ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ୱେସାକ୍ ବିଶ୍ବ ସମାରୋହ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଅଭିଭାଷଣ
ପ୍ୟାରିସ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ମାର୍ଗରେ ଥିବା କେତେକ ବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରୁ ଭାରତ ଅନ୍ୟତମ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୋଭିଡ-19 ପରେ ଆମ ପୃଥିବୀ ସମାନ ହୋଇ ରହିବ ନାହିଁ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମାନବତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ସମସ୍ତେ ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ଲାଗି ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ଆହ୍ବାନ
26 MAY 2021 11:17AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବୁଦ୍ଧ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ ୱେସାକ୍ ବିଶ୍ୱ ସମାରୋହରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ଅଭିଭାଷଣ ରଖିଛନ୍ତି। ପବିତ୍ର ମହାସଂଘର ସଦସ୍ୟଗଣ, ନେପାଳ ଓ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ସିଂ ଏବଂ କିରେନ ରିଜିଜୁ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୌଦ୍ଧ ମହାସଂଘର ମହାସଚିବ ପୂଜ୍ୟ ଡ. ଧମ୍ମପିୟ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମାରୋହରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ୱେସାକ୍ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ଦିବସ ଯାହା ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଜୀବନୀ ଏବଂ ଆମ ପୃଥିବୀର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଉଚ୍ଚ ଆଦର୍ଶ ଓ ବଳିଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରିବାର ଅବସର। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତବର୍ଷର ୱେସାକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସେ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ମାନବତାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଅଗ୍ରଣୀ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ। ଏହାର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପରେ, କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ଆମକୁ ଛାଡ଼ି ଯାଇନାହିଁ ଏବଂ ଭାରତ ସମେତ, ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ଦ୍ଵିତୀୟ ଲହରୀର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଛି। ସେ ମତ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଜୀବନକାଳରେ ଥରେ ଆସୁଥିବା ଏପରି ମହାମାରୀ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକଙ୍କ ଘରକୁ ଦୁଃଖ ଓ ସଂଘର୍ଷ ଡାକି ଆଣିଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାମାରୀ ଉପରେ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ପଡ଼ିଛି ଏବଂ ଆମର ଗ୍ରହ କୋଭିଡ-19 ପରେ ସମାନ ହୋଇ ରହିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତବର୍ଷ ହେବା କେତେକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସୁଧାର ଆସିଛି, ଯେପରିକି ମହାମାରୀକୁ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝିବାରେ ସଫଳତା ମିଳିପାରିଛି, ଯାହା ଆମର ଲଢ଼େଇ ଲାଗି ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇପାରିଛି ଏବଂ ଆମେ ଏକ ଟିକା ପାଇପାରିଛୁ। ଏହା ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିବା ଓ ମହାମାରୀକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୋଭିଡ-19 ଟିକା ବିକଶିତ କରିଥିବାରୁ ସେ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ମଣିଷମାନଙ୍କର ତପସ୍ୟା ଓ ସମର୍ପଣକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଜୀବନରେ ଚାରିଟି ଦୃଶ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ମନୁଷ୍ୟଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଦୂର କରିବା କରିବା ଲାଗି ନିଜ ଜୀବନକୁ ସମର୍ପିତ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତବର୍ଷ, ବହୁ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏବଂ ସଂଗଠନ ପରିସ୍ଥିତିର ଆହ୍ବାନକୁ ସ୍ବୀକାର କରି ମାନବ ସମାଜର ସଂଘର୍ଷକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ସବୁକିଛି କରିବା ଲାଗି ଆଗେଇ ଆସିଥିଲେ। ବୌଦ୍ଧ ସଂଗଠନ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମାବଲମ୍ବୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ବିଭିନ୍ନ ସରଞ୍ଜାମ ଓ ସାମଗ୍ରୀ ଦାତବ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀ ଭବତୁ ସବ୍ବ ମଙ୍ଗଲମ (ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ, କରୁଣା ଓ କଲ୍ୟାଣ) ଅନୁରୂପ ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା କରିବା ସମୟରେ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭଳି ମାନବ ସମାଜ ଭୋଗୁଥିବା ଅନ୍ୟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯିବା ଅନୁଚିତ୍। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଢ଼ିର ବେପରୁଆ ଜୀବନଶୈଳୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ତେଣୁ ଆମ ପୃଥିବୀକୁ କ୍ଷତାକ୍ତ ହେବାକୁ ନଦେବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପ ନେବା ନିମନ୍ତେ ସେ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ। ସେ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଏପରି ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଉପରେ ଜୋର ଦେଉଥିଲେ ଯେଉଁଠି ପ୍ରକୃତି ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ସର୍ବୋପରି ଥିଲା। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ୟାରିସ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବା ଅଳ୍ପ କେତେକ ବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରୁ ଭାରତ ଅନ୍ୟତମ। ସେ କହିଥିଲେ ଭାରତ ପାଇଁ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଧାରଣ ଏକ ସଠିକ ବାକ୍ୟ ନୁହେଁ ବରଂ ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଗୌତମ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଜୀବନ ଶାନ୍ତି, ଭାଇଚାରା ଓ ସହାବସ୍ଥାନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଏପରି କେତେକ ଶକ୍ତି ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସ୍ଥିତି ଘୃଣା, ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଅବିବେକୀତାପୂର୍ଣ୍ଣ ହିଂସା ସହ ଜଡ଼ିତ। ଏପରି ଶକ୍ତିମାନେ ଉଦାରବାଦୀ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ହିଂସାରେ ବିଶ୍ବାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ତେଣୁ ମାନବତାରେ ବିଶ୍ବାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ଉଗ୍ରବାଦ ବିରୋଧରେ ମିଳିତ ଭାବେ ଲଢ଼େଇ କରିବା ଲାଗି ସେ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ଵସ୍ତରରେ ଏକ ମିଳିତ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇପାରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସମଗ୍ର ଜଗତ ପାଇଁ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଜ୍ଞାନର ଏକ ଭଣ୍ଡାର। ତାଙ୍କ ଠାରୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ କରୁଣା, ଜାଗତିକ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ଆଲୋକ ପ୍ରାପ୍ତ କରିଥାଉ। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ସେ କହିଥିଲେ, “ବାହ୍ୟ ଆବରଣକୁ ଅଣଦେଖା କରି ସତ୍ୟ ଓ ପ୍ରେମର ବିଜୟ ଉପରେ ବିଶ୍ଵାସ କରିବାକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ।” ଏହି ଅବସରରେ ଭାଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଆଦର୍ଶରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ବିପତ୍ତିର ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ, ଆଗଧାଡ଼ିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ, ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ନିଜକୁ ବିପଦରେ ପକାଉଛନ୍ତି। ସେ ପୀଡ଼ିତ ଓ ନିଜର ପ୍ରିୟଜନମାନଙ୍କୁ ହରାଇଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସମବେଦନା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM delivers keynote address on the occasion of Vesak Global Celebrations
India is among the few large economies to be on track to achieve Paris targets : PM
Our planet will not be same after COVID-19 : PM
Calls for all those who believe in humanity to come together and defeat terror and radicalisation
26 MAY 2021 11:17AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered a keynote address on the occasion of Vesak Global Celebrations on Buddha Purnima through video conference. Members of Venerated Mahasangha, Prime Ministers of Nepal and Sri Lanka, Union Ministers Shri Prahlad Singh and Shri Kiren Rijiju, Secretary General of International Buddhist Confederation, Venerable Doctor Dhammapiya were also at the event.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said Vesak is a day to celebrate the life of Lord Buddha and to reflect on the noble ideals and sacrifices he made for the betterment of our planet. He added that he dedicated last year’s Vesak day programme to all the front-line workers leading humanity's fight against the COVID-19 pandemic. A year later, COVID-19 pandemic has still not left us and several nations, including India, have experienced a second wave. He remarked that this once in a life-time pandemic has brought tragedy and suffering at the door-step of many and has impacted every nation. He said the economic impact left by the pandemic is huge and our planet will not be the same after COVID-19. He said there have been many note-worthy improvements as well over the last year, like having a better understanding of the pandemic, which strengthens our strategy to fight it and having the vaccine, which is absolutely important to save lives and defeat the pandemic. He lauded the efforts of the scientists for developing the COVID-19 vaccines within a year and said this shows the power of human determination and tenacity.
The Prime Minister said that the four sights in the life of Lord Buddha ignited within him the desire to devote his life to removing human suffering. He said that in the last year, several individuals and organisations rose to the occasion and did everything possible to reduce human suffering. Generous contributions of equipment and materials were made by the Buddhist organisations and followers of Buddha Dharma from around the world. He remarked that these actions are in line with the teachings of Lord Buddha भवतु सब्ब मंगलम (blessings, compassion and welfare of all).
The Prime Minister said that while fighting COVID-19, one must not lose sight of the other challenges faced by humanity like climate change, etc. He added that the reckless life-styles of the present generation are threatening the future generations and resolved to not let our planet remain wounded. He reminded the Lord Buddha’s emphasis on a way of life where respect for Mother Nature is paramount. He announced that India is among the few large economies to be on track to achieve their Paris targets. He said for India, sustainable living is not only about the right words but also about the right actions.
The Prime Minister remarked that the life of Gautama Buddha was about peace, harmony and co-existence. But today, there are still forces whose existence depends on spreading hate, terror and mindless violence. He said such forces do not believe in liberal democratic principles and thus gave a call for all those who believe in humanity to come together and defeat terror and radicalisation. He said Lord Buddha's teachings and the importance given to social justice can become a global unifying force.
The Prime Minister said Lord Buddha was the reservoir of brilliance for the entire universe. From him we all could draw light from time to time and take the path of compassion, universal responsibility and welfare. Quoting Mahatma Gandhi “Buddha taught us to defy appearances and trust in the final triumph of Truth and Love” the Prime Minister urged everyone to renew their commitment to the ideals of Lord Buddha.
The Prime Minister thanked the first responders, front-line health care workers, doctors, nurses and volunteers for selflessly risking their lives to serve others in need everyday. He expressed condolences to those who have suffered and lost their near and dear ones.