ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମାର୍ଚ୍ଚ 22ରେ ‘ଜଳ ଶକ୍ତି ଅଭିଯାନ : କ୍ୟାଚ୍ ଦ ରେନ୍’ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କେନ୍ ବେତୱା ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ଲାଗି ଐତିହାସିକ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ହେବ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ‘ଜଳ ଶପଥ’ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ଗ୍ରାମସଭା
21 MAR 2021 12:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱ ଜଳ ଦିବସ ମାର୍ଚ୍ଚ 22, 2021 ମଧ୍ୟାହ୍ନ ସାଢ଼େ 12ଟା ସମୟରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ‘ଜଳ ଶକ୍ତି ଅଭିଯାନ: କ୍ୟାଚ୍ ଦ ରେନ୍’ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ନଦୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ରାଷ୍ଟ୍ରବ୍ୟାପୀ ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରକଳ୍ପ କେନ୍ ବେତୱା ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ବୁଝାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବ।
‘ଜଳ ଶକ୍ତି ଅଭିଯାନ : କ୍ୟାଚ୍ ଦ ରେନ୍’ ସମ୍ପର୍କରେ
ଏହି ଅଭିଯାନ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଗ୍ରାମୀଣ ଓ ସହରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକକାଳୀନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଏହାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିବ “ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ, ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ”। ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଦେଶରେ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା ଋତୁ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା ଋତୁ ଶେଷ ହେବା ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥାତ୍ 22 ମାର୍ଚ୍ଚ, 2021 ଠାରୁ 30 ନଭେମ୍ବର 2021 ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଜନସାଧାରଣଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀ ଜରିଆରେ ତୃଣମୂଳସ୍ତରରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚାଇବା ଲାଗି ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ରୂପରେ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବର୍ଷା ଜଳର ଉପଯୁକ୍ତ ସଂଗ୍ରହକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ କରିବା ଯାହାଫଳରେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଣିପାଗ ଏବଂ ଭୌଗଳିକ ସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ଜଳ ଓ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବା ଲାଗି ନିର୍ବାଚନ ହେଉଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଛାଡ଼ି ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାର ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ଗୁଡ଼ିକରେ ଗ୍ରାମସଭା ଆୟୋଜନ କରାଯିବ। ଗ୍ରାମସଭାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ ‘ଜଳ ଶପଥ’ ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
କେନ୍ ବେତୱା ଲିଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପ ଲାଗି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସମ୍ପର୍କରେ
ଏହି ବୁଝାମଣା ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟର ଆରମ୍ଭ କରିବ। ବିଭିନ୍ନ ନଦୀକୁ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ କରି ନଦୀରେ ବୋହି ଯାଉଥିବା ବଳକା ଜଳକୁ ମରୁଡ଼ି ପ୍ରବଣ ଏବଂ ଜଳସଂକଟଗ୍ରସ୍ତ ଇଲାକାରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ନିମନ୍ତେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଜରିଆରେ ଦୌଧନ ନଦୀ ବନ୍ଧ ନିର୍ମାଣ କରି କେନ ଓ ବେତୱା ନଦୀକୁ ପରସ୍ପର ସହ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଦୁଇ ନଦୀକୁ ଏକ ଏକ କେନାଲ ଜରିଆରେ ଯୋଡ଼ିବା, ନିମ୍ନ ଓର ପ୍ରକଳ୍ପ, କୋଠା ବ୍ୟାରେଜ ଓ ବୀଣା ସଙ୍କୁଳ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ କେନ ନଦୀର ପାଣିକୁ ବେତୱା ନଦୀରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ। ଏହା ବାର୍ଷିକ 10.62 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ଜଳସେଚନ କରିବା ସହିତ 62 ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ କରିବ। ଏଥିସହିତ 103 ମେଗାୱାଟ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ।
ଜଳସଙ୍କଟଗ୍ରସ୍ତ ବୁନ୍ଦେଲଖଣ୍ଡ ଇଲାକା, ବିଶେଷ କରି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ପନ୍ନା, ଟିକମଗଡ଼, ଛତାରପୁର, ସାଗର, ଦାମୋହ, ଦତିଆ, ବିଦିଶା, ଶିବପୁରୀ ଓ ରାଏସେନ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାନ୍ଦା, ମାହୋବା, ଝାନସୀ ଓ ଲଳିତପୁର ଜିଲ୍ଲା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ। ଏହା ଜଳ ସଂକଟ ଦୂର କରିବା ଲାଗି ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ନଦୀଗୁଡ଼ିକର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଲାଗି ମାର୍ଗପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ଏବଂ ଜଳାଭାବ ସମସ୍ୟା ଦେଶର ବିକାଶରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ନାହିଁ।

Prime Minister's Office
PM to launch ‘Jal Shakti Abhiyan:Catch the Rain’ campaign on 22nd March
Historic MoA for Ken Betwa Link Project to be signed
Gram Sabhas to take ‘Jal Shapath’ for water conservation
21 MAR 2021 12:46PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will launch the ‘Jal Shakti Abhiyan:Catch the Rain’ campaign on World Water Day i.e. on 22nd March 2021 at 12:30 PM via video conferencing. In the presence of the Prime Minister, the signing of historic Memorandum of Agreement between the Union Minister of Jal Shakti and the Chief Ministers of Madhya Pradesh and Uttar Pradesh to implement the Ken Betwa Link Project, the first project of the National Perspective Plan for interlinking of rivers, will also take place.
About ‘Jal Shakti Abhiyan:Catch the Rain’
The Campaign will be undertaken across the country, in both rural and urban areas, with the theme “catch the rain, where it falls, when it falls”. It will be implemented from 22nd March 2021 to 30th November, 2021 - the pre-monsoon and monsoon period in the country. It will be launched as a Jan Andolan to take water conservation at grass-root level through people’s participation. It is intended to nudge all stakeholders to create rainwater harvesting structures suitable to the climatic conditions and subsoil strata, to ensure proper storage of rainwater.
After the event, Gram Sabhas will be held in all Gram Panchayats of each district (except in the poll bound states) to discuss issues related to water and water conservation. Gram Sabhas will also take ‘Jal Shapath’ for water conservation.
About MoA for Ken Betwa Link Project
The agreement heralds the beginning of inter- state cooperation to implement the vision of Former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee to carry water from areas that have surplus water to drought prone and water deficit areas, through the interlinking of rivers. This project involves transfer of water from the Ken to the Betwa River through the construction of Daudhan Dam and a canal linking the two rivers, the Lower Orr Project, Kotha Barrage and Bina Complex Multipurpose Project. It will provide annual irrigation of 10.62 lakh ha, drinking water supply to about 62 lakh people and also generate 103 MW of hydropower.
The Project will be of immense benefit to the water starved region of Bundelkhand, especially to the districts of Panna, Tikamgarh, Chhatarpur, Sagar, Damoh, Datia, Vidisha, Shivpuri and Raisen of Madhya Pradesh and Banda, Mahoba, Jhansi and Lalitpur of Uttar Pradesh. It will pave the way for more interlinking of river projects to ensure that scarcity of water does not become an inhibitor for development in the country.