Ministry of Coal
Mahanadi Coalfields Ltd. (MCL) Records Highest 102 Rakes Coal Despatch in Single Day
31 AUG 2021 6:24PM by PIB Delhi
Mahanadi Coalfields Limited (MCL), a Miniratna Company under the Ministry of Coal, today recorded the highest ever coal despatch by rail-mode, with 102 rakes chugging from Ib Valley and Talcher Coalfields to various power stations in a single day.
Mr PK Sinha, Chairman-cum-Managing Director, MCL has complimented the teams involved in achieving the record despatch through environment-friendly rail-mode. “It is an impressive performance by the Team MCL, with equally great coordination and support from Indian Railways,” said Mr Sinha, congratulating all the team leaders and their teams for their work with great sense of responsibility to meet energy requirements of the Nation.
Recording the highest ever 61 rakes despatched from Talcher coalfields, MCL, on August 30, 2021, supplied 5.3 lakh tonne coal to consumers, including more than four lakh tonne coal to the various power stations.
Besides, 16 rakes were despatched through MGR-mode (merry-go-round) and more than 1.15 lakh tonne via trucks to various consumers.
MCL is the second largest coal producing company in India, having mining operations spread over in Jharsuguda, Sundergarh and Angul districts of Odisha.
Carrying forward the vision of Sustainable Mining, MCL is implementing nine First Mile Connectivity projects to provide pollution-free state-of-the-art rake loading system at a total expenditure of Rs 3,600 crore. This will also generate a despatch capacity of 126 million tonne per year, expected to be achieved by the year 2024.
MCL was the first coal company to introduce environment-friendly Surface Mining technology in 1999. The biggest fleet of 66 Surface Miners is contributing 95 per cent to the total coal production of the company.

କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ ୧୦୨ ରେକ କୋଇଲା ପଠାଇବାର ରେକର୍ଡ କଲା ମହାନଦୀ କୋଲ ଫିଲ୍ଡସ ଲିମିଟେଡ (ଏମସିଏଲ)
31 AUG 2021 6:24PM by PIB Bhubaneswar
କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନ ମିନିରତ୍ନ କମ୍ପାନୀ ମହାନଦୀ କୋଲ ଫିଲ୍ଡସ ଲିମିଟେଡ (ଏମସିଏଲ) ଆଜି ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଇବ୍ ଭ୍ୟାଲୀ ଏବଂ ତାଳଚେର କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବିଭିନ୍ନ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ଷ୍ଟେସନକୁ ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦୨ ରେକ୍ କୋଇଲା ପଠାଇଛି। ଏଥିସହିତ ଏମସିଏଲ ଦିନକରେ ସର୍ବାଧିକ ପରିମାଣର କୋଇଲା ପଠାଇବାର ରେକର୍ଡ କରିଛି।
ଏମସିଏଲର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ତଥା ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ପିକେ ସିହ୍ନା ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ରେଳ ମୋଡ ଜରିଆରେ କୋଇଲା ପଠାଇବାର ଏହି ରେକର୍ଡ କରିବା ଲାଗି ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଟିମ୍‌କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, “ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଉନ୍ନତ ସମନ୍ବୟ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ସହିତ ଟିମ ଏମସିଏଲର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ”। ରାଷ୍ଟ୍ରର ଇନ୍ଧନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ବର ସହ କାମ କରିବା ଲାଗି ଏମସିଏଲ ଟିମକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
୩୦ ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୧ରେ ଏମସିଏଲର ତାଳଚେର କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରୁ ପଠାଯାଇଥିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବାଧିକ ୬୧ ରେକ୍ ରେକର୍ଡ ସହିତ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ୫.୩ ଲକ୍ଷ ଟନ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଦ୍ୟୁତ ଷ୍ଟେସନକୁ ଚାରି ଲକ୍ଷ ଟନ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ୧୬ ରେକ ଏମଜିଆର-ମୋଡ (ମ୍ୟାରି ଗୋ ରାଉଣ୍ଡ) ଜରିଆରେ ଏବଂ ୧.୧୫ ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ଅଧିକ ଟ୍ରକ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ପଠାଯାଇଥିଲା।
ଏମସିଏଲ ଭାରତର ଦ୍ବିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀ। ଏହାର ଖନନ ପରିଚାଳନା ଓଡ଼ିଶାର ଝାରସୁଗୁଡ଼ା, ସୁନ୍ଦରଗଡ଼ ଏବଂ ଅନୁଗୁଳ ଜିଲ୍ଲାରେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହୋଇ ରହିଛି।
ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଖନନ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଏମସିଏଲ ମୋଟ ୩,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ମୁକ୍ତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରେକ ଲୋଡିଂ ପ୍ରଣାଳୀ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନୋ ଫର୍ଷ୍ଟ ମାଇଲ କନେକ୍ଟିଭିଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଲାଗୁ କରୁଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏମସିଏଲ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରତି ବର୍ଷ ୧୨୬ ମିଲିୟନ ଟନ କୋଇଲା ପଠାଇବାର କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
୧୯୯୯ରେ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଖନନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଆପଣାଇବାରେ ଏମସିଏଲ ପ୍ରଥମ କମ୍ପାନୀ ଥିଲା। ୬୬ ଭୂପୃଷ୍ଠ ଖଣିକ ମାନଙ୍କର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଏହି କମ୍ପାନୀ ମୋଟ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନରେ ୯୫ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି।