ବୟନ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମୋଟ୍‍ ୪୪୪୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦରେ ୭ ଟି ବୃହତ୍‍ ସମନ୍ୱିତ ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପୋଷାକ (ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର) ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଭାରତକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି: ସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତଭୂମି ର୍ନିମାଣ, ସ୍ଥାୟୀ ଶିଳ୍ପାୟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୫ଏଫ୍‍ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ - ଫାର୍ମ ରୁ ଫାଇବର ରୁ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ରୁ ଫ୍ୟାଶନ୍ ରୁ ଫରେନ
ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆକର୍ଷିତ କରିବ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ବଢାଇବା ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ
ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର ପାର୍କଗୁଡିକ ସୂତାକାଟିବା, ବୁଣିବା, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ / ରଙ୍ଗ କରିବା ଏବଂ ମୁଦ୍ରଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ପୋଷାକ ଉତ୍ପାଦନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ବୟନଶିଳ୍ପ ଶୃଙ୍ଖଳା ଚେନ୍‍ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ
ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ସମନ୍ୱିତ ବୟନଶିଳ୍ପ ଶୃଙ୍ଖଳା ଚେନ୍‍ ଶିଳ୍ପର ଲଜିଷ୍ଟିକ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାର୍କରେ ୧ ଲକ୍ଷ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ୨ ଲକ୍ଷ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇ ପାରିବ
ତାମିଲନାଡୁ, ପଞ୍ଜାବ, ଓଡିଶା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଗୁଜୁରାଟ, ରାଜସ୍ଥାନ, ଆସାମ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଭଳି ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି
ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମି ଦ୍ୱାରା ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର ପାର
22 OCT 2021 4:17PM by PIB Bhubaneswar
ବୟନଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୨୧-୨୨ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଘୋଷିତ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ୭ ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର ପାର୍କ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ୨୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୧ ରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବ୍ ସାଇଟ୍: http://texmin.nic.in ରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଉପଲବ୍ଧ ।
ଏହି ଯୋଜନାରେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ବୟନଶିଳ୍ପ ମାନଚିତ୍ରରେ ଦୃଢ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ।
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ୯ ଆଧାରରେ (ସ୍ଥାୟୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ର୍ନିମାଣ, ସ୍ଥାୟୀ ଶିଳ୍ପାୟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା) ରେ ଭାରତକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର ପାର୍କଗୁଡ଼ିକର ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ।
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୫ଏଫ୍‍ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅନୁଯାୟୀ ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର ଅନୁପ୍ରାଣିତ ‘୫ଏଫ୍‍' ଫର୍ମୁଲା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ - ଫାର୍ମରୁ ଫାଇବର; ଫାଇବରରୁ ଫାକ୍ଟ୍ରି; ଫାକ୍ଟ୍ରି ରୁ ଫ୍ୟାଶନ; ଫ୍ୟାଶନରୁ ଫରେନ. ଏହି ସମନ୍ୱିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅର୍ଥନୀତିରେ ବୟନଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପ୍ରତିଯୋଗୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଆମ ପରି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବୟନଶିଳ୍ପ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ । ଭାରତ ସମସ୍ତ ପାଞ୍ଚ ଏଫ୍ରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ।
ଏହି ଯୋଜନା ହେଉଛି ବୟନ ଶିଳ୍ପର ସମଗ୍ର ମୂଲ୍ୟ-ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଇଁ ଏକୀକୃତ ବୃହତ ମ୍ୟାପ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଶିଳ୍ପ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୁବିଧା ବିକାଶ କରିବା । ଏହା ଲଜିଷ୍ଟିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବସ୍ତ୍ରର ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ । ଏହି ଯୋଜନା ଭାରତକୁ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବାରେ, ନିଯୁକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବୟନ ବଜାରରେ ନିଜକୁ ଦୃଢ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ପାର୍କଗୁଡିକ ଏଭଳି ସ୍ଥାନରେ ଅବସ୍ଥିତ ହେବାର ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ବୟନ ଶିଳ୍ପର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଶକ୍ତି ଅଛି ଏବଂ ସଫଳ ହେବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସଂଯୋଗ ରହିଛି ।
୭ଟି ପିଏମ୍‍ ମେଗା ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ରିଜିଅନ୍ ଏବଂ ଆପାରେଲ (ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର) ପାର୍କ ବିଭିନ୍ନ ଆଗ୍ରହୀ ରାଜ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ ନୂତନ / ପୁରାତନ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୟନଶିଳ୍ପ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁବିଧା ଏବଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସହିତ ୧୦୦୦+ ଏକରର ସଂଲଗ୍ନ ବିବାଦମୁକ୍ତ ଜମି ସହିତ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ଥିବା ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବ ସ୍ୱାଗତଯୋଗ୍ୟ ।
ଏକ ନୂତନ ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର ପାର୍କ ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶ ପୁଞ୍ଜି ସହାୟତା ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୩୦% ହେବ, ଯାହାର ସୀମା “୫୦୦ କୋଟି ପୁରାତନ ସାଇଟଗୁଡିକ ପାଇଁ ହେବ, ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପରେ, ବିକାଶ ପୁଞ୍ଜି ସହାୟତା, ବାଲାନ୍ସ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହାୟତା ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୩୦% ବିକଶିତ ଏବଂ ୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିବ । ଏକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ୧୦୦୦ ଏକର ଜମି ଯୋଗାଇଦେବାକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସହାୟତା କରିବେ ।
ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର ପାର୍କରେ ଶୀଘ୍ର ବୟନଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର ପାର୍କକୁ ୩୦୦ କୋଟିର ପ୍ରତିଯୋଗୀତା ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ସହାୟତା (ସିଏସ୍ଏସ୍‌) ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଏକ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏହିପରି ସମର୍ଥନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହାକି ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମର୍ଥନ ଆବଶ୍ୟକ କରେ ।
ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର ପାର୍କ ଏକ ସ୍ପେଶାଲ ପର୍ପସ ଭେଇକିଲ୍‍ (ଏସ୍ପିଭି) ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହେବ ଯାହା ଏକ ସରକାରୀ ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀ (ପିପିପି) ମୋଡରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମାଲିକାନା ରହିବ । ମାଷ୍ଟର ଡେଭଲପର୍ କେବଳ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ପାର୍କର ବିକାଶ କରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ରିହାତି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ବଜାୟ ରଖିବେ । ମାଷ୍ଟର ଡେଭଲପର ବାଛିବାପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମିଳିତ ଭାବରେ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥିର କରିବେ ।
ଏସପିଭି ଯେଉଁଥିରେ କରି ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ରହିଛି, ବିକଶିତ ଶିଳ୍ପ ସ୍ଥାନଗୁଡିକରୁ ଭଡ଼ାରେ କିଛି ଅଂଶ ପାଇବାକୁ ହକ୍ଦାର ହେବ ଏବଂ ପିଏମ୍‍ ମିତ୍ର ପାର୍କକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ସହିତ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଦାନ କରି ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବୟନ ଶିଳ୍ପର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବେ ଏବଂ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବା ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ଯୋଜନାଗୁଡିକର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟତା ଆଧାରରେ ଅନ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡିକ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରାଯାଇ ପାରିବ । ଏହା ବୟନ ଶିଳ୍ପର ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାକୁ ବଢାଇବ, ଏହା ଅର୍ଥନୀତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଆଗକୁ ନେବା ସହିତ ଏହି ଯୋଜନା ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ଚମ୍ପିଅନ୍ସ ଭାବରେ ଉଭା ହେବାକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ବିସ୍ତୃତ ଗାଇଡଲାଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି, ପରେ ଇଚ୍ଛୁକ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରସ୍ତାବମାନ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ ।

Ministry of Textiles
Notification issued for setting up of 7 Mega Integrated Textile Region and Apparel (PM MITRA) Parks with a total outlay of Rs. 4,445 crore.
Envisaged to help India in achieving the United Nations Sustainable Development Goal 9: “Build resilient infrastructure, promote sustainable industrialization and foster innovation”.
Inspired by the 5F vision of Hon’ble Prime Minister - Farm to Fibre to Factory to Fashion to Foreign
World-class industrial infrastructure would attract cutting age technology and boost FDI and local investment in the sector
PM MITRA Parks will offer an opportunity to create an integrated textiles value chain right from spinning, weaving, processing/dyeing and printing to garment manufacturing at 1 location
Integrated Textile Value chain at 1 location will reduce logistics cost of Industry
Intended to generate ~1 lakh direct and2 lakh indirect employment per park
Several states such as Tamil Nadu, Punjab, Odisha, Andhra Pradesh, Gujarat, Rajasthan, Assam, Karnataka, Madhya Pradesh and Telangana have expressed interest
Sites for PM MITRA Parks will be selected by a Challenge Method based on objective criteria
22 OCT 2021 4:17PM by PIB Delhi
The Ministry of Textiles has issued the Notification on 21 October 2021 for setting up of 7 PM MITRA Parks as announced in Union Budget for 2021-22 and approved by the Central Government. The Notification is available on the Ministry’s web-site: http://texmin.nic.in
The scheme aims to realise the vision of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi of building an Aatmanirbhar Bharat and to position India strongly on the Global textiles map.
PM MITRA Parks is envisaged to help India in achieving the United Nations Sustainable Development Goal 9 (“Build resilient infrastructure, promote sustainable industrialization and foster innovation”).
PM MITRA is inspired by the 5F vision of Hon’ble Prime Minister. The '5F' Formula encompasses - Farm to fibre; fibre to factory; factory to fashion; fashion to foreign. This integrated vision will help furthering the growth of textile sector in the economy. No other competing nation has a complete textile ecosystem like us. India is strong in all five Fs.
The scheme is to develop integrated large scale and modern industrial infrastructure facility for entire value-chain of the textile industry. It will reduce logistics costs and improve competitiveness of Indian Textiles. The scheme will help India in attracting investments, boosting employment generation and position itself strongly in the global textile market. These parks are envisaged to be located at sites which have inherent strength for Textile Industry to flourish and have necessary linkages to succeed.
The 7 PM Mega Integrated Textile Region and Apparel (PM MITRA) Parks will be setup at Greenfield / Brownfield sites located in different willing States. Proposals of State Governments having ready availability of contiguous and encumbrance-free land parcel of 1,000+ acres along with other textiles related facilities & ecosystem are welcome.
For a Greenfield PM MITRA park, the GOI Development Capital Support will be 30% of the Project Cost, with a cap of ₹500 Cr. For Brownfield sites, after assessment, Development Capital Support @30% of project cost of balance infrastructure and other support facilities to be developed and restricted to a limit of Rs. 200 Crore. State Government supports will include provision of 1,000 Acre land for development of a world class industrial estate.
Competitiveness Incentive Support (CIS) of ₹300 Crore will also be provided to each PM MITRA park for early establishment of textiles manufacturing units in PM MITRA Park. Such support is crucial for a new project under establishment which has not been able to break even and needs support till it is able to scale up production and be able to establish its viability.
PM MITRA park will be developed by a Special Purpose Vehicle which will be owned by State Government and Government of India in a Public Private Partnership (PPP) Mode. The Master Developer will not only develop the Industrial Park but also maintain it during the concession period. Selection of this Master Developer will happen based on objective criteria developed jointly by State and Central Governments.
SPV in which State Government has majority ownership will be entitled to receive part of the lease rental from developed industrial sites and will be able to use that for further expansion of textiles industry in the area by expanding the PM MITRA Park, providing Skill Development initiatives and other Welfare measures for workers.
Convergence with other Central Government and State Government Schemes is available as per their eligibility under the guidelines of those schemes. This will enhance the competitiveness of the textiles industry, by helping it in achieving economies of scale and will create huge job opportunities for millions of people. Leveraging Economies of Scale, the scheme will help Indian companies to emerge as Global Champions.
The detailed Guidelines for the scheme is under preparation, after which the proposalswill be invited from the willing state governments.