নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা শোকহল্লবা অঙাংশিংদা সমভেদনাগী খুত্থাংদা তেলি-কাউন্সেল্লিং পীরি
17 MAY 2021 7:31PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯গী লাইচৎনা শোকহল্লবা অঙাংশিংদা সাইকোলোজিকেল ফর্স্ত এদ অমসুং ৱাখলগী তেংবাং পীবগী পান্দম থম্বা, নেস্নেল কম্মিসন ফোর প্রোতেক্সন ওফ চাইল্দ রাইৎস (এন.সি.পি.সি.আর.)না কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংদা অশোকপা নঙলবা অঙাংশিংদা সাইকো-সোসিএল মেন্তেল সপ্পোর্ত পীনবা হৌদোকখিবা তোল ফ্রী হেল্পলাইন- সমভেদনা (সেন্সিতাইজিং এক্সন ওন মেন্তেল হেল্থ ভলনরেবিলিতী থ্রু ইমোস্নেল দিভেলপমেন্ত অমসুং নেসেসরী এক্সেপতেন্স)কী খুত্থাংদা অঙাংশিংদা তেলে-কাউন্সেল্লিং পীরি। হায়রিবা খোঙথাং অসিদা অসি নিমহান্সকী চাইল্দ অমসুং এদোলসসেন্ত সাইক্যাত্রীগী প্রোফেসর, দাঃ শেখর সেশাদ্রী অমসুং মহাক্কী কাঙবুগী মখাদা ত্রেন তৌরবা মতিক চারবা অখঙ-অহৈ/কাউন্সেল্লর/সাইকোলোজিস্তশিংনা তোঙান-তোঙানবা তেলে-কাউন্সেল্লিংগী পাম্বৈ শিজিন্নদুনা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তোঙানবা সাইকোলোজিকেল ওইবা শিংনবশিংগী মতাংদা তেলে-কাউন্সেল্লিং পীবনি।
সমভেদনা তেলে-কাউন্সেল্লিং সর্ভিস অসি অঙাংশিংদা মখোয়না লাইচৎ মনুংদা ৱাখল ৱাবা, পাখৎপা, অকীবা ফাওবা অমসুং অতোপ্পা নুংঙাইতবা থৌদোকশিংগী মতাংদা সাইকোলোজিকেল ওইবা ঙাক্লৌ পীবনি। মসিগী সেবা অসি তোল-ফ্রী নম্বরঃ ১৮০০-১২১-২৮৩০দা নিংথৌবা নুমিত্তগী থাংজা নুমিৎ ফাওবগী অয়ুক্কী পুং ১০দগী নুংথিল পুং ১ ফাওবা অমসুং নুংথিলগী পুং ৩দগী নুমিদাংগী পুং ৮ ফাওবগী মনুংদা ফংগনি। মসিগী সেবা অসি ৱারী শানিংবা অমসুং কাউন্সেল্লিংগী মথৌ তাবা অঙাংখক্তদা পীগনি। অঙাং/মখোয়বু শেন্নবীরিবা/মমা-মপানা সমভেদনা ১৮০০-১২১-২৮৩০ দাইল তৌবা মতমদা, মখোয়না তেক্ত-কায়দবা অকোয়বগী ফীভম অমদা প্রোফেস্নেল কাউন্সেল্লর অমগা ৱারী শাবা ফংগনি। সেবা অসি মখাদা পীরিবা অঙাং কাঙলুপ্তা পীগনিঃ
১) ক্বারান্তাইন/আইসোলেসন/কোবিদ কেয়র সেন্তরশিংদা লৈবা অঙাংশিং।
২) মমা-মপা/ইমুং-মনুং অমসুং নক্নবা মীওইশিং কোবিদ পোজিতিব ওইবা অঙাংশিং।
৩) কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মরমদগী মমা-মপা লৈখিদ্রবা অঙাংশিং।
মসিগী তোল-ফ্রী তেলে কাউন্সেল্লিং অসিনা তমিল, তেলেগু, কনারা, ওরিয়া, মরাথী, গুজরাতী, বেঙ্গালীনচিংবা তোঙানবা লোলশিংদা ভারত শিনবা থুংবগী অঙাংশিংবু কোনগনি। মসিগী সেবা অসি সেপ্তেম্বর ২০২০দা হৌদোকখিবনি অমসুং কোবিদ-১৯গী লুরবা তাঞ্জা অসিদা অঙাংশিংগী তেংবাং পীবা লেপ্ত্রি।
স্তেতুতরী বোদী ওইরিবা এন.সি.পি.সি.আর.না ভারত সরকারগী নুপী অমসুং অঙাং চাউখৎপগী মন্ত্রালয়গী মখাদা থবক তৌই।

Ministry of Women and Child Development
Children impacted by Covid-19 Pandemic being provided Tele Counselling through SAMVEDNA
17 MAY 2021 7:31PM by PIB Delhi
With an objective of providing psychological first-aid and emotional support to children affected during COVID-19 Pandemic, National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR)is providing Tele-Counselling to children through SAMVEDNA(Sensitizing Action on Mental Health Vulnerability through Emotional Development and Necessary Acceptance) - a Toll-Free Helpline launched to provide psycho-social mental support for Children affected during COVID 19 Pandemic. Tele-counselling is being provided through a network of qualified Experts/Counselors/Psychologists trained under the guidance of Dr. Shekhar Seshadri, Professor, Department of Child and Adolescent Psychiatry and his team from NIMHANS, on various psychosocial issues in reference to COVID-19, using different Tele counselling strategies.
SAMVEDNAtele counselling service is for psychological support to children to address their stress, anxiety, fear and other issues during the Pandemic. This service is available on a toll-free No: 1800-121-2830 from Monday to Saturday from 10 a.m. to 1 p.m. and 3 p.m. to 8 p.m. This service is exclusively for children who are willing to talk and arein need of counseling. When a child/ caretaker/Parent dials SAMVEDNA1800-121-2830,they get to speak to a professional counselor in a safe environment. Tele counselling is provided to the children under three categories:
1.Children who are in Quarantine/isolation/COVID Care centers.
2.Children who have COVID positive parents or family members and near ones.
3. Children who have lost their parents due to Covid-19 Pandemic.
This Toll-free Tele-Counselling cater to the children from all over India in various regional languages like Tamil, Telugu, Kannada, Oriya, Marathi, Gujarati, Bengali etc. This service was launched in September,2020 and continuing to support children in the difficult times of COVID-19 pandemic.
NCPCRis a statutory body and works under the aegis of Ministry of Women and Child Development, Govt. of India.