ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଚାରିବର୍ଷ ପୂରଣ କଲା ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା
ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ଠାରୁ ୨.୮୨ କୋଟି ଘରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ସେବା
ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ହୋଇ ନ ଥିବା ଘରଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଦେୟମୁକ୍ତ ହେଲପଲାଇନ
25 SEP 2021 9:41AM by PIB Bhubaneswar
ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ହେବା ପରଠାରୁ ଚଳିତବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ୨. ୮୨ କୋଟି ଘରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
୨୦୧୯ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ୧୮ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ୨. ୬୩କୋଟି ଉତ୍ସୁକ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଘରକୁ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ପରେ ପରେ ସାତଟି ରାଜ୍ୟ ଯଥା- ଆସାମ, ଛତିଶଗଡ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଣିପୁର, ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ୩୧ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୯ ଚିହ୍ନଟ ପୂର୍ବରୁ ଅନିତ୍ସୁକ ଥିବା ୧୮.୮୫ଲକ୍ଷ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ହୋଇ ନ ଥିବା ଘର ମାଲିକ ପରେ ସଂଯୋଗ ନେବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକଟ କରିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ସୌଭାଗ୍ୟ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ଅଭିଯାନ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୫ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୧୭ରେ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଦେଶରେ ସାର୍ବଜନୀନ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ଥିଲା ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଦେଶର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଘର ଓ ସହରାଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ଘରକୁ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଇବା ଥିଲା ମୂଳଲକ୍ଷ୍ୟ । ନବଭାରତରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଜରିଆରେ ସମାନତା, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଓ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ସଂକଳବଦ୍ଧ ହେବା ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବୋଲି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାବଦ ଇନ୍ଧନ ମୋଟ୧୬ହଜାର ୩୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ଅଟକଳ କରାଯାଇଥିବାବେଳେ ମୋଟ ବଜେଟ୍ ସର୍ପୋଟ (ଜିବିଏସ୍‌) ୧୨,୩୨୦କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଘରଗୁଡିକ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ ୧୪ହଜାର ୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ମୋଟ ବଜେଟ୍ ସପୋର୍ଟ(ଜିବିଏସ୍‌) ୧୦, ୫୦୭,୫୦ କୋଟି ଥିଲା ।ସହରାଂଚଳ ଘରଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଆକଳନ ୨,୨୯୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ଜିବିଏସ୍ ୧,୭୩୨.୦୫କୋଟି ଥିଲା । ଭାରତ ସରକାର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏଥିପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ ।
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବିଦ୍ୟୁତ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦିନ ଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଜ୍ୟୋତି ଯୋଜନା (DDUGJY) ରୁ ହିଁ ଏହି ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ସହ ବର୍ତ୍ତମାନ ରହିଥିବା ବିଦ୍ୟୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଉନ୍ନୀତକରଣ, ଫିଡରମିଟରିଂ ସହ ଗୁଣାତ୍ମକ ବିକାଶ ଥିଲା ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ।
ଦେଶର ସାର୍ବଜନୀନ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହଜ ବିଜଲୀ ହରଘର ଯୋଜନା-ସୌଭାଗ୍ୟ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଘରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବା ତଥା ଏଥିରୁ ଯେପରି କେହି ବଞ୍ଚିତ ନ ହୁଅନ୍ତି ତାହା ଦେଖିବା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସର୍ଭିସ କେବୁଲ ଜରିଆରେ ଘରର ନିକଟତମ ବିଜୁଳି ଖୁଣ୍ଟରୁ ଘର ପରିସରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ, ଏନର୍ଜୀମିଟର ସ୍ଥାପନା, ଏଲଇଡି ବଲବ ସହ ଗୋଟିଏ ବଲବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାର ଯୋଗାଣ ଓ ଗୋଟିଏ ମୋବାଇଲ ଚାର୍ଜ ପଏଣ୍ଟ ଏହି ଯୋଜନାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଆଗକୁ ଆହୁରି ବାକି ଅଛି
ଯୋଜନାର ମୌଳିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇଗଲେ ମଧ୍ୟ ସୌଭାଗ୍ୟ ଟିମ୍ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅହୋରାତ୍ର ଗୁଣାତ୍ମକ ଆଲୋକ ଯୋଗାଇବା ନେଇ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ସେମାନଙ୍କ ରାଜ୍ୟରେ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ହୋଇ ନ ଥିବା ଘରଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଚଳାଇବା ନିମେନ୍ତ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ନିଶୁଳ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହେଲ୍ପ ଲାଇନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Power
SAUBHAGYA completes FOUR years of successful implementation
2.82 crore households have been electrified since the launch of SAUBHAGYA
A dedicated toll-free helpline in place to identify and provide electricity connections to remaining unelectrified households
25 SEP 2021 9:41AM by PIB Delhi
2.82 crore households have been electrified since the launch of SAUBHAGYA. These figures are till March 31st of this year. As of march 2019, 2.63 crore willing un-electrified households in rural and urban areas of the country were provided electricity connections in a record time of 18 months. Subsequently seven states- Assam, Chhattisgarh, Jharkhand, Karnataka, Manipur, Rajasthan and Uttar Pradesh reported that around 18.85 lakh un-electrified households, identified before 31.03.2019, which were unwilling earlier, but later expressed their willingness to get electricity connections, were also covered under the scheme.
SAUBHAGYA is one of the largest household electrification drives in the world. SAUBHAGYA was announced by the Prime Minister Shri Narendra Modi on 25th September 2017. The objective of the scheme was achieving Universal Household Electrification in the country, through last mile connectivity and providing access to electricity to all un-electrified households in rural areas and poor households in urban areas. While launching the scheme, the Prime Minister pledged to provide access to electricity and work towards equity, efficiency and sustainability in the New Age India.
The total financial implications of the project was Rs. 16,320 crore while the Gross Budgetary Support (GBS) was Rs. 12,320 crore. The outlay for the rural households was Rs. 14,025 crore while the GBS was Rs. 10,587.50 crore. For the urban households, the outlay stood at Rs. 2,295 crore while GBS was Rs. 1,732.50 crore. The Government of India largely provided funds for the Scheme to all States/UTs.
The journey started with Deendayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana (DDUGJY) which envisaged the creation of basic electricity infrastructure in villages. The focus of the scheme was on strengthening & augmentation the existing infrastructure and metering of existing feeders/distribution transformers to improve the quality and reliability of power supply in rural areas.
Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana - Saubhagya envisioned providing energy access to all by last mile connectivity and electricity connections to all remaining un-electrified households in rural as well as urban areas to achieve universal household electrification in the country. The electricity connection to households included the release of electricity connections by drawing a service cable from the nearest pole to the household premise, installation of an energy meter, wiring for a single light point with LED bulb, and a mobile charging point.
The road ahead
While the set objectives of the scheme have been achieved, team SAUBHAGYA has continued its work of providing 24x7 quality power supply to all. All states have been requested to launch special campaigns in their respective states to identify any left out un-electrified household and subsequently provide electricity connections to them. A dedicated toll-free helpline has also been launched for that purpose.