প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সর্দারধাম ভবনগী লোকার্পন অমসুং সর্দারধাম ফেজ- IIগী ভুমী পুজনদা প্রধান মন্ত্রীনা ঙাংখিবা ৱারোল
11 SEP 2021 2:12PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
থৌরম অসিদা ঐখোয়গা লোইননা শরুক য়ামিন্নরিবা অসি গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বিজেবাই রুপানি জি, দিপুতী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নিতিন বাই, কাউন্সিল ওফ মিনিস্তরশিংদগী ঐগী মরুপশিং শ্রী পর্সোত্তম রুপালা জি, শ্রী মন্সুখ বাই মন্দবিয়া জি, অনুপ্রিয়া পতেল জি, পার্লিয়ামেন্তদা লৈরিবা ঐগী মরুপশিং অমসুং গুজরাত প্রদেশ বি.জে.পি. রাস্ত্রপতি শ্রী সি.আর. পতিল জি, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক, মফম অসিদা শরুক য়ারিবা এম.পি.পুম্নমক, গুজরাতকী এম.এল.এ.শিং, সর্দার ধমগী ত্রস্তী পুম্নমক, ঐগী মরুপ শ্রী গগজিবাই, ত্রস্ত অসিগী ইকাই খুম্নরবা মেম্বর পুম্নমক, মসিগী লেজনিংঙাই ওইরবা থৌরম অসিবু শিনবিরিবা ঐগী মরুপশিং অমসুং ইয়াম্বা-ইনাউ অমসুং ইচল-ইচে ঙাক্তনি!
ঐখোয়া অফবা থবক অমা হেক্ত তৌদ্রিঙৈদা মাংওইননা গনেশা নিংবগী চৎনবি অমা লৈ৷ অদুগা লাইবক ফবা অমনা, সর্দার ধম ভবন শঙ্গাবা অসি গনেশ পুজাগী নুমিৎ অসিগা তামিন্নবা অসিনি৷ ঙরাং অসি গনেশ চতুর্থীনি অদুগা হৌজিক্না লৈবাক পুম্বনা গনেশহোতসব পাংথোক্লি৷ নখোয় পুম্নমকপু নুংঙাই-য়াইফরবা গনেশ চতুর্থী অমসুং গনেশহোতসব অমা ওইরসনু হায়না ঐনা মঙ্গোল পীরি৷ ঙসি অসিসু ঋশি পঞ্চমিনি৷ ভারত অসি ঋশিশিংগী লৈবাকনি, অমসুং ঐখোয়গী আইদেন্তিতী অসি ঋশিশিংগী নোলেজ, সাইন্স অমসুং ফিলোসোফীদা বেজ তৌই৷ মসিগী লিগেসী অসি ঐখোয়না মাংহন্দনা পুদুনা চৎশি৷ মসিগী স্পিরিত অসিগা লোইননা ঐখোয়না হিংলকপনা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং অমসুং থিঙ্করশিংনা মীওইবা জাতি পুম্নমকপু লমজিংদুনা পুবা ঙম্লিবনি৷ স্পিরিত অদুমক্কা লোইননা, ময়াম পুম্নমকপু নুংঙাই-য়াইফরবা ঋশি পঞ্চমি অমা ওইরসনু হায়না ঐনা মঙ্গোল পীরি৷
ঋশিশিংগী চৎনবি অসিনা ঐখোয়বু হেন্না ফবা মীওইবশিং ওইরক্নবগী ইনর্জী অদু পী৷ স্পিরিত অসিগা লোইননা, জেন চৎনবিগী মতুং ইন্না পর্য়ুশন কুহ্মৈ পাংথোক্লবা মতুংদা ‘মিচচামি দুক্কদম’ পাংথোক্তুনা ঙাকপিবগী নুমিৎ অদু ঐখোয়না পাংথোক্লি৷ মসিগী কুহ্মৈ অসি ঐখোয়গী অশোইবশিং অদু ইশানা য়াজবা, মখোয়বু চুমথোকপা অমসুং মতুং তারকপদা হেন্না নিংথিনা তৌবা ঙম্নবগীদমক পাংথোক্লিবা অদুগুম্বা কুহ্মৈ অমসুং চৎনবি অমনি৷ মসিসু ঐখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইগদবনি৷ মসিগী হোলী ফেস্তিবেল অসিদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীয়াম, ইয়াম্বা-ইনাউ, ইচল-ইচে পুম্নমক্তা ঐনা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি অমসুং মহাবির মপুগী খোঙয়াদা ঐনা তুজরি৷
ঐখোয়গী ইন্সপিরেসনগী সোর্স অমা অমসুং আইরন মেন ওইরিবা সর্দার সাহেবগী খোঙয়াদসু ঐনা তুজরি অমসুং মঙোন্দা ইকাই খুম্নবা উৎচরি৷ কৎথোকপা অমগা লোইননা মসিগী সর্ভিস প্রোজেক্ত অসি ফজথোকহনখিবা সর্দার ধম ত্রস্ততা য়াওরিবা মেম্বর পুম্নমকপু ঐনা থাগৎচরি৷ নখোয়না য়াম্না কন্না হোৎনবিদুনা ঙসি, সর্দার ধমগী চাওরবা বিল্দিং অসি শঙ্গাবগা লোইননা নুপীশিংগী হোস্তেলগী অনিশুবা ফেজকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে৷
স্তেত-ওফ-দি-আর্ত বিল্দিং, মোদর্ন রিসোর্স অমসুং মোদর্ন লাইব্রেরী য়াওবা নুপীশিংগী হোস্তেলগুম্বা ফেসিলিতীশিং অসিনা নহা কয়া অমা এম্পৱার তৌরগনি৷ অমরোমদা, ওল্তরপ্রিনর দিবেলপমেন্ত সেন্তরগী খুৎথাংদা গুজরাতকী চাওখৎলবা বিজিনেস আইদেন্সিতী অসি নখোয়না হেন্না শক্তি লৈহল্লি অদুগা অমরোমদা, সিবিল সর্ভিস সেন্তরগী খুৎথাংদা জুদিসিয়েল সর্ভিসশিং অমসুং সিবিল সর্ভিসেস নত্রগা দিফেন্সতা চংবা পাম্লিবা নহাশিংদা অনৌবা দিরেক্সন অমা পীরগনি৷
পতিদার কম্ম্যুনিতী নহাশিং, লাইরবশিং অমসুং নুপীশিংদা হেন্না শক্তি পীনবা নখোয়না হোৎনরিবা অদু থাগৎনিংঙাইনি৷ হোস্তেল ফেসিলিতীশিং অসিনা নুপীমচা কয়া অমগী ফিভম ফগৎহনবদা মতেং পাংলগনি৷
সর্দার ধম অসি লৈবাক অসিগী ফ্যুচর শেমগৎপগী ফাউন্দেসন অমা ওইবতা নত্তনা সর্দার সাহেবকী আইদিলশিং অসি ইন্নবা তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোনশিং অসিদসু থৌনা হাপ্লগনি হায়বসি ঐনা থাজবনি৷ ঐখোয়না নিংতম্বগী অমিৃত মহোতসব পাংথোক্লি অমসুং লৈবাক অসিগী নিংতম ইহৌবু নিংশিংদুনা ঐখোয়বু থৌনা হাপ্লি হায়না ঐনা নখোয়দা হায়নিংই৷ অদুবু মসিগী হোস্তেল অিদা লৈগদৌরিবা চহি ১৮,২০,২৫ শুরবা নুপা অমসুং নুপীশিংনা ২০৪৭তা লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা চহি ১০০ শুরকপা মতমদা মখোয়শিং অসিনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি৷
মরুপশিং,
ঙসি সর্দার ধাম পাংথোক্লিবা নুমিৎ অসিগীসু অচৌবা মেসেজ অমা লৈ৷ ঙসি অসি সেপ্তেম্বর ১১নি, ৯/১! মীওইবা জাতিদা এক্তেক তৌখিবগীদমক খঙনরিবা মালেমগী পুৱারিদা লৈরিবা নুমিৎ অমনি! অদুবু মসিগী নুমিৎ অসিনা মালেম পুম্বদা হিরম কয়া অমা তাকখ্রে৷!
চহি চা অমা হেল্লবা মতুং, ১৮৯৩গী সেপ্তেম্বর ১১, চিকাগোদা মালেমগী ধর্মশিংগী পার্লিয়ামেন্ত লৈরম্মী৷ মদুগী গ্লোবেল প্লেতফোর্ম অদুদা ৱাঙাংলদুনা, স্বামি বিবেকানন্দনা ভারতকী হ্যুমেন ভেল্যুশিং অদু মালেম অসিদা খঙহনখি৷ মদুগী হ্যুমেন ভেল্যশিং অদুমক্না চহি ২০ হেনখ্রবা ৯/১১ এতেক্তশিংদা পর্মেনেন্ত সোলুসন অমা পুরকপা ঙম্লগনি হায়না ঙসিদি মালেম অসি খল্লি৷ অমরোমদা, অসিগুম্বা অকিবা ফাওরবা এতেক্তশিং অসিদগী ঐখোয়না পরাশিং তমগদবনি, অদুগা অমরোমদা, হ্যুমেন ভেল্যুশিং অসি চৎননবা ঐখোয়না য়াম্না কন্না হোৎনগদবনি৷
মরুপশিং,
ঙসি অসি অচৌবা থৌরমনি৷ ঙসি অসি ভারতকী মমিং লৈরবা স্কোলর, ফিলোসোফর অমসুং ফ্রীদম ফাইতর সুব্রামনিয়া ভারতি লৈখিদবগী ১০০শুবা কুমওন্নি৷ সর্দার সাহেবনা পুখিবা ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী বিজন অসি মহাকবি ভারতিগী তামিল রাইতিংশিংদা ফিলোসোফী অদুমক য়াওরি৷ মহাক্কী থিঙ্কিং অসিদা য়েংউ! মহাক্না তামিল নাদুদা লৈখিরম্মী, অদুবু হিমালয় অসি ঐখোয়গীনি হায়না হায়রক্কনি৷ সুব্রামনিয়া ভারতিনা স্বামি বিবেকানন্দদগী পুক্নিং-লৌশিং লৌখি অমসুং শ্রী ওরোবিন্দোনা ইনফ্লুয়েন্স তৌখি অমসুং কাশিদা লৈরিঙৈ মতমদা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অসিদা অনৌবা ইনর্জী অমসুং দিরেক্সন পীখি৷
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসিদা ঐনসু য়াম্না মরু ওইবা অমা লাওথোক্লি৷ সুব্রামনিয়া ভারতি জিগী মমিংদা বনারস হিন্দু য়ুনিভর্সিতীদা চিয়র অমা শেমগৎনবা ৱারেপ্নখ্রে৷ তামিল অসি চাওখৎলবা লোন অমনি৷ মালেম অসিদা লৈরিবা অরিবা লোনশিংগী মনুংদা মসিসু অমনি৷ মসি হিন্দুস্তানি পুম্নমক্কী ওইনা চাওথোকচনিংঙাই অমনি৷ সুব্রামনিয়া ভারতি চিয়র অসি তামিল স্তদীশিংদা বি.ঐচ.য়ু.গী আর্তস ফেকল্তীদা শেমগৎলগনি৷ ভারতি জিনা মংজরম্বা চাওখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা মসিনা মহৈরোইশিং অমসুং রিসর্সরশিংবু পুক্নিং থৌগৎলগনি৷
মরুপশিং,
সুব্রামনিয়া ভারতি জিনা মীওইবা জাতিবু পুনশিন্নবা অমসুং ভারত্তা৩ অপুনবগী শক্তম লৈহন্নবা মতম পুম্নমক্তা অখন্নবা মীৎয়েং চংদুনা হোৎনখি৷ মহাক্কী আইদিলশিং অসি ভারতকী ৱাখল্লোন অমসুং ফিলোসোফীগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমনি৷ অরিবা মতমশিংদা লৈরম্লিবা দাধিচি অমসুং কর্ণগপম্বা দোনরশিং নত্রগা মেদাইবেল মতমশিংদা লৈরম্লিবা মহারাজা হর্শাবরধনাগুম্বা মমিং লৈরিবা মীওইশিংবু ওইরবসু, সর্ভিসকীদমক অরৈবা পুম্বা কৎথোকপগী চৎনবি অসিদগী ঙসি ফাওবদা ভারতনা পুক্নিং-লৌশিং লৌরি৷ অসিগুম্বা পুন্সিগী মন্ত্র অসিনা ঐখোয়না লৌরুরিবা তোঙান তোঙানবা পোৎলমশিং অদু হান্নগী মফমশিংদা অমুক চৎলনখিনবা তাকপিরি৷ ঐখোয়না ফংলিবা খুদিংমক, ঐখোয়না মসিগী লৈহাউ অসিদগী ফংবনি৷ ঐখোয়না চাওখৎহনখিবা খুদিংসু, সমাজ অসিগীদমক তৌখিবনি৷ মরম অদুনা, ঐখোয়না ফংলিবা খুদিংমক অসি ঐখোয়গী নত্তে; মসি সমাজকিনি অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অসিগীনি৷ সমাজ অসিগী ওইবা পোৎতি ঐখোয়না অমুক হন্না সমাজ অসিদা খুৎশিন্নগবনি, অদুগা সমাজ অসি মদু শন্দোক্কদবনি অদুগা অমুক হন্না ঐখোয়দা অমসুং ঐখোয়গী মথংদা লাক্কদৌরিবা মীরোনশিংদা পীগদবনি৷ মসি ঐখোয়না হোৎনবা খুদিংগী খোঙজেল য়াংখৎপা অদুগুম্বা ইনর্জী সাইকল অমনি৷ ঙসিদি, মসিগী ইনর্জী সাইকল অসিদা নখোয়না মখাতাবা মোমেন্তম পীরি৷
মরুপশিং,
সমাজ অসিগীদমক ঐখোয়না রিজোলুসন অমা লৌবা মতমদা, রিজোলুসন অদু মাই পাকহন্নবগী থৌনা অদু সমাজ অসি খক্তনা ঐখোয়দা পীগনি৷ ঐখোয়না নিংতম্বগী অমিৃত মহোতসব পাংথোকপা মতমদা, লৈবাক অসিনা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস’ অমসুং ‘সবকা প্রয়াস’কী মন্ত্র অসি পীখ্রে৷ হৌখিবা মতমদগী হৌদুনা ঙসি ফাওবদা গুজরাত লমদম অসিদা মীয়াম পুন্না অমতা ওইনা খুৎশম্নদুনা হোৎনমিন্নবগী শকফম তারি৷ মফম অসিদগী দান্দি য়ত্র অসি নিংতম ইহৌদা লৈবাক অসিগী কল্লেক্তিব ইফর্তশিংগী সিম্বোল অমা অমসুং ইন্সপিরেসন অমা অদুমক ওইরি৷
মতৌ অসিগুম্না, খেদ ইহৌদা, সর্দার পতেলগী লুচিং মখাদা, লৌমীশিং, নহাশিং অমসুং লাইরবশিংনা লিংজেল মান্নখিবা অদুনা বৃতিশ সরকারবু মফম অদু থাদোক্তুনা চৎহনখি৷ মদুগী ইন্সপিরেসন অমসুং ইনর্জী অদু গুজরাতকী লৈহাউদা সর্দার সাহেবকী স্কাইস্ক্রেপর স্তেচু অমা ওইনা, ‘স্তেচু ওফ য়ুনিতী’গী মওংদা ঐখোয়গী ইমাংদা ঙসি ঙসি লেপতুনা লৈরি৷ স্তেচু ওফ লিবর্তীগী আইদিয়া অসি গুজরাতনা থম্লকখিবা মতমদা, লৈবাক পুম্বনা মসিগী ইফর্ত অসিদা করম্না শরুক য়াখিবগে হায়বদু কনানা কাওবা ঙমগনি? মদুদা লৌমীশিংনা লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তদগী য়োৎশিং পুরকখি৷ ঙসিদি, মসিগী স্তেচু অসি লৈবাক অসিগী অপুনবগী শক্তমগী সিম্বোল অমা ওইরি৷
ইয়াম্বা-ইনাউ অমসুং ইচল-ইচেশিং,
গুজরাতনা পুথোরকখিবা ‘কোওপরেসন পীনদুনা মাই পাকপা’গী রোদমেপ অসিদা ভারতসু পার্তনর অমা ওইখি, অদুগা ঙসিদি মদুগী কান্নবশিং লৈবাক অসিনসু ফংলি৷ সর্দার ধামনা মশাগীদমক কল্লেক্তিব ইফর্তশিংগী খুৎথাংদা লাক্কদৌরিবা চহি মঙা অমসুং চহি তরাগীদমক গোলশিং থমখিবা অসদা ঐঙোন্দা নুংঙাইবা ফাওই৷ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা চহি ১০০ শুরক্নবগী মংলানশিং অদু মংফাওনবা ঙম্নব লৈবাক অসিনা অদুগুম্লবা গোলশিং থমদুনা ঙসিদি চংশিনলক্লি৷
হৌজিক্তি, সরকার অসিদা তোখায়বা কোওপরেতিব মন্ত্রালয় অমা শেমখ্রে৷ কোওপরেতিবশিং অসিদগী লৌমীশিং অমসুং নহাশিংনা মপুং ফানা কান্নবা ফংনবগীদমক লৌখৎপা য়াবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি৷ সমাজ অসিদা শোত্থদুনা লৈহৌরিবা সেক্সনশিং অসি চিংখৎনবা লেপ্প-লৈতনা হোৎনরি৷ ঙসিদি, অমরোমদা, দলিতশিং অমসুং শোত্থদুনা লৈহৌরিবশিং অসিগী হকশিংগীদমক প্রোজেক্ত কয়ামরোম চৎনরি অদুগা অমরোমদা, শেল-থুম শোত্থুনা লৈহৌরিবা মীওইশিং অসিগীদমক চাদা ১০ রিজর্বেসন খাকখ্রে৷ মসি সমাজ অসিদা অনৌবা কনফিদেন্স অমা লাকহল্লিবা হায়রিবা পোলিসীশিং অসিগী মহৈনি৷
মরুপশিং,
"নোলেজ অমসুং স্কিল লৈবা মীওই অমনা মহাক্কী হিংনবগী অমসুং মহাক্কী চাওখৎনবগীদমক কা হেন্না ৱানিংঙাই লৈতে" হায়না হায়নবা লৈ৷ তৌবা ঙম্বা মীওই অমনা মশাগী চাওখৎনবগী মশাগী ওইবা লম্বী শেম্বা ঙমজৈ৷সর্দার ধাম ত্রস্তনা এজুকেসন অমসুং স্কিলশিং হৈহন্নবা কা হেন্না হোৎনরি হায়বা অসিদা ঐ ঙকপা ফাওই৷
ঐখোয়গী অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা স্কিল হেন্না হৈগৎহনবা ঙম্বা এজুকেসনদা মীৎয়েং থম্লি৷ মতুং তারকপা তুংগী পুন্সিদা দরকার ওইরক্কদবা স্কিলশিং অদু মহৈরোইশিংদা হৈহন্নবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসীনা হোৎনরি৷ ঙসিদি, 'স্কিল ইন্দিয়া মিসন' অসি লৈবাক অসিগী অচৌবা প্রাইয়োরিতী অমসু ওই৷ মিসন অসিগী মখাদা, নহা লাখ কয়ানা তোঙান তোঙানবা স্কিলশিং তম্নবগী অমসুং মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী খুদোংচাবা অমা ফংখ্রে৷ নেস্নেল এপ্রিহেন্তাইজশিপ প্রোমোসন স্কিমগী মখাদা, নহাশিংনা মহৈ তম্ন-তম্ন স্কিল দিবেলপমেন্ত তৌনবগী খুদোংচাবশিং উংলি অমসুং মশা মশাগী ওইবা ইনকমসু তানজরি৷
মসিগী দিরেক্সন অসিদা গুজরাত মশামক্না ‘মানব কল্য়ান য়োজনা’ অমসুং অতোপ্পা অসিগুম্বা স্কিমশিংগী খুৎথাংদা রেপিদ ইফর্তশিংসু শেম্লি৷ অসিগুম্না চহি কয়া চংনা হোৎনরকপগী মহৈ ওইনা গুজরাত্তা স্কুল তোকখিবগী চাং অসি চাদা ১গী মখাদা লৈখ্রে; নহা লাখ কয়ানা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী খুৎথাংদা স্কিল তমদুনা মখোয়গী ফ্যুচর শেমজরি৷ গুজরাতকী নহাশিংদা ওল্তরপ্রিনরশিপ অসি নেচরেল ওইরি৷ ঙসিদি, গুজরাত্তী লৈরিবা নহাশিংগী তেলেন্ত অসিনা স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগুম্বা কেমপেন্দ অমগী খুৎথাংদা অনৌবা ইকোসিস্তেম অমা ফংলি৷
ঐখোয়গী নহাশিং অসিগা গ্লোবেল বিজিনেস অসিগা কন্নেক্ত তৌনবা সর্দার ধাম ত্রস্তনা য়াম্না কন্না হোৎনরি হায়না ঐঙোন্দা হায়রক্লি৷ বাইব্রেন্ত গুজরাত সম্মিতকী খুৎথাংদা গুজরাতনা হৌদোকথিবা গোলশিং অসি গ্লোবেল পতিদার বিজিনেস সম্মিতনা ফংনবা হোৎনরগনি৷ পতিদার সোসাইতীনা চৎলুবা মফম অমা হেক্তদা বিজিনেসকী মতাংদা অনৌবা আইদেন্সিতী অমা পীবগীদমক সোসাইতী অসিবু মশক খঙনরি৷ নখোয়গী অসিগুম্বা স্কিল অসি হৌজিক্তি গুজরাত অমসুং লৈবাক অসিদা খক্তদা মশক খঙবতা নত্তনা মালেম অসি শিনবা থুংনা মশক খঙলি৷ অদুবু পতিদার সোসাইতীগী অতোপ্পা অচৌবা ফিচর লৈরি৷ নখোয়না লৈরুবা মফম অমা হেক্তদা নখোয়গী ওইনা ভারতকী ইন্তরেস্ত অসি অদুমক খ্বাইদগী মরু ওইনা খনগদবনি৷ লৈবাক অসিগী শেন্মীৎলোনগী ফিভম ফগৎহন্নবা হোৎনবদা নখোয়না লৌখিবা থৌদাং অসি অঙকপা অমনি অমসুং পুক্নিং-থৌগৎনিংঙাইসু ওই৷
মরুপশিং,
লুরবা মতমশিং ফাওবদা, থবর অদু মপুং ফানা থাজনা অমসুং দ্যুতী অমা ওইনা তৌরবদি লাক্কদৌরিবা আউতকমশিং অদুসু পোজিতিব ওইগনি৷ কোরোনা লাইনা-লাইচৎ অসিনা মালেম পুম্বগী ইকোনোমীদা চাওনা অকাইবা পীখি৷ ভারত্তসু মসিগী চাওরবা শাফু অমা পীরি৷ অদুবু ঐখোয়গী ইকোনোমীগী ফিভম অসি অদুক্কী মতিক খোঙজেল য়াংনা ফগৎলক্লি৷ অচৌবা ইকোনোমীশিংনা দিফেন্সিব ওইনা লৈখিবা মতমদা, ঐখোয়না রিফোর্মশিং তৌখিরম্মী৷ গ্লোবেল সপ্লাই চেনশিংদা অয়েৎপা লাকখিবা মতমদা, ভারতকী ফিভম য়েংলগা লাক্লিবা শাফু অসি হোংদোকহন্নবা ঐখোয়না পি.এল.আই. স্কিম হৌদোকখি৷ হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, তেক্সতাইল সেক্তরদা পি.আল.আই. স্কিম অসি এক্সতেন্দ তৌনবা ৱারেপ্নখ্রে৷ মসিগী অচৌবা কান্নবা অসিনা লৈবাক অসিগী তেক্সতাইল সেক্তর অমসুং সুরাতকুম্বা শহরশিং অসিদা কান্নবা পীরগনি৷
মরুপশিং,
২১শুবা চহি-চাদা ভারতকী ওইনা খুদোংচাবগী অৱাৎপা লৈতে৷ ঐখোয় ইশা ইশা অসি গ্লোবেল লিদর অমা ওইনা উগদবনি, ঐখোয়না ঙমজবা অদু পীগদবনি অমসুং ঙমজবি ঙাক্তা পাংথোক্কদবনি৷ লৈবাক অসিগী চাওখৎ-থৌরাংদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা গুজরাতনা মখাতাবা থৌদাং লৌরগনি হায়না ঐনা খল্লি৷ ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিনা ঐখোয়গী সমাজ অসিদা অনৌবা থাকশিং লৈহনবতা নত্তনা, লৈবাক অসিবু মতোন লোম্না চাওখৎপা ঙমহল্লগনি৷
অসিগুম্লবা য়াইফ-মঙ্গোলশিং অসিগা লোইননা, ময়াম পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না ইকাই-খুম্নবগা লোইননা থাগৎপা ফোংদোকচরি!
দিসক্লেমর: মসি প্রধান মন্ত্রীনা ঙাংখিবা ৱারোল অদুগী মরিক চুম্বা ত্রান্সলেসননি৷ অশেংবা ৱারোল অদু হিন্দিদা ঙাংখি৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the lokarpan of Sardardham Bhavan and bhoomipujan of Sardardham Phase - II
11 SEP 2021 2:12PM by PIB Delhi
Namaskar!
Present with us in the program Gujarat Chief Minister Shri Vijaybhai Rupani ji, Deputy Chief Minister Shri Nitinbhai, my colleagues from the Council of Ministers Shri Parshottam Rupala ji, Shri Mansukhbhai Mandaviya ji, Anupriya Patel ji, my colleague in Parliament and Gujarat Pradesh BJP President Shri C.R. Patil ji, all the ministers of the Gujarat government, all the fellow MPs present here, the MLAs of Gujarat, all the trustees of Sardar Dham, my friend Shri Gagjibhai, all the respected members of the trust, all the friends carrying forward this noble work, and brothers and sisters!
We have a tradition of worshiping Ganesha before undertaking any auspicious work. And fortunately, the inauguration of Sardar Dham Bhavan is happening on the occasion of the holy festival of Ganesh Puja. Yesterday was Ganesh Chaturthi and now the entire country is celebrating Ganeshotsav. I wish you all a very Happy Ganesh Chaturthi and Ganeshotsav. Today is also Rishi Panchami. India is a country of sages, and our identity is based on the knowledge, science and philosophy of sages. Let us carry forward that legacy. We have grown up with the spirit that may our scientists and thinkers guide the entire humanity. With the same spirit, I wish you all a very Happy Rishi Panchami.
The tradition of sages gives us the energy to become better human beings. With this spirit, we celebrate the day of forgiveness, by doing 'Michchhami Dukkadam' after the Paryushan festival as per the Jain tradition. I offer 'Michchhami Dukkadam' to all the citizens of the country. This is such a festival and a tradition where we should admit our mistakes, rectify them and resolve to do better. This should be a part of our life. I extend best wishes to all the countrymen and all the brothers and sisters on this holy festival, and I bow at the feet of Lord Mahavir.
I also bow at the feet of Sardar Saheb, our source of inspiration and Iron Man, and pay my homage to him. I also congratulate all the members associated with Sardar Dham Trust, who have shaped this wonderful project of service with their dedication. Your dedication and determination to serve is an example in itself. With your efforts today, the foundation stone of the second phase of Girls’ Hostel has been laid along with the inauguration of this grand building of Sardar Dham.
Facilities like the state-of-the-art building, girls’ hostel with modern resources and modern library will empower many youths. On one hand, you are strengthening the prosperous business identity of Gujarat through Entrepreneur Development Centre, on the other hand, those youths are getting a new direction who want to pursue Civil Services or Defense and Judicial Services through the Civil Service Center.
Your emphasis on the empowerment of the youth of the Patidar community as well as the poor and especially the women is really commendable. Hostel facilities will also help many daughters to move forward.
I am sure that Sardar Dham will not only become a foundation for building the future of the country, but will also inspire the future generations to encompass the ideals of Sardar Saheb. One more thing I would like to tell you is that we are celebrating the Amrit Mahotsav of Independence and are being inspired by remembering the freedom struggle of the country. But the sons and daughters who are 18, 20, 25 years of age and who are going to study in this hostel will be in a decisive role in 2047 on the occasion of the 100 years of independence. The resolutions that you take today regarding India in 2047 will be ordained from this holy land.
Friends,
The importance of the date on which Sardar Dham is being inaugurated today also has a bigger message related to it. Today is September 11th i.e., 9/11! A date in global history which is also known for the attack on humanity! But this date has also taught a lot to the entire world!
Over one century ago, on September 11, 1893, there was the Parliament of the World’s Religions in Chicago. Speaking at that global platform, Swami Vivekananda introduced the world to the human values of India. Today the world is feeling that the same human values will bring about a permanent solution to attacks like 9/11, which has completed 20 years. On one hand, we have to remember the lessons drawn from such terror attacks, and on the other, we have to try hard to implement human values.
Friends,
Today is another big occasion. Today is the 100th death anniversary of India’s great scholar, philosopher and freedom fighter Subramania Bharati. The vision of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ that Sadar Saheb carried, the same philosophy overflows in the Tamil writings of Mahakavi Bharati. Look at his thinking! He lived in Tamil Nadu, but would say Himalaya is ours. When he used to say that where else would one find such a stream of Ganga, when he used to describe the glory of the Upanishads, he used to provide more grandeur to the unity of India, to the excellence of India. Subramania Bharati drew inspiration from Swami Vivekananda and was influenced by Sri Aurobindo and gave a new energy and direction to his thoughts while living in Kashi
Friends,
Today I am also making an important announcement on this occasion. It has been decided to establish a chair in Banaras Hindu University in the name of Subramania Bharati ji. Tamil is a prosperous language. It is one of the oldest languages in the world. It is a matter of pride for all Hindustanis. The Subramania Bharati chair will be set up at the Faculty of Arts in BHU on Tamil studies. This will inspire students and researchers to build a developed India which was dreamt of by Bharati ji.
Friends,
Subramania Bharati ji always laid special emphasis on the unity of mankind and the unity of India. His ideals are an integral part of India's thought and philosophy. Whether donors like Dadhichi and Karna of mythological times, or great men like Maharaja Harshavardhana in medieval times, India still takes inspiration from this tradition of offering everything for service. It is in a way such a mantra of life that teaches us to return manifold from where we take it. Whatever we have got, we have got it from this soil. Whatever progress we have made, it has been done in the midst of this society, because of the society. Therefore, what we have got is not only ours; it also belongs to our society and our country. We give back to the society what belongs to the society, and the society multiplies it and then gives it back to us and our next generations. This is such an energy cycle that gets accelerated with every effort. Today you are giving further momentum to this energy cycle.
Friends,
When we make a resolution for society, then society only gives us the strength to accomplish it. At a time when we are celebrating the Amrit Mahotsav of freedom, the country has given the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas' as well as 'Sabka Prayas'. Gujarat has been a land of shared efforts from the past till today. Gandhiji started the Dandi Yatra from here, which is still a symbol and inspiration of the collective efforts of the country in the freedom struggle.
Similarly, in the Kheda movement, under the leadership of Sardar Patel, the unity of farmers, youth and poor forced the British government to capitulate. That inspiration and energy is still standing in front of us in the form of 'Statue of Unity', a skyscraper statue of Sardar Saheb on the soil of Gujarat. Who can forget that when the idea of Statue of Unity was put forward by Gujarat, how the entire country became a part of this effort? Then farmers had sent iron from every corner of the country. Today, this statue is a symbol of the unity of the entire country, a symbol of united efforts.
Brothers and sisters,
The country also became a partner in the roadmap of 'success through co-operation' which was presented by Gujarat, and today the country is also getting its benefits. I am happy that Sardar Dham Trust has also set goals for the next five and ten years for itself through collective efforts. Today the country is also moving ahead with similar goals to fulfill the dreams of hundred years of its independence.
Now a separate cooperative ministry has also been formed in the government. Necessary steps are being taken so that the farmers and youth can get the full benefit of the cooperatives. Continuous efforts are being made to bring forward those sections of the society who have been left behind. Today, on the one hand, several projects are being implemented for the rights of Dalits and backwards, while on the other hand, 10 percent reservation has been given to the people who are economically backward. It is the result of these policies that there is a new confidence in the society.
Friends,
There is a saying: "सत् विद्या यदि का चिन्ता, वराकोदर पूरणे" i.e., one who has knowledge and skill does not have to worry for his livelihood and his progress. A capable person makes his own way for his progress. I am glad that a lot of emphasis is being laid on education and skills by the Sardar Dham Trust.
Our new National Education Policy also focuses on skill enhancing education. The National Education Policy will prepare the students for the skills needed in future and for the global realities from the very beginning. Today the 'Skill India Mission' is also a big priority of the country. Under this mission, lakhs of youth have got an opportunity to learn different skills and are becoming self-reliant. Under the National Apprenticeship Promotion Scheme, youth are getting opportunities for skill development along with studies, and they are also earning income.
Gujarat itself is also making rapid efforts in this direction through 'Manav Kalyan Yojana' and many other such schemes. I also congratulate the Gujarat government for these efforts. It is the result of efforts of several years that while the school drop-out rate has come down to less than 1 percent in Gujarat; lakhs of youth are making their future through skill development under different schemes. Entrepreneurship is natural among the youth of Gujarat. Today this talent of the youth of Gujarat is getting a new eco-system through a campaign like Startup India.
I am told that Sardar Dham Trust is also making efforts to connect our youth with global business. The Global Patidar Business Summit will take forward those goals, which were once initiated by Gujarat through the Vibrant Gujarat Summit. Patidar society is known for giving a new identity to the business wherever they go. This skill of yours is now being recognized not only in Gujarat and the country, but all over the world. But there is another great feature of Patidar society. The interest of India remains paramount for you wherever you live. The contribution you have made in the economic progress of the country is amazing and inspiring too.
Friends,
Even during difficult times, if the work is done with full faith and as a duty, then outcomes are also positive. The corona pandemic derailed the economy of the entire world. It had a great impact on India too. But our economy is recovering at a faster rate than it was stalled due to the pandemic. When major economies became defensive, we were undertaking reforms. When global supply chains were getting disrupted, we started the PLI scheme to turn the tide in India's favour. Recently, it has been decided to extend the PLI scheme to the textile sector. Its huge benefit will accrue to the textile sector of the country and cities like Surat.
Friends,
India has no dearth of opportunities in the 21st century. We have to see ourselves as a global leader, give our best and do our best. I am sure that Gujarat, which has contributed to the progress of the country, will make further concerted efforts. Our efforts will not only give new heights to our society, but will also take the country to the pinnacle of development.
With these best wishes, thank you all very much once again!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.