প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বেশক গ্ল’বেল উদযাপন উপলক্ষে মূল ভাষণ আগবঢ়ালে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
পেৰিছ টাৰ্গেটত উপনীত হোৱাৰ পথত থকা কেইখনমান বৃহৎ অৰ্থনীতিৰ অন্যতম ভাৰতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ক’ভিড-১৯ ৰ পাছত আমাৰ গ্ৰহটো একে নাথাকিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মানৱতাত বিশ্বাসী সকলোকে একত্ৰিত হ’বলৈ আৰু সন্ত্ৰাসবাদ-কট্টৰতাক পৰাভূত কৰিবলৈ আহ্বান
26 MAY 2021 11:17AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে বুদ্ধ পূৰ্ণিমা উপলক্ষে বেশক গ্ল’বেল উদযাপনৰ কাৰ্যসূচীত মূল ভাষণ আগবঢ়ায়। এই কাৰ্যসূচীত ভেন্যড মহাসংঘৰ সদস্যসকল, নেপাল আৰু শ্ৰী লংকাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীদ্বয়, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীদ্বয় শ্ৰী প্ৰহ্লাদ সিং আৰু শ্ৰী কিৰেণ ৰিজিজু, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বৌদ্ধ কনফেডাৰেশ্যনৰ সচিব প্ৰধান, ভিনেবল ডাক্তৰ ধম্মপিয়া উপস্থিত থাকে।
এই কাৰ্যসূচীত ভাষণ প্ৰদান কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, বেশক হৈছে ভগৱান বুদ্ধৰ জীৱনটো উদযাপনৰ অৰ্থে এটা দিন আৰু ইয়াক পালনৰ উদ্দেশ্য হৈছে আমাৰ গ্ৰহৰ উন্নতিসাধানৰ অৰ্থে তেওঁ কৰা ত্যাগ আৰু মহৎ চিন্তাসমূহৰ অনুৰণন। তেখেতে লগতে কয় যে তেখেতে যোৱা বৰ্ষৰ বেশক দিৱসৰ কাৰ্যসূচী ক’ভিড-১৯ মহামাৰীটোৰ বিৰুদ্ধে মানৱ জাতিৰ যুঁজখনত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰা সকলো ফ্ৰন্ট-লাইন কৰ্মীলৈ সমৰ্পিত কৰিছিল। এবছৰ পাছত, ক’ভিড-১৯ মহামাৰী এতিয়াও শাম কটা নাই আৰু ভাৰতকে ধৰি বহু ৰাষ্ট্ৰই দ্বিতীয় ঢৌৰ সন্মুখীন হৈছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে এই মহামাৰীটোৱে দুখ কঢ়িয়াই আনিছে আৰু বহুতৰ জীৱন-জীৱিকালৈ অমানিশা কঢ়িয়াইছে তথা প্ৰতিখন ৰাষ্ট্ৰকে প্ৰভাৱিত কৰিছে। তেখেতে কয়, মহামাৰীটো সৃষ্ট অৰ্থনৈতিক প্ৰভাৱ বৃহৎ আৰু ক’ভিড-১৯ ৰ পাছত আমাৰ গ্ৰহটো একে নাথাকিব। তেখেতে কয়, যোৱা বৰ্ষৰ দৰে বহু লক্ষ্যণীয় অগ্ৰগতি লাভ কৰা হৈছে, যথাঃ মহামাৰীটো সম্পৰ্কত ভালদৰে বুজি উঠা আদি, যিয়ে ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ আমাৰ কৌশলক সুদৃঢ় কৰি তুলিছে আৰু ভেকচিন লাভ কৰাত, জীৱন ৰক্ষা আৰু মহামাৰীটোক পৰাভূত কৰিবলৈ একেবাৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ উঠিছে। তেখেতে এবছৰৰ ভিতৰতে ক’ভিড-১৯ ৰ ভেকচিনসমূহ যুগুত কৰিবলৈ বিজ্ঞানীসকলৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে আৰু কয়, ই মানৱ জাতিৰ সংকল্প আৰু দৃঢ়তাৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভগৱান বুদ্ধৰ জীৱনৰ চাৰিটা দৰ্শনে তেখেতক মানৱ জাতিৰ কষ্ট লাঘৱৰ অৰ্থে তেখেতৰ জীৱনটো সমৰ্পিত কৰিবলৈ সংকল্পবদ্ধ কৰি তুলিছিল। তেখেতে কয় যে যোৱা বৰ্ষত, এই কাৰ্যসূচীলৈ বহু ব্যক্তি আৰু সংস্থাই সমৰ্থন আগবঢ়াইছিল আৰু মানৱ জাতিৰ দুখ হ্ৰাস কৰিবলৈ সম্ভৱপৰ সকলোখিনি কৰিছিল। বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰ বৌদ্ধ ধৰ্মীয় সংগঠন আৰু বৌদ্ধ ধৰ্মৰ অনুগামীসকলে সা-সৰঞ্জাম আৰু সা-সামগ্ৰী মুক্তহস্তে আগবঢ়াইছিল। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ভগৱান বুদ্ধৰ উপদেশ যথাঃ ভবতু সৰ্ব মংগলম (সকলোৰে আশীর্বাদ, মমতা আৰু কল্যাণ) অনুসাৰে এনে কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ক’ভিড-১৯ ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দি থকা সময়তে, জলবায়ু পৰিৱৰ্তন ইত্যাদিৰ দৰে মানৱ জাতিয়ে মুখামুখি হোৱা আন প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত দৃষ্টি অৱশ্যেই পাহৰি যাব নালাগে। তেখেতে লগতে কয় যে বৰ্তমান প্ৰজন্মসমূহৰ অসাৱধান জীৱন-শৈলীয়ে ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মসমূহক ভীতিগ্ৰস্ত কৰিছে আৰু আমাৰ গ্ৰহটোক অভিহত নহ’বলৈ কৰা সংকল্পক প্ৰভাৱিত কৰিছে। তেখেতে ভগৱান বুদ্ধৰ উদ্ধৃতিৰে কয় যে মাতৃ প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি সন্মান জীৱনৰ পন্থাৰ প্ৰধানতম বুলি উল্লেখ কৰে। তেখেতে পেৰিছ টাৰ্গেটত উপনীত হোৱাৰ পথত থকা কেইখনমান বৃহৎ অৰ্থনীতিৰ অন্যতম ভাৰত বুলি ঘোষণা কৰে। তেখেতে কয়, ভাৰতৰ বাবে বহনক্ষম জীৱন মানে কেৱল সঠিক শব্দ হোৱাৰ বিপৰীতে সঠিক কৰ্মকে ই সূচিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে গৌতম বুদ্ধৰ জীৱন শান্তি, ঐক্য আৰু সহাৱস্থানেৰে পৰিপূৰ্ণ। কিন্তু আজি, এনে কিছু শক্তি আছে যাৰ অস্তিত্ব ঘৃণা, সন্ত্ৰাসবাদ আৰু নিৰ্বোধ হিংসা বিয়পোৱাতে বৰ্তি আছে। তেখেতে কয়, এনে শক্তিসমূহে উদাৰ গণতান্ত্ৰিক নীতিক বিশ্বাস কৰিব নোৱাৰে আৰু সেয়েহে মানৱতাত বিশ্বাসী সকলোকে একত্ৰিত হ’বলৈ আৰু সন্ত্ৰাসবাদ-কট্টৰতাক পৰাভূত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেখেতে কয়, ভগৱান বুদ্ধৰ উপদেশ আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ অৰ্থে প্ৰদান কৰা গুৰুত্ব এটা বিশ্ব ঐক্যবদ্ধ শক্তি হ’ব পাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ভগৱান বুদ্ধ সমগ্ৰ বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ বাবেই অত্যুজ্বলতাৰ ভাণ্ডাৰ আছিল। তেওঁৰপৰা আমি সকলোৱে সময়ে-সময়ে পোহৰৰ অন্বেষণ কৰিব পাৰো আৰু কৰুণা, সৰ্বজনীন দায়বদ্ধতা আৰু কল্যাণৰ পথ গ্ৰহণ কৰিব পাৰো। মহাত্মা গান্ধীয়ে কৈ যোৱা “বুদ্ধই আমাক উপস্থিতি অস্বীকাৰ কৰিবলৈ আৰু সত্য আৰু প্ৰেমৰ চূড়ান্ত জয়ত বিশ্বাস কৰিবলৈ শিকাইছে” ৰ উদ্ধৃতিৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলোকে ভগৱান বুদ্ধৰ আদৰ্শৰাজিৰে তেওঁলোকৰ অংগীকাৰ পুনৰুজ্জীৱিত কৰিবলৈ শিকাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰতিদিনেই আনক সেৱা জনাবলৈ নিঃস্বাৰ্থভাৱে নিজৰ জীৱনৰ কথা পাহৰি যোৱা প্ৰথম সঁহাৰি জনাওঁতা, ফ্ৰন্ট-লাইন হেল্থ কেয়াৰ কৰ্মী, চিকিৎসক, নাৰ্ছ আৰু স্বেচ্ছাসেৱকসকলক ধন্যবাদ জনায়। তেখেতে দুখ-কষ্ট ভুগি থকা তথা ঘনিষ্ঠ আৰু প্ৰিয়জনক হেৰুৱাসকলৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে।

Prime Minister's Office
PM delivers keynote address on the occasion of Vesak Global Celebrations
India is among the few large economies to be on track to achieve Paris targets : PM
Our planet will not be same after COVID-19 : PM
Calls for all those who believe in humanity to come together and defeat terror and radicalisation
26 MAY 2021 11:17AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered a keynote address on the occasion of Vesak Global Celebrations on Buddha Purnima through video conference. Members of Venerated Mahasangha, Prime Ministers of Nepal and Sri Lanka, Union Ministers Shri Prahlad Singh and Shri Kiren Rijiju, Secretary General of International Buddhist Confederation, Venerable Doctor Dhammapiya were also at the event.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said Vesak is a day to celebrate the life of Lord Buddha and to reflect on the noble ideals and sacrifices he made for the betterment of our planet. He added that he dedicated last year’s Vesak day programme to all the front-line workers leading humanity's fight against the COVID-19 pandemic. A year later, COVID-19 pandemic has still not left us and several nations, including India, have experienced a second wave. He remarked that this once in a life-time pandemic has brought tragedy and suffering at the door-step of many and has impacted every nation. He said the economic impact left by the pandemic is huge and our planet will not be the same after COVID-19. He said there have been many note-worthy improvements as well over the last year, like having a better understanding of the pandemic, which strengthens our strategy to fight it and having the vaccine, which is absolutely important to save lives and defeat the pandemic. He lauded the efforts of the scientists for developing the COVID-19 vaccines within a year and said this shows the power of human determination and tenacity.
The Prime Minister said that the four sights in the life of Lord Buddha ignited within him the desire to devote his life to removing human suffering. He said that in the last year, several individuals and organisations rose to the occasion and did everything possible to reduce human suffering. Generous contributions of equipment and materials were made by the Buddhist organisations and followers of Buddha Dharma from around the world. He remarked that these actions are in line with the teachings of Lord Buddha भवतु सब्ब मंगलम (blessings, compassion and welfare of all).
The Prime Minister said that while fighting COVID-19, one must not lose sight of the other challenges faced by humanity like climate change, etc. He added that the reckless life-styles of the present generation are threatening the future generations and resolved to not let our planet remain wounded. He reminded the Lord Buddha’s emphasis on a way of life where respect for Mother Nature is paramount. He announced that India is among the few large economies to be on track to achieve their Paris targets. He said for India, sustainable living is not only about the right words but also about the right actions.
The Prime Minister remarked that the life of Gautama Buddha was about peace, harmony and co-existence. But today, there are still forces whose existence depends on spreading hate, terror and mindless violence. He said such forces do not believe in liberal democratic principles and thus gave a call for all those who believe in humanity to come together and defeat terror and radicalisation. He said Lord Buddha's teachings and the importance given to social justice can become a global unifying force.
The Prime Minister said Lord Buddha was the reservoir of brilliance for the entire universe. From him we all could draw light from time to time and take the path of compassion, universal responsibility and welfare. Quoting Mahatma Gandhi “Buddha taught us to defy appearances and trust in the final triumph of Truth and Love” the Prime Minister urged everyone to renew their commitment to the ideals of Lord Buddha.
The Prime Minister thanked the first responders, front-line health care workers, doctors, nurses and volunteers for selflessly risking their lives to serve others in need everyday. He expressed condolences to those who have suffered and lost their near and dear ones.