Ministry of Science & Technology
Indigenously designed and developed ‘Made in India’ spectrograph, commissioned on Devasthal Optical Telescope, can locate faint light from distant celestial objects
03 MAR 2021 11:33AM by PIB Delhi
Indian Scientists have indigenously designed and developed a low-cost optical spectrograph that can locate sources of faint light from distant quasars and galaxies in a very young universe, regions around supermassive black-holes around the galaxies, and cosmic explosions.
Such spectroscopes were so far imported from abroad involved high costs. The ‘Made in India’ optical spectrograph named as Aries-Devasthal Faint Object Spectrograph & Camera (ADFOSC), indigenously designed and developed by Aryabhatta Research Institute of observational sciences (ARIES), Nainital, an autonomous institute of Department of Science and Technology (DST), Government of India, is about 2.5 times less costly compared to the imported ones and can locate sources of light with a photon-rate as low as about 1 photon per second.
The spectroscope, the largest of its kind among the existing astronomical spectrographs in the country, has been successfully commissioned on the 3.6-m Devasthal Optical Telescope (DOT), the largest in the country and in Asia, near Nainital Uttarakhand.
This instrument, a backbone of the 3.6-m DOT for observations of extremely faint celestial sources, uses a complex arrangement of several lenses made of special glasses, polished to better than 5-nanometer smoothness to produce sharp images of the celestial sky. Photons coming from distant celestial sources, collected by the telescope, are sorted into different colors by the spectrograph and are finally converted into electronic recordable signals using an in-house developed Charge-Coupled Device (CCD) camera cooled to an extremely low temperature of -120 0C. The total cost of this instrument is nearly Rs. 4 Crore.
Dr. Amitesh Omar, scientist at ARIES, led this project with a technical and scientific team, which together researched and developed various optical, mechanical, and electronics subsystems of the spectrograph and camera. The spectrograph is presently being used by astronomers from India and abroad to study distant quasars and galaxies in a very young universe, regions around supermassive black-holes around the galaxies, cosmic explosions like supernovae and highly energetic Gamma-ray bursts, young and massive stars, and faint dwarf galaxies.
“The indigenous efforts to build complex instruments like ADFOSC in India is an important step to become ‘Aatmanirbhar’ in the field of astronomy & astrophysics,” said Prof. Dipankar Banerjee, Director, ARIES.
Expertise from various national institutes, organizations, including the Indian Space Research Organization (ISRO) and some micro-small-medium-enterprises, were involved to review and build parts of the instrument serving as an example of effective collaboration. With this expertise, ARIES now plans to commission more complex instruments such as spectro-polarimeter and high spectral resolution spectrograph on the 3.6-m Devasthal telescope in the near future.
This collage shows pictures of the 3.6-m Devasthal Optical Telescope (DOT), the ‘Made-in-India’ ARIES-Devasthal Faint Object Spectrograph & Camera (ADFOSC), and an image of celestial source obtained from the telescope. The image of the Crab Nebulae shows the aftermath of a star explosion, which happened in the Milky-way galaxy in the year 1054. The color-coded optical spectrum obtained from ADFOSC shown here is of a recently dead massive star with spectral signatures of various elements such as Hydrogen, Iron, Sodium, Calcium, etc., once synthesized in its core and now being expelled out. This material becomes raw material to form new stars and planets in the future, thereby establishing the continuous cycle of birth and death of heavenly bodies.
[More details on the 3.6-m DOT and ADFOSC can be obtained from the URL:
https://www.aries.res.in/facilities/astronomical-telescopes/36m-telescope
https://www.currentscience.ac.in/Volumes/116/09/1472.pdf

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা শেমজ-শাজবা “ভারত্তা শাবা” স্পেক্তোগ্রাফ, দেবাস্থাল ওপ্তিকেল তেলেস্কোপকীদমক্তা শাখিবা, অসিনা লাপ্না লৈবা সেলেসতিএল পোৎলমশিংদগী থোক্লকপা অপিকপা মঙাল উবা ঙম্মি
03 MAR 2021 11:33AM by PIB Imphal
ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা লাপ্না লৈবা ক্বাসারশিং অমসুং য়াম্না নৌরিবা য়ুনিভর্সশিংগী গেলেক্সীশিং, গেলেক্সীশিংগী অকোয়বদা লৈবা হায়নীংঙাই লৈতনা চাউবা ব্লেক হোলশিং অমসুং কোস্মিক পোকখায়বদগী থোক্লকপা অপাবা মঙালশিংগী লৈফম খঙবা ঙম্বা শেল য়াম্না চঙদবা ওপ্তিকেল স্পেক্তোগ্রাফ অমা শেম-শাখ্রে।
অসিগুম্বা স্পেক্ত্রোস্কোপশিং অসি হৌজিক ফাওবগী ওইনদি মীরমদগী শেল য়াম্না চঙদুনা পুশিল্লক্লম্বনি। ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী মনিং তম্বা ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইরিবা আর্য়াভত্তা রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ ওফ ওবজর্বেস্নেল সাইন্স (এ.আর.আই.ই.এস.)না মওং-মতৌ শেমদুনা লমদম অসিদা শাজবা এরিস-দেবাস্থাল ফেন্ত ওবজেক্ত স্পেক্তোগ্রাফ অমসুং কেমেরা (এ.দি.এফ.এস.ও.সি.) হায়না মিংথোনবা ‘ভারত্তা শাবা’ ওপ্তিকেল স্পেক্তোগ্রাফ অসিনা মীরমদগী পুশিল্লকপা অসিগুম্বা মখলগী খুৎলায়শিংগা চাংদম্নবদা ২.৫কী শরুক্কী মমলদা হন্থৈ অমসুং চাউরাক্না সেকেন্দ অমদা ফোতোন ১গী নেম্লবা ফোতোনগী চাংগা লোয়নবা মঙাল থোক্লকফম্বু খঙবা ঙম্মি।
লৈবাক অসিদা লৈরিবা এস্ত্রোনোমীগী স্পেক্তোগ্রাফশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী চাউবা ওইরিবা স্পেক্তোগ্রাফ অসি উত্তরাখন্দগী নাইনিতালগী মনাক্তা লৈবা অমসুং এসিয়া অমসুং লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা ৩.৬ এম. দেবাস্থাল ওপ্তিকেল তেলেস্কোপ (দি.ও.তি.)তা মাই পাক্না শিজিন্নবা হৌখ্রে।
সেলেস্তিএল হৌরকফমগী থোক্লকপা য়াম্না শোনবা মঙালশিংবু য়েংশিন্নবা ৩.৬-এম. দি.ও.তি.গী য়াংলেন শরু ওইরিবা খুৎলায় অসিনা সেলেস্তিএল স্কাইগী ময়েক শেংবা মমি পুথোক্নবগীদমক্তা নেনোমীতর ৫গী অনানবদগী হেন্না নালহল্লবা অখন্নবা গ্লাসশিংদগী শাবা লেন্স কয়াবু য়াম্না লুবা মওংদা শিন-লাঙবগী থৌওং শিজিন্নৈ। তেলেস্কোপনা খোমজিনবা সেলেস্তিএল সোর্সশিংদগী লাকপা ফোতোনশিংবু স্পেক্তোগ্রাফ অসিনা তোঙান-তোঙানবা মচুশিংদা খন্দোকই অমসুং -১২০সি.গী চাংদা অয়ৌবী থাক্তা ইংথহল্লবা মশানা শাজবা চার্জ-কপল্দ দিভাইস (সি.সি.দি.) কেমেরা শিজিন্নদুনা ইলেক্ত্রোনিক সিগ্নেলদা অরোইবা ওইনা ওন্থোকই। মসিগী খুৎলায় অসিগী অপুনবা শেনফম অসি চাউরাক্না লুপা করোর ৪নি।
এ.আর.আই.ই.এস.তা সাইন্তিস্ত ওইবা দাঃ অমিতেশ ওমারনা তেক্নিকেল অমসুং সাইন্তিফিক্কী কাঙবুগা লোয়ননা প্রোজেক্ত অসিবু লুচিংখি অমসুং মখোয়না পুন্দুনা রিসর্চ তৌদুনা স্পেক্তোগ্রাফ অমসুং কেমেরা অসিগী তোঙান-তোঙানবা ওপ্তিকেল, মেকানিকেল অমসুং ইলেক্ত্রিকেল সবসীস্তেমশিং পুথোকখি। মসিগী স্পেক্তোগ্রাফ অসি হৌজিক-হৌজিক ভারত অমসুং মীরমগী এস্ত্রোনোমর্শিংনা থাপ্না লৈবা য়াম্না নৌরিবা য়ুনিভর্সশিংগী ক্বাসার অমসুং গেলেক্সীশিং, গেলেক্সীশিংগী অকোয়বদা লৈবা হায়নীংঙাই লৈতনা চাউবা ব্লেক হোলশিংগী নক্নবদা লৈবা মফমশিং, সুপর্নোভা অমসুং ইনর্জী য়াম্না পুথোকপা গম্মা-রে পোকখায়বগুম্বা কোস্মিক পোকখায়বা, অনৌবা অমসুং অচৌবা থৱানমিচাকশিং অমসুং মম্লপ্না উবা অপিকপা গেলেক্সীশিংগী মরমদা থিজিনবা অমসুং নৈনবদা শিজিন্নরি।
“এ.দি.এফ.ও.এস.সি.গুম্বা অরূবা খুৎলায় কয়া অমা ভারত্তা মরোমদোম শাজনবা হোৎনরিবা অসি এস্ত্রোনোমী অমসুং এস্ত্রোফিজিক্সকী লমদা ‘আত্মানির্ভর’ ওইনবগী মরু ওইবা খোঙথাং অমনি”, হায়না এ.আর.আই.ই.এস.কী দাইরেক্তর, প্রোফঃ দিপাঙ্কর বেনর্জীনা ফোংদোকখি।
ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গনাইজেসন (আই.এস.আর.ও.) অমসুং অতোপ্পা মাইক্রো-স্মোল-মেদিয়ম-ইন্তর্প্রাইস য়াওনা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিত্যুৎ, লুপশিংগী অখঙ-অহৈ কয়ানা খুৎলায় অসিগী পোৎলম কয়া য়েংশিনবা অমসুং শাবগী থৌওংদা শরুক য়াদুনা নীংথিনা তেংবাংমিন্নদুনা থবক শুমিন্নবগী খুদম অমসু উৎপা ঙমখি। মসিগী হৈ-শিংবগী মতিক অসিগা লোয়ননা, এরিসনা হৌজিক লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা ৩.৬ এম. দেবাস্থাল তেলেস্কোপ্তা স্পেক্ত্রো-পোলারিমীতর অমসুং অৱাংবা স্পেক্ত্রেল রিজোল্যুসন স্পেক্তোগ্রাফগুম্বা হেন্না লুবা খুৎলায় কয়া শিজিন্ননবা থৌরাং য়াৎলি।
মসিগী কোলাজ অসিনা ৩.৬-এম. দেবাস্থাল ওপ্তিকেল তেলেস্কোপ (দি.ও.তি.), ‘ভারত্তা শাবা’ এরিস-দেবাস্থাল ফেন্ত ওবজেক্ত স্পেক্তোগ্রাফ অমসুং কেমেরা (এ.দি.এফ.ও.এস.সি.) অমসুং তেলেস্কোপ্তগী ফংবা সেলেস্তিএল সোর্সকী মমি উৎলি। ক্রেব নেবুলাগী মমি অসিনা ইং ১০৫৪দা মিল্কী-ৱে গেলেক্সীদা থোকখিবা থৱানমিচাক পোকখায়বগী মতুংদা ওইবা ফিভম উৎলি। মসিদা উৎলিবা এ.দি.এফ.ও.এস.সি.দগী ফংবা মচুদা য়ুমফম ওইদুনা কোদ তৌরবা ওপ্তিকেল স্পেক্ত্রম অসিনা মপুন্সি লোইরবা অচৌবা থৱানমিচাক অমা অমসুং মসিগী মনুংদা হান্না লৈরম্বা অমসুং হৌজিক্না মপান্দা চাইথোরক্লবা হাইদ্রোজেন, আইরন, সোদিয়ম, কেলসিয়ম্নচিংবা তোঙান-তোঙানবা ইলিমেন্তশিং অমসুং মসিগা লোয়নবা মওং-মতৌশিংনি। মসিগী পোৎলমশিং অসিনা তুংদা অনৌবা থৱানমিচাক অমসুং গ্রহ শেম্বগী পোৎলম অমুক ওইরবনি অমসুং মতৌ অসুম্না হেভনলী বোদীশিংগী পোকপা অমসুং শিবগী লেপ্তনা চত্থবা কাঙলোন শেম্লিবনি।
[৩.৬-এম. দি.ও.তি. অমসুং এ.দি.এফ.ও.এস.সি.গী অহেনবা অকুপ্পা ৱারোলশিং অসি য়ু.আর.এল. https://www.aries.res.in/facilities/astronomical-telescopes/36m-telescope