প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ২০২১গী ওক্তোবর ২৭তা ১৬শুবা ইস্ত এসিয়া সম্মিত্তা শরুক য়াখ্রে
27 OCT 2021 10:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অয়ুক অঙনবদা ১৬শুবা ইস্ত এসিয়া সম্মিত্তা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা শরুক য়াখ্রে। ১৬শুবা ইস্ত এসিয়া সম্মিত অসি ব্রুনৈনা ই.এ.এস. অমসুং এসিয়ন চেয়র ওইনা য়ুম্বু ওইখি। মসিদা এসিয়ন লৈবাকশিংগী লুচিংবশিং উবা ফংখি অমসুং অতৈ ই.এ.এস. লৈবাকশিং হায়বদি ওস্ত্রালিয়া, চাইনা, জাপান, খা কোরিয়া, রসিয়া, য়ু.এস.এ. অমসুং ইন্দিয়া য়াওনা শরুক য়াখি। ভারত অসি ই.এ.এস. তা য়াম্না এক্তিব ওইবা পার্তিসিপেন্তনি। মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৭শুবা ইস্ত এসিয়া সম্মিতনি।
সম্মিত্তা মহাক্না ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ইন্দো-পেসিফিক্তা অহানবা লীদর-লিদ ফোরুম অমা ওইনা ই.এ.এস.গী মরুওইবা অসিনা লৈবাক কয়া অমা পুন্দুনী মরুওইবা লালোংশিংদা ৱা খন্নবা ঙম্মী। ভেক্সিন অমসুং মেদিকেল সপ্লাইগী মতেংনা কোবিদ-১৯ লায়চৎ লান্থেংননা ভারতনা হোৎনরিবা অসি প্রধান মন্ত্রীনা উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা লায়চৎ মতুংদা ফগৎলক্নবা “আত্মানির্ভর ভারত” কেমপেনগী মতাংদা ৱা ঙাংখি অমসুং মালেমগী ওইবা ভল্যু চেন কনখৎনবা শোইদনা থমগনি হায়না হায়খি। মহাক্না ইকোনোমী অমসুং ইকোলোজী অমসুং অইং অসাগী ওইবা লেঙদবা খল অমা থম্নবগী পুন্সি মহিং লিংখৎনবগী মরুওইবা পীখি।
১৬শুবা ই.এ.এস. অসিদা ইন্দো-পেসিফিক, খা চাইনাগী শমুদ্র, য়ু.এন.সি.এল.ও.এস., তেরোরিজম অমসুং কোরিয়া পেনিসুলা অমসুং ম্যানমারগী ফিভম য়াওনা রিজনেল অমসুং মালেমগী ওইবা হিরমশিং মরুওইবশিংসু খন্নখি। পি.এম.না ইন্দো-পেসিফিক্তা “এসিয়ন সেন্ত্রেলিতী” হন্না হায়খি অমসুং এসিয়ন আউতলুক ওন ইন্দো-পেসিফিক (এ.ও.আই.পি.) অমসুং ইন্দিয়াগী ইন্দো-পেসিফিক ওসিন ইনিসিএতিব (আই.পি.ও.আই.) মরক্তা লৈরিবা সাইরর্জী উৎখি।
ই.এ.এস.কী লুচিংবশিংনা তুরিজম অমসুং সস্তেনেবল রিকোভরী খুৎথাংদা মেন্তেল হেলথ, ইকোনোমিক রিকভরীদা ৱারোল অহুম লৌখি হায়রিবা অসি ভারতনা কো-স্পোন্সর তৌবনি। পুম্নমক অসিদা, সম্মিত প্রধান মন্ত্রী অমসুং অতৈ ই.এ.এস. লুচিংবশিংগী মরক্তা মিৎয়েং পীনবগী মহৈ চাবা উবা ফংখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister participates in 16th East Asia Summit on October 27, 2021
27 OCT 2021 10:12PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the 16th East Asia Summit earlier today via videoconference. The 16th East Asia Summit was hosted by Brunei as EAS and ASEAN Chair. It saw the participation of leaders from ASEAN countries and other EAS Participating Countries including Australia, China, Japan, South Korea, Russia, USA and India. India has been an active participant of EAS. This was Prime Minister’s 7th East Asia Summit.
In his remarks at the Summit, Prime Minister reaffirmed the importance of EAS as the premier leaders-led forum in Indo-Pacific, bringing together nations to discuss important strategic issues. Prime Minister highlighted India’s efforts to fight the Covid-19 pandemic through vaccines and medical supplies. Prime Minister also spoke about "Atmanirbhar Bharat” Campaign for post-pandemic recovery and in ensuring resilient global value chains. He emphasized on the establishment of a better balance between economy and ecology and climate sustainable lifestyle.
The 16th EAS also discussed important regional and international issues including Indo-Pacifc, South China Sea, UNCLOS, terrorism, and situation in Korean Peninsula and Myanmar. PM reaffirmed "ASEAN centrality” in the Indo-Pacific and highlighted the synergies between ASEAN Outlook on Indo-Pacific (AOIP) and India’s Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI).
The EAS leaders adopted three Statements on Mental Health, Economic recovery through Tourism and Sustainable Recovery, which have been co-sponsored by India. Overall, the Summit saw a fruitful exchange of views between Prime Minister and other EAS leaders.