শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রীমন্দলনা মার্কেতিং সিজন ২০২২-২৩গী রবি মহৈ-মরোংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) হেনগৎখ্রে
এম.এস.পি. হেনগৎপা অসিনা মহৈ-মরোংশিংদা শেন্দোং লৈনবা পান্দম থম্লি
গেহু, রেপসীদ অমসুং হঙ্গাম থাওগী মতুংদা লেন্তিল, চনা, বার্লি অমসুং সাফফ্লাৱরশিং লৌমীশিংদা মখোয়গী কোস্ত ওফ প্রদক্সন্দা হঞ্জিন্নবা ৱাংনা পারি
এম.এস.পি.না থাওমরু, হৱায়শিং অমসুং কোর্স সেরিয়েলগী ওইনা শিন্দোক্লি
রবি মহৈ-মরোংদা এম.এস.পি. হেনগৎপা অসিনা লৌমীশিংগীদমক খুৎশুমন শোইদনা ফংলগনি
08 SEP 2021 2:33PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নজরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চেয়র লৌখিবা কেবিনেৎ কম্মিতী ওন ইকোনোমিক এফিয়র্স (সি.সি.ই.এ.)না রবি মার্কেতিং সিজন (আর.এম.এস.) ২০২২-২৩গী রবি মহৈ-মরোংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.) হেনগৎপদা অয়াবা পীখ্রে।
সরকারনা আর.এম.এস. ২০২২-২৩গী রবি মহৈ-মরোংগী এম.এস.পি. অসি লৌ উরিবশিংদা মখোয়গী ফংফম থোকপা মমল অদু ফংনবা হেনগৎখিবনি। খ্বায়দগী ৱাংনা মপুং ফানা মমাং চহিদগী হেনগৎখিবা এম.এস.পি. অসি লেন্তিল (মশুর) অমসুং রেপশীদ অমসুং হঙ্গাম (অমম্দা ক্বিন্তলদা লুপা ৪০০) অমদি চনাদা (ক্বিন্তলদা লুপা ৪০০) ওইদুনা মতুং ইল্লি। সাফফ্লাৱরগী ওইনা, মমাং চহিগা য়েংনবদা ক্বিন্তলদা লুপা ১১৪ হেনগৎলি। মমলদা খেন্নবা থম্লকপা অসি মহৈ-মরোংদা হেন্না পোত্থোক লৈনবা পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম্নি।
মার্কেতিং সিজন ২০২২-২৩গী রবি মহৈ-মরোংগী এম.এস.পি. (ক্বিন্তলদা/লুপা)
মহৈ-মরোং
আর.এম.এস. ২০২১-২২গী এম.এস.পি.
আর.এম.এস. ২০২২-২৩গী এম.এস.পি.
কোস্ত* ওফ প্রদক্সন ২০২২-২৩
এম.এস.পি. দা হেনগৎলকপা
কোস্ততা হল্লকপা (চাদা)
গেহু
১৯৭৫
২০১৫
১০০৮
৪০
১০০
বার্লি
১৬০০
১৬৩৫
১০১৯
৩৫
৬০
চনা
৫১০০
৫২৩০
৩০০৪
১৩০
৭৪
লেন্তিল (মশুর)
৫১০০
৫৫০০
৩০৭৯
৪০০
৭৯
রেপসীদ &
হঙ্গাম
৪৬৫০
৫০৫০
২৫২৩
৪০০
১০০
সফফ্লাৱর
৫৩২৭
৫৪৪১
৩৬২৭
১১৪
৫০
* থবক শুবা মী নেকপা, শন লেবর/মেচিন লেবর, লমগী ওইবা লিজকী ভারাগী একাউন্দা শিজিন্নখিবা, মরুশিং, হার, মেন্যুর, ঈশিং ইথৈদা চংখিবা, ফার্ম বিল্দিং শেমজিনবা, শেল্লেপকী শেন্দোই, পম্প শিজিন্নবগী দিজল/ইলেক্ত্রীসিতী অসিনচিংবা, অতৈ চাদিং অমসুং ইমুংগী থবকশিংদা শিজিন্নখিবা য়াওনা পিথোকখিবা কমপ্রেহেন্সিব কোস্ততা।
আর.এম.এস. ২০২২-২৩গী রবি মহৈ-মরোংগী এম.এস.পি.হেনগৎলকপা অসি লৌমীশিংদা চপ চাবা খুৎশুমন ফংনবা পান্দমদা ভারত পুম্বগী কোস্ত ওফ প্রদক্সন্দা য়ামদ্রবদা শরুক ১.৫ থাক্তা থম্নবা য়ুনিয়ন বজেৎ ২০১৮-১৯দা লাওথোকখিবনি। গেহু, রেপসীদ অমসুং হঙ্গাম থাও (১০০%)গী মতুংদা লেন্তিল (৭৯%), চনা (৭৪%), বার্লি (৬০%) অমসুং সাফফ্লাৱরশিং (৫০%) লৌমীশিংদা মখোয়গী কোস্ত ওফ প্রদক্সন হন্দোক্নবা ৱাংনা পারি
থাওমরু, হৱাই অমসুং কোর্স সেরিয়েলগীদমক হৌখিবা চহি খর অসিদা এম.এস.পি. অসি শেমদোক্তুনা লৌমীশিংদা মহৈ-মরোং অসি হেন্না চাউবা মফম অমদা হোংদোক্নবা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং য়েন্থোকপা কোন্নদবা লৈরিবা অসি তেক্নোলোজী অমসুং ফার্ম প্রাক্তিস্তশিং শিজিন্নদুনা দিমান্দশিং ফংহন্নবা হোৎনরি।
মখা তানা, সরকারনা হন্দক্তা লাওথোকখিবা কেন্দ্রনা পুথোকপা নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইল -ওইল পাম (এন.এম.ই.ও.-ও.পি.),না চাননবা থাওগী অৱাৎপা মেনখৎকনি অমসুং মীপাল তাংবা হন্থহনগনি। অপুনবা পুথোকখিবা শেনফম লুপা কোতি ১১,০৪০গী স্কীম অসিনা সেক্তর অসিদা মফম চাউথোকবনবা অমসুং পোত্থোক হেনগৎহনবতা নত্তনা, লৌমীশিংদা ইনকম হেনগৎহনবা অমসুং অহেনবা থবক ফংহনবদা মতেং ওইগনি।
২০১৮দা সরকারনা লাওথোকখিবা স্কীম “প্রধান মন্ত্রী অন্নদাতা আই সংরক্ষন অভিয়ান’ (পি.এম.-এ.এ.এস.ঐচ.এ.)না লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোক্কী খুৎশুমন হঞ্জিনবদা মতেং ওইগনি। স্কীং অসিদা সব-স্কীম অহুম য়াওরি মদুদি পাইলোৎ বেসিস্তা প্রাইস সপ্পোর্ত স্কীম (পি.এস.এস.), প্রাইস দিফিসিএন্সি পেমেন্ত স্কীম (পি.দি.পি.এস.) অমসুং প্রাইবেৎ প্রোক্যুরমেন্ত এন্দ স্তোকিস্ত স্কীম (পি.পি.এস.এস.)নি

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet increases Minimum Support Prices (MSP) for Rabi crops for marketing season 2022-23
Increased MSP is aimed at encouraging crop diversification
Return to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of wheat, rapeseed and mustard followed by lentil, gram, barley and safflower
MSPs have been aligned in favour of oilseeds, pulses and coarse cereals
Increase in MSP of RABI crops will ensure remunerative prices for farmers
08 SEP 2021 2:33PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for all mandated Rabi crops for Rabi Marketing Season (RMS) 2022-23.
Government has increased the MSP of Rabi crops for RMS 2022-23, to ensure remunerative prices to the growers for their produce. The highest absolute increase in MSP over the previous year has been recommended for Lentil (Masur) and Rapeseeds & Mustard (Rs.400 per quintal each) followed by gram (Rs.130 per quintal). In case of safflower, there has been an increase of Rs.114 per quintal, in comparison to last year. The differential remuneration is aimed at encouraging crop diversification.
MSPs for all Rabi crops for marketing season 2022-23 (In Rs./quintal)
Crops
MSP for RMS 2021-22
MSP for RMS 2022-23
Cost* of production 2022-23
Increase in MSP
(Absolute)
Return over cost (in per cent)
Wheat
1975
2015
1008
40
100
Barley
1600
1635
1019
35
60
Gram
5100
5230
3004
130
74
Lentil (Masur)
5100
5500
3079
400
79
Rapeseed &
Mustard
4650
5050
2523
400
100
Safflower
5327
5441
3627
114
50
* Refers to comprehensive cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
The increase in MSP for Rabi Crops for RMS 2022-23 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSPs at a level of at least 1.5 times of the all-India weighted average cost of production, aiming a reasonably fair remuneration for the fanners. The expected returns to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of wheat and rapeseed & mustard (100% each), followed by lentil (79%); gram (74%); barley (60%); safflower (50%).
Concerted efforts were made over the last few years to realign the MSPs in favour of oilseeds, pulses and coarse cereals to encourage farmers shift to larger area under these crops and adopt best technologies and farm practices, to correct demand — supply imbalance.
Additionally, National Mission on Edible Oils-Oil Palm (NMEO-OP), Centrally Sponsored Scheme recently announced by the government, will help in increasing the domestic production of edible oils and reduce imports dependency. With the total outlay of Rs.11,040 crore, the scheme will not only aid in expanding area and productivity of the sector, but also benefit the farmers by increasing their income and generation of additional employment.
The Umbrella Scheme "Pradhan Mantri Annadata Aay SanraksHan Abhiyan' (PM-AASHA) announced by the government in 2018 will aid in providing remunerative return to farmers for their produce. The Umbrella Scheme consists of three sub-schemes i.e. Price Support Scheme (PSS), Price Deficiency Payment Scheme (PDPS) and Private Procurement & Stockist Scheme (PPSS) on a pilot basis.