প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না বরানাসিদা পি.এম. আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
25 OCT 2021 5:41PM by PIB Imphal
হর-হর মহাদেব!
ঐহাক ঙাংবা হৌজরগে হৌজিক ময়াম্না ঐহাকপু অয়াবা পীনবীয়ু, অদুগা ঐহাক ৱা ঙাংবা হৌজগে। হর হর মহাদেব, বাবা বিশ্বনাথ, ইমা অন্নপুর্নাগী শহর ওইরিবা কাশীগী শেংলবা লমদম অসিগী ইচিল-ইনাও পুম্নমকপু খুরুমজরি। দীপাৱলী, দেব দীপাৱলী, অন্নাকূত, ভইয়াদুজ, প্রকাশোতসব অমসুং দালা ছথকী মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমতি অনন্দিবেন পতেলজী, থৱায় য়াওরবা য়ু.পি.গী মুখ্য মন্ত্রী য়োগী অদিত্যনাথজী, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী মনসুখ মন্দাবিয়াজী, য়ু.পি. সরকারগী অতৈ মন্ত্রীশিং, কেন্দ্রদগী ঐহাক্কী মরুপ মহেন্দ্র নাথ পান্দেজী, রাজ্য মন্ত্রী অনিল রাজভরজী, নীলকান্থ তিৱারীজী, রবিন্দ্র জায়সৱালজী, অতৈ মন্ত্রীশিং, সাঙসতকী মরুপ শ্রীমতি সীমা দ্বিবেদিজী, বি.পি. সরোজজী, বরানাসিগী মেয়র শ্রীমত মৃদুলা জায়সৱালজী, অতৈ মীয়ামগী মীহুৎশিং, তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়াদা লৈরিবা হেল্থ প্রোফেস্নেলশিং, দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতাল, মেদিকেল ইন্সতিত্যুত অমসুং বনারসকী মফম অসিদা তিল্লিবা ইচিল-ইনাওশিং।
লৈবাক অসিনা কোরোনা লাইচৎকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা ভেক্সিন দোজ করোর ১০০ কাপ্পগী অচৌবা মাইপাকপা ঙমখ্রে। বাবা বিশ্বনাথকী থৌজালশিং, ইমা গঙ্গাগী লেংদ্রবা থৌজাল, কাশী মীয়ামগী লেংদ্রবা থাজবগা লোয়ননা মীপুম খুদিংদা ভেক্সিন-লেম্না ভেক্সিন ফংহন্নবা অভিয়ান অসি মাইপাক্না খুমাং চাউশিল্লি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্তা ইকোক নোন্দুনা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঙসি পুং খরগী মমাংদা থৌরম অমদা ঐহাক্না অনৌবা মেদিকেল কোলেজ উত্তর প্রদেশতা খুৎশিন্নবগী খুদোংচাবা ফংজখি। মসিনা লায়রবা, দালিত, শোত্থরবা-নৈহৎপীরবা-খুদোংচাবা ফংদ্রবা পুর্ভঞ্চল অমসুং য়ু.পি. পুম্বগী মীয়ামদা চাউনা কান্নবা ফংহল্লগনি, অসিগুম্বা খুন্নাই অসিগী শরুক পুম্নমক্না অতোপ্পা শহরশিংদা অচৌবা হোস্পিতালশিংগীদমক কোইচেন চেন্নবা হন্থহল্লগনি।
মরুপশিং,
ৱাখলদা সমস্যা অমা লৈ -
মুক্তি জন্ম মহি জানি, জ্ঞান খানিঅঘ হানি কর।
জহ বস সম্ভু ভৱানি, সো কাসী সৈ কস না।।
হায়বদি, কাশীদা শিব অমসুং শক্তি লৈ। লৌশিংগী পুখৈ ওইরিবা কাশী অসিনা ঐখোয়বু অৱা অনা অনিমক্তগী কোকপী। হকশেলগী মরী লৈনবা অসিগুম্বা অচৌবা থৌরাং অমা, লাইনা-তিন্না অমসুং অৱাং-অনাশিংদগী ঙাকথোক্নবা অসিগুম্বা অচৌবা ফিরেপ অমা থবক ওইনা ওন্থোক্নবা কাশীদগী হেন্না ফবা মফম অমা লৈগদ্রা? কাশীগী ইচিল-নাওশিং ঙসি প্লেতফোর্ম অসিদা অচৌবা থৌরম অনি পাঙথোক্লি। ভারত সরকারগী অমসুং ভারত পুম্বগী লুপা করোর লিশিং ৬৪ হেনবা থৌরাং হৌদোকপগী থৌরম অসি কাশীগী শেংলবা লমদম অসিদা ঙসি পাঙথোক্লি। অমসুং অনিশুবদা, কাশী অমসুং পুর্ভঞ্চলগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লুপা করোর লিশিং কয়াগী থৌরাং হৌদোকখি অমসুং অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রগনা অহানবগী থৌরম অমসুং হৌজিক পাঙথোক্লিবা থৌরম অসি পুল্লগা ঙসো মফম অসিদা লুপা করোর লিশিং ৭৫রোমগী থৌরাং পাইখৎনবা ৱারেপ লৌখি নত্ত্রগা হৌদোকখি হায়না ঐহাক্না থমজগে। কাশীদগী হৌদোক্কদবা স্কীম অসিদা মহাদেবকী থৌজালসু য়াওরি। অমসুং মহাদেবকী থৌজাল ফংলবদি মদু য়াইফবা ওই অমসুং মাইপাকপা ওই। অমসুং মহাদেবকী থৌজাল ফংলবদি অৱা-অনাদগী কোকপা হায়বা অসি মহৌশানি।
মরুপশিং,
ঙসি য়ু.পি. য়াওনা লৈবাক পুম্বগী হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, তুংলমচৎতা লাইচৎ থোরকপা মতমদা ঙাকথোক্নবা অৱাংবা থাক্তা ঐখোয়না শেম-শাদুনা লৈনবা, ঐখোয়গী হেল্থ সিস্তেম অসি খুঙ্গংদগী ব্লোক লেবেলদা য়ৌহনদুনা থাজবা হেনগৎনবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা ঙসি ঐহাক্না কাশীদগী লুপা করোর লিশিং ৬৪গী পি.এম. আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন জাতি মীয়ামদা খুৎশিন্নবা খুদোংচাবা অমা ফংজরে। ঙসি কাশীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা লুপা করোর ৫০০০গী প্রোজেক্তশিংবু হৌদোকচখ্রে। মসিদা ঘাতশিং শেমগৎনবা, গঙ্গা অমসুং ৱরুনা লুনানহন্নবা, থোংশিং, পার্কিংগী মফমশিং শেমগৎনবা, বি.ঐচ.য়ু.দা খুদোংচাবশিং ফংহনবগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া য়াওরি। হরাও-কুহ্মৈগী মতম অসিদা পুন্সিবু নুংঙাইনবা, হকচাং ফানা অমসুং য়াইফ নুংঙাইনা লৈনবা চাউখৎ-থৌরাংগী কুহ্মৈ অসি কাশীদা পাঙথোক্লি, নাকল অমরোমদা মসি লৈবাক মীয়ামদা অনৌবা ইনোৎ, অনৌবা থৌনা, অনৌবা থাজবা পীরি। মসিগীদমক ঙসি কাশী য়াওনা কাশীগী লম অসিদগী ইরৈবাকচা করোর ১৩০, ভারতকী কাচিন কোয়া খুদিংদা লৈরিইবা, ভারতকী খুঙ্গংদগী শহর ফাওবা, ঐহাক্না মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি!
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গী মফম অসিদা হকশেল অসি খোঙথাং খুদিংদা য়াম্না মরু ওইনা লৌনৈ। হকচাং ফনা থম্বা ঙম্নবা শেল থাদবা অসি মতম চুপ্পদা অফবা ইনভেস্তমেন্ত অমা ওইনা লৌনৈ। অদুবু নীংখা তম্লবা মতুং শাংলবা মতম অসিদা হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা লৈবাক অসিনা মীৎয়েং চংফম থোকপা অদু চংদনা লাকখি। মতম শাংনা লৈবাক অসিদা পাল্লকখিবা সরকারশিংনা লৈবাক অসিগী হেল্থকিয়র সিস্তেমগী অপুনবগী চাউখৎ থৌরাং পুরকপগী মহুৎ খুদোংচাবশিং অমত্তা ফংদনা লৈরকখি। খুঙ্গংদা হোস্পিতাল অমত্তা লৈরমখিদে, হোস্পিতাল লৈতবনা লায়েংবীনবা অমত্তা লৈরমখিদে। ঐখোয়না ব্লোক্তা লৈবা হোস্পিতালদা চৎলুবা মতমদা তেস্ত তৌনবগী খুদোংচাবা লৈরমখিদে। করিগুম্বা তেস্ত তৌরবসু, রিজলশিংগী মতাংদা চম্মনবা পোকখি, মদু কয়াম মরিক চুম্মি হায়বগী মতাংদা চীংনবশিং পোকখি, ঐখোয়না দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালদা লাকপা মতমদা মসু অরু অনাবনি অমদি সর্জরী মথৌ তাই হায়বা খঙবা ঙমখি। অদুবু তৌগদৌরিবা সর্জরী অসিগী খুদোংচাবদি অমত্তা লৈখিদে অদুনা অচৌবা হোস্পিতালশিংদা চৎপা তাখি, অচৌবা হোস্পিতালদদি মী য়াম্না চিল্লি, মতম শাংনা ঙাইবা তাই। অনাবা অমদি মহাক্কী ইমুং-মনুংনা অসিগুম্বা মান্নবা ফীভমশিং মায়োক্নবা ঐখোয়না উবা ফংখ্রে। পুন্সিদা অৱাবা থেংনবা তাখি মসিনা মরম ওইরগা অনাবা অদুসু শরুক কয়া হেঞ্জিনখি, মসিগী মথক্তা মখোয়গী মথক্তা শেলগী পোৎলুম অদুনা তোঙান্না পুবা তাখি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী হেল্থকিয়র সিস্তেমদা লৈরিবা অচৌবা অৱাৎপা অসিনা লায়রবা অমদি মিদল ক্লাসশিংগী মরক্তা লায়েংবগী মতাংদা লোইনাইদ্রবা অৱা পোৎলুম অমা পীরি। লৈবাক অসিগী হেল্থকিয়র সিস্তেমদা লৈরিবা খুদোংচাদবশিং অসি কোকহন্নবা লম্বী আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন অসিনা ওইরগনি। ঐখোয়গী হেল্থ সিস্তেম অসু তুংলমচৎতা লাইচৎ অমা হেক্তা থেংনবা ঙম্নবা শেম-শাদুনা লৈনবা ঙসি শেমগৎলি। লাইনাশিং ঙন্না খঙদোকপা ঙম্নবা হোৎনরি, ইনভেস্তিগেসন চত্থবদা থেংথবা তৌহল্লোই। মসিগী পান্দমদি মথংগী চহি ৪-৫ অসিদা লৈবাক অসিদা খুঙ্গংদগী ব্লোক, ব্লোক্তগী জিলা, জিলাদগী রিজনেল অমসুং রিজনেলদগী জাতিগী থাকশিংদা ক্রিতিকেল হেল্থকিয়র নেতৱর্ মপাঙ্গল কনখৎহনবনি। মরু ওইনা ঐখোয়গী চীং অমদি অৱাং-নোংপোক থংবদা লৈরিবা রাজ্যশিং, হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা অৱাৎপা লৈরিবা মফমশিং অসিদা হেন্না মীৎয়েং চংগনি। উত্তরাখন্দ অমদি হিমাচল গুম্বদা।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী হেল্থ সেক্তরদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা অৱাৎপশিং অসি মেনখৎনবা আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী অচৌবা হীরম ৩ লৈ। অহানবা অসিনা দাইগ্নোস্তিক্স অমসুং লায়েং চত্থনবা খুদোংচাবশিং নীংথিনা লৈহনবগা মরী লৈনৈ। মসিগী মখাদা হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং অসি খুঙ্গংশিং অমসুং শহরশিংদা হাংলি, মসিদা লাইনাশিং ঙন্না খঙদোকপগী খুদোংচাবা ফংহল্লগনি। সেন্তরশিং অসিদা লেম্না মেদিকেল কন্সলতেসন ফংবা, লেম্না তেস্ত তৌবা, লেম্না হীদাক-লাংথক ফংহনবা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। করিগুম্বা লাইনা অসি মতম চানা খঙদোক্লবদি লাইনা অসি হেন্না শোকচিনবগী চাং হন্থহনগনি। অরুবা অনাবশিংগী ওইনা জিলা ৬০০তা অনৌবা ক্রিতিকেল কিয়রগা মরী লৈনবা বেদ লিশিং ৩৫ জিলা ৬০০তা লৈহল্লি অমসুং জিলা ১২৫তা রিফরেল ফেসিলিতীশিং লৈহল্লগনি। জাতিগী থাক্তা ত্রেনিং অমসুং অতৈ কেপাসিতী বিল্দিংগীদমক সেন্ত্রেল হোস্পিতাল ১২দা মথৌ তাবা ফেসিলিতীশিং লৈহন্নবা থবকসু পাইখৎলি। স্কীম অসিগী মখাদা সর্জরীগা মরী লৈনবা নেতৱর্ক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রাজ্যশিংদা পুং ২৪ মথৌ তৌগদবা ইমর্জেন্সী ওপরেসন সেন্তর ১৫ লৈহল্লগনি।
মরুপশিং,
স্কীম অসিগী অনিশুবা হীরম অসিনা লাইনাশিং দাইগ্নোসিস তৌনবগী তেস্তিং নেতৱর্কশিংগা মরী লৈনৈ। মিসন অসিগী মখাদা লাইনাশিংগী দাইগ্নোসিস তৌনবা, মখোয়বু মোনিতর তৌনবা মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎকনিলৈবাক অসিগী জিলা ৭৩০দা ইন্তিগ্রেতেদ পব্লিক হেল্থ লেব লৈহল্লগনি অমসুং ব্লোক লিশিং ৩দা ব্লোক পব্লিক হেল্থ য়ুনিত লৈহল্লগনি। নেতৱর্ক অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রিজনেল নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোল ৫, মেত্রোপোলিতেন য়ুনিত ২০ অমসুং বি.এস.এল. লেব ১৫ লৈহল্লগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
অহুমশুবা হীরম অসি লাইচৎশিং স্তদী তৌনবা হৌজিক লৈরিবা রিসর্চ ইন্তিত্যুসনশিং অসি পাকথোক-চাউথোকহনবনি অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবনি। হৌজিক লৈবাক অসিদা ভাইরেল দাইগ্নোস্তিক অমসুং রিসর্চ লেব ৮০ লৈ। মখোয় অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। লাইচৎশিংদা বাইওসেফতী লেবেল-৩ লেবশিং মথৌ তাই। অসিগুম্বা লেব ১৫ মথৌ তৌহল্লগনি। মসিগী মথক্তা লৈবাক অসিদা অনৌবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ভাইরোলোজী ৪ অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ফোর ৱান হেল্থ অমা লিংখৎলি। রিসর্চকী নেতৱর্ক অসি দবল্যু.ঐচ.ও.গী রিজনেল রিসর্চ প্লেতফোর্ম ফোর সাউথ এসিয়ানাসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মসিনা তাকপদি পি.এম. আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী খুত্থাংদা লায়েংবদগী হৌরগা ক্রিতিকেল রিসর্চ ফাওবদা লৈরিবা সর্ভিসশিংগী অপুনবা ইকোসিস্তেম অমা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া থুংনা শেমগৎলগনি।
মরুপশিং,
তশেংবদি থবক অসি দিকেদ কয়াগী মমাংদা তৌফম থোকপনি। অদুবু ঐহাক্না ফীভম অসি কমদৌবগে হায়বগী মথৌ তাদে, ঐখোয়না হৌখিবা চহি ৭ অসিদা লেপ্তনা ফগৎহন্নবা থবক পাইখৎতুনা লাকখি অদুবু হৌজিক্তি এগ্রেসিব এপ্রোচকা লোয়ননা থবক অসি য়াম্না চাউনা পাইখৎপা মথৌ তারে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক্না দিল্লীদা লৈবাক পুম্বগীদমক খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক শিনবা থুংবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোগ্রাম, গতি শক্তি হৌদোকপা অদোম্না উবীরম্লগনি। ঙসি অনিশুবা ওইনা লৈবাক অসিগীদমক কাশীগী লমদম অসিদগী হকশেলগীদমক, লাইনাশিংদগী ঙাকথোক্তুনা লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক মশা-মউ ফনা থম্নবা অচৌবা মিসন অমগা লোয়ননা হকশেকগীদমক লুপা লিশিং ৬৪ খক্তা চংদুনা হৌদোক্কদৌরি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎপা মতমদা মসিনা হেল্থ সর্ভিস ফগৎহনবতা নত্তনা থবক ফংনবগী ফীভম অমসু ওইহল্লি। স্কীম অসিগী খুত্থাংদা দোক্তরশিং, পেরামেদিকশিং, লেব, ফার্মাসী, শিৎ-শেংবগী, ওফিস, ত্রেবেল-ত্রান্সপোর্ত, চান্না থক্নবা অসিগুম্বগী থবক কয়া পীরগনি। করিগুম্বা অচৌবা হোস্পিতাল অমা শাবা মতমদা শহর পুম্বনা মফম অদুদা লাক্তুনা লৈবা ঐখোয়না উবা ফংখ্রে। মসিনা হোস্পিতালগা মরী লৈনবা থবক-থৌরমশিংগী হিংনবগী লম্বীগী তুংনফম ওই। মসিনা অচৌবা শেন্মীৎলোনগী থবক-থৌরমগী তুংনফম ওই। মসিনা মরম ওইরগা আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন অসি শেন্মীৎলোন অমদি মরোমদোম লেপচনবগী পাম্বৈ অমা ওইরি। মসি হোলিস্তিক হেল্থকিয়ত অমগী পাইখৎপা খোঙথাংশিংগী শরুক অমনি। হোলিস্তিক হেল্থকিয়র হায়বদি মীপুম খুদিংদা হোংনা এক্সেসিবল ওইহনবনি। হোলিস্তিক হেল্থকিয়র হায়বদি হেল্থ লোয়ননা ৱেলনেসতা মীৎয়েং চংবা হায়বনি। স্বছ ভারত মিসন, জল জীবন মীসন, উজ্বালা, পোসন অভিয়ান, মিসন ইন্দ্রাধানুশকুম্বা স্কীমশিংনা লাইনশিংদগী মীওই করোর কয়াগী পুন্সি কনখি। আয়ুশ্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা লায়রবা মীওই করোর ২দগী হেনবনা লেম্না লায়েংবা ফংখি অমসুং আয়ুশ্মান ভারত দিজিতেল মিসনগী খুত্থাংদা হকশেলগা মরী লৈনবা ইসু কয়ামরুম কোকহনখ্রে।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গী মমাংদা চহি কয়া সরকার পাইরম্বশিংনা হেল্থকিয়র অসি শেল তান্নবা, স্কেমশিং চত্থনবা পাম্বৈ অমা ওইরমখি। লায়রবশিংগী অৱাবশিং উরবসু মখোয়না মদুদগী নাথৈদুনা চেল্লি। ঙসি কেন্দ্র অমদি রাজ্যদা লায়রবশিং, নমথবীরবা, হন্থনা য়েংবীরবা, শোত্থরবা, মিদল ক্লাস পুম্নমক অসিগী অৱাবা খঙবীবা সরকার অমা লৈরে। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা হেল্থ ফেসিলিতীশিং অসি ফগৎহন্নবা অয়ুক অমদি নুমিদাং হোৎনরি। মমাংদা মীয়ামগী শেল অসি স্কেমশিংদা শীজিন্নরম্মি, অসিগুম্বা মীওইশিং অসিগী শেনখাওদা চংলমখি, ঙসিদি শেল অসি অচৌবা প্রোজেক্তশিংদা থাদরি। মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিনা পুৱারীদা খ্বাইদগী চাউবা লাইচৎ মায়োক্নবগা লোয়ননা আত্মনির্ভর ভারত অমা ওইনবা লুপা করোর লাখ কয়াগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি।
মরুপশিং,
মেদিকেল ফেসিলিতীশিং হেনগৎহন্নবা দোক্তরশিং অমসুং পেরামেদিকেল স্তাফকী মশিং অসিসু চপ মান্ননা খোঙজেল য়াংনা হেনগৎহনবা য়াম্না মথৌ তাই। য়ু.পি.দা খোঙজেল য়াংনা অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং হাংলকপগা লোয়ননা মেদিকেল সীতশিং অমসুং দোক্তরশিংগী মশিংদা চাউনা কান্নবা অমা ওইরগনি। সীতশিং হেন্না লৈরকপনা মরম ওইরগা লায়রবা মমা-মপাশিংগী মচাশিংনা হৌজিক দোক্তর অমা ওইবগী মঙলান শাগৎচবা অমদি থুংহনবা ঙম্লগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক অসিনা নীংখা তম্লবা মতুং চহি ৭০ অসিদা মেদিকেল কোলেজশিংদগী পুথোকখিবা দোক্তরশিংগী মশিংদগী মথংগী চহি ১০-১২দা লৈবাক অসিদা লৈগদবা দোক্তরগী মশিংনা হেল্লগনি। লৈবাক অসিদা মেদিকেলগী লমদা থবক কয়াম তৌরি হায়বা অদোম্না খন্থদুনা য়েংবীয়ু। দোক্তরশিংগী মশিং হেনগৎলক্লবা মতমদা লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া খুদিংদা দোক্তরশিং লায়না ফংলগনি। মসি অৱাৎপশিং মেনখৎতুনা অনীংবা খুদিংমক থুংহন্নবগী মাইকৈদা অয়ুক নুমিদাং খাইদনা চংশিল্লিবা অনৌবা ভারত অদুনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মমাংদা লৈবাক অসিদা নত্ত্রগা উত্তর প্রদেশতা করিগুম্বা মসিগী মওংদা থবক পাইখৎলম্বা তারবদি, ঙসি কাশীগী ফীভম অসি করম তৌরমগনি? মখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী অরিবা শহর, ভারতকী কলচরেল হেরিতেজকী খুদম ওইরিবা কাশী অসি মথন্তা হুন্দোক্তুনা থমখি। চোন্থদুনা লৈরিবা ইলেক্ত্রিক ৱায়রশিং, শেম্বীদ্রবা লম্বী, ঘাতশিং অমসুং গঙ্গা মৈয়াগী ফত্ত্রবা ফীভম, জাম, পুলুসন, খুদোংচাদবশিং অদুমক হোংদ্রি। ঙসি কাশীগী থমোয় অসি হোংদ্রি, ৱাখল হোংদ্রি অদুবু হকচাং অসি ফগৎহন্নবা থমোয় শেংনা হোৎনরি। বরানাসিদা হৌখিবা চহি ৭তা পাইখৎখিবা থবক অসি মমাংগী দিকেদ কয়াদা অমুক্তা পাইখৎখিদ্রি।
ইচিল-ইনাওশিং,
রিং রোদ লৈরমদ্রিঙৈ চহি কয়াগী মমাংদা কাশীদা থোক্লম্বা জামগী ফীভম অদোম্না উবীখ্রে। ‘নো এন্ত্রী’ অসি হাংলকপা ঙাইবা অসি বনারসকী মীয়ামগী হৈনবী অমা ওইখি। হৌজিক্তি রিং রোদ শেম্লকপনা প্রয়াগরাজ, লখনৌ, সুল্তানপুর, আজমগর, গাজিপুর, গোরাখপু, দিল্লী, কোলকাতা, অদোম্না মফম অমা হেক্তা চৎনীংলকপা মতমদা শহর অসিদা লাক্তুনা মীয়ামদা খুদোংচাদবা থোকহনবগী মথৌ তাররোই। মসিতা নত্তনা রিং রোদ অসি হৌজিক বির্নোনদগী ঘাজিপুর ফাওবা লেন-মরিগী নেস্নেল হায়ৱে অমনা শম্নহনখ্রে। তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা রোদ সর্ভিস ফেসিলিতীশিংসু লৈহনখ্রে। মসিনা খুঙ্গং কয়া লোয়ননাপ্রয়াগরাজ, লখনৌ, গোরাখপুর অমসুং বিহার, নেপালদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা খুদোংচাহল্লে। মসিনা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা লায়হনবতা নত্তনা বিজিনেস থৌগৎলগনি অমসুং ত্রান্সপোর্তকী মমলসু হন্থহল্লগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
লৈবাক অসিদা দেদিকেতেদ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎত্রিফাওবা চাওখৎপগী খোঙজেল অসি মপুং ফারোই। ভরুনা তুরেলদা থোং অনি শাখিবগা লোয়ননা খুঙ্গং কয়াগী মীওইশিংনা সহরদা লাইনা চৎপা য়ারে। মসিনা প্রয়াগরাজ, ভাদোহি অমসুং মির্জাপুরদগী মীয়াম্না এয়র্পোর্ত চৎপদা চাঊনা খুদোংচাবা ফংলগনি। কার্পেত ইন্দস্ত্রী তৌরিবা মরুপশিংনসু কান্নবা অসি ফংলগনি অমসুং মা বিদ্যভাসিনি খুরুম্বা চৎকদবা লাইনিংবশিংনা এয়র্পোর্ততগী মির্জাপুর তম্না দাইরেক্ত ওইনা চৎপদসু কান্নবা ফংগনি। সহর অসিগী মনুংদা অমসুং অকোয়বদা লৈরিবা মীয়াম্না খুদোংচানবা লম্বী, থোং, পার্কিং লোতশিংগুম্বগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়ামরুম ঙসিদি কাশীদা লৈরিবা মীয়ামগীদমক্তা কত্থোকচরে। রেলৱে স্তেসন্দা লৈরিবা মোর্দর্ন এক্সিক্যুতিব লোঞ্জ অসিনা মখাতানা পেসেঞ্জরশিংদা খুদোংচাবা হেনগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
গঙ্গা শেংদোক্নবা অমসুং তরু তনান্না থম্নবা হৌখিবা চহিশিংদা থবক কয়ামরুম পাইখৎখ্রে, মসিগী ফল অদু ঙসিদি ঐখোয়না উবা ফংলে। য়ুমথোংশিংদগী অমোৎপা ঈশিং অদু গঙ্গাদা তাদনবা লেপ্পা লৈতনা থবক কয়ামরুম পাইখৎলি। হৌজিক্তি দ্রেন ৫দগী চেন্থরকপা সিৱেজশিং ত্রিৎ তৌনবা মোরদর্ন ত্রিৎমেন্ত প্লান্ত অমা রামনগরদা মথৌ তৌবা হৌরে। মসিনা মরম ওইরগা অকোয়বদা লৈরিবা মীওই লিশিং ৫০ হেনবনা হকথেংননা কান্নবা ফংখ্রে। গঙ্গা খক্তা নত্তনা ভরুনাসু লু-নান্না থম্নবা অহেনবা মীৎয়েংগা লোয়ননা থবক পাইখৎলি। মতম কুইনা মীরাইবীদুনা লৈরম্লবা ভরুনা অসি মুৎখিগদবগী ফীভমদা লৈরে। ভরুনা কন্নবা চেনেল্লাইজেসন প্লান অসি পাইখৎপনি। ঙসিদি ভরুনাদা অরুবা ঈশিং য়ৌরক্লে, অপীবা অমসুং অচৌবা দ্রেন ১৩সু ত্রিৎ তৌরি। ভরুনাগী তোর্বান অনিমক্তা খোঙলম্বীশিং, রেলিংশিং, লাইতিং, পক্কা ঘাত, স্তিয়রশিংগুম্বা ফেসিলিতী কয়ামরুম শেমগৎপা লোইরে।
মরুপশিং,
কাশী অসি লাইনিং লাইশোলগা লোয়ননা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোনগী য়াম্না মরুওইবা সেন্তর অমনি। কাশী য়াওনা পুর্বাঞ্চলগী মফম খুদিংমক্কী লৌমীশিংগী পোত্থোকশিং লৈবাক অসিগী খৈথেলশিংদা অমসুং মাপান্দা য়ৌহন্নবা হৌখিবা চহিশিং অসিদা ফেসিলিতী কয়ামরুম শেমগৎলে। পেরিসেবল কার্গো সেন্তরশিংদগী পেকেজিং অমসুং প্রোসেসিং ফাওবগী মোরদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং মফম অসিদা দিবেলপ তৌরি। মসিগী ইপিসোদ অসিদা লাল বাহাদুর শাস্ত্রী উহৈ অমসুং মনা-মশিংগী কৈথেল মোরসর্নাইজ তৌখি, মসি শেমগৎখিবা অসিনা লৌমীশিংদা খুদোংচাবা কয়ামরুম ফংহল্লগনি। শহনশাহপুরদা বাইও-সি.এন.জি শেমগৎখিবা অসিনা বাইওগ্যাসসু ফংহল্লগনি অমসুং লৌমীশিংদা ওর্গানিক্কী ওইবা হার মেত্রিক তোন লিশিং কয়ামরুম ফংহল্লগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
করিগুম্বা হৌখিবা চহিশিং অসিদা কাশীগী মরুওইবা মাই পাকপশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবদি বি.ঐচ.য়ু.না গ্লোবল এক্সিলেন্সকী মাইকৈদা খুমাং চাওশিল্লকপা অসিনি। ঙসিদি বি.ঐচ.য়ু.দা তেক্নোলোজীদগী হৌরগা হকশেল ফাওবগী মমাংদা লৈরমদবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। লৈবাক অসিগী মফম কয়ামরুমদগী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা মফম অসিদা মহৈ তম্নবা লাক্লি। মহৈরোয় চা কয়াগী মফম অসিদা শারিবা রেসিদেন্সিএল ফেসিলিতীশিং অসিনা নহা ওইরিবা ময়ামবু ফগৎহনবদা মতেং পাংলগনি। নুপী মহৈরোয় চা কয়াগী অখন্ননা শারিবা হোস্তেল ফেসিলিতী অসিনা মালভিয়াজীগী তুংগী ওইবা থৌরাং অদু খংনবা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি। ইচানুপীশিং আৱাংবা অমসুং মোরদর্ন এজুকেসন ফংহন্নবা মসিনা মখোয়না মংজরিবা মংলান অদু ফংনবা ঐখোয়গী ৱারেপ অদু উবা ফংহল্লগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
মসিগী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত খুদিংমক অসিনা মীপান তাংদনবা ঐখোয়গী ৱারেপ অদুগী মশক তাক্কদৌরিবনি। কাশী অমসুং মসিগী অকোয়বদা লৈরিবা মফমশিং অসি মশক নাইরবা ক্লে আর্তিস্তশিং, ক্রাফমেন অমসুং মশক থোকপা ফীরোল পুথোক্লিবা ৱীভরশিংগীদমক মমিং চৎলি। সরকারগী থৌরাংশিংনা মরম ওইরগা বরানাসিদা হৌখিবা চহি ৫ অসিদা খাদি অমসুং অতোপ্পা লশিংগী ইন্দস্ত্রীগী পোত্থোকশিংগী পুথোকপগী চাংদা চাদা ৬০ হেনগৎলকপা অমসুং য়োনবগী চাংদা চাদা ৯০ হেনগৎখ্রে। মরম অদুনা মফম অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্কী পুক্নিং ঐহাক্না চিংশিনজরি মদুদি লাক্কদৌরিবা দিৱালি অসিদা হায়রিবা মীওইশিং অসিগী দিৱালিসু ঐখোয়না পাঙথোকহনগদবনি। ঐখোয়গী য়ুম-কৈ লৈতেংবদগী হৌরগা ফীরোল অমসুং দিৱালিগী দিয়াশিং ফাওবা ঐখোয়না ভোকেল ফোর লোকেল ওইগদবনি। ধান্তেরাসতগী দিৱালি ফাওবা অদোম্না লোকেল পোৎ-চৈ কয়ামরুম লৈরবদি মীপুম খুদিংমক্কী দিৱালি অসি হরাউ-তয়াম্বনা থল্লগনি। অদুগা ঐহাক্না ভোকেল ফোর লোকেলগী মতাংদা হায়বা মতমদা ঐখোয়গী তি.ভি.দা লৈরিবা মীয়াম্নসু লৈবাক্কী থাউমৈশিং খক্তমক উৎলি। ভোকেল ফোর লোকেল হায়বসি ইচিল ইনাওশিং থাউমৈ খক্তদা লোইবা নত্তে, ঐহাক্কী ইরৈচাশিংগী হুমাং মমলনা শাজরবা পুথোকপা খুদিংমক, ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী লৈহাওদগী পুথোকপা খুদিংমক অসি ঐগী ৱাখল্লোন্দা ভোকেল ফোর লোকেলনি। অদুগা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা পুথোকচবা পোৎলমশিং লৈবা হৌখ্রবদি পুথোকপসু হেনগৎলগনি, থবক পীবসু হেনগৎলগনি, খ্বাইদগী লাইরবা মীওইশিংসু থবক ফংলগনি অমসুং মসিগী থবক অসি ঐখোয় পুন্না পাংথোকপা য়াগনি, মীয়াম পুম্নমক্না হোৎনবগা লোয়ননা অচৌবা অহোংবা অমা ঐখোয়না পুরকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক পুম্ববু আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী অমসুং কাশীবু দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়ামরুমগীদমক হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। লাক্কদৌরিবা হরাউ কুহ্মৈশিং অসিগীদমক পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি, খুমরুমজরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at launch of PM Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission in Varanasi
25 OCT 2021 5:41PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
May I start with your permission! Greetings to all the brothers and sisters of Kashi, the holy land of Har Har Mahadev, Baba Vishwanath and Mother Annapurna! Happy Diwali, Dev Deepawali, Annakoot, Bhai Duj, Prakashotsav and Chhath to all of you!
Governor of Uttar Pradesh Smt. Anandiben Patel ji, energetic Chief Minister of UP Yogi Adityanath ji, Union Health Minister Mansukh Mandaviya ji, other ministers of the UP government, our colleague at the Centre Mahendra Nath Pandey ji, state ministers Anil Rajbhar ji, Neelkanth Tiwari ji, Ravindra Jaiswal ji, other ministers, our colleagues in Parliament Smt Seema Dwivedi ji and B.P. Saroj ji, Mayor of Varanasi Smt Mridula Jaiswal ji, other public representatives, health professionals associated with district hospitals and medical institutes across the country and my brothers and sisters of Banaras.
The country achieved a major milestone of 100 crore vaccine doses in its fight against the corona pandemic. With the blessings of Baba Vishwanath, the unwavering glory of Maa Ganga and the unshakable faith of the people of Kashi, the campaign of free vaccine for all is progressing with success. I respectfully greet all of you. Sometime back today, I got the privilege of dedicating nine new medical colleges to Uttar Pradesh. This will greatly benefit crores of poor, Dalit-backward-exploited-deprived people of Purvanchal and the entire UP, all sections of society, and they will be spared from the troubles of visiting big hospitals in other cities.
Friends,
There is a verse:
मुक्ति जन्म महि जानि,ज्ञान खानिअघ हानि कर।
जहं बस सम्भु भवानि,सो कासी सेइअ कस न।।
That is, Shiva and Shakti reside in Kashi. Kashi, the powerhouse of knowledge, relieves us from both pain and suffering. Then what better place than Kashi to start such a mega plan related to health and such a huge resolution to get rid of diseases and sufferings? My brothers and sisters of Kashi, two big events are taking place from this platform. First, an Indian government scheme worth more than Rs. 64,000 crores for the entire country is being launched today from the holy land of Kashi. And secondly, projects worth thousands of crores of rupees for the development of Kashi and Purvanchal are being inaugurated. And if we add both these schemes, I can say that projects worth about 75,000 crore rupees are either being launched or dedicated. Mahadev's blessings are also there in these schemes being launched from Kashi. And where there is the blessing of Mahadev, then well-being and success is assured. And when Mahadev's blessings are there, then freedom from suffering is also inevitable.
Friends,
I have had the privilege of dedicating Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission worth Rs. 64,000 crores to the nation from Kashi to strengthen the health infrastructure of the entire country including UP, to prepare ourselves better for the prevention of pandemics in future and to instill confidence and self-reliance in our health system up to the village and block level. Today infrastructure projects worth Rs 5,000 crore for Kashi have also been inaugurated. This includes projects for beautification of the Ghats, the cleanliness of Ganga and Varuna rivers, bridges, parking places and many other facilities in BHU. This festival of development in this festive season from Kashi to make life easy, healthy and prosperous will give new energy, strength and confidence to the entire country. Many congratulations to all the 130 crore countrymen living across the villages and cities, including Kashi!
Brothers and sisters,
Health is considered to be the basic basis of every action in our country. Investing for a healthy body has always been considered a good investment. But for long after independence, not much attention was paid to health facilities. The governments, which ruled for long in the country, neglected instead of developing the country's healthcare system. There was either no hospital in the villages and if there was one then there was no one to treat. There were no facilities for tests in the block-level hospitals. Even if the test was done, there were doubts about its accuracy. Upon reaching a district hospital, one used to be detected with a serious disease that required surgery. Since there were no such facilities for surgery, one had to rush to a bigger hospital which was crowded and there used to be a long waiting period. We are all witness to the fact that the patient and his entire family used to face a host of problems and as a result a serious illness would worsen and entail a financial burden on the poor.
Friends,
The huge gap in our healthcare system created an ever-lasting anxiety among the poor and middle class regarding treatment. The Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission is a solution to these flaws of the country's healthcare system. Our health system is being prepared today so that we are ready and able to deal with any epidemic in future. Efforts are also made that the disease is detected early and there are no delays in the investigation. The goal is to strengthen the critical healthcare network from village to block, district, regional and national levels in the country in the next four-five years. Special focus is on the states which lack health facilities critically, particularly our North East and hilly states like Uttarakhand and Himachal.
Friends,
There are three major aspects of the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission to address the different gaps in the health sector of the country. The first relates to the creation of elaborate facilities for diagnostics and treatment. Under this, Health and Wellness Centers are being opened in villages and cities, where there will be facilities for early detection of diseases. Facilities like free medical consultations, free tests and free medicines will be available in these centers. If the disease is detected in time, then there are less chances of it getting malignant. More than 35,000 new beds will be prepared for the treatment of critical illnesses in more than 600 districts. Referral facilities will be provided in the remaining 125 districts. At the national level, a plan is afoot to develop necessary facilities in 12 central hospitals for training and other capacity building. Under this scheme, 15 emergency operation centers running 24x7 will also be created in the states to strengthen the surgery network.
Friends,
The second aspect of the scheme is related to the testing network for diagnosis of diseases. Under this mission, necessary infrastructure will be developed for the diagnosis and monitoring of diseases. Integrated Public Health Labs will be set up in 730 districts and Block Public Health Units in 3,500 identified blocks in the country. Five Regional National Centers for Disease Control, 20 Metropolitan Units and 15 BSL Labs will further strengthen this network.
Brothers and sisters,
The third aspect of this mission is the expansion and empowerment of epidemic related research institutions. At present, there are 80 viral diagnostics and research labs in the country. These will be improved further. Bio-safety level-3 labs are needed in epidemics. Therefore, 15 such new labs will be made operational. Apart from this, four new National Institutes of Virology and one National Institute for One Health are also being established in the country. The WHO's Regional Research Platform for South Asia will also strengthen this network of research. In short, a complete ecosystem from treatment to critical research will be developed in each and every part of the country through the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission.
Friends,
Well, this should have been done decades ago. But I do not need to describe the situation. We are continuously improving for the last seven years but now it needs to be done on a very large scale and with a very aggressive approach. A few days ago, I launched GatiShakti, a mega nationwide infrastructure program for the entire country, from Delhi. Today this second big mission worth 64,000 crore rupees for health is being launched from the land of Kashi to keep every citizen of the country healthy.
Friends,
When such a health infrastructure is developed, it not only improves the health service, it also creates a complete employment environment. Doctors, paramedics, labs, pharmacies, cleanliness, offices, travel and transport, food outlets and other such jobs are going to be created through this scheme. We have seen that if a big hospital is built, then a whole city settles around it which becomes the center of livelihood for the activities related to the hospital. It becomes the center of great economic activity. Hence, the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission is a medium of health as well as economic self-reliance. This is a part of the efforts being made for holistic healthcare. Holistic healthcare means it should be accessible and affordable to all. Holistic healthcare means where the focus is on health as well as wellness. Swachh Bharat Abhiyan, Jal Jeevan Mission, Ujjwala Yojana, Poshan Abhiyan, Mission Indradhanush, many such campaigns have saved crores of poor of the country from diseases. The Ayushman Bharat scheme has also provided free treatment to more than two crore poor people in the hospitals. Many problems related to treatment are being solved through the Ayushman Bharat Digital Mission.
Brothers and sisters,
For those who were in the government for long before us, healthcare had been a means of earning money and scams. They kept running away from the troubles of the poor. Today there is a government at the Center and in the state which understands the pain of the poor, downtrodden, oppressed, backward, middle class, everybody. We are working round the clock to improve health facilities in the country. Earlier, public money used to go into scams, and to the chests of such people, today money is being spent in mega projects. Therefore, today the country is also dealing with the biggest pandemic in history and is also building infrastructure worth lakhs of crores of rupees for a self-reliant India.
Friends,
While increasing the medical facilities, it is necessary that the number of doctors and paramedical staff is also increased in the same proportion. The speed with which new medical colleges are being opened in UP will have a great impact on the number of medical seats and doctors. Due to the increase in the number of seats, now the child of poor parents will also be able to dream of becoming a doctor and fulfill it.
Brothers and sisters,
The country is going to get many more doctors in the next 10-12 years than the number of doctors in the country in 70 years after independence. You can imagine the kind of work happening in the medical field in the country. When there are more doctors, they will be available easily in every nook and corner of the country. This is the new India which has moved beyond scarcities and is in the process to fulfill every aspiration.
Brothers and sisters,
What would be the situation in Kashi today had the pace of work continued in the same way as in the past in the country or in Uttar Pradesh? They had left the world's oldest city Kashi, a symbol of India's cultural heritage, on its own. Hanging electric wires, patchy roads, the plight of Ghats and the Ganges, jams, pollution, chaos was normal. Today the heart and soul of Kashi is the same, but sincere efforts are being made to improve its body. The amount of work done in Varanasi in the last seven years has not been done in the last several decades.
Brothers and sisters,
You have experienced jams in Kashi over the years in the absence of a Ring Road. Waiting for the opening of 'No Entry' had become a habit of the people of Banaras. Now with the opening of the Ring Road, one need not disturb the people of the city while traveling to Prayagraj, Lucknow, Sultanpur, Azamgarh, Ghazipur, Gorakhpur, Delhi, Kolkata, or anywhere in the country. Moreover, the Ring Road is now connected to the four-lane national highway till Birnon in Ghazipur. There are service road facilities at various places also. This has facilitated the movement in many villages as well as Prayagraj, Lucknow, Gorakhpur, Bihar and Nepal. This will not only make travel easier, business will get a boost and the transport cost will also come down.
Brothers and sisters,
Unless there is a dedicated infrastructure in the country, the pace of development remains incomplete. With the two new bridges on the Varuna River, it has become easier for dozens of villages to travel to the city. This will greatly facilitate the people of Prayagraj, Bhadohi and Mirzapur commuting to the airport. Those associated with the carpet industry will also be benefited. It will also facilitate devotees desiring to visit Maa Vindhyavasini by going to Mirzapur directly from the airport. Several projects related to roads, bridges and parking lots have been dedicated to the residents of Kashi today, which will make life easier in and around the city. The modern executive lounge at the railway station will further enhance the convenience of the passengers.
Friends,
Extensive work has been carried out in the last few years for the cleanliness and purity of Ganga ji, the result of which is in front of us today. Efforts are also being made to ensure that the dirty water from the houses does not enter the Ganges. Now a modern treatment plant has started functioning in Ramnagar to treat sewage flowing from five drains. As a result, more than 50,000 people are getting direct benefit. Along with Ganga ji, Varuna's cleanliness is also being prioritised. Varuna, a victim of neglect for a long time, was on the verge of losing her existence. The channelization plan was worked out to save Varuna. Today clean water is also reaching Varuna and 13 small and big drains are also being treated. Pathways, railings, lighting, pucca ghats, stairs, many such facilities are also being completed on both the banks of the Varuna.
Friends,
Kashi is an important center of spiritual as well as rural economy. Many facilities have been developed in the last few years to ensure the produce of the farmers of entire Purvanchal including Kashi to the markets of the country and abroad. Modern infrastructure from perishable cargo handling centers to packaging and processing has been developed here. As part of this, the Lal Bahadur Shastri Fruit and Vegetable Market has been modernized and renovated, which will be of great help to the farmers. With the construction of the Bio-CNG plant in Shahanshahpur, biogas along with thousands of metric tonnes of organic manure will also be available to the farmers.
Brothers and sisters,
A major achievement of Kashi in the past few years is the progress of BHU again towards excellence in the world. Unprecedented facilities from technology to health are being developed in BHU. Young people from all over the country are coming here for studies. The residential facilities that have been built here for hundreds of students will also prove to be helpful to them. The hostel facilities especially for hundreds of girl students will give further impetus in realizing the vision of Malviya ji. It will help us to realize his vision of providing higher and modern education to the daughters.
Brothers and sisters,
All these development projects are going to realize our resolve of self-reliance. Kashi and the entire region is known for its amazing clay artists, craftsmen and weavers who create magic on cloth. The production of Khadi and other cottage industries in Varanasi has increased by about 60 percent and sales by about 90 percent in the last five years due to the efforts of the government. Therefore, I would urge all the countrymen to take care of the Diwali of these companions as well. We have to be vocal for the local right from the decoration of our houses, to our clothes and Diwali lamps. If you make a lot of local purchases from Dhanteras to Diwali, everyone's Diwali will be filled with happiness. And when I talk about vocal for local, I have seen that our TV media only shows earthen lamps. Vocal for local is not limited only to lamps. It includes all products in which the sweat of my countrymen is there and has the fragrance of the soil of my country. And once it becomes our habit to buy the country-made products, then production will also increase and so will employment and the poorest of the poor will also get work. We can do this together and we can bring a big change with everyone's efforts.
Friends,
Once again, many congratulations to the entire country for the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission and to Kashi for many development projects. Once again many advance wishes to all of you for all the upcoming festivals. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.