Ministry of Social Justice & Empowerment
National Convention on Digital Best Practices and North East Summit
The ‘National Convention on Digital Best Practices and North East Summit’ organised to empower persons with Intellectual and Developmental Disabilities
Nothing can be discussed without the presence of the real stakeholders: Dr. Virendra Kumar
07 AUG 2021 5:06PM by PIB Delhi
The National Trust for the Welfare of Persons with Autism, Cerebral Palsy, Mental Retardation and Multiple Disabilities, Department of Empowerment of Persons with Disabilities, Ministry of Social Justice & Empowerment organized a National Convention on Digital Best Practices and North East Summit at Dr. Ambedkar International Center, New Delhi.
In the first of its kind, the summit was organized for the Seven States in North East Region of the Country. Celebrating the 75th year of Independence of the country (Azaadi Ka Amrit Mahotsav), the aim of the summit was to empower persons with Intellectual and Developmental Disabilities on Digital Technology and increase the footfall of the schemes and activities of the National Trust in the region. The Conventions was graced by Dr. Virendra Kumar, Minister Social Justice and Empowerment as Chief Guest, Ministers of States Km. Pratima Bhoumik and Sh. A. Narayanaswamy as Guest of Honour. Ms. Anjali Bhawra, Secretary, DEPwD and Chairperson, National Trust, Sh. Nikunja Kishore Sundaray, JS&CEO, National Trust and Sh. Kishore Baburao Surwade, DDG, DEPwD were also present in the Convention which was attended by more than 100 persons representing organizations, professionals and Divyangjan from the Region.
Union Minister Dr. Virendra Kumar, in a very humble manner, appreciated the Convention. He told the Department to spread this convention to the entire country with more participation of Divyangjan as he truly believed that nothing could be discussed without the presence of the real stakeholders i.e. Divyangjan. He appealed all the public representatives to spread this message in the country. He appreciated the zeal and enthusiasm of Dr. Sapam Jasowanta Singh, a person with Visual Impairment and Board Member, National Trust in putting forth the need of Education for Divyangjan. He appreciated the Sign Language Interpreter work and said that with the help of this interpreter the message of this convention is reaching to all Divyangjan across the country.
In her address, Minister of State, Kum. Pratima Bhoumik highlighted the rich cultural and religious heritage of the North East and the vast diversity of Tribal population. She further said, we are fortunate to serve these people and we should work towards spreading awareness so that DIvyangjan can be given better services. She emphasized all NGOs to come forward and enroll Diyangjan in Niramaya Health Insurance Scheme, which is free of cost for the North East Region.
Sh. A Narayanswamy, Minister of State stated that the various schemes of the National Trust meant for all age groups need to be expanded to the entire country. More awareness generation is the need of the hour to reach the last Divyangjan to be served.
The representative of the Seven North Eastern States highlighted that convergence of the schemes of the Government is extensively needed. The Anganwadis of Ministry of Women and Child Development need to be collaborated with the Disha Early Intervention Centers of the National trust to reach the rural population of the North East. They pledged to take forward the mission with more zeal.
The inaugural session was followed by the technical session. The highlight of the summit was the presentation by Prof. (Dr.) Madhusudan Rao, IIT Delhi who shared the Research and Innovation for Product Development for Divyangjan. Prof. Rao is a well - known name in development of assistive technologies for empowerment of visually challenged. He is a national award winning scientist working on improving accessibility for Divyangjan. Besides, Prof. Ravi Poovaiah and Dr Ajanta Sen from IIT Mumbai presented the Jellow-an AAC Communicator for Children with Speech Disability. Other panelists included Sh. Nipun Malhotra, co-founder and CEO of the Nipman Foundation that works in the area of health and advocacy for Persons with Disabilities, Dr. Jinamoni Saikia, Principal Scientist, Assam Agricultural University who shared the status of development of Children with Disabilities in the North East region and Dr Sapam Jasowanta Singh, Board Member National Trust who shared overall status of Divyangjan in North Eastern States.

সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
দিজিতেল বেস্ত প্রেক্তিসেস অমসুং নোর্থ ইস্ত সম্মিতকী মতাংদা নেস্নেল কনভেন্সন
ইন্তিলেকচুএল ওইবা অমসুং দিবলপমেন্তেল দিসএবিলিতীশিং লৈবা মীওইশিং এমপৱার তৌননবা ‘নেস্নেল কনবেন্সন ওন দিজিতেল বেস্ত প্রেক্তিসেস অমসুং নোর্থ ইস্ত সম্মিত’ পাংথোকখ্রে
রিএল স্তেকহোল্দরশিং শরুক য়াদনা করিগুম্বা অমতা খন্নবা য়ারোই: দা. বিরেন্দ্র কুমার
07 AUG 2021 5:06PM by PIB Imphal
ওতিজম, সেলেব্রেল পাল্সী, মেন্তেল রিতার্দেসন অমসুং মল্তিপল দিসএবিলিতীশিং লৈরিবা মীওইশিংগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক লৈরিবা নেস্নেল ত্রস্ত, মীমান্নদ্রবা মীওইশিং এমপৱার তৌনবগী লৈরিবা দিপার্তমেন্ত, সোসিএল জস্তিস অমসুং এমপৱারমেন্তগী মন্ত্রালয়না দিজিতেল বেস্ত প্রেক্তিসেস অমসুং নোর্থ ইস্ত সম্মিতকী মতাংদা নেস্নেল কনবেন্সন অমা ন্যু দিল্লীদা লৈরিবা দা. অম্বেদকর ইন্তরনেস্নেল সেন্তরদা পাংথোকখ্রে৷
মখল অসিগী ইহান হানবা ওইনা, সম্মিত অসি লৈবাক অসিগী অৱাং-নোংপোক থংবা লমদমদা লৈরিবা রাজ্য তরেৎ অসিগীদমক শিনখিবনি৷ লৈবাক অসিনা মনিং-মখা তম্লকপা চহি ৭৫ মপুং ফারকপা অসি পাংথোকপা ওইনা(অজাদি কা অমিৃত মহোতসব), ইন্তিলেকচুএল ওইবা অমসুং দিবলপমেন্তেল দিসএবিলিতীশিং লৈবা মীওইশিং দিজিতেল তেক্নোলোজী শিজিন্ননবা এমপৱার তৌবা অমসুং রিজন অসিদা পাংথোক্লিবা নেস্নেল ত্রস্তকী এক্তিবিতীশিং অমসুং স্কিমশিংগী ফুতফোল অদু হেনগৎহনবা হায়বা অসিনা সম্মিত অসিগী পান্দম ওই৷ কনবেন্সন অসিদা সোসিএল জস্তিস অমসুংম এমপৱারমেন্তগী মন্ত্রী দা. বিরেন্দ্র কুমারনা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা, রাজ্যশিংগী মন্ত্রী কে.এম. প্রতিমা ভৌমিক অমসুং এস.ঐচ. এ. নরায়নাস্বামীনা গেস্ত ওফ ওনর ওইনা শরুক য়াখি৷ রিজন অসিগী দিব্যাঙ্গজন, প্রোফেস্নেলশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিং য়াওনা মীওই ১০০ হেনবনা শরুক য়াখিবা অসিদা নেস্নেল ত্রেস্তকী চিয়রপর্সন অমসুং দি.ই.পি.দবল্যু.দি.গী সেক্রেতরী শ্রীমতি অঞ্জলি ভাউরা, নেস্নেল ত্রস্তকী জে.এম. অমসুং সি.ই.ও. এস.ঐচ. নিকুনজা কিশোর সুন্দরে অমসুং দি.ই.পি.দবল্যু.দি.গী দি.দি.জি. এস.ঐচ. কিশোর বাবুরাউ সুরৱাদেসু কনবেন্সন অসিদা শরুক য়াখি৷
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. বিরেন্দ্র কুমারনা য়াম্না চিং-লেম্বা মওং অমদা কনবেন্সন অসি থাগৎখি৷ রিএল স্তেকহোল্দরশিং হায়বদি দিব্যাঙ্গজন শরুক য়াদনা করি অমতা খন্ন-নৈনবা ঙম্লোই হায়না মহাক্না তশেংনা থাজখিবনা দিব্যাঙ্গজন হেন্না-হেন্না শরুক য়াহন্নবা মসিগী কনবেন্সন অসি লৈবাক শিনবা থুংনা শন্দোক্নবা মহাক্না দিপার্তমেন্ত অদুদা হায়খি৷ মসিগী মেসেজ অসি লৈবাক শিনবা থুংনা শন্দোক্নবা পব্লিক রিপ্রজেন্তেতিব পুম্নমক্তা মহাক্না হায়জখি৷ দিব্যাঙ্গজনশিং মহৈ-মশিং তমহনবগী দরকার ওইরক্লে হায়না পুখৎলকখিবা নেস্নেল ত্রেস্তকী বোর্দ মেম্বর অমসুং বিজুএল ইম্পেয়রমেন্ত লৈবা মীওই অমা ওইরিবা দা. সাপম জেসোৱন্তা সিংহগী মথৌনা অমসুং থৱাই-য়াওজবা মথৌ অদু মহাক্না থাগৎখি৷ সাইন লেঙ্গুয়েজ ইন্তরপ্রিতর ৱার্ক অদু মহাক্না থাগৎখি অমসুং মসিগী ইন্তরপ্রিতর অসিগী মতেংদগী, মসিগী কনবেন্সন অসিগী মেসেজ অসি লৈবাক অসিদা লৈরিবা দিব্যাঙ্গজন পুম্নমক্তা য়ৌরগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
অৱাং-নোংপোক্কী মমল লৈরিবা কল্চরেল অমসুং রিলিজিয়র্স হেরিতেজ অমসুং ত্রাইবেল পোপুলেসনগী পাক-চাওরবা দাইবর্সিতী অদু রাজ্যগী মন্ত্রী কুম. প্রতিমা ভৌমিক্না মহাক্কী ৱারোলদা পনখি৷ মখোয়শিংগী মতেং পাংবা ফংবা অসি ঐখোয় লৈবাক য়াম্না ফৈ অমসুং দিব্যাঙ্গজনদা হেন্না ফবা সর্ভিশিং পীননবগীদমক ময়ামশিংগী মরক্তা এৱার্নেস শন্দোক্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷ অৱাং-নোংপোক থংবা রিজনগী ওইনা লেম্না দিব্যাঙ্গজন অসি নিরাময়া হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিমদা এনরোল তৌনবা এন.জি.ও. পুম্নমক্না হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
মীওই কাংলুপ পুম্নমক্কী ওইনা লৈরিবা নেস্নেল ত্রস্তকী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং অদু লৈবাক অসি শিনবা থুংনা শন্দোকপা দরকার ওই হায়না রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী এ. নরায়নস্বামীনা ফোংদোকখি৷ দিব্যাঙ্গজন শিনবা থুংনা য়ৌনবা এৱার্নেস জেনেরেসন হেন্না-হেন্না পাংথোকপগী মতম ওইরে৷
সরকারগী স্কিমশিং পুনশিনবা দরকার ওইরে হায়না অৱাং-নোংপোক রাজ্য তরেৎকী মীহুৎশিংনা ফোংদোকখি৷ অৱাং-নোংপোক্তা লৈরিবা খুঙ্গংগী মীওইশিং য়ৌনবা ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী অনগনৱাদীশিংনা নেস্নেল ত্রস্তকী দিশা আর্লী ইন্তরবেন্সন সেন্তরশিংগা পুনশিন্নবা দরকার ওইরে৷ মিসন অসি অহেনবা থৌনাগা লোইননা হেন্না-হেন্না পাংথোক্লগনি হায়না মখোয়না ৱাশকখি৷
ইনোগুরেল সেসনগী মতুংদা তেক্নিকেল সেসন পাংথোকখি৷ সম্মিত অদুগী হাইলাইত অদুদি আই.আই.তি. দিল্লীগী প্রোফেসর(দোক্তর) মাধুসুদান রাউনা দিব্যাঙ্গজনগী প্রদক্ত দিবলপমেন্তগীদমক মহাক্না পাংথোকখিবা রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন অদু সেয়র তৌরকখি৷ ময়াম্না মশক নিংথিনা খঙলবা প্রোফেসর রাউনা বিজ্যুএল্লী চেলেঞ্জ থেংনরিবা মীওইশিং এমপৱার তৌনবগীদমক এসিস্তিব তেক্নোলোজীশিং শেমগৎ-শাগৎখি৷ মহাক অসি দিব্যাঙ্গজনগী এসেসিবিলিতী হেনগৎনবা হোৎনখিবগীদমক নেস্নেল এৱার্দ ফংখ্রবা সাইন্তিস্ত অমনি৷ অসিগীসু মথক্তা, আই.আই.তি. মুম্বাইগী প্রোফেসর রবি পূবাই অমসুং দা. অতঞ্জা সেন্না ৱা ঙাংবা ঙমদ্রবা অঙাংশিংগীদমক জেল্লো-এ.এ.সি. কম্মুনিকেতর পুথোকখি৷ অতোপ্পা পেনেলিস্তশিংগী মনুংদা ময়ামগা মান্নদ্রবা মীওইশিংগী হকশেল অমসুং এদবোকেসীগী এরিয়াদা থিজিল্লিবা নিপমেন ফাউন্দেসনগী সি.ই.ও. অমসুং কো-ফাউন্দর শ্রী নিপুন মালহোত্রা, অৱাং-নোংপোক থংবা রিজনদা লৈরিবা মীমান্নদ্রবা অঙাংশিংগী দিবলপমেন্ত স্তেতস অদু সেয়র তৌরিবা অসাম এগ্রীকল্চরেল য়ুনিভর্সিতীগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিস্ত অমসুং অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংদা লৈরিবা দিব্যাঙ্গজনগী অপুনবা স্তেতস অদু নেস্নেল ত্রস্তকী বোর্দ মেম্বর দা. সাপম জেসোৱন্তা সিংহ সেয়র তৌরকখি৷