କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଚାକିରି ପାଇଁ ‘କମନ୍‌ ଏଲିଜିବିଲିଟି ଟେଷ୍ଟ’ ୨୦୨୨ ପ୍ରଥମ ଭାଗରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ: ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ‘ନର୍ଥବ୍ଲକ’ରେ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଇଏଏସ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସିଭିଲ ଲିଷ୍ଟ-୨୦୨୧ ଇ-ବୁକ୍ ଉନ୍ମୋଚିତ
06 JUL 2021 5:59PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, କାର୍ମିକ ଓ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ, ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଓ ମହାକାଶ ବିଭାଗର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ଉତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଆଜି ଏଠାରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଚାକିରି ପାଇଁ କମନ୍ ଏଲିଜିବିଲିଟି ଟେଷ୍ଟ (ସିଇଟି) ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୨୦୨୨ ମସିହାର ପ୍ରଥମଭାଗରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଚାକିରି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ବାଛିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ଯୋଗ୍ୟତା ପରୀକ୍ଷା ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ୟକ୍ତିଗତଭାବେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରି ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ପୂର୍ବରୁ ଆସନ୍ତାବର୍ଷର ଆରମ୍ଭରେ ଏହି ଯୋଗ୍ୟତା ପରୀକ୍ଷା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଏହା ହେବ ଦେଶରେ ଏହି ଧରଣର ପ୍ରଥମ ପରୀକ୍ଷା । କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଏହି ପରୀକ୍ଷା ପରିଚାଳନା ବିଳମ୍ବିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଡକ୍ଟର ସିଂହ ନର୍ଥବ୍ଲକରେ ଆଇଏଏସ୍ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କର ୨୦୨୧ ସିଭିଲ ଲିଷ୍ଟର ଇ-ବୁକ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ପରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟାଶୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବଭାରତୀୟସ୍ତରରେ ଏଭଳି କମନ୍ ଏଏଣ୍ଟ୍ରାନ୍ସ ଟେଷ୍ଟ ବା ଏକକ ପ୍ରବେଶିକା ପରୀକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ କରିବା ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ । କର୍ମଚାରୀ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମଗ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସହଜ ଓ ସୁଗମ କରିବାକୁ ସରକାର ଏହି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ନିଯୁକ୍ତି /କାର୍ମିକ ଓ ତାଲିମ ବିଭାଗ ଏହି ସଂସ୍କାରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛି । ଏହା ଯୁବ ନିଯୁକ୍ତି ଅଶାୟୀ, ବିଶେଷକରି ଦେଶର ଅଗମ୍ୟ ଓ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଂଚଳରେ ରହୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟାଶୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ଯୁବ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଆଶାୟୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମ୍ବୋଦନା ଓ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ନିହିତ । ଦେଶର ସବୁ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ନିଜର ଯୋଗ୍ୟତା ପ୍ରମାଣିତ କରିବା ପାଇଁ ସମାନ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇଦେବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସଂସ୍କାର ଆଣିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ସଂସ୍ଥା(ଏନ୍‌ଆରଏ) ଯାହା ସିଇଟି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟତା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ, ତାହାର ଗଠନକୁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି । ଏହି ସଂସ୍ଥା ସିଇଟି ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗ୍ୟତା ଭିତିରେ ବାଛି ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସରକାରଙ୍କୁ ଦେବ । ଏବେ ସେ କାମ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ଯଥା ଷ୍ଟାଫ ସିଲେକସନ କମିଶନ, ରେଲୱେ ରିକ୍ରୁଟମେଣ୍ଟ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ପର୍ସୋନେଲ ସିଲେକସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଛି ।
ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ସଂସ୍ଥା ଏନ୍‌ଆରଏ, ଏକ ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି ବଡି ହେବ । ଏହା କମନ୍‌ଟେଷ୍ଟ (ଏକକ ପରୀକ୍ଷା) ମାଧ୍ୟମରେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ଯୋଗ୍ୟତା ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମାପି ଗ୍ରୁପ-ବି ଓ ସି-ବର୍ଗ (ନନ୍‌ଟେକ୍ନିକାଲ)ର ଚାକିରି ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କର ଏକ ଚୂଡାନ୍ତ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ । ଏହି ସଂସ୍କାରରର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଲା ଯେ ଦେଶର ସବୁ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏଥିପାଇଁ ଅତିକମ୍‌ରେ ଗୋଟିଏ ପରୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ରହିବ । ଏହା ଫଳରେ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଓ ଅଗମ୍ୟ ଅଂଚଳରେ ରହୁଥିବା ଶିକ୍ଷିତ ଯୁବବର୍ଗ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାର ସୁବିଧା ପାଇବେ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ସବୁ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ନିର୍ବିଶେଷରେ ପରୀକ୍ଷାଦେଇ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇବାରେ ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ମହିଳା ଓ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗମାନେ ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବେ, କାରଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ପୂର୍ବଭଳି ଖର୍ଚ୍ଚାନ୍ତ ହୋଇ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଯାଇ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପରୀକ୍ଷା ଦେବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ କାର୍ମିକ ଓ ତାଲିମ ବିଭାଗ ଗତ ସାତବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ନଜରରେ ରଖି ଅନେକ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି । ୨୦୧୪ରୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଅଭିନବ ଓ ସଂସ୍କାରମୁଖୀ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଛି । ଗେଜେଟେଡ୍ ଅଫିସରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନଥିପତ୍ର ଆଟେଷ୍ଟେଡ କରିବା ଭଳି ପୁରୁଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅବସାନ ଘଟାଇ ଏବେ ସ୍ୱୟଂ ପ୍ରମାଣନ(ସେଲ୍‌ଫ ଅଟେଷ୍ଟେଡ) ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଆଇଏଏସ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆଉ ପୂର୍ବଭଳି ଚାକିରି ଆରମ୍ଭରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କେନ୍ଦ୍ରରେ ତିନିମାସ ସହକାରୀ ସଚିବ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକରିବାକୁ ପଡୁନାହିଁ । ଏଭଳି ଅନେକ କିଛି ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି ।
ଆଇଏଏସ ସିଭିଲ ଲିଷ୍ଟ-୨୦୨୧ ଇ-ବୁକ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ଗତିଶୀଳ ତାଲିକା । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ଇ-ବୁକ୍‌ରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟାଚର ସବୁ ଆଇଏଏସ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଯୋଗ୍ୟତା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦରକାରୀ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ତଥ୍ୟାବଳୀ ଉପଲବ୍ଧ । ଏହି ସିଭିଲ ଲିଷ୍ଟ ଇ-ବୁକ୍ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆକାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ପ୍ରୟାସ । ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଆର୍ଥିକ ବୋଝ କମାଇ ସମ୍ବଳର ଯଥାର୍ଥ ଉପଯୋଗରେ ଏହି ଇ-ବୁକ୍ ସହାୟକ ହେବ ।
ଏହା ସିଭିଲ ଲିଷ୍ଟର ୬୬ତମ ଏବଂ ଇ-ବୁକ୍‌ର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ । ଏହା ପିଡିଏଫ ଫର୍ମାଟରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଏହାକୁ ସର୍ବ କରିବା ଓ ପଢିବା ଅତି ସହଜ । ଏହା ଫଳରେ କାର୍ମିକ ବିଭାଗକୁ ଆଉ ପୂର୍ବଭଳି ମୋଟା ମୋଟା ବିରାଟ ଆକାରର ଆଇଏଏସ୍ ସିଭିଲ ଲିଷ୍ଟ ଛାପିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ଏହି ଲିଷ୍ଟରେ ଆଇଏଏସ୍ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କର ବ୍ୟାଚ, କ୍ୟାଡର, ବର୍ତମାନର ନିଯୁକ୍ତି, ବେତନହାର,ଶିକ୍ଷାଗତ ଯୋଗ୍ୟତା, ଫଟୋ, ଅବସର ତାରିଖ ଆଦି ବିଭିନ୍ନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥ୍ୟ ରହିଛି । ଏହି ଇ-ବୁକ୍ (ଆଇଏ ସିଭିଲ ଲିଷ୍ଟ-୨୦୨୧) ବିଭାଗୀୟ ୱେବସାଇଟ୍ https://dopt.gov.inରେ ଉପଲବ୍ଧ ।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra says, a Common Eligibility Test will be conducted across the country from early 2022 to screen and shortlist candidates for recruitment to Central government jobs.
Launches e-book Civil List-2021 of IAS officers at North Block
06 JUL 2021 5:59PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space Dr Jitendra Singh today said that a Common Eligibility Test (CET) for job aspirants will be conducted across the country from early 2022. This unique initiative undertaken with the personal intervention of Prime Minister Narendra Modi to screen and shortlist candidates for recruitment to Central Government jobs was scheduled to take off with the first such test before the end of this year, but is likely to get delayed on account of COVID pandemic, he said.
Speaking after the launch of e-Book Civil List-2021 of IAS officers, Dr Jitendra Singh said, the Common Entrance Test is a path-breaking reform carried out by Department of Personnel & Training (DoPT) to bring about “Ease of Recruitment” for young job aspirants and it will prove to be a major boon for youth, especially those living in far-flung and remote areas. This landmark reform is also a reflection of Prime Minister Narendra Modi’s deep and sensitive concern for the youths and his keenness to provide level playing field and equal opportunity to youth across the country, he added.
The Minister further informed that the National Recruitment Agency (NRA) for conducting Common Eligibility Test has been constituted with the approval of the Union Cabinet. NRA will conduct CET to screen/shortlist candidates for jobs in Government sector for which recruitment is presently carried out through the Staff Selection Commission (SSC), Railway Recruitment Boards (RRBs) and Institute of Banking Personnel Selection (IBPS).
Dr.Jitendra Singh said that the NRA will be a multi-agency body which will conduct the common test to screen and shortlist candidates for Group-‘B’ and ‘C’ (non-technical) posts. The most significant feature of this reform is that every district in the country will have at least one Examination Centre which would greatly enhance access to the candidates living in far-flung areas, he added.
Dr.Jitendra Singh said that the historic reform will provide a level playing field to all the candidates, regardless of his or her background or socio-economic status. There will also be a huge benefit to women and Divyang candidates and for those who find it financially unaffordable to appear for multiple tests by travelling to multiple Centres.
DrJitendra Singh said that the push given to DoPT in the last seven years by the Narendra Modi Government resulted in a number of innovations and reforms for the common public good. Referring to a series of out of box decisions since May 2014, he said that the decision to do away with the time old practice of getting documents attested by a gazetted officer and replacing the same with self-attestation, three-month Central Government stint as Assistant Secretaries for IAS officers in the beginning of their career are far reaching in nature.
Speaking about the e-Book IAS Civil List 2021, Dr Jitendra Singh said, the dynamic list will help in selecting the right officer for the right assignment based on available profile and is a vital source of information on the officers manning various posts for the general public. He said, the e-book IAS Civil list is an effort by the Department to contribute towards Digital India initiative of the Government of India. This effort will also ensure economic utilization of resources by reducing the burden on government exchequer, he added.
This is the 66th edition of Civil List and first edition of e-book in pdf with unique search facilities and hyperlinking of contents for ease of access of information at a click of button. By introducing publication of e-Book IAS Civil list 2021, DoPT has done away with the printing of voluminous IAS Civil list. The IAS Civil List contains vital information in respect of officers’ batch, cadre, present posting, pay scale, qualification and date of superannuation along with their overall cadre-wise strength, number of IAS officers retiring in next five years including number of IAS officers appointed on the basis of Civil Services Examination from 1969 onwards. The list also contains photographs of IAS officers.The e-book IAS Civil List, 2021 is also available on the website of the Department at https://dopt.gov.in.