PIB Backgrounder
কোভিড-১৯ সন্দৰ্ভত পিআইবিৰ বুলেটিন
05 MAY 2021 12:31PM by PIB Guwahati
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
ভাৰত চৰকাৰে বৰ্তমানলৈকে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশক ১৭.০২ কোটিতকৈও অধিক ভেকচিন ড’জ বিনামূলীয়াকৈ দিছে
ক’ভিড-১৯ টীকাকৰণৰ উদাৰীকৃত আৰু দ্ৰুত তৃতীয় পৰ্যায়ৰ অভিযান ১ মে’ ২০২১ৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে। নতুন সমৰ্থবান জনসংখ্যাৰ গোটৰ পঞ্জীকৰণ ২৮ এপ্ৰিলৰ পৰা চলি আছে। সম্ভাব্য সুফলভোগীয়ে পোনপটীয়াকৈ ক’উইন প’ৰ্টেল (cowin.gov.in)ত অথবা আৰোগ্য সেতু এপৰ জৰিয়তে পঞ্জীয়ন কৰিব পাৰে।
ভাৰত চৰকাৰে বৰ্তমানলৈকে প্ৰায় ১৭.০২ কোটি ভেকচিন ড’জ (১৭,০২,৪২,৪১০) ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশসমূহক বিনামূলীয়াকৈ দিছে। ইয়াৰে হানি-বিঘিনিকে ধৰি মুঠ ব্যৱহাৰ হৈছে ১৬,০৭,৯৪,৭৯৬ ড’জ (আজি পুৱা ৮ বজালৈকে পোৱা তথ্য অনুসৰি)।
৯৪.৪৭ লাখতকৈ অধিক ক’ভিড ভেকচিন ড’জ (৯৪,৪৭,৬১৪) এতিয়াও ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশসমূহত দিব পৰাকৈ আছে।
তদুপৰি, ৩৬ লাখতকৈও অধিক (৩৬,৩৭,০৩০) ভেকচিন ড’জ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশসমূহে অহা ৩ দিনত অতিৰিক্তভাৱে লাভ কৰিব।
সবিশেষ জানিবলৈ : https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1716069
দিল্লী আৰু হাৰিয়ানাত ডিআৰডিঅ’ই পাঁচটা মেডিকেল অক্সিজেন প্ৰকল্প স্থাপন কৰিব; নতুনদিল্লীৰ এইমছ আৰু আৰএমএল হস্পিটেলত সা-সঁজুলি আহি পাইছে
ক’ভিড-১৯ ঘটনাৰ বৃদ্ধি আৰু পৰিপূৰক অক্সিজেনৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰাবলৈ, পিএম-কেয়াৰ্ছে সমগ্ৰ দেশতে ৫০০ মেডিকেল অক্সিজেন প্ৰকল্প স্থাপনৰ বাবে পুঁজি মোকলাই দিছে। তিনি মাহৰ ভিতৰত এই প্ৰকল্পসমূহ স্থাপনৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। ডিফেঞ্চ ৰিছাৰ্চ এণ্ড ডেভেলপমেন্ট অৰ্গেনাইজেছন (ডিআৰডিঅ’য)ই ইয়াৰ উদ্যোগসমূহৰ জৰিয়তে মে’ মাহৰ প্ৰথম সপ্তাহত দিল্লীত আৰু ইয়াৰ চৌপাশে পাঁচটা মেডিকেল অক্সিজেন প্ৰকল্প স্থাপন কৰি আছে। এইবিলাক এইমছ ট্ৰমা চেণ্টাৰ, ড৹ ৰাম মনোহৰ লোহিয়া হস্পিটেল (আৰএমএল), ছফদৰজং হস্পিটেল, লেডী হাৰ্ডিঞ্জ মেডিকেল কলেজৰ লগতে হাৰিয়ানাৰ ঝাঝৰত থকা এইমছত স্থাপন কৰা হ’ব। সূচী অনুসৰি, ইয়াৰে দুটা প্ৰকল্প ৪ মে’ ২০২১ত দিল্লী পায়হি আৰু এইমছ আৰু আৰএমএল হস্পিটেলত স্থাপন কৰি থকা হৈছে।
সবিশেষ জানিবলৈ : https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1715960
ক’ভিড মহামাৰী সাহায্য সামগ্ৰীৰ ফলপ্ৰসু আৱণ্টন আৰু বিতৰণত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সময় নষ্ট কৰা নাই
ইণ্ডিয়া টুডেই ইয়াৰ বাতৰিত অভিযোগ কৰিছে যে ক’ভিড-১৯ সাহায্যৰ প্ৰথম হস্তান্তৰকৰণ ২৫ এপ্ৰিল, ২০২১ত ভাৰত আহি পাওঁতে, কেন্দ্ৰই এই জীৱনদায়ী চিকিৎসা সামগ্ৰী বিতৰণৰ বাবে ষ্টেণ্ডাৰ্ড অপাৰেটিং প্ৰচিডিউৰছ (এছঅ’পি) প্ৰস্তুত কৰিবলৈ সাত দিন লৈছিল।
এই বাতৰিয়ে তথ্যগত বাস্তৱতা অপব্যাখ্যা কৰিছে আৰু ই সম্পূৰ্ণৰূপে বিপথে পৰিচালিত।
আৱণ্টনৰ বাবে ষ্টেণ্ডাৰ্ড অপাৰেটিং প্ৰচিডিউৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ে ২ মে’ ২০২১ত জাৰি কৰাৰ লগতে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশলৈ কেন্দ্ৰীয় আৰু অন্য চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ জৰিয়তে তাৎক্ষণিকভাৱে আৱণ্টন আৰু বিতৰণৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়, লগতে এই বৈশ্বিক মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে ভাৰত চৰকাৰে চলোৱা প্ৰচেষ্টাক বিশ্ব সম্প্ৰদায়ে সমৰ্থন আগবঢ়াইছে।
অতিৰিক্ত সচিব (স্বাস্থ্য)ৰ অধীনৰ ক’অৰ্ডিনেচন চেল স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ত ২৬ এপ্ৰিল, ২০২১ত গঠন কৰা হয় আৰু লগে লগে কাম আৰম্ভ কৰে। বিভিন্ন সম্পৰ্কিতসকলৰ মাজত সমন্বয় সাধনৰ বাবে আন্তঃ মন্ত্ৰালয় চেলত শিক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ পৰা ডেপুটেচনত এজন যুটীয়া সচিব, এমইএৰ দুজন অতিৰিক্ত সচিব পৰ্যায়ৰ বিষয়া, সীমা শুল্কৰ মুখ্য আয়ুক্ত, অসামৰিক বিমান পৰিবহন মন্ত্ৰালয়ৰ অৰ্থনৈতিক উপদেষ্টা, ডিটিই জিএইচএছৰ কাৰিকৰী উপদেষ্টা, এইচ এল এলৰ প্ৰতিনিধি, স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ দুজন যুটীয়া সচিব আৰু ভাৰতীয় ৰেড ক্ৰছ ছচাইটিৰ (আইআৰচিএছ) মহা সচিবৰ লগতে আন প্ৰতিনিধি আছে।
সবিশেষ জানিবলৈ : https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1715943
এখন উপযুক্ত অক্সিজেন থকা ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ এমএছএমইৰ বাবে চিএছআইআৰ-চিএমইআৰআই অক্সিজেন এনৰিচমেণ্ট টেকনলজিৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব
এমএছএমই-ডেভেলপমেণ্ট ইনষ্টিটিউট, জয়পুৰে চিএছআইআৰ-চেণ্ট্ৰেল মেকানিকেল ইঞ্জিনিয়াৰিং ৰিছাৰ্চ ইনষ্টিটিউট, দুৰ্গাপুৰৰ সহযোগত অক্সিজেন সম্পৰ্কীয় প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে এটা সজাগতা সত্ৰ ০৪-০৫-২০২১ত অনুষ্ঠিত কৰে। চিএছআইআৰ-চিএমইআৰআইৰ সঞ্চালক অধ্যাপক ড৹ হৰিষ হীৰানিয়ে অনুষ্ঠানত মুখ্য বক্তা হিচাপে ভাষণ দিয়ে। ৰাজস্থান চৰকাৰৰ উদ্যোগ বিভাগৰ অতিৰিক্ত সঞ্চালক শ্ৰী সঞ্জীৱ ছাক্সেনা, এমএছএমই-ডিআই, জয়পুৰৰ সঞ্চালক শ্ৰী ভি কে শৰ্মা, চিআইডিএৰ অধ্যক্ষ ড৹ ৰোহিত জৈন আৰু লঘু উদ্যোগ ভাৰতীৰ সাধাৰণ সম্পাদক শ্ৰী মহেন্দ্ৰ মিশ্ৰৰ লগতে ১০০ এমএছই, উদ্যমী আৰু উদ্যোগপতিয়ে উল্লিখিত সজাগতা কাৰ্যক্ৰমত ভাগ লয়।
সবিশেষ জানিবলৈ : https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1715979
গুৰুত্বপূৰ্ণ টুইট

PIB Headquarters
PIB’S BULLETIN ON COVID-19
05 MAY 2021 12:31PM by PIB Delhi
• Govt. of India has so far provided more than 17.02 crore vaccine doses to States/UTs Free of Cost
• Over 36 Lakh doses in addition will be received by the States/UTs in the next 3 days
• DRDO to install five Medical Oxygen Plants in Delhi & Haryana
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
Govt. of India has so far provided more than 17.02 crore vaccine doses to States/UTs Free of Cost
Implementation of the Liberalised and Accelerated Phase 3 Strategy of Covid-19 Vaccination has started from 1st May 2021. Registration for the new eligible population groups has commenced since 28th April. Potential beneficiaries can either register directly on the CoWIN portal (cowin.gov.in) or through the Aarogya Setu app.
The Government of India has so far provided nearly 17.02 crore vaccine doses (17,02,42,410) to States/UTs Free of Cost. Of this, the total consumption including wastages is 16,07,94,796 doses (as per data available at 8 am today).
More than 94.47 lakh COVID Vaccine doses (94,47,614) are still available with the States/UTs to be administered.
Further, more than 36 lakh (36,37,030) vaccine doses will be received in addition by the States/UTs within the next 3 days.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1716069
DRDO to install five Medical Oxygen Plants in Delhi & Haryana; Equipment arrives at AIIMS & RML Hospitals in New Delhi
In order to tackle the surge in Covid-19 cases & subsequent requirement of oxygen, PM-Cares has allocated funds for the installation of 500 Medical Oxygen Plants across the country. These plants are planned to be set up within three months. Defence Research and Development Organisation (DRDO), through its industries, is setting-up five Medical Oxygen Plants within the first week of May in and around Delhi. These are to be installed at AIIMS Trauma Centre, Dr Ram Manohar Lohia Hospital (RML), Safdarjung Hospital, Lady Hardinge Medical College and one at AIIMS, Jhajjar, Haryana. As per schedule, two of these plants reached Delhi on May 4, 2021 and are being installed at AIIMS and RML Hospitals respectively.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1715960
Union Government Did Not Waste Time in Effective Allocation and Distribution of COVID Pandemic Relief material
India Today in its news story has alleged that while the first consignment of Covid-19 assistance arrived in India on April 25, 2021 the Centre took seven days to frame the Standard Operating Procedure (SOP) of distributing these life-saving medical supplies.
The story misinterprets factual information and is totally misleading.
While the Standard Operating Procedure for allocations was issued by the Health Ministry on 2nd May, 2021, the work for receipt, allocation and distribution to the States and UTs through the Central and other Health Institutions started immediately as the global community started to support the Government of India efforts for fighting the global pandemic.
The Coordination Cell under Addl. Secretary [Health] was created in the Health Ministry on 26th April 2021 and started work instantly. The inter-ministerial cell for prompt and effective coordination between various stakeholders comprises of one Joint Secretary on deputation from Ministry of Education, two Addl. Secy level officers from MEA, Chief Commissioner Customs, Economic Advisor from Ministry of Civil Aviation, Technical Advisor Dte. GHS, Representatives from HLL, two Joint Secretaries from the Health Ministry and Secretary General along with another representatives from Indian Red Cross Society (IRCS).
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1715943
CSIR-CMERI Oxygen Enrichment Technology for the MSMEs to step-in for an Oxygen Sufficient India
An awareness session on Oxygen related technologies was organised through digital platform by MSME – Development Institute, Jaipur in association with CSIR - Central Mechanical Engineering Research Institute, Durgapur on 04.05.2021. Prof. (Dr.) Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI delivered the Chief Speaker’s address in the programme. Mr. Sanjeev Saxena, Additional Director of Industries, Govt. of Rajasthan, Mr. V. K. Sharma, Director, MSME-DI, Jaipur, Dr. Rohit Jain, President, CIDA, and Mr. Mahendra Mishra, General Secretary, Laghu Udyog Bharti including100 number of MSEs, entrepreneurs and industrialists participated in the said awareness programme.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1715979