ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଜୟାଦଶମୀର ଶୁଭ ଅବସରରେ ୭ ଟି ନୂତନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନୀର ଉତ୍ସର୍ଗ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିଡିଓ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି
୭ ଟି କମ୍ପାନୀର ସୃଷ୍ଟି ଡକ୍ଟର କାଲାମଙ୍କ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତର ସ୍ପପ୍ନକୁ ଶକ୍ତି ଦେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
ଏହି ୭ ଟି ନୂତନ କମ୍ପାନୀ ଦେଶର ସାମରିକ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ ଆଧାର ଗଠନ କରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
୬୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବରାଦ ମିଳିବା ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡିକରେ ଦେଶର ବଢୁଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି
ଆଜି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ ପାରଦର୍ଶିତା, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି
ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ୩୨୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ମୂଲ୍ୟ ଆମର ଶକ୍ତି ହୋଇଥିବାବେଳେ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଆମର ପରିଚୟ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
15 OCT 2021 12:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସାତଟି ନୂତନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନୀକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ ଅଭିଭାଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜ ନାଥ ସିଂହ ଏବଂ ରକ୍ଷା ରାଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଜୟ ଭଟ୍ଟ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଆଜି ବିଜୟାଦଶମୀର ଶୁଭ ଉତ୍ସବ ତଥା ଏହି ଦିନ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଗୁଳିଗୋଳା ପୂଜା କରିବାର ପରମ୍ପରାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତରେ ଆମେ ଶକ୍ତିକୁ ସୃଷ୍ଟିର ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ଦେଖୁ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମାନ ଆବେଗ ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛି ।
ସେ ଡଃ. ଏପିଜେ ଅବଦୁଲ କଲାମଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ଡଃ. କଲାମ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା କହିଥିଲେ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ର କାରଖାନାର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ୭ ଟି କମ୍ପାନୀ ଗଠନ ତାଙ୍କ ସୁଦୃଢ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଶକ୍ତି ଦେବ । ନୂତନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ବିଭିନ୍ନ ସଂକଳ୍ପଗୁଡିକର ଏକ ଅଂଶ ଯାହାକି ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କାଳ ସମୟରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଢିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା ଏବଂ ଏହି ୭ ଟି ନୂତନ କମ୍ପାନୀ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦେଶର ସାମରିକ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ ଆଧାର ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଭାରତୀୟ ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ର କାରଖାନାର ଗୌରବମୟ ଅତୀତକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡିକର ନବୀକରଣକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ଦେଶର ର୍ନିଭରଶୀଳତା ଦେଖାଦେଇଥିଲା । ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ଏହି ୭ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନୀ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ନୂତନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଆମଦାନୀ ବଦଳାଇବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ । ୬୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଖରିଦ ପାଇଁ ବରାଦ ପାଇବା ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡିକରେ ଦେଶର ବଢୁଥିବା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ନିକଟ ଅତୀତରେ ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସଂସ୍କାରକୁ ସେ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱାସ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଚାଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ମିଶନରେ ଆଜି ବେସରକାରୀ ଏବଂ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ହାତ ମିଳାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡରକୁ ନୂତନ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ଯୁବପିଢୀ ଓ ଏମଏସ୍ଏମଇ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବାବେଳେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡିକରେ ନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଫଳାଫଳକୁ ଦେଶ ଦେଖୁଥିବାର ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ୩୨୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯେ ଆମର କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ କେବଳ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦରେ ପାରଦର୍ଶୀତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହୁଅନ୍ତି । ସେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ମୂଲ୍ୟ ଆମର ଶକ୍ତି, ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଏବଂ ଆମର ପରିଚୟ ହେବା ଉଚିଚ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଯେକୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ର କିମ୍ବା କୌଣସି କମ୍ପାନୀର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡ ମୂଲ୍ୟ ଏହାର ଆରଆଣ୍ଡଡି ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱ ଦ୍ୱାରା ର୍ନିଣ୍ଣୟ କରାଯାଏ । ସେ ନୂତନ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ କେବଳ ଏହାକୁ ଧରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେବେ । ଏହି ପୁନଃ ର୍ନିମାଣ ନୂତନ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକୁ ନୂତନତ୍ୱ ଏବଂ ପାରଦର୍ଶୀତା ପାଇଁ ଅଧିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ନୂତନ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଏହିପରି ପ୍ରତିଭାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପରସ୍ପରର ଗବେଷଣା ଏବଂ ପାରଦର୍ଶିତାକୁ ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ନୂତନ ଯାତ୍ରାର ଏକ ଅଂଶ ହେବାକୁ ସେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏହି ନୂତନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ କେବଳ ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ପାଦନ ପରିବେଶ ନୁହେଁ ବରଂ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତା ମଧ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣରୂପେ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ସରକାର ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଉନ୍ନତ କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ୱାଧୀନତା, ଦକ୍ଷତାବୃଦ୍ଧି, ନୂତନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସମ୍ଭାବନା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କିରବାକୁ ଯୁଦ୍ଧାସ୍ତ୍ର କାରଖାନା ବୋର୍ଡକୁ ଏକ ସରକାରୀ ବିଭାଗରୁ ସାତଟି ୧୦୦% ସରକାରୀ ମାଲିକାନା କର୍ପୋରେଟ୍ ସଂସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ତଦନୁଯାୟୀ ୭ଟି କମ୍ପାନୀ ଗଠନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି: ମୁନିସନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏମ୍ଆଇଏଲ); ଆରମୋର୍ଡ ଭେଇକିଲ୍ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଭିଏଏନ୍ଆଇ); ଆଡଭାନ୍ସ ଉଇପନ ଆଣ୍ଡ ଇକ୍ୟୁପମେଣ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଡବ୍ଲ୍ୟୁଇ ଇଣ୍ଡିଆ); ଟ୍ରୁପ୍ କମ୍ଫଟ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (ଟିସିଏଲ); ଯନ୍ତ୍ର ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ୱାଇଆଇଏଲ୍‍); ଇଣ୍ଡିଆ ଅପ୍ଟେଲ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆଇଓଏଲ୍‍) ଏବଂ ଗ୍ଲାଇଡର୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଜିଆଇଏଲ୍‍) ।

Prime Minister's Office
PM delivers video address at the dedication ceremony of the 7 new Defence Companies on the auspicious occasion of Vijay Dashmi
“Creation of the 7 companies will give strength to Dr Kalam’s dream of strong India”
“These 7 new companies would form a strong base for the military strength of the country in the times to come”
“An order book of more than Rs. 65,000 Cr. reflect the increasing confidence of the country in these companies”
“Today, Defence Sector is witnessing unprecedented transparency, trust and technology-driven approach”
“Our defence export has increased by 325 per cent in last five years”
“While competitive cost is our strength, quality and reliability should be our identity”
15 OCT 2021 12:57PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi delivered video address in an event organized by the Defence Ministry to dedicate the seven new Defence Companies to the Nation. Raksha Mantri Shri Raj Nath Singh and Raksha Rajya Mantri Shri Ajay Bhatt, among others, were present on the occasion.
In his address, the Prime Minister noted the auspicious occasion of Vijay Dashmi today and the tradition of worshiping arms and ammunition on the day. He said, In India, we see power as a medium of creation. He remarked that with the same spirit, the nation is moving towards strength.
He also paid tributes to Dr APJ Abdul Kalam and said that Dr Kalam dedicated his life to the cause of a strong nation and said that Restructuring of Ordnance Factories and creation of 7 companies will give strength to his dream of strong India. New Defence companies are a part of the various resolutions which the nation is pursuing to build a new future for the country during this Amrit Kaal of India’s independence, he added.
The Prime Minister said that the decision of creating these companies was stuck for a long time, and expressed the belief these 7 new companies would form a strong base for the military strength of the country in the times to come. Noting the glorious past of Indian ordnance factories, the Prime Minister commented that upgradation of these companies was ignored in the post-independence period, leading to the country’s dependence on foreign suppliers for its needs. “These 7 defence companies will play a major role in changing this situation”, he said.
He also mentioned that these new companies would play an important role in import substitution, in line with the vision of Atma Nirbhar Bharat. An order book of more than Rs. 65,000 Cr. reflect the increasing confidence of the country in these companies, he added.
He recalled the various initiatives and reforms undertaken in the recent past that have created Trust, Transparency and Technology driven approach in the defence sector like never before. Today private and public sector are working hand in hand in the mission of national security, he added. He cited Uttar Pradesh and Tamil Nadu Defence Corridors as examples of the new approach. He noted as new opportunities are emerging for the youth and MSME the country is seeing the result of policy changes in the recent years. “Our defence export has increased by 325 per cent in last five years”, he added.
He mentioned that it is our target that our companies not only establish expertise in their products but also become a global brand. He urged that while competitive cost is our strength, quality and reliability should be our identity. He further mentioned that in the 21st century, growth and brand value of any nation or any company is determined by its R&D and innovation. He appealed to the new companies that Research and innovation should be a part of their work culture, so that they just don’t catch up but take lead in future technologies. This restructuring would provide more autonomy to the new companies to nurture innovation and expertise and the new companies should encourage such talent, he added. He urged the start-ups to become a part of this new journey through these companies to leverage the research and expertise of each other.
He mentioned that the Government has given these new companies not only a better production environment but also complete functional autonomy. He reiterated that the Government has also ensured that the interests of the employees are fully protected.
To enhance functional autonomy, efficiency and unleash new growth potential and innovation, the Government has decided to convert Ordnance Factory Board from a Government Department into 7 100% Government owned corporate entities, as a measure to improve self-reliance in the defence preparedness of the country. Accordingly, 7 new Defence companies were incorporated, namely Munitions India Limited (MIL); Armoured Vehicles Nigam Limited (AVANI); Advanced Weapons and Equipment India Limited (AWE India); Troop Comforts Limited (TCL) (Troop Comfort Items); Yantra India Limited (YIL); India Optel Limited (IOL); and Gliders India Limited (GIL).