প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না “এনহেন্সিং মেরিতাইম সেক্যুরিতী: এ কেস ফোর ইন্তরনেস্নেল কোওপরেসন”গী মতাংদা পাঙথোকখিবা য়ু.এন.এস.সি.গী অৱাংবা থাক্কী ওপন দিবেৎতা থমখিবা ৱারোলশিং
09 AUG 2021 7:29PM by PIB Imphal
উপাধিশিং,
মেরিতাইম সেক্যুরিতীগী মতাংদা পাঙথোকপা খন্ন-নৈনবা অসিদা ময়াম পুম্বনা শরুক য়াবীবা অসিগীদমক ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না সেক্রেতরী জেনরেলবু অফবা পাউজেল পীবীবগী অমসুং য়ু.এন.ও.দি.সি.গী এগজিক্যুতিব দিরেক্তরনা ব্রিফিং তৌবীবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। রিপব্লিক ওফ কোঙ্গোগী রাস্ত্রপতিনা অফ্রিকন য়ুনিয়নগী অধ্যক্ষ ওইনা মহাক্কী পাউজেল পীবীখ্রে। মহাকপু তৌবীমল খঙবা উৎচরি। ঐহাক্না রুসিয়াগী রাস্ত্রপতি, কেন্যাগী রাস্ত্রপতি, অমসুং বিয়তনামগী প্রধান মন্ত্রীবু শরুক য়াবীবগীদমক ধমোই শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
উপাধিশিং,
সমুদ্র অসি ঐখোয়গী অমত্তা ওইবা লননি। ঐখোয়গী সমুদ্রগী লম্বী অসি মালেমগী ললোন-ইতিক্কী কী লাইফ লাইন ওইরি। অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইরিবা ৱাফমদি সমুদ্র অসি ঐখোয়গী গ্রহগী তুংলমচৎকীদমক য়াম্না মরু ওই। অদুবু ঙসি ঐখোয়গী অমত্তা ওইরিবা সমুদ্রগী লান অসি শীংনবা কয়া মায়োক্নবা তারি: পাইরেসী অমসুং তেরোরিজমগীদমক্তা সমুদ্রশিংগী লম্বীশিং অসি লান্না শীজিন্নরি। লৈবাক কয়াগী মরক্তা সমুদ্রগী ওইনা নুংঙাইনদবশিং লৈরি। অমসুং অইং-অশাগী খলদা কাইরকপা অমসুং মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবশিংসু মেরিতাইল দোমেনগা মরী লৈনৈ। হীরম অসিদা ঐখোয়গী অপুনবগী লন ওইরিবা সমুদ্র অসি ঙাকশেল পীনবা অমসুং শীজিন্ননবা পুম্নমক্না ভাব তামিন্নদুনা অমসুং মতেং পীনদুনা ফ্রেমৱর্ক অমা শেম্বা তাই। লৈবাক অমত্তনা ফ্রেমৱর্ক অসি মথন্তা শেম্বা ঙম্লোই। মসি পুন্না হোৎনরবা মতমদতা ওইথোকপা ঙমগনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ঐখোয়না সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা মরু ওইবা ৱাফম অসি পুখৎলকখিবনি। ঙসিগী অৱাংবা থাক্কী খন্ন-নৈনবা অসিনা মালেমবু মেরিতাইম সেক্যুরিতীদা থেংনরিবা সমস্যা অসি কোকহন্নবা মাইকৈদা লমজিংগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
উপাধিশিং,
খন্না-নৈনবা অসিদা স্ত্রকচর পীনবা ঐহাক্না তঙাই ফদবা ৱাফম মঙা মাংদা থমজগে। অহানবা ৱাফম: ঐখোয়না আইন্না য়াবা সমুদ্রগী ওইবা ললোন-ইতিক তৌবদা থম্লিবা অথিংবশিং লৌথোকফম থোকই। ঐখোয় পুম্নমক্কী চাউখৎপা হায়বা অসি সমুদ্রগী ওইবা ললোন-তিক্কী এক্তিব ফ্লোগী মখা পোল্লি। মসিদা লাকপা অপনবশিং অদুনা অপুনবা মালেমগী শেন্মীৎলোন্দা শীংনবা অমা ওইরকপা য়াই। সমুদ্রগী ওইবা ললোন-ইতিক মনীং তম্না তৌবা হায়বা অসি ঙল্লিঙৈ মতমদগী হৌদুনা ভারতকী সভ্যতাগা মরী লৈনদুনা লাক্লি।চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা, ইন্দস ভেলী সিবিলাইজেসনগী লোথলগী হীথাংফম অসি সমুদ্রগী ওইবা ললোন-ইতিক্কা মরী লৈনখি। ঙল্লিঙৈ মমদা সমুদ্রদা মনীং মখা তম্না চৎপা য়ারিঙৈ মতমদা মবুঙো বুদ্ধনা মালেমদা শান্তিগী পাউজেল পীবা ঙমখি। ঙসিগী ওইরিবা মওং অসিদা ভারতনা মসিগী অপনবা লৈতবা অমসুং পুম্নমক য়াওহনবগী চৎনবীশিং অসিদা বুম্ফম ওইরগা সাগর – সেক্যুরিতী এন্দ গ্রোথ ফোর ওল ইন দি রিজনগী ভিজন অসি পুথোকখিবনি। ভিজন অসিগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী মফমদা মেরিতাইম সেক্যুরিতীগী ইনক্লুসিব স্ত্রকচর অমা ঐখোয়না শেমগৎপা পাম্মি। ভিজন অসি শাফবা, সেক্যুর ওইবা অমসুং তংদু লৈতাবা মেরিতাইম দোমেন অমগীদমক্তনি। সমুদ্রদা মনীং তম্না ললোন-ইতিক তৌহনবগীদমক্তা ঐখোয়না অমনা অমগী হীরোইশিংগী হকশিং মপুং ফানা ইকাই খুম্নবা মথৌ আই। অনিশুবা ৱাফম: সমুদ্রগী ওইবা নুংঙাইনদবা অসি শান্তি ওইনা অমসুং মালেমগী লৈরিবা আইন খক্তদা য়ুম্ফম ওইরগা ৱারোইশিনবা পুরক্কদবনি। মসি থাজনবা অমসুং কন্ফিদেন্সকীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। মসিগী খুত্থাংদা ঐখোয়না মালেমদা শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা পুরকপা ঙমগনি। ৱাখল তানা অমসুং মেচ্যুরিতী অসিগা লোইননা ভারতনা মাগী য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাক বাংলাদেশকা লোইননা সমুদ্রগী ঙমখৈগী মরমদা লৈরম্বা নুংঙাইনদবা অদু ৱারোইশিন পুরকখি। অহুমশুবা ৱাফম: ঐখোয়না মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবশিং অমসুং নন-স্তেৎ এক্তরশিংনা পীরকপা সমুদ্রগী ওইনা অকি-অখাং অসি পুন্না মায়োক য়ামিন্নগদবনি। হীরম অসিদা রিজনেল কোওপরেসন হেনগৎহন্নবা ভারতনা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে। সাইক্লোন, সুনামী অমসুং পোলুসনগা মরী লৈনবা সমুদ্রগী খুদোংথিবশিং অসিগী ফর্স্ত রেসপোন্দর ভারতনা ওইদুনা লাকখি। প্রাইরেসী তৌবদগী ঙাকথোক্নবা ২০০৮দগী হৌদুনা ইন্দিয়ন নেভীনা ইন্দিয়ন ওসীন্দা পেত্রোলিং তৌদুনা লাককি। ভারতকী হ্বাইত শিপ্পিং ইনফোর্মেসন ফ্যুজন সেন্তরনা ঐখোয়গী রিজন্দা অপুনবগী ওইরিবা মেরিতাইম দোমেন্দা এৱের্নেস পীরি। ঐখোয়না লৈবাক কয়াদা হাইদ্রোজেনিক সর্ভে সপ্পোর্ত অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতীগী ত্রেনিং পীরি। ভারতনা নেৎ সেক্যুরিতী প্রোভাইদে অমাগুম্না ইন্দিয়ন ওসীনদা থৌদাং লৌরি। মরিশুবা ৱাফম: ঐখোয়না অকোইবগী ফীভম অমসুং সমুদ্রগী রিসোর্সশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্বা তাই। সমুদ্রনা অইং-অশাদা হকথেংননা শাফু পী হায়বা ঐখোয়না খঙলে। অমসুং মরম অসিনা ঐখোয়না সমুদ্রগী অকোইনগী ফীভম অসি প্লাস্তিকশিং অমসুং থাও য়ুবা অসিগুম্বা পোলুসন থোকহন্দনবা হোৎনবা তাই। অমসুং কা হেন্না ঙা ফাদোকপা অমসুং সমুদ্রদা আইন্না য়াদবা মওংদা সমুদ্রগী শা অমসুং ঙা ফবগী মায়োক্তা পুন্না খোঙথাং লৌখৎমিন্নসি। মসিগা ইরোইননা, ঐখোয়না ওসীন সাইন্সতা মতেং পীনবসু হেনগৎহনবা তাই। ভারতনা অচৌবা “দীপ ওসীন মিসন” অমা হৌদোকখ্রে ঐখোয়না তুংকোইনা ঙা ফবা থৌগৎনবা থৌরাং কয়াসু পাইখৎখ্রে। মঙাশুবা ৱাফম: ঐখোয়না রেস্পোন্সিবল মেরিতাইম কনেক্তিবিতী থৌগৎপা তাই। সমুদ্রগী ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা মথৌ তাই হায়বা অসি ময়েক শেংলে। অদুবু, অসিগুম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী চাউখৎ-থৌরাংদা লৈবাকশিংগী ফিস্কল সস্তেনেবিলিতী অমসুং অবজোর্প্সন কেপাসিতীশিং মুন্না খন্থাবা চুমগনি। মসিগিদমক ঐখোয়না অফবা কাংলোনশিং অমসুং স্তেন্দর্দশিং শেম্বা তাই।
উপাধিশিং,
মরু ওইবা ৱাফম মঙা অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা মেরিতাইম সেক্যুরিতী কোওপরেসনগী গ্লোবেল রোদমেপ অমা শেম্বা ঙমগনি। ঙসিগী ওপন দিবেৎ অসিদা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবা অসিনা সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী মেম্বর পুম্নমক্না হীরম অসি মরু ওইনা লৌই হায়বা উৎখ্রে। মসিগা লোইননা ঙসি শরুক য়াবীরিবশিংবু ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s remarks at the UNSC High-Level Open Debate on “Enhancing Maritime Security: A Case For International Cooperation” (August 9, 2021)
09 AUG 2021 7:29PM by PIB Delhi
Excellencies,
Thank you all for joining this important discussion on Maritime Security. I appreciate the positive message by Secretary General and I would like to thank the Executive Director of U.N.O.D.C. for the briefing. The President of the Democratic Republic of the Congo delivered his message in capacity of the President of the African Union. I am especially grateful to him. I also express my heartfelt gratitude for the presence of the President of Russia, the President of Kenya, and the Prime Minister of Vietnam.
Excellencies,
The ocean is our joint heritage.Our sea routes are the lifeline of international trade. And, the biggest thing is that these oceans are very important for the future of our planet. But today our shared maritime heritage is facing many challenges. Sea routes are being misused for piracy and terrorism. There are maritime disputes between many countries. And climate change and natural disasters are also maritime domain related issues. In this broad context, we must make a framework of mutual understanding and cooperation for the preservation and use of our common maritime heritage. No country can make such a framework alone. It can only be realized through a common effort. It is with this thought that we have brought this important issue before the Security Council. I am confident that today's High Level discussion will guide the world on the issue of maritime security.
Excellencies,
I would like to place before you five basic principles to structure this brainstorming.
First principle: we must remove barriers from legitimate maritime trade. The prosperity of all of us depends on the active flow of maritime trade. The hurdles could be a challenge for the entire global economy. Free maritime trade has been associated with the civilization of India since time immemorial. Thousands of years ago, Lothal port of Indus valley civilization was linked to maritime trade. It was in the independent maritime environment of ancient times that the message of peace of Lord Buddha spread to the world. In today's context, India has defined the vision of SAGAR – (Security and Growth for All in the Region) – based on this open and inclusive ethos. Through this vision, we want to create an inclusive structure of maritime security in our region. This vision is of a Safe, a Secure and a Stable maritime domain. Free maritime trade also requires that we fully respect the rights of each other's sailors.
Second principle: The settlement of maritime disputes must be peaceful and on the basis of international law only. This is very important for mutual trust and confidence. It is only through this that we can ensure global peace and stability.With this understanding and maturity, India has resolved its maritime boundary with its neighboring country Bangladesh.
Third principle: We must face natural disasters and maritime threats created by Non-state actors together.India has initiated several steps to enhance regional cooperation on this subject. We have been the first responder in maritime disasters related to cyclone, tsunami and pollution. The Indian Navy has been patrolling in the Indian Ocean since 2008 to prevent piracy.India's White Shipping Information Fusion Center is increasing shared maritime domain awareness in our region. We have provided training in Hydrographic Survey Support and Maritime Security to many countries.India's role in the Indian Ocean has been as a Net Security Provider.
Fourth principle: We have to preserve the maritime environment and maritime resources. As we know, the oceans have a direct impact on the climate. And therefore, we have to keep our maritime environment free from pollution like plastics and oil spills. And take joint steps against over-fishing and marine poaching. At the same time, we must also increase cooperation in ocean science.India has launched an ambitious "Deep Ocean Mission". We have also taken several initiatives to encourage sustainable fishing.
Fifth Principle: We must encourage responsible maritime connectivity.It is clear that infrastructure creation is necessary to increase maritime trade. But, the physical sustainability and absorption capacity of the countries have to be kept in mind in the development of such infrastructure projects. For this we must make proper global norms and standards.
Excellencies,
I am sure, on the basis of these five principles, a global roadmap of maritime security cooperation can be formed. The high and active participation of today's open debate shows that the subject is important for all members of the Security Council.
With this, I once again express my gratitude to you for your presence.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.