ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଓଡ଼ିଶା ଆଗମନର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକେଟ ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଧୋତ୍ରେ
23 MAR 2021 5:45PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା, ସଞ୍ଚାର ଓ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଧୋତ୍ରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଓଡ଼ିଶା ଆଗମନର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉପଲକ୍ଷେ ଡିଜିଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକେଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ କଟକସ୍ଥିତ ସ୍ୱରାଜ ଆଶ୍ରମ ଠାରେ ଏକ ଜନସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ କଟକ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ଭର୍ତ୍ତୃହରି ମହତାବ, ରାଜ୍ୟ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷା, ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିପ୍ରକାଶ ପାଣିଗ୍ରାହୀଙ୍କ ସମେତ ଡାକ ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୧୯୨୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୩ ତାରିଖରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଆଗମନ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ଇତିହାସର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣାର ସ୍ମୃତିରେ ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକେଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଘଟଣା ଅସହଯୋଗ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସକ୍ରିୟ କରିଥିଲା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା । ମହାତ୍ମାଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଝାସ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ନିୟମିତ ଭାବେ ଚରଖା ଚଳାଇ ସାଧାରର ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଖଦୀର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ପ୍ରଚାର କରିଥିଲେ । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଯାଦୁକରୀ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ପ୍ରଭାବରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଓଡ଼ିଶା, ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ହୋଇଥିଲା ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧୋତ୍ରେ ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସାରା ଭାରତ “ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ” ପାଳନ କରୁଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଓଡ଼ିଶା ଆଗମନ ଭଳି ଐତିହାସିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉପଲକ୍ଷେ ଏକ ଡାକ ଟିକେଟ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯିବା ଏହି ମହୋତ୍ସବର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ଡାକ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରୁଥିବା ଘଟଣାର ସ୍ମୃତିରେ ଏପରି ଆହୁରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ଧୋତ୍ରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି ଯେପରିକି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସହ ଓଡ଼ିଶା, ଗୋଆ ସହିତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ସିକ୍କିମ ଆଦି ।
ଏହାଦ୍ୱାରା ପରସ୍ପରର ସଂସ୍କୃତି, ଭାଷା, ସାହିତ୍ୟ, ନୃତ୍ୟ କଳା ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ଦିଗରେ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସହ ଭାବବିନିମୟ କରିପାରିବେ, ଶିଖିପାରିବେ ଓ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ଏହା ଭାରତକୁ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏ ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରୟାସ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଧୋତ୍ରେ କହିଥିଲେ ।
ଆଜି ଉନ୍ମୋଚନ ହୋଇଥିବା ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକେଟ ଯୁବକ, ମହିଳା, ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ ଓ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ସାଜିବ । ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଉପନିବେଶବାଦର ଶାସନ ସମୟରେ ସମାଜ ଭୋଗିଥିବା ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ହୁଏତ ବର୍ତ୍ତମାନର ସମାଜ ଅନୁଭବ କରିନପାରେ ।
ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକେଟର ପ୍ରଥମ ଦିବସ ପ୍ରଚ୍ଛଦରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି କଟକର ସ୍ୱରାଜ ଆଶ୍ରମ ଯେଉଁଠି ୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୧୯୨୧ରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଓଡ଼ିଶା ଆସିବା ସମୟରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଅବସ୍ଥାନ କରିଥିଲେ ।
ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକେଟ, ପ୍ରଥମ ଦିବସ ପ୍ରଚ୍ଛଦ ଏବଂ ସୂଚନା ପୁସ୍ତିକା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ୭୬ଟି ଫିଲାଟେଲିକ ବ୍ୟୁରୋରେ ବିକ୍ରି ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି । ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ଇ-ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସ ମାଧ୍ୟମରେ(ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ: https://www.epostoffice.gov.in/) ଅନଲାଇନରେ ଅର୍ଡର କରାଯାଇପାରିବ।

Ministry of Communications
MoS Shri Sanjay Dhotre releases Commemorative Postage Stamp on 100 Years of First Visit of Mahatma Gandhi to Odisha
23 MAR 2021 5:45PM by PIB Delhi
Shri Sanjay Dhotre,Minister of State for Education, Communications and Electronics & Information Technology digitally released a Commemorative Postage Stamp on 100 Years of First Visit of Mahatma Gandhi to Odisha. Public Function in this regard was organised at Swaraj Ashram, Cuttack, Odisha. Shri Bhartruhari Mahtab, Member of Parliament, Cuttack, Odisha, Shri Jyoti Prakash Panigrahi,Minister, Odia Language, Tourism & Culture, Government of Odisha and Senior Officers of Department of Posts attended the function.
This Commemorative Postage Stamp celebrates an important event of Indian History which is the first visit of Mahatma Gandhi to Odisha on 23rd March, 1921. It energized the Non-Cooperation movement and strengthened the cause of freedom struggle. During the visit of Mahatma Gandhi, large section of youth participated in the movement and women folk regularly spun Charkha and propagated the use of Khadi. Clothes of foreign origin were abandoned. Such was the magical presence of Mahatma Gandhi that Odisha woke up from slumber and plunged itself in the national movement.
Shri Sanjay Dhotre,Minister of State for Education, Communications and Electronics & Information Technology while addressing the gathering said that today India is celebrating “Ázaadi ka Amrut Mahotsava”. A Postage Stamp to commemorate the important event of celebrating 100 Years of first Visit of Mahatma Gandhi to Odisha is a part of this celebration. In days to come, Department of Posts will commemorate more such significant events of India’s freedom struggle.
Shri Dhotre also spoke about the significance of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ initiativewhich was launched under visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. He said that through this initiative, various states and UTs are paired with each other like Maharashtra & Odisha, Goa & Jharkhand, Delhi & Sikkim and so on. This is done so that they can exchange, learn and appreciate each other’s culture, language, literature, dance art and many other aspects. This will ultimately strengthen the bond of India as a nation. And today’s function will definitely a step in this direction.
The stamp issued today is an inspiration to youth, women, intelligentsia and common folk. The society of today may not be able to comprehend the challenges that the society had faced a hundred years ago in the colonial rule.
The First Day Cover of the Commemorative Postage Stamp portrays the Swaraj Ashram at Cuttack, where Mahatma Gandhi stayed during his first visit to Odisha on 23rd March, 1921.
The Commemorative Postage Stamp, First Day Cover (FDC) and Information Brochure would be available for sale at 76 Philatelic Bureaux situated in every corner of the country as well as can be ordered online via e-postoffice (Visit : https://www.epostoffice.gov.in/).