সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ বেক্সিনদা সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.তি.এ.দি.এস. অমসুং সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.সি.এ.আই.আর.না ওর্গনাইজ তৌবা পোলিসী দাইলোগ
03 MAR 2021 11:35AM by PIB Imphal
সি.এস.আই.আর. ইন্সতিত্যুসনশিং সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.তি.এ.দি.এস. অমসুং সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.সি.এ.আই.আর., ন্যু দিল্লীনা পুন্না খুৎশম্নদুনা হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা “সেল্ফ রিলাইন্সতগী হৌদুনা গ্লোবেল লিদরশিপ ফাওবদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনগী মতাংদা পোলিসী দাইলোগ অমা-কোবিদ ইরা অসিদা থেংনরিবা চেলেঞ্জশিং, খুদোংচাবশিং অমসুং পোলিসী ইম্পরেতিবশিং”গী মতাংদা হাল্ফ দে সেসন অমা শিনখ্রে৷ নেস্নেল সাইন্সকী নুমিৎ অসি পাংথোক্নবা অমসুং লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুং অসিদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন অসি ইন্দিজিনিয়র্স ওইনা শেমজ-শাজনবা হোৎনরিবা খোঙচং অসিদা মমিং লৈরবা পর্সোনেলেতীশিং অসিদগী পোলিসী দিসকোর্স অমা লৈহন্নবা মসিগী থৌরম অসি শিনখিবনি৷
দি.এস.আই.আর.গী সেক্রেতরী অমসুং সি.এস.আই.আর.গী দাইরেক্তর জেনেরেল দা. শেখৱত সি. মন্দে, দিল্লীদা লৈরিবা ওফিস ওফ দি প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদবাইজরগী সেনিয়র এদবাইজর দা. শাইলজা বাইদ্য গুপ্তা, দি.এস.তি. ন্যু দিল্লীগী এদভাইজর অমসুং হেদ ইন্তরনেস্নেল কোওপরেসন দা. এস.কে. বার্শনী, সি.এস.আই.আর.-আই.জি.আই.বি., ন্যু দিল্লীগী দাইরেক্তর দা. অনুরগ অগ্রৱাল, সি.এস.আই.আর., এস.সি.দি.দি.গী হেদ দা. গীতা বানি রয়াসম অমসুং সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.তি.এ.দি.এস. অমসুং সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.সি.এ.আই.আর.গী দাইরেক্তর দা. রঞ্জনা অগ্রাৱালনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন অসিগী মতাংদা মশা-মশাগী ৱাখল্লোনশিং অদু ভর্চুয়েল থৌরম অসিদা পুথোরকখি৷
সি.এস.আাই.আর.-এন.আই.এস.তি.এ.দি.এস. অমসুং সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.সি.এ.আই.আর.না হৌখিবা চহী অমা অসিদা তোঙান তোঙানবা লেকচরশিং, সেনিনারশিং/মীতিংশিং, পব্লিকেসন অমসুং কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিগা মরী লৈনবা ইসুশিং অসিদা মমিং লৈরবা আর্তিকলশিং ফোংলি৷ হৌখিবা চহী ২৫ অসিদা নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেলদা মশক খঙহনবা ঙমখ্রবা সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.তি.এ.দি.এস.কী ভেক্সিন এস.তি.এস. পেলিসী রিসর্চ অসিগীদমক ময়াম্না মশক খঙনখ্রে৷
“লোকদাউন অসিগী মতুং অসিদা সরকার অসিনা হোৎনরিবা ময়াম অসিদা মতেং পাংবা ঙম্বা ভারততা থেংনরিবা কোব্দ-১৯গী চেলেঞ্জশিং অমসুং খুদোংচাবশিং অসিগী মতাংদা ফোকস্ত পোলিসী দোকুমেন্তশিং শেম্নবা ঐখোয়না কল্লেক্তিব ইন্তিলিজেন্স সেরিস অমা প্লান তৌখি৷ প্রোফেস্নেলশিং অমসুং মমিং লৈরবা এক্সপর্তশিং অসি কম্মন ওইবা প্লেতফোর্ম অমদা পুরক্নবা তোঙান তোঙানবা পেনেল দিস্করসনশিং অমসুং ৱার্কশোপশিং ঐখোয়না ঐখোয়গী নোলেজ পার্তনরশিং অসিগা লোইননা পাংথোক্লি৷ মসিনা ফোকস্ত পোলিসী দোকুমেন্তশিং অসি পুথোরকপদা মতেং পাংলগনি”,হায়না সি.এস.আই.আর.- এন.আই.এস.তি.এ.দি.এস. অমসুং সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.সি.এ.আই.আর.গী দাইরেক্তর দা. রঞ্জনানা ফোংদোকখ্রে৷
সি.এস.আই.আর.না কোবিদ-১৯ মিতিগেসন ত্রাতিজীশিং অসিদা এক্তিবলী শরুক য়াখ্রে হায়না দি.জি.-সি.এস.আই.আর. দা. সেখৱ সি. মন্দেনা ফোংদোকখ্রে৷ হায়দ্রবাদতা লৈরিবা সি.এস.আই.আর. লেব ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ কেমিকেল তেক্নোলোজী(আই.আই.সি.তি.) অসিনা ভারত বাইওতেক ভেক্সিন কোবাসিন অসিগী এদজুবেন্ত অদু শেমখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ “প্রধান মন্ত্রীনা ফংলিবা ভেক্সিন অসিদা সি.এস.আই.আর. এদজুবেন্ত য়াওবা অসিদা ঐখোয়না চাওথোকচৈ”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ২০২১ ইদেলমেন ত্রস্ত বেরোমিতর অসি পল্লদুনা ভারততা লৈরিবা নগরিকশিং অসিনা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন অসিদা চাওনা থাজবা থম্মী হায়না দা. শাইলজা বাইদ্য গুপ্তানা ফোংদোকখ্রে৷
দা. গীতা বানি রয়াসমনা সাইন্স কম্ম্যুনিকেসনগী থৌদাং অদু পনখ্রে৷ “লৈবাক মীয়াম অসিগা লোইননা পার্তনর শেম্বা অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং হায়রিবা অসি মীয়ামশিং অসিদা এৱার্নেস অমসুং পাউ ফাওদোক ফাওজিন তৌরবা মতম খক্তদা ফংবা ঙমগনি”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ভারতকী কন্ত্রিব্যুসনশিং অদু পল্লদুনা ঐখোয়গী অৱাৎপা ভেক্সিনশিং অসি মপুং ফানা ফংলবা মতুংদা ভারতনা গ্লোবেল কম্ম্যুনিতী অসিদা ভেক্সিনশিং অসি সপ্লাই তৌরি হায়না দি.এস.তি.গী দা. এস.কে. বার্শনীনা ফোংদোকখ্রে৷ “ঐখোয়গী ভেক্সিনশিং অসি য়াম্না লাইনা থম্বা য়াই৷ ভেক্সিনশিং অসি দরকার ওইবা লৈবাকশিংদা খুদোল ওইনা দোস মিলিয়ন ৬কী চাংদা ঐখোয়না পীখ্রে, কম্মর্সিয়েল য়ুনিৎ মিলিয়ন ১০ রোম সপ্লাই তৌখ্রে অমসুং মতুং তারকপদা ঐখোয়না য়ু.এন. হেল্থ ৱার্করশিং অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও. ৱার্করশিং অসিদা ভেক্সিন অসি ফংহল্লগনি”, হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷
কোবিদ-১৯গী ভেক্সিন অসি তোঙান তোঙানবা এঙ্গলশিংদগী দা. অনুরগ অগ্রৱালনা য়েংশিল্লম্মী৷ “লাইনা-লাইচৎ অমনা লম্বী অমখক্তদা লোইখিনি, মীয়ামশিং অসি ইম্যুইন সিস্তেম কন্না লৈগদবনি৷ করিগুম্বা নহাক্না নহাক্কী ইম্যুইন সিস্তেম অসি কন্না লৈহনগে হায়বা তারবদি নহাক্না ভেক্সিনশিং অসি শিজিন্নবা মরু ওই”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
সেনিয়র প্রিন্সিপাল সাইন্তিস্ত-এন.আই.এস.তি.এ.দি.এস. দা. ৱাই. মধবিনা থৌরম অসিগী মোদিরেতর ওইখি৷ বাইওলোজীদগী হৌদুনা ভেক্সিন অসিগী সেফতীগী মতাংদা মীয়াম্না খঙনিংবা লৈদুনা হংলকখিবা ৱাহংশিং অদুগী পাউখুম এক্সপর্তশিং অসিনসু পীখ্রে৷ দা. পরামনন্দ বার্মন, সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.সি.এ.আই.আর.না বোত ওফ থেঙ্কস পীখি৷ থৌরম অসি শিনবদা দা. এন.কে. প্রসান্নানা মতেং পাংখি৷

Ministry of Science & Technology
Policy Dialogue on COVID-19 Vaccine organized by CSIR-NISTADS and CSIR-NISCAIR
03 MAR 2021 11:35AM by PIB Delhi
CSIR Institutions CSIR-NISTADS and CSIR-NISCAIR, New Delhi jointly organized a half-day session on “A Policy Dialogue on COVID-19 Vaccine from Self-Reliance to Global Leadership: Opportunities, Challenges, and Policy Imperatives in COVID Era” recently. This event was organised to celebrate the National Science Day and to have a policy discourse from eminent personalities on the journey of indigenous development of the COVID-19 vaccine in the midst of the pandemic. It focussed on the opportunities available, the challenges faced and the policy imperatives for a way forward to become a global leader not only in the COVID-19 vaccine but also in vaccines in general.
Dr Shekhar C. Mande, Secretary, DSIR and Director General- CSIR, Dr Shailja Vaidya Gupta, Senior Adviser- Office of the Principal Scientific Adviser to the GoI, Delhi, Dr S K Varshney, Adviser & Head International Cooperation, DST, New Delhi, Dr Anurag Agrawal, Director, CSIR-IGIB, New Delhi, Dr Geetha Vani Rayasam, Head, SCDD, CSIR and Dr Ranjana Aggarwal, Director CSIR-NISTADS and CSIR- NISCAIR shared their views on COVID-19 vaccine, in this virtual event. The event saw active participation of academicians, young researchers, professionals and students.
CSIR-NISTADS and CSIR-NISCAIR are actively engaged in organising lecture series, seminars/meetings as well as publication and dissemination of special issue and popular articles on issues related to COVID-19 pandemic in the last one year. CSIR-NISTADS has been known for its vaccine STS policy research in the last 25 years that has brought national and international recognitions.
“After the lockdown, we planned a collective intelligence series to develop focused policy documents on the opportunities and challenges of COVID-19 for India that can strengthen the Governments’ efforts. We with our knowledge partners are hosting a series of panel discussions, and workshops to bring in professionals and eminent experts on a common platform. This will also help to bring out focused policy documents”, said Dr Ranjana, Director CSIR-NISTADS and CSIR- NISCAIR in her opening remarks.
DG- CSIR, Dr Shekhar C Mande mentioned that CSIR has actively participated in COVID-19 mitigation strategies. He shared that the CSIR lab Indian Institute of Chemical Technology (IICT), Hyderabad has prepared the adjuvant for the Bharat Biotech vaccine COVAXIN. “We are proud that the vaccine received by the Prime Minister had CSIR adjuvant in it”, he said.
Quoting the 2021 Edelman Trust Barometer, Dr. Shailja Vaidya Gupta, pointed out that Indians have the most trust in the COVID-19 vaccine. “Indian response to COVID-19 has huge learning- trust with Pvt. sector & Govt. is critical for vaccine confidence-building”, shesaid. Dr. Gupta suggested that the government should leverage this trust by building transparent systems, improving accessibility of data in the public domain & decentralization of vaccine regulatory process.
Dr Geetha Vani Rayasam addressed the role of science communication. “Partnership from the public is vital and that is going to come only by increasing the awareness and communication to them”, she mentioned. Mentioning the contributions of India, Dr. S K Varshney from DST said that after ensuring our requirements, India is supplying vaccines to the global community.“Our vaccines are easy to store. We have supplied nearly 6 million doses of vaccines as a gift to needy countries, 10 million commercial units have been supplied and in near future, we would be supplying to UN health workers and WHO workers among many others”, he added.
Dr Anurag Agrawal provided a broad overview of the COVID-19 vaccine from various angles. “A pandemic ends only in one way, people become immune. If you want a long-lasting immunity, you have to go for vaccines”, he said.
Dr Y. Madhavi, Sr. Principal Scientist-NISTADS moderated the event. Experts also responded to the queries from audiences ranging from the biology to the safety of the vaccine. Dr Paramananda Barman, CSIR-NISCAIR proposed the vote of thanks. Dr. NK Prasanna helped in coordinating the event.