Ministry of Health and Family Welfare
Health Ministry’s eSanjeevani Registers 1.4 crore consultations
eSanjeevaniAB-HWC has accounted for more than 85 lakh consultations
55,62,897 consultations reported in the eSanjeevaniOPD platform
18 OCT 2021 6:05PM by PIB Delhi
eSanjeevani, India’s leading telemedicine service, under the Union Ministry of Health and Family Welfare, clocked 1.4 crore consultations today. Operating in two variants i.e., eSanjeevaniAB-HWC and eSanjeevaniOPD, this initiative of Government of India has over the time gained immense popularity in being able to deliver healthcare services through digital platforms.
eSanjeevani AB-HWC, a Doctor-to-Doctor teleconsultation system, launched with an intent to alleviate the Urban-Rural divide in terms of health services, works on Hub-and-Spoke Model. The ‘Ayushman Bharat-Health and Wellness Centres’ (HWCs) set up at State Level, act as Spokes, which are mapped with the HUB (comprising MBBS/ Specialty/Super-Specialty doctors) at Zonal level. This enables a patient residing in rural areas to avail quality health services. eSanjeevaniAB-HWC has accounted for 85,02,926 consultations. The rate and pace of the aforementioned Doctor-to-Doctor telemedicine platform is gaining on popularity. 1,55,000 Health and Wellness Centres will be onboarded as spokes by December 2022. Currently, 28,450 HWCs are working as spokes.
eSanjeevani OPD, launched on April 13, 2021, aims to provide safe Doctor-to-Patient consultations. It too has continued to grow in demand as it allows citizens to consult doctors from the comfort and in the confines of their homes, bypassing wait time, travel, risks of infection etc. It is expected that this service will continue to grow. eSanjeevaniOPD platform has effected 55,62,897 consultations. eSanjeevani OPD is available as mobile app for both iOS and android smartphones.
eSanjeevani as a whole is addressing the shortage of doctors and specialists at the ground levels, while also reducing the burden on secondary and tertiary level hospitals. In line with the newly launched Ayushman Bharat Digital Health Mission, this digital initiative aims to constantly improve the digital health infrastructure of the country. Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC), Mohali, which is providing holistic support to the users of the National Telemedicine Service. With the Ministry of Health and Family Welfare, the team at C-DAC Mohali is dedicatedly and continually improving the service by enhancing various aspects of eSanjeevani. A wider and deeper adaptability by all the States and Union Territories is also being ensured.
Leading 10 States in terms of adoption (14507305) of eSanjeevani are Andhra Pradesh (4728131), Karnataka (2573609), Tamil Nadu (1630795), Uttar Pradesh (1413257), Gujarat (511338), Bihar (474959), Madhya Pradesh (471509), West Bengal (460167), Maharashtra (429558), Uttarakhand (286012).
eSanjeevani Consultations
Sr No.
18-Oct-21
TOTAL
eSanjeevaniAB-HWC
eSanjeevaniOPD
INDIA
14507305
8944408
5562897
1
Andhra Pradesh
4728131
4705840
22291
2
Karnataka
2573609
1077884
1495725
3
Tamil Nadu
1630795
134551
1496244
4
Uttar Pradesh
1413257
245515
1167742
5
Gujarat
511338
62300
449038
6
Bihar
474959
449900
25059
7
Madhya Pradesh
471509
465998
5511
8
West Bengal
460167
452162
8005
9
Maharashtra
429558
342683
86875
10
Uttarakhand
286012
662
285350

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হকশেল মন্ত্রালয়গী ই-সঞ্জীবনীদা কন্সলতেসন করোর ১.৪ রেজিস্তর তৌখ্রে
ইসঞ্জীবনি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.দা কন্সলতেসন লাখ ৮৫ হেন্না তৌখ্রে
ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. প্লেতফোর্মদা কন্সলতেসন ৫৫,৬২,৮৯৭ রিপোর্ত তৌরকখ্রে
18 OCT 2021 6:05PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা ভারতকী মাংজিল থারিবা তেলিমেদিসিন সর্ভিস, ইসঞ্জীবনি অসি ঙসি কনসল্তেসন করোর ১.৪ শুখ্রে। মখল অনিদা ওপরেত তৌরিবা হায়বদি ইসঞ্জীবনি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. অমসুং ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি., ভারত সরকারগী থৌশিল অসিনা দিজিতেল প্লেতফোর্মশিংগী খুত্থাংদা হেল্থকিয়র সর্ভিসশিং ফংহনবা ঙম্বদা মতমগা ইরোইননা চাউনা পাম্নবা হেনগৎলকখি।
দোক্তর-তু-দোক্তর তেলিকন্সলতেসন সিস্তেম অমা ওইরিবা ইসঞ্জীবনি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি অসি হেল্থ সর্ভিসেসতা অর্বান-রুরেলদা লৈরিবা খেন্নবা অসি কোকহন্নবা হৌদোকখি অমদি হব-এন্দ-স্পোক মোদেলদা মথৌ তৌখি। ‘আয়ুশ্মান ভারত-হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তরশিং’ (ঐচ.সি.দবল্যু.শিং) অসি রাজ্যগী থাক্তা লিংখৎখি, মসিনা স্পোকস ওইনা মথৌ তৌখি, জোনেল লেবেলদা হবকা (এম.বি.বি.এস/স্পেসিএলিতী/সুপর-স্পেসিএলিতী দোক্তরশিং য়াওবা) লোয়ননা মেপ তৌখি। মসিনা পেসেন্ত অমনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈদুনা ক্বালিতী লৈবা হেল্থ সর্ভিসেস ফংহনবা ঙম্মি। ইসঞ্জীবনি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সিদা কন্সলতেসন ৮৫,০২,৯২৬ শুখ্রে। দোক্তর-তু-দোক্তর তেলিমেদিসিন প্লেতফোর্ম অসি পাম্নবগী চাং অমসুং খোঙজেল হেনগৎলক্লি। ২০২২গী দিসেম্বর ফাওবদা হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর ১,৫৫,০০০না স্পোকস ওইনা মথৌ তৌরগনি। হৌজিক্কি ওইনা ঐচ.দবল্যু.সি. ২৮,৪৫০না স্পোকস ওইনা মথৌ তৌরি।
২০২১গী এপ্রিল ১৩দা হৌদোকখিবা ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. অসিনা দোক্তর-তু-পেসেন্ত কন্সলতেসন পীনবা পান্দম থমখি। মসিসু পাম্নবা হেনগৎলকখি মরমদি ঙাইবগী মতম, চত্থোক-চৎশিন তৌবা, লাইনা লৌনরকপগী খুদোংথিবা পুম্নমক অসি মায়োক্নহনদনা মসিনা প্রজাশিংনা নুংঙাইনা অমসুং মখোয়গী ময়ুমদগী দোক্তরশিং তান্নবা য়াহল্লি। সর্ভিস অসি মখা তানা খুমাং চাউশিল্লক্কনি হায়না পান্নরি। মসিনা প্রজাশিংনা নুংঙাইনা অমসুং মখোয়গী ময়ুমদগী দোক্তরশিং তান্নবা য়াহল্লি, ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. প্লেতফোর্ম অসিদা কন্সলতেসন ৫৫,৬২,৮৯৭ পাঙথোকখ্রে। ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি. অসি আই.ও.এস. অমসুং এনদ্রোইদ স্মার্তফোনশিং অনিমক্রা মোবাইল এপ ওইনা ফংই।
ইসঞ্জীবনি অসি অপুনবা ওইনা গ্রাউন্দ লেবেলশিংদা দোক্তরশিং অমসুং স্পেসিএলিস্তশিংগী অৱাৎপা লৈরিবা অদু কোকহনবা ঙম্মি অমরোমদা সেকেন্দরী অমসুং তর্সিএরী লেবেলগী হোস্পিতালশিংদা পোৎলুম হন্থহল্লি। নৌনা হৌদোকখিবা আয়ুশ্মান ভারত দিজিতেল হেল্থ মিসনগা লোয়ননা দিজিতেল ইনিসিএতিব অসিনা লৈবাক্কী দিজিতেল হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর লেপ্তনা ফগৎহন্নবা পান্দম থমখি। সেন্তর ফোর দিবেলপমেন্ত ওফ এদভান্স কম্প্যুতিং (সি-দেক) মোহালিনা নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিস অসিগী য়ুজরশিংদা হোলোস্তিক সপ্পোর্ত পীরি। হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গা লোয়ননা সি-দেক মোহালিগী তীমনা ইসঞ্জীবনিগী তোঙান-তোঙানবা মওং-মতৌশিং হাপচিন্দুনা সর্ভিস অসি থৱায় য়াওনা অমসুং কন্না হোৎনদুনা ফগৎহল্লি। রাজ্য অমদি য়ুনিয়ন তেরিতোরী পুম্নমক্তা পাকশন্না অমসুং মনুং হঞ্জিন্না য়ৌহন্নবসু হোৎনরি।
ইসঞ্জীবনি পাইখৎপগী মশিংদা(১৪৫০৭৩০৫) মাংজিল থারিবা রাজ্য ১০ অদুদি are অন্ধ্র প্রদেশ(৪৭২৮১৩১), কর্নাতকা (২৫৭৩৬০৯), তামিল নাদু (১৬৩০৭৯৫), উত্তর প্রদেশ (১৪১৩২৫৭), গুজরাত (৫১১৩৩৮), বিহার (৪৭৪৯৫৯), মধ্য প্রদেশ (৪৭১৫০৯), ৱেস্ত বেঙ্গল (৪৬০১৬৭), মহারাস্ত্র (৪২৯৫৫৮), উত্তরাখন্দ (২৮৬০১২) অসিনি।
ইসঞ্জীবনিগী কন্সলতেসনশিং
মশিং
ওক্তোবর ১৯’২১
অপুনবা
ইসঞ্জীবনি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.
ইসঞ্জীবনি ও.পি.দি.
ভারত
১৪৫০৭৩০৫
৮৯৪৪৪০৮
৫৫৬২৮৯৭
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৪৭২৮১৩১
৪৭০৫৮৪০
২২২৯১
২
কর্নাতকা
২৫৭৩৬০৯
১০৭৭৮৮৪
১৪৯৫৭২৫
৩
তামিল নাদু
১৬৩০৭৯৫
১৩৪৫৫১
১৪৯৬২৪৪
৪
উত্তর প্রদেশ
১৪১৩২৫৭
২৪৫৫১৫
১১৬৭৭৪২
৫
গুজরাত
৫১১৩৩৮
৬২৩০০
৪৪৯০৩৮
৬
বিহার
৪৭৪৯৫৯
৪৪৯৯০০
২৫০৫৯
৭
মধ্য প্রদেশ
৪৭১৫০৯
৪৬৫৯৯৮
৫৫১১
৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
৪৬০১৬৭
৪৫২১৬২
৮০০৫
৯
মহারাস্ত্র
৪২৯৫৫৮
৩৪২৬৮৩
৮৬৮৭৫
১০
উত্তরাখন্দ
২৮৬০১২
৬৬২
২৮৫৩৫০