Ministry of Health and Family Welfare
Health Ministry’s eSanjeevani initiative completes 1Crore consultations
National Telemedicine Service has grown over 1000% in last 10 months
eSanjeevani is serving around 75,000 patients every day
24 AUG 2021 7:42PM by PIB Delhi
Union Ministry of Health & Family Welfare’s National Telemedicine Service eSanjeevani has rapidly shaped into country’s most popular and the largest telemedicine service. eSanjeevani has been widely adopted by patients as well as doctors, and specialists across the country. In a record time the National Telemedicine Service has conducted more than 1 Crore (i.e. 10 million) tele-consultations across India. That eSanjeevani has been quickly adopted by patients, doctors and specialists across the country is evident from the fact that it has shown astounding growth of over 1000% in last 10 months. The National Telemedicine Service which was used for 160,807 tele-consultations in the month of September in 2020 enabled 1,650,822 tele-consultations in the month of July 2021.
It is noteworthy that even when the internet penetration in the country is below 50%, this innovative digital health initiative of the Union Health Ministry has been able to defeat the tyranny of geography, distance, and time and establish itself as a parallel stream of healthcare services delivery. eSanjeevani has also alleviated numerous challenges typically linked with healthcare delivery, such as higher costs and fatigue pertaining to seeking an in-person consultation with a doctor besides controlling the ongoing pandemic that had burdened the country’s healthcare infrastructure like never before.
Union Ministry of Health and Family Welfare, in 2018, had conceptualised the use of telemedicine to aid implementation of Ayushman Bharat – the world’s largest govt. owned health insurance scheme. Accordingly, eSanjeevani - the flagship telemedicine technology of Govt. of India developed by the Mohali branch of Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) was customized and eSanjeevaniAB-HWC was rolled out in 2019 as a Doctor-to-Doctor telemedicine platform. After the COVID-19 pandemic touched Indian shores, and all the OPDs in the country were closed because of national lockdown, the Union Ministry of Health and Family Welfare in sync with the release of Telemedicine Practice Guidelines by Govt. of India in March 2020conceptualized another version of eSanjeevani for Patient-to-Doctor telemedicine. Accordingly, owing to the strong coordination between the Union Ministry of Health and Family Welfare and the eSanjeevani team in C-DAC Mohali, eSanjeevaniOPD was developed and deployed rapidly across the country. On 13th April 2020, eSanjeevaniOPD was launched to facilitate provision health services for patients in the confines of their homes.
eSanjeevaniOPD - the second variant of union health ministry’s mammoth telemedicine initiative was initially rolled out as a minimalistic platform with one general OPD per State. Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Kerala, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Uttarakhand etc were the early adopters of this first of its kind of telemedicine initiative. In less than a month, over half the States in the country had adopted eSanjeevaniOPD and had rolled out remote consultation services for their populace. Considering the uptake of eSanjeevaniOPD by the populace, forward-looking health administrations in the States & Union Territories asked for ramping up the capacities of eSanjeevaniOPD for enabling them to roll out multiple concurrent specialty and super-specialty onlineOPDs. Premier institutions and agencies like AIIMS in Bathinda, Bibinagar, Kalyani, Bilaspur, Rishikesh, Lady Harding Medical College (New Delhi), Safdurjung Hospital (New Delhi), King George Medical University (Lucknow), Central Govt. Health Scheme (CGHS), Cancer Research Centres in Kerala etc. are also offering their specialty and super-specialty services remotely. During the second wave of COVID 19, the Defence Ministry too had roped in ex-AFMS doctors to launch national online defence services OPD on eSanjeevaniOPD that provided health services remotely to patients across India. In many States eSanjeevaniOPD is enabling provision of health services delivery for more than 12 hours a day, 7 days a week. eSanjeevaniOPD services can been accessed through web browser as well as Android application and the iOS application is scheduled to be launched very soon.
The National Telemedicine Service of Ministry of Health & Family Welfare has rapidly evolved into country’s largest OPD service. The eSanjeevani network is currently serving around 75,000 patients on daily basis it is hosting 439 onlineOPDs, 43 of these are general OPDs and 396 are specialty and super-specialty OPDs. On the other hand, following a Hub & Spoke model, eSanjeevaniAB-HWC has been implemented at around 27,000 Health & Wellness Centres as spokes and over 2200 Hubs in States. By the end of 2022, eSanjeevaniAB-HWC is slated to be implemented at 1,55,000 Health & Wellness Centres nationally. Over 60,000 specialists, doctors and paramedics have been on boarded on the National Telemedicine Service.
In order to extend the reach of the delivery of contactless, risk-free and safe health services, the State governments are complimenting the efforts of the Union Ministry of Health and Family Welfare by establishing a robust digital health ecosystem comprising IT savvy human and infrastructural resources. Considering the potential, benefits and widespread acceptance of eSanjeevani initiative of the Health Ministry in the country and in wake of the impending third wave of COVID 19 the central Government in its Emergency Response and Health System Preparedness Package has earmarked financial support for expanding eSanjeevani initiative to boost its capacities to provide 5 lakh teleconsultations per day. The eSanjeevani team at Centre for Development of Advanced Computing in Mohali has already initiated the process to scale the platform. This financial support would also enable States and UTs to boost IT infrastructure at the Covid Care Centres (CCCs) and the Hubs for eSanjeevani Tele-consultation in all the districts of the country.
eSanjeevani has been used by public in 701 districts across India and over 56% of the patients on eSanjeevani are females. Of the 1 Crore patients served by eSanjeevani around 0.5% are 80 years and older, around 18% of the patients are 20 years or younger.
It has been noted that the National Telemedicine Service is relatively more popular in tier II and tier III cities. The top 10 districts with highest consultations are Chittoor, East Godavari, Guntur, Nellore, West Godavari, Krishna, Prakasam, Anantapur, Kurnool in Andhra Pradesh and Salem in Tamil Nadu.
The leading districts in adoption of the National Telemedicine service are as follows:
The top ten States which have registered highest consultations through eSanjeevani and eSanjeevani OPD platforms are Andhra Pradesh (2751271), Karnataka (1939444), Tamil Nadu (1476227), Uttar Pradesh (1232627), Gujarat (416221), Madhya Pradesh (369175), Bihar (343811), Maharashtra (331737), Kerala (237973), Uttarakhand (226436).
eSanjeevani Consultations
Sl. No.
24-Aug-21
TOTAL
eSanjeevaniAB-HWC
eSanjeevaniOPD
INDIA
10006340
5240274
4766066
1
Andhra Pradesh
2751271
2729528
21743
2
Karnataka
1939444
714326
1225118
3
Tamil Nadu
1476227
117118
1359109
4
Uttar Pradesh
1232627
193511
1039116
5
Gujarat
416221
57034
359187
6
Madhya Pradesh
369175
363963
5212
7
Bihar
343811
329620
14191
8
Maharashtra
331737
251082
80655
9
Kerala
237973
3
237970
10
Uttarakhand
226436
662
225774
11
Assam
158500
138177
20323
12
Himachal Pradesh
103348
99398
3950
13
Chhattisgarh
90398
89848
550
14
Punjab
59727
56302
3425
15
Haryana
53460
8185
45275
16
Rajasthan
44818
85
44733
17
Jammu & Kashmir
28141
0
28141
18
Delhi
25298
0
25298
19
West Bengal
77663
69853
7810
20
Odisha
17232
16984
248
21
Jharkhand
8062
631
7431
22
Manipur
5708
0
5708
23
Chandigarh
3292
0
3292
24
DNH & DD
2848
2795
53
25
Mizoram
1183
994
189
26
Telangana
861
0
861
27
Arunachal Pradesh
427
0
427
28
Goa
134
49
85
29
Meghalaya
117
110
7
30
Ladakh
73
0
73
31
Tripura
63
0
63
32
Puducherry
39
1
38
33
Lakshadweep
15
15
0
34
Sikkim
8
0
8
35
Nagaland
3
0
3

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হকশেল মন্ত্রালয়গী ইসঞ্জিভানি ইনিসিয়েতিব কন্সল্তেসন কোতি ১ মপুং ফাখ্রে
হৌখিবা থা ১০দা নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিস ১০০০% হেনখ্রে
নুংতি-নুমিৎ খুদিংগী ইসঞ্জিভানিনা পেসেন্ত ৭৫,০০০গী চাংদা লাইযেংলি
24 AUG 2021 7:42PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রালয়গী নেস্নেল তেলিমেদিসিনম সর্ভিস ইসঞ্জিভানি অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মমিং লৈরবা অমসুং খ্বাইদগী চাওরবা তেলিমেদিসিন সর্ভিস ওইখ্রে৷ লৈবাক অসিদা লৈরিবা দোক্তরশিং, স্পিসিয়েলিস্তশিং অমসুং পেসেন্তশিংনা ইসঞ্জিভানি অসি পাক শন্না শিজিন্নখ্রে৷ রেকোর্দ ওইবা মতম অমদা, নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিস অসিনা ভারত্তা তেলি-কন্সল্তেসন কোতি ১ হেন্না(চাওরাক্না মিলিয়ন ১) তৌখ্রে৷ লৈবাক অসিদা লৈরিবা পেসেন্ত, দোক্তরশিং অমসুং স্পিসিয়েলিস্তশিং অসিনা ইসঞ্জিভানি অসি পাক শন্না শিজিন্নরকপদগী হৌখিবা থা ১০ অসিদা গ্রোথ ১০০০% হেন্না লাকখ্রে৷ নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিস অসিনা ২০২০গী সেপ্তেম্বর থাদা তেলিকন্সল্তেসন ১৬০,৮০৭ তৌরম্বা অদু ২০২১গী জুলাই থাদা তেলি-কন্সল্তেসন ১,৬৫০,৮২২ তৌখ্রে৷
লৈবাক অসিগী ইন্তরনেত পেনিত্রেসন অসি ৫০%গী মখাদা লৈরফাওবা, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী মসিগী ইন্নোবেতিব দিজিতেল হেল্থ ইনিসিয়েতিব অসিনা ভারতকী জিওগ্রাফী, দিস্তেন্স অমসুং মতমগী খুদোংচাদবা অদু মাইথিবা পীবা ঙমখ্রে অমসুং মশামকপু হেল্থকেয়র সর্ভিসেস দেলিভরীগী পেরেলেল স্ত্রিম অমা ওইনা শেমগৎখিবা অসি শিন্থানিংঙাই ওই৷ ইসঞ্জিবানিনা হেল্থকেয়র দেলিভরীগা মরী লৈনবা চেলেঞ্জ কয়ামরোম খুদম ওইনা হায়রবদা মমাংগী মতমদা অমু্ক্তা ফাওবা থেংনদ্রিবা লৈবাক অসিগী হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অচৌবা পোৎলুম অমা পুহল্লিবা হৌজিক চত্থরিবা লাইনা-লাইচৎ অসি কন্ত্রোল তৌরিবা অসিগী মথক্তা দোক্তর অমগা পেসেন্ত অমগা হকথেংননা উন্নদুনা কন্সল্তেসন তৌনবা হোৎনবদা থেংনরিবা অৱাবা অমসুং মমল ৱাংবনচিংবা অসি হন্থহল্লে৷
সরকারনা চলাইদুনা মালেম অসিদা খ্বাইদগী চাওবা হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিম অমা ওইরিবা-অয়ুশমান ভারত চৎনরকপদা মতেং পাংবা ওইনা তেলিমেদিসিন অসি শিজিন্ননবা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়না ২০১৮দা খঙখিবা লৈরে৷ মসিগী মতুং ইন্না, সেন্তর ফোর দিবেলপমেন্ত ওফ এদভান্স কম্প্যুতিং(সি-দি.এ.সি.)গী মোহালি ব্রাঞ্চনা শেমখিবা ভারত সরকারগী ফ্লেগশিপ তেলিমেদিসিন তেক্নোলোজী-ইসঞ্জিভানি শেমদোকখি অমসুং ২০১৯দা ইসঞ্জিভানিএ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. দোক্তর-তু-দোক্তর তেলিমেদিসিন প্লেতফোর্ম অমা ওইনা চৎনখি৷ কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎনা লৈবাক অসিদা য়ৌরক্লবা মতুংদা, অমসুং লৈবাক অসি শিনবা থুংনা চত্থখিবা লোকদাউন অদুনা মরম ওইদুনা ও.পি.দি. পুম্নমক থোং লোনখিবদগী, ২০২০গী মার্চ থাদা ভারত সরকারগী তেলিমেদিসিন প্রেতিস গাইদলাইনশিং রিলিস তৌখিবা অসিগা লোইননা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রালয়না পেসেন্ত-তু-দোক্তর তেলিমেদিসিন সর্ভিস ইস়ঞ্জিভানিগী অতোপ্পা মওং অমা শেম্নবা খনখি৷ মসিগী মতুং ইন্না, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রালয় অমসুং সি-দি.এ.সি. মোহালিদা লৈরিবা সঞ্জিভানি তীম অসিগা চাওনা খুৎশম্নদুনা, ইসঞ্জিভানি ও.পি.দি. শেমখি অমসুং লৈবাক অসি শিনবা থুংনা চৎনখি৷ ২০২০গী এপ্রীল ১৩দা, পেসেন্তশিংনা মশা মশাগী ময়ুমদা হেল্থ সর্ভিসশিং য়াম্না লাইনা পীননবা ইসঞ্জিভানি ও.পি.দি. লোঞ্চ তৌখি৷
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী তেলিমেদিসিন ইনিসিয়েতিবকী অনিশুবা বেরিয়েন্ত-ইসঞ্জিভানি ও.পি.দি. অসি রাজ্য অমদা জেনেরেল ও.পি.দি. অমমম থমদুনা মিনিমেলিস্তিক প্লেতফোর্ম অমদা চৎনখি৷ তেলিমেদিসিন ইনিসিয়েতিবকী মসিগী মখল অসিগী ইহান হানবা ওইনা আন্ধ্র প্রদেশ, তামিল নাদু, কেরলা, হিমাচল প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, উত্তরখন্দনা হান্না শিজিন্নখি৷ থা অমা ফাদনা, লৈবাক অসিগী রাজ্য তংখায় অমা হেনবনা ইসঞ্জিভানি ও.পি.দি. শিজিন্নখি অমসুং প্রজা মীয়ামগীদমক রিমোত কন্সেল্তেসন সর্ভিসশিং পাংথোকখ্রে৷ প্রজা মীয়াম্না ইসঞ্জিভানি ও.পি.দি. শিজিন্নরিবা অসি য়েংলগা, রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা লৈরিবা হেল্থ এদমিনিস্ত্রেসনশিংনা প্রজা মীয়ামদা মল্তিপল কনকুরেন্ত স্পিসিয়েলিতী অমসুং সুপর-স্পিসিয়েলিতী ওনলাইন ও.পি.দি.শিং ফংহন্নবগীদমক ইসঞ্জিভানি ও.পি.দি.গী কেপাসিতী হেনগৎননবা হায়খ্রে৷ মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং এজেন্সীশিং খুদম ওইনা হায়রবদা বাথিন্দা, বিবিনগর, কল্য়ান, বিলাস্পুর, ঋশিকেশতা লৈরিবা এ.আই.আই.এম.এস., লেদী হার্দিং মেদিকেল কোলেজ(ন্যু দিল্লী), সাফদুঙ্গ হোস্পিতাল(ন্যু দিল্লী), কিং জিওর্জ মেদিকেল য়ুনিভর্সিতী(লখনৌ), সেন্ত্রেল গভর্মেন্ত হোল্থ স্কিম(সি.জি.ঐচ.এস.), কেরলাদা লৈরিবা কেন্সর রিসর্স সেন্তরশিংনচিংবনা মখোয়গী স্পিসিয়েলিতী অমসুং সুপর-স্পিসিয়েলিতী সর্ভিসশিং রিমোতলী ফংহল্লি৷ কোবিদ-১৯গী অনিশুবা ৱেবকী মতমদা, দেফেন্স মন্ত্রালয়নসু ইসঞ্জিভানি ও.পি.দি.দা নেস্নেল ওনলাইন দিফেন্স সর্ভিসেস ও.পি.দি. লোঞ্চ তৌননবা মমাংগী এ.এফ.এম.এস. দোক্তরশিংদা হায়খ্রে অমসুং মসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা পেসেন্তশিংদা হেল্থ সর্ভিসেস রিমোত্লী ওইনা ফংহনখ্রে৷ রাজ্য কয়া অমদা, ইসঞ্জিভানিনা নোংমদা পুং ১২ হেন্না, চয়োল অমদা নুমিৎ ৭নি হেল্থ সর্ভিসেস দেলিভর তৌরি৷ ইসঞ্জিভানি ও.পি.দি. সর্ভিসশিং অসি ৱেব ব্রাউজর অমসুং এন্দ্রোইদ এপ্লিকেসনগী খুৎথাংদা শিজিন্নবা য়াগনি অমসুং আই.ও.এস. এপ্লিকেসন অসি অথুবা মতমদা লোঞ্চ তৌননবা মতম লেপ্লগনি৷
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রালয়গী নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিস অসিনা অথুবা মতমদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাওবা ও,পি.দি. সর্ভিস পীখ্রে৷ নুংতি-নুমিৎ খুদিংগী পেসেন্ত ৭৫,০০০ ইসঞ্জিভানি নেতৱার্কনা লাইয়েংলি৷ মসিনা ওলাইন ও.পি.দি. ৪৩৯ চলাইরি, মসিগী মনুংদা ৪৩দি জেনেরেল ও.পি.দি.শিংনি অমসুং ৩৯৬না স্পিসিয়েলিতী অমসুং সুপর-স্পিসিয়েলিতী ও.পি.দি.শিংনি৷ অতোপ্পা অমরোমদা, হব অমসুং স্পোক মোদেল অমা ইন্দুনা, ইসঞ্জিভানি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. অসি রাজ্যশিংদা লৈরিবা হব ২২০০ হেনবদা অমসুং স্পোক্তশিং ওইনা হেল্থ অমসুং ৱেল্নেস সেন্তর ২৭,০০০রোমদা চৎনখ্রে৷ ২০২২ লোইশিল্লকপা ফাওবগী মনুংদা, ইসঞ্জিভানি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি. অসি লৈবাক অসিগী হেল্থ অমসুং ৱেল্নেস সেন্তর ১,৫৫,০০০দা চৎনরগনি৷ নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিস অসিদা স্পিসিয়েলিস্তশিং, দোক্তরশিং অমসুং পেরামেদিক্স ৬০,০০০ হেন্না শিজিন্নখ্রে৷
কন্তেক্তলেস, রিক্স-ফ্রী অমসুং সেফ হেল্থ সর্ভিসেস অসি মফম পুম্নমক্তা য়ৌহন্নবগীদমক, রাজ্য সরকারশিংনা আই.তি. সেবী হ্যুমেন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর রিসোর্সশিং য়াওবা অফবা দিজিতেল হেল্থ ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎতুনা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রালয়না হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংলি৷ লৈবাক অসিদা হকশেল মন্ত্রালয়গী ইসঞ্জিভানি ইনিসিয়েতিব অসি প্রজা মীয়াম্না পাক-শন্না শিজিন্নরিবা, কান্নবশিং অমসুং তৌবা ঙম্লিবশিং অসি য়েংলগা অমসুং কোবিদ-১৯গী অহুমশুবা ৱেব লাক্লবা য়ানা লৈরিবা মতম অসিদা, নোংমদা তেলিকন্সল্তেসন লাখ ৫ তৌননবা ইসঞ্জিভানি ইনিসিয়েতিবকী কেপাসিতীশিং অসি হেন্না পাকথোক চাওথোকহন্নবগীদমক কেন্দ্র সরকারগী ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স অমসুং হেল্থ সিস্তেম প্রিপেয়র্দনেস পেকেজ অসিনা ফাইনান্সিয়েল সপোর্ত পীখ্রে৷ মোহালিগী সেন্তর ফোর দিবেলপমেন্ত এদভান্স কম্প্যুতিংদা লৈরিবা ইসঞ্জিভানি তীম অসিনা প্লেতফোর্ম অসি চাওথোকহন্নবা প্রেসেস অসি মাংজৌননা পাংথোকপা হৌখ্রে৷ মসিগী ফাইনান্সিয়েল সপোর্ত অসিনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা লৈবাক অসিগী জিলা পুম্নমক্তা লৈরিবা ইসঞ্জিভানি তেলি-কন্সল্তেসনগী হবশিং অমসুং কোবিদ কেয়র সেন্তরশিং(সি.সি.সি.শিং)গী আই.তি. ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা ঙম্লগনি৷
প্রজা মীয়াম্না ইসঞ্জিভানি অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা জিলা ৭০১দা শিজিন্নরি অমসুং ইসঞ্জিভানিদা লাইয়েংলিবা পেসেন্তশিংগী ৫৬% হেনবদি নুপীশিংনি৷ ইসঞ্জিভানিনা লাইয়এংখিবা পেসেন্ত কোতি ১গী মনুংদা, ০.৫%রোমদি চহি ৮০ শুরবা অমসুং হেল্লবশিংনি, পেসেন্ত ১৮%রোমগী চাংদি চহি ২০ নত্রগা মসিদগী তানা লৈরিবা মীওইশিংনি৷
নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিস অসি তাইয়র II অমসুং তাইয়র III শহরশিংদনা হেন্না পাম্না শিজিন্নরি৷ কন্সল্তেসন খ্বাইদগী ৱাংবা মকোক থোংবা জিলা ১০ অদুদি চিতূর, ইস্ত গোদাভরি, গন্তুর, নিলোর, ৱেস্ত গোদাভরি, কৃষ্ণ, প্রকসম, অনন্তপুর, আন্ধ্র প্রদেশতা লৈরিবা কর্নুল অমসুং তামিল নাদুদা লৈরিবা সালেমনি৷
নেস্নেল তেলিমেদিসিন সর্ভিস শিজিন্নবদা লমজিংলিবা জিলাশিং অদু মখাদা লৈরে:
ইসঞ্জিভানি অমসুং ইসঞ্জিভানি ও.পি.দি. প্লেতফোর্মশিংদা খ্বাইদগী ৱাংনা লাইয়েংলি হায়না রেজিস্তর তৌরিবা মকোক থোংবা রাজ্য তরা অদুদি আন্ধ্র প্রদেশ (২৭৫১২৭১), কর্নাতকা (১৯৩৯৪৪৪), তামিল নাদু (১৪৭৬২২৭), উত্তর প্রদেশ (১২৩২৬২৭), গুজরাত (৪১৬২২১), মধ্য প্রদেশ (৩৬৯১৭৫), বিহার (৩৪৩৮১১), মহারাস্ত্র (৩৩১৭৩৭), কেরলা (২৩৭৯৭৩), উত্তরখন্দ (২২৬৪৩৬)নি৷
ইসঞ্জিভানি কন্সল্তেসনশিং
| |
২৪-ওগস্ত-২১
অপুনবা
ইসঞ্জিভানি এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.
ইসঞ্জিভানি ও.পি.দি.
ভারত
১০০০৬৩৪০
৫২৪০২৭৪
৪৭৬৬০৬৬
১
আন্ধ্র প্রদেশ
২৭৫১২৭১
২৭২৯৫২৮
২১৭৪৩
২
কর্নাতকা
১৯৩৯৪৪৪
৭১৪৩২৬
১২২৫১১৮
৩
তামিল নাদু
১৪৭৬২২৭
১১৭১১৮
১৩৫৯১০৯
৪
উত্তর প্রদেশ
১২৩২৬২৭
১৯৩৫১১
১০৩৯১১৬
৫
গুজরাত
৪১৬২২১
৫৭০৩৪
৩৫৯১৮৭
৬
মধ্য প্রদেশ
৩৬৯১৭৫
৩৬৩৯৬৩
৫২১২
৭
বিহার
৩৪৩৮১১
৩২৯৬২০
১৪১৯১
৮
মহারাস্ত্র
৩৩১৭৩৭
২৫১০৮২
৮০৬৫৫
৯
কেরলা
২৩৭৯৭৩
৩
২৩৭৯৭০
১০
উত্তরখন্দ
২২৬৪৩৬
৬৬২
২২৫৭৭৪
১১
অসাম
১৫৮৫০০
১৩৮১৭৭
২০৩২৩
১২
হিমাচল প্রদেশ
১০৩৩৪৮
৯৯৩৯৮
৩৯৫০
১৩
ছত্তিশগর
৯০৩৯৮
৮৯৮৪৮
৫৫০
১৪
পঞ্জাব
৫৯৭২৭
৫৬৩০২
৩৪২৫
১৫
হরিয়ানা
৫৩৪৬০
৮১৮৫
৪৫২৭৫
১৬
রাজস্থান
৪৪৮১৮
৮৫
৪৪৭৩৩
১৭
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
২৮১৪১
০
২৮১৪১
১৮
দিল্লী
২৫২৯৮
০
২৫২৯৮
১৯
ৱেস্ত বেঙ্গস
৭৭৬৬৩
৬৯৮৫৩
৭৮১০
২০
ওরিশা
১৭২৩২
১৬৯৮৪
২৪৮
২১
ঝর্খন্দ
৮০৬২
৬৩১
৭৪৩১
২২
মনিপুর
৫৭০৮
০
৫৭০৮
২৩
চান্দিগর্হ
৩২৯২
০
৩২৯২
২৪
দি.এন.ঐচ. অমসুং দি.দি.
২৮৪৮
২৭৯৫
৫৩
২৫
মিজোরাম
১১৮৩
৯৯৪
১৮৯
২৬
তেলঙ্গনা
৮৬১
০
৮৬১
২৭
অরুনাচল প্রদেশ
৪২৭
০
৪২৭
২৮
গোৱা
১৩৪
৪৯
৮৫
২৯
মেঘলোয়
১১৭
১১০
৭
৩০
লদাখ
৭৩
০
৭৩
৩১
ত্রিপুরা
৬৩
০
৬৩
৩২
পুদুচেরী
৩৯
১
৩৮
৩৩
লক্সদ্বীপ
১৫
১৫
০
৩৪
সিক্কিম
৮
০
৮
৩৫
নাগালেন্দ
৩
০
৩