কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
বেনিফিসরি লাখ ৩০ এন.এফ.এস.এ.দা হাপচিনখ্রে অমসুং অহেনবা বেনিফিসরিশিং খন্দোক্নবা রাজ্যনা হোৎনরি৷
ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরী(ফুদ)না গুজরাততা এন.এফ.এস.এ. চৎনরিবা অদু য়েংশিনখ্রে
স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মোদর্নাইজ তৌনবা ভারত সরকারনা প্লান তৌরি৷ স্পেয়র ওইবা লমশিং ফংহন্নবা রাজ্য সরকারশিংনা হোৎনগদবনি৷
পাইলোত বেসিস্তা ওতোমেতিক গ্রেন দিস্পেন্সিং মেছিনশিং শহর ৫দা তেস্ত তৌরি, গুজরাতসু হায়রিবা মেছিন অসি অহমেদবাদ শহরদা ত্রাইয়েল বেসিস্তা ইন্সতোল্দ তৌনিংবগী অপাম্বা ফোংদোকখ্রে
ইথানোল পুথোকপদা চুজাক অসি রো মেতরিয়েল অমা ওইনা শিজিন্নরকপগী চাওনা ওইথোকপা লৈ৷
20 FEB 2021 3:55PM by PIB Imphal
গান্ধীনগরদা গুজরাতকী রাজ্য সরকারগা খুৎশম্নদুনা ভারত সরকারগী ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরী(ফুদ) শ্রী সুধানশু পান্দেনা এন.এফ.এস.এ. চৎনরিবা অমসুং অতোপ্পা এলাইদ এক্তিবিতীশিং য়েংশিনখ্রে৷
অহেনবা বেনিফিসরিশিং এন.এফ.এস.এ. অসিগী মখাদা চলহন্নবগী ওইথোকপা লৈ অমসুং হৌখিবা মতম অসিদা বেনিফিসরি লাখ ৩০ এন.এফ.এস.এ. অসিদা হাপচিনখ্রে হায়না রাজ্য সরকারনা ফোংদোকপা লৈখ্রে অমসুং মখাতানা অতোপ্পা সেন্ত্রেল প্রোগ্রামশিং খুদম ওইনা নেস্নেল সোসিয়েল এসিস্তেন্স প্রোগ্রামগা পুনশিন্নদুনা অহেনবা বেনিফিসরিশিং খন্দোক্নবা মখোয়না হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
পাইলোত বেসিস্তা ওতোমেতিক গ্রেন দিস্পেন্সিং মেছিনশিং শহর ৫দা তেস্ত তৌরি অমসুং মসিগী মতেংদগী বেনিফিসরিশিংনা এফ.পি.এস.তা চৎলুবা লৈতনা সবসিদাইজ ফুদ গ্রেনশিং ফংহন্দুনা বেনিফিসরিশিং অসিদা হেন্না লাইহল্লগনি হায়না সেক্রেতরী(ফুদ)না ফোংদোকখ্রে৷ গুজরাতসু হায়রিবা মেছিন অসি অহমেদবাদ শহরদা ত্রাইয়েল বেসিস্তা ইন্সতোল্দ তৌনিংবগী অপাম্বা ফোংদোকখ্রে৷
গুজরাততা চুজাক পুথোতপগী চাং অসি এল.এম.তি.৩ হেন্না ৱাংবা অসিনা মরম ওইদুনা চুজাকশিং অসি থোমজিনবগী ওইথোকপসু লৈ৷ গুজরাততা পেত্রোল শিজিন্নবগী চাং য়াম্না ৱাংলিবা অসি য়েংলগা ইথানোল পুথোকপা মতমদা চুজাকশিং অসি রো মেতরিযেল অমা ওইনা শিজিন্নবা য়াই হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
স্তোরেজ কেপাসিতী মোদর্নাইজ তৌবগী ভারত সরকারগী প্লানসু খন্নখ্রে৷ গেহুশিং অসি থম্নবগীদমক এল.এম.তি. ১০০গী স্তিল সিলোস শেম্লগনি হায়না ফোংদোকপা লৈখ্রে৷ সিলো অসি শেম্নবা শিজিন্ননবা লমশিং থিবা অসিসু অচৌবা চেলেঞ্জ অমা ওইবনা স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্ননবগীদমক স্পেয়র ওইবা লমশিং রাজ্য সরকারশিং অসিনা ফংনবা হোৎনগদবনি৷ এফ.সি.আই., সি.দবল্যু.সি., স্তেত ৱেয়র হাউসিং কোর্পোরেসন্সগী মতম লোইরবা গোদাউনশিং অসি থুগাইদুনা অসিগুম্বা গোদাউনশিং অসিদগী সিলোশিং শেমগৎনবগী প্লানসু তৌখ্রে৷ মতম অসিদা চেংগী সিলোশিংসু শেমগৎতুনা য়োকখৎকদবনি৷
গান্ধীনগরদা লৈরিবা ফুদ রিসর্চ লেবোরেতরীদা সেক্রেতরী(ফুদ)না চৎতুনা য়েংশিনখ্রে৷ ফুদগ্রেনশিংগী প্রোসেসিং, স্তোরেজ অমসুং প্রিজর্বেসনগী ফিল্দ অসিদা নৈনবা মতমদা শিজিন্নবা য়াবা স্তেত ওফ আর্ত তেস্তিং ইক্যুইপমেন্ত অমসুং ফেসিলিতীশিং লেবোরেতরী অসিদা লৈ৷
অহমেদবাদ জিলাদা লৈরিবা বনখোদা খুঙ্গং অসিদা নৌনা শারিবা সিলো কমপ্লেক্স অসিদা সেক্রেতরী(ফুদ)না চৎতুনা য়েংশিনখ্রে৷ এফ.সি.আই.না চহী ৩০গী গরেন্তী তৌদুনা রেলৱে সাইদিং ফেসিলিতী য়াওবা স্তোরেজ কেপাসিতী এম.তি. ৫০,০০০গী সিলো এম/এস তোতেল এগ্রি সর্ভিসেস প্রাইভেৎ লিমিতেদনা শাখ্রে৷ কন্তেনরশিং অসি শিজিন্নদুনা পঞ্জাবতা সিলোশিং অসিদগী গেহুশিং য়াম্না পাক চাওনা পুথোক্নবা প্লান তৌই, মসিগীদমক সি.ও.এন.সি.ও.আর.না শিল লাংলি৷ কন্তেন্রশিং শিজিন্নদুনা গেহুশিং অসি য়াম্না চাওনা পুথোক্নবা সিস্তেম অসি তেস্ত তৌরবা মতুংদা মতুং তারকপদা অহেনবা সিলোশিং অসিগীদমক শিজিন্নরগনি৷

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
30 lakh beneficiaries have been added to NFSA, and State is in the process of identifying more beneficiaries.
Secretary (Food), Department of Food &Public Distribution reviewed the implementation of NFSA in Gujarat
Government of India plans to modernize storage infrastructure.State Governments should explore the possibility of providing spare land.
Automatic Grain dispensing machines being tested in 5 cities on pilot basis,
Gujarat also expressed its willingness to install such machine in Ahmedabad city on trial basis
Huge potential for Maize as raw material in production of ethanol.
20 FEB 2021 3:55PM by PIB Delhi
Secretary (Food), Department of Food &Public Distribution, Government of India Shri Sudhanshu Pandey,reviewed the NFSA implementation and other allied matters with State Government of Gujarat at Gandhinagar.
He expressed that there is possibility of including more beneficiaries under coverage of NFSA to which State Govt informed that 30 lakh beneficiaries have been added in recent past and they are in process of identifying more beneficiaries through convergence with other central programs like National Social Assistance program, etc.
It was observed that there is potential of augmenting procurement of wheat and paddy under PSS as currently percentage of procurement vis a vis production is less. Production of both wheat and paddy is higher than annual requirement of foodgrains of Gujarat State under NFSA. It was emphasized that State Government should target procuring to the extent of annual requirement which would not only benefit local farmers but also save the transportation cost which is incurred in bringing food grains from other States. Acceptance of locally cultivated food grains would also be higher among local population.
Secretary (Food) informed that Automatic Grain dispensing machines being tested in 5 cities on pilot basis that enable beneficiaries to obtain subsidized food grains without having to visit FPS to provide freedom to the beneficiaries. State Govt of Gujarat also expressed its willingness to install such machine in Ahmedabad city on trial basis.
There also seems to be potential of procuring maize considering that its production in Gujarat is in excess of 3 LMT. Keeping in view that the consumption of petro products in Gujarat is high, he advised that maize can be used as raw material in production of ethanol. Considering less availability of molasses, there is need to substitute it with maize. Further, by product obtained in the process of manufacturing ethanol from maize is rich in protein and can be used as poultry feed.
Plan of Government of India to modernize storage capacity was also discussed. It was informed that Steel Silos of 100 LMT would be created for storage of wheat. As availability of land for creation of silo is major challenge, it was stressed that State Governments should explore the possibility of providing spare land for creation of storage infrastructure. It is also planned to phase out end of life Godowns of FCI, CWC, State Warehousing Corporations and built silos by dismantling such Godowns. Simultaneously, Rice Silos shall also be promoted.
Secretary (Food), visited Food Research Laboratory situated at Gandhinagar. Laboratory has state of art testing equipment and facilities which can be utilized for carrying out studies in the field of processing, storage and preservation of foodgrains. He observed that research on determining optimal level of polishing of paddy so as to retain its nutritional values with enhanced shelf life can be undertaken.
Secretary (Food) also visited newly constructed Silo complex at Bankhoda village in Ahmedabad district. Silo of 50,000 MT storage capacity with railway siding facility has been built by M/s Total Agri Services Pvt. Ltd. under 30 years guarantee by FCI. It is planned to transport wheat from Silos in Punjab in bulk by utilizing containers for which arrangement is being done by CONCOR. Once system of transporting wheat in bulk in containers is tested, it will be used for more silos that would come up in future.