প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কোবিদনা শোকহল্লবা অঙাংশিংদা মতেং পীনবা অমসুং থৌগৎনবা পি.এম. কিয়র্স ফোর চিল্দ্রেন – এম্পাৱর্মেন্ত ওফ কোবিদ এফেক্তেদ চিল্দ্রেন হৌদোকখ্রে
কোবিদনা মরম ওইদুনা মমা-মপাশিং কাইনখ্রবা অঙাংশিংগীদমক সরকারনা লেপ্পী
অসিগুম্বা অঙাংশিং অসিনা পি.এম. কিয়র্সতগী মখোয়না চহি ১৮ শুবগা থাগী স্তাইপেন্দ অমসুং মখোয়না চহি ২৩ শুবদা লুপা লাখ ১০গী ফন্দ অমা ফংলগনি
কোবিদনা মরম ওইদুনা মমা-মপাশিং কাইনখ্রবা অঙাংশিংদা লেম্না মহৈ তম্বা ফংহল্লগনি
অঙাংশিং অদুনা হায়র এজুকেসনগীদমক এজুকেসন লোন লৌবদা মতেং পাংলগনি অমসুং পি.এম. কিয়র্সনা লোন অদুগী শেন্দোই থীরগনি
অঙাংশিং অদুনা চহি ১৮ ফাওবা অয়ুশ্মান ভারতকী মখাদা লুপা লাখ ৫গী লেম্না হেল্থ ইন্সুরেন্স ফংলগনি অমসুং প্রিমিয়ম অদু পি.এম. কিয়র্সনা থীরগনি
অঙাংশিং অসি লৈবাক্কী তুংগী য়ুম্বীনি অমসুং ঐখোয়না অঙাংশিং মতেং পাংনবা অমসুং ঙাকশেন্নবা তৌবা য়াবা পুম্নমক তৌগনি: পি.এম.
খুন্নাই অমা ওইনা ঐখোয়গী অঙাংশিং অসি য়েংশিনবা অমসুং অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক থাজবা লৈহনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি: পি.এম.
29 MAY 2021 5:56PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মখোয়গী মমা-মপাশিং কাইনখ্রবা অঙাংশিংদা মতেং পাংনবা লৌখৎপা য়াবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা খন্ননবা মরু ওইবা মীফম অমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। হৌজিক শন্দোরক্লিবা কোবিদ লাইচৎ অসিনা শোকহল্লবা অঙাংশিংগীদমক কান্নবা কয়া অমা পি.এম.না লাউথোকখ্রে। খোঙথাংশিং অসি লাউথোকপা মতমদা প্রধান মন্ত্রীনা অঙাংশিংনা লৈবাক অসিগী তুংগী য়ুম্বীনি অমদি অঙাংশিং অসিনা অফবা প্রজাশিং ওইহন্নবা অমসুং অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক মখোয়বু মতেং পাংনবা অমসুং ঙাকশেন্নবা তৌবা য়াবা পুম্নমক তৌগনি হায়না অকনবা ৱাফম ফোঙদোকখ্রে। পি.এম.না হায় অসিগুম্বা অৱাবা তারিবা মতম অসিদা খুন্নাই অমা ওইনা ঐখোয়গী অঙাংশিংবু য়েংশিনবা অমসুং অফবা তুংলমচৎকীদমক থাজবা লৈহনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মমা-মপা অনিমক নত্ত্রগা হীংহৌরিবা মমা/মপা নত্ত্রগা লিগেল গর্জিয়ন/য়োক্লিবা মমা-মপা কাইনখ্রবা অঙাং পুম্নমক ‘পি.এম.-কিয়র্স ফোর চিল্দ্রেন’ স্কিমগী মখাদা মতেং ফংহল্লগনি। মহাক্না পি.এম. কিয়র্স ফন্দ অসিদা থম্মোই শেংনা কৎপীরকপশিং অসিনা মরম ওইরগা খোঙথাংশিং অসি লাউথোকপা ঙমহল্লিবা, হায়রিবা অসিনা ভারতনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা মতেং ওইরগনি হায়না ফোঙদোকখ্রে।
• অঙাং অদুগী মমিংদা ফিক্স দিপোজিৎ:
পি.এম. কিয়র্সনা অখন্ননা দিজাইন তৌবা স্কিম অমগী খুত্থাংদা অঙাং খুদিংমক্কী মখোয়না চহি ১৮ শুবা মতমদা লুপা লাখ ১০গী কোর্পস অমা শেমদুনা মতেং পাংগনি। কোর্পস অদুদি:
• চহি ১৮দগী হৌদুনা মথংগী চহি মঙা ফাওবা হায়র এজুকেসন তম্লিঙৈগী মতমগী মনুংদা মহাক্কী লনাইগী ওইবা মথৌ তাবশিং অদু য়েংশিনজনবা থাগী ওইনা শেলগী তেংবাং/স্তাইপেন্দ পীবদা শিজিন্নগনি অমসুং
• চহি ২৩ শুরবা মতমদা মহাক্না লনাই অমসুং প্রোফেস্নেলগী ওইনা শিজিন্ননবা অমুক্তা পুলপ ফংবা শেনফম অমা ওইনা কোর্পসকী শেনফম অদু ফংগনি।
• স্কুল এজুকেসন: চহি ১০গী মখাগী অঙাংশিংগী
• অঙাং অদু খ্বাইদগী অনকপদা লৈবা কেন্দ্রিয়া বিদ্যালয় নত্ত্রগা লনাই স্কুল অমদা দে স্কোলর অমা ওইনা মিং চনবা য়াহনগদবনি।
• করিগুম্বা অঙাং অদু লনাই স্কুলদা মিং চনবা তারবদি ফীশিং অদু আর.তি.ই.গী কাংলোনশিংগী মতুং ইন্না পি.এম. কিয়র্সতগী পীগনি।
• পি.এম.-কিয়র্সনা য়ুনিফোর্ম, লাইরিকশিং অমসুং বোইশিংগী চাদিং অদুসু তৌগনি।
• স্কুল এজুকেসন: চহি ১১-১ ফাওবগী মনুংদা লৈবা অঙাংশিংগী:
• অঙাং অদু সাইনিক স্কুল, নভোদয়া বিদ্যালয় অসিগুম্বা কেন্দ্র সরকারগী রেসিদেন্সিএল স্কুল অমা হেক্তদা মিং চলহনগনি।
• অঙাং অদু মখা তানা গর্জিয়ন/মপু-মবেন/ইমুংগী অতোপ্পা মীওইনা য়েংশিনবা ওইরবদি মহাকপু খ্বাইদগী অনকপা কেন্দ্রিয়া বিদ্যালয় নত্ত্রগা লনাই স্কুল অমদা দে স্কোলর অমা ওইনা মিং চলহনগনি।
• করিগুম্বা অঙাং অদু লনাই স্কুলদা মিং চনবা তারবদি ফীশিং অদু আর.তি.ই.গী কাংলোনশিংগী মতুং ইন্না পি.এম. কিয়র্সতগী পীগনি।
• পি.এম.-কিয়র্সনা য়ুনিফোর্ম, লাইরিকশিং অমসুং বোইশিংগী চাদিং অদুসু তৌগনি।
• হায়র এজুকেসনগী তেংবাং:
• হৌজিক লৈরিবা এজুকেসন লোনগী কাংলোনশিং অসিগী মতুং ইন্না ভারত্তা প্রোফেস্নেল কোর্সশিং/হায়র এজুকেসন তম্নবা এজুকেসন লোন লৌনবা অঙাং অসিগী মতেং পাংগনি। লোন অসিগী শেন্দোইনা পি.এম. কিয়র্সনা থীগনি।
• অতোপ্পা পাম্বৈ অমা ওইনা, কেন্দ্র নত্ত্রগা রাজ্য সরকারগী স্কিমশিংগী মখাদা অসিগুম্বা অঙাংশিংদা সরকারগী কাংলোনশিংগী মতুং ইন্না অন্দরগ্রেজ্যুৎ/ভোকেস্নেল কোর্সশিংগীদমক ত্যুসন ফীশিং/কোর্স ফীশিংগা মান্নবা স্কোলরশিপ ফংহনগনি। হৌজিক লৈরিবা স্কোলরশিপ স্কিমশিং অসিগী মখাদা ইলিজিবল ওইদবা অঙাংশিংগীদমক পি.এম. কিয়র্সনা মান্নবা স্কোলরশিপ পীগনি।
• হেল্থ ইন্সুরেন্স
• অঙাং পুম্নমক অয়ুশ্মান ভারত স্কিম (পি.এম.-জে.এ.ৱাই.)গী মখাদা লুপা লাখ ৫গী হেল্থ ইন্সুরেন্সনা কভর তৌবগা লোইননা বেনিফিসরী অমা ওইনা এনরোল তৌগনি।
• অঙাংশিং অসিনা চহি ১৮ শুবা ফাওবদি প্রিমিয়মগী শেনফম অসি পি.এম. কিয়র্সতগী থীগনি।

Prime Minister's Office
PM CARES For Children- Empowerment of COVID Affected Children launched for support & empowerment of Covid affected children
Government stands with children who lost their parents due to Covid
Such children to get a monthly stipend once they turn 18 and a fund of Rs 10 lakh when they turn 23 from PM CARES
Free education to be ensured for children who lost their parents to Covid
The children will be assisted to get an education loan for higher education & PM CARES will pay interest on the loan
The children will get free health insurance of Rs 5 lakh under Ayushman Bharat till 18 years & premium will be paid by PM CARES
Children represent the future of the country and we will do everything to support and protect the children: PM
It is our duty, as a society, to care for our children and instil hope for a bright future: PM
29 MAY 2021 5:56PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi chaired an important meeting to discuss and deliberate on steps which can be taken to support children who have lost their parents due to Covid-19. PM announced a number of benefits to children impacted by the current COVID Pandemic. While announcing these measures the Prime Minister emphasized that children represent the future of the country and the country will do everything possible to support and protect the children so that they develop as strong citizens and have a bright future. The PM said that in such trying times it is our duty, as a society, to care for our children and instil hope for a bright future. All children who have lost both parents or surviving parent or legal guardian/adoptive parents due to Covid 19 will be supported under PM-CARES for Children’ scheme.He also added that the measures being announced have only been possible due to the generous contributions to the PM CARES Fund which will support India’s fight against COVID-19.
1. Fixed Deposit in the name of the child:
PM CARES will contribute through a specially designed scheme to create a corpus of Rs 10 lakh for each child when he or she reaches 18 years of age. This corpus:
• Will be used to give a monthly financial support/ stipend from 18 years of age, for the next five years to take care of his or her personal requirements during the period of higher education and
• On reaching the age of 23 years, he or she will get the corpus amount as one lump-sum for personal and professional use.
2. School Education: For children under 10 years
• The child will be given admission in the nearest Kendriya Vidyalaya or in a private school as a day scholar.
• If the child is admitted in a private school, the fees as per the RTE norms will be given from the PM CARES.
• PM-CARES will also pay for expenditure on uniform, text books and notebooks.
3. School Education: for children between 11-18 years:
• The child will be given admission in any Central Government residential school such as Sainik School, Navodaya Vidyalaya etc.
• In case the child is to be continued under the care of Guardian/ grandparents/ extended family, then he or she will be given admission in the nearest Kendriya Vidyalaya or in a private school as a day scholar.
• If the child is admitted in a private school, the fees as per the RTE norms will be given from the PM CARES.
• PM CARES will also pay for expenditure on uniform, text books and notebooks.
4. Support for Higher Education:
• The child will be assisted in obtaining education loan for Professional courses / Higher Education in India as per the existing Education Loan norms. The interest on this loan will be paid by the PM CARES.
• As an alternative, scholarship equivalent to the tuition fees / course fees for undergraduate/ vocational courses as per Government norms will be provided to such children under Central or State Government Schemes. For children who are not eligible under the existing scholarship schemes, PM CARES will provide an equivalent scholarship.
5. Health Insurance
• All children will be enrolled as a beneficiary under Ayushman Bharat Scheme (PM-JAY) with a health insurance cover of Rs. 5 lakhs.
• The premium amount for these children till the age of 18 years will be paid by PM CARES.