Department of Space
Union Minister Dr Jitendra Singh discusses collaboration in Space Sector with his Brazilian counterpart Marcos Pontes after successful launch of Amazonia-1 Satellite by ISRO
India’s ascent to the World Comity of Nations will happen via Space Technology: Dr Jitendra Singh
01 MAR 2021 5:00PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh said today that India’s ascent to the World Comity of Nations will happen via Space Technology. In a virtual interaction with the visiting Brazilian Minister of Science, Technology and Innovation, Marcos Pontes, and the heads of the Brazilian Space Agency after the successful launch of Amazonia-1 satellite of Brazil by ISRO yesterday, Dr Jitendra Singh said that collaboration between the two countries mark a beginning of robust bonding and is a role model for other countries to follow. He said, the launch also marked the first dedicated mission of ISRO’s commercial arm NewSpace India Ltd. (NSIL).
Dr Jitendra Singh said, Prime Minister Narendra Modi provided a special impetus in the last 5-6 years to all the scientific pursuits including Space Technology and added that the extension of applications of Space Technology to different sectors and areas brought ‘ease of living’ for common man. He said, whether it is railways or smart cities, agriculture or disaster management, highways or defence, Space technology is contributing in a big way.
Referring to Prime Minister’s revolutionary decision to "unlock" India’s Space Technology to private players for the first time after independence, Dr Jitendra Singh said that this will bring ‘ease of living’, ‘ease of environment’ and ‘ease of humanity’. The Minister said, while India began its Space journey much after several other countries, but today we are in a position to provide inputs from Mangalyaan and Chandrayaan to the premier institutions of the world like the NASA of the USA.
In his address, Brazilian Minister of Science, Technology and Innovation, Marcos Pontes said that India- Brazil joint venture in Space Technology will offer new opportunities for companies and will help create new jobs. He said that Amazonia-1 is an optical earth observation satellite and is intended to provide remote sensing images to observe and monitor deforestation, to improve the real-time detection system of deforestation in Brazil, especially in the Amazonia region, and to monitor the diversified agriculture throughout the country. The Minister said that new satellite would open the door for multiple business, trade and governmental opportunities. Brazil has also requested for India’s support in procurement of material and systems for its launch vehicle programme.
MoUs and Joint Working Group (JWG): Since early 2000s, India and Brazil have signed cooperative instruments for exploration and peaceful uses of outer space, both at the government level (2004) and space agency level (between ISRO and Brazilian Space Agency AEB in 2002). In line with the provisions of the agency level MoU, JWG was formed in 2007. The JWG (reconstituted with new members) had a meeting in January 2020. Cooperation possibilities in future space science missions, utilizing ISRO’s PS4 orbital platform, space weather studies etc. were discussed

শুন্দ্রংগী বিভাগ
ইসরোনা অমাজোনিয়া-১ সেতলাইত মাই পাক্না লোঞ্চ তৌখ্রবা মতুংদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা মহাক্কী ব্রাজিলিয়ন কাউন্তরপার্ত মার্কোস পোন্তিসকা লোইননা স্পেস সেক্তরদা কোলাবোরেসন তৌবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখ্রে
ৱার্ল্দ কোমিতী ওফ নেসন্সতা ভারত অসি স্পেস তেক্নোলোজীগী মতেংদগী অৱাংবা থাক অমদা লৈরগনি: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
01 MAR 2021 5:00PM by PIB Imphal
ৱার্ল্দ কোমিতী ওফ নেসন্সতা ভারত অসি স্পেস তেক্নোলোজীগী মতেংদগী অৱাংবা থাক অমদা লৈরগনি হায়না দিবলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভেন্স, পেসন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি ফোংদোকখ্রে৷ ঙরাং ব্রাজিলগী অমাজোনিয়া-১ সেতলাইত ইসরোনা মাই পাক্না লোঞ্চ তৌখ্রবা মতুং অসিদা ব্রাজিলিয়ন স্পেস এজেন্সীগী হেদশিংগা লোইননা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইনোবেসনগী ব্রাজিলগী মন্ত্রী মার্কোস পোন্তিসকা ভর্চুয়েল্লী ওইনা উন্নখিবগী থৌরম অসিদা লৈবাক অনিগী মরক্তা কোলাবোরেসন তৌবা অসি অফবা মরী অমা শেমগৎপগী অহৌবা শরুক অমা ওইরগনি অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংনা অসিগুম্না মতৌ তম্নবগী রোল মোদেল অমা ওইরগনি হায়না দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ফোংদোকখ্রে৷ লোঞ্চ তৌখিবা অসিনসু ইসরোগী কম্মর্সিয়েল আর্ম ন্যু স্পেস ইন্দিয়া লিমিতেদ(এন.এস.আইএল.)গী অহানবা দেদিকেতেদ মিসন ওইখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা স্পেস তেক্নোলোজী য়াওনা সাইন্তিফিক পর্স্যুত পুম্নমক্তা হৌখিবা চহী ৫-৬ অসিদা অখন্ননা মীৎয়েং চংখি অমসুং স্পেস তেক্নোলোজীগী এপ্লিকেসনশিং তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিং অমসুং এরিয়াশিং অসিদা এক্সতেন্সন তৌরকপা অসিনা কম্মন মেনগী ওইনা ‘ইজ ওফ লিবিং’ পুরকখ্রে হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখ্রে৷
ভারতনা মনিং মখা তম্লবা মতুংদা ইহান হানবা ওইনা প্রাইভেৎ প্লেয়রশিং অসিদা ভারতকী স্পেস তেক্নোলোজী অসি ‘আনলোক’ তৌনবা প্রধান মন্ত্রীগী রিবোলুসনরী ওইবা ৱারেপ অসি পল্লদুনা মসিনা ‘ইজ ওফ লিবিং’, ‘ইজ ওফ এনবাইরোনমেন্ত’ অমসুং ‘ইজ ওফ হ্যুমেনিতী’ পুরক্লগনি হায়না দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ফোংদোকখ্রে৷
স্পেস তেক্নোলোজীদা ইন্দিয়া-ব্রজিল জোইন্ত বেঞ্চর অসিনা কম্পেনীশিং অসিগী ওইনা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি অমসুং অনৌবা থবকশিং পীবদা মতেং পাংলগনি হায়না সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসনগী ব্রজিলগী মন্ত্রী মার্কোস পোন্সিতনা মহাক্কী ৱারোলদা ফোংদোকখ্রে৷ অমাজোনিয়া-১ অসি ওপ্তিকেল আর্থ ওবজর্বেসন সেতলাইত অমনি অমসুং মসিনা দিফোরেস্তেসন অসি য়েংশিন্নবা রিমোত সেন্সিং ইমেজশিং ফংহল্লি, ব্রজিলদা মরু ওইনা অমাজোন রিজনদা দিফোরেস্তেসনগী রিয়েল-তাইম দিতেক্সন সিস্তেম অদু হেন্না ফহন্নবা অমসুং লৈবাক অসি শিনবা থুংনা তৌরিবা দাইবর্সিফাইদ এগ্রিকল্চর অসি য়েংশিন্নবা সেতলাইত অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
এম.ও.য়ু.শিং অমসুং জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ (জে.দবল্যু.জি.): ২০০০গী অঙনবা শরুক্তগী হৌদুনা ইন্দিয়া অমসুং ব্রজিলনা আউতর স্পেস অসি এক্সপ্লোর তৌনবা অমসুং পিচফুল ওইবা মওং অমদা শিজিন্ননবগীদমক সরকারগী থাক্তা(২০০৪) অমসুং স্পেস এজেন্সীগী থাক্তা(২০০২দা ইসরো অমসুং ব্রিজিলিয়ন স্পেস এজেন্সী এ.ই.বি.) কোওপরেতিব ইন্সত্রুমেন্তশিং শহি পীনখ্রে৷ এজেন্সী লেভেল এম.ও.য়ু. অসিগী প্রোবিজনশিং অসিগী মতুং ইন্না জে.দবল্যু.জি. ২০০৭তা শেমখি৷ জে.দবল্যু.জি.(অনৌবা মেম্বরশিংগা লোইননা নৌনা শেম্লিবা) অসিনা ২০২০গী জানুৱারি থাদা মীফম অমা পাংথোকখি৷ মতুং তারকপা স্পেস সাইন্স মিসনশিংদা কোওপরেসন পীনবা য়াবগী ওইথোকপশিং, ইসরোগী পি.এস.৪ ওর্বিতেল প্লেতফোর্ম শিজিন্নবা, স্পেস ৱেদর স্তদীশিং অসিগী মতাংদা খন্না নৈনখি৷