবে প্ৰযুক্তিগত আৰু দীৰ্ঘস্থায়ী সমাধানৰ দিশত আগবঢ়োৱা বৰঙণিৰ বাবে মন্ত্ৰীজনে চিএছএলৰ প্ৰশংসা কৰে। এক অতিশয় সফল প্ৰথম সাগৰীয় অনুশীলনৰ পিছত বৰ্তমান ইয়াৰ দ্বিতীয়টো সাগৰীয় অনুশীলন সম্পন্ন কৰা দেশৰ সৰ্বপ্ৰথম ইণ্ডিজেনাছ এয়াৰক্ৰাফ্ট কেৰিয়াৰ (আইএচি), আইএনএছ বিক্ৰান্তৰ নিৰ্মাণৰ বাবেও তেওঁ চিএছএলৰ গুণানুকীৰ্তন কৰে।
কালি সাগৰীয় অনুশীলনৰ সময়ত শ্ৰী সোণোৱালে আইএচিত চিফ অফ নেভেল ষ্টাফ, পিএছডব্লিউ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব, পিএছডব্লিউ মন্ত্ৰালয়ৰ অতিৰিক্ত সচিব আৰু চিএছএলৰ চিএমডিৰ সৈতে আৰোহন কৰে আৰু এই গুৰুত্বপূৰ্ণ তথা কৌশলগত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰকল্পৰ অগ্ৰগতি পৰ্যবেক্ষণ কৰে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীজনে কয় যে আইএচিৰ সাগৰীয় অনুশীলনৰ সফলতা হৈছে আমাৰ দেশৰ 'আত্ম নিৰ্ভৰতা'ৰ বাবে চলোৱা প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰকৃত প্ৰতিফলন। মন্ত্ৰীজনে এই প্ৰাপ্তিৰ বাবে প্ৰকল্পটোত জড়িত হৈ থকা চিএছএল, ইণ্ডিয়ান নেভী, বিভিন্ন অ'ইএম আৰু সকলো অংশীদাৰক প্ৰশংসা কৰে।
আইএচি হৈছে প্ৰায় ৪০,০০০ টন স্থানচ্যুতকৰণৰ সক্ষমতা থকা দেশৰ সৰ্ববৃহৎ যুদ্ধ জাহাজ। এই জাহাজখন হৈছে থলুৱাভাৱে বিকশিত আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতীয় নৌ জাহাজত ব্যৱহৃত ২১,৫০০ টন বিশেষ শ্ৰেণীৰ ষ্টীলৰ এক বিশালাকায় গাঁথনি। জাহাজখনৰ বিশালতাক সৰ্বাধিক ২০০০ কিঃমিঃ অফ কেবলিং, ১২০ কিঃমিঃ অফ পাইপিঙৰ পৰা জুখিব পাৰি আৰু ইয়াত ২৩০০টা কম্পাৰ্টমেণ্ট আছে। উন্নত ছফ্টৱেৰ ব্যৱহাৰ কৰি শ্বিপয়াৰ্ডে সবিশেষ নিৰ্মাণ কাৰ্য সম্পাদন কৰিছিল যি ডিজাইনাৰসকলক জাহাজখনৰ কম্পাৰ্টমেণ্টবিলাকৰ এটা সম্পূৰ্ণ থ্ৰীডি ভিউ পাবলৈ সক্ষম কৰি তুলিছিল। দেশত এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে এখন এয়াৰক্ৰাফ্ট কেৰিয়াৰৰ জোখত এখন জাহাজৰ থ্ৰীডিত সম্পূৰ্ণৰূপে আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা হয়।
এক চিঅ'জিএজি (কম্বাইণ্ড গেছ এণ্ড গেছ) প্ৰপালচন কনফিগাৰেচনত চাৰিটা গেছ টাৰবাইনেৰে এই জলযান শক্তিমন্ত। আইএচিখন অসংখ্য হাই এণ্ড প্ৰযুক্তিৰে সুসজ্জিত য'ত আছে নেটৱৰ্ক কেন্দ্ৰিক বিভাজিত ডেটা প্ৰচেছিং আৰু কণ্ট্ৰ'ল ছিষ্টেম, ইণ্ট্ৰিকেট এভিয়েচন ফেচিলিটী কমপ্লেক্স, দ্য ষ্টেট অফ দ্য আৰ্ট উইপনছ আৰু ছেন্সৰৰ লগতে আছে অতি শক্তিশালী প্ৰপালচন এণ্ড পাৱাৰ জেনেৰেচন এণ্ড ডিছট্ৰিবিউচন (পিজিডি) ব্যৱস্থাপনা।
আইএচিৰ নিৰ্মাণে ভাৰতীয় অৰ্থনীতিত ব্যাপক অৰিহণা যোগাইছে যিহেতু ই ষ্টীল, ইলেক্ট্ৰ মেকানিকেল যন্ত্ৰৰ আহিলাৰ দৰে ঊৰ্ধসুঁতিৰ উদ্যোগ আৰু আন্তঃগাঁথনি তথা সেৱাৰ দৰে নিম্নসুঁতিৰ উদ্যোগ উভয়তে এক চাহিদাৰ সৃষ্টি কৰিলে। ই থলুৱা ডিজাইন আৰু নিৰ্মাণ সক্ষমতাক আগবঢ়াই নিয়াৰ লগতে আনুষঙ্গিক বহুতো উদ্যোগৰ বিকাশ সম্ভৱ কৰি ২০০০ চিএছএল কৰ্মী আৰু আনুষঙ্গিক উদ্যোগত প্ৰায় ১২০০০ কৰ্মীৰ নিয়োগৰ পথ মুকলি কৰে।
জাহাজ মেৰামতিৰ ক্ষেত্ৰত ইণ্ডিয়ান নেভীৰ সৈতে কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেডৰ এক দীঘলীয়া সম্পৰ্ক আছে আৰু ইণ্ডিয়ান নেভীৰ সকলো এয়াৰক্ৰাফ্ট কেৰিয়াৰৰ গুৰুতৰ কামকাজ কোচিন শ্বিপয়াৰ্ড লিমিটেডতে সম্পন্ন হয়। আইএচিৰ নিৰ্মাণৰ জৰিয়তে য়াৰ্ড আৰু ইণ্ডিয়ান নেভীৰ সম্পৰ্ক বহুগুণে বাঢ়িল।
"ভৌগোলিক সম্প্ৰসাৰণ আৰু সক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত য়াৰ্ডলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সকলো সহযোগিতা আগবঢ়াই আছে। মেৰিটাইম ইণ্ডিয়া ভিজন ২০৩০ৰ জৰিয়তে চৰকাৰে ভাৰতক জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু জাহাজ মেৰামতিৰ এক স্থান হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে, এই প্ৰচেষ্টাত চিএছএল হৈছে এক প্ৰধান সংগী", কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়।
মন্ত্ৰীজনে চিএছএলৰ চৌহদত শ্বিপ মডেল ৰুম 'স্মৃতি' উদ্ঘাটন কৰে, যি চিএছএলৰ ৫০ বছৰৰ সমৃদ্ধ ইতিহাস দাঙি ধৰিছে। স্মৃতিয়ে যোৱা পাঁচটা দশকত চিএছএলে নিৰ্মাণ কৰা প্ৰধান জলযানবিলাক প্ৰদৰ্শন কৰিছে। চিএছএলৰ উচ্চ স্বীকৃত চিএছআৰ তৎপৰতাসমূহৰ ভিত্তিত এখন কফি টেবুল বুক মন্ত্ৰীজনে উন্মোচন কৰে।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ত, মন্ত্ৰীজনে য়াৰ্ডৰ কামকাজৰ এক পৰ্যবেক্ষণ কৰে আৰু চিএছএলৰ জাহাজ নিৰ্মাণ আৰু জাহাজ মেৰামতিৰ ব্যৱস্থাপনা ভ্ৰমণ কৰে। মন্ত্ৰীজনে লগতে কোচিৰ উইলিংডন আইলেণ্ডত চিএছএলে প্ৰতিষ্ঠা কৰি থকা ইণ্টাৰনেচনেল শ্বিপ ৰিপেয়াৰ ফেচিলিটীও পৰিদৰ্শন কৰে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shipping Minister inaugurates simultaneous launching of five vessels at Cochin Shipyard Limited
01 NOV 2021 3:20PM by PIB Delhi
Union Minister for Ports, Shipping & Waterways and AYUSH, Shri Sarbananda Sonowal today inaugurated the simultaneous launchingof five vesselsat Cochin Shipyard Limited (CSL). The Minister was in Kochi on a threeday visit, his first to the PSU after taking charge of the ministry. The vessels were launched by five senior most women employees of CSL
The Minister inaugurated the launching function of three Floating Border Out-Posts (FBOP) for the Border Security Force and two Fully Electric Autonomous Ferries for ASKO Maritime AS, Norway, which are amongst the world’s first Autonomous Ferries.
The Minister lauded CSL for its efforts on contributing towards technological and sustainable solutions for the shipping industry. He also appreciated CSL on the construction of the country’s first ever Indigenous Aircraft Carrier (IAC), INS Vikrant which is currently commenced its second sea trials, after a highly successful first sea trial.
Shri Sonowal boarded the IAC during the course of the sea trials yesterday along with the Chief of Naval Staff, Secretary, MoPSW, Addl. Secretary, MoPSW and CMD-CSL to witness and review the progress made on this crucial and strategic national project. The success of the sea trials of the IAC is a true reflection of our Nation’s quest for ‘Atma Nirbharta’, the Union Minister said. The Minister complemented CSL, Indian Navy, the various OEMs and all the stakeholders involved in the project for this achievement.
The IAC is the largest warship built in the country having a displacement of about 40,000 tonnes. The ship is a mammoth steel structure of 21,500 tonnes of special grade steel developed indigenously and used in Indian Naval Ships for the first time. The enormity of the ship can be gauged from the appx 2000 kms of cabling, 120 kms of piping and the 2300 compartments available onboard. The shipyard carried out the detailed engineering of the ship using advanced software which enabled the designer to get a complete 3D view of the compartments of the ship. It is the first time in the country that a ship of the size of an Aircraft Carrier has been completely modelled in 3D and production drawings are then extracted from the 3D model.
The vessel is powered by four gas turbines in a COGAG (Combined Gas and Gas) propulsion configuration. The IAC is equipped with numerous high end technologies including network centric distributed data processing & control systems, intricate Aviation Facility Complex, the state of the art weapons and sensors and also has one of the most powerful propulsion and power generation & distribution (PGD) systems to be installed on board any ship to be built in India.
Construction of the IAC has contributed immensely to the Indian economy as it generated a demand in both the upstream industries such as steel, electro mechanical machinery equipment and also for downstream sectors such as infrastructure and services. This has led to growth in indigenous design and construction capabilities besides development of large number of ancillary industries, with employment opportunities for 2000 CSL personnel and about 12000 employees in ancillary industries
Cochin Shipyard Ltd has a long association with the Indian Navy in the Ship Repair front and all of the Indian Navy’s Aircraft Carriers have undergone their major refits and docking in Cochin Shipyard Ltd only. With the progress in construction of the IAC, the synergy between the yard and the Indian Navy has grown multifold.
The Union Government is extending all support to the yard in its endeavours on geographical expansion and capacity enhancement. Through the Maritime India Vision 2030 the Government aims to make India a sought after destination for ship building and ship repair. CSL is a major partner in this endeavour” Union Minister Shri Sarbananda Sonowal said.
The Minister inaugurated ‘Smrithi’, the Ship Model Room at CSL premises, which portrays 50 years of CSL’s rich history. Smrithi exhibits the major vessels built by CSL over the past five decades. A Coffee Table Book based on CSL’shighly recognized CSR initiatives was also released by the Minister.
During the visit, the Minister conducted a review of the yard’s performance and visited the Ship Building and Ship Repair facilities of CSL. The Minister also had a look at the International Ship Repair Facility being set up by CSL at Willingdon Island, Kochi.