সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
গ্লোবেল বাইও-ইন্দিয়া ২০২১: ইনোবেসন ফোকস, পোলিসী ইনিসিয়েতিবশিং, স্তার্ত অপ পুথোকখ্রে
বাইওতেক্নোলোজীগী প্রোজেক্ত দিবলপমেন্ত সেল লাওথোকখ্রে
এ.বি.এল.ই.না ‘ইন্দিয়ন বাইও-ইকোনোমী রিপোর্ত অমসুং আই.এফ.সি.না ‘ভারতকী রাজ্যশিং অসিগী বাইওতেক ইনবেস্তমেন্ত পোতেন্সিয়েল রিপোর্ত’ থাদোকখ্রে
“স্তার্ত অপশিং অসি কম্মর্সিয়েল বাইয়েবল ওইবা ঙম্নবা মখোয় মখোয়গী আইদিয়াশিং অদু গ্রাউন্দ লেবেলদা শিজিন্নহনবদা ঐখোয়না মতেং পাংগদবনি”: শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
চেলেঞ্জ কয়া অমা লৈনা-লৈনা হৌখিবা চহী অমা খক্তা অসিদা বাইওতেক সেক্তর অসিদা স্তার্ত অপ ৮৫০ হেন্না লৈবা অদু উরুবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই: বাইওতেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরী দা. রেনু স্বারুপ
“ঐখোয়গী ওইনদি দাইয়েগ্নোস্তিকশিং অসিনা য়াম্না মরু ওইবা মাই পাকপগী ৱারি অমা ওইখ্রে”: দা. রেনু স্বারুপ
03 MAR 2021 11:33AM by PIB Imphal
বাইওতেক ইনোবেসন ইকোসিস্তেমগী পোতেন্সিয়েল অমসুং মসিগী রেপিদ গ্রোথ অসি গ্রোবেল বাইও-ইকোনোমী চাওখৎহনবদা য়াম্না মরু ওইবা কন্ত্রিব্যুতর অমা ওইনা নিংথীনা মশক খঙখ্রে৷ মালেম অসিগী ওইনা স্তার্ত-অপশিং, এন্তরপ্রিনরশিং, একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রী অসি চাওখৎনবা য়াম্না কন্না হোৎনরি অমসুং মসিনা মখাতানা ইন্দিয়ন বাইওতেক্নোলোজী ইকোসিস্তেম অসি চাওখৎহনবা ঙম্লগনি৷ ২০২১গী মার্চ ১দগী ৩ ফাওবগী মনুংদা লৈবাক ৫০দগী দেলিগেৎ ৬০০০ হেনবনা শরুক য়াদুনা দি.বি.তি.-বি.আই.আর.এ.সি.না শিল্লিবা গ্লোবেল বাইও-ইন্দিয়া অসিনা ঙরাং স্তার্তঅপ কনক্লেব-ইনোবেসন দ্রিবন বাইও-ইকোনোমীগী মতাংদা সেসন অমা পাংথোকখ্রে৷
ভারত সরকারগী কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী মন্ত্রী অমসুং রেলৱেজ, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা অখন্নবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াদুনা স্তার্তঅপ ৫গী প্রোদক্তশিং হায়বদি ব্লেকফ্রোগ তেক্নোলোজীস প্রাইভেৎ লিমিতেদ, বাইওনিক হোপ প্রাইভেৎ মলিমিতেদ, জানিত্রি ইনোবেসন্স প্রাইভেৎ লিমিতেদ, হেপ্পী রেলাইএবল সর্জরীস প্রাইভেৎ লিমিতেদ, বিবিরা প্রোসেস তেক্নোলোজীস প্রাইভেৎ লিমিতেদ অসিনি৷ মন্ত্রী অসিনা কলম ইন্সতিত্যুত ওফ হেল্থ তেক্নোলোজী(কে.আই.ঐচ.তি.)না দিজাইন তৌরিবা তেক-ওলা ইন্দিয়া লোঞ্জ তৌখ্রে৷
মন্ত্রী অসিনা বাইওতেক্নোলোজীগী প্রোজেক্ত দিবলপমেন্ত সেল অদু লাওথোকখ্রে অমসুং এ.বি.এল.ই.গী ‘ইন্দিয়ন বাইও-ইকোনোমী রিপোর্ত’ অমসুং আই.এফ.সি.গী ‘ভারতকী রাজ্যশিং অসিগী বাইওতেক ইনবেস্তমেন্ত পোতেন্সিয়েল রিপোর্ত’ থাদোকখ্রে৷ “ইন্দিয়ন বাইওতেক ইন্দস্ত্রী অসিনা শেল-থুমগী ফিভম কায় হেন্না ফহন্নবা অমসুং ভারততা অমসুং মালেম অসিদা লৈরিবা মীয়ামশিং অসি চাওখৎহন্নবা ইন্দস্ত্রী অসি অনৌবা ইরা অমদা লাক্লগনি৷
অপুনবা ইন্দিয়ন বাইও-ইকোনোমী রিপোর্ত (ইন্দিয়ন বাইও ইকোনোমী রিপোর্ত(আই.বি.ই.আর.) অসি বাইও-ইকোনোমীদা কন্ত্রিব্যুত তৌরিবা বাইওতেক সেক্তর অসিবু উৎলিবা খ্বাইদগী নৌরিবা দাতাগী মখা পোন্না শেম্মী৷ ২০২৫ ফাওবগী ওইনা ইন্দিয়ন বাইওতেক সেক্তরগী য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৫০গী বাইও-ইকোনোমী জর্নী অসিদা অপনবা পীবা য়াবা গেপশিং অমসুং গ্রে এরিয়াশিং অসি মশক খঙদোক্নবা, পোলিসী ইনিসিয়েতিবশিং শিজিন্নদুনা চাওখৎহন্নবা ইন্দিয়ন বাইওতেক ইন্দস্ত্রতীগী রোদমেপ অদু য়েংশিন্নবা অমসুং প্রোগ্রেস অদু ত্রেক তৌনবা মসিগী রিলিস অসিগী মতুং ইন্না ২০২৪-২৫ ফাওবদা চাং নাইনা অপদেৎ তৌরগনি৷

Ministry of Science & Technology
Global Bio-India 2021: Innovation focus, Policy Initiatives, Startup showcased
Project Development Cell for Biotechnology announced
‘Indian Bio-economy Report’byABLE , &‘Biotech Investment Potential for Indian States Report’ by IFC released
“ We should extend our support to the start-ups to implement their ideas at the ground level to become commercially viable”: Shri Piyush Goyal
It is heartening it was to see that despite all the challenges, we have seen the growth in the biotech sector with 850+ startups in the last year alone:Dr. Renu Swarup, Secretary, Department of Biotechnology
“Diagnostics have been a key success story for us”: Dr. Renu Swarup
03 MAR 2021 11:33AM by PIB Delhi
The potential of biotech innovation ecosystem and its rapid growth have been well recognized as the key contributors to the growth of global bio-economy. Globally there has been a major thrust towards encouraging the growth of the Start-ups, entrepreneurs, academia, and industry that are further steering the development of the Indian Biotechnology ecosystem. Global Bio-India which has been organized by DBT-BIRAC during 1st to 3rd of March 2021 and has participation of over 6000 delegates from 50 countries, convened a session on Startup Conclave-Innovation Driven Bio-economy yesterday.
The Chief Guest, Shri Piyush Goyal, Union Minister of Railways, Commerce and Industry and Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Government of India launched Products of 5 StartupsieBlackfrog Technologies Pvt. Ltd., Bionic Hope Private Limited, Janitri Innovations Pvt.Ltd,Happy Reliable Surgeries Pvt Ltd, VIVIRA Process Technologies Pvt. Ltd. The Minister also launched Tech-Oladesigned by Kalam Institute of Health Technology (KIHT). Tech-Ola is a single window e- market place app, which would bring together all public and private sector laboratories, fabrication and prototyping centres to help innovators access services such as testing, machining, prototyping, fabrication, 3-D printing, validation, material characterisation, electrical, electronics and laser services, and batch production. The Minister congratulated the 5 selected startupsand said that it is reflective of the contemporary thinking of India’s Atmanirbhar Bharat campaign. Shri Piyush Goyal further stressed that the combination of BioEconomy with digital and information economy leads to Biotechnology. It is a defining moment for the India’s future economic growth in demonstrating country’s capabilities of becoming the powerhouse of innovation, invention and research.He also added , “We need to ensure that startups should not be afraid of failures. We should extend our support to the start-ups to implement their ideas at the ground level to become commercially viable”.
The Ministerformally announced the Project Development Cell for Biotechnology and released ‘Indian Bio-economy Report’ by ABLE,&‘Biotech Investment Potential for Indian States Report’ by IFC. He also remarked , “The Indian biotechnology industry is on the cusp of entering a new era due to its capacity to provide significant economic growth and development to the people of India and around the world.
The consolidated Indian Bio-economy report (Indian Bio Economy Report (IBER) is based on latest data representing the Biotech Sector contribution to the Bio-economy. This release followed by regular updates unto 2024-25 to track the progress and an overview of Roadmap for the Indian Biotechnology Industry to see if there is a room to accelerate through policy initiatives, what are the gaps and grey areas that can either accentuate or stump Indian Biotech Sector’s USD 150 Billion Bio-economy journey to 2025.
Dr. Renu Swarup, Secretary, Department of Biotechnology while mentioning that 2020 was the year of challenges but it was also a year of opportunities, remarked how heartening it was to see that despite all the challenges, we have seen the growth in the biotech sector with 850+ startups in the last year alone.“Diagnostics have been a key success story for us”. Dr.Swarup further informed that today we are ready to export our PP’s and N95’s due to the stepping up of startups.