ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବୁଦ୍ଧ ପୂର୍ଣ୍ଣିମାରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ବୈଶାଖ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
26 MAY 2021 12:16PM by PIB Bhubaneswar
ପୂଜନୀୟ ମହାସଂଘର ଆଦରଣୀୟ ସଦସ୍ୟବୃନ୍ଦ, ନେପାଳ ଓ ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ମୋର ସହକର୍ମୀ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ସିଂହ ପଟେଲ ଏବଂ ଶ୍ରୀ କିରେନ୍ ରିଜିଜୁ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୌଦ୍ଧ ମହାସଂଘର ମହାସଚିବ, ପୂଜନୀୟ ଡକ୍ଟର ଧମ୍ମପିୟ ମହୋଦୟ, ସମ୍ମାନନୀୟ ବିଦ୍ୱାନ୍‌ଗଣ, ଧମ୍ମ ଅନୁଗାମୀବୃନ୍ଦ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ।
ନମୋ ବୁଦ୍ଧାୟ
ନମସ୍କାର ।
ବୈଶାଖର ଏହି ବିଶେଷ ଦିବସରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିବାରୁ ମୁଁ ନିଜକୁ ଗର୍ବିତ ମନେକରୁଛି । ବୈଶାଖ ହେଉଛି ଏକ ଦିବସ ଯେଉଁଦିନ ଆମେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସବ ଭାବେ ପାଳନ କରିଥାଉ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଦିନ ଯାହା ଆମ ଗ୍ରହର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ତାଙ୍କର ତ୍ୟାଗ ଓ ଆଦର୍ଶ ବିଚାରଧାରା ଉପରେ ଚିନ୍ତନ-ମନ୍ଥନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଆଣିଦେଇଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଏକ ବୈଶାଖ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଥିଲି । କୋଭିଡ୍‌-୧୯ ମହାମାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମାନବ ଜାତିର ସଂଗ୍ରାମର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ସମସ୍ତ ସମ୍ମୁଖ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଟି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଥିଲା । ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପରେ, ଆମେ ନିରନ୍ତରତା ଓ ପରିବର୍ତନର ସମାହାର ଦେଖୁଛେ । କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ଆମକୁ ଛାଡି ଯାଇନାହିଁ । ଭାରତ ସମେତ ଅନେକ ଦେଶ ଦ୍ୱିତୀୟ ଲହର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ଦୀର୍ଘ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ମାନବ ଜାତି ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିବା ସବୁଠାରୁ ସାଂଘାତିକ ସଙ୍କଟ । ଆମେ ଏକ ଶତାଦ୍ଦୀ ହେବ ଏଭଳି ମହାମାରୀ ଦେଖିନାହୁଁ । ସମଗ୍ର ଜୀବଦ୍ଦଶାରେ ଥରୁଟିଏ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଏହି ମହାମାରୀ ଅନେକଙ୍କୁ ଦୁଃଖ ଓ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଆଣିଦେଇଛି ।
ଏହି ମହାମାରୀ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଏହାର ବହୁଳ ପ୍ରଭାବ ପଡିଛିି । କୋଭିଡ-୧୯ ପରବର୍ତୀ ସମୟରେ ଆମ ଗ୍ରହ ଏକା ଭଳି ହୋଇ ରହିବ ନାହିଁ । ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆମେ ଘଟଣାଗୁଡିକୁ ନିଶ୍ଚିତଭାବେ ପ୍ରାକ୍‌-କୋଭିଡ ବା କୋଭିଡ ପରବର୍ତୀ ଘଟଣାଭାବେ ସ୍ମରଣ କରିବୁ । କିନ୍ତୁ, ଗତ ଏକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତନ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ମହାମାରୀକୁ ନେଇ ଏବେ ଆମର ଧାରଣା ବଢିଛି ଯାହା ଏହା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢେଇ ପାଇଁ ଆମ ରଣନୀତିକୁ ମଜବୁତ କରିଛି । ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଲା, ଆମ ନିକଟରେ ପ୍ରତିଷେଧକ ରହିଛି, ଯାହା ଜୀବନ ବଂଚାଇବା ଓ ମହାମାରୀକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ମହାମାରୀ ଦେଖା ହେବାର ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଟିକାର ଆବିର୍ଭାବ ମନୁଷ୍ୟର ଦୃଢ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଅଟଳ ମାନସିକତାର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ଭାରତ ଏହାର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ, ଯେଉଁମାନେ କୋଭିଡ୍‌-୧୯ ଟିକାର ବିକାଶ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ମଂଚ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆମର ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ, ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ ଏବଂ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବିପଦରେ ପକାଇ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସେବା କରିଥାଆନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଅନେକ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆତ୍ମୀୟ ସ୍ୱଜନମାନଙ୍କୁ ହରାଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଦୁଃଖରେ ନିଜକୁ ସାମିଲ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୌତମ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କଲାବେଳେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହେବ । ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସବୁ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କୁ ମାନବଜାତି ଭୋଗୁଥିବା ପୀଡାର ସାମ୍ନାସାମ୍ନି କରାଇଥିଲା । ଏହା ମାନବର ଯନ୍ତ୍ରଣାର ଉପଶମ ନିମନ୍ତେ ନିଜର ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ଦୃଢ ଇଚ୍ଛାକୁ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇଥିଲା ।
ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଆମକୁ ଶିଖାଇଥିଲେ ‘ଭବତୁ ସବ୍‌ବ ମଙ୍ଗଳମ”, ଆଶୀର୍ବାଦ, କରୁଣା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କର ମଙ୍ଗଳ । ଗତ ବର୍ଷ ଆମେ ଦେଖିଥିଲେ ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ସଂଗଠନ ଲୋକଙ୍କ ଦୁଃଖ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ଲାଘବ କରିବା ପାଇଁ ପରିସ୍ଥିତିର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ ।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରୁ ବୌଦ୍ଧ ସଂଗଠନ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମର ଅନୁଗାମୀମାନେ ବଦାନ୍ୟତା ସହକାରେ ଅନେକ ଉପକରଣ ଓ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛି । ଉଭୟ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ପରିବ୍ୟାପ୍ତି ଆଧାରରେ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱର ଆକାର ଖୁବ୍ ବିଶାଳ ଥିଲା । ସାଥି ମାନବ ସମୁଦାୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଜାଡି ହୋଇ ପଡିଥିବା ବଦାନ୍ୟତାର ସାହାଯ୍ୟ ଓ ସହଯୋଗ ମାନବିକତାକୁ କୃତଜ୍ଞତାରେ ଭରିଦେଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀର ପରିଚାୟକ । ଏହା ଅପ୍ପ ଦୀପୋ ଭବଃର ମହାମନ୍ତ୍ରକୁ ପରିପ୍ରକାଶ କରିଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଭିଡ ୧୯ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆମେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଏକ ବିରାଟ ଆହ୍ୱାନ । ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ସେତେବେଳେ ଆମେ ମାନବ ଜାତି ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକୁ ଅଣଦେଖା କରିବା ଉଚିତ୍ ହେବ ନାହିଁ । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ । ଏହି ପିଢୀର ଧୃଷ୍ଟ ଜୀବନଶୈଳୀ ଆଗାମୀ ପିଢୀ ପାଇଁ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ପାଣିପାଗର ସ୍ୱରୂପରେ ପରିବର୍ତନ ଘଟୁଛି । ହିମପିଣ୍ଡଗୁଡିକ ତରଳି ଚାଲିଛି । ନଦୀ ଏବଂ ଅରଣ୍ୟ ବିପଦର ଦ୍ୱାରଦେଶରେ । ଆମେ ଆମର ଗ୍ରହକୁ ଏଭଳି କ୍ଷତାକ୍ତ ଅବସ୍ଥାରେ ଛାଡି ପାରିବା ନାହିଁ । ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଏଭଳି ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରକୃତି ମାତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ସର୍ବୋପରି ।
ମୁଁ ଏହି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ନିଜକୁ ଗର୍ବିତ ମନେ କରୁଛି ଯେ ଭାରତ ମୁଷ୍ଟିମେୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ୟାରିସ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସଠିକ୍ ମାର୍ଗରେ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି । ଆମ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନ ଯାପନ କେବଳ ଯଥାର୍ଥ କଥାରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଇବା ଉପରେ ଆମେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୌତମ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଜୀବନ ଶାନ୍ତି, ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ସହାବସ୍ଥାନ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବେଶିତ ଥିଲା । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଶକ୍ତି ରହିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଅବସ୍ଥିତି ଘୃଣା, ସନ୍ତ୍ରାସବାଦ ଏବଂ ଅବିଚାରିତ ହିଂସା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ । ଏହିଭଳି ଶକ୍ତି ଉଦାରବାଦୀ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ମାନବିକତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏକଜୁଟ ହୋଇ ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ହେଉଛି ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ।
ସେଥିପାଇଁ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦଶିତ ମାର୍ଗ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ । ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବାଣୀ ଏବଂ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱ ଏକଜୁଟ କରାଇବାର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶକ୍ତି ହୋଇପାରିବ ।
ସେ ଯଥାର୍ଥରେ କହିଥିଲେ -, “ନତି ଶନ୍ତି ପରଣ ସୁଖଂ”: ଶାନ୍ତି ହିଁଁ କେବଳ ପରମ ଆନନ୍ଦ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ ପାଇଁ ଦୀପ୍ତିମନ୍ତ ପ୍ରତିଭାର ଭଣ୍ଡାର ଥିଲେ । ତାଙ୍କରିଠାରୁ ଆମେ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ଜ୍ଞାନର ଆଲୋକ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥାଉ ଏବଂ କରୁଣା, ସାର୍ବଜନୀନ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥାଉ । ଗୌତମ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ମହାତ୍ମାଗାନ୍ଧୀ ଯଥାର୍ଥରେ କହିଥିଲେ, “ବୁଦ୍ଧ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଶାରିରୀକ ଉପସ୍ଥିତି ପରିବର୍ତେ ସତ୍ୟ ଓ ପ୍ରେମର ଚୁଡାନ୍ତ ବିଜୟ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ରଖିବାକୁ ପଡିବ ।
ଆଜି ବୁଦ୍ଧ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଅବସରରେ, ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ବିଚାରଧାରା ନିକଟେରେ ଆସନ୍ତୁ ପୁନଃସମର୍ପିତ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶୃତିବଦ୍ଧ ହେବ ।
କୋଭିଡ୍‌-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ଏହି କଠିନ ସମୟରୁ ମୁକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ତ୍ରି-ରତ୍ନ ନିକଟରେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବା ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the virtual Vesak Day celebrations on Buddha Purnima
26 MAY 2021 12:16PM by PIB Delhi
Respected members of the Venerated Mahasangha, Prime Ministers of Nepal, and Sri Lanka, My Minister colleagues Shri Prahlad Singh and Shri Kiren Rijiju, Secretary General of International Buddhist Confederation,Venerable Doctor Dhammapiyaji, respected Scholars, Dhamma followers, Sisters and brothers from around the world.
Namo Buddhaya
Namaste.
I am honoured to address you all on the special day of Vesak . Vesak is a day to celebrate the life of Lord Buddha. It is also a day to reflect on the noble ideals and sacrifices he made for the betterment of our planet.
Friends,
Last year also, I had addressed a Vesak day programme. That programme was dedicated to all the front-line workers leading humanity's fight against the COVID-19 pandemic. A year later, we are seeing a mix of continuity and change. The COVID-19 pandemic has not left us. Several nations, including India, have experienced a second wave. This is the worst crisis humanity faces in decades. We have not seen a pandemic like this for a century. This once in a life-time pandemic has brought tragedy and suffering at the door-step of many.
The pandemic has impacted every nation. The economic impact is huge as well. Our planet will not be the same after COVID-19. In the times to come, we will certainly remember events as either pre-COVID or post-COVID. But, over the last year, there have been many noteworthy changes as well. We now have a better understanding of the pandemic which strengthens our strategy to fight it. Most importantly, we have the vaccine, which is absolutely important to save lives and defeat the pandemic . The emergence of a vaccine in a year of the pandemic striking shows the power of human determination and tenacity . India is proud of our scientists, who have worked on the COVID-19 vaccines.
Through this forum , I would like to once again salute our first responders, frontline health care workers, doctors, nurses and volunteers who selflessly risk their lives every day to serve others in need. To those who have suffered and lost their near and dear ones, I would like to extend condolences . I grieve with them.
Friends,
While studying the life of Lord Buddha, there is mention of the four sights. These four sights brought Lord Buddha face to face with human suffering. At the same time, it ignited within him the desire to devote his life to removing human suffering.
Lord Buddha taught us ‘भवतु सब्ब मंगलम’, blessings, compassion and welfare of all. In the last year, we have seen several individuals and organisations rise to the occasion and do everything possible to reduce suffering.
I have also learnt of the generous contributions of equipment and materials made by the Buddhist organisations, followers of Buddha Dharma from world over. The scale, both in terms of population and geographical spread of the task is huge. Humanity has been humbled by the outpouring of generosity and support from fellow humans. These actions are in line with the teachings of Lord Buddha. It manifests the supreme mantra of अप्प दीपो भव: .
Friends,
COVID-19 is certainly a major challenge we face. While we do everything possible to fight it, we must not lose sight of the other challenges humanity faces. One of the biggest challenges is that of climate change. Reckless life-styles of the present threaten the coming generations. Weather patterns are changing. Glaciers are melting. Rivers and forests are in danger. We cannot let our planet remain wounded. Lord Buddha put emphasis on a way of life where respect for Mother Nature is paramount .
I am proud to share that India is among the few large economies to be on track to completing their Paris targets. For us, sustainable living is not only about right words. It is about the right actions.
Friends,
The life of Gautama Buddha was about peace, harmony and co-existence. Today, there are still forces remaining whose existence depends on spreading hate, terror and mindless violence. Such forces do not believe in liberal democratic principles. The need of the hour is for all those who believe in humanity to come together and defeat terror and radicalisation.
For that, the Path shown by Lord Buddha is absolutely relevant. Lord Buddh's teachings and the importance given to social justice can become a global unifying force.
He rightly said- ,"नत्ती संति परण सुखं: There is no higher bliss than peace.
Friends,
Lord Buddha was the reservoir of brilliance for the entire universe. From him we all could draw light from time to time and take the path of compassion, universal responsibility and welfare. Mahatma Gandhi rightly said about Gautam Buddha, “Buddha taught us to defy appearances and trust in the final triumph of Truth and Love”.
Today, on Buddha Poornima, let us renew our commitment to the ideals of Lord Buddha.
I join you all in praying to the Triple Gem to provide relief from the testing times of global COVID-19 pandemic .
Thank you.
Thank you very much.