Prime Minister's Office
PM launches Swachh Bharat Mission-Urban 2.0 and AMRUT 2.0
“Goal of 'Swachh Bharat Mission-Urban 2.0' is to make the cities completely free of garbage”
“Country's target in the next phase of Mission AMRUT is 'Improving sewage and septic management, making our cities water-safe cities and ensuring that no sewage drains anywhere in our rivers”
“In the journey of Swachh Bharat Abhiyan and AMRUT Mission, there is a mission, there is respect, there is dignity, there is the ambition of a country and there is also unmatched love for the motherland”.
“Babasaheb Ambedekar believed in urban development as a great means of removing inequality…...The next phase of Swachh Bharat Mission and Mission Amrit is an important step towards fulfilling the dreams of Babasaheb”
“Cleanliness is a great campaign for everyone, every day, every fortnight, every year, generation after generation. Cleanliness is a lifestyle, cleanliness is a life mantra”
“In 2014, less than 20 per cent of the waste was processed. Today we are processing about 70 per cent of daily waste. Now, we have to take it to 100%”
“PM Svanidhi Yojana has come as a new ray of hope for street vendors and hawkers”
01 OCT 2021 1:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched Swachh Bharat Mission-Urban 2.0 and Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation 2.0, here today. Union Ministers Shri Hardeep Singh Puri, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Shri Prahlad Singh Patel, Shri Kaushal Kishore, Shri Shri Bishweswar Tudu, Ministers from states, Mayors and Chairpersons of Urban Local Bodies and Municipal Commissioners were present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said In 2014, the countrymen took a pledge to make India open defecation free - ODF and they fulfilled this pledge with the construction of more than 10 crore toilets. Now the goal of 'Swachh Bharat Mission-Urban 2.0' is to make the cities Garbage-Free, completely free of garbage, he said. The Prime Minister underlined the scope of the country's target in the next phase of Mission AMRUT as 'Improving sewage and septic management, making our cities water safe cities and ensuring that no sewage drains anywhere in our rivers’.
The Prime Minister dedicated the successes of transformation in the urban regeneration and cleanliness to Mahatma Gandhi. He said these missions are the result of inspiration by Mahatma Gandhi and is being realized through his ideals only. He also highlighted the ease for mothers and daughters due to the construction of toilets.
Saluting the spirit of the nation, the Prime Minister remarked that the journey of Swachh Bharat Abhiyan and AMRUT Mission so far makes every countryman proud. He encapsulated the feeling when he said “In this, there is a mission, there is respect, there is dignity, there is also the ambition of a country and there is also unmatched love for the motherland”.
Noting that today's event was taking place in the Ambedkar International Centre, the Prime Minister remarked that Babasaheb believed in urban development as a great means of removing inequality. Many people from villages come to cities with an aspiration for a better life. He said, they get employment but their standard of living remains in a difficult situation even compared to their lives in the villages. This is like double jeopardy of staying away from home, and after that to stay in such a difficult situation. He said Babasaheb's emphasis was on changing this situation by removing this inequality. The next phase of Swachh Bharat Mission and Mission Amrit is an important step towards fulfilling the dreams of Babasaheb, said the Prime Minister.
He said, along with, Sabka Saath, Sabka Vikas and Sabka Vishwas, Sabka Prayas is critical for the campaign of cleanliness. Further, commenting on the level of public participation with regard to cleanliness, the Prime Minister expressed happiness that the present generation has taken the initiative to strengthen the cleanliness campaign. Toffee wrappers are no longer thrown on the ground but kept in pocket by children. Small children now ask the elders to avoid mess. “We have to remember that cleanliness is not a task just for a day, a fortnight, a year or for just a few people. Cleanliness is a great campaign for everyone, every day, every fortnight, every year, generation after generation. Cleanliness is a lifestyle, cleanliness is a life mantra, '' said the Prime Minister. The Prime Minister recalled his efforts as Chief Minister of Gujarat for enhancing the tourist potential of Gujarat where he turned the quest for cleanliness into Jan Andolan by Nirmal Gujarat Programme.
Enumerating the steps taken to take the campaign of cleanliness to the next level, the Prime Minister noted, today, India is processing about one lakh tonnes of waste every day. He remarked, ‘when the country started the campaign in 2014, less than 20 per cent of the waste generated every day in the country was processed. Today we are processing about 70 per cent of daily waste. Now we have to take it to 100%’. The Prime Minister also talked about enhanced allocations for the Urban Development Ministry. He said in the preceding 7 years before 2014, the Ministry was given about 1.25 lakh crore rupees while in 7 years from 2014 almost 4 lakh crore rupees were allocated for the Ministry.
The use of modern technology is also continuously increasing for the development of cities in the country. The Prime Minister, mentioned recently launched the National Automobile Scrappage Policy, and pointed out that this new scrapping policy strengthens the campaign of Waste to Wealth and a circular economy.
The Prime Minister referred to street vendors and hawkers as one of the most important partners of any city in the program related to urban development. The Prime Minister reiterated that PM Svanidhi Yojana has come as a new ray of hope for these people.More than 46 street vendors have availed benefits under Svanidhi scheme and 25 lakh people have received 2.5 thousand crore rupees. The Prime Minister said that these vendors are promoting digital transactions and maintaining a very good record of paying back their loans. He expressed happiness that big states like Uttar Pradesh and Madhya Pradesh have taken the lead in implementing the scheme.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না স্বাচ্ছ ভারত মিসন-আর্বান ২.০ অমসুং অম্রুত ২.০ হৌদোকখ্রে
“‘স্বাচ্ছ ভারত মিসন-আর্বান ২.০’গী পান্দম অসি সহরদা মপুং ফানা ফ্ত্ত-হৌদি লৈহন্দবা অসিনি” “মিসন অম্রুতকী মথংগী লৈবাক্কী ওইবা পান্দম অসি ‘সিৱেজ অমসুং সেপ্তিক মেনেজমেন্ত ফগৎহনবা, ঐখোয়গী সহরশিং অফবা ঈশিং ফংবা সহর ওইহনবা অমসুং ঐখোয়গী ইরম-নালাশিং ঐখোয়গী তুরেলদা তাহন্দবা”
“স্বাচ্ছ ভারত মিসন অমসুং অম্রুত মিসনগী খোঙচত্তা, মদুদা মিসন অমা লৈ, মদুদা ইকাই খুম্নবা অমা লৈ, মদুদা লেমজনিঙাই ওইবা অমা লৈ, মদুদা লৈবাক অমগী ওইবা পান্দম অমা লৈ অমসুং মদুদা ইমা লৈবাক্কী মপা লৈত্রবা নুংশিবা অদুসু লৈরি”
“আর্বানগী চাউখৎ থৌরাং লৌখৎপনা মান্নবা লৈরিবশিং লৌথোক্নবগী চাউরবা পাম্বৈ অমনি হায়না বাবাসাহেব অম্বেদকরনা থাজখি... স্বাচ্ছ ভারত মিসন অমসুং মিসন অমৃত অসি বাবাসাহেবকী মঙলান থুংহন্নবগী মরুওইবা খোঙথাং অমনি”
“লু-নানবা অসি মীপুম খুদিংমক্কী, নুমিৎ খুদিং, চয়োল অনি খুদিং, চহি খুদিং, মীরোল অমদগী মীরোল অমগী অচৌবা কেম্পেন অমনি। লু-নানবা অসি পুন্সি মহিং অমনি, লু-নানবা অসি পুন্সি মন্ত্র অমনি”
“২০১৪দা, ফত্ত-হৌদি চাদা ২০গী মখাদা শেংদোক্লি। ঙসিদি ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী ফত্ত-হৌদি চাওরাক্না চাদা ৭০ শেংদোক্লি। হৌজিক, ঐখোয়না মসি ১০০% য়ৌহনবা তারি”
“পি.এম. সবানিধী য়োজনা অসি স্ত্রীত ভেন্দর অমসুং হোকরশিংগীদমক অনৌবা আসাগী মঙাল অমা ওইনা লাক্লি”
01 OCT 2021 1:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি স্বাচ্ছ ভারত মিসন-আর্বান ২.০ অমসুং অতল মিসন ফোর রিজুবেনেসন এন্দ আর্বান ত্রান্সফোর্মেসন ২.০ হৌদোকখ্রে। কেন্দগী মন্ত্রী শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরি, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱাত, শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেল, শ্রী কৌশাল কিশোর, শ্রী শ্রী বিশ্বেস্বর তুদু, রাজ্যদগী মন্ত্রীশিং, মায়োরশিং অমসুং আর্বান লোকেল বোদীজগী চেয়রপর্সন অমসুং ম্যুনিসিপাল কম্মিসনরনা থৌরম অদুনা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুনা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪দা, ইরৈচাশিংনা ভারত অসি ওপন দিফিকেসন ফ্রী – ও.দি.এপ.ওইহন্নবা ৱাশক লৌখি অমসুং মখোয়না হায়রিবা ৱাশক অসি তোইলেত কোতি ১০ শাদুনা থুংহনখি। হৌজিক ‘স্বাচ্ছ ভারত মিসন-আর্বান ২.০’গী পান্দম অসি সহরদা ফানা ফ্ত্ত-হৌদি লৈহন্দবা, মপুং ফানা -হৌদি লৈহন্দবা অসিনি, হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইবা পীদুনা লৈবাক অসি পান্দম মিসন অম্রুতকী মথংগী ফেজ ‘সিৱেজ অমসুং সেপ্তিক মেনেজমেন্ত ফগৎহনবা, ঐখোয়গী সহরশিং অফবা ঈশিং ফংবা সহর ওইহনবা অমসুং ঐখোয়গী ইরম-নালাশিং ঐখোয়গী তুরেলদা তাহন্দবা’ অসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা অহোংবা লাকপা অসিদা মায় পাকপা অসি আর্বান অমুক হন্না হিংগৎহনবা অমসুং মহাত্মা গান্ধীগী লু-নানবদা কৎথোকখি। মহাক্না হায়খি মসিগী মিসন অসি মহাত্মা গান্ধীগী পুক্নিং থৌগৎপননি অমসুং মহাক্কী ৱাখল্লোনবু খঙবনা ওইরকপনি। মহাক্না মমা ওইবী অমসুং মচানুপীশিংনা তোইলেত শাখিবদগী নুঙাইবা ফাওবশিং পাউদমখি।
লৈবাক্কী ইথিলদা ইকাই খুম্নবা উৎতুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্বাচ্ছ ভারত অভিয়ান অমসুং অম্রুত মিসনগী খোঙচৎ অসিনা ইরৈচাশিংদা চাওথোকচবা ফাওরি। মহাক্না হায়খি “মসিদা, মিসন অমা লৈ, মদুদা ইকাই খুম্নবা অমা লৈ, মদুদা লেমজনিঙাই ওইবা অমা লৈ, মদুদা লৈবাক অমগী ওইবা পান্দম অমা লৈ অমসুং মদুদা ইমা লৈবাক্কী মপা লৈত্রবা নুংশিবা অদুসু লৈরি”।
ঙসিগী থৌরম অসি অম্বেদকর ইন্তর্নেস্নেল সেন্তরদা পাংথোক্লিবনি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বাবাসাহেবনা আর্বানগী চাউখৎ থৌরাং মান্নদবা লৈরিবা অসি লৌথোকখিনবা পাম্বৈ অমনি হায়না থাজখি। খুঙ্গংদগী মীওই কয়াদা হেন্না ফবা পুন্সি অমগী আসাদা সহরদা লাকখি। মহাক্না হায়খি, মখোয়না থবক্তি ফংলে অদুবু মখোয়গী হিংবগী থাক্তি মখোয়না খুঙ্গংদা লৈরম্বা অদুদগী হেন্না শোকচিল্লি। মসিনা য়ুমদগী চৎখ্রগা হেন্না শরুক অনি থোক্না খুদোংথিবা থোকপগা মান্নরি, অদুগী মতুংদা য়াম্না লুবা ফিভম অমদা লৈরি। মহাক্না হায়খি বাবাসাহেবনা অসিগী মান্নদবা অসি লৌথোকনবা য়াম্ন মরুওইবা পীখি। স্বাচ্ছ ভারত মিসন অমসুং অম্রুত মিসনগী মথং ফেজ অসিনা বাবাসাহেবকী মঙলানশিং ফংনবা হোৎনবদা মরুওইবা খোঙথাং অমনি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
মহাক্না হায়খি, সবকা সাথ, সবকা বিকাস অমসুং সবকা বিশ্বাস, সবকা প্রায়াসকা লোয়ননা লু-নানবগী কেম্পেন তৌবা অসি য়াম্না লুই। মখা তানা, লু-নানবগা মরী লৈননা মীয়াম্না শরুক য়ারিবা অসিগী থাক পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোংদোকখি মদুদি হৌজিক্কী মীরোল অসিনা লু-নানবগী কেম্পেন অসি হেন্না কনখৎনবা হোৎনরি। অঙাংশিনা তোপী মকু লমজাওদা লংথোকখিদ্রে মদুগী মহুৎতা ফুরিৎখাওদা ওইনা হাপ্নরে। অঙাংশিংনা অহলশিংদা অসিগুম্ব অসি তৌদনবা ওইনা হায়রক্লে। “ঐখোয়না নিংশিংগদবদি লু-নানবগী অসি নুমিৎ অমা, চয়োল অনি, চহি অমা অমসুং মীওই খরা খক্তগী নত্তে হায়বা অসিনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা গুজরাত্তা লমকোইবশিং লাকপা হেনগৎলকপা অমসুং মদুদা মহাক্না জন আন্দোলন্দা নির্মল গুজরাত প্রোগ্রামগী মতেংনা ওন্থোকখিবা নিংশিংলি।
লু-নানবগী মথং থাক্তা কেম্পেন তৌবগী খোঙথাং লৌখৎলিবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ঙসি, ভারতনা নুমিৎ খুদিংগী তন লাখ অমমম শেংদোক্লি। মহাক্না হায়খি, ‘লৈবাক অসিদা ২০১৪দগী কেম্পেন হৌখিবগা, লৈবাক অসিদা চাদা ২০গী মখাদা শেংদোক্লি। ঙসিদি ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী ফত্ত হৌদি চাদা ৭০ শেংদোক্লি। হৌজিক ঐখোয়না ১০০% য়ৌহনবা অমা মথৌ তাই’। প্রধান মন্ত্রীনা আর্বান দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রীদা এলোকেসন হেনগৎহন্নবগী মরমদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না ২০১৪গী চহি ৭কী মমাংদা হায়খি, মিনিস্ত্রীনা ২০১৪গী মমাং চহি ৭তা লুপা কোতি লাখ ১.২৫ রোম পীখি ঙম্নমক লুপা কোতি লাখ ৪ মিনিস্ত্রী অসিগীদমক পীথখি।
লৈবাক অসিদা সহরগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক মতমগা চুনরবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্তা নেস্নেল ওতোমোবাইল স্ক্রেপেজ পোলিসী হৌদোকখিবা মতমদা পনখি অমসুং পুথোকখি মদুদি মসিগী অনৌবা স্ক্রেপিং পোলিসী অসিনা ৱেস্ত তু ৱেলথ অমসুং ইকোনোমী ওন্থোকপগী কেম্পেন্দা কনখৎহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা লম্বীদা পোৎ য়োনবা অমসুং হোকরশিংবু আর্বানগী চাউখৎ থৌরাংগা মরী লৈনবা থৌরমশিংদা সহর অমগী য়াম্না মরু ওইবা পার্তনর অমনি হায়না পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না হায়খি মদুদি পি.এম. সবানিধী য়োজনানা হায়রিবা মীওইশিং অসিদা আসাগী অনৌবা মঙাল অমা ওইনা লাক্লি। লম্বীদা পোৎ য়োনবা ৪৬ হেন্না পি.এম. সবানিধী য়োজনাগী মখাদা কান্নবা ফংখ্রে অমসুং মীওই লাখ ২৫ অমনা লুপা কোতি লিশিং ২.৫ ফংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী বেন্দরশিং দিজিতেল ত্রান্সেক্সনগী পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং মখোয়গী লোন শিংলকপদা য়াম্না ফজবা রেকোর্দ লৈরি। মহাক্না হরাওবা ফোংদোকখি মদুদি অচৌবা রাজ্যশিং হায়বদি উত্তর প্রদেশ অমসুং মধ্য প্রদেশ স্কীমশিং অসি শিজিন্নবদা মকোক্তা লৈরি।
2014 में देशवासियों ने भारत को खुले में शौच से मुक्त करने का- ODF बनाने का संकल्प लिया था।
10 करोड़ से ज्यादा शौचालयों के निर्माण के साथ देशवासियों ने ये संकल्प पूरा किया।
अब ‘स्वच्छ भारत मिशन-अर्बन 2.0’ का लक्ष्य है Garbage-Free शहर, कचरे के ढेर से पूरी तरह मुक्त शहर बनाना: PM
— PMO India (@PMOIndia) October 1, 2021
मिशन अमृत के अगले चरण में देश का लक्ष्य है-
‘सीवेज और सेप्टिक मैनेजमेंट बढ़ाना, अपने शहरों को Water secure cities’ बनाना और ये सुनिश्चित करना कि हमारी नदियों में कहीं पर भी कोई गंदा नाला न गिरे: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 1, 2021
स्वच्छ भारत अभियान और अमृत मिशन की अब तक की यात्रा वाकई हर देशवासी को गर्व से भर देने वाली है।
इसमें मिशन भी है, मान भी है, मर्यादा भी है, एक देश की महत्वाकांक्षा भी है और मातृभूमि के लिए अप्रतिम प्रेम भी है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 1, 2021
बाबा साहेब, असमानता दूर करने का बहुत बड़ा माध्यम शहरी विकास को मानते थे।
बेहतर जीवन की आकांक्षा में गांवों से बहुत से लोग शहरों की तरफ आते हैं।
हम जानते हैं कि उन्हें रोजगार तो मिल जाता है लेकिन उनका जीवन स्तर गांवों से भी मुश्किल स्थिति में रहता है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 1, 2021
बाबा साहेब, असमानता दूर करने का बहुत बड़ा माध्यम शहरी विकास को मानते थे।
बेहतर जीवन की आकांक्षा में गांवों से बहुत से लोग शहरों की तरफ आते हैं।
हम जानते हैं कि उन्हें रोजगार तो मिल जाता है लेकिन उनका जीवन स्तर गांवों से भी मुश्किल स्थिति में रहता है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 1, 2021
मैं इस बात से बहुत खुश होता हूं कि स्वच्छता अभियान को मजबूती देने का बीड़ा हमारी आज की पीढ़ी ने उठाया हुआ है।
टॉफी के रैपर अब जमीन पर नहीं फेंके जाते, बल्कि पॉकेट में रखे जाते हैं।
छोटे-छोटे बच्चे, अब बड़ों को टोकते हैं कि गंदगी मत करिए: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 1, 2021
हमें ये याद रखना है कि स्वच्छता, एक दिन का, एक पखवाड़े का, एक साल का या कुछ लोगों का ही काम है, ऐसा नहीं है।
स्वच्छता हर किसी का, हर दिन, हर पखवाड़े, हर साल, पीढ़ी दर पीढ़ी चलने वाला महाअभियान है।
स्वच्छता जीवनशैली है, स्वच्छता जीवन मंत्र है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 1, 2021
आज भारत हर दिन करीब एक लाख टन Waste, Process कर रहा है।
2014 में जब देश ने अभियान शुरू किया था तब देश में हर दिन पैदा होने वाले वेस्ट का 20 प्रतिशत से भी कम process होता था।
आज हम करीब 70 प्रतिशत डेली वेस्ट process कर रहे हैं।
अब हमें इसे 100 प्रतिशत तक लेकर जाना है: PM
— PMO India (@PMOIndia) October 1, 2021
देश में शहरों के विकास के लिए आधुनिक टेक्नोलॉजी का इस्तेमाल भी लगातार बढ़ रहा है।
अभी अगस्त के महीने में ही देश ने National Automobile Scrappage Policy लॉन्च की है।
ये नई स्क्रैपिंग पॉलिसी, Waste to Wealth के अभियान को, सर्कुलर इकॉनॉमी को और मजबूती देती है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 1, 2021
आज शहरी विकास से जुड़े इस कार्यक्रम में, मैं किसी भी शहर के सबसे अहम साथियों में से एक की चर्चा अवश्य करना चाहता हूं।
ये साथी हैं हमारे रेहड़ी-पटरी वाले, ठेला चलाने वाले- स्ट्रीट वेंडर्स।
इन लोगों के लिए पीएम स्वनिधि योजना, आशा की एक नई किरण बनकर आई है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) October 1, 2021