Ministry of Labour & Employment
Shri Bhupender Yadav launches DigiSaksham- a joint initiative of Labour Ministry with Microsoft India to enhance the employability of youth
DigiSaksham will help skill, up-skill and re-skill, keeping employability skills in sync with technology up gradations: Shri Bhupender Yadav
30 SEP 2021 5:30PM by PIB Delhi
Minister for Labour and Employment, Shri Bhupender Yadav today launched DigiSaksham - a digital skills programme to enhance the employability of youth by imparting digital skills that are required in an increasingly technology driven era. This joint initiative with Microsoft india is an extension of the Government’s ongoing programs to support the youth from rural and semi-urban areas.
Through DigiSaksham initiative, free of cost training in digital skills including basic skills as well as advance computing, will be provided to more than 3 lakh youths in the first year. The Jobseekers can access the training through National Career Service (NCS) Portal (www.ncs.gov.in). The initiative gives priority to the job-seekers of semi urban areas belonging to disadvantaged communities, including those who have lost their jobs due to Covid-19 pandemic.
Speaking at the launch, the Union Minister said that with fast paced technology up gradations, constant skilling, reskilling and up skilling is a must.
Under the DigiSaksham initiative, there will be basically three types of training viz. Digital Skills – Self paced learning, VILT mode training (Virtual Instructor led) and ILT mode training (Instructor led). The ILT training which is in person training would be conducted at the Model Career Centres (MCCs) and National Career Service Centres (NCSC) for SCs/STs across the country.
Through this initiative, nearly one crore active jobseekers registered on National Career Service (NCS) Portal will be able to access training in areas like Java Script, Data Visualisation, Advance Excel, Power Bi, HTML, Programming languages, software development fundamentals, Introduction to coding , etc, equipping them with the skills required in a digital economy. DigiSaksham will be implemented in the field by Aga Khan Rural Support Programme India (AKRSP-I).
The initiative was launched today by the Union Minister in the presence of Shri Sunil Barthwal, Secretary, Ministry of Labour & Employment, Smt. Anuradha Prasad, Special Secretary, Ministry of Labour & Employment, Shri Anant Maheshwari, President, Microsoft India and Shri Apoorva Oza, Chief Executive Officer, Aga Khan Rural Support Programme-India.
Shri Yadav also highlighted the importance of skilling in bridging India’s digital divide, placing the country on the path to inclusive economic recovery and preparing India’s talent to thrive in a digital future catering not only to the needs of the domestic economy but also to tap the overseas employment opportunities.
Speaking at the launch event, President, Microsoft India, said that Skills of future will be different from today and bridging the digital skill equity gap requires involvement and close cooperation of government and private sector working with people that will further accelerate India’s transition to Digital Economy.
The DigiSaksham initiative will equip more than 300,000 youth in technical skills in the first year and Jobseekers can access Microsoft learning resources such as programming languages, data analytics, software development fundamentals and advanced digital productivity on the National Career Service (NCS) Portal. The initiative gives priority to the job-seekers of semi urban areas belonging to disadvantaged communities, particularly the candidates from the socially and economically backward communities, marginalized communities, people who have been displaced or lost jobs due to Covid-19. Microsoft India has also roped in Aga Khan Rural Support Programme-India and its knowledge partner TMI e2E Academy for rolling out this digital initiative. I takes this opportunity to launch the DigiSaksham programme and wish all success to the organisations involved in this initiative.
The Ministry of Labour and Employment is implementing the National Career Service (NCS) Project as a Mission Mode Project for transformation of the National Employment Service to provide a variety of employment related services like job matching, career counselling, vocational guidance, information on skill development courses, apprenticeship, internships etc. The services under NCS are available online which was dedicated to the Nation by Prime Minister,Shri Narendra Modi in 2015. All the services available in the portal are free of cost for all stake holders including jobseekers, employers, training providers and placement organizations. The NCS portals can be accessed directly or from Career Centres (Employment Exchanges), Common Service Centres, post offices, mobile devices, cyber cafes etc.
With the increased focus of Government on career counselling service, the Ministry has created a network of more than 700 Career Counsellors who are regularly publishing their schedules on NCS Portal. Knowledge Repository of Career Counselling content has been created by digitizing the existing Counselling literature and making it amenable for periodic up-dating by stakeholders and made accessible to various users. Occupational information on more than 3600 occupations based on National Classification of Occupations 2015 is also available under career information.
The Government of India has provided financial assistance to the states for setting-up model career centres and has already approved 207 Model Career Centres (including 7 non-funded MCCs) and it has been decided to create another 200 more Career Centres across the States/UTs.
The NCS Portal also provided an open architecture for partnering of institutions and organisations for delivery of career and employment related services. Ministry has engaged with several institutions and organisations to bring more and more job opportunities to our workforce with some of the leading institutions organisations such as Quikr Jobs, Monster.com, Freshers World, First Job, Mera Job, Synergy relationship Management Services Private Limited, VSS Tech Solutions Pvt. Ltd. Monter.com, Saral Rozgar, Cassius Technologies Pvt.Ltd.Shine.com etc. The NCS Portal is now being integrated with other Ministries/ departments like MSDE, MHRD, AICTE, etc.
Today the job market is more competitive and employers are now looking for employability skills along with expertise in subject matter as essential traits in their potential employees. Employability skills are those skills that go beyond qualifications and experience.

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ରୋଜଗାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଂଯୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଡିଜି-ସକ୍ଷମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ
ଡିଜି-ସକ୍ଷମ କୌଶଳ, କୌଶଳ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପୁନଃ କୌଶଳକୁ ଏହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବ ସହାୟକ, ରୋଜଗାର କୌଶଳକୁ ପ୍ରାଦ୍ଦ୍ୟୋଗିକୀ ଉନ୍ନୟନ ସହିତ କରିବ ସମନ୍ୱୟ: ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ
30 SEP 2021 5:30PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଓ ରୋଜଗାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ଡିଜିଟାଲ କୌଶଳ ପ୍ରଦାନ ଜରିଆରେ ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ରୋଜଗାର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ଆଜି ଏକ ଡିଜିଟାଲ କୌଶଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ- ଡିଜି ସକ୍ଷମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପ୍ରାଦ୍ଦ୍ୟୋଗିକ ସଂଚାଳିତ ଯୁବ ପାଇଁ ଏଭଳି କୌଶଳର ବିକାଶ ଏକାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ସାହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ ସହରାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଚାଳନ ଓ ବିସ୍ତାରଣ କରାଯିବ ।
ଡିଜି ସକ୍ଷମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଥମ ବର୍ଷ ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ମୂଳଭିତ୍ତି ଆଧାରିତ କୌଶଳ ସହିତ ଅଗ୍ରୀମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କୌଶଳ ମାଗଣାରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏହା ଫଳରେ ସେମାନେ ଚାକିରୀ ଅନ୍ୱେଷଣ କ୍ଷମ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କାରିଗର ସେବା (ଏନସିଏସ) ପୋର୍ଟାଲ ((www.ncs.gov.in) ) ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇପାରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମାଜର ଅବହେଳିତ ସମୁଦାୟଙ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅର୍ଦ୍ଧ ସହରାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାକିରୀ କରିବାକୁ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟାଶୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଯେଉଁମାନେ କୋଭିଡ଼ ୧୯ ମହାମାରୀ କାରଣୁ ନିଜର ଚାକିରୀ ଅବା ଜୀବନଜୀବିକା ହରାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦ୍ରୁତ ଗତି ପ୍ରଦାନକାରୀ ପ୍ରାଦ୍ଦ୍ୟୋଗିକୀ ଉନ୍ନୟନ ସହିତ ନିରନ୍ତର କୌଶଳ, କୌଶଳ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କୌଶଳ ଉନ୍ନୟନର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ମାତ୍ରାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଡିଜି ସକ୍ଷମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ମୂଳତଃ ତିନି ପ୍ରକାର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଡିଜିଟାଲ କୌଶଳ- ନିଜର ଗତିରୁ ଶିକ୍ଷା, ଭିଆଇଏଲଟି ମୋଡ଼ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ (ଭର୍ଚୁଆଲ ଇନଷ୍ଟ୍ରକ୍ଟର ନେତୃତ୍ୱରେ) ଏବଂ ଆଇଏଲଟି ମୋଡ଼ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ (ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ) । ଆଇଏଲଟି, ଯାହାକି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଏକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ସେଥିରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନୁସୂଚୀତ ଜାତି/ ଅନୁସୂଚୀତ ଜନଜାତି ନିମନ୍ତେ ମଡେଲ କ୍ୟାରିୟର କେନ୍ଦ୍ର (ଏମସିସି) ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କ୍ୟାରିୟର ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଏସସି)ରେ ଆୟୋଜିତ କରାଯିବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କ୍ୟାରିୟର ସେବା (ଏନସିଏସ) ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଚାକିରୀ ଖୋଜିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରାୟ ଏକ କୋଟି ସକ୍ରିୟ ଲୋକଙ୍କ ଜବ୍‍ ସ୍କ୍ରିପ୍ଟ, ଡାଟା ଭିଜୁଆଲାଇଜେସନ, ଆଡଭାନ୍ସ ଏକ୍ସେଲ୍‍, ପାୱାର ଭିଆଇ, ଏଚଟିଏମଏଲ, ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ ଲାଙ୍ଗୁଏଜ, ସଫ୍ଟୱେର ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଫଣ୍ଡାମେଣ୍ଟାଲ୍ସ, କୋଡିଂର ପରିଚୟ ଆଦିରେ ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆବଶ୍ୟକ କୌଶଳକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରାଯିବ । ଡିଜି ସକ୍ଷମକୁ ଆଖା ଖାନ୍‍ ରୁରାଲ ସପୋର୍ଟ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ୍‍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏ,କଆରଏସପି-୧) ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯିବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ ଭର୍ଥୱାଲ, ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଅନୁରାଧା ପ୍ରସାଦ, ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ଅନନ୍ତ ମାହେଶ୍ୱରୀ ଏବଂ ଆଗା ଖାନ୍‍ ଗ୍ରାମୀଣ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ- ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଓଝା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ବୈଷମ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା, ଦେଶକୁ ସମାବେଶୀ ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍କାର ମାର୍ଗରେ ପରିଚାଳିତ କରି ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା କେବଳ ଘରୋଇ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହେବନାହିଁ ଅପରନ୍ତୁ ବିଦେଶରେ ସୁଦ୍ଧା ଏହାର ଲାଭ କରିବା ସକାଶେ ଭବିଷ୍ୟତର ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ଅବସର ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ କୌଶଳର ମହତ୍ତ୍ୱ ସଂପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଇବ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖି ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ କହିଲେ ଭବିଷ୍ୟତର କୌଶଳ ଆଜିର କୌଶଳ ଠାରୁ ଭିନ୍ନ ହେବ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କୌଶଳ ସମାନତାର ଅନ୍ତର ବଣ୍ଟନ ନିମନ୍ତେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ କାମ କରୁଥିବା ସରକାରୀ ତଥା ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଭାଗୀଦାରୀ ଏବଂ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯାହାକି ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଦ୍ରୁତତର କରିବ ।
ଡିଜି ସକ୍ଷମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରେ ୩୦୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କୌଶଳଯୁକ୍ତ କରାଯିବ ଏବଂ ସେମାନେ ଚାକିରୀ ସନ୍ଧାନରେ ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ ଶିକ୍ଷାର ସଂସାଧନ ଭଳି ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ ଲାଙ୍ଗୁଏଜ, ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସ, ସଫ୍ଟୱେର ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଫଣ୍ଡାମେଣ୍ଟାଲ୍ସ ଏବଂ ନ୍ୟାସନାଲ କ୍ୟାରିୟର ସର୍ଭିସ (ଏନସିଏସ) ପୋର୍ଟାଲ ଉପରେ ଉନ୍ନତ ଡିଜିଟାଲ ଉତ୍ପାଦକତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିପାରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବଞ୍ଚିତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅର୍ଧ ସହରାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାକିରୀ ଚାହୁଁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ବିଶେଷ କରି ସାମାଜି ଓ ଆର୍ଥିକ ଭାବେ ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରାର୍ଥୀ, ଦୁର୍ଗମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଯେଉଁ ଲୋକ ବିସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିବେ କିମ୍ବା କୋଭିଡ଼ ୧୯ ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ସେମାନଙ୍କର ଚାକିରୀ ହରାଇଥିବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଏହି ଡିଜିଟାଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆରମ୍ଭ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଗା ଖାନ୍‍ ରୁରାଲ ସପୋର୍ଟ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଏହାର ନଲେଜ ପାର୍ଟନର ଟିଏମଆଇ ଇ୨ଇ ଏକାଡେମୀକୁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରିଛି । ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯାଦବ ଏହି ଅବସରରେ ଡିଜି ସକ୍ଷମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ଏଥିରେ ସାମିଲ ଥିବା ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ସଫଳତା ନିମନ୍ତେ ଶୁଭକାମନା କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଓ ରୋଜଗାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ରୋଜଗାର ସେବା (ଏନସିଏସ) ପରିଯୋଜନାକୁ ମିଶନ ମୋଡ଼ରେ କରିଯୋଜନା ଭାବେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି ଯଦ୍ୱାରା ରୋଜଗାର ସମ୍ପର୍କୀତ ବିଭିନ୍ନ ସେବା ଭଳି ଚାକିରୀ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା, କ୍ୟାରିଅର୍‍ ପରାମର୍ଶ, ବ୍ୟାବସାୟିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ କୌଶଳ ବିକାଶ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ, ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍‍ ଆଦି ସଂପର୍କରେ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ । ଏନସିଏସ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସେବା ଆନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଯାହା ୨୦୧୫ ମସିହାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ଉପଲବ୍ଧ ସକଳ ପ୍ରକାର ସେବା ଚାକିରୀ ପ୍ରତ୍ୟାଶୀ, ନିଯୋକ୍ତାମାନଙ୍କ ସହିତ ସମସ୍ତ ହିତଧାରକ, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାତା ଏବଂ ପ୍ଲେସମେଣ୍ଟ ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଏନସିଏସ ପୋର୍ଟାଲମାନଙ୍କୁ ସିଧା ଅଥବା କ୍ୟାରିୟର କେନ୍ଦ୍ର (ଏମ୍ପ୍ଲଏମେଣ୍ଟ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ)ମାନ, ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର, ଡାକଘର, ମୋବାଇଲ ଉପକରଣ, ସାଇବର କାଫେ ଆଦିରୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ ।
କ୍ୟାରିଅର କାଉନସେଲିଂ ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ କ୍ରମବଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଫୋକସ ସହିତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ କ୍ୟାରିଅର୍‍ କାଉନସେଲିଂର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ନିୟମିତ ଭାବେ ଏନସିଏସ ପୋର୍ଟାଲରେ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରକାଶ କରୁଛନ୍ତି । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପରାମର୍ଶ ସଂପର୍କୀତ ପ୍ରକାଶିତ ସୂଚନାବଳୀକୁ ଡିଜିଟାଇଜ କରି ଏବଂ ଏହାକୁ ହିତଧାରକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅପଡେଟିଂ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ତରଦାୟୀ କରି କ୍ୟାରିୟର ପରାମର୍ଶ ସାମଗ୍ରୀର ଜ୍ଞାନ ଭଣ୍ଡାର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଉପଯୋଗକର୍ତ୍ତାମାନଙ୍କ ସକାଶେ ସୁଲଭ କରାଯାଇଛି । କ୍ୟାରିୟର ସୂଚନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ବ୍ୟବସାୟର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବର୍ଗୀକରଣ ୨୦୧୫ ମସିହା ଆଧାରରେ ୩୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବସାୟ ଉପରେ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଜ୍ଞାନ ଉପଲବ୍ଧ ।
ଭାରତ ସରକାର ମଡ଼େଲ କ୍ୟାରିୟର କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ବିର୍ତ୍ତୀୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ୨୦୭ ମଡେଲ କ୍ୟାରିୟର କେନ୍ଦ୍ର (୭ଟି ଅଣ ବିତ୍ତୀୟ ପୋଷିତ ଏମସିସି ସହିତ) ମଂଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ତଥା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ କ୍ୟାରିୟର କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବାର ନିର୍ଣ୍ଣୟ ସରକାର ନେଇଛନ୍ତି ।
ଏନସିଏସ ପୋର୍ଟାଲ କ୍ୟାରିୟର ଏବଂ ରୋଜଗାର ସମ୍ପର୍କୀତ ସେବାର ବିତରଣ ନିମନ୍ତେ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ତଥା ସଂଗଠନମାନଙ୍କ ଭାଗୀଦାରୀ ନିମନ୍ତେ ଏକ ମୁକ୍ତ ସଂରଚନା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍ଥାନ ଯଥା କ୍ୱିକର ଜାକ୍ସ, ମୋନଷ୍ଟର ସର୍ଭିସେସ୍‍ ଡଟ୍‍ କମ୍‍, ଫେସର୍ସ ୱାର୍ଲ୍ଡ , ଫାଷ୍ଟ ଜବ୍‍, ମେରା ଜବ୍‍, ସିନର୍ଜି ରିଲେସନସିପ୍‍ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସର୍ଭିସେସ ପ୍ରାଇଭେଟ ଲିମିଟେଡ଼ ସହିତ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଚାକିରୀର ଅବସର ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ଅନେକ ସଂସ୍ଥାନ ଏବଂ ସଂଗଠନ ଭିଏସଏସ ଟେକ ସଲ୍ୟୁସନ୍ସ ପ୍ରାଇଭେଟ ଲିମିଟେଡ଼, ମୋନଷ୍ଟର ଡଟ୍‍ କମ୍‍, ସରଳ ରୋଜଗାର, କ୍ୟାସିୟସ୍‍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିଜ୍‍ ପ୍ରାଇଭେଟ୍‍ ଲିମିଟେଡ଼, ସାଇନ ଡଟ୍‍ କମ୍‍ ଆଦି ସହିତ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏନସିଏସ ପୋର୍ଟାଲକୁ ଏବେ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ/ ବିଭାଗମାନଙ୍କ ଭଳି ଏମଏସଡ଼ିଇ, ଏମଏଚଆରଡ଼ି, ଏଆଇସିଟିଇ ଆଦିଙ୍କ ସହିତ ଏକୀକୃତ କରାଯାଉଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାକିରୀ ବଜାର ଅଧିକ ପ୍ରତିସ୍ପର୍ଦ୍ଧି ହୋଇଛି ଏବଂ ନିଯୋକ୍ତାମାନେ ଏବେ ନିଜର ସମ୍ଭାବିତ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ଠାରେ ଆବଶ୍ୟକ ଗୁଣ ଅନୁରୂପ ବିଷୟବସ୍ତୁରେ ବିଶେଷଜ୍ଞାନ ସହିତ ରୋଜଗାର ଯୋଗ୍ୟତା କୌଶଳର ମଧ୍ୟ ସନ୍ଧାନ କରୁଛନ୍ତି । ଯୋଜଗାର ଯୋଗ୍ୟତା କୌଶଳ ଏପରି ଏକ କୌଶଳ ଯାହା ଯୋଗ୍ୟତା ଏବଂ ଅନୁଭବ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଯାଇଥାଏ ।