আয়ুশ
মাইল্দদগী মোদরেত ফাওবা নারিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাইয়েং চত্থবদা অয়ুশ ৬৪ শিজিন্নবা কান্নরম্লে
রেন্দোমাইজ ক্লিনিকেল স্তদীনা মাইল্দদগী-মোদিরেত ফাওবা নারিবা কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ লাইয়েং চত্থবদা অয়ুশ ৬৪ শিজিন্নবগী সেফতী অমসুং ইফিকেসী অদু উৎলে: দা. আর্বিন্দ চোপ্রা
সিম্পতোম উৎতবা, মাইল্দগী মোদিরেত ফাওবা নারিবা কোবিদ-১৯ লাইয়েং চত্থবদা শিজিন্নবা য়ারগনি: দা. ভি.এম. কতোচ
29 APR 2021 1:53PM by PIB Imphal
লাইনা-লাইচৎ অসিগী অনিশুবা ৱেবনা চৈথেং পীরিবা মতম অসিদা, অয়ুশ-৬৪ হিদাক অসিনা মাইল্দগী মোদিরেত ফাওবা কোবিদ-১৯ লাইনা নারিবা পেসেন্তশিংদা অশা অমা উহল্লে৷ অয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেন্ত্রেস কাউন্সিল ফোর রিসর্চ ইন অয়ুর্বেদ সাইন্সেস(সি.সি.আর.এ.এস.)না শেম্লিবা পোলী হর্বেল ফোর্মুলেসন অমা ওইরিবা অয়ুশ-৬৪ হিদাক অসি মাইল্দগী মোদিরেত ফাওবা নারিবা, সিম্পতোম উৎতবা কোবিদ পেসেন্তশিং লাইয়েং চত্থবদা কান্নবা পী হায়বা অসি লৈবাক অসিগী মমিং লৈরবা রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংগী সাইন্তিস্তশিংনা খঙবা ঙমখ্রে৷ হিদাক অসি ১৯৮০ চহি অসিদা মেলরিয়া লাইয়েংনবা শেমখিবনি অদুবু হৌজিক্তি হিদাক অসি অমুক হন্না কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি লাইয়েংনবা শেম্লিবনি৷
হন্দক্তা অয়ুশ মন্ত্রালয়-কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রিয়েল রিসর্চ(সি.এস.আই.আর.) কোলাবোরেসননা মাইল্দগী মোদিরেত ফাওবা নারিবা কোবিদ পেসেন্তশিং অসি লাইয়েং চত্থবদা অয়ুশ-৬৪ শিজিন্নবগী সেফতী অমসুং ইফিকেসী অদু য়েংশিন্নবা রোবর্স্ত মল্তি-সেন্তর র্লিনিকেল ত্রাইএল অমা মপুং ফানা পাংথোকখ্রে৷
অয়ুশ-৬৪দা অল্সতোনিয়া স্কোলারিস, পিক্রোরিজা কুর্রো, স্বর্তিয়া চিরতা অমসুং কেসালপিনিয়া ক্রিস্তা য়াওরি৷ হিদাক অসি নিংথিনা নৈনরে, সাইন্তিফিকেল্লী ওইনা শেমখিবনি, সেফ অমসুং ইফেক্তিব ওইবা অয়ুর্বেদ ফোর্মুলেসন্নি৷ মসিগী হিদাক অসি আই.সি.এম.আর.গী কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তগীদমক শেম্লিবা নেস্নেল তাক্স ফোর্সনা কুপথনা য়েংশিন্দুনা অয়ুর্বেদ অমসুং য়োগদা বেজ তৌবা নেস্নেল ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোলদসু রিকম্মেন্দ তৌরে৷
হিদাক অসিগী ত্রাইএল অসি সেন্তর অহুমদা পাংথোকখ্রে হায়না পুনেদা লৈরিবা সেন্তর ফোর রিয়ুমেতিক দিজিজেস্কী দাইরেক্তর দা. আর্বিন্দ চোপ্রা অমসুং অয়ুশ মন্ত্রালয়-সি.এস.আই.আর.গী ইকাই খুম্নরবা চিফ ক্লিনিকেল কোওর্দিনেতরনা ফোংদোকখ্রে৷ ত্রাইএলশিং অদু আর্ম অমমমদা মীওই ৭০ শরুক য়াদুনা লখনৌগী কে.জি.এম.য়ু.; ৱার্ধাগী দি.এম.আই.এম.এস. অমসুং মুম্বাইগী বি.এম.সি. কোবিদ সেন্তরদা পাংথোকখ্রে৷ অয়ুশ ৬৪ হিদাক অসি স্তেন্দর্দ ওফ কেয়র(সি.ও.সি.)দা হাপচিনদুনা লাইয়েংবা অসিনা পেসেন্ত অদু হেন্না থুনা ফহল্লি অমসুং এস.ও.সি. খক্তনা লাইয়েং চত্থরিবা অসিগা য়েংনবা মতমদা হোস্পিতালদা লৈবগী মতম অসিবু হন্থহল্লি হায়না দা. চোপ্রানা ফোংদোকখ্রে৷ মীওইবগী হকশেলদা, চোকথগনবদা, পুক্নিং লাংতক্নবা, এপিতাইত, ৱাখল নুংঙাইহনবা অমসুং তুম্বা য়াহনবদা অয়ুশ ৬৪ হিদাক অসিনা কান্নবা কয়া অমা পী হায়নসু মহাক্না ফোংদোরকখ্রে৷ অয়ুশ ৬৪ হিদাক অসি এস.ও.সি.দা হাপচিন্দুনা মাইল্দগী মোদিরেত ফাওবা নারিবা কোবিদ পেসেন্তশিং অসি লাইয়েং চত্থবদা ইফেক্তিব অমসুং সেফ ওইনা শিজিন্নবা য়ারগনি হায়বা অসি মসিগী কন্ত্রোল দ্রগ ত্রাইএল স্তদী অসিনা খুদম চাংদম ওইনা উৎলে হায়না দা. চোপ্রানা ফোংদোকখ্রে৷ ওক্সিজেন শিজিন্নদুনা হেন্না ইন্তেন্সিব ওইবা থেরাপী দরকার ওইরিবা লাইনাশিংগী ফিভম অসি হেন্না শোকচিল্লব্রা হায়বা অসি য়েংশিন্নবা অমসুং হোস্পিতেলাইজেসন তৌরিঙৈদা পীরিবা অতোপ্পা ত্রিতমেন্ত মিজরশিং অদু খন্দোক্নবা অয়ুশ ৬৪ শিজিন্নরিবা পেসেন্তশিং অদু মখাতানা য়েংশিল্লগনি হায়না মহাক্নসু মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷
অয়ুশ-৬৪ স্তদী তৌবদা ফংলিবা রিজল্তশিং অসি হেন্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি অমসুং হৌজিক লৈরিবা ক্রাইসিস্কী ফিভম অসিদা মতেং দরকার ওইরিবা পেসেন্তশিংনা অযুশ-৬৪ হিদাক অসিগী কান্নবশিং অদু ফংলগনি হায়না অয়ুশকী নেস্নেল রিসর্চ প্রোফেসর দা. ভুশন পতৱার্ধন অমসুং কোবিদ-১৯গীদমক শেম্লিবা ইন্তর-দিসিপ্লিনরী অয়ুশ রিসর্চ অমসুং দিবলপমেন্ত তাক্স ফোর্সকী চিয়রমেননা ফোংদোকখ্রে৷ মসিগী মল্তি-সেন্তর ত্রাইএল অসি ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ(দি.জি., আই.সি.এম.আর.)কী মমাংগী দাইরেক্তর জেনেরেল অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ হেল্থ রিসর্চকী মমাংগী সেক্রেতরী দা. ভি.এম. কতোচকী চিয়রমেনশিপকী মখাদা শেম্লিবা অয়ুশ-সি.এস.আই.আর. জোইন্ত মোনিতরিং কম্মিতী (এম.সি.) য়েংশিল্লি হায়না মহাক্নসু পনখ্রে৷ হায়রিবা ক্লিনিকেল স্তদীশিং অসি ইন্দিপেন্দেন্ত দাতা অমসুং সেফতী মেনেজমেন্ত বোর্দ (দি.এস.এম.বি.)অমনা চাং নাইনা য়েংশিল্লি হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷
কম্মিতী অসিনা অয়ুশ-৬৪ স্তদীগী আউতকম অদু চেকশিন্না য়েংশিল্লে অমসুং হিদাক অসি সিম্পতোম উৎচবা, মাইল্দগী মোদিরেত ফাওবা নারিবা কোবিদ পেসেন্তশিং লাইয়েং চত্থবদা শিজিন্ননবা খঙহনখ্রে হায়না এম.সি.গী চিয়রমেন দা. ভি.এম. কতোচনা ফোংদোকখ্রে৷
অয়ুশ ৬৪ হিদাক অসি চান্দিগর্হদা লৈরিবা মেদিকেল এজুকেসন অমসুং রিসর্চকী পোস্ত গ্রেজুয়েত ইন্সতিত্যুত; লখনৌদা লৈরিবা কিঙ্গ জিওর্জকী মেদিকেল য়ুনিভর্সিতী; নাগপুরদা লৈরিবা গভর্মেন্ত মেদিকেল কোলেজ; নাগপুরদা লৈরিবা দত্তা মেঘি ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্সেস য়াওনা মেদিকেল কোলেজশিং, সি.এস.আই.আর.-আই.আই.আই.এম., দি.বি.তি.-তি.ঐচ.এস.তি.আই., আই.সি.এম.আর.-এন.আই.এন., এ.আই.আই.এম.এস. জোধপুর য়াওনা মমিং লৈরবা রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিংদা হিদাক অসিগী অহেনবা স্তদীশিং পাংথোক্লি হায়না সি.সি.আর.এ.এস.কী দাইরেক্তর জেনেরেল দা. এন শ্রীকান্থনা শন্দোক্না ফোংদোকখ্রে৷ হৌজিক ফাওবদা মাইল্দগী মোদিরেত ফাওবা নারিবা কোবিদ পেসেন্তশিংদা হিদাক অসি শিজিন্নবদা ফংলিবা রিজল্তশিং অদুনা হিদাক অসিগী কান্নবা অদু উৎলে৷ কোবিদ কেসশিং লাইয়েংবদা অয়ুশ ৬৪ হিদাক অসি শিজিন্নবা অসিনা লাইনা অসি য়াম্না থুনা ফহনবা ঙম্মী হায়বা অসি ক্লিনিকেল স্তদী তরেৎকী ফংলিবা আউতকম অসিনা তাক্লে হায়না মহাক্নসু ফোংদোকখ্রে৷ ক্লিনিকেল স্তদী পুম্নমক্তা, অয়ুশ ৬৪ হিদাক অসি ক্লিনিকেল সেপ ওইরে হায়না ফংবা ঙমখ্রে৷

AYUSH
AYUSH 64 found useful in the treatment of mild to moderate COVID-19 infection
Randomized clinical study demonstrated the safety and efficacy of AYUSH 64 in mild-moderate Covid-19: Dr Arvind Chopra
Can be recommended for asymptomatic, mild to moderate COVID-19: Dr VM Katoch
29 APR 2021 1:53PM by PIB Delhi
In the middle of the havoc wreaked by second wave of the pandemic, AYUSH-64 has emerged as a ray of hope for the patients of mild and moderate COVID-19 infection. The scientists of reputed research institutions of the country have found that AYUSH 64, a poly herbal formulation developed by the Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS), Ministry of Ayush is useful in the treatment of asymptomatic, mild and moderate COVID-19 infection as an adjunct to standard care. It is worthwhile to mention that initially the drug was developed for Malaria in the year 1980 and now is repurposed for COVID-19.
The Ministry of Ayush-Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) collaboration has recently completed a robust multi-centre clinical trial to evaluate the safety and efficacy of AYUSH 64 in the management of mild to moderate COVID-19 patients.
AYUSH 64 comprises of Alstonia scholaris (aqueous bark extract), Picrorhiza kurroa (aqueous rhizome extract), Swertia chirata (aqueous extract of whole plant) and Caesalpinia crista (fine-powdered seed pulp). It is extensively studied, scientifically developed, safe and effective Ayurveda formulation. This medicine is also recommended in National Clinical Management Protocol based on Ayurveda and Yoga which is vetted by National Task Force on COVID-19 Management of ICMR.
Dr Arvind Chopra, Director, Centre for Rheumatic Diseases, Pune and honorary chief clinical coordinator of the Ministry of Ayush - CSIR collaboration informed that the trial was conducted at three centres. KGMU, Lucknow; DMIMS, Wardha and BMC COVID Centre, Mumbai involving 70 participants in each arm. Dr Chopra stated that AYUSH 64 as an adjunct to standard of care (SoC) showed significant improvement and thus lesser period of hospitalization as compared SoC alone. He also shared that several significant beneficial effects of AYUSH 64 on general health, fatigue, anxiety, stress, appetite, general happiness and sleep were also observed. Dr. Chopra concluded that this controlled drug trial study has provided substantial evidence that AYUSH 64 can be effectively and safely used to treat mild to moderate cases of COVID-19 as adjuvant to SoC. He also added that, patients on AYUSH 64 will still require monitoring so as to identify any worsening of disease requiring more intensive therapy with oxygen and other treatment measures provided during hospitalization.
Dr. Bhushan Patwardhan, National Research Professor, Ayush and Chairman of the Inter-disciplinary Ayush Research and Development Task Force on COVID-19 stated that the results of AYUSH-64 study are highly encouraging and in the current crisis situations needy patients should be able to get benefits of Ayush 64. He also underlined that this multi-centre trial was monitored by Ayush-CSIR Joint Monitoring Committee (MC) under the chairmanship of Dr. V M Katoch, former Secretary, Department of Health Research and former Director General, Indian Council of Medical Research (DG, ICMR). He further added that these clinical studies periodically reviewed by an independent Data and Safety Management Board (DSMB).
Dr. V M Katoch, Chairman of the MC informed that the committee has carefully reviewed the outcome of AYUSH 64 study and recommended AYUSH 64 in the management of asymptomatic, mild to moderate COVID-19. It is worthwhile to note that this committee has also recommended Ministry to communicate to the state licensing authorities/regulators regarding adding new indication of AYUSH 64 for repurposing in the management of mild to moderate COVID-19.
Dr. N. Srikanth, Director General, CCRAS elaborated that additional studies on Ayush 64 are underway at reputed research institutes including CSIR-IIIM, DBT-THSTI, ICMR-NIN, AIIMS Jodhpur and Medical Colleges including Post Graduate Institute of Medical Education & Research, Chandigarh; King George's Medical University, Lucknow; Government Medical College, Nagpur; Datta Meghe Institute of Medical Sciences, Nagpur. Results received so far have shown the usefulness of AYUSH 64 in dealing with mild and moderate COVID-19. He also added that the outcome of the seven clinical studies has revealed that AYUSH 64 exhibits early clinical recovery in COVID-19 cases without further progression. In all clinical studies, AYUSH 64 was found to be well tolerated and found clinically safe.