ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ ଚାର୍ଟାର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ୍ସ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ କତର ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ୍ ସେଣ୍ଟର ଅଥରିଟି ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରି
12 MAY 2021 3:44PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ ଚାର୍ଟାର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ୍ସ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ (ଆଇସିଏଆଇ) ଏବଂ କତର ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ସେଣ୍ଟର ଅଥରିଟି (କ୍ୟୁଏଫସିଏ) ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର (ଏମଓୟୁ)କୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି।
ଏହି ଏମଓୟୁ କତରରେ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ପେସା ଏବଂ ଉଦ୍ୟମିତା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ଦୁଇ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରଭାବ :
ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟରେ 6000 ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ନେଇ ଆଇସିଏଆଇର ଏକ ଦୃଢ଼ ସଦସ୍ୟତା ଆଧାର ରହିଛି ଏବଂ କତର (ଦୋହା) ଚାପ୍ଟର ହେଉଛି ଆଇସିଏଆଇର ସବୁଠୁ ସକ୍ରିୟ ଚାପ୍ଟର। ଆଇସିଏଆଇର ସଦସ୍ୟମାନେ କତରରେ ବିଭିନ୍ନ ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦପଦବୀରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ହୋଇ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ପେସାରେ ସହାୟତା ଓ ଏହାର ବିକାଶ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଏମଓୟୁ ସ୍ୱାକ୍ଷର ଫଳରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଇସିଏଆଇ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ସ୍ଥିତି ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଉନ୍ନତ ମାନ୍ୟତା ପାଇବେ, କତରରେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟିକ ସଂସ୍ଥାକୁ ସହାୟତା ଲାଗି ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଉଭୟ ଭାରତ ଓ କତର ଅର୍ଥ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ।
ଲାଭ :
କତରର ଦୋହାଠାରେ ଆଇସିଏଆଇର ଏକ ସକ୍ରିୟ ଚାପ୍ଟର ରହିଛି ଯାହାକି 1981 ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ବିଦେଶରେ ସ୍ଥାପିତ ଆଇସିଏଆଇର 36ଟି ଚାପ୍ଟର ମଧ୍ୟରୁ ସବୁଠୁ ପୁରୁଣା। ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରଠାରୁ ଏହି ଚାପ୍ଟରର ସଦସ୍ୟତା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଥିରେ 300ରୁ ଅଧିକ ସଦସ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀର ଗୁରୁତ୍ୱ ପଦପଦବୀରେ ଅବସ୍ଥାପିତ ହୋଇ କତରରେ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ ପେସାର ସହାୟତା ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଏମଓୟୁ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ ଚାର୍ଟାର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ୍ସ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ କତର ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ସେଣ୍ଟର ଅଥରିଟିକୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ।
କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ରଣନୀତି ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ:
• ଏହି ଏମଓୟୁର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଆସ୍ୟୋରାନ୍ସ ଓ ଅଡିଟିଂ, ପରାମର୍ଶ, ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆର୍ଥିକ ସେବା ଏବଂ ତତସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କତରରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରି ଆଇସିଏଆଇର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
• ଆଇସିଏଆଇ, କ୍ୟୁଏଫସିଏ ସହିତ ମିଶି କତରରେ ଏକ ବିଶେଷ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପେସାଦାର, ଉଦ୍ୟମୀ ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ସହାୟତା କରିବ।
• ଆଇସିଏଆଇ ଏବଂ କ୍ୟୁଏଫସିଏ ଆପୋସ ସହମତି ଆଧାରରେ ରାଉଣ୍ଡ ଟେବୁଲ, ନେଟୱର୍କିଙ୍ଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଦିର ଆୟୋଜନ ମାଧ୍ୟମରେ କତରରେ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅବସର ସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାମ କରିବ।
• ଆଇସିଏଆଇ ଏବଂ କ୍ୟୁଏଫସିଏ ପରସ୍ପରକୁ କମ୍ପାନୀ ପ୍ରଶାସନ, ବୈଷୟିକ ଗବେଷଣା ଓ ପରାମର୍ଶ, ଗୁଣବତ୍ତା ଆଶ୍ଵାସନ, ଫୋରେନସିକ ଆକାଉଣ୍ଟିଂ, ଲଘୁ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଆକାରର ପ୍ରକ୍ରିୟା (ଏସଏମପି) ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଇସଲାମୀୟ ଅର୍ଥ କାରବାର, ନିରନ୍ତର ପେସାଗତ ବିକାଶ (ସିପିଡି) ଏବଂ ଆପୋସ ହିତ ଆଧାରିତ ଅନ୍ୟ ବିଷୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସୁଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରିବେ।