ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
অসামদা ত্রাইবেল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিংদা শুংশোই শোইদনা প্রাইয়োরিতী পীগদবনি: ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী
ত্রাইবেলশিংগী হোলিস্তিক দিবেলপমেন্ত লাকহন্নবা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না মীৎয়েং থম্লি : শ্রী আর্জুন মুন্দা
13 SEP 2021 6:53PM by PIB Imphal
মরু ওইবা হাইলাইতশিং:
• অসামদা অতোপ্পা ভান ধান কেন্দ্র ১৮৪ লিংখৎলগনি
• ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না মন্ত্রালয় ৪০রোমগা খুৎশম্নখ্রে অমদি ত্রাইবেল এরিয়াশিংগী ওল-রাউন্দ দিবেলপমেন্ত লাকহন্নবগীদমক কোওর্দিনেতেদ এপ্রোচ অমগা লোইননা থবক তৌমিন্নদুনা লাক্লি৷
• মমিং লৈরবা শক্তি পীথকমখ্য মন্দিরদসু কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা চৎখি৷
ত্রিফেদকী মেনেজিং দাইরেক্তর, শ্রী প্রবির কৃষ্ণ অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা মতুং ইন্দুনা ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী আর্জুন মুন্দানা ২০২১গী সেপ্তেম্বর ১৩দা অসামদা লাকখিবা নুমিৎ নিনিগী খোঙচৎ অদু মাই পাক্না লোইশিনখি৷ ঙসি অসাম এদমিনিস্ত্রেতিব স্তাফ কোলেজতা পাংথোকখিবা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱা ঙাংখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা অসুম্না ফোংদোকখি, মদুদি ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না রাজ্য অসিদা ত্রাইবেল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং নিংথিনা চৎনহন্নবা হোৎনরি অমদি মফম অদুদা ত্রাইবেলশিংগী দিবেলপমেন্ত হেনগৎহন্নবগী ফ্যুচর প্লানশিং অদুগী মরমদসু মহাক্না ফোংদোকখি৷
মেদিয়াগী মীওইশিংদা ৱা ঙাংলদুনা, ত্রাইবেলশিংগী ওর্গানিক অমসুং নেচরেল প্রোসেসিং ৱেজশিং অসি কাইহন্দনা থমদুনা ত্রাইবেল অমসুং ইথনিক প্রদক্তশিং অসি নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেলগী থাকশিংদা য়োকখৎতুনা অমসুং য়োন্দুনা ত্রাইবেলশিংনা খুন্দারিবা মফমশিংদা হোলিস্তিক দিবেলপমেন্ত পুরক্নবা মহাক্কী মন্ত্রালয়না মীৎয়েং থম্লি হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷ ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না মন্ত্রালয় ৪০রোমগা খুৎশম্নখ্রে অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা ওল-রাউন্দ দিবেলপমেন্ত পুরক্নবগীদমক কোওর্দিনেতেদ এপ্রোচ অমগা লোইননা থবক তৌমিন্নদুনা লাক্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ নোংমাইজিং নুমিৎতা রাজ্য অদুগী মুখ্য মন্ত্রীগা খন্ন-নৈনরবা মতুংদা অসামদা অতোপ্পা ভান ধান কেন্দ্র ১৮৪ শেমগৎলগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
লাক্কদৌরিবা প্রধান মন্ত্রী অদার্শ গ্রাম য়োজনাগীদমক অসামদগী মোদেল খুঙ্গং ১৭০০ তার্গেৎ তৌখ্রে হায়নসু শ্রী মুন্দানা ফোংদোকখি৷ রাজ্য অসিদা ত্রাইবেল রিসাইদেন্সিয়েল স্কুলশিংসু লিংখৎলগনি, স্কুলশিং অদুদা স্পোর্তস এরেনাশিং, ওজাশিংগী ক্বাতরশিং অমসুং গেস্ত হাউসশিংগা লোইননা একাদমিক ফেসিলিতী পুম্নমক থমদুনা স্কুল অমমমদা ত্রাইবেল মহৈরোই ৪৮০ তম্বা য়ারগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী আর্জুন মুন্দানা অসামদা চৎখিবা মহাক্কী নুমিৎ নিনিগী খোঙচৎ অদুদা গুৱাহতিগী রাজ বাবনদা অসামগী রাজ্যপাল, শ্রী গজদিশ মুখিগসু উনখি৷ মীফম অদুদা, রাজ্য অদুগী ত্রাইবেল দিবেলপমেন্ত এক্তিবিতীশিং মরু ওইনা এম.এফ.পি.গীদমক এম.এস.পি., ভান ধান য়োজনাগুম্বা চৎনরিবা প্রোগ্রামশিংগী মপুং ওইবা গেমুত অদু মন্ত্রা অসিগা রাজ্যপাল অসিগা খন্ন-নৈনখি৷ অসামদা লৈরিবা এন্তরপ্রাইজেস অমসুং ত্রাইবেলশিংগী পুন্সি মরেলগী মরমদা মখোয়না নিংথিংনা ৱারি শানখি অমদি স্ত্রাতিজিক মেন্নর অমদা ত্রাইবেল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং চৎনহন্নবগীদমক অমসুং রাজ্য অদুদা ত্রাইবেলশিংগী পুন্সি-মহিং ফগৎহন্নবগী লম্বী অদু নিংথিনা য়েংশিনখি৷
অতোপ্পা হাইলাইতশিং অদুদি লখ্রাগী আই.আই.ই.(ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ ওল্তরপ্রিনরশিপ)দা পাংথোকখিবা ভান ধান ৱার্কশোপ অমদা তোঙান তোঙানবা ত্রাইবেল বেনিফিসরীশিংগা ৱারি-ৱতায় শানখিবা অসিনি৷
মন্ত্রী অসিনা মমিং লৈরবা শক্তি পীথকমখ্য মন্দিরদা লাই খুরুম্বা চৎতুনা মহাক্কী অসাম খোঙচৎকী অনিশুবা নুমিৎ হৌদোকখি৷ মহাক্কী খোঙচৎ অদুদা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা ত্রাইবেল দিবেলপমেন্ত স্কিমশিংগী গ্রাউন্দ লেবেল ইমপ্লিমেন্তেসন, চেলেঞ্জশিং অমসুং প্রোগ্রেস অদু য়েংশিনখি৷

Ministry of Tribal Affairs
Tribal Development programmes in Assam must be prioritised: Union Minister of Tribal Affairs
Tribal Affairs Ministry focuses on bringing about holistic development of tribals : Sh.Arjun Munda
13 SEP 2021 6:53PM by PIB Delhi
Key Highlights:
• Another 184 Van DhanKendras will be established in Assam
• Tribal Affairs Ministry coordinates with around 40 ministries and has been working with a coordinated approach for all-round development of the tribal areas.
• Union Minister also visited the renowned Shakti PeethKamakhya Temple.
Shri Arjun Munda, Minister of Tribal Affairs, accompanied by Shri Pravir Krishna, Managing Director, TRIFED and other senior officials, successfully concluded a two-day visit to Assam on September 13, 2021. The Union Minister, who addressed a Press Conference at Assam Administrative Staff College today, said that the Ministry of Tribal Affairs is committed towards proper implementation of tribal development programmes in the State and he also informed about future plans for augmenting tribal development here.
While addressing the media persons, the Union Minister informed that his Ministry’s focus is on bringing about holistic development of tribal inhabited areas through marketing and promoting tribal and ethnic products at national and international levels while keeping their organic and natural processing ways intact. He said that Tribal Affairs Ministry coordinates with around 40 ministries and has been working with a coordinated approach for all-round development of the tribal areas in the country. Another 184 Van DhanKendras will be established in Assam as discussion held with the Chief Minister of the State on Sunday, he said.
Shri Munda also informed that 1700 model villages have been targeted from Assam for the upcoming Pradhan MantriAdarsh Gram Yojana. Tribal residential schools will also be established in the state where 480 tribal students can be accommodated in each school with all academic facilities along with sports arena, teachers’ quarters and guest houses, he informed.
The Union Minister Shri Arjun Munda, during his 2-day visit to Assam, also called on Shri JagdishMukhi, Governor of Assam at Raj Bhawan, Guwahati. During the meeting, the Minister and the Governor discussed the entire gamut of tribal development activities in the state, in particular the programmes being implemented such as MSP for MFP, Van DhanYojana etc. They spoke at length about tribal livelihoods and enterprises in Assam and also contemplated upon the way forward in terms of implementing tribal development programmes in a strategic manner and improving the livelihoods of tribals in the state.
Other highlights included interactions with several tribal beneficiaries at a Van Dhan workshop conducted at IIE (Indian Institute of Entrepreneurship), Lakhra.
Earlier, the Minister started the second day of his tour to Assam with a visit to the renowned Shakti PeethKamakhya Temple where he paid his obeisance to the deity. Over the course of his visit, the Union Minister reviewed the ground level implementation, challenges and progress of the tribal development schemes.