নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্তকী মিসন্দি লমচৎ-শাজৎতা অহোংবা পুরকপা অমসুং অহেনবা ফিজিকেল্লী এক্তিব লাইফস্তাইল অমগী মায়কৈদা চংশিনবনি: শ্রী কিরেন রিজিজু
18 MAR 2021 2:29PM by PIB Imphal
ফিৎনেস অসি ঐখোয়গী পুন্সি অসিগী য়াম্না মরু ওইবা শরুক অমা ওইহন্নবগী মীৎয়েং মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৯গী ওগস্ত ২৯দা ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্ত পুথোকখি৷ মীয়ামশিং অসিগী লমচৎ-শাজৎতা অহোংবা পুরকপা অমসুং হেন্না ফবা ফিজিকেল্লী এক্তিব লাইফস্তাইল অমদা পুরকপা অসিনা ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্ত অসিগী মিসন ওই৷ মসিগী মিসন অসি মাই পাক্না পাংথোকপা ঙম্নবা, মন্ত্রালয় অসিনা তোঙান তোঙানবা ইনিসিয়েতিবশিং লৌখৎতুনা লাক্লি অমসুং মখাগী ওবজেক্তিবশিং অসি ফংবা ঙম্নবা তোঙান তোঙানবা ইবেন্তশিং পাংথোকখি:
(i) ফিৎনেৎ অসি য়াম্না লাইনা, নুংঙাইনা অমসুং ফ্রী ওইনা প্রমোত তৌনবা হোৎনৈ;
(ii) ফোকস্ত কেমপেন্দশিংগী মতেংদগী ফিৎনেৎ অসিবু প্রমোত তৌরিবা তোঙান তোঙানবা ফিজিকেল এক্তিবিতীশিং অমসুং ফিৎনেৎ অসিগী মতাংদা এৱার্নেস শন্দোক্নবা হোৎনৈ;
(iii) ইন্দিজিনিয়র্স স্পোর্তশিং য়োকখৎনবা হোৎনৈ;
(iv) ফিৎনেৎ অসি স্কুল, কোলেজ/য়ুনিভর্সিতী, পঞ্চয়ত/খুঙ্গং খুদিংমক য়ৌহন্নবা হোৎনৈ; অমসুং
(v) পর্সোনেল ফিৎনেৎ ৱারিশিং অসি ময়ামদা সেয়র তৌবদা হেন্না পুক্নিং থৌগৎনবা, এৱার্নেস পাংথোক্নবা অমসুং ইনফোর্মেসন সেয়র তৌনবা ভারততা লৈরিবা প্রজাশিং অসিগীদমক প্লেতপোর্ম অমা শেম্নবা হোৎনৈ৷
মন্ত্রালয় অসিনা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিং অসিগা খুৎশম্নদুনা তোঙান তোঙানবা এক্তিবিতীশিং অমসুং কেমপেন্দশিং তৌদুনা ফিৎনেৎ অসিগী মতাংদা লেপ্পা লৈতনা এৱার্নেস শন্দোক্লি৷ ফিৎ ইন্দিয়া বেন্নরগী মখাদা মন্ত্রালয় অসিনা হৌদোকখিবা মরু ওইবা এক্তিবিতীশিং অদুদি প্লোগ রনগী কেতিগোরীশিংদা ওনলাইন/ওফলাইন এক্তিবিতীশিং; স্কুল সর্তিফিকেসন সিস্তেম; য়ুথ ক্লব সর্তিফিকেসন সিস্তেম; স্কুল ৱিক সেলেব্রেসনশিং; সাইক্লোথোন; য়োগ সেলেব্রেসন নুমিৎ; ফ্রীদম রন; লোকদাউনগী মতমদা পাংথোকখিবা এক্তিব দে সেরিস; চেমপিয়ন তোল্কশিং; দাইলোগ সেরিস; ইন্দিজিনিয়র্স গেমস সেরিস; ফিৎ ইন্দিয়া থিমেতিক কেমপেন্দশিং; অমসুং প্রভত ফেরিস অসিনচিংবনি৷ মখাতানা, তোঙান তোঙানবা চহী কাংলুপশিংগী ওইনা ফিৎ ইন্দিয়ানা চহীগী চান্নবা ফিৎনেৎ প্রোতোকোলশিং পুথোকখ্রে৷
ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্ত অসি মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইরি, মসিদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না স্তেকহোল্দর অমমম ওইরি৷ মীয়ামশিং অসিনা বোলুন্তরী থোক্লক্তুনা ইহৌ অসিদা শরুক য়াবা ফংনবগীদমক ফিৎ ইন্দিয়া পোর্তেল অসিদা সিস্তেম অমা শেমগৎখ্রে৷ অদুমওইনমক, লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্তা ফিৎ ইন্দিয়া মিসনগী মেসেজ অসি শন্দোক্তুনা মফম খুদিংদা লৈরিবা মীয়ামশিং অসি য়ৌহন্নবা, সেলেব্রিতীশিং খরা/ফিৎনেস ইনফ্লুয়েন্সরশিং/ফিৎনেস প্রমোতরশিংবু ফিৎ ইন্দিয়া আইকনশিং, চেমপিয়নশিং, এম্বাসেদরশিং ওইনা খন্দোকখ্রে৷ ফিৎ ইন্দিয়া আইকনশিং ওইনা খন্দোকখ্রবা সেলেব্রিতীশিং অদুদি শ্রী অনিল কাপুর, শ্রীমতি শিলপা শেত্তী, শ্রী শাহিদ কাপুর, শ্রী ভিদ্যুত জমৱাল, শ্রী রন ভিজে সিংহ, শ্রী চেতন বগত, শ্রী মিলিন্দ সোমাননচিংবনি৷ তোঙান তোঙানবা কেন্দ্রগী অমসুং রাজ্য সরকারগী এজেন্সীশিং অসিনা মতেং পাংলিবা অসিদগী হেন্দোক্তুন, প্রাইভেৎ ওর্গনাইজেসনশিং খুদম ওইনা ত্রান্সতেদিয়া, এফ.আই.সি.সি.আই., সি.আই.আই., এস.পি.ই.এফ.এল., জি.ও.ক্বু.আই.আই.শিংনসু ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্ত অসি লৈবাক মীয়াম অসিদা য়ৌহন্নবা মতেং পাংলি৷
মসিগী ৱারোল অসি য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তসকী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী কিরেন রিজিজুনা লোক সভাদা অইবা চেরোল অমা ওইনা পীশিনখি৷

Ministry of Youth Affairs and Sports
The mission of Fit India Movement is to bring behavioral changes and move towards a more physically active lifestyle: Shri Kiren Rijiju
18 MAR 2021 2:29PM by PIB Delhi
Fit India Movement was launched on 29th August, 2019 by the Prime Minister with a view to make fitness an integral part of our daily lives. The mission of the Fit India Movement is to bring about behavioral changes and move towards a more physically active lifestyle. Towards achieving this mission, this Ministry has been taking various initiatives and conducted events to achieve the following objectives:
(i) to promote fitness as easy, fun and free;
(ii) to spread awareness on fitness and various physical activities that promote fitness through focused campaigns;
(iii) to encourage indigenous sports;
(iv) to make fitness reach every school, college/university, panchayat/village, etc.; and
(v) to create a platform for citizens of India to share information, drive awareness and encourage sharing of personal fitness stories.
This Ministry has been actively spreading awareness about fitness through various activities and campaigns in association with various stake holders. Major activities initiated by this Ministry under the Fit India banner include online/offline activities in the categories of Plog Run; School Certification system; Youth Club Certification system; School Week celebrations; Cyclothon; Yoga Day celebration; Freedom Run; Active Day series during lockdown; Champion Talks; Dialogue series; Indigenous Games series; Fit India Thematic Campaigns; and Prabhat Pheris. Further, Fit India age appropriate fitness protocols for various age groups have also been introduced.
Fit India Movement is a people’s movement in which each and every citizen is a stakeholder. A system has also been developed on Fit India portal where people can voluntarily come forward and become a part of this movement. However, to propagate the message of Fit India Mission and reaching out to people in every nook of the country, a few celebrities/ fitness influencers/ fitness promoters have been identified as Fit India Icons, Champions, Ambassadors etc. Few of the celebrities identified as Fit India Icons include Sh. Anil Kapoor, Ms. Shilpa Shetty, Sh. Shahid Kapoor, Sh. Vidyut Jammwal, Sh. Ranvijay Singh, Sh. Chetan Bhagat, Sh. Milind Soman, etc. In addition to the support of various Central and State Government agencies, many private organisations like Transtadia, FICCI, CII, SPEFL, GOQii etc. are also supporting the Fit India Movement in reaching out to the masses.
This information was given by Minister of State for Youth Affairs & SportsShri Kiren Rijijuin a written reply in Lok Sabha today.