প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ওক্তোবর ২০দা য়ু.পি.দা চৎকনি অমসুং কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গাগনি
পি.এম.না মহাপরিনির্ভানা মন্দিরদা অভিধম্মা নুমিৎ পালন তৌবগী পাঙথোকপা থৌরম অমদা শরুক য়াগনি
পি.এম.না কুশিনগরগী রাজকিয়া মেদিকেল কোলেজকী উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং কুশিনগরদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং হৌদোক্কনি অমদি উরেপ-উয়ুং তমগনি
19 OCT 2021 10:03AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওক্তোবর ২০, ২০২১দা উত্তর প্রদেশতা চৎকনি। অয়ুক্কী পুং ১০ তারকপা মতমদা প্রধান মন্ত্রীনা কুশিনগর এয়রপোর্ত শঙ্গাগনি। মতুংদা অয়ুক পুং ১১:৩০ তারকপা মততমদা মহাপরিনির্ভানা মন্দিরদা অভিধম্মা নুমিৎ পালন তৌবগী পাঙথোকপা থৌরম অমদা শরুক য়াগনি। মসিগী মতুংদা নুমিৎ য়ুংবা মতুং পুং ১:১৫দা প্রধান মন্ত্রীনা কুশিনগরদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাবগী অমদি উরেপ-উয়ুং তম্বগী মীয়ামগী ওইবা থৌরম অমদা শরুক য়াগনি।
কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গাবা
এক্সপোজিসনগীদমক শেংলবা বুদ্ধগী পোৎশকশিং পুরক্কদবা মীওই ১২গী ওইবা হোলি রেলিক এনতোরেজ য়াওনা বুদ্ধিস্ত লম্বোইবা অমসুং দিগ্নিতরী চামা হেনবা শ্রী লঙজকন দেলিগেসন পুবা শ্রী লঙ্কাগী কোলোম্বোদগী হৌদোকপগী ফ্লাইত অমা থুংবগা লোয়ননা কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অসি শঙ্গাগনি। দেলিগেসন অসিদা শ্রী লঙ্কাদা লৈবা বুদ্ধিজমগী নিকাতা (ওর্দর) মরি মক্কী হায়বদি অসগিরিয়া, অমরপুরা, রামন্যা, মালৱত্তা অসিগী অনুনায়ক (দিপুতি হেদশিং) লোয়ননা কেন্দ্র মন্ত্রী নমল রাজাপক্সেনা লুচিংবা শ্রী লঙ্কা সরকারগী মন্ত্রী মঙা য়াওগনি।
কুশিনগর ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অসি লুপা করোর ২৬০ চংনা শাখি। মসিনা লোর্দ বুদ্ধগী মহাপরিনির্ভানা স্থালদা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল পিলগ্রিমশিনা লাকপদা খুদোংচাহল্লগনি অমসুং মসি মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা বুদ্ধিস্ত পিলগ্রিমেজকী শেংলবা খুভমশিং কনেক্ত তৌনবা থৌরাং অমনি। এয়রপোর্ত অসিনা উত্তর প্রদেশ অমসুং বিহাতগী মনাক নকপদা লৈবা জিলাশিংদসু খুদোংচাহল্লগনি অসুং লমদম অসিদা ইনভেস্তমেন্ত তৌরক্নবা অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং থৌগৎনবা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরগনি।
মহাপরিনির্ভানা মন্দিরদা অভিধম্মা নুমিৎ পালন তৌবা
প্রধান মন্ত্রীনা মহাপরিনির্ভানা মন্দিরদা চৎকনি অমদি লোর্দ বুদ্ধগী হিপতুনা লৈরিবা মুর্তিদা অর্চনা অমসুং চীৱর তৌগনি অমসুং বোধি পাম্বীগী উ-চারা অমসু থাগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অভিধম্মা নুমিৎ পালন তৌনবা শিনবা থৌরম অমদা শরুক য়াগনি। নুমিৎ অসিনা বুদ্ধিস্ত লম্বোইবাশিংগীদমক –ৱর্শাৱাস নত্ত্রগা ৱাসা – থা অহুমগী নোং লোইশিনবা নুমিৎ অদু ওইরি, হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা মখোয়না বিহার অমসুং মোনাস্ত্রীগী মফম অমদা লৈদুনা থৌনিজৈ। থৌরম অসিদা শ্রী লঙ্কা, থাইলেন্দ, ম্যান্মার, সাউথ কোরিয়া, নেপাল, ভুতান অমসুং কম্বোদিয়াগী মশক নাইবা লম্বোইবশিং লোয়ননা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী এম্বেসেদরশিংনা শরুক য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতদা লৈবা বদনগর অমসুং অতৈ মফমশিংগী এক্সকাভেৎ তৌখিবা অজন্তা ফ্রেস্কোশিংগী অয়েকপা লাইশিং, বিদ্ধিস্ত সুত্রা কেলিগ্রাফি অমসুং বুদ্ধিস্ত আর্তিফেক্তশিংগী এগজিবিসন অমসু য়েংগনি।
চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকপা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বা
প্রধান মন্ত্রীনা কুশিনগরগী বরৱা জঙ্গলদা মীয়ামগী মীতিন অমদা শরুক য়াগনি। থৌরম অসিদা মহাক্না কশিনগরগী রাজকিয়া মেদিকেল কোলেজকী উরেপ-উয়ুং তমগনি, হায়রিবা অসি লুপা করোর ২৮০ চংনা শাগনি। মেদিকেল কোলেজ অসিদা হোস্পিতাল বেদ ৫০০ লৈগনি অমসুং একাদেমিক সেসন ২০২২-২০২৩দা এম.বি.বি.এস. কোর্সকীদমক মহৈরোয় ১০০দা এদমিসন ফংহনগনি। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১৮০রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত ১২ হৌদোক্কনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি।

Prime Minister's Office
PM to visit UP on October 20 and inaugurate Kushinagar International Airport
PM to participate in an event marking Abhidhamma Day at Mahaparinirvana Temple
PM to lay foundation stone of Rajkiya Medical College, Kushinagar and also inaugurate & lay foundation stone of various development projects in Kushinagar
19 OCT 2021 10:03AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Uttar Pradesh on 20th October, 2021. At around 10 AM, the Prime Minister will inaugurate the Kushinagar International Airport. Subsequently, at around 11:30 AM, he will participate in an event marking Abhidhamma Day at Mahaparinirvana Temple. Thereafter, at around 1:15 PM, the Prime Minister will attend a public function to inaugurate and lay the foundation stone of various development projects in Kushinagar.
Inauguration of Kushinagar International Airport
The inauguration of the Kushinagar International Airport will be marked by the landing of the inaugural flight at the airport from Colombo, Sri Lanka, carrying Sri lankan delegation of over hundred Buddhist Monks & dignitaries including the 12-member Holy Relic entourage bringing the Holy Buddha Relics for Exposition. The delegation also comprises of Anunayakas (deputy heads) of all four Nikatas (orders) of Buddhism in Sri Lanka i.e Asgiriya, Amarapura, Ramanya, Malwatta as well as five ministers of the Government of Sri Lanka led by Cabinet Minister Namal Rajapakshe.
The Kushinagar International Airport has been built at an estimated cost of Rs. 260 crore. It will facilitate domestic & international pilgrims to visit the Mahaparinirvana sthal of Lord Buddha and is an endeavour in connecting the Buddhist pilgrimage holy sites around the world. The airport will serve nearby districts of Uttar Pradesh and Bihar and is an important step in boosting the investment & employment opportunities in the region.
Abhidhamma Day at Mahaparinirvana Temple
Prime Minister will visit the Mahaparinirvana temple, offer Archana and Chivar to the reclining statue of Lord Buddha and also plant a Bodhi tree sapling.
Prime Minister will participate in an event, organised to mark Abhidhamma Day. The day symbolises the end of three-month rainy retreat – Varshavaas or Vassa – for the Buddhist Monks, during which they stay at one place in vihara & monastery and pray. The event will also be attended by eminent Monks from Sri Lanka, Thailand, Myanmar, South Korea, Nepal, Bhutan and Cambodia, as well as Ambassadors of various countries.
Prime Minister will also walk through the exhibition of Paintings of Ajanta frescos, Buddhist Sutra Calligraphy and Buddhist artefacts excavated from Vadnagar and other sites in Gujarat.
Inauguration & laying of Foundation Stone of development projects
Prime Minister will participate in a public function at Barwa Jangal, Kushinagar. In the event, he will lay the foundation stone of Rajkiya Medical College, Kushinagar which will be built at a cost of over Rs 280 crore. The Medical college will have a 500 bed hospital and provide admissions to 100 students in MBBS course in academic session 2022-2023. Prime Minister will also inaugurate & lay the foundation stone of 12 development projects worth over Rs 180 crore.