মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রালয়শিং অমসুং সি.পি.এস.ই.শিংনা পুথোকখিবা গ্লোবেল তেন্দরশিংদা ইন্দিয়ন শিপ্পিং কম্পেনীশিং সবসিদী সপোর্ত পীদুনা ইন্দিয়াদা লৈরিবা মর্চেন্ত শিপশিং য়োকখৎননবগী স্কিম কেবিনেতনা এপ্রুব তৌখ্রে
14 JUL 2021 4:02PM by PIB Imphal
অত্মনির্ভর ভারতকী ওবজেক্তিব অসি ফংবা ঙম্ননবগীদমক, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌবুরেল ওইদুনা ফমখিবা য়ুনিয়ন কেবিনেতনা মখাগী হিরমশিং অসিদা সরকারগী কার্গো পুশিল্লক্নবগীদমক মন্ত্রালয়শিং অমসুং সি.পি.এস.ই.শিংনা পুথোকখিবা গ্লোবেল তেন্দরশিংদা চহি মঙাগী ওইনা লুপা কোতি ১৬২৪ ইন্দিয়ন শিপ্পিং কম্পেনীশিংদা সবসিদী ওইনা ফংহন্নবা স্কিম অমা এপ্রুব তৌখ্রে:
1. ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১গী মতুংদা ইন্দিয়াদা ফ্লেগ তৌখিবা অমসুং ইন্দিয়াদা ফ্লেগ্গিং তৌরকপা মতমদা চহি ১০দগী তানা লৈরিবা শিপ অমগী ওইনা, এল১ ফোরেন্দ শিপ্পিং কম্পেনীনা পীরিবা মমল অদুগী @১৫%গী চাং নত্রগা আর.ও.এফ.আর. এক্সর্সাইস তৌরিবা ইন্দিয়ন ফ্লেগ বেসেলনা পীরিবা মমল অমসুং এল১ ফোরেন্দ শিপ্পিং কম্পেনীনা পীরিবা মমল অদুগগী তশেং-তশেংবা খেন্নবা অদুগী মতুং ইন্না সবসিদী সপোর্ত পীরগনি৷ ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১গী মতুংদা ভারত্তা ফ্লেগ তৌখ্রবা নত্রগা ভারত্তা ফ্লেগ্গিং তৌবা মতমদা চহি ১০দগী ২০ ফাওবগী মনুংদা লৈরিবা শিপ অমগী ওইনা, এল১ ফোরেন্দ শিপ্পিং কম্পেনীনা পীরিবা মমল অদুগী @১০%গী চাং নত্রগা আর.ও.এফ.আর. এক্সর্সাইস তৌরিবা ইন্দিয়ন ফ্লেগ বেসেলনা পীরিবা মমল অমসুং এল১ ফোরেন্দ শিপ্পিং কম্পেনীনা পীরিবা মমল অদুগগী তশেং-তশেংবা খেন্নবা অদুগী মতুং ইন্না সবসিদী সপোর্ত পীরগনি৷
মথক্তা পল্লিবা শিপ কাংলুপ অনি অসিগী ওইনা সবসিদি সপোর্ত অসি মথংশিৎনা ১০% অমসুং ৫%দা হন্থরক্ত্রিফাওবা মথক্তা পল্লিবা সবসিদী সপোর্তকী চাং অসি চহি খুদিংগী ওইনা ১% হন্থরক্কনি৷
1. মাংজৌননা ফ্লেগ তৌখ্রবা নত্রগা ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১দা চহি ১০ শুদ্রিবা হৌজিক লৈরিবা ইন্দিয়ন ফ্লেগ শিপকী ওইনা, এল১ ফোরেন্দ শিপ্পিং কম্পেনীনা পীরিবা মমল অদুগী @১০%গী চাং নত্রগা আর.ও.এফ.আর. এক্সর্সাইস তৌরিবা ইন্দিয়ন ফ্লেগ বেসেলনা পীরিবা মমল অমসুং এল১ ফোরেন্দ শিপ্পিং কম্পেনীনা পীরিবা মমল অদুগগী তশেং-তশেংবা খেন্নবা অদুগী মতুং ইন্না সবসিদী সপোর্ত পীরগনি৷ মাংজৌননা ফ্লেগ তৌখ্রবা নত্রগা ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১দা চহি ১০দগী ২০ ফাওগী মনুংদা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা ইন্দিয়ন ফ্লেগ শিপকী ওইনা, এল১ ফোরেন্দ শিপ্পিং কম্পেনীনা পীরিবা মমল অদুগী @৫%গী চাং নত্রগা আর.ও.এফ.আর. এক্সর্সাইস তৌরিবা ইন্দিয়ন ফ্লেগ বেসেলনা পীরিবা মমল অমসুং এল১ ফোরেন্দ শিপ্পিং কম্পেনীনা পীরিবা মমল অদুগগী তশেং-তশেংবা খেন্নবা অদুগী মতুং ইন্না সবসিদী সপোর্ত পীরগনি৷
2. ইন্দিয়ন ফ্লেগ বেসেল অমনা এল১ বিদ্দর ওইরবা মতমদা মসিগী সবসিদী সপোর্তকী প্রোভিজনশিং অসি ফংলোই৷
3. মরী লৈনবা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তদা হকথেংননা বদজেৎতরী সপোর্ত পীরগনি৷
4. স্কিম অসি চৎনরবা মতুংদা এৱার্দ ফংলবা শিপশিং খক্তগী ওইনা সবসিদী সপোর্ত অসি পীরগনি৷
5. চহি অমদগী অমদা শেল চাদিং তৌরিবা অসিগীদমক অমসুং স্কিম অসিগী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংগী মনুংদা ফন্দশিং এলোকেসন তৌবদা ফ্লেক্সিবিলিতী লৈহল্লগনি৷
6. চহি ২০ হেল্লবা শিপশিং স্কিম অসিগী মখাদা সবসিদী অমতা ফংলোই৷
1. স্কিম অসিগী পাক-চাওরবা স্কোপ অসি য়েংলগা মসিগী মন্ত্রালয় অসিনা হোৎনগদবনি৷
2. এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্ততগী অসিগুম্বা অহেনবা ফন্দশিং এলোকেসন তৌবা দরকার ওইরকপা য়াই,
3. চহি ৫গী মতুংদা স্কিম অসি য়েংশিনগনি৷
অকুপ্পা মরোলশিং:
a) ইন্দিয়ন ফ্লেগ শিপশিংনা নংলিবা শেলগী ওইবা খুদোংচাদবা অদু থেংননবগীদমক, ইকাই খুম্নরবা ফাইনান্স মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিথারমননা ২০২১গী ফেব্রুৱারী ১দা মহাক্কী য়ুনিয়ন বদজেৎ ফাইনান্সিয়েল ইয়র ২০২১-২২ স্পিচতা মন্ত্রালয়শিং অমসুং সি.পি.এস.ই.শিংনা পুথোকখিবা গ্লোবেল তেন্দরশিংদা চহি মঙাগী ওইনা লুপা কোতি ১৬২৪ ইন্দিয়ন শিপ্পিং কম্পেনীশিংদা সবসিদী ওইনা ফংহন্দুনা মর্চেন্ত জাহজশিং য়োকখৎনবা স্কিম অমা লাওথোকখি৷
b) চহি মঙাগী ওইনা থাদোক্কদবা সবসিদীগী মেক্সিমম এমাউন্ত অসি লুপা কোতি ১৬২৪গী চাংদা লৈরগনি৷
c) মালেম অসিগী খ্বাইদগী ফরবা মওংদা শিপ রেজিস্তর তৌরিবা অদুগুম্না পুং ৭২গী মনুংদা রেজিস্ত্রেসন তৌরগনি৷ মসিনা ইন্দিয়াদা শিপশিং রেজিস্তর তৌবা লাইহল্লগনি অমসুং পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইদুনা ইন্দিয়ন তোন্নেজ হেনগৎহনবদা মতেং পাংলগনি৷
d) মসিগী মথক্তা, ইন্দিয়ন ক্রিয়ু য়াওরিবা বোর্দ অদুদা তোংলিবা ক্রিয়ু অদু শিন্দোক্নবা ইন-বেসেল অমা হেক্তদা নুমিৎ ৩০নিগী মতম পীনবা থৌরাংলগনি৷
e) অসিগুম্না, শিপশিং অসিদা ইন্তরনেস্নেল স্তেন্দর্দশিং লৈহন্নবা শিপশিং অসিদা লৈরিবা অৱাৎপশিং অসি মেনখৎনবা খোঙথাংশিংসু লৌখৎলি৷
f) স্কিম অসি মাই পাক্না য়েংশিনবা ঙম্নবা অকুপ্পা মরোলশিং য়াওবা মোনিতরিং ফ্রেমৱার্ক অমদা স্কিম অসিনা পুথোকখ্রে৷ মসিগীদমক, মোনিতরিং সিস্তেমগী লেয়র-২ অমা মখাদা পীরি:-(i) এপেক্স রিভিয়ু কম্মিতী (এ.আর.সি.) (ii) স্কিম রিভিয়ু কম্মিতী (এস.আর.সি.)৷
ইমপ্লিমেন্তেসন স্ত্রাতিজী অমসুং তার্গেৎশিং:
1. লুপা কোতিদা পীগদৌরিবা ইস্তিমেতেদ সবসিদীগী মেক্সিমম আউতগো @ ১৫% গী চাং ওইরিবা ইয়র-ৱাইস ব্রেকঅপ অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন স্কেদ্যুল অদু মখাদা পীরি৷
২০২১-২২
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
২০২৪-২৫
২০২৫-২৬
অপুনবা
ক্রুদ
৬২.১০
১২৪.১৯
১৮৬.২৯
২৪৮.৩৯
৩১০.৪৯
৯৩১.৪৬
এল.পি.জি.
৩৪.৭২
৬৯.৪৩
১০৪.১৫
১৩৮.৮৭
১৭৩.৫৯
৫২০.৭৬
কোইলা
১০.৩৭
২০.৭৫
৩১.১২
৪১.৫০
৫১.৮৭
১৫৫.৬১
ফর্তিলাইজর
১.০৮
২.১৬
৩.২৫
৪.৩৩
৫.৪১
১৬.২৩
অপুনবা
১০৮.২৭
২১৬.৫৩
৩২৪.৮১
৪৩৩.০৯
৫৪১,৩৬
১৬২৪.০৬
(লুপা কোতিদা)
b) মসিনা গ্লোবেল শিপ্পিংদা ইন্দিয়ন কম্পেনীশিংগী সেয়র হেনগৎহনবগী মথক্তা ইন্দিয়ন সীফাররশিংদা হেন্না ফবা ত্রেনিং অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা হেন্না চাওবা অমসুং অফবা ইন্দিয়ন ফ্লীত লৈহল্লগনি৷
এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন পোতেন্সিয়েল য়াওনা লৈরিবা ইমপেক্ত:
a) স্কিম অসিনা থবক্কী খুদোংচাবা ফংহনবগী অচৌবা পোতেন্সিয়েল লৈ৷ ইন্দিয়ন শিপশিং অসিদা ইন্দিয়ন সীফাররশিং খক্তমক থবক তৌবা য়াবনা ইন্দিয়ন ফ্লীত হেনগৎলকপা অসিনা ইন্দিয়ন সীফাররশিংদা দাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্ত ফংহল্লগনি৷
b) সীফাররশিং ওইবা পামজবা কেদেৎশিংনা শিপশিংদা ওন-বোর্দ ত্রেনিং তৌবা দরকার ওই৷ ইন্দিয়ন শিপশিংনা মরম অদুনা নৌরিবা নহা ওইরিবা ইন্দিয়ন কেদেৎ নুপা অমসুং নুপীশিংদা ত্রেনিং স্লোতশিং পীরগনি৷
c) অনিমক্না গ্লোবেল শিপ্পিংদা ইন্দিয়ন সীফাররশিংগী সেয়র হেনগৎহল্লগনি, অমসুং মালেম অসিদা সীফাররশিং ইন্দিয়ানা সপ্লাই তৌরিবা অদুসু হেনগৎহল্লগনি৷
d) মখাতানা, ইন্দিয়ন ফ্লীত হেনগৎলকপা অসিনা এন্সিলরী ইন্দস্ত্র্রীশিং খুদম ওইনা শিপবিল্দিং, শিপ রিপেয়র, রিক্যুতমেন্ত, বেঙ্কিংনাচিংবা শেমগৎ-শাগৎপদা ইন্দাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্ত পীরগনি অমসুং ইন্দিয়ন জি.দি.পি.দা কন্ত্রিব্যুত তৌরগনি৷
ফাইনান্সিয়েল ইমপ্লিকেসনশিং:
মেক্সিমম আউতগো অসি @ ১৫%গী চাংদা লৌরদুনা, লাক্কদৌরিবা চহবি মঙা অসিদা লুপা কোতিদা পীগদৌরিবা সবসিদী অদু মখাদা পীরি৷
মন্ত্রালয়
২০২১-২২
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
২০২৪-২৫
২০২৫-২৬
অপুনবা
ক্রুদ
৬২.১০
১২৪.১৯
১৮৬.২৯
২৪৮.৩৯
৩১০.৪৯
৯৩১.৪৬
এল.পি.জি.
৩৪.৭২
৬৯.৪৩
১০৪.১৫
১৩৮.৮৭
১৭৩.৫৯
৫২০.৭৬
কোইলা
১০.৩৭
২০.৭৫
৩১.১২
৪১.৫০
৫১.৮৭
১৫৫.৬১
ফর্তিলাইজর
১.০৮
২.১৬
৩.২৫
৪.৩৩
৫.৪১
১৬.২৩
অপুনবা
১০৮.২৭
২১৬.৫৩
৩২৪.৮১
৪৩৩.০৯
৫৪১.৩৬
১৬২৪.০৬
(লুপা কোতিদা)
কান্নবশিং:
a) ইন্দিয়ন সীফারর পুম্নমক
b) সীফাররশিং ওইবা পাম্লিবা ইন্দিয়ন কেদেৎশিং
c) হৌজিক লৈরিবা ইন্দিয়ন শিপ্পিং কম্পেনী পুম্নমক৷
d) ভারত্তা ফ্লেগ্গিং শিপশিং অমসুং ইন্দিয়ন কম্পেনীশিং শেমগৎপা পাম্লিবা লিগেল এন্তাইতীশিং, কম্পেনীশিং, ভারত মচা পুম্নমক অমসুং মপান লমগী মীওইশিং৷
e) ফোরেন্দ ফ্লেগ শিপশিংদা ফোরেন্দ একচেঞ্জ আউতফ্লো তৌবদা চাওনা সেভিংশিং তৌহৌবনা ইন্দিয়ন ইকোনোমী ফগৎহল্লে৷
বেক্তগ্রাউন্দ:
a) কোস্তলাইন কি.মি. ৭,৫০০ শাংলবসু, চহিগী ওইবা বেসিস্তা লেপ্পা-লৈতনা হেনগৎলক্লিবা নেস্নেল ই.এক্স.আই.এম. ত্রেদ, ১৯৯৭তগী হৌদুনা শিপ্পিংদা লৈরিবা ১০০% এফ.দি.আই. পোলিসী অমা অমসুং ইন্দিয়ন শিপ্পিং ইন্দস্ত্রী অমসুং ভারতকী নেস্নেল ফ্লীত অসি মহাক্কী লৈরিবা গ্লোবেল কাউন্তরপার্তশিং অসিগা য়েংনবা মতমদা অসুক্কী মতিক চাং নেম্না লৈরি৷
b) হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা কেপাসিতীদা য়েংবা মতমদা ভারতকী ফ্লীত অসি মালেম অসিগী ফ্লীতগী ১.২%নি৷ ভারতকী ই.এক্স.আই.এম. ত্রেদ কেরিএজতা লৈরিবা ইন্দিয়ন শিপশিংগী সেয়র অসি ১৯৮৭-৮৮দা ৪০.৭ ওইরম্বদগী ২০১৮-১৯দা ৭.৮%দা চাং য়াম্না নেম্না হন্থরকখি৷ মসিনা ফোরেন্দ শিপ্পিং কম্পেনীশিংদা ২০১৮-১৯দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৫৩গী চাং অমসুং হৌখিবা চহি ১৩ অসিদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৬৩৭কী চাং ফ্রইত বিল পেমেন্তশিং ওইনা থিদুনা ফোরেন্দ একচেঞ্জ আউতগো হেনগৎহল্লে৷
c) ইন্দিয়ন ফ্লেগ শিপশিংনা মরু ওইনা ইন্দিয়ন ক্রিয়ু শিজিন্নৈ অমসুং ইন্দয়ন তেক্সেসন অমসুং কোর্পোরেৎ লোশিং ইল্লি৷ ইন্দিয়ন শিপশিংগী ওপরেতিং কোস্ত অসি মপান লমগী শিপশিং অসিগা য়েংনবা মতমদা অসু্ক্কী মতিক ৱাংই৷ মপান লমগী খোঙচৎতা ইন্দিয়ন বেসেল অমগী ওপরেতিং কোস্ত অসি ২০%গী চাং হেন্না ৱাংই৷ দেবত ফন্দগী মমল ৱাংখৎলকপা, লোনশিংগী মতম তেনশিল্লকপা, ইন্দিয়ন শিপশিংদা থবক তৌরিবা ইন্দিয়ন সীফাররশিংগী খুৎশুমলদা তেক্স লৌরকপা, শিপশিং পুশিল্লকপদা আই.জি.এস.তি. লৌরকপা, জি.এস.তি. তেক্স ক্রেদিৎশিং ব্লোক তৌরকপা, ইন্দিয়ন পোর্ত অনিগী মরক্তা শর্ভিস পীরিবা ইন্দিয়ন শিপশিংদা জি.এস.তি. চাং কাইনা লৌরকপা অসিনা মরম ওইদুনা ওপরেতিং কোস্ততা খেন্নবা লাক্লিবনি; হায়রিবা ময়াম অসি অসিগুম্বা সর্ভিস পীরিবা মপান লমগী শিপশিংদদি এপ্লিকেবল ওইদে৷ অমরোমদা, ইন্দিয়ন চার্তরর অমনা শিপ্পিং সর্ভিস পুশিল্লকপা অসিনা লোকেল শিপ্পিং কম্পেনী অমগী সর্ভিস লৌবা অসিদগী হেন্না শেল য়াম্না চংদে৷
d) সরকারনা এফ.ও.বি. ইম্পোর্ত তৌবগী পোলিসী সপোর্ত তৌজরবসু, তশেং-তশেংবদদি দ্রাই বল্ক ইম্পোর্তশিং খুদম ওইনা ফর্তিলাইজরশিং অমসুং কোইলাগী অচৌবা শরুক খক্তমক জি.আই.এফ. বেসিস্তা পুশিল্লকপা য়াহল্লি৷ পুশিল্লক্লিবা ক্রুদ ওইলগী ৩৫%রোমসু জি.আই.এফ.বেসিস্তা পুশিল্লকপনি৷ হায়রিবা পুম্নমক অসিনা ইন্দিয়ন কার্গো ত্রান্সপোর্ত তৌনবা মার্কেৎতা শরুক য়ানবগী খুদোংচাবা অদু মাংহল্লে৷
e) ফোরেন্দ পীয়রশিং অসিগা য়েংনবা মতমদা ইন্দিয়ন শিপশিং অসি হেন্না কম্পিতিতিব ওইদবনা মরম ওইদুনা রাইত ওফ ফর্স্ত রিফ্যুজেল(আর.ও.এফ.আর.) পোলিসী অসিনা ইন্দিয়ন তোনেজকী ফ্যুল গ্রোথ লাকপা ঙমহন্দবনি৷ আর.ও.এফ.আর. মেকানিজমগী মখাদা প্রোসেস তৌখ্রবা কেসকী ৯৫%দা এন.ও.সি.শিং ইসু তৌখি হায়না ইন্দিয়ন নেস্নেল শিপ ওনর এসোসিয়েসন(আই.এন.এস.এ.)দগী খোমগৎলক্লিবা দাতানা উৎলি৷ অদুগীসু মথক্তা, আর.ও.এফ.আর.দা বেঙ্কএবল লোঙ্গ-তর্ম কন্ত্রেকশিং লৈতে অমসুং মসি ওপরেতিং কোস্ত মেম্বনা মরম ওইদুনা কান্নবা ফংলিবা ফোরেন্দ শিপ্পিং কম্পেনী অমনা পীরিবা রেত অদু চান্ননবগী পীরিবা খুদোংচাবা অমখক্তনি৷ ইন্দিয়ন শিপশিং অসি কম্পিতিতিব ওইরবা মতম খক্তদা ইন্দিয়ন শিপকী রাইত ওফ ফর্স্ত রিফ্যুজেলগী পোলিসী অসি কান্নগনি৷
f) অচৌবা নেস্নেল ফ্লীতনা ভারত্তা ইকোনোমিক, কম্মর্সিয়েল অমসুং স্ত্রিতিজীগী খুদোংচাবশিং ফংহনগদৌরিবনা মরম ওইদুনা ইন্দিয়ন শিপ্পিং ইন্দস্ত্রী চাওখৎহন্নবগী পোলিসী অমা তঙাই ফদনা মরু ওই৷ অকনবা অমসুং চাওরবা ইন্দিজিনিয়র্স শিপ্পিং ফ্লীত অমনা ফোরেন্দ শিপ্পিং কম্পেনীশিংদা ফ্রইত বিল পেমেন্তশিং ওইনা থিরিবা ফোরেন্দ একচেঞ্জ সেভিংশিং অসি কনবতা নত্তনা ইন্দিয়াগী মরু ওইবা কার্গোশিং পুথোক-পুশিন তৌননবগীদমক মপান লমগী শিপশিংদা কা হেন্না মখা পোল্লিবা অসিসু হন্থহল্লগনি৷ অচৌবা ইন্দিয়ন ফ্লীত অমগী লৈরিবা অতোপ্পা কান্নবশিংগদী মনুং চল্লিবশিং অদুদি ইন্দিয়ন সীফাররশিংগীদমক ত্রেনিং তৌবগী খুদোংচাবা হেনগৎহনবা, ইন্দিয়ন সীফাররশিং হেন্না থবক ফংহনবা. তোঙান তোঙানবা তেক্সশিং খোমগৎপা হেনগৎহনবা, এন্সিলরী ইন্দস্ত্রীশিং শেমগৎপা, অমসুং বেঙ্কশিংদগী ফন্দশিং লৌবা হেন্না ঙমহনবা অসিনি৷
g) ইন্দিয়ন শিপ্পিং কম্পেনীশিংদা ফংহন্নবগীদমক পুথোরকখিবা সবসিদী সপোর্ত অসিনা সরকারগী ইম্পোর্তশিং হেন্না-হেন্না ইন্দিয়ন ফ্লেগ শিপশিংদা পুবা ঙমহল্লগনি৷ মখাতানা, সবসিদী সপোর্ত অসিগী মতেংদগী হৌজিক হৌজিক ওপরেতিং কোস্ত য়াম্না ৱাংনা লৈরিবা অসি হন্থহন্দুনা ইন্দিয়াদা লৈরিবা ফ্লেগ মর্চেন্ত শিপশিংদা মসিনা হেন্না পুক্নিং চিংশিনহল্লগনি৷ মসিনা ফ্লেগ্গিং অমসুং ইন্দিয়ন শিপশিং শিজিন্নবা হেনগৎহল্লনি৷

Cabinet
Cabinet approves scheme for promotion of flagging of merchant ships in India by providing subsidy support to Indian shipping companies in global tenders floated by Ministries and CPSEs
14 JUL 2021 4:02PM by PIB Delhi
In order to achieve the objective of Atmanirbhar Bharat, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved a scheme to provide Rs.1624 crore over five years as subsidy to Indian Shipping companies in global tenders floated by Ministries and CPSEs for import of government cargo in the following manner:
1. For a ship which is flagged in India after 1st February, 2021 and is less than 10 years at the time of flagging in India, the subsidy support would be extended @15% of the quote offered by the L1 foreign shipping company OR the actual difference between the quote offered by the Indian flag vessel exercising ROFR and the quote offered by the L1 foreign shipping company, whichever is less. For a ship which is flagged in India after 1st February, 2021 and which is between 10 to 20 years old at the time of flagging in India, the subsidy support would be extended @10% of the quote offered by the L1 foreign shipping company OR the actual difference between the quote offered by the Indian flag vessel exercising ROFR and the quote offered by the L1 foreign shipping company, whichever is less.
The rate at which the above subsidy support is extended would be reduced by 1% every year, till it falls to 10% and 5%, respectively, for the two categories of ships mentioned above.
1. For existing Indian flagged ship which is already flagged and less than 10 years old on 1st February 2021, the subsidy support would be extended @10% of the quote offered by the L1 foreign shipping company OR the actual difference between the quote offered by the Indian flag vessel exercising ROFR and the quote offered by the L1 foreign shipping company, whichever is less. For existing Indian flagged ship which already flagged and between 10 to 20 years old on 1st February 2021, the subsidy support would be extended @5% of the quote offered by the L1 foreign shipping company OR the actual difference between the quote offered by the Indian flag vessel exercising ROFR and the quote offered by the L1 foreign shipping company, whichever is less.
2. The provisions of this subsidy support would not be available in case where an Indian flagged vessel is the L1 bidder.
3. The budgetary support would be provided directly to the Ministry/Department concerned.
4. The subsidy support would be extended only to those ships which have bagged the award after the implementation of the scheme.
5. Flexibility in allocation of funds for expenditure from one year to another and within the various Ministries/departments of the scheme.
6. Ships older than 20 years would not eligible for any subsidy under the
Scheme.
1. In view of the enlarged scope of the Scheme this Ministry shall seek
2. allocation of such additional funds from the Department of Expenditure asmay be required,
3. The scheme would be reviewed after 5 years.
Details:
a) In order to address the cost disadvantage suffered by Indian flag ships, the Hon. Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman, has in her Union Budget Financial Year 2021-22 speech on 1st February 2021, announced a scheme providing an amount of Rs.1,624 crore over five years to promote flagging of merchant ships in India by providing subsidy support to Indian shipping companies in global tenders floated by Ministries and CPSEs.
b) The maximum amount of subsidy outgo for five years would be in the range of an estimated Rs. 1624 crore.
c) Registration shall be done online within 72 hours like the world's best ships registries. This will make it easy and attractive to register ships in India and thereby aid in boosting the Indian tonnage.
d) In addition to this, it is intended to provide 30 days to any in-flagging vessel to replace the crew on board with Indian crew.
e) Similarly, steps are also being taken to rationalize the manning requirements on the ships by aligning them with international standards.
f) The Scheme has laid out a monitoring framework which is detailed at also provides for effective monitoring and review of the Scheme. For this, a 2-layer of monitoring system is envisaged as mentioned below:-(i) Apex Review Committee (ARC) (ii) Scheme Review Committee (SRC).
Implementation strategy and targets:
a) The implementation schedule as well as the year-wise breakup assuming the maximum outgo @ 15% of estimated subsidy to be paid in rupees crore is given below.
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
2025-26
Total
Crude
62.10
124.19
186.29
248.39
310.49
931.46
LPG
34.72
69.43
104.15
138.87
173.59
520.76
Coal
10.37
20.75
31.12
41.50
51.87
155.61
Fertilizer
1.08
2.16
3.25
4.33
5.41
16.23
Total
108.27
216.53
324.81
433.09
541,36
1624.06
(Rs. In crores)
b) This will result in a larger and healthy Indian fleet which will enable greater training and employment opportunities for Indian seafarers besides enhancing Indian companies' share in global shipping.
Impact, including employment generation potential:
a) The scheme has immense potential to generate employment. Increase in Indian fleet will provide direct employment to Indian seafarers since Indian ships are required to employ only Indian seafarers.
b) Cadets wish to become seafarers are required to obtain on-board training on ships. Indian ships will therefore provide training slots for young Indian cadet boys and girls.
c) Both of these will enhance the share of Indian seafarers in global shipping, and thus Indian supply of Seafarers to the world will increase manifold.
d) Further, increase in Indian fleet will also generate indirect employment in development of ancillary industries such as shipbuilding, ship repair, recruitment, banking, etc. and contribute to the Indian GDP.
Financial implications:
Assuming the maximum outgo @ 15%, the estimated subsidy to be paid over the next five years, in rupees crore is given below.
Ministry
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
2025-26
Total
Crude
62.10
124.19
186.29
248.39
310.49
931.46
LPG
34.72
69.43
104.15
138.87
173.59
520.76
Coal
10.37
20.75
31.12
41.50
51.87
155.61
Fertilizer
1.08
2.16
3.25
4.33
5.41
16.23
Total
108.27
216.53
324.81
433.09
541 .36
1624.06
(Rs. In crores)
Benefits:
a) All Indian seafarers
b) Indian cadets aspiring to be seafarers
c) All existing Indian shipping companies.
d) All Indian as well as foreign citizens, companies, and legal entities who are interested in setting up Indian companies and flagging ships in India.
e) Indian economy as a whole due to massive savings in outflow of foreign exchange on foreign flag ships.
Background:
a) Despite having a 7,500 km long coastline, a significant national EXIM trade that is steadily growing on an annual basis, a policy of 100% FDI in shipping since 1997 and Indian shipping industry and India's national fleet is proportionately small when compared with its global counterparts.
b) Currently the Indian fleet comprises of a meagre 1.2% of the worid fleet in terms of capacity. The share of Indian ships in the carriage of India's EXIM trade has drastically declined from 40.7% in 1987-88 to about 7.8% in 2018-19. This has led to an increase in foreign exchange outgo on account of freight bill payments to foreign shipping companies, to the tune of around USD 53 billion in 2018-19 and approximately USD 637 billion during the last 13 years.
c) Indian flagged ships mandatorily engage Indian crew and comply with Indian taxation and corporate laws. The operating costs of Indian ships are thus much higher as compared to those of foreign ships. The foreign voyage the cost of operation of an Indian vessel is higher by around 20%. This difference in operating costs arises on account of higher costs of debt funds, shorter tenure of loans, taxation on wages of Indian seafarers engaged on Indian ships, IGST on import of ships, blocked GST tax credits, discriminatory GST on Indian ships providing services between two Indian ports; all of which are not applicable to foreign ships providing similar services. On the other hand, importing a shipping service by an Indian charterer is cheaper than contracting the services of a local shipping company.
d) Though the Government supports a policy of imports on FOB, in reality a major portion of the dry bulk imports such as Fertilizers and Coal is allowed to be imported on GIF basis. Almost 35% of the crude oil imports are also taking place on GIF basis. All of this leads to a loss of opportunity to participate in the market to transport Indian cargo.
e) Since Indian ships are less competitive while compared to their foreignpeers, therefore, the Right of First Refusal (ROFR) policy has not been able to fuel growth of Indian tonnage. Data collected from the Indian National Ship owners Association (INSA) reflects that it issued NOCs in 95% of the cases processed under the ROFR mechanism. Moreover, ROFR does not ensure bankable long-term contracts and it is only an opportunity to match the rate provided by a foreign shipping companies which enjoy a competitive advantage due to lower operating costs. The policy of Right of First Refusal for Indian ships will only be beneficial provided Indian ships are made competitive.
f) A policy to promote the growth of the Indian shipping industry is also necessary because having a bigger national fleet would provide economic, commercial, and strategic advantages to India. A strong and diverse indigenous shipping fleet will not only lead to foreign exchange savings on account of freight bill payments made to foreign shipping companies but would also reduce excessive dependence on foreign ships for transporting India's critical cargoes. The other benefits of a larger Indian fleet include increase in training opportunities for Indian seafarers, increased employment for Indian seafarers, increase in collection of various taxes, development of ancillary industries, and improved ability to borrow funds from banks.
g) The subsidy support proposed to be provided to Indian shipping companies would enable more Government imports to be carried on Indian flag ships. Further, it would also make it more attractive to flag merchant ships in India as their current relatively higher operating costs would be offset to a large extent through the subsidy support. This would lead to an increase in flagging and would link access to Indian cargo to investment in Indian ships.