হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ সর্জকী ইফেক্তিব মেনেজমেন্তগীদমক কোবিদ-১৯না শোকহল্লবা জিলাশিং অসিদা ইন্তেন্স এক্সন অমসুং লোকেল কন্তেনমেন্ত মিজরশিং লৌখৎনবা কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংদা/য়ু.তি.শিংদা খঙহনখ্রে
ইন্তেন্সিব এক্সনশিংগীদমক চাদা ১০ হেনবা পোজিতিবিতী নত্রগা চাদা ৬০ বেদ ওকুপেসীগা লোয়ননা নিংথিনা দিফাইন তৌরবা জিওগ্রাফিশিং লাইএবল ওইবা
লাইচৎ শন্দোকপগী চেন অসি থুগাইনবগীদমক নুমিৎ ১৪নিগী ওইনা লোকেল কন্তেনমেন্ত থম্বা য়াই
25 APR 2021 9:53PM by PIB Imphal
হৌজিক চত্থরিবা কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা রাজ্যশিংনা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংনবা মতম মতমগী মতুং ইন্না ভারত সরকারনা রাজ্যশিংদা গাইদলাইনশিং অমসুং এদভাইজরীশিং ফোংদুনা লাক্লি৷ ২০২১গী জানুৱারি ৫দা কেন্দ্রগী হকশেলগী মন্ত্রালয়না হন্দক কা হেন্না হেনগৎলক্লিবা কোবিদকী কেস অসি হন্থহন্নবা খোংথাংশিং লৌখৎনবা অমসুং য়াম্না চেকশিন্না লৈনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে৷ ২০২১গী ফেব্রুৱারি ২১দা কোবিদকী কেস কা-হেন্না হেনগৎলক্লিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিনা অথুবা মতমদা রিক্বুইসাইত পব্লিক হেল্থ ইন্তরবেন্সনশিং লৌখৎনবা খঙহনখ্রে৷ মখাতানা, ২০২১গী ফেব্রুৱারি ২৭তা, কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অসিবু কা- হেন্না শন্দোকপা য়াবা থৌরমশিং অসি য়েংলগা ত্রেক্কিং স্ত্রাতিজীশিং অমসুং ইফেক্তিব ওইবা সর্ভিলেন্স পাংথোক্নবা কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিহর পাংথোক্ননবা অমসুং রাজ্যশিংনা মখোয়গী গার্দ হন্থহন্দনবা হোৎনগদবনি হায়না রাজ্য পুম্নমক্তা খঙহনখ্রে৷ ২০২১গী এপ্রিল ২০দা, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না কোবিদ কেস কা হেন্না লৈরিবা রাজ্য পুম্নমক/য়ু.তি.শিং অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর নিংথীনা শেমগৎনবা অমসুং তঙাই ফদবশিং নিংথীনা ফংহন্নবা রাজ্যশিং অসিদা হায়খ্রে৷
হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা নুংতিগী কোবিদকী কেস কা হেন্না রিপোর্ত তৌরক্লিবা অসিগী যেংলগা, রাজ্যশিংনা কোবিদকী কেস কে-হেন্না রিপোর্ত তৌরক্লিবা মফমশিং অসিদা চেকশিন-খোঙথাং হেন্না লৌখৎতুনা লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা অমসুং কোবিদ মেনেজমেন্ত য়াম্না স্ত্রিক ওইনা পাংথোক্নবগী তঙাই ফদবা লৈরে হায়না কেন্দ্র সরকারনা ফোংদোকখ্রে৷ অসিগুম্বা ফিভম অসিদা হৌজিক লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা মাই পাক্না থেংনবা ঙমদবা য়াই হায়না মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷
হৌজিক শন্দোরক্লিবা লাইনা-লাইচৎ অসিগী চাং অসি হন্থনবা পেরামিতরশিংগী মতুং ইন্না রাজ্যশিংনা খন্দোক্লবা অখন্নবা জিলাশিং/শহরশিং/অতোপ্পা মফমশিংদা প্রোম্প অমসুং তার্গেতেদ এক্সনদা মীৎযেং চংবা দরকার ওই:
সিরিয়েল নম্বর
পেরামিতর
থ্রেসহোল্দ
তেস্ত পোজিতিবিতী
হৌখিবা চয়োল ১ অসিদা ১০% নত্রগা হেনবগী তেস্ত পোজিতিবিতী
নত্রগা
বেদ ওকুপেন্সী
ওক্সিজেন হাপ্লিবা নত্রগা আই.সি.য়ু. ফমুংশিংনা ৬০%দগী হেন্না ফমুং শিজিন্নবা
মথক্কী ক্রাইতরিয়া অনি অসিগী মনুংদা অমা হেক্তা ইল্লিবা জিলাশিং অদু ইন্তেন্সিব এক্সন অমসুং লোকেল কন্তেনমেন্ত মিজরশিং লৌখৎনবগীদমক খন্নরগনি৷ লাইনা-লাইচৎ শন্দোরকপগী চেন অসি থুগাইনবগীদমক নুমিৎ ১৪নিগী ওইনা লোকেল কন্তেনমেন্ত থম্বদা মরু ওইনা মীশিং চংথোক-চংজিন তৌহল্লোইদবনি৷ ইন্তেন্সিব এক্সন অমসুং লোকেল কন্তেনমেন্ত মরু ওইরিবা জিলাশিং খন্দোকপা অসি চয়োল-চয়োলগী ওইনা রাজ্য অদুনা পাংথোক্লগনি অমসুং মেদিয়াগী খুৎথাংদা ময়ামদা খঙহল্লিবা অদুগী মথক্তা ওনলাইনদসু ফংহল্লবসু য়াই৷
লোকেল কন্তেনমেন্তনা কন্তেনমেন্ত, ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত অমসুং কম্ম্যুনিতী এনগেজমেন্ত য়াওনা ইন্তরবেন্সনগী স্ত্রাতিজিক এরিয়া অহুমদা তঙাই ফদনা মীৎয়েং চংলগনি৷
লোকেল কন্তেনমেন্ত থম্নবা মফমশিং খন্দোকপা অসি দাইনামিক ওইবা এক্সর্সাইস অমা ওইগদবনি৷ মসিনা সার্স-কোব-২ শন্দোকপগী চেন অসি থুগাইদুনা লাইচৎ শন্দোকপগী চাং অসি হন্থহন্নবা অমসুং লাইনা অসিগী কেস য়াম্না লাক্লিবা মফমশিংদা শিবা নাবা থোকপগী চাং অসি হন্থহন্দুনা মীওইবগী থৱাইশিং কন্নবা পান্দম থম্লি৷
মরী লৈনবা দিস্ত্রিক কল্লেক্তর অমসুং মুনিসিপাল কম্মিশনারশিংগা তাথোক-তাশিন তৌদুনা স্তেত নোদেল ওফিসর অসিনা জিলা অদুদা কেস য়াম্না রিপোর্ত তৌরক্লিবা অদুগী মতুং ইন্না লোকেল কন্তেনমেন্ত থমগদৌরিবা মফমশিং অদু খন্দোক্কদবনি৷ লাইচৎ অসি কা-হেন্না শন্দোক্লিবা অমসুং কেস মশিং হেন্না লৈরিবা মফমশিং অসিগী মতুং ইন্না মরু ওইনা খন্দোক্লিবা মফমশিং অসিদা শহরশিং, শহর মচাশিং, মুনিসিপাল ৱার্দশিং নত্রগা শহরগী শরুক খরা নত্রগা পঞ্চয়ত য়াওরবা য়াই৷ লোকেল কন্তেনমেন্ত থম্নবা খন্দোক্লবা মফম পুম্নমক অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু রাজ্য সরকারদগী এপ্রুবেল লৌনবা স্তেত নোদেল ওফিসরনা পিশিল্লক্কদবনি৷
দিস্ত্রিক কল্লেক্তর/মুনিসিপাল কম্মিশনারনা ফিল্দ লেবেল ফীদবেক্তকী মতুং ইন্না পাংথোক্লিবা তোঙান তোঙানবা থবক থৌরমশিং, নুংতি নুমিৎ খুদিংগী ওপরেসন প্লানিং তৌরিবা, কেস ত্রাজেক্তরীগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু নৈনবা য়াওনা নুংতিগী লৈরিবা স্তেতস অদু য়েংশিনগদবনি৷
নুংতিগী ওইবা স্তেতস রিপোর্ত অমা জিলা অদুনা রাজ্য সরকার অদুদা পীশিল্লক্কদবনি হায়না রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে অমসুং রাজ্যগী থাক্তা লৈরিবা রিপোর্ত অদু অহেনবা ই-পাউগীদমক ভারত সরকারদসু থাবা য়াই৷
তঙাই ফদ্রবদি, হৌজিক লৈরিবা ফিভম, রিক্বেয়রমেন্তশিং অমসুং রিসোর্চশিং অসিগী মতুং ইন্না রাজ্য পুম্নমক্না মখাতাবা গ্রেদেদ রেস্পোন্স অমা খন্নরবা য়াই৷
কম্ম্যুনিতী কন্তেনমেন্ত/লার্জ কন্তেনমেন্ত এরিয়াশিংগীদমক মনুং চল্লিবা ইমপ্লিমেন্তেসন ফ্রেমৱার্ক অদুদি:
ভাইরস শন্দোকপগী মওং খঙমিন্নবা:
মীওইবনা হোস্ত ওইদুনা ভাইরস অসি শন্দোকই৷ ভাইরস শন্দোক্লিবা অসি লাকশিন্নবগীদমক তোঙান তোঙানবা স্ত্রাতিজিশিং শিজিন্নদুনা ভাইরস অসিগী হোস্ত ওইরিবা মীওইবনসু মখাতানা ভাইরস অসি শন্দোক্তনবা হোৎনবা অসি য়াম্না মরু ওই৷
কুপথনা হায়রবদা, শিজিন্নগদৌরিবা স্ত্রাতিজিশিং অদুদি:
১. ইন্দিবিজুয়েল এক্সনশিংগী মনুং চল্লিবা অদুদি মাক্স উপ্পা, অতোপ্পা মীওইশিংদগী ফিত ৬কী চাংদা সোসিয়েল দিস্তেন্সিং ঙাক্না চৎপা, তোইনা খুৎ-শা হাম্বা অমসুং মীয়াম তিনবা মফম অমা হেক্তদা চত্তবা; অমসুং
২. ভাইরস অসি লাকশিন্নবা পব্লিক হেল্থ মিজরশিং মখাগী অসুম্না লৌখৎপা:
সার্স-কোব-২ পোজিতিব ওইরিবা, সারি কেস, ফ্লুগুম্বা সিম্পতোম উৎপা মীওইশিংগা নকশিন্নরুবা য়াওনা পোজিতিব ওইরমগদ্র হায়না চিংনরিবা মীওইশিং ক্বারেন্তিন তৌহনগদবনি অমসুং তেস্ত তৌগদবনি অমসুং মখোয়শিং অসি চত্থোক-চশিন তৌহন্দনা থমদুনা পোজিতিব ওইরিবা মীওই পুম্নমক মখোয় মখোয়না শোক্ন-শম্নরুবা মীওইশিং থিদোক্তুনা, ক্বারেন্তিন তৌহন্দুনা অমসুং তেস্তশিং পাংথোক্তুনা শন্দোক্লিবা লাইচৎ অসি থিংবা ঙমগনি৷ কেস মশিং কা হেন্না লাকপা মতমদা, পোজিতিব ওইরিবা মীওইশিং নত্রগা ইমুংশিং অদু ক্বারেন্তিন তৌবা খক্তনা কা হেন্না কান্নবদি ওইরোই৷ অসিগুম্বা মতম অসিদদি, ঙমখৈ নিংথিনা খাজিন্দুনা অতোপগা চংথোক-চংশিন তৌদনবা কন্তেনমেন্ত জোনশিং ময়েক শেংনা থমদুনা লাইচৎ অসি ইমুং অদুগী মপানদা শন্দোক্তনবা হোৎনগদবনি৷ মসি মালেম অসিনা চৎনরিবা কন্তেনমেন্ত স্ত্রাতিজীনি অমসুং মসিনা হকশেলগী মন্ত্রালয়না ফোংলিবা এস.ও.পি.শিং অসিদসু নিংথিনা ময়েক শেংনা য়াওরি৷
৩. ইবিদেন্সকী মতুং ইনবা ৱারেপ: করম্বা মফমদা অমসুং করম্বা মতমদা কন্তেনমেন্ত জোন(সি.জেদ.) পাক চাওনা লাওথোক্কদগে হায়বা ৱারেপ অসি লাইচৎ অসিনা মফম অদুদা লৈরিবা মীওইশিংদা কয়া য়াম্না শোকহল্লিবা, কয়াম য়াম্না শন্দোক্লিবা, মফম অদুদা লৈরিবা হোস্পিতালগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, মেনপৱার, বাউন্দরীশিং থম্বগুম্বা ফিভম অসি নিংথীনা নৈনরবা মতুংদা রাজ্য/য়ু.তি.গী থাক্তা ইবিদেন্সতা য়ুমফম ওইদুনা পাংথোক্কদবনি৷
৪. অদুমওইনমক, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং ইপিদেমিয়োলোজিকেল্লী সাউন্দ দিসিজন মেকিং শেম্ননবগীদমক, জিলাশিং/মফমশিং খন্দোকপা মতমদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিদা মতেং পাংননবা মখাগী ব্রোদ-বেস ফ্রেমৱার্ক অসি ফংহল্লি:
সিরিয়েল নম্বর
পেরামিতর
থ্রেসহোল্দ
তেস্ত পোজিতিবিতী
হৌখিবা চয়োল ১ অসিদা ১০% নত্রগা হেনবগী তেস্ত পোজিতিবিতী
নত্রগা
বেদ ওকুপেন্সী
ওক্সিজেন হাপ্লিবা নত্রগা আই.সি.য়ু. ফমুংশিংনা ৬০%দগী হেন্না ফমুং শিজিন্নবা
৫. ইন্তেন্সিব এক্সন অমসুং লোকেল কন্তেনমেন্তগীদমক খন্দোক্লবা এরিয়াশিং অসি ইন্তরবেন্সনগী মখাগী স্ত্রাতিজিক এরিয়াশিং অসিদনা হেন্না মরু ওইনা মীৎয়েং চংলগনি:
এ. কন্তেনমেন্ত
i. লাইনা-লাইচৎ শন্দোকপগী চাং অসি হন্থহন্নবা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইনা কন্তেনমেন্ত তৌবদা হেন্না মীৎয়েং চংলগনি৷
ii. নুমিদাং কর্ফ্যু থম্বা: নুমিদাংগী মতমদা তঙাই ফদবা পোৎলম পুথোক-পুশিন তৌবা নত্তনা মী চত্থোক-চশিন তৌবা থিংগদবনি৷ নুমিদাংগী মতমদা থম্লিবা কর্ফ্যু অদুগী মতম লোকেল এদমিনিস্ত্রেসননা লেপ্লগনি অমসুং লোকেল এদমিনিস্ত্রেসন অদুনা চান্নবা লোগী প্রোবিজনশিং খুদম ওইনা সি.আর.পি.সি.গী সেক্সন ১৪৪গী মখাদা মখোয়গী জুরিসদিক্সনগী মখাদা লৈরিবা মফম পুম্নমক্তা কর্ফ্যু অদু য়াম্না মাই পাক্না পাংথোক্নবা ওর্দরশিং ইসু তৌরগনি৷
iii. কোবিদ-১৯ ভাইরসকী হোস্ত ওইরিবা মীওইনা চত্থোক-চশিন তৌবদা অথিংবা থমদুনা লাইচৎ শন্দোক্লিবা অসি কন্ত্রোল তৌগদবনি৷
iv. সোসিয়েল/পোলিতিকেল/স্পোর্তস/এন্তরতেনমেন্ত/একাদেমিক/কল্চরেল/রিলিজিয়র্স/ হরাউ কুহ্মৈগা মরী লৈননা মী পুনবশিং অথিংবা থমগদবনি৷
v. লুহোংবদা(মী ৫০গী মখাদা) অমসুং অরোইবা মথৌ মঙম পাংথোকপা (মী ২০গী মখাদা) য়াগনি৷
vi. সোপ্পিং কমপ্লেক্স, সিনেমা হোলশিং, রেস্তুরেন্তশিং অমসুং বারশিং, স্পোর্তস কমপ্লেক্স, জিম, স্পাস, স্বিমিং পুল অমসুং ধর্মগী ওইবা মফমশিং অদুমক থোং হাংখিরোই৷
vii. হেল্থ কেয়র সর্ভিসেস, পুলিস, ফাইয়র, বেঙ্কশিং, ইলেক্ত্রিসিতী, ৱাতর অমসুং সেনিতেসনগুম্বা মরু ওইবা সর্ভিসশিং অমসুং থবক-থৌরমশিং অমসুং পব্লিক ত্রান্সপোর্ত মখাতানা অদুমক মথৌ পাংথোক্লগনি৷ পব্লিক অমসুং প্রাইভেৎ সেক্তরদা লৈরিবা অসিগুম্বা সর্ভিসশিং অসি মখাতানা মথৌ পাংথোক্লগনি৷
viii. পব্লিক ত্রান্সপোর্ত(রেলৱেজ, মেত্রোশিং, বসশিং, কেবশিং) চাদা ৫০% ফমহন্দুনা মথৌ তৌগনি৷ তঙাই ফদবা পোৎলমশিং পুথোক-পুশিন তৌবা য়াওনা ইন্তর-স্তেত অমসুং ইন্ত্রা স্তেততা অথিংবা অমতা থম্লোই৷
ix. সরকার অমসুং প্রাইভেৎকী ওফিস পুম্নমক চাদা ৫০%গী চাংদা স্তেফ থমহন্দুনা মথৌ তৌগদবনি৷ সরকার অমসুং প্রাইভেৎ অনিমক্কী ওইনা লৈরিবা ইন্দস্ত্রিয়েল অমসুং সাইন্তিফিক ইস্তাব্লিসমেন্ত পুম্নমক্তা লৈরিবা ৱার্কফোর্সশিংনা ফিজিকেল দিস্তেন্সিং নোর্মশিং নিংথিনা ইন্দুনা মথৌ তৌবা য়াগনি৷ মতম মতমগী মতুং ইন্না মখোয়শিং অদু(ফ্লুগুম্বা লাইওং লাকপা মতমদা) আর.এ.তি.গী খুৎথাংদা তেস্ত তৌগদবনি৷
x. সর্ভিলেন্স তীমশিং অমসুং সুপরবাইজরশিংগীদমক লৈরিবা ত্রেনিং মোদ্যুলশিং য়াওনা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না মাংজৌননা ফোংলিবা এস.ও.পি.শিং অসি ৱেবসাইততা ফংলে অমসুং মদু য়াম্না চেকশিন্না ইনগদবনি৷
xi.অদুমওইনমক, হায়রিবশিং অসিদি ইন্দিকেতিব এক্তিবিতীশিংনি, অমসুং রাজ্যশিংনা/য়ু.তি.শিংনা মফম অদুগী ফিভম, মনুং চলহনগদৌরিবা এরিয়াশিং অমসুং লাইচৎ অদু শন্দোকপা ঙম্বগী চাং অদু য়াম্না চেকশিন্না নৈনগদবনি অমসুং নৈনরবা মতুংদা ৱারেপ অমা লৌগদবনি৷
xii. মথক্তা থম্লিবা অথিংবশিং অসি নুমিৎ ১৪নিগী ওইনা অদুমক লেংদনা অথিংবা থমখিগনি৷
xiii. মফম অমা কন্তেনমেন্ত এরিয়ানি হায়না লাওথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা, থম্লিবা অথিংবা অদু কাইদনা নিংথীনা মীয়াম্না ইনবা ঙম্নবা ময়ামদা হান্না খঙহনলম্মু৷
xiv. কন্তেনমেন্ত এক্তিবিতীশিং অসি নিংথিনা পাংথোক্নবগীদমক কম্ম্যুনিতী বোল্যুন্তিয়রশিং, সিবিল সোসাইতী ওর্গনাইজেসনশিং, এক্স-সর্ভিসমেন অমসুং লোকেল এন.ৱাই.কে./এন.এস.এস.কী মীহুৎশিং শরুক য়াগদবনি৷
বি. তেস্তিং অমসুং সর্ভিলেন্স
‘তেস্ত-ত্রেক-ত্রিত-ভেক্সিনেত’ তৌবা হায়বা ত্রাতিজি অসি জিলাশিংনা অদুমক ইল্লগনি অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি থেংনবা মতমদা শিজিন্নরিবা স্ত্রাতিজি অসিগী মতুং ইন্না জিলা অসিদা কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিয়র ইমপ্লিমেন্ত তৌরগনি৷
i. তীম মরাং কাইনা শেমদুনা মফম অদুদা লৈরিবা য়ুমথোং খুদিং চংদুনা থিদোক্তুনা তেস্ত মরাং কাইনা তৌরগনি৷
ii.অনাবা(আই.এল.আই.) অমসুং সারিগুম্না ইনফ্লুয়েঞ্জগুম্না ক্লিনিকেল্লী মান্নবা কেসশিং আর.এ.তি. শিজিন্নদুনা তেস্ত তৌরগনি৷ আর.এ.তি. শিজিন্নদুনা তেস্ত তৌবা মতমদা নেগেতিব রিজল্ত ফংলিবা লাইওং উৎলিবা মীওই পুম্নমক অমুক হন্না আর.তি. পি.সি.আর. শিজিন্নদুনা অমুক হন্না তেস্ত তৌবা দরকার ওই৷
সি. ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত
i. হৌজিক লৈরিবা অমসুং প্রোজেক্তেদ কেসশিং(মথংগী থা অমা) অসি নিংথিনা থেংনবা ঙম্নবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী রিক্বেয়রমেন্তগী মতুং ইন্না এনালাইসিস পাংথোক্লগনি অমসুং তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না ওক্সিজেন মরাই কাইনা হাপ্লবা ফমুংশিং, আই.সি.য়ু. ফমুংশিং, ভেন্তিলেতরশিং, এম্বুলেন্সশিং দা ওক্সিজেন মরাং কাইনা ফংহন্নবা তঙাই ফদবা এক্সন লৌখৎখ্রে৷
ii. সেন্ত্রেল মিনিস্ত্রিশিং, রেলৱে কোচশিং, তেম্পররী ফিল্দ হোস্পিতালশিংদা ফংলিবা হোস্পিতাল ফেসিলিতীশিং য়াওনা সরকার, প্রাইভেৎ হেল্থ ফেসিলিতীশিং শিজিন্নবা৷
iii. হোম আইসোলেসন তৌরিবা মীওইশিংনা তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবা অকুপ্পা মরোলশিং য়াওনা হোম আইসোলেসন তৌরিবা পেসেন্ত পুম্নমক্কী ওইনা কস্তমাইজ কিৎকী প্রোবিজন শেমগদবনি৷
iv. রিক্স ৱাংনা লৈরিবা কেসশিং অখন্নবা মীৎয়েং চংগদবনি অমসুং মতম চানা হেল্থ ফিসিলিতীদা পুখৎকদবনি৷ অসিগুম্না পোজিতিব ওইরবা মীগা শম্নরুবা কো-মোর্বিদ কেসশিং অমসুং অহল ওইরবশিং ক্বারেন্তিন সেন্তরশিংদা থমগদবনি অমসুং য়েংশিনগদবনি৷
v. কোবিদ দেদিকেতেদ হোস্পিতাল পুম্নমক্কী ইন-চার্জ ওইনা সেনিয়র দিস্ত্রিক ওফিসিয়েলশিং খনগদবনি অমসুং অনাবা মীওইশিং অদুনা উৎলক্লিবা লাইওংশিং অদুগী মতুং ইন্না মশা-মশাগা চান্নবা ফিসিলিতীশিং লৈবা মফমদা থানবা মেকানিজম অমা শেমগদবনি৷
vi. অসিগুম্বা মরম অসিগীদমক এম্বুলেন্স মরাং কাইনা ফংহনগদবনি৷
vii. এদমিত তৌরবা কেসশিংগী ওক্সিজেন থেরাতীনা ওক্সিজেন শিজিন্নবগী মওংদা হকশেল মন্ত্রালয়না ফোংলিবা গাইদলাইনশিং অসি ইল্লগনি৷
viii. ইনবেস্তিগেতেদ দ্রগশিং(রেমদিসিভির/তোকিলিজুমাব) শিজিন্নবা মতমদা হকশেল মন্ত্রালয়না ফোংলিবা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোল/এদভাইজরীশিং য়াম্না চেকশিন্না ইল্লগনি৷
ix. নুংতি নুমিৎ খুদিংগী ওইনা লাক্লিবা ফেসিলিতী ৱাইস কেসশিং অমসুং শিরিবা মীওইশিং অসি ইন্সিদেন্ত কম্মান্দর/দিস্ত্রিক কল্লেক্তর/মুনিসিপাল কম্মিশনারনা য়েংশিল্লগনি৷
দি. ভেক্সিনেসন
ইলিজিবল ওইরবা চহি কাংলুপশিং অদুগী ওইনা ভেক্সিনেসন ১০০% কাপথোক্কদবনি৷
ই. কম্ম্যুনিতী এনগেজমেন্ত
i. কম্ম্যুনিতিদা মাংজৌননা ই-পাউশিং খঙহনগদবনি, কন্তেনমেন্ত এক্সনশিং অসি পাংথোকপা মতমদা মথোয়না শরুক য়াবা অমসুং মখোয়গী সপোর্ত মরু ওই হায়বা অসিসু খঙহনবা মরু ওই৷
ii. লার্জ-স্কেল কন্তেনমেন্ত লাওথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগীদমক মীয়ামশিংনা চত্থোক-চশিন তৌহৌনবা মতম নিংথিনা পীবিগদবনি৷
iii. কম্ম্যুনিতীদা অরানবা পাউ অমসুং অকিবা পাউশিং শন্দোক্তনবা তঙাই ফদবা এক্সনশিং লৌখৎকদবনি৷
iv. পোজিতিব এনবাইরনমেন্ত অমা শেম্নবা অমসুং কম্ম্যুনিতী অদুগা নিংথিনা ৱারি শান্ননবগীদমক লোকেল লেবেল এন.জি.ও.শিং/সি.বি.ও.শিং/সি.এস.ও.শিং, ওপিনিয়ন মেকরশিং অমসুং সবজেক্ত এক্সপর্তশিং শরুক য়াগদবনি৷
v. কেসশিং অসি হান্না মাংজৌননা খন্দোক্নবা অমসুং হোম আইসোলেসন তৌদুনা লৈরিবা পেসেন্তশিং অসিদা শিবা নাবা থোক্তনবা মাংজৌননা সেল্ফ রিপোর্তিং তৌদুনা অমসুং সিগনেল পীদুনা ময়ামদা খঙহনগদবনি৷
vi. মীয়াম্না তেস্ত য়াম্না লাইনা পাংথোকপা য়ানবা, লৈরিবা হেল্থ ফেসিলিতীশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং, এম্বুলেন্স(কম্ম্যুনিতীদা বেজ তৌবা ওর্গনাইজেসনশিং অদুনা ৱাতচঅপ গ্রুপশিং শেম্বদা হেন্না পুক্নিং থৌগৎকদবনি, মসিনা ই-পাউশিং হেন্না থুনা পীরক্তুনা প্রিবেন্সন /কেয়র সর্ভিসশিং দরকার ওইরিবা মীওইশিং অদুনা লাইচৎ অসিদগী কনবা ঙমগনি) কৌনবগী মেকানিজম অদু ময়ামদা খঙহনগদবনি৷
vii. হোস্পিতালগী ফমুংশিং অমসুং মখোয়দা লৈরিবা ভেকেন্সী স্তেতস অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু ওলাইনদা ফংহনগদবনি অমসুং নুংতি নুমিৎ খুদিংগী ওইনা মেদিয়াদসু রিলিস তৌগদবনি৷
viii.কম্ম্যুবিতী অসিদা হেন্না থাজবা লৈহন্নবা রেমদিসিভির/তোকিলিজুমাব শিজিন্নবগা মরী লৈনবা গাইদলাইনশিং য়াওনা লৈরিবা ওক্সিজেন, দ্রগশিং, ভেক্সিন অমসুং ভেক্সিনেসন সেন্তরশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু ময়ামদসু খঙহনগদবনি৷
ix. পল্স ওক্সিমিতর শিজিন্নদুনা ওক্সিজেন সেচুরেসন য়েংনবা অমসুং তেম্পরেচরগুম্বা বাইতেল পেরামিতরশিং অসি নিংথীনা য়েংশিন্দুনা য়ুমদা লৈরিবা মাইল্দ কোবিদ-১৯ কেসশিং অসি কমদৌনা য়েংশিনগদগে হায়বা অসিগী মতাংদা কম্ম্যুনিতীদা খঙহনগদবনি৷
x. এনফোর্সমেন্তগী রিগুলেতরী ফ্রেমৱার্ক য়াওনা কোবিদ এপ্রোপ্রিয়েত বিহেবিয়রগী তঙাই ফদবা অদু ময়ামদা পাক্তক্ননা খঙহনগদবনি৷
xi. লাইনা অসিগী মওং অসি ময়ামদা খঙহন্দুনা কম্ম্যুনিতীদা লৈরিবা মীয়ামগী কনফিদেন্স হেনগৎনবা হোৎনগদবনি৷ নৌনা লাইনা অসি নারিব্র হায়না খঙদোকপা অসিনা থুনা ফগৎহনবা ঙম্মী অমসুং কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা স্তিগমা অমসুং অকিবা অদু লৌথোক্তুনা লাইনা অসিদগী মীওই ৯৮% হেন্না ফহনবা ঙমখ্রে৷

Ministry of Health and Family Welfare
Union Government advises States/UTs on Intense Action and Local Containment Measures in COVID-19 affected districts for Effective Management of COVID surge
Well defined Geographies with more than 10% positivity or 60% Bed occupancy liable for Intensive Actions
Local Containment may be Undertaken for a Period of 14 days for Breaking the Chain of Transmission
25 APR 2021 9:53PM by PIB Delhi
The Government of India has been issuing guidelines and advisories from time to time to the States to assist their efforts in containing the ongoing COVID Pandemic. On 5th January 2021, the Union Health Ministry had advised States to keep a 'strict vigil' and take steps so as to curb recent spike in COVID cases. On 21st February 2021, States/UTs witnessing spike in cases were requested to undertake immediate requisite public health interventions. Further, on 27th February 2021, all States were advised not to lower their guard, enforce COVID appropriate behaviour and to follow effective surveillance and tracking strategies in respect of potential super spreading events. On 20th April, 2021, Union Health Ministry had conveyed to all States/UTs projections of COVID-19 cases, with a request to ensure sufficient infrastructure and logistic requirements for the same. These are besides series of video conferences with States at the level of Union Health Minister, Cabinet Secretary and Union Health Secretary with States and Districts to review and highlight the steps to be taken to control spread of infection and manage the surge in cases.
On account of a very high number of daily new COVID cases being reported for the past few days, the Union Government has expressed the urgent need for States to consider strict COVID management and control measures in surge areas to bring the situation under control to contain the spread of infection in areas reporting higher cases and surge. The existing infrastructure may not be able to cope with this kind of surge, it has been stressed.
Prompt and targeted action needs to be focused on specific districts/cities/areas in order to flatten the current curve of the epidemic which may be identified by States as per the parameters:
S. No.
Parameter
Threshold
1
Test Positivity
Test Positivity of 10% or more in the last 1 week
OR
2
Bed Occupancy
Bed Occupancy of more than 60% on either oxygen supported or ICU beds
Districts fulfilling any one of the above two criteria are to be considered for taking intensive action and local containment measures. Local containment primarily focused on restricting intermingling of people is to be undertaken for a period of 14 days for breaking the chain of transmission duly following epidemiological principles. Classification of districts requiring intensive action and local containment is also to be undertaken by the State on a weekly basis and may also be made available online, besides being given due publicity in the media.
The areas requiring intensive action and local containment connote specific and well-defined geographical units such as cities/towns/parts of the towns/district headquarters/semi-urban localities/municipal wards/panchayat areas etc.
The local containment will essentially focus on three strategic areas of intervention, which include Containment, Clinical Management and Community Engagement.
Identification of areas for local containment should be a dynamic exercise aiming to break and suppress the chain of transmission of SARS-CoV-2 and save precious lives in areas reporting higher surge in cases and deaths and exhibiting overstretched healthcare systems.
The Centre has also suggested monitoring mechanism in this regard. As the situation is dynamic, a daily review should be taken up at the highest levels in the State. States, after identification of districts/parts of districts/ towns/ parts of towns for intensive and local containment, should appoint senior Officials as Nodal Officers to be stationed in these districts for 14 days for effective monitoring & implementation.
The State Nodal Officer in consultation with the District Collector and Municipal Commissioners concerned should identify the area to be taken up for local containment based on clusters of cases reported in the district. This may include cities, towns, municipal wards or part of town or panchayat primarily identified based on areas where larger spread of infection and high surge in cases are getting reported. The State Nodal Officer should submit details of all such areas identified for local containment to state government for approval.
The District Collector/Municipal Commissioner should undertake a daily status review, including analyzing details of case trajectory, day to day operational planning, implementation of various activities as per the field level feedback.
It has been pointed to the States that a daily status report should be submitted to the State Government by the District and the consolidated report at the state level may also be sent to the Government of India for information.
If required, all States may also consider a further graded response in accordance with local situation, requirements, and resources.
Implementation Framework for community containment/large containment areas entails:
Understanding the virus transmission dynamics:
The virus transmits through the human host. It is imperative to understand that in order to contain the transmission of the virus, the strategies involve not just containing the virus but also the human host.
Broadly, the strategies are:
1. Individual actions such as wearing of masks, maintaining a distance of 6 feet from others, sanitizing one's hands frequently and not attending any mass gathering; and
2. Public Health measures to contain the virus by:
Quarantining and testing individuals suspected to be positive including contacts of SARS-CoV-2 positive persons, SARI cases, persons with flu like symptoms etc. and ensuring that they are not mobile and thus able to spread the infection isolating all those who are positive, tracing their contacts, quarantining and testing them. Where there are clusters of cases, simply quarantining individuals or families will not help. In that case, containment zones with clear boundaries and stringent controls will be required to ensure that the infection does not spread outside. This is in line with the containment strategy followed worldwide and also already enumerated in SOPs of the Ministry of Health. This would mean a large geographical area like a city or district or well defined parts thereof, where cases are high and spiraling up, gets contained physically, However, regulated movement of public transport would be permitted.
3. Evidence Based Decision: The decision on where and when to go for large Containment Zone (CZ) has to be evidence based and done at the State/UT level after proper analysis of the situation, such as; the population affected, the geographical spread, the hospital infrastructure, manpower, the ease of enforcing boundaries etc.
4. However, in order to facilitate objective, transparent, and epidemiologically sound decision making, the following broad-based framework is provided to aid States UTs in selection of districts/areas:
S. No.
Parameter
Threshold
1
Test Positivity
Test Positivity of 10% or more in the last 1 week
OR
2
Bed Occupancy
Bed Occupancy of more than 60% on either oxygen supported or ICU beds
5. The areas requiring Intensive action and local containment connotes specific and well defined geographical units such as cities/town/part of the towns/district headquarters/semi-urban localities/municipal wards/panchayat areas etc.
6. The areas so identified for intensive action and local containment will primarily focus on the following strategic areas of intervention:
A. Containment
i. Focus will be on containment as a major approach to flatten the current curve of the epidemic.
ii. Night curfew: Movement of individuals shall be strictly prohibited during night hours, except for essential activities. Local administration shall decide the duration of the night curfew hours and issue orders, in the entire area of their jurisdiction, under appropriate provisions of law, such as under Section 144 of CrPC, and ensure strict compliance.
iii. The spread of the infection has to be controlled through restricting the intermingling amongst people, the only known host for the COVID-19 virus.
iv. Social/ political / sports / entertainment / academic / cultural / religious / festival related and other gathering and congregations shall be prohibited.
v. Marriages (attended by up to 50 persons) and funerals/ last rites (attended by up to 20 persons) may be allowed.
vi. All shopping complexes, cinema halls, restaurants & bars, sports complexes, gym, spas, swimming pool and religious places should remain closed.
vii. Essential services and activities such as healthcare services, police, fire, banks, electricity, water and sanitation, regulated movement of public transport including all incidental services and activities needed for a smooth functioning of these activities shall continue. Such services shall continue in both public and private sector.
viii. Public transport (railways, metros, buses, cabs) to operate at a maximum capacity of 50%. There shall be no restrictions on inter-state and intra-state movement including transportation of essential goods.
x. All offices, both government and private, to function with a maximum staff strength of 50%. All industrial and scientific establishments, both government and private may be allowed subject to the workforce following physical distancing norms. They shall also be tested through RAT (in case of individuals identified with flu like symptoms) from time to time.
xii. The SOPs already issued by MOHFW, including training manuals for surveillance teams and supervisors are available on the website & must be followed
xiii. However, these are indicative activities, and States/ UTs should make a careful analysis of the local situation, areas to be covered, and probability of transmission and then take a decision.
xiv. The restrictions as above shall continue for a period of 14 days.
xv. Before declaring a containment area, make a public announcement, outlining the rationale for the same and the kind of restrictions that will be in place (a leaflet in local language may be distributed highlighting the gravity of the situation and restrictions to be followed)
xvi. Community volunteers, civil society organizations, ex- servicemen, and members of the local NYK/NSS centers etc. should be involved for sustainable management of containment activities, translating the aforementioned leaflets and for encouraging people in the community for sustained behavior change as well as vaccination.
B. Testing and Surveillance
Districts will continue with the strategy of 'Test-Track-Treat-Vaccinate and implementation of Covid Appropriate Behavior across the district as the ongoing strategy for the management of COVID-19.
i. Ensure adequate testing and door to door case search in the area through adequate number of teams formed for such purpose.
ii. Plan for testing of all clinically resembling cases of Influenza like illness (ILI) & SARI through RAT. All symptomatic individuals turning out to be negative for SARS-CoV-2 infection with RAT need to be retested through RT PCR.
iii. Ensuring compliance of COVID Appropriate Behaviour aggressively both through creation of awareness through involvement of the communitybased organizations and through stringent regulatory framework.
C. Clinical Management
i. Analysis to be undertaken with respect to requirement of health infrastructure so as to manage the present and projected cases (next one month) and necessary action initiated to ensure sufficient oxygen-supported beds, ICU beds, ventilators, ambulances including creation of makeshift hospitals, as needed. Sufficient quarantine facilities shall also be re-activated.
ii. Leverage government, private health facilities including hospital facilities available with central ministries, railway coaches, temporary field hospitals etc.
iii. Ensure that people satisfying protocol for home isolation only are allowed under home isolation. Create a mechanism for their regular monitoring through Call Centres along with regular visit of surveillance teams to such houses.
iv. Provision of a customized kit for all patients under home isolation, including detailed dos and don'ts to be followed by them.
v. Specific monitoring shall be done for highrisk cases and their timely shifting to the health facility. Similarly, elderly and co-morbid contacts of positive cases shall be shifted to quarantine centres and monitored.
vi. Appoint senior district officials as In-charge for all Covid dedicated hospitals and create a mechanism for seamless shifting of patients (including home isolation cases) as per their symptom to the relevant facilities.
vii. Ensure availability of sufficient ambulances for such purpose.
viii. Coordinate availability of oxygen, other related logistics, drugs etc. in collaboration with state officials and ensure their rational use.
ix. Oxygen therapy for the admitted cases shall follow the guidelines issued by Ministry of Health on the rational use of oxygen.
x. Use of investigative drugs (Remdesivir / Tocilizumab etc.) shall also strictly follow the clinical management protocol/advisories issued by Ministry of Health.
xi. Facility wise cases and deaths shall be analyzed on daily basis by the Incident Commander/District Collector/Municipal Commissioner. Death audit shall be undertaken for all deaths in the hospitals and in the community to provide supportive supervision to field staff/hospitals.
D. Vaccination
100% vaccination for the eligible age-groups shall be undertaken duly creating additional vaccination centres and optimal capacity utilization of existing Centres.
E. Community Engagement
i. Ensure adequate advance information to community, also highlighting the need for stringent containment actions so as to win their involvement and support.
ii. Provide enough time for people movement for essential requirements etc. before announcing the large-scale containment.
iii. Take necessary actions to avoid misinformation & panic in the community.
iv. Involve local level NGOs/CBOs/CSOs, Opinion Makers and subject experts to create a positive environment and for sustained dialogue with the community.
v. Create wide publicity on early warning signals and self-reporting so as to identify cases early and to prevent avoidable deaths among home isolation patients.
vi. Give wide publicity on the mechanism whereby people can get themselves tested, details of available health facilities, requisitioning an ambulance etc (community based organizations should be encouraged to create WhatsApp groups for quick dissemination of information so that the individuals in need of prevention and/or care services do not suffer delay).
vii. Ensure that details of hospital beds and their vacancy status is made available on-line and also released to media on a daily basis.
viii. Details on availability of oxygen, drugs, vaccine and vaccination centres, including the guidelines related with use of Remdesivir/Tocilizumab etc. be also widely publicized so as to create confidence in the community.
ix. Community should be oriented about the feasibility of managing mild COVID-19 cases at home with appropriate monitoring of vital parameters such as temperature and oxygen saturation with the help of pulse oxymeter.
x. Need for COVID Appropriate Behaviour including regulatory framework for enforcement should be widely publicized.
xi. Build confidence in community duly highlighting the nature of disease, the fact that early identification helps in early recovery and more than 98% people recover to remove fear as well as stigma related with Covid-19. Involvement of civil society organizations to hold such orientations go a long way in this regard.