তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
ইকোলোজি অমসুং সাইকোলোজিগী হেন্না ফগদবা শান্নপোৎশিং শানবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়রি
ইন্দিয়া তোই ফিয়ার-২০২১ হৌদোকখ্রে
নুমিৎ মরিনিগী ভর্চুএল তোই ফিয়ার অসিনা লৈবাক অসিগী শান্নপোৎ শাবগী ইন্দস্ত্রি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লি
মেলা অসিদা একজিবিতর ১,০০০ হেন্না শরুক য়ারি
27 FEB 2021 4:14PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্দিয়া তোই ফিয়ার ২০২১ হৌদোকখ্রে। ইন্দিয়া তোই ফিয়ার-২০২১ অসি মখল অসিগী ওইনা অহানবা, ইন্দস্ত্রি অসি চাউখৎহন্নবা ৱারি শানবা য়োকখৎনবা অমসুং তুংকোইনা চৎনগদবা মরীশিং শেমগৎনবা ভারতকী শান্নপোৎ শাবা ইন্দস্ত্রিগী মরী লৈবা খুদিংমক ভর্চুএল প্লেতফোর্ম অমদা পুরক্নবা পান্দমদা পাংথোকপনি। শান্নপোৎকী মেলা অসি ভর্চুএল ওইনা https://theindiatoyfair.in দা ফেব্রুৱারি ২৭দগী মার্চ ২, ২০২১ ফাওবা পাংথোক্কনি। শান্নপোৎকী মেলা অসিদা একজিবিতর ১,০০০ হেন্না শরুক য়ারি। থৌরম অদুদা রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ অমসুং মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তরপ্রাইজেসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নিতিন গাদকরি, কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী পিয়ুস গোয়াল, তেক্সতাইল অমসুং ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি জুবিন ইরানি, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর হর্স ভর্ধনশু শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত্তা শান্নপোৎ শাবগী ইন্দস্ত্রিগী লোত্তুনা লৈরিবা থৌনা ফুদোক্কদবনি অমসুং অত্মানির্ভর ভারতকী খোঙজংগী অচৌবা শরুক অমা ওইনা শান্নপোৎ শাবগী মশক অমা তাক্কদবনি। অহানবা শান্নপোৎকী মেলা অসি শুপ্নগী ললোন-ইতিক নত্রগা শেন-থুমগী থৌরম অমা নত্তে। মসি চহিচা কয়া কুইরবা শান্ন-খোৎনবা অমসুং হরাও-তয়াম্বগী লৈবাক অসিগী চৎনবী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগা মরী লৈনবা থৌরম অমনি। ইন্দস ভেল্লি সিবিলাইজেসন, মোহেঞ্জো-দারো অমসুং হরাপ্পা মতমগী শান্নপোৎশিং মালেমগী লৈবাকশিংনা থিজিল্লে। মপানগী লমকোয়বশিংনা ভারত্তা লাকপা মতমদা, মখোয়না ভারত্তা শান্ন-খোৎনবা তমখি অমসুং শান্নবা অদু মখোয়না পুদুনা চৎখি। শান্নপোৎকী মেলা অসি কনাগুম্বা অমনা শান্নপোৎকী দিজাইন, অনৌবা পুথোকপা, তেক্নোলোজি, য়োনবা অমসুং য়োম্বগী মতাংদা খন্ননবা মফম অমনি অমসুং মসিদা মখোয়না খঙজবশিং শরুক য়াবশু য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হিরম খুদিংমক্তা অঙাংশিং ফহনবদা শান্নপোৎশিংনা মতেং পাংলি। ভারতকী শান্নপোৎ অয়াম্বা মহৌশাদা ফংবা অমসুং অকোয়বগী ফিবম কাইহন্দবা পোৎলমশিংনা শাবনি, মখোয় শাবদা শীজিন্নরিবা মচুশিং অসিশু মহৌশাদা ফংবা অমসুং হকচাং শোক্তবা ঙাক্তনি। হায়রিবা শান্নপোৎশিং অসি ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং পুৱারিগা মরী লৈনৈ অমসুং খুন্নাইগী ৱাখল্লোলশিং শেমগৎপা অমসুং ভারতকী মিৎয়েং শেমগৎপদশু মতেং পাংলি। লৈবাক অসিগী শান্নপোৎ শাবশিংনা ইকোলোজি অমসুং সাইকোলোজি অনিমক্তা হেন্না ফগদবা শান্নপোৎশিং শাগদবনি। শান্নপোৎশিং শাবদা প্লাস্তিক হন্থনা শীজিন্নগদবনি অমসুং অমুক হন্না শীজিন্নবা য়াবা পোৎলমশিং শীজিন্নগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অফবা শান্নপোৎশিংনা অঙাংশিংগী হৈশিংবা হেনগৎহল্লি অমসুং মখোয়গী ৱাখলনা শাগৎপশিংদা মতেং পাংই। অঙাংশিংগী লাইরিক তম্বদা শান্নপোৎশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবা মরম্না মমা-মপাশিংনা মখোয়গী অঙাংশিংগা শান্নগদবনি। শান্নপোৎশিংগী সাইন্স অমসুং অঙাংশিং শেমগৎপদা শান্নপোৎশিংনা লৌরিবা থৌদাং মমা-মপাশিংনা খঙগদবনি। ভারতকী শান্নপোৎশিং অসি নুংঙাইবা খক নত্তনা ঐখোয়দা সাইন্সকী থিওরিশিং তম্বীরি। ‘লাত্তু’না ঐখোয়দা গ্রেভিতি অমসুং বেলেন্স তম্বীখি অমসুং ‘গুল্লেল’না ঐখোয়দা পোতেন্সিএল অমসুং কাইনেতিক ইনর্জি তম্বীখি। হিরম অসিদা সরকারনা মপুংফাবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিগী খুৎথাংদা অহোঙবশিং পুরক্লে। অনৌবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিদা শান্নবা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপদা য়ুম্ফম ওইবা লাইরিক তম্বগী খুদোংচাবশিং পাক-শন্না য়াওরে। মসি অঙাংশিং মরম চাবা অমসুং অনৌবা ৱাখল খনবা ঙম্নবা অখন্নবা পুক্নিং চঙবা ইজুকেসন সিস্তেম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক লৈবাক অসিগী মরুওইবা সেক্তর ২৪গী মনুংদা শান্নপোৎশিং শাবগী ইন্দস্ত্রি য়াওরে। নেসনেল তোই এক্সন প্লান শেম্লে। হায়রিবা ইন্দস্ত্রিশিং অসি চাংদম্ননবা, লৈবাক অসিগী মশাগী ওক্নবা শান্নপোৎশিং পুথোক্নবা অমসুং ভারতকী শান্নপোৎশিং মালেমগী লৈবাকশিংদা য়ৌহন্নবা প্লান অসিদা মিনিস্ত্রি অমসুং দিপার্তমেন্ত ১৫ য়াওরে। শান্নপোৎশিং শাবা মফমশিং শেমগৎনবা রাজ্য সরকারশিংনা চপ মান্নবা থৌদাং লৌরে। মসিনা ঐখোয়গী শান্নপোৎশিং মালেম য়ৌবা ঙমগনি অমসুং অত্মানির্ভর ভারত শেমগৎপদা ঐখোয়গী মতেং পাংগনি। হায়রিবা থবকশিং অসিগা লোয়ন্না তোই তুরিজম চাউখৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে।
মহাক্কী তরাম্না ওকপগী ৱারোলদা তেক্সতাইল অমসুং ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্তগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি জুবিন ইরানিনা হায়খি অগস্ত ২০২০গী মন কি বাত ৱারোলদা অত্মানির্ভর ভারত কেম্পেনগী মখাদা ভারতকী মীয়াম মরুওইনা মহৈরোয়শিং অমসুং ওজাশিংগী মতেংগা লোয়্ন্না ভারতকী শান্নপোৎ শাবগী থবকশিং ফগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইথিল পীখি।
মিনিস্তরনা হায়খি ভারতকী শান্নপোৎ শাবগী ইন্দস্ত্রি শৌগৎতুনা লৈবাক অসিগী মহৈরোয় ১,২৯,০০০, মহৈলোয়শঙশিং অমসুং স্তার্দ-অপশিং শরুক য়াদুনা ইজুকেসন মিনিস্ত্রিনা শীন্দুনা অহানবা ওইনা তোইকাথোন পাংথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীগী অপাম্বা অমসুং মাইকৈ মতুংইন্না লমদম অসিগী শান্নপোৎ শাবগী ইন্দস্ত্রি য়োকখৎনবা অহানবা ইন্দিয়া তোই ফিয়ার পাংথোকপনি।
শ্রীমতি ইরানিনা হায়খি শান্নপোৎকী মেলা অসিদা রাজ্য ১১গী পেভিলিয়নশিং উগনি অমসুং ভারতকী শান্নপোৎকী ইন্দস্ত্রিগা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী চাউথোকচবা ফাওরিবা অখঙ-অহৈ, ইন্দস্ত্রিগী স্পিসিএলিস্ত অমসুং মালেমগী ইন্দস্ত্রিগী লুচিংবা য়াওনা ৱাঙাংলোই ১০০ রোম শরুক য়ারি। ভর্চুএল তোই ফিয়ার অসিদা মীওই লাখ ২১ রোম রেজিস্তার তৌরে।
কর্নাতকাগী চান্নপাতনা, উত্তর প্রদেসকী বরানাসী অমসুং রাজস্থানগী জয়পুরগী শান্নপোৎ শাবা মীওইশিংগা প্রধান মন্ত্রীগা ৱারি শানখি। অঙাংশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নবা লৈবাক অসিগী মশাগী ওইবা শান্নপোৎশিং শানবা মখোয়না হোৎনরকপগী খোঙচৎ অমসুং থৌদোকশিং খুৎহৈবশিংনা প্রধান মন্ত্রীদা পাউদমখি।

Ministry of Textiles
Prime Minister Shri Narendra Modi calls for making toys that are better for Ecology and Psychology
Inaugurates India Toy Fair-2021
Four days virtual toy fair aims at strengthening indigenous toy Industry
Over 1,000 exhibitors participating in the fair
27 FEB 2021 4:14PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated The India Toy Fair-2021 via video conferencing, here today. The India Toy Fair-2021 is a first-of-its-kind initiative that aims to bring together all stakeholders of the Indian toy industry on a virtual platform to create sustainable linkages and promote dialogue for the holistic development of the industry. The Toy Fair is being held on virtual/digital platform at https://theindiatoyfair.in from 27th February to 2nd March, 2021. More than 1,000 exhibitors are participating in the Toy Fair. Union Minister for Road Transport & Highways and Micro, Small and Medium Enterprises Shri Nitin Gadkari and Union Minister for Commerce and Industry Shri Piyush Goyal, Union Minister of Textiles and Women & Child Development Smt Smriti Zubin Irani, Union Minister for Health and Family Welfare Dr. Harshvardhan also participated in the event.
In his address, the Prime Minister called for bringing out the hidden potential of the toy industry in India and to create an identity for it as a big part of the campaign for AtmaNirbhar Bharat. This first toy fair is not just a business or economic event but it is a link to strengthen the country's age-old culture of sports and games, he added. He said the world has done research on toys from the era of Indus valley civilization, Mohenjo-Daro to Harappa. When foreign travellers came to India, they used to learn Indian sports and used to take it with them. He said this toy fair is one such platform where one can discuss toy design, innovation, technology, Marketing and packaging and also share experiences.
The Prime Minister said toys contribute to the all-round development of children. He said way of reuse and recycling have been a part of the Indian lifestyle. Most Indian toys are made from natural and eco-friendly items, the colours used in them are also natural and safe. He said these toys also connect the mind with our history and culture and are also helpful in social mental development and cultivation of Indian outlook. He appealed to the country’s toy manufacturers to make toys that are better for both ecology and psychology. He urged them to use such things that can be recycled and use less plastic.
The Prime Minister said the creative toys develop the senses of kids and give wings to their imaginations. He urged the parents to play with their children because toys play a vital role in the learning process of children. He said the parents should understand the science of toys and the role they play in the development of children. Indian toys not only entertain, but also teach us scientific theories. 'Lattu' teaches us gravity and balance, 'Gullel' teaches us potential and kinetic energy. He said in this direction, the Government has taken effective steps and brought changes through the New National Education Policy (NEP). The Prime Minister said the NEP incorporates play-based and activity-based education on a large scale. This is an education system in which special attention has been paid to the development of logical and creative thinking in the children, he added.
The Prime Minister mentioned that the country has now graded the toy industry in 24 major sectors and a National Toy Action Plan has also been prepared. He said 15 ministries and departments have been included in it to make these industries competitive and make our country self-reliant in toys. He said we are working on developing toy clusters so that our local toys can go global and help us build Atmanirbhar Bharat. He informed that throughout this campaign, State governments have been made an equal partner in developing the toy clusters. He also said that efforts are being made to strengthen the possibilities of toy tourism.
In her welcome address, Union Minister of Textiles and Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani referred to the Mann ki Baat address of the Prime Minister Shri Narendra Modi, in August 2020, which inspired to boost the Indian toy manufacturing Industry with the support of indian citizens, especially the students and teachers under AtmaNirbhar Bharat campaign. The minister mentioned that in line with the Prime Minister's vision, the Ministry of Education organised the first ever Toycathon in which around 1,29,000 students from across the country, Educational institutions and Startups participated in support of Indian Toy Industry. She said that it is Prime Minister's inspiration and direction that has led to the first ever India Toy Fair to promote the local Toy industry. Smt. Irani further informed that the Toy Fair will see pavilions by 11 partner States and 100 speakers including experts and industry specialists and global industry leaders who are proud to partner with Indian Toy industry. The minister also mentioned that, so far, 21 lakh people have registered for the virtual Toy Fair, a global playground which is serviced by Indian Toy industry.
The Prime Minister also interacted with toy makers from Channapatna in Karnataka, Varanasi in Uttar Pradesh, and Jaipur in Rajasthan. The Artisans shared with Prime Minister their journey and experiences of making indigenous toys to capture the imagination of children.