নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
সেপ্তেম্বর ১১ অমসুং ১২দা মনিপুরদা পাঙথোকপা ‘পোশন মাহ’গী থৌরমদা কেন্দ্রগী দবল্যু.সি.দি. মন্ত্রীনা শরুক য়াগনি
কেন্দ্রগী দবল্যু.সি.দি. মন্ত্রীনা আঙ্গনৱারী ৱর্করশিং/হেল্পরশিংদা হীদাক কান্নরবা পাম্বীশিং অমসুং মীরোনবী নুপীশিং, মবুক পীথক্লিবী মমাশিং অমসুং ইনখৎলক্লিবা নুপীমচাশিং য়াওনা আঙ্গনৱারী সেন্তরশিংদা ন্যুত্রি-কিতশিং য়েন্থোক্কনি
কেন্দ্রগী দবল্যু.সি.দি. মন্ত্রীনা হীদাক কান্নরবা পাম্বীশিং অমসুং উহৈ পানবা উ-পাম্বীশিং থাবগী থৌরমদসু শরুক য়াগনি অমসুং এনেমিয়া কেম্প অমা হৌদোক্কনি
10 SEP 2021 6:33PM by PIB Imphal
‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসব’কী মখাদা হৌজিক চত্থরিবা ‘পোশন মাহ’গী শরুক অমা ওইনা, নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতী স্মৃতি জুবিন ইরানীনা সেপ্তেম্বর ১১ অমসুং ১২, ২০২১দা ইম্ফাল, মনিপুরদা প্রোগ্রামশিংদা মথং-মথং শরুক য়াগনি।
সেপ্তেম্বর ১১দা কেন্দ্রগী দবল্যু.সি.দি. মন্ত্রীনা ইম্ফালগী সিতী কনভেন্সন সেন্তরদা শিল্লিবা রাস্ত্রীয় পোশন মাহগী থৌরম অমদা মরু ওইবা ৱারোল পীগনি। মসিগী মতুংদা কেন্দ্রগী দবল্যু.সি.দি. মন্ত্রীনা আঙ্গনৱারী ৱর্করশিং/হেল্পরশিংদা হীদাক কান্নরবা পাম্বীশিং অমসুং মীরোনবী নুপীশিং, মবুক পীথক্লিবী মমাশিং অমসুং ইনখৎলক্লিবা নুপীমচাশিং য়াওনা আঙ্গনৱারী সেন্তরশিংদা ন্যুত্রি-কিতশিং য়েন্থোক্কনি। ইম্ফালদা লৈবা সিতী কনভেন্সন সেন্তরদা এনেমিয়া দিতেক্সন কেম্প অমসু শিল্লি। মসিগী মতুংদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ইম্ফালদা লৈবা বাপুপরাদা লৈবা চিফ মিনিস্তর সেক্রেতরিয়েৎতা মনিপুরগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী এন. বিরেন সিংহগা উনগনি।
সেপ্তেম্বর ১২, ২০২১দা কেন্দ্রগী দবল্যু.সি.দি. মন্ত্রীনা বিষ্ণুপুর জিলাদা লৈবা দিস্ত্রিক্ত পঞ্চায়ৎ রিসোর্স সেন্তরদা পোশন মাহ পালন তৌবগী থৌরম অমদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা লেংশিনগনি। থৌরম অসি হীদাক কান্নরবা পাম্বী অমসুং উহৈ পানবা উ-পাম্বীশিং থাবগী থৌরম অমগা লোইননা হৌদোক্কনি মসিগী মতুংদা এনেমিয়া কেম্প অমা হৌদোক্কনি। থৌরম অসিদা মরু ওইবা ৱারোল পীরবা মতুংদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা পোশন সাইকল রেলী লমথাগনি।
সেপ্তেম্বর ১২দা অতোপ্পা মরু ওইবা থৌরম অমা মোইরাংগী আই.এন.এ.দা পাঙথোক্কনি, আই.এন.এ. মেমোরিএল হোলদা কেন্দ্রগী দবল্যু.সি.দি. মন্ত্রীনা বেনিফিসরীশিং, এ.দবল্যু,দবল্যু.শিং, এ.দবল্যু.ঐচ.শিং, সুপর্ভাইজরশিং, সি.দি.পি.ও.শিং অমসুং দি.পি.ও.গা লোইননা ৱারী-ৱাতায় শানগনি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা পোশন ৱাল্ক অমসু লমথাগনি।
পোশন অভিয়ান
পোশন অভিয়ান অসি অঙাংশিং, ইনখৎলক্লিবা নুপীমচাশিং, মীরোনবী নুপীশিং অমসুং মবুক পীথক্লিবী মমাশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক মরাং কাইনা ফংহন্নবা ভারত সরকারগী অচৌবা প্রোগ্রাম অমনি। রাজস্থানগী ঝুনঝুনুদগী ২০১৮গী মার্চ ৮গী মালেমগী নুপীগী নুমিৎতা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোক্লদুনা পোশন ( প্রাইম মিনিস্তর্স ওভরঅর্চিং স্কিম ফোর হোলিস্তিক ন্যুত্রিসন) অভিয়ান অসিনা লৈবাক অসিবু মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংদবগী অৱাবশিংদা পুক্নীং চিংশিন্দুনা মিসন মোদতা অৱাবা কোকহন্নবা হোৎনরি। পোশন অভিয়ান অসি লোকেল বোদীশিংগী মীয়াম মিহুৎশিং, রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী সরকারগী দিপার্তমেন্তশিং, সোসিএল ওর্গানাইজেসনশিং অমসুং পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরশিংনা পুন্না চাউনা শরুক য়ামিন্নবা জন আন্দোলন নৎত্রগা “পিপল্স মুবমেন্ত’ অমনি। কম্ম্যুনিতী মোবিলাইজেসন তৌবা অমসুং মীয়াম শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা চহি খুদিংগী সেপ্তেম্বর থা অসি লৈবাক শিনবা থুংনা পোশন মাহ হায়না পাংথোক্লি।
নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়না রাজ্য/য়ু.তি.শিংগা খুৎশম্নরগা পোশন মাহ-২০২১দা থৌবক থৌরম কয়ামরুম মথং মথং পাইখৎনবা শেম শাখ্রে। চহি অসিগী পোশন মাহ মনুংদা পাংথোক্কদবা থবক থৌরম কয়ামরুমগী অচৌবা পান্দমশিং অসি আঙ্গনৱারীশিং, স্কুলশিংগী অকোইবদা, গ্রাম পঞ্চায়তশিং অমসুং অতোপ্পা মফমশিংদা স্তেকহোল্দরশিংনা পোশন বাতিকাগী উ থাবদা চাউনা মীৎয়েং চংলি। উ থাবগী থবক থৌরমশিংদা মচি ওইবা উহৈ পাম্বৈশিং, লমদম অদুগী মনা-মশিংশিং অমসুং হীদাক কান্নরবা পাম্বীশিংগী চারাশিং থাবদা মীৎয়েং চংলি। সেনিতাইজেসন/কোবিদ ভেক্সিনেসনগী এৱেয়র্নেস দ্রাইব পাংথোকপা অমসুং কোবিদকী চৎন-কাংলোনশিং ঙাকপগী থবক পাংথোক্কনি, অঙাংশিংগী (চহি ৬কী মনুংদা লৈবা) অৱাংবা অমসুং অরুম্বা ওনবগী অখন্নবা দ্রাইব, স্লোগান ইবা অমসুং মীরোনবী নুপীশিংগী মফম অদুদা ফংবা মচি ওইবা চীঞ্জাকশিং মশক তাক্নবা থোং-থাকপগী চাংদম্নবা পাংথোক্কনি। পোশন মাহগী মনুংদা পাঙথোক্কদবা থৌরমশিংদা রিজনেল/লমদম অসিগী চীঞ্জাক্কী মরু ওইবগী মতাংদা এৱের্নেস কেম্পেন, রিজনেলগী ওইবা মচি ওইবা চীঞ্জাক য়াওবা ন্যুত্রিসন কিতশিং য়েন্থোকপা, এনেমিয়া কেম্পশিং, এস.এ.এম. অঙাংশিং খন্দোক্নবগী ব্লোক-ব্লোক্কী ওইবা দ্রাইব, চহি ৫ ফাওবগী অঙাংশিংদা এস.এ.এম. থেংনবা লাকশিন্নবা থৌরাং অমা ওইনা এস.এ.এম. অঙাংশিংগীদমক্তা সপ্লিমেন্তরী ফীদিং প্রোগ্রাম সুপর্ভাইস তৌবা, এক্যুত মালন্যুত্রিসনগী কম্ম্যুনিতী মেনেজমেন্ত তৌনবা সেন্সিতাইজেসন তৌবা অমসুং এস.এ.এম. অঙাংশিংগীদমক্তা মচি ওইবা চীঞ্জাক য়েন্থোকপা য়াওরি।

Ministry of Women and Child Development
Union WCD Minister tograce ‘POSHAN Maah’ Celebrations at Manipur on 11th and 12th September, 2021
Union WCD Minister To Distribute Medicinal Plants To Anganwadi Workers/Helpers & Nutri-Kits To Beneficiaries Of Anganwadi Centres Including Pregnant Women, Lactating Mothers & Adolescent Girls
Union WCD MinisterTo Also Undertake Plantation Of Medicinal Plants And Fruit Bearing Trees & Launch An Anaemia Camp
10 SEP 2021 6:33PM by PIB Delhi
As part of the ongoing ‘POSHAN Maah’ which is being celebrated under the ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’, the Union Minister for Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani will attend a series of programmes at Imphal, Manipur on 11th and 12th September, 2021.
On 11th September, the Union WCD Minister will be delivering the key note address at an event on Rashtriya Poshan Maah being organised at the City Convention Centre in Imphal. After this, the Union WCD Minister will be distributing medicinal plants to Anganwadi Workers and Helpers and Nutri-Kits to beneficiaries of Anganwadi Centres including pregnant women, lactating mothers and adolescent girls. An Anaemia Detection Camp isalso being organised at the City Convention Centre in Imphal. The Union Minister will also be calling on the Chief Minister of Manipur Sh. N.Biren Singh at Chief Minister Secretariat in Basapura, Imphal.
On 12th September, 2021, The Union WCD Minister will be the Chief Guest at an event on POSHAN Maah celebrations at District Panchayat Resource Centre inBishnupur district. The event will begin with the Plantation of medicinal plants and fruit bearing trees after which an Anaemia camp will be launched. After delivering the key note address at the event, the Union Minister will flag off the POSHAN Cycle Rally.
The other key event on 12th September will be held at INA, Moirang wherein the Union WCD Minister will interact with beneficiaries, AWWs, AWHs, Supervisors, CDPOs and DPO at INA Memorial Hall. The Union Minister will also flag off a POSHAN Walk.
POSHAN ABHIYAAN
POSHAN Abhiyaanis Government of India’s flagship programme to improve nutritional outcomes for children, adolescent Girls, pregnant women and lactating mothers. Launched by the Prime Minister Shri Narendra Modi on the occasion of International Women’s Day on 8 March, 2018 from Jhunjhunu in Rajasthan, the POSHAN (Prime Minister’s Overarching Scheme for Holistic Nutrition) Abhiyaan directs the attention of the country towards the problem of malnutrition and address it in a mission-mode.POSHAN Abhiyaan is a Jan Andolan or “People’s Movement” byincorporating inclusive participation of public representatives of local bodies, government departments of the States/UTs, social organizations and the public and private sector at large. In order to ensure community mobilization and bolster people’s participation, every year, the month of September is celebrated as POSHAN Maah across the country.
The Ministry of Women and Child Development has planned a series of activities throughout the POSHAN Maah-2021 in tandem with the States/UTs.The wide gamut of activities during the POSHAN Maahthis year broadly focus on Plantation Drive for POSHAN VATIKA by all the stakeholders in the space available at Anganwadis, School Premises, Gram Panchayats and other places. Plantation activity focuses on planting of saplings of nutritious fruit trees, local vegetables and medicinal plants and herbs. Sensitization/awareness drive for COVID vaccination and Observance of COVID Protocols are also being held, special drive for Height and Weight Measurement for Children (under 6 Years of Age), Slogan writing and Recipe competitions are being organized to highlight the locally available nutritious food for pregnant women. The activities during POSHAN Maah also include Awareness campaign on importance of regional / local food, Distribution of Nutrition Kits comprising of regional nutritious food, Anaemia Camps, Drive for block wise Identification of SAM Children, Supervised Supplementary Feeding Program for SAM children as an initiative to tackle prevalence of SAM in children up to the age of 5 years, Sensitisation for Community Management of Acute Malnutrition and Distribution of nutritious food for SAM children.