উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপা থুজনহনবনা অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎপগী মরু ওইবা পাম্বৈনিঃ ভি.পি.
সরকারগী সেবাশিং অকক্নবা মতমগী মনুংদা ফংহনবা; হেন্না ফবা মহৈ ফংনবা লৈঙাকপদা শরুক য়াবগী মথৌ তাবদা ভি.পি.না মিৎয়েং চঙখ্রে
লৈবাক অসিদা নুপীগী মাইয়োক্তা থোকপা ক্রাইম মসিং খ্বাইদগী নেম্বা রাজ্য ওইবগীদমক্তা শ্রী নাইদুনা নাগালেন্দবু থাগৎখ্রে
উপ রাস্ত্রপতিনা নাগালেন্দদা তোঙান-তোঙানবা বিলদিং অমসুং ফেসিলিতী কয়া ভর্চুএল ওইনা শঙ্গাখ্রে
07 OCT 2021 6:47PM by PIB Imphal
উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. ভেঙ্কয়া নাইদুনা ঙসি অৱাং-নোংপোক লমদমদা হীরম খুদিংগী চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবা অমসুং কন্নেক্তিভিতী প্রোজেক্তশিংগী খোংজেল য়াঙহল্লসি হায়খ্রে।
শ্রী নাইদুনা হায়খিবদা, ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপা হায়বসি পুন্সি মহিং, লল্লোন-ইতিক, মহৈ-মশিং তম্বগী ফল, হেল্থ ইন্দিকেতর, ঙাক-শেলগী ফিভম অমসুং লমদমসিদা লমকোইবশিংগী পুক্নিং চিংশিনবগী ফিভম হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবনি। “ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবনা শেন্মিৎলোন্দা কান্নবা কয়া পীগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
উপ রাস্ত্রপতিনা নাগালেন্দগী তোঙান-তোঙানবা বিলদিং অমদুং কমপ্লেক্স – আই.তি. অমসুং সি. দাইরেক্তোরেৎ, কোহিমাগী বিলদিং; সরকারগী স্কুল খরগী বিলদিং অমসুং কোহিমাদা লৈবা মিনিস্তরশিংগী রেসিদেন্সিএল কমপ্লেক্স কয়া ভর্চুএলগী খুত্থাংদা শঙ্গাবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখিবনি। অৱাং-নোংপোক্কী খোঙচৎ চৎলিবা শ্রী নাইদুনা ঙসি কোহিমাদা থুংখিবনি।
এস.দি.জি. ইদিয়া ইন্দেক্স, ২০২১গী সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোল ইন্দিকেতরশিং পল্লদুনা, শ্রী নাইদুনা নাগালেন্দনা ‘জেন্দর ইক্বেলিতী’, ‘দিসেন্ত ৱর্ক এন্দ ইকোনোমিক গ্রোথ’, অমদুং ‘লাইফ ওন লেন্দ’গুম্বা অখন্নবা ইন্দাইসশিংগী মতাংদা পাংথোকখিবশিংবু থাগৎখি। মহাক্না হকশেল অমসুং নুংঙাই য়াইফনা লৈবা, ইন্দস্ত্রী, অনৌবা থৌওং পাংথোকপা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা ইন্দিকেতরশিংসু হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎননবা হায়খি। উপ রাস্ত্রপতিনা নাগালেন্দবু লৈবাক পুম্বগী ওইনা নুপীগী মাইয়োক্তা লৈবা ক্রাইম খ্বাইদগী নেম্বগীদমক্তসু থাগৎখি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং পায়খৎপদা মপুং ফাবা নুং-পান উবগী ফিভম লৈহন্নবা হায়রদুনা, শ্রী নাইদুনা “শেঞ্জা থুমজানা চাউখৎপগী য়েক্নবা ওইবনিনা, শেঞ্জা থুমজাগী মাইয়োক্তা লেপ্পা” হায়বা ৱাখল্লোন চেনগদবনি হায়খি।
সরকারগী সেবাশিংবু মতম চানা ফংহনবদা মরু ওইবা পীরদুনা, শ্রী নাইদুনা হায়খি, “বত্তন অমা নম্বদা সেবা কয়া ফংলবা ইন্তর্নেৎকী য়ুগ অসিদা সরকারনা মনিংদা লৈরোইদবনি”। সেবা কয়াবু অকক্নবা মতমগী মনুংদা পরিং নাইবা মওংদা ফংহনবগী ৱাফমসু মহাক্না থমখি।
শ্রী নাইদুনা সোসিএল ওদিৎকুম্বা মীয়াম পুন্না শরুক য়াবগী থৌওংশিংনা সরকারগী স্কিমশিংগী মগুন অমসুং থাজবা হেনগৎহনগনি হায়না পল্লদুনা সেবাশিং ফংহনবদা লৈবাক মীয়ামসু শরুক য়াফম থোকই হায়খি।
লাইচৎ মনুংদা লৌউ-শিংউবগী সেক্তরনা মতৌ করম্না মাই-পাকপা ঙম্লিবনো পল্লদুনা, উপ রাস্ত্রপতিনা লৌউ-শিংউববু হেন্না কান্নবা অমসুং শেন্থোক লৈহন্নবগীদমক্তা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী ৱাফমসু ফোংদোকখি। লৌমীশিংদা কান্নবা কয়া ফংহন্নবগীদমক্তা হন্দক্তা কোহিমাদা শঙ্গাখিবা লৈবাক-লৈহাও তেস্ত তৌবগী লেবোরেতরীগুম্বা খুদোংচাবা কয়া শিজিন্ননবা লৌমীশিংবু পুক্নিং থৌগৎফম থোকই হায়নসু মখা তানা পনখি।
চাউখৎপা পুরকপদা শান্তি লৈবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না পল্লদুনা, শ্রী নাইদুনা মসিনা মখা তানা চঙশিনবগী অমত্তা ঙাইরবা পাম্বৈনি হায়খি। “অয়েৎপা লৈবা খুদিংমক ‘ৱা তান্নবা, অফ-ফত্তা খন্নবা অমসুং ৱারেপ’ লৌদুনা ৱারোইশিন পুরকপা য়াই” হায়না শ্রী নাইদুনা হায়খি। রাজ্য, লমদম অসিবু অমসুং লৈবাকপু হীরম খুদিংদা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবগদীদমক্তা কেন্দ্র, রাজ্য অমসুং লোকেল গবর্নমেন্তনা তীম ইন্দিয়াগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নসি হায়নসু ফোংদোকখি। চাউখৎপা পুরক্নবা রাজ্যশিংগী খ্বাইদগী অফবা থবকশিং অমগা-অমগা থৱাই য়াওনা লান্নবগী ৱাফমসু মহাক্না হৌদোকখি।
উপ রাস্ত্রপতিনা মখা তারকপদা নাগালেন্দগী ঐচ.এস.এস.এল.সি. ২০২১গী মকোক-মথং তাখিবা অমসুং রাজ্য অসিগী নেস্নেল তীচর এৱার্দ ফংখিবশিংগসু উন্নদুনা ৱারী শাখি। মখোয়গী মাই-পাকপবু থাগৎলদুনা, শ্রী নাইদুনা মখোয়বু অৱাংবা পান্দম থমদুনা মহৈ-মশিং তম্বগী লমদা মীথোয়-মীহেনবা ওইনা হোৎনৌ হায়নসু মখোয়গী মপুক্নিং থৌগৎখি। মখোয়না লিচৎ-শাজৎ নাইবা পুন্সি অমসুং মশা-মউ ফনা লৈগদবনি হায়বগী মহাক্না পাউতাকসু পীখি। ভারতকী দেমোগ্রাফিক্কী ফিভম্না পীরিবা কান্নবশিং পলদুনা, শ্রী নাইদুনা ঐখোয়না নহাশিংবু স্কিল নীংথিনা লৈহল্লবদি, ঐখোয়না মালেমগী কৈথেলগী অপাম্বা পীবা ঙম্বা থৌগল্লোই কয়া শেম্বা ঙমগনি হায়না পনখি।
শ্রী নাইদুনা থৌরম অসিদা সহিত্য, কলচর অমসুং পর্ফোরমিং আর্ৎসকী লমদা গবর্নর এৱার্দ ফংখ্রবা মীওইশিংগসু ৱারী শাখি। মখোয়গী মাই-পাকপবু থাগৎলদুনা, শ্রী নাইদুনা আর্ত অমসুং ম্যুজিক্না ঐখোয়গী কলচর অমসুং হেরিতেজকী তৎন-থানবা য়াদ্রবা মচল ওইবগা লোয়ননা ঐখোয়না মখোয়শিংবুসু থম্মোই শেংনা য়োকখৎপগী তঙাই ফদবা লৈ হায়নসু ফোংদোকখি।
নাগালেন্দগী রাজ্যপাল, প্রোফঃ জে. জগদিশ মুখী; মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী নৈফ্যু রাইও; চীফ সেক্রেতরী, শ্রী জে. আলম অমসুং অতোপ্পা মীথুংলেনশিংনা থৌরমসিদা শরুক য়াখি।
মহাক্কী মপুং ফাবা ৱারোল মখাদা পীরিঃ
“ইচিল-ইনাওশিং,
ঐহাক্না নাগালেন্দগী পুক্নিং হুনা ফজরবা রাজ্য অসিদা নখোয়গা পুনবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
বিলদিং অমসুং কমপ্লেক্সশিং অসি ঙসি শঙ্গাবা অসিনা নাগালেন্দগী চাউখৎপগী মশক থোকপা থৌওং অমা ওইবসিদা ঐহাক্কী পুক্নিংদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওহল্লি।
বিলদিংশিংগী মনুংদা কোহিমাগী ওফিস ওফ দাইরেক্তোরেৎ ওফ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী অমসুং কম্ম্যুনিকেসনগী অমা য়াওবসিসু ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। বিলদিং অসিদা নাগালেন্দগী খ্বাইদগী অহানবা সোফৱেয়র তেক্নোলোজী পার্ক লৈদুনা নহাশিংদা মতমগা চান্নবা ফেসিলিতী ফংহন্দুনা মখোয়বু মাই-পাকপা ওন্তোপ্রিনর ওইহনগনি।
ঐহাক্না ঙসি তোঙানবা খুঙ্গংশিংগী সরকারগী হাই স্কুলগী বিলদিং কয়া শঙ্গাখিবা অসিনা সরকারনা নাগালেন্দগী প্রাইমরী অমসুং সেকন্দরী এজুকেসনগী ফিভম ফগৎহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা তেংবাংলগনি। ঐখোয়না ঙসি উরিবা বিলদিংশিংনা লাক্কদবা মতমদা নাগালেন্দগী নহাশিংনা অফবা তুংলমচৎ অমা ফংহন্নবা য়ুম্ফম থোল্লবনি।
অরোইবদা, চাউরবা একর ২৩দা শারিবা মিনিস্তরিএল রেসিদেন্সিএল কমপ্লেক্সতা সরকারগী মেছিনরীশিংনা নীংথিনা মথৌ পাংথোকপদা মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর খুদিংমক লৈগনি।
ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং অসি শেম-শাবা অমসুং মথৌ তৌহনবা ঙম্নবা হোৎনবগা মরী লৈনবা ওফিস অমসুং রাজ্য সরকারদা ঐহাক্না থাগৎপগা লোয়ননা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐহাকপু তরাম্না ওকপীবগীদমক্তসু ঐহাক্না খ্বাই পুম্নমকপুসু থাগৎচরি। নাগালেন্দ অসি হোস্পিতালিতী, ফ্রেন্দলিনেস অমসুং পুকচেল ফবগী ইথিলগা ৱাহন্থোক মান্নৈ। লমদম অসিদি ইনাক খুল্লবা নাৎকী চৎনবী অমসুং তোঙানবা লোলগী শেংলবা লৈফম্নি।
মরুপশিং,
শান্তি লৈবা হায়বসি চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই য়াইফবগী তঙাই ফদবা মচলনি হায়না ঐহাক্না হন্না-হন্না হায়দুনা লাক্লি। ঙসিদি, হীরম খুদিংদা চাউখৎপা পুরক্নবা তোঙানবা ত্রাইব কয়া লৈবা খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংনা অমত্তা ওইনা পুল্লে হায়না নাগালেন্দনা চাউথোকচবা য়ারে হায়না পনজনীংই। অপুনবা পান্দম অমগী ৱাখল্লোন্না ইথিল পীদুনা, নাগালেন্দগী মীয়াম্না রাজ্য অসিবু অথুবা মতমদা চাউখৎপদা তেংবাংগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা লৈরে। রাজ্য, লমদম অসিবু অমসুং লৈবাকপু হীরম খুদিংদা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবগদীদমক্তা কেন্দ্র, রাজ্য অমসুং লোকেল গবর্নমেন্তনা তীম ইন্দিয়াগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নসি।
কেন্দ্র সরকারনসু নাগালেন্দবু মাইকৈ খুদিংদা চাউখৎহন্নবা পায়খৎফম থোকপা খুদিংমক পায়খৎলি। অৱাং-নোংপোক লমদম্বু পাক-শন্না চাউখৎহন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবদা কেন্দ্র সরকারনা মিৎয়েং চঙলি হায়বসি অদোম পুম্নমক্না খঙনরবনি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম কয়াদা কেন্দ্র সরকারনা এক্ত ইস্ত পোলিসীগী মখাদা চাউখৎপগী শাফু পীবগী মতাংদা ৱাফম কয়া ফোংদোকখ্রবনি। থৌশিল অসিনা লমদম অসিবু গ্রোথ ইঞ্জিন অমা ওইহল্লগনি হায়বসি পুম্নমক্না খঙনরবনি। রেল, লম্বী-শোরোক, নোংথক্কী লম্বী অমসুং কন্নেক্তিবিতীগী নেৎৱর্ককুম্বা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মথক্তা, লদম অসিদা শান্তি পুরক্নবা হোৎনবগী থৌওংশিংসু রাজ্য কয়াদা মাই পাকপা ঙম্লে।
লমদম অসি চাউখৎহন্নবগীদমক্তা কন্নেক্তিবিতী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবগী মরু ওইবসি পঙহায়দা হায়বা ৱাফম নত্তে। নাকল অমদা, নাগালেন্দ অসি তোঙানবা মওং চেনবা, হেন্দিক্রাফতা য়াম্না লিঙবা, এগ্রোগী পোত্থোক অমসুং লমদম অসিগী শুবা-নোম্বা কনবা মীওইশিংনি। অদুগা নাকল অমদনা, নাগালেন্দগী হীরম খুদিংদা চাউখৎপা ঙমগদবা তোঙানবা সেক্তরশিংগী তৌবা ঙমবগী মতিক কয়া অমা শিজিন্নদনা লৈরিবা। করিগুম্বা, ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত খদিংমকপু অহানবা মিৎয়েং চঙদুনা থুনা চাউখৎহল্লবদি, লাক্কদোউরিবা চহিশিংদা নাগালেন্দগী কান্নবা কয়া লৈগনি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবা অসি পুন্সি মহিং নুংঙাইহনবা, লল্লোন-ইতিক হেনগৎহনবা, স্কুলগী মহৈ ফগৎহনবা, হেল্থ ইন্দিকেতর, ঙাক-শেলগী ফিভম অমসুং রাজ্যসিদা লমকোইবশিংগী পুক্নিং চিংশিনবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবনা শেন্মিৎলোন্দা কান্নবা কয়া পীগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
এস.দি.জি. ইদিয়া ইন্দেক্স, ২০২১গী সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোল ইন্দিকেতরশিংদা নাগালেন্দনা দিভেলপমেন্তকী ইন্দাইস খরদা নীংথিনা পাংথোক্লি, অদুগা ইন্দিকেতর খরদা থবক হেন্না পাংথোকপগী মথৌ তাবসু লৈ। ‘জেন্দর ইক্বেলিতী’, ‘দিসেন্ত ৱর্ক এন্দ ইকোনোমিক গ্রোথ’, অমদুং ‘লাইফ ওন লেন্দ’গুম্বা অখন্নবা ইন্দাইসশিংগী মতাংদা নীংথিনা পাংথোক্লি। নাগালেন্দবু লৈবাক পুম্বগী ওইনা নুপীগী মাইয়োক্তা লৈবা ক্রাইম খ্বাইদগী নেম্বগীদমক্তসু থাগৎনীংঙাইনি।
নাকল অমদা, রাজ্য অসিনা হকশেল অমসুং নুংঙাই য়াইফনা লৈবা, শেল চঙদবা অমসুং ক্লিন ইনর্জী, সস্তেনেবল সিতী অসুং কম্ম্যুনিতী, ইন্দস্ত্রী, অনৌবা থৌওং পাংথোকপা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা ইন্দিকেতরশিংসু হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনবগী মথৌ তারি। রাজ্য অসিগী তৌবা ঙম্বগী মতিক অসুক য়াম্না লৈ হায়বা অদোম্নসু খঙলি অমসুং রাজ্যসিনা ইং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা হৌজিক লৈরিবা থাক্তগী হেন্না ফবা থাক্তা কাখৎকনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
অফবা লৈঙাক্কী মরু ওইবা থৌওং অমদি সেবাশিংবু মতম চানা অমসুং লায়না ফংহনবনি। বত্তন অমা নম্বদা সেবা কয়া ফংলবা ইন্তর্নেৎকী য়ুগ অসিদা সরকারনা মনিংদা লৈরোইদবনি। সেবা কয়াবু অকক্নবা মতমগী মনুংদা পরিং নাইবা মওংদা ঐখোয়না ফংহন্নবা হোৎনগদবনি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং পায়খৎপদা দিজিতেল তেক্নোলীজী শিজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি অমসুং তোঙানবা প্রোজেক্ত পায়খৎপদা মপুং ফাবা নুং-পান উবগী ফিভম লৈহনগদবনি। শেঞ্জা থুমজানা চাউখৎপগী য়েক্নবা ওইবনিনা, শেঞ্জা থুমজাগী মাইয়োক্তা লেপ্পগী ৱাখল্লোন্সু চেনগদবনি।
সোসিএল ওদিৎকুম্বা মীয়াম পুন্না শরুক য়াবগী থৌওংশিংনা সরকারগী স্কিমশিংগী মগুন অমসুং থাজবা হেনগৎহনগনি অমসুং সেবাশিং ফংহনবদা লৈবাক মীয়ামসু শরুক য়াফম থোকই।
মরুপশিং,
ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিন্দ্রিঙৈদা, ঐখোয়গী ভারতকী শেন্মিৎলোনগী সেক্তর কয়াগী মনুংদগী, লাইচৎ মনুংদা ফাওবা নীংথিনা মথৌ পাংথোকখিবা সেক্তর অমা য়াওরি হায়বা ৱাফম থমজনীংই। ৪%দহী হেনা শাহৌ লৌদুনা, লাইচৎ অসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংগী নীংহন্নদবা অমসুং শুবা-নোম্বা কনবগী মগুনবু খুদম ওইনা উৎখ্রে। মখোয়বু ইকায় খুম্নফম থোকই।
নোর্থ-ইস্তর্ন রিজন মন্ত্রালয়না শেল থাদদুনা হন্দক্তা কোহিমাদা শঙ্গাখিবা লৈবাক-লৈহাও তেস্ত তৌবগী লেবোরেতরীদগী নাগালেন্দগী লৌমীশিংনা কান্নবা কয়া ফংগনি। ঐহাক ইশামকসু লৌউ-শিংউদা মরু ওইনা মখা পোনবা খুঙ্গংগী লৌমী ওইবনিনা, মসিদা হেন্না কান্নবা অমসুং শেন্থোক লৈহনবদা তেক্নোলোজীনা লৌবা থৌদাংশিং ঐহাক্না ময়েক শেংনা খঙই।
লৌউ-শিংউনা নাগালেন্দগী শেন্মিৎলোন্দা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। লেবোরেতরী অসিনা পীরিবা কান্নবশিংবু লৌমীশিংনা লৌদুনা মখোয়গী লৌরোক য়াম্না হেনগৎহনবা য়াই। নাগালেন্দগী কোফী অসি মমিং য়াম্না চৎপা হেনগৎলক্লি অমসুং মীরম লৈবাক্তা থাদোকপসু হৌরে খঙবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
অৱাং-নোংপোক লমদম অসি হীরম খুদিংদা তৌবা ঙম্বগী মতিক য়াম্না লৈ। মখোয়শিং অসিবু মপুং ফানা শিজিন্নবা ঙম্লবদি, লমদম অসিনা ভারতকী চাউখৎপগী ৱারীদা মাং থাদুনা চৎকনি।
ঐহাক্না ঙসি নাগালেন্দদা লৈবসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই অমসুং ঐহাকপু তরাম্না ওকপীবগীদমক্তা পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
নমস্কার।
জয় হিন্দ!!!”

Vice President's Secretariat
Fast-tracking infrastructure development is key to North-East progress: VP
VP stresses need for time-bound delivery of government services; calls for participatory governance to improve outcomes
Shri Naidu lauds Nagaland for being the state with the lowest crimes against women in the country
Vice President virtually inaugurates various buildings and facilities in Nagaland
07 OCT 2021 6:47PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu, today called for fast-tracking infrastructure development and connectivity projects in the North East for the all-round development of the region.
Shri Naidu said that infrastructure development is vital to improving the ease of living, enhancing trade, improving schooling outcomes, health indicators, security situation and attracting tourists to the region. “Improving infrastructure has multiplier benefits for the economy”, he added.
The Vice President was speaking at an event marking the virtual inauguration of various buildings and complexes in Nagaland- Office Building of Directorate of IT & C, Kohima, buildings of a few government high schools and the Ministers’ Residential Complex, Kohima. Shri Naidu, who is on a tour of the North East, arrived in Nagaland today.
Referring to the Sustainable Development Goal indicators in the SDG India Index 2021, Shri Naidu appreciated the performance of Nagaland with respect to certain indices such as ‘gender equality’, ‘decent work and economic growth’, and ‘life on land’. He called for improvement in indicators such as health and well-being, industry, innovation and infrastructure. The Vice President lauded Nagaland for being the state with the lowest crimes against women in the entire nation.
Calling for complete transparency in the execution of infrastructure projects, Shri Naidu said that there should be “zero tolerance towards corruption as corruption is the enemy of development .”
Highlighting the importance of timely delivery of government services, Shri Naidu said “In the age of the internet when many other services are available to people at the click of a button, governance should not lag behind.” He suggested ensuring time-bound delivery of services to the people in a seamless manner.
Shri Naidu also called for involving citizens in the delivery process, noting how participatory mechanisms like social audit will ensure quality and accountability in government schemes.
Observing how the agri-sector performed well even during the pandemic, the Vice President suggested infusing more technology in agriculture to make it more rewarding and lucrative. He said farmers should be encouraged to utilise facilities such as the soil testing laboratory at Kohima that was recently inaugurated to ensure beneficial dividends to them.
Stressing that peace is a necessary prerequisite for progress, Shri Naidu said that it is also the only way forward. ‘Any issue can be resolved by ‘discuss, debate and decide’’, Shri Naidu added. He called upon the Central, State and local governments to work in the spirit of Team India to take the state, the region and the country to greater heights on all fronts. He suggested proactive sharing of best practices in development between the states.
Later, the Vice President interacted with the HSSLC 2021 Toppers from Nagaland and the National Teacher Awardees from the state. Commending their achievements, Shri Naidu encouraged them to aim high and continue to pursue excellence in academics. He also advised them to follow a discipline life and maintain physical fitness. Referring to the demographic advantage India has, Shri Naidu observed that if we effectively skill our youth, we can create a workforce that can meet the market demands of the globalised world.
On this occasion, Shri Naidu also interacted with Governor’s award winners from the state in the fields of literature, culture and performing arts. Complimenting their successes, Shri Naidu noted that art and music are integral part of our culture and heritage and there is a need to preserve them with earnestness.
Governor of Nagaland, Prof. Jagdish Mukhi, Chief Minister of Nagaland, Shri Neiphiu Rio, Chief Secretary, Nagaland, Shri J. Alam and other dignitaries were present during the event.
Following is the full text of the speech:
“Sisters and brothers,
I am indeed very happy to be here with you in the beautiful state of Nagaland.
Inaugurating these buildings and complexes today, it gives me great pleasure to mark a milestone in the developmental journey of Nagaland.
I am happy to note that one of these complexes is the Office of Directorate of Information Technology & Communication, Kohima. This building will also house Nagaland’s first Software Technology Park and will have state of the art facilities to nurture the youth and make them successful entrepreneurs.
The government high school buildings I have inaugurated in various villages will contribute to the government efforts to improve primary and secondary education in Nagaland. These buildings we see today will be the foundations of the bright futures of the youth of Nagaland tomorrow.
Lastly, the Ministers Residential Complex, built in a sprawling 23 acres, will include the infrastructure necessary for the convenient functioning of the Government machinery.
My compliments to the state government and all the related offices that have worked to develop and operationalise this infrastructure.
I would also like to thank all of you for the warm welcome accorded to me here. Nagaland is synonymous with hospitality, friendliness and generosity of spirit. It is a pristine repository of rich cultural traditions and linguistic diversity.
Friends,
I have always said that peace is an essential prerequisite for progress and prosperity. I am happy to note that today, Nagaland can proudly claim that all segments of society, comprising diverse tribes, are united in their belief to promote all-round development. I am certain that driven by a cohesive sense of purpose, the people of Nagaland will contribute to fast-tracking the progress of the state. We must work in the spirit of Team India to take the state, the region and the country to greater heights on all fronts.
The Union Government, on its part, is leaving no stone unturned to ensure the many-sided development of Nagaland. As you are indeed aware, the Union Government is focusing on infrastructure development in the North-Eastern Region in a big way. The Prime Minister Shri Narendra Modi has highlighted, on multiple occasions, the Central government’s development thrust under the Act East Policy. As you will agree, this will in turn, transform all the eight states of the North-Eastern Region into engines of growth. Apart from tangible infrastructure such as rail, road, air and network connectivity, peace efforts in the North-Eastern Region have yielded fruit across various states.
The importance of improving connectivity and infrastructure in engendering development in the region cannot be overstated. On the one hand, Nagaland is known for its diversity, richness of handicrafts and agro-produce and its hardworking people. On the other hand, there is still a huge potential to be tapped in different sectors for giving a fillip to the all- round development of Nagaland. If all infrastructure projects can be fast-tracked on a priority basis, Nagaland will benefit greatly in the coming years.
Infrastructure development is vital to improve ease of living, enhance trade, improve schooling outcomes, health indicators, security situation and attract tourists to the State. Improving infrastructure has multiplier benefits for the economy.
Sisters and brothers,
In the recent Sustainable Development Goals- SDG India Index 2021, Nagaland has performed well on certain indices of development, while the state needs to work on other indicators. I am pleased to know Nagaland has done well on ‘gender equality’, ‘decent work and economic growth’, and ‘life on land’, among others. The fact that in Nagaland, crimes against women are the lowest in the entire nation, is laudable.
On the other hand, the state needs to improve upon indicators such as health and well-being, affordable and clean energy, sustainable cities and communities, industry and innovation and infrastructure. The state, as we know, has tremendous potential and I am certain that it will move up much higher in the overall ranking from its current position by 2030.
An important aspect of good governance is the timely and easy delivery of services. In the age of the internet when many other services are available to people on the click of a button, governance should not lag behind. We must ensure time-bound delivery of various services to the people in a seamless manner.
It is important to promote the use of digital technology and ensure complete transparency in the execution of various projects and implementation of our processes. There should be zero tolerance towards corruption as corruption is the enemy of people.
We must involve citizens in the delivery processes as Participatory governance mechanisms like social audits will go a long way in ensuring quality and accountability in the government schemes.
Friends,
Before I conclude, I would like to point out that among the many sectors of the Indian economy, one sector performed well, even during the pandemic. With more than 4 percent growth, the pandemic has once again proved the hard working and resilient nature of our farmers. Hats off to them.
The recently inaugurated state soil testing laboratory at Kohima, funded by the Ministry of the North-Eastern Region, will greatly benefit the farmers of Nagaland. As a farmer from a village dependent primarily on agriculture, I am acutely aware of the role technology can play in making agriculture more rewarding and lucrative.
Agriculture plays a critical role in the economy of Nagaland. Farmers can make optimal use of the facilities provided by the soil testing laboratory to ensure that their farming activity yields beneficial dividends. It is heartening to note that Nagaland’s Coffee is making a name for itself and is being exported to other countries.
The North-Eastern region is rich with promise and potential in all fields. Once this potential is fully unlocked, the region will lead the way in scripting India’s growth story.
Once again, I am very happy to be here in Nagaland. I thank all of you for the warm welcome you have extended to me.
Namaskar.
Jai Hind.”